• Business

    Τι δείχνει το τρελό ράλι ανόδου για την Q&R – Ο ρόλος της Σοφίας Σωτηράκου και τα εφοπλιστικά κεφάλαια

    Ο εφοπλιστής Γιάννης Καραγεώργης και η συζυγός του Σοφία Σωτηράκου

    Ο εφοπλιστής Γιάννης Καραγεώργης και η σύζυγός του Σοφία Σωτηράκου


    Στα 0,94 ευρώ και σε υψηλό 17ετίας έκλεισε η μετοχή της Quality & Reliability (Q&R) στη χθεσινή συνεδρίαση στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, λίγες μόλις ώρες μετά την είδηση ότι η σύζυγος του πρώην εφοπλιστή Γιάννη Καραγεώργη, κ. Σοφία Σωτηράκου, έγινε βασικός μέτοχος της εισηγμένης.

    Η μετοχή της Q&R έχει αδιαμφισβήτητα καταγράψει εντυπωσιακή πορεία τον πρώτο μήνα του 2024, αφού από τις αρχές του έτους, με χθεσινό κλείσιμο στα 0,94 ευρώ, έχει σημειώσει μια άνοδο της τάξης του 54,93%.

    Δηλαδή μέσα σε κάτι περισσότερο από ένα μήνα, έχει «γράψει» τη μεγαλύτερη άνοδο ανάμεσα στις 13 μετοχές που απαρτίζουν τον κλαδικό δείκτη τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών. Σε αυτόν το δείκτη η δεύτερη μεγαλύτερη σε απόδοση είναι η ΙΛΥΔΑ που έχει ανέβει 14,81%, ακολουθούμενη από την Intracom, η οποία έχει ανέβει 13,32%.

    Σε αυτές τις 26 συνεδριάσεις που έχουν γίνει από την αρχή του χρόνου η Q&R έχει αυξήσει θεαματικά τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών, η οποία διαμορφώνεται στα 169.540 ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι είναι σχεδόν 5,7 φορές παραπάνω από τον αντίστοιχο μέσο ημερήσιο συναλλακτικό τζίρο που είχε στην διάρκεια ολόκληρης της περυσινής χρονιάς.

    Μόνο χθες και στον απόηχο της ανακοίνωσης για τα εφοπλιστικά λεφτά που μπήκαν στην  εισηγμένη, άλλαξαν χέρια 675.833 μετοχές, αξίας 621.991 ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι «άλλαξε χέρια» πάνω από το 2,47% της εταιρίας, ενώ από την αρχή της χρονιάς ο όγκος των συναλλαγών αντιστοιχεί στο 19,2% της εταιρείας. Νούμερα τεράστια, που δείχνουν πυκνές ενδοσυναδριακές αγοραπωλησίες.

    Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι, η Q&R έχει υψηλό ανεκτέλεστο έργων ενώ σημείωσε και  αύξηση του τζίρου το πρώτο εξάμηνο του 2023.

    Ωστόσο η εταιρεία εμφανίζεται ζημιογόνος, ενώ έχει και υψηλό δανεισμό. Το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ο τζίρος ανήλθε στα 3,207 εκατ. ευρώ, τα EBITDA στα 600.440 ευρώ, μειωμένα ωστόσο κατά -21,75% σχετικά με το 2022, ενώ τα καθαρά κέρδη εμφάνισαν ζημιές -29.461 ευρώ.

    Τα ερωτήματα για την τιμή αγοράς

    Η εισηγμένη ακόμα δεν έχει κάνει γνωστή την τιμή στην οποία η κ. Σωτηράκου αγόρασε τις 8.750.100 μετοχές που αντιστοιχούν στο ποσοστό 31,99%.

    Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι η τιμή αγοράς έγινε πέριξ των 0,6 ευρώ. Τιμή που όμως δεν έχει γράψει ποτέ η εισηγμένη από την αρχή του έτους. Γεγονός που είναι απορίας άξιον πως σε μια τόσο μεγάλη συναλλαγή δεν δηλώθηκε το τίμημα.

    Πηγές της αγοράς τονίζουν ότι αυτή η κατακόρυφη χθεσινή άνοδος της μετοχής, της τάξης του 8,03%, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο μετοχικό σχήμα της εταιρείας πληροφορικής. Και πως μετά από πολλά χρόνια, δίνει τον τόνο ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο.

    Ένα ακόμα ερώτημα είναι το γιατί αγόρασε η κ. Σωτηράκου και ποιος είναι ο σκοπός. Καθότι σταμάτησε στο 31,99%, δηλαδή λίγο πριν το 33,33%, ποσοστό με το οποίο υποχρεούται να πάει σε δημόσια πρόταση. Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμα άδηλο το… εφοπλιστικό χρήμα που μπήκε στην εισηγμένη τεχνολογίας, αναφορικά με το τι πραγματικά επιδιώκει με τον έλεγχο της εταιρείας. Αν δηλαδή η κ. Σωτηράκου σταματήσει σε αυτό το 31,99% ή εάν θα αυξήσει το ποσοστό της άνω του 33,33%.

    Ποιοι πούλησαν

    Όπως αναφέρει η εταιρεία, για να καταστεί βασικός μέτοχος η κ. Σωτηράκου με το 31,99%, ο μέχρι πρότινος βασικός μέτοχος, κ. John Arthur Bray Croker, ο οποίος δραστηριοποιείται στον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, πούλησε στην ίδια το σύνολο των μετοχών του, το οποίο ανερχόταν σε 7.150.100 μετοχές ή σε ποσοστό της τάξης του 24,9%. Εγκαταλείποντας ουσιαστικά την θέση του στην εταιρεία.

    Σε παρόμοια κίνηση προχώρησε και ο κ. Νίκος Πασχαλάκης, αδερφός του CEO της εταιρείας, Παναγιώτη Πασχαλάκη, o οποίος πούλησε 750.000 μετοχές και πλέον κατέχει μόλις το 3,124%.

    Ενώ πριν από μερικές ημέρες, με ανακοίνωση της η εταιρεία κατέστησε γνωστό ότι η οικογένεια Νικολακάκη μείωσε το ποσοστό της κάτω του 5%.

    Από την άλλη σταθερά παρέμειναν τα ποσοστά του CEO της Q&R κ. Παναγιώτη Πασχαλάκη αλλά και του εκτελεστικού αντιπροέδρου Μάνου Ξιώνη, με 9,996% και 11,481% αντίστοιχα.

    Ποια είναι η Σοφία Σωτηράκου

    Η Σοφία Σωτηράκου είναι σύζυγος του εφοπλιστή Γιάννη Καραγεώργη, με τον οποίο δέθηκαν με τα ιερά δεσμά του γάμου το 2014 στη Μόσχα έχοντας κουμπάρο τον Ρώσο ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέγεφ.

    Ο γάμος τους τότε είχε γίνει talk of the town καθώς μεταξύ άλλων με σκοπό αυτόν είχε ναυλωθεί τσάρτερ για τη μεταφορά 88 καλεσμένων που διέμεναν στην Ελλάδα.

    Ανάμεσα στους καλεσμένους και ο τότε πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, η ηθοποιός Χριστίνα Παππά, η δημοσιογράφος Μάρα Ζαχαρέα κλπ.

    Ο γάμος έγινε στην Αγία Φιλοθέη και η δεξίωση στο αυτοκρατορικό ξενοδοχείο «Tsargrad», ιδιοκτησίας Μαλοφέγεφ, μια δεξίωση εντυπωσιακή η οποία ικανοποίησε τόσο τους νεόνυμφους όσο και τους καλεσμένους οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να κάνουν και κρουαζιέρα στον Βόλγα.

    Η κ. Σωτηράκου έχει δύο παιδιά από τον προηγούμενό της γάμο, Χριστιάνα και Ναταλία Τζάννες.

    Στην Ελλάδα δραστηριοποιήθηκε σε διάφορους κλάδους, ενώ υπήρξε ιδιοκτήτρια του καταστήματος ένδυσης Ratt&More στο Κολωνάκι και συγκεκριμένα στη διασταύρωση των οδών Νεοφύτου Δούκα και Καψάλη.

    Τα σημαντικά έργα της Q&R και το υψηλό ανεκτέλεστο

    Μέσα στο 2023 η Q&R έχει αναλάβει να υλοποιήσει σημαντικά έργα ψηφιοποίησης του Δημοσίου ενώ πρόσφατα πήρε το εμβληματικό έργο στον τομέα του ΑΙ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του υπουργείου Εξωτερικών.

    Ένα έργο του οποίου η σπουδαιότητα αποδίδεται και στην συνεργασία της εισηγμένης με την IBM, η οποία όπως αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας θα έχει και συνέχεια.

    Επίσης έχει «μπει» στον mega διαγωνισμό συνολικού προϋπολογισμού 309,8 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση 630 εκατ. σελίδων έγχαρτων αρχείων 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας σε 5 τμήματα, όσες και οι αντίστοιχες γεωγραφικές του ενότητες.

    Συγκεκριμένα, σε κοινοπραξία με τις Vodafone-Cosmos-Γεωανάλυση, η Q&R συμμετέχει σε ποσοστό 10% σε μια υποενότητα του διαγωνισμού, αξίας 48 εκατ. ευρώ.

    Με αυτά αλλά και άλλα έργα που τρέχει η εισηγμένη, έχει ένα ανεκτέλεστο συμβασιοποιημένο υπόλοιπο που κυμαίνεται πάνω από τα 40 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα ανέλθει αρκετά ψηλότερα σε μεταγενέστερο χρόνο.

    Διαβάστε επίσης:

    Ποια είναι η Σοφία Σωτηράκου, σύζυγος του εφοπλιστή Καραγεώργη, που έγινε βασικός μέτοχος στην Q&R

    Q&R: Κάτω του 5% η συμμετοχή των Ευ. Νικολακάκη – Ιω. Νικολακάκη και Χρ. Νικολακάκη

    Πασχαλάκης: Το success story της Q&R και πώς διπλασίασε την αξία της σε ένα χρόνο



    ΣΧΟΛΙΑ