• To MM, ο Καραμανλής και ο ρήτορας Βορίδης, οι φήμες για την Q&R, ο Μπάκος και τι ψάχνει η Λαζαράκου, ποιος αγοράζει Intralot, ο Κουτσολιούτσος και ο… Γκέμπελς που διαβάζουν wiseman, το deal Καλλιτσάντση με Σαραντόπουλο και ένα quiz με το big deal

    Στα περασμένα μεγαλεία έμεινε για μία ακόμα δικάσιμο ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος στην πολύκροτη δίκη της Folli Follie, γυρνώντας ξανά στο παρελθόν

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Περιεχόμενα

    Οι φήμες, ο Μπάκος, η Q&R και το Μαντείο των Δελφών

    Αγαπητοί αναγνώστες, είναι ωραίο να βλέπουμε στο Χρηματιστήριο μετοχές, η αξία των οποίων ανεβαίνει όπως οι «πύραυλοι».

    Αυτό κατά τη γνώμη μας είναι, μεταξύ άλλων, και υγειές φαινόμενο, καθώς συμβαίνει σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου.

    Τώρα εάν η μετοχή διαπραγματεύεται 50 ή 100 φορές τα κέρδη της και την αγοράζουν τα λόμπι αυτό προφανώς αυτό είναι… θέμα προσωπικού γούστου για τον επενδυτή.

    Είπαμε, οι αγορές είναι για μεγάλα παιδιά.

    Πάντως, τις τελευταίες ώρες η αγορά κατακλύστηκε από πολλές ειδήσεις, φήμες, limit up και limit down.

    Η φήμη που έκανε προχθές τον γύρο της αγοράς ήταν ότι ο εφοπλιστής Δημήτρης Μπάκος (μεγαλομέτοχος της Intrakat) θα εισέλθει επενδυτικά στο μετοχικό κεφάλαιο της Q&R.

    Και η φήμη ότι θα αγοράσει μετοχές της εταιρείας, είχε ως «δικαιολογία» ότι ο φίλος του εφοπλιστής Ηλίας Γκότσης (επίσης μέτοχος της  Intrakat) αγόρασε το 5,01% της εισηγμένης Q&R.

    Ωραία φήμη αγγελικά πλασμένη.

    Για αυτόν τον λόγο, προχθές η μετοχή κλείδωσε στο +30%.

    Η αγορά προφανώς μάντεψε ότι εκτός από τον Δημήτρη Μπάκο, θα εισέλθουν στο ΜΚ της εταιρείας οι Αλέξανδρος Εξάρχου και Γιάννης Καϋμενάκης, αμφότεροι μέτοχοι της Intrakat.

    Μαντείο των Δελφών τα λόμπι της μετοχής.

    Όμως, νωρίς το πρωί χθες η Intrakat, μετά από ερώτημα του mononews.gr, διέψευσε κατηγορηματικά οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο.

    «Οι Δημήτρης Μπάκος, Αλέξανδρος Εξάρχου και Γιάννης Καϋμενάκης δεν ασχολούνται με την Q&R» ήταν το μήνυμα της διοίκησης της Intrakat.

    Τελικά χθες η μετοχή έκλεισε στα 1,41 ευρώ με οριακά κέρδη και όγκο συναλλαγών τις 1 εκατ. μετοχές.

    Νωρίς το πρωί η μετοχή είχε αγγίξει και τα 1,62 ευρώ.

     

    Γιατί ψάχνει την Q&R η Λαζαράκου

    Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς βρίσκεται η υπόθεση της Q&R.

    Η εποπτική αρχή εστιάζει την προσοχή της στο αν και κατά πόσο όλοι όσοι απέκτησαν μετοχικά ποσοστά το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενεργούν συντονισμένα.

    Οι πληροφορίες λένε ότι οι ίδιοι το αρνούνται, ωστόσο, η Επιτροπή εξετάζει ενδελεχώς τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της και αφορούν τους νέους μετόχους.

    Μεταξύ των οποίων και τον… μυστηριώδη Ρουμελιώτη, τον οποίο αποκάλυψε χθες ο wiseman.

    Όπως γράφαμε, ο κ. Γκότσης εξαγόρασε το 5,01% της εταιρείας από τον κ. Γιώργο Ρουμελιώτη, ο οποίος πιθανολογείται ότι «ασκεί ή ασκούσε στο παρελθόν το δημοσιογραφικό επάγγελμα».

    Η μεταβίβαση του πακέτου έγινε την Παρασκευή που μας πέρασε στα 0,80 ευρώ ανά μετοχή.

    Αυτά κι άλλα πολλά ψάχνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

     

    Mytilineos: 50 ευρώ, οι αγορές ιδίων

    Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Mytilineos ενέκρινε χθες το Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών της εταιρείας με σκοπό τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου και την ακύρωση των ίδιων μετοχών.

    Ανώτατο ποσό τα 50 ευρώ.

    Χθες η μετοχή ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 έκλεισε σχεδόν flat στα 35,84 ευρώ.

     

    Intralot: Ισχυρό bid;

    Χθες οι προσεκτικοί παρατηρητές της μετοχής διαπίστωσαν ότι βγήκαν κάποια ισχυρά bid ειδικά προς το τέλος στης συνεδρίασης.

    Τελικά έκλεισε στα 1,13 ευρώ με όγκο συναλλαγών 835.000 ευρώ.

    Η μετοχή τις τελευταίες ημέρες έχει υποχωρήσει από τα 1,22 ευρώ στα 1,13 ευρώ.

    Έως τις αρχές Απριλίου αναμένεται να ολοκληρωθεί και η εκταμίευση του κοινοπρακτικού δανείου ως 100 εκατ. ευρώ.

    Εθνική και Πειραιώς θα καλύψουν ως 25 εκατ. ευρώ της έκδοσης.

    Optima Bank και Attica θα καλύψουν ως 20 εκατ. ευρώ εκάστη.

     

    «Πάρτι» των εργολάβων για 23,9 δισ. ευρώ

    Ο τουρισμός είναι η «ατμομηχανή» της οικονομίας, όμως, στον κατασκευαστικό κλάδο θα κατευθυνθούν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα χρόνια σε έργα υποδομών και σε κατοικίες.

    Χαράς ευαγγέλιο για τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, αλλά και για τους μικρούς παίκτες, αν οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ επιβεβαιωθούν.

    Στην έρευνα που παρουσίασε χθες στο ΤΜΕΔΕ, προβλέπεται ότι η αξία παραγωγής των κατασκευαστικών έργων υποδομών και κατοικιών θα ακολουθήσει ισχυρή ανοδική πορεία την περίοδο 2024-2026, ξεπερνώντας τα 18 δισ. ευρώ το 2025, από 10,3 δισ. ευρώ το 2022.

    Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου ανήλθε το 2023 (στοιχεία μέχρι το εννεάμηνο του έτους) σε 15,35 δισ. ευρώ, σημαντικά αυξημένο κατά 63% έναντι του προηγούμενου έτους και περίπου τριπλάσιο συγκριτικά με τον μέσο όρο της περιόδου 2018-2020.

    Για έργα με άμεση σχέση με τις κατασκευές θα κινητοποιηθούν την περίοδο 2022-2026 συνολικά 23,9 δισ. ευρώ (12,8 δισ. ευρώ από τις επιχορηγήσεις και 11,1 δισ. ευρώ από τα δάνεια).

    Οπότε καταλαβαίνουμε τη μεγάλη μάχη που θα δοθεί από τους ισχυρούς του κατασκευαστικού κλάδου.

     

    Χρειάζονται 250 χιλιάδες εργαζόμενοι

    Υπάρχει, όμως, κι ένας μεγάλος αστερίσκος για τις κατασκευές στην Ελλάδα, κι αυτός δεν είναι άλλος από την έλλειψη εργατικού δυναμικού.

    Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το σύνολο των εργαζόμενων στις κατασκευές θα πρέπει να αυξηθεί την περίοδο 2024-2026 σε περίπου 250 χιλ. εργαζόμενους, επίπεδο που είναι κατά 51 έως 55 χιλ. εργαζόμενους υψηλότερο σε σύγκριση με το σύνολο της απασχόλησης στις Κατασκευές το 2022 (197 χιλ. εργαζόμενοι).

    Επομένως, θα χρειαστεί να γίνουν κινήσεις προκειμένου να βρεθούν πάνω από 50.000 εργαζόμενοι προκειμένου να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα που είναι σε εξέλιξη και όσα θα πρέπει να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια.

     

    Η ξαφνική αδιαθεσία του Δημήτρη Κουτσολιούτσου

    Στα περασμένα μεγαλεία έμεινε για μία ακόμα δικάσιμο ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος στην πολύκροτη δίκη της Folli Follie, γυρνώντας ξανά στο παρελθόν.

    Ωστόσο, η απολογία του χρειάστηκε να διακοπεί, καθώς ένιωσε μία αδιαθεσία.

    Τι του προκάλεσε την αδιαθεσία;

    Οι εκπρόσωποι της νέας διοίκησης εμφανίστηκαν ξαφνικά στην αίθουσα και ενώ ο κατηγορούμενος ήταν έτοιμος να συνεχίσει την ιστορία του, επανέφεραν το αίτημα αποδέσμευσης των ακινήτων της FF.

    Το αίτημα βέβαια, απορρίφθηκε από την έδρα, μιας και όπως είναι γνωστό αναμένεται η έκδοση της απόφασης από τον Άρειο Πάγο.

    Άλλωστε, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος πρόσφατα κατέθεσε αγωγή εναντίον μελών της προσωρινής διοίκησης της εταιρείας και κατά παντός άλλου υπευθύνου, «φωτογραφίζοντας» ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και οικονομικών συμβούλων.

    Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος φαίνεται πως ενοχλήθηκε από την guest εμφάνιση των δικηγόρων της προσωρινής διοίκησης, οι οποίοι αποχώρησαν μόλις απορρίφθηκε το αίτημά τους.

    Και αυτό φάνηκε από τα μπρος πίσω στην ιστορία, που ήθελε να διηγηθεί ο Δημήτρης Κουτσιολούτσος.

    Η Πρόεδρος του δικαστηρίου προσπάθησε να τον βοηθήσει υπενθυμίζοντάς του τον ρου της ιστορίας από εκεί που τον είχε αφήσει, αλλά όλα ήταν μάταια.

    «Όλοι οι κόποι μου 40 ετών έφυγαν από το 2018.

    Εγώ δε χρωστάω σε κανέναν.

    Αισθάνομαι άσχημα για τα στελέχη και τους μικρούς επενδυτές.

    Τα μεγάλα funds – μέτοχοι της εταιρείας ήταν όλοι κερδισμένοι.

    Δεν έχω χρήματα, αλλά δεν έχω και χρέος», είπε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος.

     

    Από τα καλλιστεία Μις Κόσμος στο… Hollywood και τη Μαντόνα

    Όπως θα θυμάστε, ουκ ολίγες φορές στην εξέλιξη της δίκης, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος έχει αναφερθεί στα καλλιστεία για την ανάδειξη της Μις Κόσμος Κίνας το 2011, όπου όλες οι διαγωνιζόμενες φορούσαν κοσμήματα και ρολόγια της Folli Follie, γεγονός που αποδεικνύει ότι η εταιρεία είχε αναγνωρισιμότητα σε όλον τον κόσμο.

    Τώρα σειρά στην αφήγησή του είχε το… Hollywood!

    Αφού έκανε ένα μικρό flashback στο παρελθόν και στο πώς έφτασε να ανοίξει τη Folli Follie, ο άλλοτε arrogant Δημήτρης Κουτσολιούτσος, πλέον φανερά καταβεβλημένος και κουρασμένος είπε για την επιτυχία της εταιρείας στις ΗΠΑ: «Μας ζητούσαν οι ηθοποιοί να τους φτιάξουμε κοσμήματα.

    Ακόμη και η Μαντόνα είχε έρθει και της φτιάξαμε σκουλαρίκια για μια συναυλία.

    Η πιο μεγάλη μας επιτυχία ήταν στο Hollywood».

    Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος συνεχίζει να θυμάται τις καλές στιγμές της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, όμως αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα για το τι έγινε με τον όμιλο της Ασίας.

     

    Όταν ο… Γκέμπελς διαβάζει Wiseman!

    Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, έναν… Wiseman θα δεις και διαβάσεις.

    Είπαμε και νωρίτερα, ότι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ένιωσε μία αδιαθεσία και αποσυντονίστηκε από την παρουσία των εκπροσώπων της νέας διοίκησης, γιατί όπως ανέφεραν και οι συνήγοροι υπεράσπισής του «βλέπει τους κόπους μίας ζωής να χάνονται».

    Μετά από μία μικρή διακοπή, ο συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Κουτσολιούτσου ζήτησε η δίκη να αναβληθεί για την επόμενη ημέρα για να δοθεί η δυνατότητα στον κατηγορούμενο να ανασυγκροτηθεί.

    «Το παιδί μου ήταν αυτή η εταιρεία», είπε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο οποίος δήλωσε ότι επηρεάζεται και από τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν γύρω από το πρόσωπό του.

    «Προχθές τον εξομοίωσαν με τον Γκέμπελς και τον Χίτλερ!», αναφώνησε ο δικηγόρος του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, ο οποίος διαβάζει και αυτός ανελλιπώς τoν Wiseman.

    Με τούτα και με κείνα, από τη μία διακοπή στην άλλη, η δίκη διακόπηκε για σήμερα 28 Μαρτίου.

     

    Παίζουν τα ρέστα τους οι Κουτσολιούτσοι

    Κατά τα λοιπά, όπως αποκάλυψε χθες το mononews, παίζει τα ρέστα της η οικογένεια Κουτσολιούτσου.

    Κατηγορεί, μεταξύ άλλων, για περίπτωση πράξης απιστίας την προσωρινή διοίκηση της FF Group.

    Όπως λέει στη μήνυση που κατέθεσε «συντρέχει περίπτωση πράξης απιστίας μέσω της παροχής υπέρογκων εμπράγματων εξασφαλίσεων σε δανειστή της εταιρείας και μέσω του τρόπου χρηματοδότησης που τελικώς επελέγη και έβλαψε κατάφωρα την περιουσία της».

    Επειδή ξέρετε, ότι η στήλη παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη στο μεγαλύτερο επιχειρηματικό σκάνδαλο της μεταπολίτευσης και τίποτα δεν πέφτει κάτω θα θυμίσουμε για μια πιστοποιημένη απιστία από  την πλευρά της οικογένειας.

    Μια καραμπινάτη υπόθεση, που φυσικά περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο αφού προκύπτει από την ενδιάμεση έκθεση του έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου, και αφορά την περίπτωση δανεισμού για να πληρωθούν οι φόροι στο Χονγκ Κονγκ.

    Η εταιρεία λοιπόν πήρε δάνειο 51 εκατ. ευρώ τα 30 εκατ. από την Bank of China και τα 20 εκατ. ευρώ από την AGI Insurance.

    Το δάνειο ήταν για αναπτυξιακούς λόγους αλλά έφυγε για τη θυγατρική της FF Group την FF Group Sourcing στην Ασία για να πληρωθούν οι φόροι ύψους 46 εκατ. ευρώ οι οποίοι, ωστόσο, αναλογούσαν στους εικονικούς τζίρους.

    Το δάνειο το πήρε από τη Safra Bank με εγγύηση της FF Group, η οποία έβαλε cash collateral το δάνειο Σουλντχάιν  ενώ θα μπορούσε απευθείας να τα δώσει η μητρική για να πληρωθούν οι φόροι στο Χονγκ Κόνγκ τους οποίους όπως είναι γνωστό τους ζητάει πίσω σήμερα η εταιρεία.

     

    Θέρετρο στο Κρανίδι από Καλλιτσάντση και Σαραντόπουλο

    Μέσω κοινής επένδυσης στο real estate μπαίνουν στον τουρισμό ο Σάκης Καλλιτσάντσης και ο Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος της εισηγμένης αλευροβιομηχανίας.

    Οι δύο επιχειρηματίες είναι μέτοχοι της ΜΕΛΙΣΣΟΒΡΑΧΟΣ ΦΙΛΟΔΑΣΙΚΗ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ Ε.Π.Ε., με 44% και 56%, αντίστοιχα, που προωθεί την ανάπτυξη θερέτρου στο Κρανίδι.

    Τις προηγούμενες μέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος προενέκρινε τη μελέτη Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου σε εκτός σχεδίου έκταση 1.220 στρεμμάτων στην Ακτή Costa Bianca, στο Σαλάντι Κρανιδίου, με στόχο τη δημιουργία ενός πολυδιάστατου θερέτρου που θα εστιάζει στην υψηλή ποιότητα, στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και στην ήπια ανάπτυξη.

    Αν η επένδυση είναι παγωμένη παραμένει μυστήριο, όπως και το ύψος της επένδυσης των δύο επιχειρηματιών, πάντως τα επόμενα βήματα είναι ο καθορισμός των όρων και των περιορισμών δόμησης.

     

    Πού ταυτίζεται ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος με την Αλίκη Βουγιουκλάκη;

    Αν απαντούσε κανείς στο ερώτημα τι κοινό μπορεί να έχει ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος και η Αλίκη Βουγιουκλάκη θα έλεγε χωρίς πολύ πολύ συζήτηση, η επιτυχία.

    Σταρ και οι δύο και μάλιστα εθνικοί.

    Η αείμνηστη Αλίκη ως πρωταγωνίστρια και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος στο επιχειρείν.

    Πέρα από το προφανές υπάρχει και ταύτιση απόψεων μεταξύ των δύο.

    Δεν είναι κάτι που σας το λέει o Wiseman, το είπε ο ίδιος ο επιχειρηματίας σε μια συνέντευξη του σε διαδικτυακή εκπομπή του ΣΕΒ με οικοδεσπότη τον Μάρκο Βερέμη.

    Θυμήθηκε μια συνέντευξη της ηθοποιού λίγο πριν πεθάνει η οποία, όπως είπε, τον εντυπωσίασε.

    Η Αλίκη λοιπόν είχε πει ότι η ζωή είναι μια βόλτα, μια περατζάδα.

    «Είμαι και εγώ της ίδιας άποψης.

    Η ζωή μας είναι μια βόλτα.

    Δεν φτάνουμε κάπου.

    Κανείς μας και πουθενά.

    Το θέμα είναι αυτήν τη διαδρομή να την απολαμβάνεις και να μην περιμένεις ότι κάπου θα φτάσει.

    Όπου και να φτάσει υπάρχει κι άλλο».

    Η απάντηση αυτή ήρθε στο ερώτημα αν ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος έβλεπε την Chipita σαν παιδί του.

    «Την εταιρεία δεν την αισθανόμουν σαν οικογένεια, τους ανθρώπους της, ναι».

    Και η αλήθεια είναι ότι την εταιρεία την πούλησε κάνοντας το χρυσό deal των 2 δισεκ. ευρώ ενώ με πολλούς από τους συνεργάτες που είχε στην  Chipita συνεργάζεται ακόμη.

     

    Τα δύο καλά νέα για οικονομία και τράπεζες

    Η χθεσινή ημέρα είχε δύο καλά νέα για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες.

    Ο οίκος Moody’s, ο οποίος μας έκλεισε ραντεβού αναβάθμισης σε έξι μήνες, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

    Σύμφωνα με τον οίκο, ο μέσος σταθμισμένος δείκτης NPEs υποχώρησε περαιτέρω στο 4,1% περίπου, από 6,2% το 2022, έχοντας πετύχει μεγάλη αποκλιμάκωση από τα επίπεδα ρεκόρ του 49% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2016.

    Σε αυτό το επίπεδο, οι τέσσερις τράπεζες συγκλίνουν προς το μέσο όρο των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών (2,3% στο 9μηνο του 2023).

    Ταυτόχρονα και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν σχετικά άνετους δείκτες εποπτικών ιδίων κεφαλαίων για το 2023, πάνω από τις ελάχιστες απαιτήσεις, υποστηριζόμενοι από την ισχυρή κερδοφορία και την οργανική παραγωγή κεφαλαίου.

    Ο μέσος δείκτης CET1 ανήλθε σε 15,7% το 2023, αντί του 13,8% το 2022, με τη Moody’s αναμένει ότι οι δείκτες για τα κοινά ίδια κεφάλαια (TCE) που χρησιμοποιεί στην αξιολόγησή της, θα είναι σημαντικά χαμηλότεροι λόγω των ακόμη υψηλών αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTCs) στα βιβλία των τραπεζών.

    Το δεύτερο καλό νέο αφορά την έκθεση του οίκου αξιολόγησης DBRS, ο οποίος προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα φτάσει στο 1,5% την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος, από 1,3% που ήταν η πρόβλεψη στο τέλος του 2023.

    Επίσης, προβλέπει ότι θα φτάσει το 2,3% το 2025, από 2% που είχε υπολογίσει τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Κι αυτό τη στιγμή που σε άλλες χώρες θα είναι χαμηλότερη.

    Η ανάπτυξη στην Ισπανία τοποθετείται στο 1,6% φέτος από 1,3% πριν, στην Πορτογαλία στο 1,3% από 1,2% πριν.

     

    Το ρεκόρ 30 ετών του Νίκου Τσάκου

    Ότι οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν τεράστια κέρδη τα τελευταία χρόνια είναι γνωστό.

    Αυτό, όμως, που έκανε ο Νίκος Τσάκος είναι πράγματι εντυπωσιακό.

    Συγκεκριμένα, η Tsakos Energy Navigation, του Νίκου Π. Τσάκου, που διαχειρίζεται πάνω από 70 δεξαμενόπλοια και πλοία LNG ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα που είναι τα καλύτερα στα 30 χρόνια της ως εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης:

    • Καθαρά κέρδη 300,2 εκατομμυρίων δολαρίων, αυξημένα κατά 47% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
    • Το EBITDA, διαμορφώθηκε στα 490 εκατομμύρια δολάρια.
    • Ανακοίνωσε μέρισμα 0,60 δολάρια για τις κοινές μετοχές για το τέταρτο τρίμηνο.
    • Το 2023 δημιούργησε 890 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα με αποτέλεσμα καθαρό εισόδημα 327 εκατομμύρια δολάρια πριν από χρεώσεις.
    • Το προσαρμοσμένο EBITDA για το έτος έφτασε τα 490 εκατομμύρια δολάρια, 95 εκατομμύρια δολάρια υψηλότερα από το 2022, ποσοστό αύξησης κατά 24%.

    Αν μη τι άλλο ο Νίκος Τσάκος αποδεικνύεται εξαιρετικός… καπετάνιος.

     

    Το tik tok (του ρολογιού) για την Τράπεζα Αττικής

    Ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να παραδώσει η DBRS το πόρισμα της για την Τράπεζα Αττικής.

    Στην Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και στην κυβέρνηση επικρατεί αισιοδοξία για την έκβαση του όλου εγχειρήματος για τον πολυαναμενόμενο 5ο τραπεζικό πόλο.

    Αυτό εξέφρασε ο Διοικητής της ΤτΕ στην αποκλειστική του συνέντευξη στο Mononews και την ίδια άποψη συμμερίζονται και κυβερνητικές πηγές.

    Μετά την αξιολόγηση των τιτλοποιήσεων από την DBRS και την ένταξη των τιτλοποιημένων δανείων στον «Ηρακλή 3», θα ακολουθήσει η έγκριση της συγχώνευσης από την Τράπεζα της Ελλάδος, πιθανόν τον Μάιο και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου –όπως όλα δείχνουν- τον Σεπτέμβριο.

    Τόσο η Attica Bank, όπως και η Παγκρήτια έχουν ήδη αποστείλει τα στοιχεία των δανείων που θα ενταχθούν στις τιτλοποιήσεις στον οίκο αξιολόγησης DBRS και η προσοχή πλέον στρέφεται στην έκθεση, που θα ορίσει το ύψος του senior ομολόγου της τιτλοποίησης, και τις κεφαλαιακές ανάγκες των δύο τραπεζών.

    Κυριακή, κοντή γιορτή για τον 5ο τραπεζικό πόλο.

     

    Eγνατία: διόδια, ΚΥΑ, υπογραφές αύριο Παρασκευή και «τοπικό μανατζάρισμα»!

    Μιας και ανακοινώθηκε πως οι υπογραφές για την Εγνατία Οδό θα πέσουν αύριο Παρασκευή, να σας πως και ένα… χαριτωμένο που προηγήθηκε:

    Το εορταστικό τριήμερο που μας πέρασε, πέτυχα σε καφετέρια της Αθήνας εξέχον κυβερνητικό στέλεχος που παρέμεινε στο (κάποτε) Κλεινόν Άστυ για υπηρεσιακούς λόγους, παρ’ όλο που θα ήθελε να βρίσκεται στο πανέμορφο χωριό της συζύγου του (σ.σ. δεν σας αποκαλύπτω το χωριό διότι έτσι θα «έδινα» την πηγή μου).

    Του μετέφερα μία απορία που μόλις είχα ακούσει από υψηλόβαθμο μηχανικό του ΤΕΕ, εννοείται πριν ανακοινωθεί η ημερομηνία υπογραφής.

    «Αλήθεια, πότε θα υπογραφεί η τελική σύμβαση μεταβίβασης της Εγνατίας Οδού στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis;

    Από την πλευρά του Γιώργου Περιστέρη μας παραπέμπουν στην κυβέρνηση.

    Τι μέλλει γενέσθαι;».

    «Άκουσε αγαπητέ μου, το τελευταίο βήμα πριν την παραχώρηση είναι τα διόδια.

    Ο καθορισμός τους θα γίνει με ΚΥΑ από τον  συνάδελφο Χρήστο Σταϊκούρα.

    Εκεί εντοπίζω εγώ την καθυστέρηση.

    Ο Χρήστος (σ.σ. ο υπουργός Μεταφορών κ. Σταϊκούρας) έχει δεσμευτεί πως μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή (σ.σ. 29 Μαρτίου) θα την έχει εκδώσει. Ίδωμεν…».

    «Δηλαδή το μόνο πρόβλημα είναι ο καθορισμός των διοδίων από τον Σταϊκούρα; Όλα τα άλλα ζητήματα έχουν λυθεί;» επέμενα διότι κάτι είχα μάθει από άνθρωπο του ΤΕΕ.

    «Μη δίνεις σημασία στις… προβοκάτσιες, εμείς προχωράμε κανονικά στην κυβέρνηση και ο Κυριάκος (σ.σ. ο Πρωθυπουργός κος Μητσοτάκης) είναι αταλάντευτος» μου απάντησε γενικότερα πάντως.

    Για την ιστορία αναφέρω όπως μου είπαν  από το ΤΕΕ, στην ΚΥΑ θα αναφέρεται  αύξηση της χρέωσης των διοδίων με την έναρξη της παραχώρησης στα 0,05 ευρώ/χλμ από τα 0,03 ευρώ /χλμ ενώ προηγουμένως με την υπογραφή θα πάει στα 0,04 ευρώ το χιλιόμετρο.

    Η  ανάδοχος κοινοπραξία ίδρυσε πρόσφατα την εταιρία «Νέα Εγνατία Οδός Παραχώρηση Α.Ε.» που θα λειτουργήσει, θα συντηρήσει και θα εκμεταλλευτεί το μεγάλο αυτό Οδικό Άξονα.

    Μετά την υπογραφή αναμένεται η κύρωση της σύμβασης από την Ελληνική Βουλή και κυρίως η έναρξη των εργασιών παράδοσης-παραλαβής του άξονα από τον υφιστάμενο παραχωρησιούχο, την Εγνατία Οδό, στη νέα εταιρεία που έχει συστήσει ο επενδυτής, τη «Νέα Εγνατία Οδός Παραχώρηση ΑΕ».

     

    Τα γεωπολιτικά της Εγνατίας Οδού και η… Χαλάστρα!

    Ας μην ξεχνάμε πως από την Εγνατία διέρχεται το 70% των τουρκικών φορτηγών που μέσω Ηγουμενίτσας εξάγουν προϊόντα στην ΕΕ.

    Άρα η σημασία του αυτοκινητόδρομου είναι και γεωπολιτική.

    Πριν όμως από τα «βαριά» γεωπολιτικά, η Κοινοπραξία θα πρέπει να διαχειριστεί ένα ζήτημα που της «κληροδοτεί» η κυβέρνηση με την παραχώρηση: τα διόδια σε Πολύκαστρο, Μάλγαρα και την περιβόητη… Χαλάστρα.

    Εκεί οι κάτοικοι, κυρίως αγρότες και μεταφορικές εταιρίες αλλά και οι ΙΧήδες, αντιδρούν πολύ έντονα στην πληρωμή διοδίων.

    Χρειάζεται ένα «τοπικό μανατζάρισμα» για να ηρεμήσει η κατάσταση, αλλά ποιος θα το αναλάβει;

     

    Κώστας Ξιφαράς (ΔΕΠΑ Εμπορίας) κατά Θανάση Δαγούμα (ΡΑΑΕΥ): Yπάρχει άνιση μεταχείριση εναντίον μας…

    Έντονη  αντίδραση στη νέα μεθοδολογία καθορισμού των ανταποδοτικών τελών εξέφρασε ο CEO της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κώστας Ξιφαράς με τοποθέτηση στη διαβούλευση της ΡΑΑΕΥ.

    Όπως επισημαίνει, παρατηρείται σήμερα αναντιστοιχία μεταξύ των ετήσιων ανταποδοτικών τελών στους τομείς φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού.

    Στο αέριο χρεώνονται οι εισαγωγείς, ενώ στον ηλεκτρισμό οι καταναλώνοντες την ηλεκτρική ενέργεια από το σύστημα και όχι οι παραγωγοί ή εισαγωγείς όπως θα έπρεπε.

    Αυτό δεν συνάδει με την αρχή της ίσης μεταχείρισης, λέει -και σωστά- ο κ. Ξιφαράς.

    «Η πρόταση των Δαγούμα-Φούρλαρη της ΡΑΑΕΥ αποσιωπά πλήρως το συγκεκριμένο σημείο, οπότε προκαλεί  αβεβαιότητα στους συμμετέχοντες στην αγορά και πρέπει να διασαφηνιστεί με νέα διαβούλευση» είναι και η συνηγορούσα άποψη από ανεπίσημους κύκλους του ΥΠΕΝ.

    Τι λένε οι λαλίστατοι Θανάσης Δαγούμας και Δημήτρης Φούρλαρης;

     

    Και η κ. Ρίτα Γκάλλι στο «στόχαστρο» Ξιφαρά…

    Αλλά ο CEO της ΔΕΠΑ κος Ξιφαράς, παρά την αβρότητα που τον διακρίνει, στράφηκε και κατά της πρότασης που έκανε η κα Ρίτα Γκάλλι του ΔΕΣΦΑ για τις χρεώσεις της υπηρεσίας LNG Truck Loading για το 2024.

    Άλλωστε ως γνωστόν business is business ανεξαρτήτως της απαραίτητης ευγένειας.

    Και εξηγούμαι: στη διαβούλευση της ΡΑΑΕΥ, ο Διαχειριστής διατύπωσε ως πρόταση τη διατήρηση των τιμολογίων στα υφιστάμενα επίπεδα με πέρυσι, ήτοι στα 650 ευρώ ανά φορτίο.

    Εκφράζοντας επίσημα τη διαφωνία του, ο κ. Κώστας Ξιφαράς της ΔΕΠΑ Εμπορίας ζητάει τη μείωση των χρεώσεων, αφού η επιβάρυνση που θα υποστούν οι χρήστες -και η οποία θα μετακυλιστεί στους τελικούς καταναλωτές- επιφέρει δύο αρνητικές συνέπειες: αφενός, επιδρά ανασταλτικά στην αύξηση της δέσμευσης slots, για την ανάπτυξη της εγκατάστασης, αφετέρου  δυσχεραίνει τη διείσδυση του LNG σε βιομηχανικούς καταναλωτές, που είναι απομακρυσμένοι από τα δίκτυα.

    Θυμίζουμε ότι η υπηρεσία φόρτωσης φορτηγών LNG τέθηκε σε εμπορική λειτουργία τον περασμένο Νοέμβριο, αφού είχε προηγηθεί η δοκιμή καλής λειτουργίας την άνοιξη του 2023, με τη συμμετοχή των Blue Grid, ΔΕΠΑ Εμπορίας και Motor Oil Hellas που άλλωστε έχουν κοινή άποψη για το θέμα

     

    Ο Καραμανλής στήριξε ΜΜ και το Μαξίμου χειροκρότησε Καραμανλή

    Το πολιτικό θέμα της ημέρας ήταν ασφαλώς η ομιλία του Κώστα Καραμανλή, του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

    Μια ομιλία η οποία έγινε υπό το βάρος φημών περί παραίτησής του από τη βουλευτική ιδιότητα, αλλά και στη σκιά οξύτατων επιθέσεων που δέχθηκε από στελέχη της αντιπολίτευσης.

    Όποιος άκουσε την ομιλία Καραμανλή και είδε τους πολυπληθείς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να χειροκροτούν επί ώρα, έβγαλε το συμπέρασμα ότι υπήρξε μια συμφωνία του βουλευτή με κυβερνητικά στελέχη για τη στάση που θα κρατούσε.

    Κι από την άλλη, μαθαίνουμε ότι υπήρξε προτροπή στους «γαλάζιους» βουλευτές να βρίσκονται στα έδρανα κατά τη διάρκεια της ομιλίας.

    Και μετά από αυτά ο Κώστας Καραμανλής πέτυχε να έχει την πλήρη στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου, και αυτός με την ομιλία του παρέσχε στήριξη στο ΜΜ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Βεβαίως, δεν υπήρξε παραίτηση, αλλά ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για άλλη μια φορά από τον κ. Καραμανλή ο οποίος είπε ότι δεν κρύφτηκε και δεν κρύβεται πίσω από την βουλευτική ασυλία.

    Όπερ σημαίνει ότι αν το κατηγορητήριο περιλαμβάνει και το όνομά του και πάει στη Βουλή αίτημα άρσης ασυλίας, ο ίδιος θα ζητήσει να αρθεί για να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη.

    Αυτό τουλάχιστον φάνηκε από την τοποθέτησή του, οπότε σύντομα τα νεότερα.

     

    Ο εξαίρετος Μάκης Βορίδης

    Ο Μάκης Βορίδης σηκώνει αυτές τις ημέρες το βάρος της κυβερνητικής πλευράς στην πρόταση δυσπιστίας.

    Έργο καθόλου εύκολο, ειδικά χθες με την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου να… σπάει τα νεύρα του κοινοβουλίου, όπως σχολίασε και ο προεδρεύων κ. Μπούρας.

    Ο υπουργός Επικρατείας φάνηκε για ακόμη μια φορά πόσο εξαιρετικός ρήτορας είναι και πόσο μπορεί με ευκολία να «αφοπλίζει» τους πολιτικούς του αντιπάλους.

    Ο καλύτερος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, έλεγαν χθες στη Βουλή όταν το χειροκρότημα υπέρ του κ. Βορίδη ήταν συνεχές, ειδικά όταν έλεγε ότι η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας είναι η «επιτομή της χυδαιότητας» κι ότι εκμεταλλεύεται τον ανθρώπινο πόνο για την τραγωδία στα Τέμπη.

    Σκληρή και η αντιπαράθεσή του με τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίο κατηγόρησε για συνεργασία με εκδοτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να του απαντά ότι είναι η εκπρόσωπος της ολιγαρχίας.

     

    Κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών;

    Μπαίνουμε στην τρίτη ημέρα της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, εν αναμονή της μονομαχίας των πολιτικών αρχηγών και βεβαίως της ομιλίας του πρωθυπουργού, απόψε το βράδυ.

    Δεν έλειψαν οι υψηλοί τόνοι στη Βουλή με τις περισσότερες αντιπαραθέσεις να κινούνται γύρω από την εκτός λογικής πρόταση Κασσελάκη για εκλογές με διεθνείς παρατηρητές, αλλά και τις καταγγελίες της κυβέρνησης για συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη με οικονομικά συμφέροντα.

    Όμως, στο καφενείο της Βουλή βουλευτές και άλλα πολιτικά στελέχη συζητούσαν και κάτι ακόμη.

    Όπως έλεγαν «μήπως η πρόταση Κασσελάκη, την οποία ήρθε να στηρίξει το πραγματικό «αφεντικό», ο Νίκος Παππάς, κρύβει κάτι που πολλοί δεν μπορούν να φανταστούν τώρα;

    Μήπως δηλαδή ζητούν διεθνείς παρατηρητές διότι σκοπεύουν να αμφισβητήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών;

    Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει ποσοστό κάτω από 17% και η ΝΔ ανέβει πάνω από 30% μήπως στην Κουμουνδούρου θελήσουν να βγουν με καταγγελτικό ύφος και να μιλήσουν για νοθεία στις κάλπες;»

    Λέτε;…

     

    Το «χαστούκι» Βερβεσού στον Κασσελάκη

    Ευτυχώς που υπάρχουν και θεσμικά αντίβαρα απέναντι στην ανευθυνότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και όσων μιλούν για διεθνείς παρατηρητές στις εθνικές εκλογές.

    Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκαθαρίζει:

    «Οι δικηγόροι – δικαστικοί αντιπρόσωποι διαχρονικά εγγυώνται το αδιάβλητο των πάσης φύσεως εκλογών, που τους έχει εμπιστευθεί η Ελληνική Πολιτεία.

    Η άμεση ή έμμεση αμφισβήτηση της αποστολής τους και της ιστορικής τους συμβολής είναι απόλυτα κατακριτέα ιδίως όταν προέρχεται από θεσμικούς φορείς του πολιτεύματος».

    Θα την έλεγες και «φάπα» στον Στέφανο Κασσελάκη και συνολικά στον ΣΥΡΙΖΑ…

     

    QUIZ

    Προ ημερών και για την ακρίβεια στις 11 Μαρτίου, ο Wiseman σας ενημέρωσε ότι εντός των επομένων 30 ημερών θα ολοκληρωθεί συγκεκριμένο big deal.

    Η ημερομηνία για να ξέρετε δεν έχει μεταβληθεί.

    Not bad!!!!

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.