• Η Πειραιώς και τα 5,5 ευρώ, τι λέει ο Θόδωρος Φέσσας για το deal, το ρεκόρ του ΟΠΑΠ, η έκθεση για τον Κωστόπουλο και ποιοι Ιταλοί και Ιταλίδες «χτίζουν» σχέσεις με Βέρτη – Οικονομόπουλο

    Αγαπητοί αναγνώστες, χθες η επενδυτική κοινότητα κατακλύστηκε από διάφορες φήμες για επικείμενα deals και συμφωνίες…

    image

    Περιεχόμενα

    Φέσσας: Τι λέει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις

    Αγαπητοί αναγνώστες, χθες η επενδυτική κοινότητα κατακλύστηκε από διάφορες φήμες για επικείμενα deals και συμφωνίες.

    Όπως για παράδειγμα το deal της ACS του Θόδωρου Φέσσα με γερμανικό όμιλο.

    Αργά το απόγευμα, ο όμιλος παραδέχτηκε ότι «έχει γίνει αποδέκτης πρότασης από διεθνείς επενδυτές την οποία και συζητάει».

    Είναι δεδομένο ότι οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και δεν αποκλείεται να καταλήξουν θετικά εντός των επομένων ημερών.

    Βέβαια ο πολύπειρος στα deals Θόδωρος Φέσσας γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτές οι συζητήσεις, έως ότου καταλήξουν σε συμφωνία, δεν ισχύουν.

    Μάλιστα, όπως έλεγε χθες το πρωί σε στενούς του συνεργάτες «για την ACS μας έχουν κάνει πολλές προτάσεις μέχρι στιγμής, αλλά όπως έχετε διαπιστώσει καμμιά δεν έχει αίσιο τέλος».

    Η αγορά χθες ανέβασε τη μετοχή της QUEST ΚΟΥΕΣ 8,70% 6,00 στα 5,46 ευρώ με κέρδη 4,60% και όγκο συναλλαγών 166.000 μετοχές.

     

    ΟΠΑΠ: Ρεκόρ

    Τώρα όσον αφορά τις υπόλοιπες μετοχές είχαμε μεγάλο ράλι για τον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 0,86% 16,42 που έκανε υψηλό 52 εβδομάδων.

    Σε λίγες ημέρες ξεκινάει το EUROJOKER που εκτιμάται ότι θα δώσει νέα ώθηση στα έσοδα του οργανισμού.

    Η τιμή του χθεσινού κλεισίματος, δηλαδή τα 16,90 ευρώ, είναι η υψηλότερη από το 2009.

     

    ΛΑΜΔΑ-ΟΤΕ: Κάτω

    Η ΛΑΜΔΑ ΛΑΜΔΑ 2,20% 6,97 συνεχίζει να απογοητεύει.

    Για μια ακόμα φορά ξαναγύρισε στην περιοχή των 6,8 ευρώ, δηλαδή μια ανάσα από το placement του 2019 που ήταν στα 6,7 ευρώ.

    Η τιμή της μετοχής αρχίζει να εκνευρίζει, όσους μπήκαν σε αυτήν, αφού 5 χρόνια μετά οι αποδόσεις τους είναι σχεδόν μηδενικές.

    Η μετοχή τον Ιούλιο του 2023 είχε φτάσει ως τα 7,33 ευρώ, τον Αύγουστο του 2021 τα 8,43 ευρώ και τον Ιανουάριο του 2020 τα 8,75 ευρώ.

    Τον Ιούλιο του 2019 για μια ημέρα «έκλεισε» στα 9,17 ευρώ.

    Τώρα όσον αφορά τον ΟΤΕ ΟΤΕ 0,84% 14,34 πάρα το γεγονός ότι ξεκίνησε το buyback, δεν μπορεί να «αναπνεύσει».

    Η μετοχή και χθες έκλεισε με αρνητικό πρόσημο στα 13,45 ευρώ, με όγκο συναλλαγών τα 412.000 χαρτιά.

     

    COCA-COLA: Πούλησε όταν έπρεπε

    Το ράλι της μετοχής των τελευταίων ημερών από τα 25,95 ευρώ, στις 13 Φεβρουαρίου έως τα 29,25 την προηγουμένη Παρασκευή, έσπευσε να εκμεταλλευτεί ο CEO του ομίλου, Coca-Cola HBC, Zoran Bogdanovic.

    Προχώρησε σε άσκηση των options που είχε και τα οποία έληγαν την περασμένη Παρασκευή και πούλησε συνολικά 39.335 μετοχές έναντι 29,2 ευρώ.

    Τα έσοδα του έφτασαν το 1,15 εκατ. ευρώ.

    Χθες η μετοχή ΕΕΕ 1,63% 29,94 έκλεισε στα 28,81 ευρώ.

     

    Γιάννης ΚωστόπουλοςΈκθεση

    O Γιάννης Κωστόπουλος ήταν ο κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης του 20ου αιώνα.

    Εμβληματική μορφή της τραπεζικής επιστήμης, πάρα το γεγονός ότι δεν είχε σπουδάσει οικονομικά αλλά ναυπηγός, έχτισε τον κολοσσό που ονομάζεται Alpha Bank καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων σχεδόν 45 ετών, ενώ άφησε «βαρύ» το αποτύπωμα του και σε άλλους τομείς όπως η τέχνη και ο αθλητισμός.

    Προχθές τουλάχιστον 150 άτομα έδωσαν το «παρών» στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, στην πρώτη επίσημη παρουσίαση της έκθεσης «Άνδρα πολύτροπον», αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του κορυφαίου τραπεζίτη.

    Παρόντες ο πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος, ο CEO της Alpha Βασίλης Ψάλτης, ο επικεφαλής της QUEST Θεόδωρος Φέσσας, ο Νέλλος Κανελλόπουλος της ΤΙΤΑΝ.

    Επίσης, πολλά στελέχη της Alpha, όπως ο Σπύρος Φιλάρετος, ο Μίμης Κωστόπουλος, o Νίκος Καλλιτσουνάκης κ.λ.π.

    Για τον άνθρωπο Γιάννη Κωστόπουλο και την πολυδιάστατη προσωπικότητά του μίλησε η πρόεδρος του Μουσείου, Ειρήνη Γερουλάνου.

    Ο έτερος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν εκείνος που ήξερε καλύτερα από κάθε άλλον τον Γιάννη Κωστόπουλο, όχι μόνο ως πρώτος του εξάδελφος, αλλά και ως στενός του συνεργάτης και CEO στην Alpha Bank.

    Ο Δήμος Μαντζούνης, με το χιούμορ που τον διακρίνει, μίλησε για τον άνθρωπο Κωστόπουλο, «που κάποιος μπορεί να τον νόμιζε απρόσιτο, αλλά ήταν πολύ ζεστός», και τον τραπεζίτη Κωστόπουλο, «ο οποίος από τη δεκαετία του 1960, που μπήκε στην Τράπεζα -Πίστεως τότε- υπήρξε οραματιστής και πρωτοπόρος για τη σύγχρονη τραπεζική.

     

    Πειραιώς: Στα 3,90 ευρώ

    Η Πειραιώς για μια ακόμα ημέρα ήταν η μετοχή που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον.

    Άπαντες αναμένουν τις αποφάσεις του Μ.Μ. (μάλλον σήμερα) για το ποσοστό που θα διατεθεί.

    Δεν είναι τυχαίο που έκλεισε με οριακές απώλειες στα 3,888 ευρώ, ενώ στο κλείσιμο έμεινε ανεκτέλεστη μια για  εντολή 500.000 μετοχές.

    Αυτό σημαίνει ότι η επενδυτική κοινότητα υποστηρίζει τα επίπεδα του 3,90 ευρώ.

     

    Τράπεζα Πειραιώς: Με τιμή στόχο 5,5 ευρώ, πάει για το placement

    Καθώς μετράει αντίστροφα πλέον ο χρόνος που θα οριστικοποιηθεί το ποσοστό των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς που θα διαθέσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), άλλα και το εύρος της τιμής, θα σταθώ στην εξαιρετική αισιόδοξη πρόβλεψη της Pantelakis Securities η οποία ανέβασε την τιμή στόχο για τη μετοχή της Τράπεζας στα 5,5 ευρώ από τα 3,888 ευρώ που έκλεισε χθες στο Χ.Α..

    Επί της διαδικασίας, το ΤΧΣ αποφασίζει το αργότερο έως σήμερα Πέμπτη επί της εισηγήσεως της BofA, έτσι ώστε να κατατεθεί το Ενημερωτικό Δελτίο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο τέλος της εβδομάδας.

    To θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Εκτός λοιπόν από την «κολοκυθιά» που παίζεται τις τελευταίες ημέρες για το αν θα διατεθεί το 22% ή το 27%, το σύνολο των μετοχών που διαθέτει το ΤΧΣ, το σημαντικότερο για το Ελληνικό Δημόσιο, και δευτερευόντως για την αγορά, είναι η τιμή διάθεσης του πακέτου.

    Και για την τιμή έχουν γραφεί όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί.

    Τα δεδομένα, όμως που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης είναι ότι η μετοχή της Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 διαπραγματεύεται σήμερα υψηλότερα από τα υψηλά του περασμένου Αυγούστου καταρρίπτοντας μάλιστα και το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

    Αναπόφευκτα το μυαλό όλων πηγαίνει στο προηγούμενο placement της Εθνικής το οποίο έγινε με discount περίπου 10% (στα 5,30 ευρώ) σε σχέση με την τιμή που έπαιζε στο ταμπλό.

    Όμως οι δύο περιπτώσεις δεν είναι απολύτως συγκρίσιμες καθώς εκείνη την περίοδο η Εθνική (Νοέμβριος 2023) διαπραγματευόταν  περίπου 15% με 20% χαμηλότερα από τα υψηλά του περασμένου Αυγούστου.

    Ενώ λοιπόν τα είχα τόσο καλά τοποθετημένα τα ζητήματα αυτά, o στόχος των 5,5 ευρώ που έθεσε χθες η Pantelakis ομολογώ ότι κάπως μου κλόνισε την μαθηματική βεβαιότητα του συλλογισμού μου.

    Ο αναλυτής της Pantelakis Πάρης Μαντζαβράς εκτιμά ότι η μετοχή της Πειραιώς διαθέτει το μεγαλύτερο upside (41%) σε σχέση με τις υπόλοιπες τρείς συστημικές τράπεζες.

    Σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί στο τριετές business plan της Τράπεζας, η Πειραιώς διαπραγματεύεται σήμερα με έναν ελκυστικό λόγο σε σχέση με τη λογιστική της αξία ο οποίος είναι μόλις 0,61 φορές (Ρ/ΤΒΩ).

    Ο οποίος γίνεται ακόμη ελκυστικότερος καθώς συνδυάζεται με μία ικανοποιητική απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων (RoTE) η οποία διατηρείται στο 12,9% μέχρι το 2025.

     

    Φορτσάρει με «point system» στο δίκτυο η Εθνική Τράπεζα

    Με «μαστίγιο και καρότο» η διοίκηση της Εθνικής, υπό τον Παύλο Μυλωνά, όπως μαθαίνω επιχειρεί να βελτιώσει την απόδοση του «παραδοσιακά δυσκίνητου»  δικτύου της Τράπεζας.

    Όπως έμαθα λοιπόν, εστάλη πριν από λίγο καιρό στα υποκαταστήματα εγκύκλιος με την οποία η διοίκηση έθετε συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους, οι οποίοι αφορούσαν κυρίως την επέκταση των πωλήσεων σε επενδυτικά και ασφαλιστικά προϊόντα.

    Μάλιστα, η επίτευξη των στόχων λειτουργεί και ως ένα σύστημα αξιολόγησης, όπως αυτό περίπου που θέλει να εφαρμόσει η Νίκη Κεραμέως στο Δημόσιο.

    Τι γίνεται όμως με τους υπαλλήλους που δεν πιάνουν τους στόχους;

    Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.

    Διότι όπως έμαθα υπήρξαν κάποιες διαρθρωτικές κινήσεις, οι οποίες μεταφράζονται σε μετακινήσεις από υποκατάστημα σε υποκατάστημα, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των υπαλλήλων οι οποίοι εξέλαβαν τη μετακίνηση κάτι σαν δυσμενή μετάθεση.

    Με δύο λόγια, η αναδιάρθρωση αυτή του προσωπικού προκαλεί γκρίνια και ψιθύρους για ευνοούμενους υπαλλήλους.

    Αν θυμάστε, πριν από λίγες ημέρες σας είχα ενημερώσει ότι κάτι δεν πάει καλά με το retail της Εθνικής, με αφορμή την Πράξη Διοίκησης της κ. Χριστίνας Θεοφιλίδη, Γενικής Διευθύντριας Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής, η οποία έτυχε αρνητικής υποδοχής από το δίκτυο της Τράπεζας.

    Oι εργαζόμενοι αντιδρούν διότι μετά τις εθελούσιες εξόδους έχει αυξηθεί σημαντικά ο όγκος δουλειάς.

     

    Μαντωνανάκης: «Έρχονται και νέες εκπλήξεις;»

    Με το βλέμμα στραμμένο στην έκδοση της απόφασης επί ανακοπής για την ακύρωση ολόκληρου του πλειστηριασμού είναι στραμμένη η πλευρά του Παντελή Μαντωνανάκη, με κύκλους του Κρητικού ξενοδόχου να λένε πως μέχρι τις 6 Μαρτίου, οπότε βγαίνουν στο σφυρί τα Elounda Beach και Elounda Bay Palace, μπορεί να υπάρξουν κι άλλες ανάλογες εκπλήξεις.

    Η πλευρά Μαντωνανάκη έχει ασκήσει ανακοπή κατά του πλειστηριασμού, που συζητήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο στα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ στις 11 Μαρτίου συζητείται στον Άρειο Πάγο η αναίρεση που έχει ασκήσει ο ξενοδόχος κατά απόφασης του Εφετείου, που έχει κρίνει έγκυρη την καταγγελία του ομολογιακού δανείου.

    Η διόρθωση της τιμής της πρώτης προσφοράς, μετά από την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, από τα 181,6 εκατ. ευρώ στα 300 εκατ. ευρώ, είναι, λένε οι κύκλοι του ξενοδόχου, «αναγκαίο ορεκτικό».

    Tο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε την αύξηση της τιμής, ύστερα από αίτημα της Ήλιος Α.Ε για τη διόρθωση της περίληψης του πλειστηριασμού ως προς την περιγραφή, την εκτίμηση της αξίας και την τιμή πρώτης προσφοράς των δύο ξενοδοχειακών συγκροτημάτων.

    Όπως αναφέρεται, τα δύο ξενοδοχεία «αποτελούν ένα ενιαίο ξενοδοχειακό συγκρότημα η περιγραφή του οποίου είναι ανακριβής κατά τα εκτιθέμενα στην ανακοπή, η δε, πραγματική εμπορική αξία του ενιαίου ξενοδοχειακού συγκροτήματος ανέρχεται σε ποσό ανώτερο από εκείνο που αναφέρεται στην ως άνω περίληψη κατασχετήριας έκθεση για κάθε επιμέρους ξενοδοχειακό συγκρότημα».

     

    Παγώνει επένδυση της Brown Hotels στη Θεσσαλονίκη

    Πίσω στην αξιοποίηση του διατηρητέου «Βιέννη» στη Θεσσαλονίκη έκανε η Brown Hotels, που είχε αποκτήσει το κτίριο το 2019 με σκοπό να το μετατρέψει σε ξενοδοχείο.

    Η ισραηλινή εταιρεία σχεδιάζει να μισθώσει το ακίνητο σε εκπαιδευτικό ίδρυμα ώστε να στεγαστεί ένα κολλέγιο, τουλάχιστον μέχρι να αποφασίσει αν θα το μετατρέψει πράγματι σε ξενοδοχείο.

    Την αποκάλυψη έκανε ο επικεφαλής της αλυσίδας Leon Avigad, στο περιθώριο της 7ης Prodexpo North που διοργανώθηκε χθες στη συμπρωτεύουσα, τονίζοντας πως ο λόγος είναι  ότι η επένδυση για τη μετατροπή του ακινήτου σε ξενοδοχείο έμπλεξε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας με αποτέλεσμα να χαθεί στο μεταξύ το momentum στην αγορά νέων αστικών ξενοδοχείων στην πόλη.

    Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για την παλιά καπναποθήκη Μιχαηλίδη στα Λαδάδικα που θα μετατραπεί σε τετράστερο από τη Brown, μέσω επένδυσης 20 εκατομμυρίων.

     

    Θερμός αποχαιρετισμός στον Τσαμάζ από Deutsche Telekom

    Με θερμά λόγια μαθαίνω ότι μίλησε για τον ΟΤΕ, τον Μιχάλη Τσαμάζ, αλλά και τον νέο CEO του ομίλου, Κώστα Νεμπή, η Dominique Leroy, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Deutsche Telekom, υπεύθυνη για την Ευρώπη, η οποία βρέθηκε στη Βαρκελώνη όπου  διοργανώνεται η διεθνής έκθεση τηλεφωνίας, MWC2024.

    Το στέλεχος της DT εξήρε τον ρόλο του Μιχάλη Τσαμάζ όλα αυτά τα χρόνια, ο οποίος, όπως είπε, έπαιξε κομβικό ρόλο στην αναδιοργάνωση και τον μετασχηματισμό του ΟΤΕ την τελευταία δεκαετία. Κατορθώνοντας να τον κάνει τον νούμερο 1 τηλεπικοινωνιακό πάροχο στην Ελλάδα.

    Όπως μου μετέφεραν από την Βαρκελώνη, η Leroy μίλησε με τα καλύτερα λόγια και για τον νέο CEO του ΟΤΕ Κώστα Νεμπή, λέγοντας ότι είναι ένας manager που έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στην Κροατία και αποτελεί τον κατάλληλο διάδοχο του Τσαμάζ, καθώς γνωρίζει καλά τα ελληνικά δεδομένα, όντας στέλεχος του ΟΤΕ στο παρελθόν.

    Δεν παρέλειψε, δε, να πει έναν καλό λόγο και για την ελληνική κυβέρνηση λέγοντας ότι είναι εντυπωσιασμένη από την πορεία της χώρας, για το πόσο γρήγορα «τρέχουν» εφαρμογές-δράσεις όπως το gov.gr αλλά και τον σημαντικό ρόλο που έχει παίξει το RRF και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

    Ενώ τόνισε ότι η DT θα συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα.

     

    Και στην Εrgo Aσφαλιστική ο αεικίνητος Απόστολος Ταμβακάκης

    Αεικίνητος για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ο επικεφαλής της EOS Capital, Απόστολος Ταμβακάκης.

    Όπως μαθαίνω συγκεντρώνει κεφαλαία 250 – 300 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενός νέου fund, το οποίο θα επενδύει σε έργα υποδομής, ενώ παράλληλα κατέλαβε μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο ασφαλιστικής εταιρείας.

    Πρόκειται για την Ergo Ασφαλιστική, στην οποία ανέλαβε νέος πρόεδρος, μετά την απομάκρυνση της  Christine Kaaz, ο Oliver Martin Wilmes, ενώ στο Δ.Σ συμμετέχει ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος και ο πρώην CEO της Εθνικής Τράπεζας και νυν CEO της EOS Capital Απόστολος Ταμβακάκης.

    Διευθύνων Σύμβουλος παραμένει ο Νίκος Αντιμησάρης, ενώ το νέο σχήμα πλαισιώνουν οι Ilona Mihele, Δήμος Πολυμενίδης, Μάρκος Μυλωνάς και Παύλος Φλώρος.

    Αυτή είναι η δεύτερη φορά που αλλάζει το Δ.Σ. μέσα σε λίγους μήνες, αφού σε αντίστοιχη κίνηση είχε προχωρήσει η εταιρεία τον περασμένο Νοέμβριο.

    Να θυμίσουμε ότι η Ergo δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά από το 2016, όταν και προχώρησε στην εξαγορά της ΑΤΕ Ασφαλιστικής από την Τράπεζα Πειραιώς, με ένα τίμημα που υπολογίζεται ότι ανήλθε στα 90 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του 2022, η Ergo βρέθηκε στην έβδομη θέση μεταξύ των ασφαλιστικών στην Ελλάδα, με τη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων να ανέρχεται στα 255,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1,6% σε σύγκριση με το 2021.

     

    Στη λίστα Chambers &  Partners του Λονδίνου η Bernitsas Law

    Η δικηγορική εταιρεία Bernitsas Law, υπό τον Παναγιώτη Μπερνίτσα, κατατάχθηκε με κορυφαίες διακρίσεις και στους 4 τομείς πρακτικής της, στον διεθνή οδηγό Chambers & Partners για το 2024.

    Μάλιστα είναι η μόνη δικηγορική εταιρεία στην Ελλάδα που κατάφερε να βρίσκεται στην πρώτη ζώνη διακρίσεων σε όλους τους τομείς στον Chambers & Partners στο Λονδίνο, μία από τις γνωστότερες εταιρείες νομικής κατάταξης και πληροφόρησης στον κόσμο, που είναι περιβόητη για την αυστηρή μεθοδολογία της με βάση προκαθορισμένα κριτήρια για κάθε διάκριση.

     

    Η Κομισιόν εγκρίνει τη συμφωνία Σκυλακάκη-Στάσση (ΔΕΗ) για τα νησιά…

    Η «σκληρή» κ. Margrethe Vestager και ο «ψηλομύτης» κ. Olivier Guersent, (σ.σ. οι χαρακτηρισμοί ανήκουν στους φίλους Βρυξελλιώτες της Κομισιόν, εμείς είμαστε ευγενείς…) είναι ως γνωστόν τα δύο μεγάλα «αφεντικά» της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, με την πρώτη να είναι και εκ των Αντιπροέδρων της ΕΕ.

    Οι πληροφορίες του wiseman και του mononews.gr από τις Βρυξέλλες (όπου όπως γνωρίζετε έχουμε -όπως παντού- μόνο φίλους) αναφέρουν ότι αμφότεροι έχουν ήδη δει με πολύ θετική ματιά το σχέδιο του ΥΠΕΝ Θόδωρου Σκυλακάκη για απευθείας ανάθεση στον Γιώργο Στάσση και  τη ΔΕΗ της ενεργειακής κάλυψης των ελληνικών νησιών.

    Πρακτικά ο Σκυλακάκης ζητά από την κ. Βεστάγκερ να εγκρίνει την παράταση του καθεστώτος απευθείας ανάθεσης στη ΔΕΗ για την προσθήκη νέου δυναμικού που αφορά τη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των νησιών, είτε με επέκταση του σημερινού δυναμικού, είτε με νέες μονάδες, μέχρι την οριστική τους διασύνδεση με την ηπειρωτική χώρα.

    Το σχέδιο έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ κ. Χατζηδάκη για τον αιγιαλό που βαίνει προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, ωστόσο πρέπει να πάρει σχετικά γρήγορα την έγκριση της Κομισιόν, καθώς απομένουν τέσσερις μόλις μήνες πριν το καλοκαίρι και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

    Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, πάντως, να θυμίσουμε πως έχει ξεσηκώσει τη μήνι των περιβαλλοντικών οργανώσεων με τις ρυθμίσεις του και ιδιαίτερα τη σφοδρή αντίδραση της WWF που μαζεύει υπογραφές για να τις στείλει και στην Κομισιόν (όχι στην κα Βεστάγκερ πάντως, αρμόδια είναι η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος).

    Πίσω στα δικά μας, ο ΥΠΕΝ ζητά παράλληλα και επέκταση του σχήματος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που έχει λήξει από τις αρχές του 2019, χωρίς από τότε να έχουν κινηθεί οι διαδικασίες από την ελληνική πολιτεία για να ανανεωθεί.

    Το ζήτημα είναι εξίσου πιεστικό χρονικά, ενόψει θερινής περιόδου, ενώ υπάρχει βάσιμη ελπίδα πως η DG Comp θα το δει και αυτό θετικά.

    Πώς έμαθαν τόσο γρήγορα στις Βρυξέλλες για τα «ελληνικά θέματα»;

    Πρώτον υπάρχουν τηλέφωνα και zoom call και δεύτερον, 850 υπαλλήλους έχει από μόνη της η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, κάποιοι βρίσκουν και λίγο χρόνο να μαθαίνουν εγκαίρως τα «ελληνικά» νέα…

     

    Άδωνις Γεωργιάδης: Μίλησε με την πρώτη ασθενή που έλαβε φαρμακευτική κάνναβη

    Συνάντηση με την κ. Άννα Παγκά, την πρώτη ασθενή στη χώρα μας, που της συνταγογραφήθηκε σκεύασμα φαρμακευτικής κάνναβης για ιατρικούς λόγους, είχε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

    Όπως είπε ο Υπουργός Υγείας: «Είμαι πραγματικά ευτυχής, διότι ξεπερνώντας ο ίδιος τον εαυτό μου και τις αρχικές μου επιφυλάξεις από στερεότυπα του παρελθόντος μπόρεσα, τόσο ως Υπουργός Ανάπτυξης στην αρχή, αλλά και ως Υπουργός Υγείας στη συνέχεια, να φτάσουμε στο σημερινό σημείο: Οι Έλληνες ασθενείς επιτέλους να έχουν πρόσβαση σε τελικό προϊόν φαρμακευτικής κάνναβης.

    Άνθρωποι που αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο, να μπορούν να επιστρέφουν στην καθημερινότητα τους με αξιοπρέπεια.

    Αυτό μου δίνει χαρά και ευχαριστώ την κυρία Παγκά που ήρθε να με δει από κοντά και να μοιραστεί μαζί μου αυτή τη χαρά της».

    Η κ. Παγκά δήλωσε: «Χαίρομαι πάρα πολύ, γιατί η κάνναβη μου έδωσε πίσω τη ζωή μου και ο Υπουργός μου έδωσε την ελευθερία μου να ζω με ελπίδα.

    Ευχαριστώ πάρα πολύ για όλους μας, είναι πολλές χιλιάδες οι ασθενείς που περίμεναν αυτή τη στιγμή».

    Το πρόγραμμα του κ. Γεωργιάδη ήταν -και χθες- πυκνό. Παρευρέθηκε στην κοπή της πίτας του ΕΟΦ και επισκέφθηκε με την κα Αγαπηδάκη και τον κ. Θεμιστοκλέους το Παίδων Πεντέλης.

    Μιλώντας στους εργαζόμενους του ΕΟΦ, ο Υπουργός είπε ότι το 2024 είναι έτος προσλήψεων για τον Οργανισμό και υπογράμμισε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις εγκρίσεις νέων φαρμάκων και στις κλινικές μελέτες.

    Στο νοσοκομείο Παίδων η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο αυτοψίας, καθώς ξεκινά η ανακαίνισή του, ύψους 3,8 εκατ. ευρώ.

     

    Όλοι εναντίον των Ιταλίδων της ΕΝΑΟΝ! Τυχαίο; Δε νομίζω…

    Τώρα που τελείωσαν τα λουκούλλεια γεύματα και τα περισπούδαστα λόγια τα μεγάλα από την πλευρά της ΕΝΑΟΝ (πρώην ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ που πλέον ανήκει στην Italgas) ήρθε η σκληρή πραγματικότητα να προσγειώσει τις δύο Ιταλίδες μάνατζερ που κουμαντάρουν το ελληνικό σχήμα.

    Αναφέρομαι στην κ. Barbara Morgante, Διευθύνουσα Σύμβουλο της Enaon και την κ. Francesca Zanninotti της θυγατρικής της Enaon Eda.

    Εναντίον των δύο (της πολιτικής που ακολουθούν, να εξηγούμαστε, διότι μακριά από εμάς κάθε ίχνος αντιφεμινισμού, αντίθετα πιστεύουμε απόλυτα στη διοικητική ικανότητα των γυναικών) «ξέσπασαν» ταυτόχρονα ο Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης (ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ-MOH και NRG), ο Αλέξανδρος Εξάρχου (Volton και όμιλος ΙΝΤΡΑΚΑΤ), ο Κώστας Ξιφαράς (ΔΕΠΑ Εμπορίας), ο Γιάννης Μητρόπουλος («Φυσικό Αέριο») αλλά και τα… πατριωτάκια τους της ΕΝΙ, που είναι ιδιοκτήτες της «Ζενίθ».

    Τι λένε όλοι αυτοί μαζί και όχι τυχαία;

    Ότι είναι επιεικώς απαράδεκτη η αύξηση της διάρκειας της εγγύησης στις 65 από 35 ημέρες, που προβλέπει το σχέδιο της πρότυπης Σύμβασης Χρήσης του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου της Enaon Eda (πρώην ΔΕΔΑ).

    Η αύξηση αυτή συνεπάγεται τεράστιο επιπλέον κόστος για τους προμηθευτές, το οποίο προφανώς θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές.

    Αυτό είναι και το πιο βασικό ζήτημα που έβαλαν οι κορυφαίοι πάροχοι αερίου στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για την Σύμβαση Χρήσης του δικτύου.

    Πιο ξεκάθαρος ο Κώστας Ξιφαράς και η ΔΕΠΑ Εμπορίας στην επιστολή της προς της ΡΑΑΕΥ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η προτεινόμενη επαύξηση του χρονικού διαστήματος της ετήσιας προϋπολογισθείσας χρέωσης διανομής και κατ’ επέκταση της εγγύησης από 35 σε 65 ημέρες (αύξηση κατά 85%), που προφανώς οφείλεται στην ύπαρξη κάποιων υπερήμερων χρηστών, δεν σημαίνει ότι οι περισσότεροι φερέγγυοι χρήστες του συστήματος πρέπει να επιβαρύνονται υπέρμετρα».

    Με δύο λόγια, δεν μπορεί οι ελάχιστοι μπαταξήδες να ξεφεύγουν και να πληρώνουν το μάρμαρο οι συνεπείς πάροχοι που είναι η πλειοψηφία.

    Και είναι προφανές πως οι ιλιγγιώδεις αυτές αυξήσεις θα καταλήξουν αναγκαστικά και υποχρεωτικά στους λογαριασμούς των δύστυχων νοικοκυριών!

     

    Οι Ιταλοί και οι Ιταλίδες που «χτίζουν» σχέσεις με Βέρτη-Οικονομόπουλο

    Τι λένε για όλα αυτά ο Θανάσης Δαγούμας και ο Δημήτρης Φούρλαρης που είναι τα αφεντικά της ΡΑΑΕΥ και έχουν δείξει  ευαισθησία στις αδικίες εναντίον των καταναλωτών;

    Περιμένω τη θέση τους, αλλά εγώ ως wiseman λέω πως οι παμπόνηροι Ιταλοί και Ιταλίδες, αντί να χτίζουν καινούργιο δίκτυο όπως είναι υποχρεωμένοι, έχουν βρει τρόπο από τις συνεχείς αυξήσεις στις χρεώσεις του δικτύου, να χρηματοδοτούν τις παχυλές (παχυλότατες!) αμοιβές τους, τα υψηλά πριμ παραγωγικότητας (αλήθεια τι στόχους πέτυχαν;) και την πολυτελή διαβίωσή τους στην Ελλάδα, με αιχμή τη νυχτερινή Αθήνα.

    Ορισμένοι-ες μάλιστα κοντεύουν να γίνουν κολλητοί με τον Νίκο Βέρτη και τον Νίκο Οικονομόπουλο αφού πάνε συνεχώς στα μαγαζιά τους!

    Όσο για το καινούργιο δίκτυο που πρέπει να χτίσουν;

    Ακολουθούν την τακτική του πονηρού χρεωφειλέτη, που παραδέχεται μεν ότι χρωστάει, αλλά ποτέ δεν πληρώνει!

    Οι Ιταλοί-ίδες διακηρύσσουν ότι θα χτίσουν δίκτυο, αλλά δεν το κάνουν πράξη!

    Βravo salomoni Italiani, όπου salomone είναι περιπαικτικά ο εξυπνάκιας…

     

    Τα μηνύματα καθηγητών στον Στουρνάρα και η επίσκεψη στο… Anfield

    Αυτές τις ημέρες το Λίβερπουλ ήταν γιορτινό, καθώς η ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης είχε κατακτήσει έναν ακόμη τίτλο και μάλιστα με τη συμμετοχή ενός Έλληνα, του Κώστα Τσιμίκα.

    Αυτές τις ημέρες βρέθηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, για να μιλήσει σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, κάνοντας μια ανάλυση για τις δύσκολες περιόδους της ΕΚΤ και πώς τα διδάγματα του παρελθόντος μπορούν να γίνουν μαθήματα για την αντιμετώπιση των κρίσεων.

    Αυτό που ίσως δεν ξέρετε και σας αποκαλύπτει ο Wiseman είναι ότι ο Γιάννης Στουρνάρας δέχθηκε πρόσκληση να επισκεφτεί ξανά το Λίβερπουλ και να πάει και στο Άνφιλντ, την ιστορική έδρα της ομάδας – καμάρι της πόλης.

    Την πρόσκληση απηύθυναν στον κεντρικό τραπεζίτη Έλληνες καθηγητές στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, οι οποίοι άκουσαν την ομιλία του κ. Στουρνάρα τη Δευτέρα.

    Όπως σας αποκαλύπτει η στήλη, οι καθηγητές έστειλαν μηνύματα στον κ. Στουρνάρα, ευχαριστώντας τον για την εξαιρετική ομιλία αλλά και γενικότερα για τη συμβολή του στην προσπάθεια να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων.

    «Αγαπητέ Γιάννη, ειλικρινά ήταν τιμή μας που σε γνωρίσαμε και συζητήσαμε μαζί σου.

    Όλοι οι Έλληνες είναι εξαιρετικά τυχεροί που υπάρχει και βοήθησες τόσο στην ένταξη, αλλά κυρίως που κράτησες τη χώρα στην Ευρωζώνη (εκτός όλων των άλλων)…

    Σου «χρωστάμε» έναν αγώνα της Λίβερπουλ στο Anfield.

    Οπότε πρέπει να μας επισκεφτείς ξανά όταν βρεις χρόνο», έγραψε ένας καθηγητής.

    Ένας δεύτερος έστειλε το ακόλουθο μήνυμα στον κεντρικό τραπεζίτη: «Η ομιλία σας ήταν εξαιρετική και όλοι οι συνάδελφοι εντυπωσιάστηκαν.

    Ελπίζω να συναντηθούμε κάποια στιγμή σύντομα».

    Ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε σε όλα τα μηνύματα τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Με χαρά να τα ξαναπούμε στο Λονδίνο αλλά και στο… Anfield.

    Φεύγουμε με τις καλύτερες αναμνήσεις από τη διάλεξη και την εξαιρετική παρέα σας.

    Είμαστε περήφανοι που κάνετε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία στο Ηνωμένο Βασίλειο και είστε οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας».

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.