• Τράπεζες

    Πειραιώς: Θρίλερ 48 ωρών για το placement – Κρίσιμη η γνώμη του Κωστή Χατζηδάκη

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς - Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς – Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών


    Μέχρι αύριο αναμένεται –εκτός απροόπτου- η απόφαση της κυβέρνησης για το αν τελικά θα διατεθεί το 27% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Τράπεζα Πειραιώς, ή το 20%+.

    Μέχρι αυτή τη στιγμή οι γνώμες είναι 60%-40%, με την πλειονότητα να εκφράζει την άποψη των τεχνοκρατών οι οποίοι προκρίνουν την πλήρη  διάθεση του ποσοστού, ενώ οι πολιτικοί παράγοντες από την πλευρά τους επιμένουν πως το Δημόσιο θα πρέπει να διατηρήσει ένα μικρό ποσοστό της συμμετοχής του στην τράπεζα, της τάξης του 5%.

    Να σημειωθεί ότι χθες δεν ελήφθη απόφαση από το Μέγαρο Μαξίμου καθώς ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης αντιμετώπισε ένα πρόβλημα υγείας. Ωστόσο είναι κρίσιμη η γνώμη του υπουργού καθώς «ακούει» και τις δύο πλευρές και η απόφαση του θα καθορίσει και το τελικό ποσοστό διάθεσης.

    Στο μεταξύ το ΤΧΣ αναμένει ανάπάσα στιγμή από σήμερα, την  εισήγηση του συμβούλου του, της Bank of America, ώστε ευθύς μόλις τη λάβει να συνεδριάσει το ΔΣ.

    Στη συνέχεια θα επικαιροποιηθεί το Ενημερωτικό Δελτίο που αναμένεται να εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την Παρασκευή, ή ενδεχομένως το αργότερο την προσεχή Δευτέρα. Έτσι ώστε αμέσως μετά να ανοίξει το βιβλίο προσφορών.

    Η έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου θα αποσαφηνίσει αφ ενός το εύρος του ποσοστού προσφοράς για τις μετοχές της Πειραιώς, και αφ ετέρου θα καθορίζει και το εύρος των τιμών διάθεσης.

    Πάντως πλειάδα δειθνών funds έχουν καταστήσει σαφή την πρόθεση τους να συμμετάσχουν στο placement και οι πληροφορίες κάνουν ήδη λόγο για σημαντική υπερκάλυψη –ανάλογη με αυτήν της Εθνικής Τράπεζας – από 5 φορές το λιγότερο έως 8 φορές το μέγιστο.

    Λόγω της μεγάλης ζήτησης που καταγράφεται, η τιμή διάθεσης θα έχει μικρό discount, το οποίο πιθανολογείται να είναι της τάξης του 5% ή λίγο υψηλότερα.

    Μάλιστα, με βάση την εικόνα που έχουν παράγοντες της αγοράς και σε σχέση πάντα με τη ζήτηση, η τιμή θα διάθεσης θα διαμορφωθεί στη ζώνη των 3,70 ευρώ με πιθανές αποκλίσεις ανάλογα με την πορεία που θα ακολουθήσει η μετοχή στη σημερινή και αυριανή συνεδρίαση. Να σημειωθεί ότι χτες η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε στα 3,868 ευρώ.

    Στην περίπτωση τώρα που εκληφθούν ως βάση τα 3,70 ευρώ, τότε η συνολική προσφορά για το 27% των μετοχών αποτιμάται στα 1,25 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας την προσφορά για τις μετοχές της Εθνικής που ήταν στα 1,066 δισ. ευρώ.

    Αν διατεθεί το 20%+ της Πειραιώς, τότε η αξία του placement θα κινηθεί πάνω από τα 925 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Νέος πόλεμος Βίκτωρα Ρέστη – Amanda Staveley: Θέλει να με οδηγήσει σε πτώχευση λέει η επιχειρηματίας
    Επίδομα μητρότητας: Πότε ξεκινά η χορήγηση, πώς κάνει χρήση ο πατέρας
    Δημοσκόπηση MRB: Σταθερά πρώτη η ΝΔ, νέα βουτιά ΣΥΡΙΖΑ – Πώς είδαν την παρέμβαση Τσίπρα οι πολίτες
     



    ΣΧΟΛΙΑ