• Το παρασκήνιο με το ράλι της Πειραιώς, οι εκπλήξεις του Μυτιληναίου, η γκρίνια για τον Ξηρουχάκη, τι συμβαίνει με την Q&R, το σημάδι του Ζορό στον Σταθόπουλο και γιατί ο πολύς Βαφειάς απειλείται με έξωση

    Σημαντικές εκπλήξεις μαθαίνω ότι ετοιμάζει η Mytilineos, οι οποίες μάλιστα θα ανακοινωθούν το αργότερο έως τις αρχές Απρίλιου

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Περιεχόμενα

    Τράπεζα Πειραιώς, το colpo grosso της Goldman

    Αγαπητοί αναγνώστες, όσοι από εσάς έχετε εμπειρία στις αγορές, σίγουρα καταλάβατε την ανισορροπία των τελευταίων ημερών σχετικά με την Πειραιώς.

    Και το ερώτημα είναι ένα.

    Είναι δυνατόν μια μετοχή σαν την Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 τη μια ημέρα να κλείνει -4% και την άλλη +4%.

    Και μάλιστα αυτά τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα να γίνονται χωρίς να συμβαίνει κάτι το ιδιαίτερο στις αγορές;

    Υπό αυτές τις συνθήκες είναι μάλλον απίθανο.

    Εκτός εάν υπάρχουν πίσω από το «παιχνίδι» κάποια παιδιά, με πολλά λεφτά.

    Προσέξτε λοιπόν, τι έγινε τις τελευταίες ημέρες στην Πειραιώς.

    Πώς τα Αμερικανάκια της Goldman Sachs έπιασαν στον ύπνο τα hedge funds.

    Την προηγουμένη εβδομάδα, και για την ακρίβεια Τετάρτη και Πέμπτη, η μετοχή μετά το placement σταθεροποιήθηκε στα 4 ευρώ.

    Τις δυο αυτές ημέρες η μετοχή πραγματοποίησε συνολικά όγκο 23.000.000 χαρτιά.

    Εμείς εδώ από τον Wiseman σας είχαμε πει ότι αυτό είναι καλό νέο, καθώς η μετοχή μετά τη συσσώρευση των δυο ημερών θα μπορούσε να δει νέα υψηλοτέρα επίπεδα προς τα 4,10 ευρώ.

    Όμως αιφνιδιαστικά την Παρασκευή η μετοχή πραγματοποιεί  όγκο 23,5 εκατ. χαρτιά και υποχωρεί κατά 1,75% στα 3,93 ευρώ.

    Βέβαια ήταν σε εξέλιξη το rebalancing του Russell, οπότε η ημέρα δεν είναι ενδεικτική.

    Προχθές Τρίτη όμως, ήταν το «Βατερλώ» της μετοχής.

    Με όγκο συναλλαγών 12,66 εκατ. χαρτιά, έκλεισε με μεγάλες απώλειες 3,665% στα 3,79 ευρώ.

    Μάλιστα, μόλις έσπασε το όριο των 3,85 ευρώ ενεργοποιηθήκαν πωλήσεις ξένων βραχυπροθέσμων παικτών (π.χ. hedge funds), με αποτέλεσμα να υποχωρήσει η τιμή ακόμα περισσότερο.

    Να σημειωθεί ότι τέτοιους είδους funds δουλεύουν κυρίως με εντολές που έχουν εισάγει στο σύστημα πολλές ημέρες νωρίτερα.

    Προσέξτε, όμως!

    Ταυτόχρονα την ίδια ημέρα, δηλαδή την Τρίτη, εκδόθηκε και μια ανακοίνωση από την Goldman Sachs ότι ήδη πούλησε μεγάλο ποσοστό μετοχών που κατείχε (είτε ως θεματοφύλακας είτε στα αμοιβαία κεφάλαια της).

    Και εκεί το σύστημα αποσταθεροποιήθηκε.

    Γιατί οι έξυπνοι είπαν ότι «για να πουλάει η Goldman Sachs η μετοχή θα υποχωρήσει».

    Έτσι λοιπόν τα Αμερικανάκια έπιασαν στον ύπνο κυρίως τα «ξενόπουλα» που είχαν Πειραιώς  και πούλησαν στο -4%.

    Και χθες από θαύμα η μετοχή όχι μόνο ισχυροποιήθηκε αλλά «έκανε» και μεγάλο ράλι.

    Έκλεισε στα 3,95 ευρώ με κέρδη 4,23% και όγκο 12,47 εκατ. χαρτιά.

    Με λίγα λόγια, κάποιοι άλλοι καρχαρίες των αγορών, πήραν τα χαρτιά με ένα ωραίο κόλπο που έστησαν μαζί με τα αγόρια της Goldman Sachs.

     

    Εθνική: Το νέο ρεκόρ και το νέο placement

    Χθες η μετοχή της Εθνικής ΕΤΕ 1,85% 7,70 ήταν σε καλό mood.

    Έκλεισε σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων στα 7,46 ευρώ με κέρδη 2,19% και 3,55 εκατ. χαρτιά.

    Η συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη ότι «οι μετοχές της ΕΤΕ θα πουληθούν εντός του 2024 με νέο placement» είναι σαφές ότι δημιουργεί μια νέα δυναμική για τη μετοχή.

    Αν και θεωρείται ακριβή, καθώς η κεφαλαιοποίησή της ήδη έχει φτάσει τα 6,823 δισ. ευρώ.

    Φυσικά όλα αυτό το εγχείρημα δεν είναι και τόσο απλό.

    Αντίθετα είναι ιδιαιτέρως σύνθετο.

    Εάν πουληθούν όλες οι μετοχές της Εθνικής σε ξένα funds, τότε η τράπεζα θα μείνει χωρίς κάποιον ισχυρό μέτοχο, στο μετοχικό της κεφάλαιο.

    Γιατί μην ξεχνάμε ισχυρούς μετόχους έχουν η ALPHA ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 η Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 και η Eurobank.

    Και μάλιστα ισχυρούς με ποσοστά που υπερβαίνουν το 18%.

    Δεν ξέρω ποιο ακριβώς είναι το σκεπτικό Χατζηδάκη για την Εθνική, αλλά ο Wiseman θεωρεί μεγάλο λάθος να πουληθεί η Εθνική σε ξένα funds, χωρίς την παρουσία του κράτους.

    Εκτός εάν αναζητούν κάποια μεγάλη τράπεζα για να αγοράσει ένα ικανό ποσοστό μετοχών.

    Σε κάθε περίπτωση το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει κανένα λόγο να πουλήσει υπάρχον ποσοστό μετοχών που έχει στην Εθνική.

    Θα μπορούσε να το μεταβιβάσει, στο νέο fund που δημιουργεί το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων και το αφεντικό του, Γρηγόρη Δημητριάδη.

    Νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη ιδέα.

     

    Mytilineos: Εκπλήξεις;

    Σημαντικές εκπλήξεις μαθαίνω ότι ετοιμάζει η Mytilineos, ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 οι οποίες μάλιστα θα ανακοινωθούν το αργότερο έως τις αρχές Απρίλιου.

    Οι κινήσεις στρατηγικής που φημολογείται ότι θα ανακοινωθούν θα έχουν ως τελικό στόχο το Λονδίνο και για την ακρίβεια την ένταξη της μετοχής στον δείκτη FTSE100.

    Η μετοχή χθες κινήθηκε ελαφρά υψηλοτέρα και έκλεισε με θετικό πρόσημο 0,96% στα 35,90 ευρώ με σχεδόν ανύπαρκτο όγκο συναλλαγών που δεν ξεπέρασε τα 70.000 χαρτιά.

     

    ΤΕΝΕΡΓ: Δυνατή

    Χθες μια από τις μετοχές που έδειξαν τη δύναμη τους ήταν η Τέρνα Ενεργειακή.

    Η μετοχή ΤΕΝΕΡΓ 0,72% 18,23 «δυνάμωσε» προς το τέλος της συνεδρίασης με αποτέλεσμα να κλείσει στα 18,14 ευρώ με κέρδη 2,78%, και όγκο συναλλαγών τα 144.000 χαρτιά.

    Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,48% 16,50 κινήθηκε περισσότερο ήρεμα καθώς έκλεισε στα 16,50 ευρώ με όγκο συναλλαγών τα 83.000 τεμάχια.

     

    Q&R: Φούσκα;

    Στις αρχές Φεβρουαρίου μια από τις μετοχές που συζητήθηκε ήταν της Q&R καθώς στο μετοχικό της κεφάλαιο εισήλθαν επιχειρηματικά κεφάλαια.

    Όμως η μετοχή της Q&R χθες έκλεισε στα 1,15 ευρώ με κέρδη 12,20% και όγκο συναλλαγών τα 271.000 χαρτιά γράφοντας υψηλά 20ετίας.

    Συνολικά από την αρχή της χρονιάς καταγράφει άλμα άνω του 89%.

    Η μετεωρική άνοδος της μετοχής κατά 89% μέσα σε διάστημα μόλις 2 μηνών και 20 ημερών, σύμφωνα με τους ειδικούς «μοιάζει με φούσκα».

    Ή μάλλον καλύτερα με «φουσκάρα».

    Δηλαδή τι έγινε και ξαφνικά η μετοχή σημειώνει μετεωρική άνοδο;

    Εκτός εάν η κερδοφορία της είναι τόσο εξαιρετική που δικαιολογεί τέτοια μεγέθη.

    Είναι όμως έτσι;

    Προφανώς θα το μάθουμε όταν δημοσιευθούν τα αποτελέσματα του 2023.

     

    Η αναβάθμιση του Χ.Α. και η ανάλυση της JP Morgan

    Αγαπητοί αναγνώστες, σας έγραφε ο wiseman χθες για την έκθεση της JP Morgan σχετικά με την αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου και τις προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό.

    Σας γράφαμε κι ότι σε άλλες εποχές μια τέτοια ανάλυση, σε συνδυασμό με τη μη αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s, θα έπεφταν τα… τσιμέντα στη λεωφόρο Αθηνών.

    Κι όμως, παρά την υποχώρηση προχθές του γενικού δείκτη, οι επενδυτές επέδειξαν ωριμότητα, κάτι που αποδείχθηκε από τη χθεσινή σημαντική άνοδο 1,02% με οδηγό την Πειραιώς που έκανε άλμα 4,23% κι άγγιξε ξανά την τιμή του placement.

    Ο wiseman και το mononews.gr απευθύνθηκαν στην κυβέρνηση αλλά και σε παράγοντες της αγοράς προκειμένου να σχολιάσουν την ανάλυση της JP Morgan.

    Πηγές της αγοράς τόνιζαν με νόημα: «Οποιοσδήποτε διεθνής οίκος ή τράπεζα μπορεί να βγάζει όποιες αναλύσεις το επιθυμεί.

    Ο προγραμματισμός για την αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου δεν αλλάζει.

    Τον Ιούνιο το ΧΑ θα βρίσκεται σε watch list και για ένα χρόνο θα παρακολουθείται προκειμένου να γίνει η μετάβαση σε ώριμη αγορά».

    Κυβερνητικά στελέχη δεν θέλησαν να σχολιάσουν την έκθεση της αμερικανικής τράπεζας, ωστόσο, στην κυβέρνηση είναι αισιόδοξοι ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αναβάθμιση και του ελληνικού χρηματιστηρίου.

    Στεκόμαστε στην αισιοδοξία αυτή για την αναβάθμιση η οποία μπορεί να γίνει εντός του 2025.

    Να θυμίσουμε ότι στις 11 Ιουνίου του 2024 συμπληρώνονται 11 χρόνια από τότε που ο αμερικανικός οίκος Morgan Stanley είχε υποβαθμίσει το Χ.Α. και τώρα ο ίδιος οίκος αναμένεται να βάλει το Χρηματιστήριο σε καθεστώς παρακολούθησης.

    Να θυμίσουμε ότι σε δηλώσεις του στο Bloomberg ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, είχε πει ότι η αναβάθμιση καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ανακοινωθεί εντός του έτους αλλά θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2025.

     

    Χάρης Βαφειάς: Όταν είσαι… Dragon, αλλά σε «τρώει» ο Nasdaq

    Στο Dragon’s Den έχει αναλάβει συνήθως τον ρόλο του «γκρινιάρη» που δεν πείθεται εύκολα από τις επιχειρηματικές προτάσεις που ακούει από τους διαγωνιζόμενους.

    Είναι, μάλλον, πιο συγκρατημένος στις επενδυτικές επιλογές του, σε καμιά περίπτωση… τσιγκούνης.

    Πάντως, ο Χάρης Βαφειάς, ένας από τους Dragons, θα ευχόταν να έχει τα ίδια προβλήματα στο σόου του ΑΝΤ1 με αυτά που αντιμετωπίζει στην Αμερική με την εταιρεία C3is.

    Διότι αν είσαι ένας τόσο σημαντικός επιχειρηματίας, βρίσκεσαι πάνω από 20 χρόνια στην εφοπλιστική αγορά, με επιτυχία είναι η αλήθεια, και κινδυνεύεις να αποβληθείς από το Nasdaq λόγω της υποχώρησης της μετοχής κάτω από τα 0,10 δολάρια, αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα.

    Ανεξάρτητα από το αν για τον Χάρη Βαφειά δεν θα… πέσουν τα καράβια του έξω αν η ναυτιλιακή C3is βγει από την αμερικανική αγορά, είναι ασφαλώς πλήγμα στο «ίματζ» του και στην αξιοπιστία του.

    Και στον εφοπλιστικό κόσμο τα μετράνε πολύ αυτά και τα συζητάνε.

    Στην ουσία ο Βαφειάς ήδη είχε γίνει θέμα ειρωνικών σχολίων από τους εφοπλιστές.

    Πλέον του «σηκώνουν» το φρύδι όταν του μιλάνε.

    Αν θα καταφέρει να κάνει κάτι για να διασώσει την ΕΤΑΙΡΕΙΑ του και φυσικά το βελτιώσει το prestige του, θα το ξέρουμε σε λίγα 24ωρα.

    Ο εφοπλιστής έχει ζητήσει ακρόαση για να ανατρέψει την απόφαση του Nasdaq να διαγράψει τις μετοχές της εταιρείας του έως τις 22 Μαρτίου, δηλαδή αύριο.

    Ενδεχομένως να πάρει μια παράταση ενός μήνα ή και παραπάνω μέχρι να γίνει η ακρόαση, και να προχωρήσει σε κινήσεις όπως το reverse split.

    Αλλά σε κάθε περίπτωση ένας Dragon δεν μπορεί να βρίσκεται στριμωγμένος στη γωνία, ακόμη κι αν πρόκειται για μια μικρή εταιρεία σε σχέση με τις άλλες που διαθέτει.

     

    Το μεγάλο comeback της Alpha Trust του «φιλόσοφου» Φαίδωνα Ταμβακάκη

    Τον έχουν χαρακτηρίσει «φιλόσοφο – επιχειρηματία», τον έχουν πει «συγγραφέα – επενδυτή» και άλλα πολλά κοσμητικά επίθετα.

    Η αλήθεια είναι πως ο χαμηλών τόνων, αλλά εξαιρετικά σημαντικός επιχειρηματίας, συνιδρυτής της Alpha Trust Ανδρομέδα, Φαίδων Ταμβακάκης, τα καταφέρνει εξίσου καλά και με τους αριθμούς και με τα γράμματα.

    Για του λόγου το αληθές τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η Alpha Trust Ανδρομέδα για τη χρήση 2023.

    Κέρδη ύψους €8,92 εκ. περίπου έναντι ζημιών €0,35 εκ. της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

    Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €6,54 εκατ. έναντι ζημιών €1,11 εκατ. της προηγούμενης χρήσης.

    Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε €6,40 εκατ. έναντι ζημιών €1,13 εκατ. της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

    Το χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας κατέγραψε κέρδη της τάξης του 26,41% στη διάρκεια της χρήσης 2023, με την εσωτερική αξία του χαρτοφυλακίου (Ν.Α.V.) να ανέρχεται σε €29,95 εκατ. ή €8,37 ανά μετοχή την 31.12.2023.

    Η μετοχή της ALPHA TRUST-ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Α.Ε.Ε.Χ., με τιμή κλεισίματος €7,04 στις 15 Μαρτίου 2024, διαπραγματευόταν στο Χρηματιστήριο Αθηνών με έκπτωση (discount) 20,43%.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας αποφάσισε επίσης να προτείνει στη Γενική Συνέλευση τη διανομή μερίσματος από κέρδη της χρήσης 2023 συνολικού ποσού €1.073.064,90, ήτοι €0,30 ανά μετοχή, στο πλαίσιο του προγράμματος επανεπένδυσης μερίσματος πενταετούς διάρκειας (2023 – 2028).

    Επιστροφή στην κερδοφορία, υψηλές αποδόσεις των εταιρειών που έχει στο χαρτοφυλάκιό της, καλή πορεία της μετοχής στο Χρηματιστήριο και μέρισμα στους μετόχους.

    Αν μη τι άλλο η Alpha Trust βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο…

     

    Στάσσης vs Σταθόπουλου: Το σημάδι του Ζορό

    Ο Νίκος Σταθόπουλος της Nova έχει κάνει πολλές επιτυχημένες κινήσεις, άλλες αποτυχημένες κι άλλες αμφιλεγόμενες.

    Για όλες θα κριθεί από την United Group και βεβαίως από το πόσο εύκολα και με τι ποσό θα πουλήσει τη Nova, ειδικά τώρα που μπήκε σφήνα στις οπτικές ίνες ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ.

    Και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εξέλιξη αυτής της άτυπης «ξιφομαχίας» μεταξύ των δύο managers, οι οποίοι έχουν κι εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά.

    Ο επικεφαλής της ΔΕΗ δουλεύει σκληρά, κάνει κινήσεις ματ κι έχει μετατρέψει την επιχείρηση σε έναν πολυσχιδή όμιλο για τον οποίον συζητούν ακόμη και στο εξωτερικό σημαντικοί παίκτες.

    Κι αυτό ο Γιώργος Στάσσης το έχει καταφέρει με το κεφάλι όχι κάτω, αλλά κοιτάζοντας ψηλά και χωρίς να ενδιαφέρεται για άλλους είδους… life style τύπου δραστηριότητες.

    Από την άλλη, ο Νίκος Σταθόπουλος είναι ένας manager που του αρέσει και η δημοσιότητα, περνά πολύ χρόνο στα γήπεδα μπάσκετ, θαυμάζοντας τα παιχνίδια της Euroleague.

    Τα οποία είναι η αλήθεια ότι έχουν μετατραπεί σε σόου αφού από αυτά παρελαύνουν και οι καλλίπυγες κι ευειδείς σύζυγοι των σταρ του μπάσκετ, κι όχι μόνο.

    Θα έχει ενδιαφέρον λοιπόν να δούμε ποιος θα είναι ο νικητής μεταξύ των δύο μονομάχων και ποιος θα… ματώσει το λευκό κολάρο.

    Και μιας και μιλάω για μονομάχους και ξιφομαχίες θυμήθηκα την επική ταινία «Ο θρύλος του Ζορό» με τον Αντόνιο Μπαντέρας και την πανέμορφη Κάθριν Ζέτα Τζόουνς.

    Σε μια μονομαχία του με τον αντίπαλό του ο Ζορό τον σημαδεύει με το «Ζ» και του λέει: «So the devil will know who sent you», όπερ σημαίνει: «Για να γνωρίζει ο διάβολος ποιος σ’ έστειλε»… To «Ζ» δεν απέχει από το «Σ».

     

    ΔΕΗ: Οι Big 3 στα telecoms έγιναν… Big 4

    Ο τέταρτος μεγάλος παίκτης στις τηλεπικοινωνίες έγινε και επίσημα η ΔΕΗ του Γιώργου Στάσση, καθώς πήρε την Τρίτη το βράδυ το βάπτισμα του πυρός από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου.

    Σε κάλεσμα που έκανε ο κ. Παπαστεργίου, παρουσίας και του υφυπουργού Κωνσταντίνου Κυρανάκη, στους Big 3 των τηλεπικοινωνιών, εκλήθη για πρώτη φορά και η ΔΕΗ, καθώς μόλις πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε επίσημα τις επενδύσεις που «τρέχει» στις τηλεπικοινωνίες και την οπτική ίνα.

    Έτσι έγινε ο τέταρτος – κατά σειρά – μεγάλος παίκτης στην αγορά, ενώ φιλοδοξεί να ανέβει ταχύτατα τα σκαλιά τα επόμενα χρόνια.

    Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ωστόσο ειπώθηκαν σκληρές αλήθειες από τον υπουργό.

    Όπως ότι η χώρα είναι πολύ πίσω στη διείσδυση οπτικών ινών και στις ταχύτητες ίντερνετ συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

    Και ότι πρέπει να τρέξουμε γρηγορότερα και με στόχευση για να αλλάξει γρήγορα αυτή η κατάσταση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός ζήτησε τα επίσημα πλάνα ανάπτυξης των τεσσάρων παρόχων στις σταθερές επικοινωνίες, στην οπτική ίνα μέχρι το σπίτι, ενώ πλέον ο έλεγχος από το υπουργείο θα γίνεται συχνότερα, ώστε να επιτευχθούν και οι ευρωπαϊκοί στόχοι της ψηφιακής δεκαετίας.

     

    Το αντάρτικο του δημάρχου ΒΒΒ και τα κεφτεδάκια απέναντι σε χειροβομβίδες

    Στα ύψη βρίσκεται η κόντρα του υπουργείου Περιβάλλοντος με τους Δημάρχους Αλίμου και Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, με αφορμή το μπόνους του ύψους των κτιρίων που δίνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός.

    Οι δύο Δήμαρχοι, Ανδρέας Κονδύλης και Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, έχουν αποφασίσει να παγώσουν την έκδοση οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση του ΝΟΚ με αποτέλεσμα το υπουργείο να εκδίδει μία αρκετά σκληρή απάντηση μέσω δελτίου Τύπου.

    Σε αυτή τονίζεται ότι ο μόνος αρμόδιος για την αναστολή αδειών είναι το υπουργείο και ότι μερικοί Δήμοι αποφασίζουν  αυθαίρετα

    Άτομο, που μίλησε με το Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, μου μεταφέρει ότι Δήμαρχος… δε μασάει και ενώ αναγνωρίζει το γεγονός ότι δεν μπορεί με το έτσι θέλω να παγώσει τις οικοδομικές φαίνεται πως είναι έτοιμος να συνεχίσει το αντάρτικό του.

    Για να γίνω πιο σαφής, ο κ. Κωνσταντέλλος σχολίασε ότι είναι κατάλληλα προετοιμασμένος, καθώς δήλωσε ότι «Δε γίνεται το υπουργείο να πετάει χειροβομβίδες και εμείς κεφτέδες», ενώ πρόσθεσε ότι να δε παγώσει το υπουργείο τις άδειες που αναστέλλει ο Δήμος τότε θα στραφεί στο ΣτΕ, όπως έγινε και στον Άλιμο.

    Σχετικά με το αν οι Δήμοι αποφασίζουν αυθαίρετα για το πάγωμα των αδειών ο κ. Κωνσταντέλλος σχολίασε ότι συμμετέχει στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου που προτείνει αλλαγές στο «προβληματικό πλαίσιο» και ότι μιλάει τόσο ως εκπρόσωπος του Δήμου του που αριθμεί περισσότερους από 50 χιλιάδες κατοίκους όσο και ως εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, η οποία έχει ομόφωνη θέση σχετικά με το ζήτημα.

     

    Επιβεβαίωση mononews.gr και wiseman για τα αιολικά της Ελούντας…

    Από τα μέσα Ιανουαρίου (Wiseman 16 Iανουαρίου «σύσσωμοι οι μεγαλο-ξενοδόχοι της Ελούντας λένε “όχι” σε αιολικά πάρκα της περιοχής») σας είχαμε γράψει για τη μεγάλη αντίθεση των ξενοδόχων της Ελούντας στην εγκατάσταση πλωτών αιολικών.

    Σας υπογραμμίσαμε, μάλιστα, πως στο «τρίγωνο» ΥΠΕΝ-ΡΑΑΕΥ-ΔΕΔΔΗΕ, ο ένας στηρίζει τα αιολικά αναφανδόν, ο δεύτερος δηλώνει «πολύ σκεπτικός» και ο τρίτος αναφέρει πως «δεν είναι καθόλου απαραίτητα, αλλά πάνε να μας τα φορτώσουν!» χωρίς να σας αποκαλύψουμε ποιος είναι ποιος.

    Προσθέταμε στο σημείωμα ότι δύο Έλληνες μεγαλοξενοδόχοι της Ελούντας έχουν απευθείας επαφή με τον Πρωθυπουργό, χωρίς να χρειάζονται  μεσάζοντες.

    Πολύ απλά, σηκώνουν το τηλέφωνο και του μιλούν απευθείας.

    Ο δε, Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτάει πολύ επειδή θέλει να τα γνωρίζει όλα!

    Δύο μήνες μετά, το mononews.gr και ο wiseman, ως είθισται, δικαιώνονται: η εταιρία υδρογονανθράκων η ΕΔΕΥΕΠ (κάποτε λεγόταν ΔΕΠ-ΕΚΥ πιο εύηχο από το σημερινό δυσνόητο … σιδηρόδρομο) βρήκε τη λύση που αλλάζει το σχεδιασμό και μειώνει την έκταση των offshore πάρκων, στην περιοχή της Ελούντας, περιορίζοντας την οπτική όχληση.

    Προφανώς «διάβασε» τη σκέψη του Πρωθυπουργού.

    Να σας αποκαλύψουμε όμως ότι οι εντολές προς την ΕΔΕΥΕΠ από το ΥΠΕΝ δηλαδή από Σκυλακάκη –Σδούκου – Αϊβαλιώτη ήταν σαφείς και… κοφτές: «αν δεν μειώσεις δραστικά την οπτική όχληση στην Ελούντα, εμείς ως ΥΠΕΝ δεν θα περιλάβουμε στη  Στρατηγική Μελέτη την συγκεκριμένη τοποθεσία, κοινώς θα «κόψουμε» την Ελούντα

    Ο 50χρονος Πρόεδρος της ΕΔΕΥΕΠ κος Ρίκαρντ Σκούφιας δεν πέταξε και τη… σκούφια του από χαρά, αλλά «ανάγκα και Θεοί πείθονται», όπως έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

    Πόσο μάλλον όσοι δεν είναι καν Θεοί… Ή μήπως πιστεύουν πως είναι… ημίθεοι;

     

    QUIZ: Ποια κυβερνητικά στελέχη «αγανάκτησαν τοις σκώμμασι»;

    Τελικά ουδέν καλόν, αμιγές… επικρίσεων και εξηγούμαι πάραυτα: Η διάθεση του μεγαλύτερου μέρους των συμμετοχών του ΤΧΣ στις τράπεζες, στέφθηκε από πλήρη επιτυχία ως γνωστόν, και αυτό είναι ένα ακόμη καλό σημάδι στην οικονομία.

    Λογικό και επόμενο, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ, Ηλίας Ξηρουχάκης, να το επισημάνει αυτό με άρθρα και συνεντεύξεις, υπογραμμίζοντας τον απόλυτα θετικό ρόλο του Ταμείου στην αποεπένδυση, προφανώς και την προσωπική  του συμβολή.

    «Σωστά έπραξε», είπαν κάποιοι, αφού δεν είναι εποχή για υπερβολικές μετριοφροσύνες.

    Έλα, όμως, που όπως μαθαίνω, δύο πρόσωπα από τα «υψηλά κλιμάκια» της κυβέρνησης είχαν αντιρρήσεις και γκρίνιαξαν για την προβολή αυτή.

    Όπως μου είπε φίλος μου που αρέσκεται στα αρχαία γνωμικά: «αμφότεροι  αγανάκτησαν τοις σκώμμασι» που σημαίνει ότι «δεν τους άρεσαν τα αστεία».

    Ήτοι τα δύο κυβερνητικά στελέχη δυσαρεστήθηκαν πάρα πολύ θεωρώντας την προβολή αυτή υπερβολική και μονόπλευρη.

    Η ανάλυση του ενός από τους δύο μου μεταφέρθηκε αυτολεξεί και σας την παραθέτω άνευ σχολίων: «Ένας βασικός λόγος της επιτυχίας είναι η  κερδοφορία – ρεκόρ που πέτυχαν οι εγχώριες τράπεζες και μπράβο τους.

    Ο άλλος είναι η συμβολή της δικής μας κυβέρνησης που με το σχέδιο «Ηρακλής» πέτυχε τη ριζική εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

    Και φυσικά τρίτος αλλά και κυριότερος λόγος είναι οι μεταρρυθμίσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που έβαλαν την ελληνική οικονομία σε τροχιά πραγματικής ανάπτυξης που αναγνωρίζεται παντού  στο εξωτερικό.

    Αυτά εγώ δεν τα άκουσα από το ΤΧΣ…».

    Για να σας βοηθήσω στο κουίζ, να σας πως ότι το ένα στέλεχος που έβγαλε δυσαρέσκεια (σ.σ. ούτε καν το φύλο δεν σας αποκαλύπτω…) βρίσκεται καθημερινά στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ το άλλο στέλεχος κατέχει υπουργικό θώκο σχετικό με τα οικονομικά – αναπτυξιακά θέματα…

     

    Τι θα γίνει με το ΤΧΣ μετά τα τέλη του 2024;

    Προτού κλείσει αυτή η χρονιά οι ελληνικές τράπεζες θα είναι πλήρως ιδιωτικοποιημένες.

    Δηλαδή το Δημόσιο θα πουλήσει όποια συμμετοχή έχει στην Εθνική (18,4%) και στην Attica Bank (72%).

    Το επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, λέγοντας: «Βάσει της συμφωνίας που έχουμε με τους δανειστές, μπορούμε να συνεχίσουμε την διαδικασία αποεπένδυσης μέχρι τα τέλη του 2025. Διαπιστώνουμε ότι δεν έχουμε λόγο να καθυστερήσουμε».

    Και γιατί να το κάνουν άλλωστε αφού το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο, τα placement ήταν απόλυτα επιτυχημένα, το timing δεν πρέπει να χαθεί.

    Ωστόσο, με βάση το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ανοίγει ήδη ο διάλογος σχετικά με τον ρόλο που θα έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Θα υπάρχει δηλαδή λόγος ύπαρξής του μετά την ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων κι ενώ θα έχει ένα χρόνο ζωής ακόμη, δηλαδή ως το τέλος του 2025;

    Και η αλήθεια είναι ότι τη συζήτηση για την ύπαρξη ή όχι του ΤΧΣ την άνοιξε ο ίδιος ο Διευθύνων Σύμβουλος, Ηλίας Ξηρουχάκης, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του τόνισε:

    «Το Ταμείο θα ολοκληρώσει τη θητεία του στο τέλος του 2025, βάσει της σχετικής νομοθεσίας, ωστόσο θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο ένα διάδοχο σχήμα με νέες πιθανόν αρμοδιότητες, όπως η δημιουργία προτάσεων προς τον χρηματοπιστωτικό κλάδο ή ο συντονισμός υλοποίησής τους σε συστημικό επίπεδο βάσει βέλτιστων πρακτικών στους τομείς: (α) του ESG με έμφαση τόσο στην εταιρική διακυβέρνηση όσο και στη διαχείριση της κλιματικής μετάβασης και των σχετικών κινδύνων, (β) της τιτλοποίησης απαιτήσεων και (γ) στην υποστήριξη της ψηφιακής μετάβασης του κλάδου».

    Να είναι άραγε προαναγγελία συνέχισης της λειτουργίας του Ταμείου με άλλο σχήμα και ρόλο;

    Στις αρχές του 2025, μαθαίνουμε, θα ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για το μέλλον του ΤΧΣ.

     

    Τιμή στόχο 17 ευρώ βλέπει η UBS για την Theon του Χατζημηνά

    Σε πολύ θετικό mood βρίσκεται, αγαπητοί αναγνώστες, ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Theon, Κριστιάν Χατζημηνάς.

    Η εταιρεία που κατασκευάζει κυρίως κιάλια νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης, έχει μπει στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, στο Euronext, όπου «σήκωσε» 150 εκατ. ευρώ ενώ πρόσφατα ο κ. Χατζημηνάς αποκάλυψε πως σκέφτεται την εισαγωγή της και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Χθες η ελβετική τράπεζα UBS ανακοίνωσε ότι ξεκινά την κάλυψη της μετοχής της εταιρείας Theon International, και προέβλεψε περίπου 17% μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης (CAGR) των πωλήσεων μέχρι το 2023-2028 έναντι περίπου 8% για τους ανταγωνιστές.

    Αν και αναγνωρίζουμε ότι η συγκέντρωση πελατών ενέχει κινδύνους, πιστεύουμε ότι η έκπτωση περίπου 25% σε σχέση με τους μεγάλους αμυντικούς ομίλους είναι υπερβολική.

    Ξεκινάμε την κάλυψη της μετοχής της με σύσταση αγοράς (Buy) και με τιμή στόχο στα €17», υπογραμμίζουν οι αναλυτές της τράπεζας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση της Theon δίνει κατευθυντήριες γραμμές για πωλήσεις περίπου 360 εκατ. ευρώ το 2024, από 143 εκατ. ευρώ το 2022, λόγω σημαντικών νέων συμβάσεων.

    «Σε όρους αποτίμησης, με βάση τις εκτιμήσεις μας για τα κέρδη ανά μετοχή του 2025, η Theon διαπραγματεύεται με έκπτωση περίπου 25% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές μεγάλες αμυντικές εταιρείες, το οποίο δυσκολευόμαστε να δικαιολογήσουμε.

    Ο στόχος μας για τιμή €17 τοποθετεί τη Theon στο ίδιο επίπεδο με τους μεγάλους αμυντικούς ομίλους με αποτίμηση Ρ/Ε στις 12,4 φορές τα κέρδη το 2025 και EV/EBITDA στις 11,8 φορές», αναφέρει η UBS.

     

    Το λουκέτο στο εργοστάσιο της «Γιούλα» και μια ιστορία 67 ετών

    Είναι θλιβερό, αγαπητοί αναγνώστες μου, όταν ακούει κανείς για λουκέτο σε μια ιστορική επιχείρηση.

    Κι αυτό συνέβη διαβάζοντας χθες την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ η οποία ζήτησε την παρέμβαση των υπουργείων Ανάπτυξης και Εργασίας προκειμένου να μη μείνουν στον δρόμο 300 οικογένειας του εργοστασίου υαλουργίας «Γιούλα» στο Αιγάλεω.

    Η διοίκηση της εταιρείας επικαλείται ζημιές και βάζει λουκέτο, επιχειρώντας ταχύτατη εκκαθάριση και προτείνοντας διπλάσια αποζημίωση στους εργαζόμενους ώστε να υπογράψουν και να φύγουν.

    Για την ιστορία, τη γνωστή ελληνική εταιρείας είχε εξαγοράσει το 2016 ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος υαλουργίας του κόσμου, η πορτογαλική BA Vidro, έναντι τιμήματος 170 εκατ. ευρώ.

    Η βιομηχανία Γιούλα ιδρύθηκε το 1947 και με την πάροδο των ετών εξελίχθηκε σε έναν πολυεθνικό όμιλο εταιριών με παραγωγική δραστηριότητα σε 4 χώρες και εξαγωγές σε περισσότερες από τριάντα.

    Είναι πάντως απορίας άξιον τι συνέβη μέσα σε 8 χρόνια και οι Πορτογάλοι βάζουν λουκέτο στο μοναδικό εργοστάσιο στην Ελλάδα.

    Η εταιρεία «Γιούλα» άνηκε στον όμιλο Βουλγαράκη και πούλησε στον πορτογαλικό όμιλο τα τέσσερα από τα 7 εργοστάσια.

    Σε αντάλλαγμα «αγόρασαν» το χρέος 355 εκατ. ευρώ και το συνολικό deal ανήλθε σε 500 εκατ.

    Στην Vidro είχαν περάσει δύο εργοστάσια της Γιούλα σε Βουλγαρία, ένα στη Ρουμανία, καθώς και αυτό στο Αιγάλεω ενώ στα χέρια της οικογένειας Βουλγαράκη είχαν μείνει οι δύο μονάδες στην Ουκρανία και μία στη Βουλγαρία.

     

    Πιερρακάκης προειδοποιεί πρυτάνεις

    Αφού πέρασε το «τεστ» των μη κρατικών πανεπιστημίων, ο Κυριάκος Πιερρακάκης ετοιμάζεται να «βάλει» τάξη και στα δημόσια Πανεπιστήμια.

    «Για εμάς η εποχή της ανομίας χωρίς συνέπειες στα Πανεπιστήμια έχει παρέλθει.

    Και ακριβώς για αυτόν τον λόγο πρέπει να παρεμβαίνουμε όποτε και όπου χρειάζεται για να πάει η κατάσταση εκεί που πρέπει στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια», ήταν το αυστηρό μήνυμα που έστειλε προς πάσα κατεύθυνση πριν λίγες ημέρες.

    Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι  η στάση των πανεπιστημιακών και σε κάποιες περιπτώσεις και των πρυτανικών αρχών έχει ενοχλήσει την κυβέρνηση.

    Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε αίθουσες τμημάτων και πανεπιστημιακές εστίες να έχουν γίνει αποθήκες «πυρομαχικών», με τα πανεπιστήμια να λειτουργούν ως ορμητήρια ομάδων που προκαλούν σοβαρά επεισόδια και καταστρέφουν δημόσια και ιδιωτική περιουσία.

    Η εικόνα αυτή δεν αρέσει καθόλου στον Πιερρακάκη αλλά ούτε και στη κυβέρνηση που φαίνεται ότι δυσανασχετεί με τη στάση των πανεπιστημιακών να υποστηρίζουν δημόσια έκνομες πράξεις και την απραξία των πρυτάνεων που δεν έχουν καν συγκροτήσει ακόμα τα σχέδια ασφάλειας των πανεπιστημίων –τα οποία πρέπει να λάβουν έγκριση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για να θωρακίσουν την ακαδημαϊκή κοινότητα.

     

    Δεν θα είναι ο Μπελέρης υποψήφιος;

    Να σας πάω λίγο και στα πολιτικά, όπου ησυχία δεν βρίσκει κανείς, ειδικά τώρα που μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο.

    Η Νέα Δημοκρατία ανακοινώνει τους πρώτους υποψήφιους, όμως, δεν φαίνεται ευχαριστημένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη δυναμική του μέχρι στιγμής ευρωψηφοδελτίου και αναζητά μια κίνηση – ματ για να «μαζέψει» τις διαρροές, ειδικά από τα δεξιά.

    Μαθαίνουμε ότι κάποια γκάλοπ δεν είναι και τόσο καλά για το κυβερνών κόμμα και κάποιες εκτιμήσεις δίνουν μπροστά το «2» κι όχι το «3» στο ποσοστό της ΝΔ.

    Στελέχη της ΝΔ έλεγαν ότι κάποια έκπληξη θα γίνει και το ευρωψηφοδέλτιο θα είναι πιο ισχυρό και πιο «ελκυστικό» για τα δεξιά κοινά.

    Όμως, κάποιοι απέκλειαν να είναι τελικά υποψήφιος ο δήμαρχος Χειμμάρας, Φρέντι Μπελέρης.

    Κρατήστε το αυτό γιατί πολλά ακούγονται…

    Και κάτι τελευταίο για την κυβέρνηση.

    Χθες στη Βουλή ακούγονταν πολλές μουρμούρες για τη Νίκη Κεραμέως, η οποία βρίσκεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

    Μουρμούρες όχι γιατί δεν κάνει καλά τη δουλειά της, αλλά γιατί φαίνεται να προσπαθεί να ρίξει σε προηγούμενους υπουργούς το μπάχαλο με τη διαρροή της λίστας που έφτασε στα χέρια της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου.

    Και ποιοι είναι οι προηγούμενοι υπουργοί;

    Ο Μάκης Βορίδης και η υπηρεσιακή υπουργός Καλλιόπη Σπανού, η οποία διεξήγαγε τις εθνικές εκλογές.

     

    Και η lifestyle θητεία του Στέφανου

    Στον ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, ζουν στον αστερισμό του… στρατιώτη Στέφανου Κασσελάκη με την Κουμουνδούρου να είναι ξανά χωρισμένη στα δύο.

    Οι υποστηρικτές του προέδρου, με προεξέχουσα τη νέα «πασιονάρια» της Αριστεράς, εκπρόσωπο Βούλα Κεχαγιά η οποία με «πολάκειο» ύφος κάνει αντιπολίτευση.

    Και από την άλλη όσοι είναι εξοργισμένοι καθώς βλέπουν τη lifestyle στρατιωτική θητεία του Κασσελάκη, τη συνέντευξη που έδωσε στον Γιώργο Λιάγκα, τα αιτήματά του να είναι θαλαμοφύλακας σε «γερμανικό νούμερο» ή να λάβει μέρος στην στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στη Θήβα.

    Δηλαδή ασχολούνται περισσότερο με τις 15 ημέρες θητείας του κ. Κασσελάκη παρά με τα αμιγώς πολιτικά ζητήματα και κυρίως με τις ευρωεκλογές.

    Εκτός βεβαίως από την υπόθεση των Τεμπών όπου στον ΣΥΡΙΖΑ «παλιά τους τέχνη κόσκινο».

    Η εργαλειοποίηση του πόνου πάει σύννεφο…

     

    Το ένα νομοσχέδιο μετά το άλλο καταθέτει ο Χατζηδάκης

    Πάνω από 20 νομοσχέδια έχει σχεδιάσει να καταθέσει φέτος το Υπουργείο Οικονομικών.

    Πυκνό το πρόγραμμα του Κωστή Χατζηδάκη που φέρνει… δυο – δυο τα νομοσχέδια.

    Εντός της ημέρας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή (εκτός απροόπτου) το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για την Golden Visa.

    Η κυβέρνηση δημιουργεί ένα πλαίσιο τριών «ταχυτήτων», ανάλογα με το ενδιαφέρον που υπάρχει από ξένους επενδυτές, χωρίζοντας τη χώρα σε τρία κομμάτια: υψηλό, μέτριο και χαμηλό ενδιαφέρον.

    Έτσι, τα ελάχιστα όρια θα διαμορφωθούν σε 800.000, 400.000 και 250.000 ευρώ αντίστοιχα.

    Σήμερα το μεσημέρι πάντως, η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών θα παρουσιάσει ένα ακόμα νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.

    Σε αυτό περιλαμβάνεται η περιβόητη διάταξη για την αυτοματοποιημένη υποβολή της φορολογικής δήλωσης από την ίδια την ΑΑΔΕ για όσους έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις, ενώ αλλάζει ο τρόπος διενέργειας ελέγχων με τη χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων, μπαίνει τέλος στην προσκόμισης βιβλίων από ελεύθερους επαγγελματίες για ελέγχους της εφορίας και αλλάζει ο χρόνος παραγραφής των φορο-υποθέσεων.

     

    Επενδυτής στον ιστορικό Πανιώνιο

    Και κάτι ποδοσφαιρικό για το τέλος.

    Όταν λέμε τη λέξη «Ιστορικός» ο νους μας πάει αμέσως στον Πανιώνιο και τη Νέα Σμύρνη.

    Η ομάδα που κάποτε μεσουρανούσε στα γήπεδα της Α’ Εθνικής, βρίσκεται εδώ και χρόνια στην αφάνεια και βολοδέρνει στη Γ’ Εθνική Κατηγορία.

    Η αναζήτηση επενδυτή που θα βάλει τον Πανιώνιο σε τροχιά επιστροφής στα μεγάλα σαλόνια ευοδώθηκε κατά πώς φαίνεται.

    Η ομάδα περνά στα χέρια του Κώστα Ρούπτσου, του επικεφαλής της εταιρείας InDigital η οποία ασχολείται με τις ψηφιακές και τεχνολογικές εφαρμογές και είναι αυτή που έφερε το γνωστό VAR στα ελληνικά γήπεδα.

    Είναι leader στον χώρο των ψηφιακών και έντυπων αποδελτιώσεων, ενώ έχει υλοποιήσει πρωτοποριακές λύσεις για διάφορα θέματα, όπως η ψηφιοποίηση αρχείων κ.λ.π..

    Χθες το βράδυ ήταν η παρουσίαση του business plan από τον κ. Ρούπτσο, στη γενική συνέλευση των μελών του Πανιώνιου Γυμναστικού Συλλόγου Σμύρνης.

    Η παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου στον επενδυτή μπορεί να σημάνει μια νέα εποχή για την ομάδα η οποία ετοιμάζεται να ανέβει στη Super League-2 και στοχεύει ακόμη ψηλότερα.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.