• Η απογοήτευση του ΔΑΑ, τι συμβαίνει με τα ΕΛΠΕ, τι θα κάνει ο Λασκαρίδης με την Aegean, το keep…running του ΜΜ, πόσα λεφτά έδωσαν σε ενοίκια Golden Goose και Zara και τι συμβαίνει με Κυριακούλη και Σέντρικ

    Το mononews.gr ήταν το μοναδικό μέσο μαζικής ενημέρωσής που έγραψε την Τρίτη και την Τέταρτη, ταχύτατα και με ακρίβεια περί της μεταβίβασης μεγάλου πακέτου μετοχών της AEGEAN πέριξ του 3,4%.

    Wiseman
    image
    Wiseman

    ΔΑΑ: Απογοήτευση  

    Αγαπητοί αναγνώστες, ουδείς είναι μάντης αλλά διαφαίνεται ότι το 2024 θα είναι και πάλι η χρονιά των μετοχών. DAX, CAC , DOW JONES, NΙΚΚΕΙ σημειώνουν συνεχώς νέα ρεκόρ.

    Στην Αθήνα και χθες η ημέρα κύλησε ομαλά, καθώς ο γενικός δείκτης κέρδισε 0,89% και έκλεισε στις 1.430 μονάδες.

    Από τις μετοχές του FTSE ASE 25 η ΔΕΗ, ΔΕΗ 1,59% 11,48 ο ΟΤΕ, ΟΤΕ 0,84% 14,34  ο Mytilineos, ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 η MOH, ΜΟΗ 0,08% 26,62 τα ΕΛΠΕ, ΕΛΠΕ 1,33% 8,38 και η Alpha ΑΛΦΑ 1,23% 1,65  κέρδισαν πάνω από 2%.

    Σοβαρή εικόνα για Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,48% 16,50

    Αντίθετα μεγάλη απογοήτευση όπως σας τα έχουμε επισημάνει ήταν το ΔΑΑ, που έκλεισε σε νέα χαμηλά από την ώρα που εισήχθη στο ΧΑ.

    Για την ακρίβεια έκλεισε στα 8,52 ευρώ με όγκο συναλλαγών τα 411.000 χαρτιά.

    Στην στήλη traders book στις 19 Μαρτίου, σας είχαμε αναλύσει την μετοχή του ΔΑΑ, και σας είχαμε συστήσει δια κράτηση με τιμή στόχο τα 9 ευρώ.

    Βασικός λόγος για να επενδύσει κάποιος στο ΔΑΑ είναι το επιχειρηματικό μοντέλο που παράγει σταθερές χρηματοροές με μικρά ρίσκα και η μερισματική απόδοση.

    Στα παρόντα επίπεδα το Αεροδρόμιο διαπραγματεύεται με ένα 2024Ε EV/EBITDA multiple στις 9.5Χ λίγο κάτω από το μέσο όρο άλλων αεροδρομίων που διαπραγματεύονται στις 9.75Χ.

    Κυριακούλης: Φούσκα;

    Ας πάμε όμως και λίγο στις μετοχές που δεν φαίνεται να έχουν story αλλά προσελκύουν «μικρά και νευρικά κεφάλαια».

    Ο Κυριακούλης έκλεισε κατά 13% υψηλοτέρα με 159.000 χαρτιά στα 1,52 ευρώ.

    Η εταιρεία έχει κεφαλαιοποίηση τα 11,5 εκατ. ευρώ.

    Δεν ξέρω εάν η μετοχή είναι φούσκα γιατί δεν έχω δει την χρήση του 2023.

    Εάν την δω, θα σας πω.

    Τα Κλωστήρια Ναύπακτου, που έχουν κεφαλαιοποίηση τα 13,2 εκατ. ευρώ έκλεισαν 6% υψηλοτέρα στα 1,15 ευρώ.

    Ο όγκος συναλλαγών ιδιαίτερα υψηλός στα 43.000 χαρτιά.

    Η Σεντρικ με κεφαλαιοποίηση 43,7 εκατ. ευρώ, είχε αξιόλογη συμπεριφορά.

    Η  μετοχή της έκλεισε υψηλοτέρα 4%, στα 0,43 ευρώ και με όγκο συναλλαγών τα 328.000 χαρτιά.

    Τις τελευταίες 15 ημέρες   μετοχή έχει ανεβάσει όγκους.

    Προφανώς κάποιο λόμπι ασχολείται με αυτή.

    Aegean: Τι θα κάνει ο Θανάσης Λασκαρίδης;

    Το mononews.gr ήταν το μοναδικό μέσο μαζικής ενημέρωσής που έγραψε την Τρίτη και την Τέταρτη, ταχύτατα και με ακρίβεια περί της μεταβίβασης μεγάλου πακέτου μετοχών της AEGEAN ΑΡΑΙΓ -0,98% 12,14 πέριξ του 3,4%.

    O εφοπλιστής κ. Πάνος Λασκαρίδης εξαγόρασε το πακέτο των μετοχών που κατείχε ο αδελφός του επίσης εφοπλιστής κ. Θανάσης Λασκαρίδης.

    Μάλιστα σας γράψαμε και τα ποσοστά.

    Προς επίρρωσιν τούτων, χθες ανακοινώθηκε ότι ο κ. Πάνος Λασκαρίδης κατέχει πλέον το 12,02% των μετοχών της εισηγμένης και ο Θανάσης Λασκαρίδης το 3,30%.

    Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι ο κ. Θανάσης Λασκαρίδης έχει ρευστοποιήσει, πιθανότατα μέσω της αγοράς επιπλέον 1,9% των μετοχών.

    Το ερώτημα είναι τι θα πράξει με το υπόλοιπο 3,3% που του έχει απομείνει.

    Το πιθανότερο είναι ότι θα το ρευστοποιήσει είτε μέσω της αγοράς είτε θα το πουλήσει σε κάποιον νυν μέτοχο.

    Οι ειδικοί πάντως απορούν γιατί δεν μεταβίβασε ολόκληρο το ποσοστό του στον αδελφό του Πάνο.

    Το πιθανότερο είναι ότι ο ίδιος ο κ. Πάνος Λασκαρίδης, δεν σκέπτεται να το αγοράσει, σε αυτή την χρονική περίοδο τουλάχιστον.

    Από την στιγμή που αποφάσισε να πουλήσει μεγάλο πακέτο μετοχών είναι δεδομένο ότι έχει αποφασίσει να αποχωρήσει τελείως.

    Έτσι γίνεται πάντα.

    Εν αναμονή των εξελίξεων λοιπόν.

    Mytilineos: Γιατί ξεχώρισε

    Χθες όπως διαπιστώσετε ξεχώρισαν οι μετοχές της  ενέργειας και των κατασκευών.

    Ράλι λοιπόν για διαφορετικούς λογούς έκαναν η ΔΕΗ, η Mytlineos, τα ΕΛΠΕ, η MOH.

    Επίσης εξαιρετική εικόνα είχαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ιντρακάτ και ΑΒΑΞ.

    Για την Mytilineos που έκλεισε στα 36,58 ευρώ με κέρδη 2,34% και όγκο συναλλαγών 168.000 χαρτιά, σας τα είπαμε χθες.

    Υπάρχει μπροστά μας ένα σχέδιο έκπληξη που αφορά στα σχέδια της διπλής εισαγωγής της μετοχής στον δείκτη FTSE 100 στο Λονδίνο.

    ΕΛΠΕ: Νέο ράλι

    Τώρα όσον αφορά τα ΕΛΠΕ (έκλεισε στα 8,23 ευρώ με κέρδη 2,24%) σας ενημερώσαμε ότι ο όμιλος Λάτση υπό προϋποθέσεις θα συζητούσε την πώληση ενός μεγάλου πακέτου μετοχών, προφανώς σε τιμές υψηλότερες από τις σημερινές και πάντως πάνω από τα 9 ευρώ.

    Πιθανολογείται ότι συζητεί με δυο Έλληνες μεγάλους επιχειρηματίες.

    Γιάννης Κούστας:  Νέες «φουρτούνες» στις Σπέτσες;

    Η απόφαση που πήρε πριν από λίγες ημέρες το ΚΑΣ για τη βίλα του εφοπλιστή Γιάννη Κούστα και της συζύγου του, Δήμητρας Κούστα, στις Σπέτσες και δημοσίευσε αποκλειστικά το mononews, δημιουργεί νέα δεδομένα.

    Θυμίζουμε ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ζήτησε μείωση του όγκου της διώροφης οικίας που θέλει να φτιάξει ο εφοπλιστής στην περιοχής της Παναγίας Αρμάτας.

    Επίσης, το mononews είχε δημοσιεύσει και τις αποφάσεις που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Σπετσών, το οποίο θα καταθέσει master plan για την περιοχή της Αρμάτας, ενώ προτίθεται να γίνουν και απαλλοτριώσεις ιδιωτικών εκτάσεων, όπου χρειάζεται.

    Ωστόσο, όπως μαθαίνουμε από το νησί και τις φήμες που κυκλοφορούν στις Σπέτσες, υπάρχει ένα σημείο στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το οποίο μπορεί να προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στον Γιάννη Κούστα.

    Συγκεκριμένα, στην απόφαση τονίζεται: «Θα γίνει πολεοδομική μελέτη που θα επαναπροσδιορίσει την πολεοδομική και λειτουργική οργάνωση του χώρου στη βάση της οποίας και θα προταθεί η τροποποίηση του ισχύοντος ρυμοτομικού σχεδίου και του πολεοδομικού κανονισμού στην έκταση της Αρμάτα και φυσικά θα προσδιορίσει τις ιδιωτικές εκτάσεις που θα είναι αναγκαίο να απαλλοτριωθούν».

    O wiseman είναι σοφός αλλά δεν τα ξέρει κι όλα και γι’ αυτό ρώτησε μηχανικό τι σημαίνει η φράση «τροποποίηση του πολεοδομικού σχεδιασμού».

    Όπως μας τόνισε, ουσιαστικά σημαίνει ανατροπή σε όλη τη δυνατότητα δόμησης που δίνεται με τους ισχύοντες κανονισμούς.

    Δηλαδή, μπορεί να υπάρξει ακόμη και μείωση του συντελεστή δόμησης, του μέγιστου ύψους και της κάλυψης του οικοπέδου, εφόσον η μελέτη που παραγγέλθηκε το προβλέψει.

    Η απόφαση για το σπίτι του Κούστα έρχεται μάλιστα σε μια χρονική στιγμή όπου υπάρχει κόντρα του υπουργείου Περιβάλλοντος με τους δημάρχους Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Αλίμου, Γλυφάδας, οι οποίοι παγώνουν τις οικοδομικές άδειες προκειμένου να μην κτίζονται κτίρια με μεγάλα ύψη, όπως προβλέπει ο ΝΟΚ.

    Ο Γιάννης Κούστας, πλέον, θα πρέπει εκτός από την απόφαση του ΚΑΣ να περιμένει και την πολεοδομική μελέτη του δήμου Σπετσών προκειμένου να γνωρίζει τι θα κτίσει τελικά.

    Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό πλάνο του ήταν να ανεγερθεί οικία 800 τ.μ. σε οικόπεδο έκτασης 1.685.53 τ.μ.

    Το άλμα της Ελλάδας και η χαρά Χατζηδάκη

    Βαθιά ανάσα πήραν στο κτίριο της πλατείας Συντάγματος και στο οικονομικό επιτελείο, από την έκθεση του Economist για το επιχειρηματικό κλίμα.

    Μετά το ραντεβού για τον Σεπτέμβρη που έδωσε η Moody’s για την αναβάθμιση της οικονομίας και το «μούδιασμα» που προκάλεσε η έκθεση της JP Morgan για το ελληνικό χρηματιστήριο, ο Κωστής Χατζηδάκης χρειαζόταν κάποιο καλό νέο.

    Στην έρευνα του Economist η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον μεταξύ 82 χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον δείκτη business environment index της Μονάδας Μελετών και Ανάλυσης (Economist Intelligence Unit – EIU) για την περίοδο 2024-28.

    Η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην 34η θέση διεθνώς, έχοντας κάνει άλμα 28 θέσεων από την 62η θέση που βρισκόταν κατά την περίοδο 2014-18.

    Και το «κερασάκι» στην τούρτα για την κυβέρνηση έρχεται στην εξήγηση του Economist για το άλμα αυτό: «Ο Economist αποδίδει την βελτίωση αυτή «στον αντίκτυπο των πολιτικών της φιλικής προς την επιχειρηματικότητα κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που βρίσκεται στη δεύτερη θητεία της και έχει ήδη προχωρήσει μεταρρυθμίσεις, μειώσει τους φόρους και ενισχύσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Ο Economist επισημαίνει στην ανάλυσή του ότι, όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά, η βελτίωση στον δείκτη επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε μία χώρα οδηγεί σε αύξηση του κατά κεφαλή ΑΕΠ, των συνολικών επενδύσεων και των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων για τα επόμενα 5 χρόνια.

    Γι’ αυτό, άλλωστε, και αναφέρει ότι στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες με τη μεγαλύτερη βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως η Αργεντινή και η Ινδία, «αναμένουμε τις σημαντικότερες βελτιώσεις σε επίπεδο πολιτικής, επενδύσεις σε υποδομές ή την αύξηση των επιχειρηματικών ευκαιριών».

    Γελούσαν και τα… μουστάκια που δεν έχει του Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος μίλησε για μεγάλη επιτυχία και απάντησε σε όσους έβλεπαν μαύρα σύννεφα στην οικονομία, με πρώτο τον Νίκο Ανδρουλάκη ο οποίος με βίντεο στα social media είχε επιχειρήσει να αποδομήσει το κυβερνητικό αφήγημα για την οικονομία.

    «Αποτελεί απάντηση σε όσους επιμένουν να καταστροφολογούν και να μηδενίζουν τις προσπάθειες.

    Η κυβέρνηση ποτέ δεν αρνήθηκε ότι η μεταρρυθμιστική δράση πρέπει να συνεχιστεί σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα.

    Αυτό άλλωστε είναι που κάνουμε.

    Η συνεχής καταστροφολογία αδικεί τον ελληνικό λαό, τις προσπάθειες και τις θυσίες του», είπε ο Κωστής.

    Το keep…running του Μαξίμου 

    Η αξιοσημείωτη βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον της Ελλάδας κατά 28 θέσεις και με τη σφραγίδα του Economist δεν τη λες μικρή επιτυχία για τη χώρα.

    Την εξέλιξη χαιρέτισαν με αναρτήσεις και δηλώσεις πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Αλέξης Πατέλης, ο Άκης Σκέρτσος.

    Ήταν αναντίρρητα μια αισθητά θετική εξέλιξη, ειδικά μετά από τη Moody’s και την JP Morgan, που επανέφερε χαμόγελα στο κυβερνητικό επιτελείο.

    Παρόλα αυτά οι «πανηγυρισμοί» ήταν και παραμένουν προσεκτικοί καθώς το μότο στην οδό Νίκης αλλά και συνολικά στον κύκλο των συμβούλων του Κυριάκου Μητσοτάκη για την οικονομία δεν είναι απλά keep walking.

    Όπως έλεγαν ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, είναι μάλλον… keep running καθώς το έδαφος που πρέπει να καλύψει η χώρα για να επιστρέψει η οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα παραμένει σημαντικό ενώ πρέπει να καλυφθεί και σε σχετικά στενά χρονικά περιθώρια, υπό το άγρυπνο μάτι των αγορών που περιμένουν μετρήσιμα αποτελέσματα… χθες.

    Τα ταξίδια στον Καναδά, οι δημοσκοπήσεις και τα «αγκάθια» Μητσοτάκη

    Από Βρυξέλλες στο Μόντρεαλ και το Τορόντο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 24 και 25 Μαρτίου όπου και θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του Τζαστίν Τριντό, θα υπογράψει τη συμφωνία για την αγορά από την Ελλάδα 7 νέων Canadair, θα παρακολουθήσει την παρέλαση για την εθνική εορτή και θα έχει επαφές και με ομογενείς ενώ θα συναντηθεί με καναδούς επενδυτές που εκπροσωπούν τράπεζες, επενδυτικούς φορείς, εταιρείες ακινήτων και Logistic centers.

    Η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός θα ξεφύγει για λίγο από τα πολλά προβλήματα της καθημερινότητας στην Ελλάδα.

    Η κυβέρνηση άλλωστε δεν διάγει και τις καλύτερες ημέρες, η υπόθεση των Τεμπών είναι μια πληγή που δεν κλείνει, η ακρίβεια παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα, η συγκρότηση ενός ισχυρού «γαλάζιου» ευρωψηφοδελτίου δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση ενώ και οι δημοσκοπήσεις είναι μάλλον προβληματικές.

    H δημοσκόπηση που παρουσίασε το Action 24 και η opinion poll την Πέμπτη το βράδυ δείχνει αυτά που λέμε.

    Επτά στους 10 Έλληνες λένε ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης στην υπόθεση των Τεμπών δεν ήταν καλοί και σε συνδυασμό με την ακρίβεια, συνθέτουν ένα κακό σκηνικό για την κυβέρνηση.

    Ακόμη και η ψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων και τη ρήξη με την Εκκλησία, είναι ακόμη αγκάθι που πληγώνει τη ΝΔ.

    Ο Κυριάκος με ποσοστό 35,8% είναι ο πλέον κατάλληλος για πρωθυπουργός ενώ αντίπαλός του είναι ο «κανένας» με ποσοστό 29,5% και τον Στέφανο Κασσελάκη να ακολουθεί με μόλις 8%.

    Και μπορεί η αντιπολίτευση να μην είναι ικανή να απειλήσει το κυβερνών κόμμα, όμως, η πρόθεση ψήφου δείχνει ότι το Μαξίμου έχει να κάνει πολλή δουλειά ακόμη αν θέλει να καταγράψει ποσοστά πολύ πάνω από το 30%.

    Ο κόσμος ψηφίζει κυρίως με ατζέντα ακρίβειας και με στόχο να προειδοποιήσουν τη ΝΔ και την κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με την opinion poll, η πρόθεση ψήφου με αναγωγή δείχνει τη ΝΔ στο 27,7%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 10,8%, ΠΑΣΟΚ στο 10%.

    Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ παίρνει 34,4%,  ο ΣΥΡΙΖΑ (που ξαναπαίρνει τη δεύτερη θέση) 13,4% και το ΠΑΣΟΚ 12,5%.

    Σε άλλη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 24,6%, χάνοντας περίπου 4 μονάδες από τον Φεβρουάριο. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 11,8% και άνοδο 1,4 μονάδες και το ΠΑΣΟΚ με 10,2% από 11,7% στην προηγούμενη έρευνα.

    Στην εκτίμηση ψήφου το κυβερνών κόμμα φτάνει το 31,4%, χάνοντας 5,1 μονάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερος με 15,1% από 13,3% τον Φεβρουάριο και το ΠΑΣΟΚ με 13% από 14,9%. Αλμα για την Ελληνική Λύση του Βελόπουλου που φτάνει το 9,7%

    Με Porsche… πετάει η Μοτοδυναμική

    Άφησε οριστικά πίσω τις δύσκολες ημέρες η Μοτοδυναμική και με… τσίτα τα γκάζια κατέγραψε εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα.

    Μου έκανε μεγάλη εντύπωση πάντως η αύξηση στις πωλήσεις της Porsche, η οποία ανήκει στον όμιλο.

    Συν 50,1% το 2023 δεν είναι καθόλου αμελητέο ποσοστό.

    Ο λόγος;

    Όπως μαθαίνω πέρυσι έγιναν 234 ταξινομήσεις της πολυτελούς μάρκας έναντι 168 το 2022, εξ’ ου και η μεγάλη αύξηση του τζίρου στα 40,2 εκατ. ευρώ από 26,8 εκατ. στην προηγούμενη χρήση για τον συγκεκριμένο κλάδο της Μοτοδυναμικής.

    Το τιμόνι του Ομίλου κρατά καλά ο Πάρης Κυριακόπουλος, κάτι που αποτυπώθηκε και στα υπόλοιπα οικονομικά μεγέθη.

    Οι πωλήσεις της Yamaha (δίκυκλα & προϊόντα θάλασσας σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία) ανήλθαν στα 75,8 εκ. ευρώ, με αύξηση 22,4%.

    Η Sixt αύξησε τα έσοδα από τις ενοικιάσεις αυτοκίνητων στα 41,4 εκ. ευρώ (+7,9%) και τις πωλήσεις αυτοκινήτων στα 12,5 εκ. ευρώ.

    Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου αυξήθηκε κατά 7,3 εκ. ευρώ και ανήλθε στα 26,3 εκ. ευρώ στις 31.12.2023.

    Σε επίπεδο ομίλου οι πωλήσεις παρουσίασαν αύξηση 28,7% και ανήλθαν στα 170 εκ. ευρώ.

    Τα κέρδη προ φόρων, τόκων & αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 29,1 εκ. ευρώ, αυξημένα κατά 16,5%, ενώ τα αποτελέσματα μετά από φόρους ανήλθαν στα 11,8 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 28%.

    Τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 0,39 ευρώ από 0,31 το 2022.

    Η αύξηση αυτή οφείλεται στην ετήσια αύξηση της κερδοφορίας της εταιρίας καθώς και στην επιτυχή εξαγορά της μειοψηφίας της Lion Rental S.A (SIXT).

    Tο Δ.Σ, θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση, διανομή μερίσματος στους μετόχους 0,12 ευρώ/μετοχή έναντι 0,09 ευρώ την περυσινή χρονιά.

    Μαθαίνω επίσης ότι στην Μοτοδυναμική θεωρούν σημαντική την κίνηση να εξαγοράσουν τις μετοχές της μειοψηφίας της θυγατρικής Λάιον Ρένταλ (7,7 εκ. ευρώ), ενοποιώντας τα δικαιώματα μειοψηφίας.

    Πανηγυρίζουν τέλος γιατί ο όμιλος μπήκε στον δείκτη ESG του Χρηματιστηρίου, δείγμα της καλής δουλειάς που κάνουν στο sustainability.

    Χθες πάντως, η μετοχή έκλεισε με πτώση 1,29% στα 3,0500 ευρώ, μακριά από το υψηλό 52 εβδομάδων, τα 3,7400 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση να βρίσκεται στα 92 εκατ.

    Καναδικά πανεπιστήμια θα επισκεφτούν την Ελλάδα

    Διαρκείς είναι οι ζυμώσεις των ελληνικών πανεπιστημίων με ξένα Ιδρύματα και μία νέα επίσκεψη, αυτή των καναδικών πανεπιστημίων τις επόμενες εβδομάδες στην Ελλάδα, ανοίγει νέες ευκαιρίες για συνεργασίες.

    Μεταξύ αυτών είναι το Carleton στην Οτάβα, και τα Simon Fraser University  στην Βρετανική Κολομβία, οι εκπρόσωποι των οποίων θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με Έλληνες ακαδημαϊκούς

    Αν και οι προφορικές συμφωνίες για την προγραμματισμένη επίσκεψη έχουν γίνει ήδη από τον Οκτώβριο του 2022, μεταξύ του Καναδού Υπουργού Καινοτομίας, Επιστήμης & Βιομηχανίας, κ. François-Philippe Champagne και του πρώην Έλληνα Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκου Παπαθανάση, η συγκυρία είναι ευτυχής, δεδομένου ότι πλέον έχει ψηφιστεί ο νόμο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

    Πέραν των διεργασιών αλλά και της ενημέρωσης προς τα πανεπιστήμια του Καναδά για το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει στην Ελλάδα, ενδιαφέρον θα έχουν και οι συνεργασίες που προωθούνται με τα ελληνικά πανεπιστήμια.

    Πάντως, παρά την αρνητική δημοσιότητα των τελευταίων μηνών, τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν κάνει άλματα στις συνεργασίες για έρευνα και καινοτομία.

    Ενδεικτικά το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Carleton και το ITE (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας)  στον τομέα της τηλεϊατρικής.

    Ο Άδωνις, το νέο «στολίδι» της Πάτρας και οι παραφωνίες των συνδικαλιστών

    Πολύ «θόρυβο» κάνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των υγειονομικών με αφορμή τα απογευματινά χειρουργεία, ωστόσο τα συμπεράσματα, που βγαίνουν από τις επαφές και τις περιοδείες του Άδωνι Γεωργιάδη στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, είναι τελείως διαφορετικά από όσα λένε τα στελέχη της ΠΟΕΔΗΝ, της ΟΕΝΓΕ αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι, δηλαδή, το ΕΣΥ καταρρέει.

    Ο υπουργός Υγείας είχε προαναγγείλει εδώ και αρκετές ημέρες την επίσκεψη, που θα πραγματοποιούσε την Τετάρτη στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο της Πάτρας.

    Παρά το γεγονός ότι υπήρχε άπλετος χρόνος να οργανωθεί μια σοβαρή διαμαρτυρία έξω από το νοσοκομείο, τον ανέμεναν λιγότερα από είκοσι άτομα με ντουντούκες και πανό, τα οποία ο κ. Γεωργιάδης τα πλησίασε και τα χαιρέτισε.

    Κατά πάσα πιθανότητα οι περισσότεροι από τους διαμαρτυρόμενους, που φώναζαν το σύνθημα «δώστε λεφτά για την υγεία και τα νοσοκομεία», δεν ήταν υγειονομικοί, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…

    Η… πραγματική «διαδήλωση» γινόταν μέσα στο Καραμανδάνειο και αφορούσε στην υποδοχή του κ. Γεωργιάδη. Τόσο η διοίκηση του νοσοκομείου, όσο και πολλοί γιατροί και νοσηλευτές, τον υποδέχθηκαν θερμά και ανέλαβαν να τον ξεναγήσουν στους ανακαινισμένους χώρους του νοσοκομείου.

    Να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο ανακαινίστηκε πλήρως με κονδύλια του Υπουργείου Υγείας (όχι του Ταμείου Ανάκαμψης) και μέσα σε διάστημα τριάντα ημερών (!) εγκαταστάθηκε ο μαγνητικός τομογράφος και τώρα βρίσκονται στο στάδιο της αποπεράτωσης οι νέες αίθουσες των γιατρών, οι χώροι αναμονής και οι χώροι ανάνηψης.

    Εν ολίγοις, το Καραμανδάνειο παιδιατρικό νοσοκομείο, με τους διαδρόμους που γέμισαν όμορφες ζωγραφιές, αποτελεί πλέον ένα στολίδι για το ΕΣΥ, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα ιδιωτικά νοσοκομεία ή τα μεγάλα παιδιατρικά ιδρύματα της Αθήνας.

    Ο Άδωνις Γεωργιάδης, βλέποντας το έργο που έχει γίνει, «έσταζε μέλι» για τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη και τη διοικήτρια του νοσοκομείου Ασπασία Ρηγοπούλου για την ταχύτητα, με την οποία έδρασαν και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το έργο αυτό θα είναι ουσιαστικά ένας «κράχτης», για να πληρωθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις, οι οποίες έχουν προκηρυχθεί.

    Ο wiseman πληροφορήθηκε ότι ιδιαίτερα θερμή ήταν η υποδοχή που επιφυλάχθηκε στον Υπουργό Υγείας και στα άλλα δύο νοσοκομεία που επισκέφθηκε την Τετάρτη, το «Άγιος Ανδρέας» και το Πανεπιστημιακό.

    Όλα αυτά κάνουν τα συνθήματα των συνδικαλιστών να μοιάζουν με παραφωνίες και, βέβαια, δίνουν την αφορμή στον Άδωνι Γεωργιάδη να λέει – και δικαίως – ότι στις μεταρρυθμίσεις και στο έργο της κυβέρνησης αντιδρά μόλις των 1% των υγειονομικών.

    Ταχιάος, Δημητριάδης, Εξάρχου τρέχουν για τη Διώρυγα

    Μάχη με το χρόνο δίνει το υπουργείο Υποδομών ώστε να παραδοθεί έως τα τέλη Απριλίου η Διώρυγα της Κορίνθου καθώς από αυτή θα περάσει η Ολυμπιακή Φλόγα.

    Μαθαίνω, ότι το ζήτημα αυτό απασχολεί ιδιαιτέρως τον υφυπουργό Υποδομών, Νίκο Ταχιάο, ο οποίος είχε συνάντηση με το Διευθύνοντα Σύμβουλο του Υπερταμείου, Γρηγόρη Δημητριάδη, που είναι η αναθέτουσα αρχή των έργων στη Διώρυγα, και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και Πρόεδρο της ΑΚΤΩΡ, Αλέξανδρο Εξάρχου που έχει αναλάβει τα σχετικά έργα.

    Να σας θυμίσω ότι ο διαγωνισμός για τα έργα αποκατάστασης στη Διώρυγα της Κορίνθου ξεκίνησαν το 2022 με την ΑΚΤΩΡ να δίνει την καλύτερη προσφορά (περίπου 30 εκατ. ευρώ).

    Απέναντί της είχαν βρεθεί οι ΑΒΑΞ και, οι οποίες είχε κληθεί από το υπουργείο υποδομών και μεταφορών καθώς στόχος ήταν τα έργα να τρέξουν όσο το δυνατόν ταχύτερα.

    Η Α’ Φάση των έργων ολοκληρώθηκε  το καλοκαίρι του 2023 με τη διώρυγα να λειτουργεί ξανά από τον Ιούνιο έως και Οκτώβριο του 2023, ενώ πλέον εισερχόμαστε στη Β’ Φάση η οποία έχει ξεκινήσει από το περασμένο φθινόπωρο και πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα.

    Golden Goose και Zara έδωσαν 55.000 και 70.000 

    Η κατάσταση με τα ενοίκια σε προβεβλημένους δρόμους της Αθήνας έχει ξεφύγει στην κυριολεξία.

    Ακούγονται ασύλληπτα νούμερα για μηνιαία μίσθωση ενός ο «αέρας» επανήλθε για τα καλά με «μαύρα» χρήματα να αλλάζουν χέρια.

    Μάθαμε ότι κατάστημα στην οδό Βουκουρεστίου η Golden Goose, η ιταλική εταιρεία με αθλητικά παπούτσια που ξεκινούν από τα 400 ευρώ και φτάνουν στα 800 ευρώ, έδωσε 55.000 ευρώ το μήνα.

    Πριν μερικούς μήνες, η Zara υπέγραψε νέο συμβόλαιο για το ακίνητο που μισθώνει στην Ερμού δίνοντας 52 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, περίπου 70 χιλ. ευρώ το μήνα.

    Μάθαμε ότι στη διπλανή Μητροπόλεως για γνωστό καφέ που λήγει το συμβόλαιο ο ιδιοκτήτης απαιτεί από 8.000 ευρώ το μήνα ενοίκιο να ανέβει στις 13.000 ευρώ, και ο μισθωτής φυσικά το αποδέχεται.

    Η έκρηξη στην τουριστική κίνηση της Αθήνας και ειδικά του κέντρου, εκτοξεύει και τις τιμές ενοικίασης των καταστημάτων.

    Επιστρέφουμε σε παλιές καλές εποχές που, όπως μου έλεγε γνωστό στέλεχος της αγοράς, «για να καπαρώσουμε κατάστημα αλυσίδας καλλυντικών στην Ερμού πηγαίναμε στον ιδιοκτήτη με μαύρες σακούλες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ως «αέρα»».

    Ανοιξε η τρύπα από το «ριφιφί του αιώνα»

    Ποιος θα το περίμενε ότι οι «ριφιφίδες» του Δεκεμβρίου του 1992 στην τράπεζα Εργασίας στην οδό Καλλιρόης, θα… εκδικούνταν 32 χρόνια μετά.

    Γιατί όποιος περνούσε τις τελευταίες ημέρες από τον δρόμο, στην άνοδο προς το Καλλιμάρμαρο, θα έβλεπε αστυνομικούς να έχουν αποκλείσει την Eurobank που βρίσκεται εκεί (στο κτίριο που ήταν η τράπεζα Εργασίας) και εργάτες να προσπαθούν να κλείσουν μια μεγάλη… τρύπα.

    Όπως διαπιστώθηκε η καθίζηση μέρους του δρόμου οφείλεται στο τούνελ που έσκαψαν οι ληστές στο λεγόμενο «ριφιφί του αιώνα» που έγινε παραμονή Χριστουγέννων του 1992.

    Να θυμίσουμε ότι εκείνο το βράδυ είχαν εισβάλλει στην τράπεζα της οδού Καλλιρόης 19 αφού έσκαψαν ένα τούνελ που έφτανε μέχρι τις θυρίδες των  πελατών.

    Από τις 1.151 θυρίδες, είχαν ανοιχτεί οι 301 με το πολύτιμο περιεχόμενό τους να έχει κλαπεί.

    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η αξία των κλοπιμαίων έφθασε τα 5 δισεκατομμύρια δραχμές.

    Το τούνελ 25 μέτρων είχε σκαφτεί με αριστοτεχνικό τρόπο, είχαν τοποθετηθεί μέχρι και ράγες με βαγονέτα για να απομακρύνονται τα χώματα και κανείς δεν είχε πάρει χαμπάρι.

    Οι ληστές για μεγάλο διάστημα παρέμεναν άγνωστοι και ασύλληπτοι όταν δύο χρόνια μετά ένας κρατούμενος, ο Σύρος Τζουμάκ Χαλίντ έδωσε ονόματα διευθυντικών στελεχών και επιχειρηματιών.

    Ο ανακριτής εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον υποδιευθυντή του υποκαταστήματος της Τράπεζας Εργασίας, Αναγνώστη Καλαφάτη, τους επιχειρηματίες Στέλιο Κολοβό, Διονύση Παπασταματάτο και Εμμανουήλ Σπανουδάκη και τον υπάλληλο των ΕΛΤΑ Λάμπρο Κότσαλο ενώ είχε κατηγορηθεί και ο επιχειρηματίας της νύχτας, Ντίνος Βοϊδονικόλας, ο οποίος πέθανε πριν από μερικούς μήνες στο Τορόντο.

    Η «ενεργειακή» Κρήτη, η Ελούντα και ποιος πετάει τη σκούφια του…

    Σας γράφαμε χθες για το «τελεσίγραφο» του ΥΠΕΝ προς την ΕΔΕΥΕΠ (η εταιρία υδρογονανθράκων του Δημοσίου) που του έλεγε: «αν δεν μειώσεις  δραστικά την οπτική όχληση στην Ελούντα, εμείς ως ΥΠΕΝ δεν θα περιλάβουμε στη Στρατηγική Μελέτη την συγκεκριμένη τοποθεσία, κοινώς θα «κόψουμε» την Ελούντα!».

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΥΕΠ κος Ρίκαρντ Σκούφιας προσαρμόστηκε αναγκαστικά αλλά μετά άρχισαν δεξιά και αριστερά οι… αδέσποτες μουρμούρες!

    «Η λεβεντογέννα Κρήτη είναι υπόλογη στο ενεργειακό σύστημα, αφού μέσα από τις ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) οι καταναλωτές όλης της χώρας έχουν πληρώσει κάποια δισ. ευρώ όλα αυτά τα χρόνια για να έχουν οι Κρητικοί τιμές ρεύματος ίδιες με όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

    Αυτό δεν το σκέφτονται και απορρίπτουν τα θαλάσσια αιολικά πάρκα;» έλεγαν διάφοροι.

    Ξεχνούν εκεί στην ΕΔΕΥΕΠ ότι τα θαλάσσια αιολικά δεν τα απορρίπτουν στα πανέμορφα Λευκά όρη και στην επιβλητικό Ψηλορείτη, αλλά στην κοσμοπολίτικη Ελούντα όπου κάθε χρόνο παραθερίζει αθόρυβα το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ και δεν υπερβάλλω!

    Ας μην πετάει κανείς λοιπόν τη… σκούφια του για καυγά…

    Quiz:

    Ποιος θεσμικός παράγων της οικονομίας, με αμετάκλητη θητεία, λέει δυνατά για μεγάλο και ισχυρό εισηγμένο όμιλο: «Ως εδώ και μη παρέκει, δεν μπορούμε να κάνουμε άλλο τα στραβά μάτια»;

    Ξέρω είναι δύσκολο το κουίζ αλλά επειδή και ο εισηγμένος όμιλος διαθέτει πολύ σκληρό μάνατζμεντ και με… δυνατές άκρες, αναμένεται συνέχεια και μάλιστα πολύ ενδιαφέρουσα.

    Αυτά προς το παρόν και θα με θυμηθείτε…

    Η Νοοσοφία του Νίκου Καρβέλα

    Να σας πάω τώρα σε κάτι ελαφρύ και ταυτόχρονα… πολύ βαρύ.

    Διαβάζω την εξής ανακοίνωση:

    «Η Νοοσοφία είναι σίγουρα ένα βιβλίο από εκείνα που στοχοποιούνται ως αιρετικά.

    Η Νοοσοφική θεωρία του Νίκου Καρβέλα συγκρούεται απροκάλυπτα με τις υπερδυνάμεις του κατεστημένου, προτείνοντας έναν ολωσδιόλου καινούργιο τρόπο ζωής.

    Ένα τρόπο ζωής βασισμένο στην αρμονική συνύπαρξη των λειτουργιών του εγκεφάλου και μιας γλώσσας απαλλαγμένης από όλες τις πατροπαράδοτες ηθικές ιώσεις.

    Ο κόσμος αυτός δεν είναι γυάλινος, αλλά είναι σίγουρα εύθραυστος.

    Απλά κανείς έως τώρα δεν του πέταξε ποτέ μία πέτρα.

    Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν πέτρες.

    Υπάρχουν μόνο ιδέες.

    Ο κόσμος αυτός είναι φτιαγμένος από ιδέες.

    Γι’ αυτό ο εύθραυστος κόσμος δεν έσπασε ποτέ.

    Η Νοοσοφία δεν μιλάει με ιδέες, ούτε για ιδέες. Δεν μιλάει με λέξεις τρύπιες που στάζουν πλαναισθήματα.

    Η Νοοσοφία κάνει έκκληση στη γυναίκα να θρυμματίσει τον εύθραυστο κόσμο των πατροπαράδοτων ιδεών με λέξεις πέτρινες.

    Η Νοοσοφία παρακαλεί τη γυναίκα να αναζητήσει τη βαθύτερη αιτία της ύπαρξής της στις πέτρινες λέξεις».

    Μην το ψάχνετε.

    Δεν είναι άλλος Νίκος Καρβέλας, ο γνωστός είναι.

    Ο συνθέτης τραγουδιών όπως: «Βρε κουτό», «Μπουμ, μπουμ, μπουμ», «τα μαύρα τα εσώρουχα», «βλάκα», «αναστατώνομαι» και άλλων ασμάτων που έκαναν μεγάλη επιτυχία κυρίως με τη φωνή της αγαπημένης του Αννας Βίσση.

    Ο «βαμμένος» Παναθηναϊκός, που ακούστηκε ότι θα ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής, το έριξε στη… «νοοσοφική θεωρία» και πουλάει το βιβλίο του προς 17,70 ευρώ.

    Τώρα αν μου πείτε αν κατάλαβα τίποτε, ψέματα θα σας πω…

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.