• Business

    ΔΕΗ: Πώς ο Γιώργος Στάσσης θα αυξήσει τα κέρδη μέσω Βαλκανίων – Οι τρεις άξονες

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ


    Το στίγμα της στρατηγικής της ΔΕΗ για την εξασφάλιση σημαντικών περιθωρίων κέρδους από την παραγωγή ενέργειας τα επόμενα χρόνια, έδωσε χθες μιλώντας στο συνέδριο ενέργειας στο Βουκουρέστι, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης.

    Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, είναι σημαντικό στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά να αναπτυχθεί μια ενιαία περιφερειακή αγορά στα Βαλκάνια ώστε η αγορά ενέργειας να είναι ανταγωνιστική, να ενθαρρυνθούν οι εξαγωγές και να υπάρξουν οφέλη.

    Στόχος της ΔΕΗ, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή είναι να λειτουργήσει σαν περιφερειακός παίκτης, αξιοποιώντας το μέγεθός της και τη διπλή γεωγραφική θέση στην παραγωγή ενέργειας.

    Και με επενδύσεις στις ΑΠΕ σε Ελλάδα και Ρουμανία, στις διασυνδέσεις αλλά και σε νέες μορφές ενέργειας που θα αναπτυχθούν στο μέλλον να εξασφαλίσει αύξηση των μεγεθών της και κυρίως της αποδοτικότητάς της.

    Οι δυνατότητες της εταιρείας να αυξάνει μελλοντικά την κερδοφορία της από την παραγωγή ενέργειας συνοψίζονται σε τρεις άξονες.

    1/ Εξασφάλιση περιθωρίων κέρδους από τις εξαγωγές ενέργειας μέσω του ενεργειακού διαδρόμου που συνδέει τη Ρουμανία με την Ιταλία, μέσω Ελλάδας.

    Η ΔΕΗ με παραγωγή στη Ρουμανία που βρίσκεται στη μέση ενός ενεργειακού διαδρόμου που συνδέει τις γειτονικές της χώρες με την Ελλάδα και την Ιταλία, μπορεί να επωφελείται από τη διαφορά στην τιμή της ενέργειας μεταξύ Βαλκανίων και Ιταλίας και ταυτόχρονα να αυξήσει τις εξαγωγές της.

    Όπως είχε δείξει η διοίκηση της εταιρείας στην παρουσίαση στο Λονδίνο  η μέση τιμή χονδρεμπορικής τιμής ενέργειας στην Ιταλία είναι 127 ευρώ/μεγαβατώρα, όταν στην Ελλάδα είναι 119 ευρώ/μεγαβατώρα και στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία 104 ευρώ/μεγαβατώρα. Οι διαφορές αυτές στις τιμές, σε μια αγορά που θα διασυνδέεται μπορούν να αποφέρουν σημαντική κέρδη στη ΔΕΗ.

    Σημειώνεται ότι ενώ η Ελλάδα διασυνδέεται ηλεκτρικά μόνο με Ιταλία, Βουλγαρία, Βόρειο Μακεδονία, Αλβανία και Τουρκία, πλέον αφού η ΔΕΗ θα παράγει στη Ρουμανία, πολλαπλασιάζει τις διασυνδέσεις της και αποκτά πρόσβαση και στη Σερβία και την Ουγγαρία. Μπορεί να αποτελέσει  έτσι η Ρουμανία, το ενεργειακό κέντρο των Βαλκανίων και μέσω της ΔΕΗ να πραγματοποιούνται εξαγωγές  ενέργειας στη Δυτική Ευρώπη, εξασφαλίζοντας με

    2/ Υψηλά περιθώρια από την αύξηση της παραγωγής ενέργειας: Τόσο από τις χαμηλού κόστους ΑΠΕ ως μονάδες βάσης όσο και από τις ακριβοπληρωμένες θερμικές μονάδες που μπαίνουν στο σύστημα ως φορτία εξισορρόπησης και αποδίδουν περισσότερο, η παραγωγή ενέργειας είναι κερδοφόρα δραστηριότητα για τη ΔΕΗ.

    Ο πρόεδρος της εταιρείας εξήγησε, ότι η ΔΕΗ έχει παραπάνω ανάγκες σε ενέργεια από αυτήν που παράγει και επομένως έχει σημαντικά περιθώρια κερδοφορίας, όσο αυξάνει την παραγωγή ενέργειας για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του πελατολογίου της.

    “Θα κάνουμε επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ σε 3 χρόνια στη Ρουμανία και θα αναπτύξουμε 1,5 GW σε ΑΠΕ και ακόμη περισσότερα ως το 2030. Έχουμε τον τρόπο, τα στελέχη και τα σχέδια να κάνουμε τις επενδύσεις τόσο οργανικά όσο και με εξαγορές» είπε σχετικά με τα σχέδια της ΔΕΗ στη χώρα. «Το δίκτυο είναι σημαντικό και σχεδιάζουμε και επενδύσεις στα δίκτυα. Στη ΔΕΗ έχουμε περισσότερη ζήτηση ενέργειας από όση παράγουμε, χρειαζόμαστε παραγωγή ενέργειας και για αυτό θα επενδύσουμε πολύ.»

    Όπως είπε ο κ. Στάσσης, όπως έχει εξελιχθεί το σύστημα ενέργειας  πλέον οι θερμικές μονάδες παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο δεν αποτελούν πια μονάδες βάσης, αλλά λόγω της ευελιξίας τους χρησιμοποιούνται ως μονάδες εξισορρόπησης, και μπαίνουν στην αγορά όταν οι ΑΠΕ δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της. Λειτουργώντας έτσι κερδίζουν περισσότερο, αφού πουλάνε ενέργεια σε υψηλότερες τιμές.

    Οι μονάδες παραγωγής από φυσικό αέριο είναι ευέλικτες και μπορούν να προσαρμοστούν γρήγορα στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της ζήτησης ενέργειας. Αυτή η ευελιξία καθιστά το φυσικό αέριο κατάλληλο για την υποστήριξη της σταθερότητας του ηλεκτρικού δικτύου. Στην ίδια κατηγορία θα εντάσσονται και οι μονάδες αποθήκευσης στο μέλλον, ή οι μονάδες υδρογόνου όταν η χρήση υδρογόνου γίνει ανταγωνιστική.

    3/ Αύξηση της ζήτησης κατά 10% μέχρι το 2030. Όπως εκτίμησε χθες ο κ. Στάσσης μετά την ενεργειακή κρίση, οι τιμές ρεύματος έχουν μειωθεί και πραγματοποιείται σταδιακά επιστροφή  στην κανονικότητα και αύξηση της ζήτησης με στροφή στον ηλεκτρισμό. Ο τομέας της ενέργειας θα αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια, σημείωσε ο κ. Στάσσης, αναφέροντας ότι εκτιμά αύξηση της ζήτησης 10% μέχρι το 2030 στη Ρουμανία, και ανάλογα θα κινηθεί η ζήτηση σε όλες τις χώρες της περιοχής. Όπως είπε η μείωση της ζήτησης ήταν αποτέλεσμα της  ενεργειακής κρίσης. Τόνισε ότι η ενεργειακή μετάβαση και η αύξηση της αποδοτικότητας και θα φέρει αυξημένη ζήτηση στην ηλεκτρική ενέργεια.

    Με δεδομένο την αύξηση της ζήτησης και  καθώς στρατηγική του ομίλου είναι η συνεχής αύξηση της παραγωγής ενέργειας με όλες τις τεχνολογίες, τα περιθώρια κέρδους από την πώληση ενέργειας θα αυξάνονται.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ): Θα επενδύσουμε 2,5 δισ. στη Ρουμανία ως το 2026

    Γιώργος Στάσσης: Τι σημαίνει για τη ΔΕΗ ο ενεργειακός διάδρομος με τη Ρουμανία- Οφέλη και προοπτικές

    ΔΕΗ: 3+1 οίκοι ποντάρουν στη μετοχή της ΔΕΗ



    ΣΧΟΛΙΑ