• Η Q&R, ο Γκότσης και τα ερωτήματα για τον μυστηριώδη Ρουμελιώτη, τι είπε ο Ντέιμον για Καρώνη, το dinner Μητσοτάκη – Μυτιληναίου, ο προκλητικός Κουτσολιούτσος, η πρώτη νίκη Καμπουρίδη και ένα quiz με τον εφοπλιστή και το 235,2 ft megayacht (32 φωτό)

    Ο Έλληνας εφοπλιστής με μεγάλη εμπειρία στις αγοραπωλησίες, λέγεται ότι έδωσε μεταξύ 40.000.000 και 45.000.000 ευρώ για την απόκτηση  του KOGO. Το KOGO είναι το 290ο μεγαλύτερο superyacht που εχει ναυπηγηθεί ποτέ.

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Περιεχόμενα

    Οι 3 παγίδες των μεγάλων μετοχών

    Αγαπητοί αναγνώστες, χθες η αγορά είχε αποδόσεις για όλα τα γούστα.

    Μετοχές που έκλεισαν στο +30%, όπως η Q&R, και μετοχές που σημείωσαν μεγάλη πτώση 4%, όπως η ΛΑΒΙ.

    Πρακτικά χθες η αγορά ήταν δύσκολη, όσον αφορά τις μετοχές του δείκτη FTSE ASE 25.

    Και τούτο διότι τα μεγάλα χαρτιά έπεσαν σε 3 κυρίως παγίδες:

    Στο γεγονός ότι η τρέχουσα εβδομάδα είναι η Μεγάλη Εβδομάδα για τους καθολικούς.

     Άρα την Παρασκευή και τη Δευτέρα, τα χρηματιστήρια είναι κλειστά.

    Τελειώνει το α’ τρίμηνο του 2024, οπότε όσοι ξένοι και Έλληνες θεσμικοί είναι happy με τα κέρδη τους, μειώνουν τις κερδοφόρες θέσεις τους.

    Επιπρόσθετα όσον αφορά τις τράπεζες η δημοσιοποίηση έκθεσης της Bank of America (ΒOFA) που επισημαίνει ότι οι επενδυτές πρέπει να αποφεύγουν Εθνική και Alpha Bank και να προτιμούν Πειραιώς και Eurobank, δημιούργησε μεικτά επενδυτικά συναισθήματα.

    Ας τα δούμε, όμως, αναλυτικά.

    Στις τράπεζες η Εθνική έκλεισε με ισχυρά κέρδη στα 7,45 ευρώ, παρά την έκθεση της BOFA. Αντίθετα η Alpha Bank έκλεισε με απώλειες 3%  και μάλιστα στα χαμηλά της ημέρας στα 1,67 ευρώ.

    Eurobank και Πειραιώς έκλεισαν με οριακές απώλειες.

    Το εντυπωσιακό είναι ότι στα χαμηλά της ημέρας έκλεισαν, εκτός από την Alpha Bank και άλλες μετοχές του δείκτη FTSEASE 25, όπως για παράδειγμα η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, η MYTILINEOS, o OTE.

    Δηλαδή μετοχές που καθοδηγούνται από ισχυρά ξένα, κυρίως, χαρτοφυλάκια, που έδειξαν τις διαθέσεις τους για ρευστοποιήσεις.

    Να σημειωθεί ότι στη ΔΕΗ η Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι κατέχει το 5,15% των μετοχών της.

     

    Τα limit up και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια

    Πάμε, όμως, τώρα στα ευχάριστα και στα limit up.

    Εκτός από την Q&R, με υψηλά κέρδη και ρεκόρ 52 εβδομάδων «έκλεισαν» Σαράντης, Ευρωσύμβουλοι, Ίλυδα, RealCons, OPTIMA, και Moda Bagno.

    Να σημειωθεί ότι σε REALCONS και Optima bank βασικοί μέτοχοι είναι μέλη της οικογένειας του Βαρδή Βαρδινογιάννη.

    Με μεγάλα κέρδη έκλεισαν ακόμα και μετοχές όπως η ΣΠΙ, η Intertek, o Λόγος κ.λ.π..

    Στη ΣΠΙ, μια μετοχή που συνήθως «κάνει» ιδιαιτέρα μικρούς όγκους (π.χ. 1.000 η 2.000 μετοχές), χθες άλλαξαν χέρια 787.000 τεμάχια.

    Προφανώς κερδοσκοπικά κεφάλαια πραγματοποιούν «απόβαση» και σε αυτή τη μετοχή.

    Στις αρχές Μάρτιου η μετοχή έκανε όγκους για 3 ημέρες συνολικά περίπου 300.000 χαρτιά.

     

    ΕΛΠΕ-ΤΕΝΕΡΓ-ΓΕΚ: Στο πράσινο

    Τώρα όσον αφορά τις μετοχές των ενεργειακών εταιριών η Helleniq Energy (ΕΛΠΕ) ΕΛΠΕ 1,33% 8,38 και η Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0,72% 18,23 έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

    Η Helleniq έκλεισε στα 8,57 ευρώ με όγκο συναλλαγών τα 367.000 χαρτιά και η ΤΕΝΕΡΓ στα 17,90 εύρω με όγκο συναλλαγών τα 151.000 χαρτιά.

    Πάντως, όλη την ημέρα η ΤΕΝΕΡΓ «έπαιζε» πάνω από τα 18 ευρώ.

    Από κοντά και η ΓΕΚ που έκλεισε με οριακή άνοδο στα 16,74 ευρώ.

     

    OPTIMA BANK: Ο Κυπαρίσσης και το Λονδίνο

    Συναντήσεις με ξένους θεσμικούς επενδυτές είχε στο Λονδίνο τις προηγούμενες ημέρες ο CEΟ της Optima, Δημήτρης Κυπαρίσσης.

    Πηγές από τη βρετανική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι το αφεντικό της τράπεζας είδε εκπροσώπους 10 σημαντικών funds.

    Χθες η μετοχή σημείωσε ρεκόρ και έκλεισε στα 7,96 ευρώ με όγκο συναλλαγών τα 73,300 χαρτιά.

    Η μετοχή εισήχθη στο χρηματιστήριο στα 7,20 ευρώ τον Οκτώβριο του 2023.

     

    Q&R: Ο Γκότσης και τα ερωτήματα για τον μυστηριώδη Ρουμελιώτη

    Αγαπητοί αναγνώστες, χθες ανακοινώθηκε ότι ο εφοπλιστής Ηλίας Γκότσης εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Q&R, μιας εταιρείας πληροφορικής, η μετοχή της οποίας το τελευταίο διάστημα έχει γίνει στην κυριολεξία «αεροπλάνο».

    Από τις αρχές Ιανουαρίου έχει «μετεωρική» απόδοση που υπερβαίνει το 130%, ενώ χθες έκλεισε με κέρδη 30%.

    Ο κ. Γκότσης εξαγόρασε το 5,01% της εταιρείας από τον κ. Γιώργο Ρουμελιώτη, ο οποίος πιθανολογείται ότι «ασκεί ή ασκούσε στο παρελθόν το δημοσιογραφικό επάγγελμα».

    Η μεταβίβαση του πακέτου έγινε την Παρασκευή που μας πέρασε στα 0,80 ευρώ ανά μετοχή.

    Δηλαδή ο κ. Γκότσης πλήρωσε για το 5,01% του μετοχικού κεφαλαίου της Q&R, 1.081.000 ευρώ, πάρα το γεγονός ότι στο ταμπλό η μετοχή εκείνη την ημέρα άξιζε 1,08 ευρώ.

    Ο κ. Ρουμελιώτης είναι μέτοχος στην Q&R ήδη από τις 13 Φεβρουαρίου του 2024.

    Εκείνη την ημέρα εμφανίζεται να έχει αγοράσει το 7,02% των μέτοχων της Q&R σε τιμή που δεν έχει ανακοινωθεί, όμως εκτιμάται πέριξ των 0,8 ευρώ.

    Εάν πράγματι αγόρασε στα 0,8 ευρώ τότε δαπάνησε το ποσό των 1.513.000 ευρώ.

    Αγαπητοί αναγνώστες, όμως τούτη τη στιγμή υπάρχουν μείζονα ερώτημα για την συγκεκριμένη εισηγμένη και για τον ρόλο του κ. Ρουμελιώτη.

    Ένας ρόλος που θα έπρεπε ήδη η κ. Βασιλική Λαζαράκου και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να έχει διερευνήσει.

    Τα ερωτήματα είναι τα εξής:

    Ποιος είναι ο Γιώργος Ρουμελιώτης, ο οποίος μέσα σε λίγες ημέρες αγοράζει και πουλάει τις μετοχές μιας εισηγμένης εταιρείας;

    Πώς ξαφνικά συνδέθηκε ο κ. Ρουμελιώτης με την Q&R;

    Ισχύει ότι το γραφείο του είναι στον Πύργο Αθηνών, στη Μεσογείων 2-4 στους Αμπελοκήπους;

    Ισχύει ότι εκπροσωπεί συμφέροντα άλλου επιχειρηματία, ήδη μετόχου της Q&R;

    Εάν αυτό συμβαίνει μήπως αγόρασε ως ξεχωριστό φυσικό πρόσωπο το 7% της Q&R, για να αποφευχθεί δημόσια πρόταση;

    H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ελέγξει το πόθεν έσχες Ρουμελιώτη;

    Είχε τα λεφτά για να αγοράσει το 7% των μετοχών μιας εισηγμένης εταιρείας;

    Αυτά είναι λίγα από τα ερωτήματα για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

     

    Ντέιμον για Καρώνη: «Μα δεν ξέρατε όταν βάζατε την υπογραφή σας;»

    Η μάχη μεταξύ Χάρη Καρώνη και Τζέιμς Ντάιμον για την Viva Wallet συνεχίζεται και αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τα όσα γίνονται παρασκηνιακά θα διαβάσετε σήμερα στο mononews από τη συντάκτριά μας, Έφη Καραγιώργου.

    Όπως, μαθαίνει πάντως, ο wiseman φαίνεται να έχουν αρχίσει να πέφτουν οι τόνοι και να αναζητείται η χρυσή τομή προκειμένου να μη σπάσει το «χρυσό» deal μεταξύ της Viva και μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου.

    Και η πλευρά της JP Morgan φαίνεται να αποδέχεται για το διοικητικό συμβούλιο της Viva τον Δημήτρη Αφεντούλη, επιτυχημένο manager που τρέχει και το family office της Μαριάννας Λάτση, και η πλευρά Καρώνη θα αποδεχθεί τους ξένους που προτείνει ο Ντέιμον.

    Όπως μας υπενθύμιζε στην πρόσφατη συνέντευξή του στο mononews ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να παρεμβαίνει σε μια επιχειρηματική συμφωνία παρά μόνο συμβουλευτικά.

    Και η συμβουλή της ΤτΕ είναι να τα βρουν οι δύο πλευρές εκτός δικαστικών αιθουσών, χωρίς δηλαδή να χρειαστεί μια μακρόχρονη δικαστική διαμάχη η οποία θα θέσει σε κίνδυνο και το ίδιο το deal.

    Επειδή, ωστόσο, γνωρίζετε όλοι πόσο «δύσκολος» είναι ο χαρακτήρας του ιδρυτή της Viva Wallet Χάρη Καρώνη, τον οποίο κάποιοι έχουν χαρακτηρίσει «brilliant… καουμπόι», θα σας αποκαλύψω μια μικρή ιστορία που είπε στη στήλη άνθρωπος που ξέρει όσο λίγοι τα όσα συμβαίνουν στις σχέσεις JP Morgan και Viva.

    Μας έλεγε, λοιπόν, ότι σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο ισχυρός τραπεζίτης Τζέιμς Ντάιμον, με τα –ικανότατα – στελέχη της JP Morgan στην Ελλάδα, Στέλιο Παπαδόπουλο και Τάκη Γεωργακόπουλο, τους είπε: «Μα καλά, όταν βάζατε την υπογραφή σας στη συμφωνία με τον Χάρη Καρώνη, δεν ξέρατε πόσο δύσκολος άνθρωπος είναι;»

    Εννοώντας προφανώς ότι ένα πανέξυπνο παιδί από το Αιγάλεω που ξεκίνησε από το μηδέν κι έφτιαξε τη Viva, έναν «Μονόκερο» του ενός και πλέον δις δολαρίων, ήθελε «ειδική διαχείριση».

    Μητσοτάκης – Μυτιληναίος: To δείπνο με τον WATSA

    Ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία κατά το ταξίδι του στον Καναδά να δει μερικούς από τους κορυφαίους της επενδυτικής κοινότητας της χώρας κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε ο Prem Watsa στον Έλληνα πρωθυπουργό.

    Ο κ. Watsa αποτελεί μεγάλο θαυμαστή της χώρας μας, κάτι που έχει αποδείξει εμπράκτως, με σημαντικές επενδυτικές θέσεις, όπως αυτή στη Eurobank και αυτή στη Mytilineos.

    Γι’ αυτό άλλωστε δεν θα μπορούσε να λείπει από το event και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

    Στο κλειστό γεύμα παρακάθισαν 20 διακεκριμένοι προσκεκλημένοι, επενδυτές και τραπεζίτες, που είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον πρωθυπουργό τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται για εκείνους για τη χώρα μας, μιας και η χώρα μας πλέον θεωρείται σημαντικός επενδυτικός πόλος.

    Η οικονομία και η ανάπτυξη βρέθηκαν στο επίκεντρο, καθώς και η ενεργειακή μετάβαση, στην οποία ο κ. Μυτιληναίος πρωταγωνιστεί μάλιστα και στις δύο πλευρές, σε Ελλάδα και Καναδά, μιας κι έχει προχωρήσει σε μια σημαντική επένδυση στον Καναδά, αξίας 1,7 δισ. CAD (1,16 δισ. ευρώ) για την κατασκευή 5 φωτοβολταϊκών έργων στην Αλμπέρτα.

    Στη συνάντηση ήταν και η υφυπουργός Εξωτερικών κ. Παπαδοπούλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης.

    Κι όπως όλα δείχνουν, το προσεχές διάστημα θα έχουμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να δούμε.

    Το άκρως ενδιαφέρον είναι ότι ο Prem Watsa προσκάλεσε σε γεύμα τους προσκεκλημένους του στο αρχαιότερο ίσως club της Βορείου Αμερικής, το Toronto Club, που ιδρύθηκε το 1837. 

    Prem Watsa και Ευάγγελος Μυτιληναίος πάντως έχουν μεγάλη ιστορία μαζί, καθώς ο πρώτος έχει επενδύσει στην εταιρεία του δεύτερου εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος μετά την οικογένεια Μυτιληναίου.

    Οι δυο τους τα είπαν και εκτός γεύματος, σε κάτ’ ιδίαν συνάντηση, οπού είναι σίγουρο ότι όλοι θα ήθελαν να μάθουν τι ειπώθηκε.

     

    Δημήτρης Κουτσολιούτσος (Folli Follie): Πριν τον όλεθρο η αλαζονεία, πριν την πτώση το πνεύμα το υπεροπτικό…

    Αγαπητοί αναγνώστες, θα σας γράψω σήμερα για τον καλύτερο «πελάτη» της στήλης τα τελευταία 5 χρόνια.

    Και αναφέρομαι στον άλλοτε πανίσχυρο επιχειρηματία, ιδιοκτήτη της Folli Follie, Δημήτρη Κουτσολιούτσο, ο οποίος δικάζεται αυτή την περίοδο για το μεγαλύτερο οικονομικό και επιχειρηματικό σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης.

    Βεβαίως, να πω εξαρχής ότι σέβομαι το τεκμήριο της αθωότητας και τους δικαστές οι οποίοι θα κρίνουν αν η «αγία οικογένεια» Κουτσολιούτσου συνέπραξε σ’ αυτό το σκάνδαλο που προκάλεσε τεράστια ζημιά και σε ιδιώτες επενδυτές αλλά και στην εικόνα της χώρα.

    Ο «mister Folli Follie», λοιπόν, όπως θα διαβάσετε σήμερα στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του mononews και τη δημοσιογράφου Ρεγγίνας Σπυράτου, έκανε μήνυση στην προσωρινή διοίκηση της γνωστής αλυσίδας, αυτούς δηλαδή που ορίστηκαν για να «τρέξουν» την εταιρεία που άφησαν… κουρέλι οι Κουτσολιούτσοι.

    Από την μακροσκελή μήνυση που κατέθεσε ο πατριάρχης της οικογένειας μου έμεινε η αρχή του κειμένου, το οποίος προφανώς συντάχθηκε από νομικούς αλλά είναι ξεκάθαρο ότι φέρει τη σφραγίδα του Δημήτρη Κουτσολιούτσου.

    Και δείχνει η πρώτη του τοποθέτηση σ’ αυτή τη μηνυτήρια αναφορά ότι είτε δεν έχει συναίσθηση των όσων συνέβησαν στη Folli Follie με ευθύνη της δικής του διοίκησης και η αλαζονεία δεν του επιτρέπει να κάνει την αυτοκριτική του, είτε απλά στήνει μια γραμμή άμυνας την οποία και θα ξεδιπλώσει και στο δικαστήριο στην απολογία του η οποία ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες και συνεχίζεται σήμερα.

    Και διαβάζοντας όσα γράφει στη μήνυσή του, μου ήρθε στο μυαλό μια φράση από την Αγία Γραφή, μιας και ως wiseman είμαι… έμπλεος γνώσεων.

    Γράφει, λοιπόν το ιερό βιβλίο: «Πριν από τον όλεθρο πάει η αλαζονεία, και πριν από την πτώση το πνεύμα το υπεροπτικό».

    Τι να σας πω: Σοφές κουβέντες και θα διαπιστώσετε κι εσείς πιο κάτω για του λόγου το αληθές.

    …. Φταίνε οι δημοσιογράφοι για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης…

    Και για να δείτε το μέγεθος της υπεροψίας, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος αναφέρει συγκεκριμένα:

    «Ευρισκόμενος σε έναν κυκεώνα εξαιτίας της μακροσκελούς και δαιδαλώδους δικαστικής υπόθεσής μου, η οποία εκκίνησε περί τις αρχές του μηνός Μαΐου του έτους 2018, και ακόμα ατυχώς αναδιπλώνεται προς κάθε δυνατή και παράλληλα αφάνταστη κατεύθυνση, αυτή «τρέφεται» εδώ και μια πενταετία από αλλεπάλληλα άκρως παραπλανητικά δημοσιεύματα που συσκοτίζουν απροκάλυπτα τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης και που με αφοριστικές και άκρως εξευτελιστικές εκφράσεις και πηχυαίους τίτλους, όχι μόνο έχουν επιφέρει την ψυχική καταρράκωσή μου και τον δίχως τέλος σχεδόν καθημερινό διασυρμό μου, αλλά έχουν ήδη προεξοφλήσει και την ενοχή μου, απαιτώντας σχεδόν εμμονικά την εξοντωτική και παραδειγματική τιμώρησή μου».

    Δηλαδή για τον κ. Κουτσολιούτσου φταίνε τα media, μεταξύ των οποίων και το mononews που πρωτοστατεί στις αποκαλύψεις για το τεράστιο σκάνδαλο.

    Φταίνε τα «άκρως παραπλανητικά δημοσιεύματα» και οι πηχυαίοι τίτλοι που τον εξευτελίζουν και συσκοτίζουν την υπόθεση.

    Επομένως για τον τέως επικεφαλής της αλυσίδας, στα χέρια του οποίου «έσκασε» ο όμιλος, φταίνε οι δημοσιογράφοι.

    Κι όχι τα παραποιημένα οικονομικά στοιχεία, τα καταστήματα «φαντάσματα» στη Μέση Ανατολή και οι «μαγειρεμένες» οικονομικές καταστάσεις που «απογείωσαν» την τιμή της μετοχής.

    Δεν τα λέμε εμείς, οι επίσημες εκθέσεις ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων τα λένε, όπως και το βαρύ κατηγορητήριο που μιλά ακόμη και για σύσταση συμμορίας.

    Και φυσικά οι αποκαλυπτικές μαρτυρίες στο δικαστήριο ανθρώπων που γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα και που «έκαψαν» του Κουτσολιούτσους.

    Λέει επίσης ότι τα… ρεπορτάζ του έχουν επιφέρει ψυχική καταρράκωση γιατί διασύρεται καθημερινά.

    Κατ’ αρχάς δεν είδαμε καμιά καταρράκωση όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο κυκλοφορούσε στις Σπέτσες με τη «γουρούνα» του, αφήνοντας το… αναπηρικό αμαξίδιο, άνετος και χωρίς πολλές σκοτούρες, μιας και τότε το δικαστήριο αναβαλλόταν συνεχώς.

    Ούτε όταν ενώ είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο συνέχιζε τα πάρτι της χλιδής.

    Και στο κάτω – κάτω, αν είναι ψυχικά καταρρακωμένος ο Κουτσολιούτσος, τι να πουν όσοι έχασαν την περιουσία τους εξαιτίας του σκανδάλου; Αν μη τι άλλο αυτό δείχνει παντελή έλλειψη ενσυναίσθησης.

    … Παραπλανήθηκε η κοινή γνώμη!!!

    Και για να καταλήξουμε για τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο και τη μήνυσή του.

    Υποστηρίζει:

    Διατηρών όμως, την ακλόνητη πίστη ότι η Δικαιοσύνη εξαιτίας της υψηλής και σθεναρής θεσμικής θωράκισής της ενεργεί πάντοτε με αποκλειστικό γνώμονα το νόμο και τις συλλεχθείσες αποδείξεις που αποτελούν το σύνολο της σχηματισθείσας δικογραφίας και όχι τη διαισθητικά διαμορφωμένη αγριότητα της πεπλανημένης «κοινής γνώμης», παράλληλα με τον άνισο αγώνα που δίνω σήμερα στα 81 έτη ζωής για να περισώσω την ελευθερία μου, το ήθος μου το κύρος μου, την τιμή και υπόληψή μου, αποδεικνύοντας την αθωότητά μου απέναντι στις βαρύτατες κατηγορίες όπως αδίκως έχουν διαμορφωθεί, διατηρώ επιπλέον και τη δύναμη να παρακολουθώ το έργο και την πορεία μιας εταιρείας, που υπήρξε το δημιούργημά μου και διοικούσα επί 40 έτη και υπήρξα και μέτοχος με 36%».

    «Ηθος, κύρος, τιμή, υπόληψη, αθωότητα» και «πεπλανημένη κοινή γνώμη».

    Αυτή είναι η υπερασπιστική γραμμή του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, μ’ αυτήν πορεύεται και στο δικαστήριο.

    Αν θα πείσει τους δικαστές θα το μάθουμε σε μερικές εβδομάδες.

    Απλά, εμείς να θυμίσουμε μόνο ένα στοιχείο: την αναντιστοιχεία ανάμεσα στα πραγματικά έσοδα του ομίλου στην Ασία, τα οποία ανέρχονταν στο ποσό των 116.847.000 δολαρίων, έναντι του ποσού των 1.112.000.000 δολαρίων, τα οποία καταγράφονταν εντός των οικονομικών καταστάσεων των δραστηριοτήτων του ομίλου, δηλαδή αντιστοιχούσαν στο 10% της δηλωθείσας αξίας τους».

    Παραπλανηθείσα η κοινή γνώμη.

    Χμ… Η αλαζονεία πάει πριν από τον όλεθρο…

    Στάσσης (ΔΕΗ): Γεννάνε και τα… κοκόρια του;

    «Λοιπόν του Γιώργου Στάσση της ΔΕΗ να δεις που γεννάνε και τα… κοκκόρια του».

    Αυτό μου είπε κορυφαίο στέλεχος της Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΑΕΥ) που επεξεργάστηκε και υπολόγισε την εκκαθάριση των υπερεσόδων των προμηθευτών ρεύματος.

    Του ζήτησα να εξηγηθεί για τα … γεννητούρια και μου το ανέλυσε.

    Το ποσόν από τα υπερέσοδα θα κυμανθεί τελικά από 240-260 εκατομμύρια.

    Το 90% θα φορολογηθεί και θα γυρίσει στα κρατικά ταμεία, τα οποία θα τα πληρώσουν στη ΔΕΗ για τα χρέη των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) προς την επιχείρηση.

    Έτσι η ΔΕΗ θα καταβάλλει πάνω – κάτω 130 εκατομμύρια για υπερέσοδα και θα εισπράξει σχεδόν 200 εκατ. από οφειλές τις οποίες η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα κατέβαλλε ούτως ή άλλως αφού δεν είχε τα χρήματα.

    Από τα ποσά που καθορίζει ο υπολογισμός της Αρχής, οι εταιρείες θα καταβάλουν άμεσα το 60%, όπως προβλέπει η απόφαση, ενώ το υπόλοιπο 40% θα εισπραχθεί όταν θα γίνει η τελική εκκαθάριση.

    Είναι πολύ πιθανό όλη η κίνηση να γίνει με συμψηφισμό, οπότε η ΔΕΗ δεν θα έχει θέμα επηρεασμού του cash flow αφού σε επίπεδο ρευστότητας απλώς θα εισπράξει τη διαφορά.

    Δίνει σε λίγες ημέρες τον συντελεστή ο Τάσος Μάνος (ΔΕΔΔΗΕ)…

    Σε λίγες ημέρες ο Τάσος Μάνος του ΔΕΔΔΗΕ θα στείλει το λεγόμενο  συντελεστή κανονικοποίησης στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.

    Ο wiseman μαθαίνει πως ο συντελεστής αυτός θα είναι γύρω στο 1 και λίγο πάνω, γεγονός που συνεπάγεται τελικό ποσό 240-260 εκατομμύρια ευρώ.

    Μόλις οι Δαγούμας – Φουρλάρης «σφραγίσουν» το  συντελεστή, ο ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης θα προχωρήσει στην επικύρωση του ποσού και να ανοίξει ο δρόμος για την ανάκτησή του από τους προμηθευτές.

    … Και η ρύθμιση που ευνοεί τη ΔΕΗ…

    Τα ποσά θα κατευθυνθούν σχεδόν αποκλειστικά για τις πληρωμές μέρους των οφειλών των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) προς τη ΔΕΗ.

    Η απόφαση συνδέεται άμεσα με τη μεταρρύθμιση των 132 ΔΕΥΑ και τη συγχώνευση πολλών εξ’ αυτών, την οποία δρομολογεί το ΥΠΕΝ.

    Η μεταρρύθμιση θα προβλέπει συνενώσεις, με βάση πάντα το κριτήριο της τοπικότητας και το δέλεαρ για να μειωθούν οι αντιδράσεις θα είναι μια ευνοϊκή ρύθμιση σε βάθος 10ετίας των χρεών τους προς τη ΔΕΗ.

    Οπότε τμήμα των χρεών θα εξοφληθεί με τη χρήση των υπερεσόδων από τους προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος.

    Σήμερα οι ΔΕΥΑ έχουν ανείσπρακτες οφειλές από τους πολίτες ύψους 700 εκατομμυρίων, 170 εκατομμύρια  αποθεματικά, καθώς επίσης 700 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές για ηλεκτρική ενέργεια και 144 εκατ. ευρώ από δάνεια.

    H αλήθεια για Μοτοδυναμική και Πετρόπουλο

    Πολλά τα παιχνίδια που «παίζονται» τον τελευταίο καιρό στην αγορά, με φήμες που δεν ισχύουν, σενάρια που διαψεύδονται, διαπραγματεύσεις που δεν έχουν γίνει ποτέ, ή deal που είναι περισσότερο αποκύημα φαντασίας κάποιων.

    Για παράδειγμα, εδώ και μερικές εβδομάδες, όπως μαθαίνει η στήλη, έχει βγει η φήμη ότι τα αδέρφια Πετρόπουλοι, έχουν βάλει πωλητήριο στην «Π. Πετρόπουλος Α.Ε.Β.Ε.»

    Απολύτως θεμιτό κάτι τέτοιο, οι ιδιοκτήτες μιας καλής εταιρείας βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία κι ενδεχομένως να θέλουν να απεμπλακούν από την καθημερινή διαχείριση.

    Άλλο, όμως, η πρόθεση, κι άλλο οι φήμες που βγάζουν (σκόπιμα;) κάποιοι περί προχωρημένων συζητήσεων πότε με τη μια εταιρεία και πότε με την άλλη.

    Την τιμητική της είχε τις τελευταίες ώρες η Μοτοδυναμική του Πάρη Κυριακόπουλου, η οποία χθες, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, διέψευσε κατηγορηματικά ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον όμιλο Πέτρου Πετρόπουλου.

    Η στήλη ρώτησε, ως όφειλε, και πέραν της επίσημης διάψευσης και όπως μας τόνισαν πηγές που γνωρίζουν καλά τα θέματα της Μοτοδυναμικής «ουδέποτε κάναμε focus στην Πετρόπουλος.

    Ποτέ δεν ήταν στο στόχαστρο της Μοτοδυναμικής αν και είναι εταιρεία με ομοειδές αντικείμενο και με πολύ καλά assets.

    Ενδεχομένως κάποιοι να ξαναζέσταναν το σενάριο εξαγοράς βλέποντας τα εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώσαμε, όπως και την πρόθεση της Μοτοδυναμικής να κάνει ανοίγματα σε νέες μάρκες. Όμως, ξεκάθαρα δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον…»

    Η στήλη πιστεύει ακράδαντα τη διάψευση της Μοτοδυναμικής.

    Όπως και αυτό που λέει η αγορά.

    Ότι δηλαδή «ένα deal με τα αδέρφια Πετρόπουλου είναι εξαιρετικά δύσκολο και περίπλοκο εγχείρημα».

    Με «πατημένο γκάζι» οι μετοχές της Πληροφορικής

    Σε μεγάλη άνοδο παρέσυρε η Q&R τις εισηγμένες πληροφορικής, κυρίως αυτές με μικρή κεφαλαιοποίηση.

    Το κλίμα είναι ιδιαίτερα ευοίωνο, με deals να ευδοκιμούν, να αλλάζουν πακέτα και μετοχικές συνθέσεις, και επενδυτές να μπαίνουν με μεγάλα ποσοστά στις εταιρείες πληροφορικής.

    Το 2024 o κλάδος έχει πατημένο το πόδι σταθερά στο γκάζι με ειδήμονες της αγοράς να λένε ότι θα γίνουν πολλά ακόμα deals πολλών εκατομμυρίων.

    Το γενικότερο κλίμα αποτυπώνεται και στο ταμπλό, με την Q&R να βρίσκεται στο limit up μετά την είδηση ότι μπήκαν νέα εφοπλιστικά κεφάλαια στη μετοχή, αφού ο Ηλίας Γκότσης απέκτησε το 5% της εισηγμένης.

    Η Q&R έκλεισε στα 1,4 ευρώ με άνοδο 29,63%.

    Πάνω από 29% στα 0,89 κινήθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης η CPI, που προφανώς συμπαρασύρθηκε από την Q&R, έκλεισε ωστόσο λίγο πιο κάτω, στα 0,88 ευρώ με άνοδο 27,9%.

    Και η ΙΛΥΔΑ σημείωσε μεγάλη άνοδο +14% στα 1,97 ευρώ.

    Και η Real Consulting του Νίκου Βαρδινογιάννη κινήθηκε σε αυτά τα πλαίσια, με άνοδο +7,2% στα 4,3 ευρώ ενώ προς το τέλος της συνεδρίασης η Space Hellas γύρισε σε θετικό έδαφος με άνοδο 2,5% στα 8,14 ευρώ ενώ.

    Μικρότερη κίνηση για τη μετοχή της Profile που είχε άνοδο 1,38% στα 4,4 ευρώ, η Performance έκλεισε με άνοδο 2,1% στα 5,38 ευρώ και η Λογισμός με άνοδο 3,9% στα 1,33 ευρώ.

    Eurobank και Πειραιώς VS Εθνικής και Alpha Bank

    Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 και Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 VS Εθνικής και Alpha Bank. ΑΛΦΑ 1,23% 1,65

    Κάπως έτσι βλέπει η Bank of America τις ελληνικές τράπεζες σε μια έκθεση που προκάλεσε αίσθηση χθες στην αγορά.

    Οι αναλυτές της BofA προτρέπουν τους επενδυτές να αγοράσουν την Eurobank και την Πειραιώς και να αποφύγουν Εθνική και Alpha

    «Βρίσκουμε επιλεκτική αξία στην Eurobank (υψηλότερη κερδοφορία) και την Τράπεζα Πειραιώς (φθηνότερη αποτίμηση).

    Οι τιμές στόχοι που θέτουμε είναι για τη Eurobank τα 2,45 ευρώ με 36% περιθώριο ανόδου και για την για την Τράπεζα Πειραιώς 4,65 ευρώ με ανοδικό περιθώριο 19%.

    Για την Εθνική Τράπεζα, τιμή στόχο στα 7,20 ευρώ με πτωτικό περιθώριο 2% και τέλος για την Alpha Bank τιμή στόχο τα 1,72 ευρώ με μηδενικό περιθώριο.

    Πιστεύουμε ότι το περιβάλλον πτώσης των κερδών ανά μετοχή θα αποτελέσει εστίαση για την αγορά τα επόμενα χρόνια.

    Για την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank, θεωρούμε ότι οι εκτιμήσεις του consensus των αναλυτών και οι αποτιμήσεις τους αποτυπώνουν με το παραπάνω τις ιστορίες ανάκαμψης και οι συστάσεις είναι underperform», εξηγεί η BofA.

    Πρώτη δικαίωση για τον Μίλτο Καμπουρίδη

    Δικαίωση του Μίλτου Καμπουρίδη έφερε η πρώτη δικαστική απόφαση που εξέδωσε το βρετανικό δικαστήριο την προηγούμενη Παρασκευή.

    Οι Βρετανοί της εισηγμένης στον ΑΙΜ, DCI υπέβαλαν αίτηση επιδιώκοντας την άμεση έκδοση απόφασης (summary judgment) που θα απέρριπτε τη βάση της αξίωσης του Καμπουρίδη και θα αποδεχόταν την ανταγωγή τους, μάχη την οποία έχασαν.

    Η αίτησή τους απορρίφθηκε και οδηγούνται σε δίκη με τον Καμπουρίδη, το αντικείμενο της οποίας είναι το περιβόητο call option που συμφωνήθηκε με την πώληση του Amanzoe, στη Grivalia και το οποίο οι Βρετανοί ισχυρίζονται ότι απέκρυψε ο Κύπριος επιχειρηματίας.

    Με λίγα λόγια, το δικαστήριο αποφαίνεται αφενός ότι τα στοιχεία πρέπει να εξεταστούν λεπτομερώς, αφετέρου ότι το call option γνωστοποιήθηκε στους μετόχους, μέσω δ.σ. στο οποίο παρέστησαν εκπρόσωποι και των δύο πλευρών, άρα δεν έμεινε κρυφό.

    Μένει να φανεί αν αυτή η εξέλιξη θα είναι το κίνητρο για συμβιβασμό ή αν τα αγγλικά δικαστήρια θα συνεχίσει να απασχολεί η πώληση ενός ξενοδοχείου στο Πόρτο Χέλι επί μακρόν.

    Η «ντρίπλα» για τον κατώτατο μισθό

    Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αλλάξει προς όφελός της την αρνητική, λόγω Τεμπών, επικοινωνιακή ατζέντα των ημερών, έχει η Κυβέρνηση αξιοποιώντας την ανακοινωθείσα εξαγγελία για τον νέο κατώτατο μισθό.

    Την ώρα που τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα από χθες στη Βουλή και στην συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ κατά την Κυβέρνησης, το οικονομικό επιτελείο με μια επιταχυμένη «ντρίπλα», αποφάσισε οι ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό να μεταφερθούν τελικά για την ερχόμενη Παρασκευή – μετά το πέρας της συζήτησης στη Βουλή – και μάλιστα κατά την διάρκεια έκτακτου Υπουργικού Συμβουλίου που θα συγκληθεί για την περίσταση.

    Αξιοποιώντας την οδό του Υπουργικού Συμβουλίου αντί μιας απλής ανακοίνωσης του Υπουργείου Εργασίας, η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιλέγει πρώτον να αναδείξει ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά των σύνολο της οικονομίας και των εργαζομένων δίνοντας έμφαση σε ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών και δεύτερον να αφήσει πίσω της την θλιβερή πραγματικότητα των Τεμπών και τους συνειρμούς που εύλογα δημιουργεί στους πολίτες.

    Πολιτικός αρχηγός ή influencer ο Στέφανος Κασσελάκης;

    Να σας πάω στα πολιτικά αγαπητοί αναγνώστες και στην πρόταση… εις διπλούν, του φαντάρου Στέφανου Κασσελάκη για εκλογές εδώ και τώρα παρουσίας διεθνών παρατηρητών.

    Δεν του έφτανε του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι την πρόταση την έκανε με βιντεάκι από το στρατόπεδο της Θήβας, όπου –υποτίθεται ότι- υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία.

    Αποφάσισε να το γράψει και ως άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών.

    Και να επιμείνει στην «αξιοπρεπή αποχώρηση» του κ. Μητσοτάκη και σε εκλογές, εννέα μόλις μήνες πριν από τις κάλπες που οδήγησαν το κόμμα του στο 17%.

    Αλλά ως στήλη κατανοούμε την αγωνία του κ. Κασσελάκη να δείξει πολιτική επάρκεια και σθένος.

    Κι έχει δικαίωμα να ζητά εκλογές, όποτε ο ίδιος το κρίνει.

    Όμως, η πρότασή του για την παρουσία διεθνών παρατηρητών επιβεβαιώνει όσους λένε ότι ο κ. Κασσελάκης έχει παντελή έλλειψη γνώσεων της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας της χώρας.

    Διότι ζητώντας διεθνείς παρατηρητές ουσιαστικά αμφισβητείς ευθέως ότι υπάρχει Δημοκρατία στην Ελλάδα, και πρέπει να έρθουν ξένοι για να την επιβάλλουν.

    Αμφισβητείς μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, το δικαστικό σύστημα και το ρόλο της Δικαιοσύνης και των νομικών στη διεξαγωγή μιας εκλογικής αναμέτρησης, και βεβαίως το ρόλο των ΜΜΕ.

    Για σκεφτείτε τι θα λένε στο εξωτερικό ακούγοντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αμφισβητεί την ποιότητα δημοκρατίας στη χώρα.

    Για σκεφτείτε τι θα λένε όσοι θέλουν να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, όσοι αγοράζουν το success story της χώρας και της ελληνικής οικονομίας.

    Μαθαίνω, πάντως, ότι ούτε και οι πιο στενοί συνεργάτες του κ. Κασσελάκη δεν συμφώνησαν με την άποψη αυτή για τους διεθνείς παρατηρητές.

    Τόσο γιατί ήταν ακραία, όσο και γιατί έδωσε παράθυρο διαφυγής στον κ. Μητσοτάκη αφού θα στρέψει προς τα εκεί τα βέλη του και θα προσαρμόσει αναλόγως την ομιλία του.

    Καταλήγοντας, κάποιος μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να υπενθυμίσει στον πρόεδρο ότι δεν είναι influencer, ούτε TikToker, αλλά αρχηγός του δεύτερου κόμματος στη Βουλή, που ονειρεύεται τη διακυβέρνηση της χώρας.

    Εκτός κι αν όντως δεν έχουμε Δημοκρατία στη χώρα και θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ να τη φέρει.

    Αυτά δεν έλεγαν και το 2015;

    Ο «έτοιμος» Ανδρουλάκης

    Για να μείνουμε λίγο στα πολιτικά, πάντως, οι επόμενες δύο ημέρες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα φορτισμένες στη Βουλή, με έντονες αντιπαραθέσεις της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Να σας πως κατ’ αρχάς ότι καταγράφηκε η πρώτη ουσιαστική σύμπλευση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ που συνδιαμόρφωσαν το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με φόντο την τραγωδία στα Τέμπη.

    Κι έχει τη σημασία της αυτή η προσωρινή «συμμαχία» αφού και τα δύο κόμματα παλεύουν για τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές και την κυριαρχία στην Κεντροαριστερά.

    Ο Νίκος Ανδρουλάκης, δείχνει να έχει ανεβασμένες τις μετοχές του, αφού μετά από μια περίοδο περιδίνησης, θολών και αμφισβητούμενων αποφάσεων, κακών δημοσκοπήσεων, εμφανίζεται πιο δυναμικός.

    «Και πιο έτοιμος από τον Κασσελάκη, λες και γνώριζε το δημοσίευμα του Βήματος και το πόσο θα στρίμωχνε την κυβέρνηση», έλεγαν χθες βουλευτές της συμπολίτευσης, υπονοώντας «ενδεχομένως να είχε υπάρξει από πριν συνεννόηση…».

    Όπως και να έχει το ΠΑΣΟΚ έδειξε ξανά πολιτικό σφυγμό και θα θελήσει να το κεφαλαιοποιήσει και στις ομιλίες τόσο του αρχηγού του, όσο και των υπολοίπων βουλευτών που θα μιλήσουν αυτό το διήμερο.

    Αφήνοντας πίσω τις γκρίνιες… όπως έλεγαν στη Χαριλάου Τρικούπη.

    Η μπάλα στον Μητσοτάκη, το «δωράκι» του Στέφανου και τι θα κάνει ο Κώστας Καραμανλής

    Στην κυβέρνηση αντιμετωπίζουν με προβληματισμό, αλλά και με σχετική ψυχραιμία την πρόταση δυσπιστίας.

    Όπως έλεγε χθες στη στήλη κυβερνητικός βουλευτής (που δεν ανήκει καν στην ομάδα των Μητσοτακικών) «είναι μια τριήμερη ταλαιπωρία που δεν θα βγάλει τίποτε.

    Αντίθετα θα συσπειρώσει την Κ.Ο. της ΝΔ η οποία εμφάνιζε πολλές ρωγμές τον τελευταίο καιρό».

    Η καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας την Πέμπτη το βράδυ είναι δεδομένη.

    Όμως, στην κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσουν σε σειρά ερωτημάτων που θα τεθούν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την υπόθεση των Τεμπών.

    Και το βασικότερο: Το Μαξίμου ήθελε να είναι εκτός κάδρου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα πρέπει να πάει στη Βουλή και να κάνει μια καλή ομιλία για την τραγωδία και τους χειρισμούς τον τελευταίο χρόνο.

    «Ήταν λάθος που κάποιοι θέλησαν να βγάλουν από το επικοινωνιακό κάδρο τον κ. Μητσοτάκη.

    Έχει το πολιτικό εκτόπισμα και το γκελ στην κοινωνία, να απαντήσει και να απομακρύνει τις σκιές που έχουν δημιουργηθεί για μια τραγωδία που συγκινεί το Πανελλήνιο», έλεγαν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες.

    Συμπέρασμα;

    Όποιοι υπουργοί και βουλευτές κι αν μιλήσουν, η μπάλα βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού.

    Ο οποίος και θα πρέπει να πείσει ότι δεν υπάρχει κουκούλωμα της υπόθεσης, όπως θέλει να εμφανίζει η αντιπολίτευση.

    «Αναμένουμε κάποιες σημαντικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις επ’ αυτού…», έλεγαν γαλάζιοι βουλευτές χθες.

    Όμως, τόνιζαν και το εξής: «Ο Κασσελάκης με τις ανοησίες του περί διεθνών παρατηρητών, έδωσε στη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη διέξοδο και επιχειρήματα για όσα θα ειπωθούν μέσα στη Βουλή.

    Καλοδεχούμενο το δωράκι…».

    Για την ιστορία, οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι ο Κώστας Καραμανλής, πρώην υπουργός υποδομών και μεταφορών θα μιλήσει στη Βουλή πιθανότατα σήμερα το μεσημέρι και θα εμφανιστεί βεβαίως και για να ψηφίσει την Πέμπτη το βράδυ.

    Ο Βορίδης που έκλεψε την παράσταση

    H συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που ξεκίνησε χθες το απόγευμα κινείται ήδη σε υψηλούς τόνους, προϊδεάζοντας για το τι θα γίνει το επόμενο διήμερο.

    Η τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη, ο οποίος σηκώνει όλο το βάρος της κυβερνητικής στρατηγικής, ήταν αυτή που έκλεψε την παράσταση και που δείχνει γιατί ο υπουργός Επικρατείας είναι ικανότατος σε τέτοια κοινοβουλευτικά «ματς».

    Ο Μάκης Βορίδης, απαντώντας στον Νίκο Παππά, ζήτησε και έλαβε τον λόγο και είπε:

    «Είδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εισηγητή σε θέματα Κράτους Δικαίου και χειραγώγησης Μέσων Ενημέρωσης τον κ. Παππά!» είπε δηκτικά, για να εισπράξει χειροκρότημα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας.

    «Από όλους επιλέξατε τον κ. Παππά! Κρίμα που δεν έχει εκλεγεί και ο κ. Παπαγγελόπουλος για δεύτερη επιλογή, για να είναι συμπληρωμένο το σετ του κράτους δικαίου!» πρόσθεσε ο κ. Βορίδης.

    «Από ένα κόμμα που έχει δύο υπουργούς καταδικασμένους για ζητήματα λειτουργίας κράτους δικαίου και που ο αρχηγός του έχει ομολογήσει απόπερια στησίματος δικαστηρίων θα περίμενε κανείς χαμηλότερους τόνους για το κράτος δικαίου.

    Όλοι έχουμε ιστορία και διαδρομή».

    Κι όπως καταλαβαίνετε… έγινε χαμός στα έδρανα…

    Οταν ένα αεροδρόμιο κολλάει σε ένα… λατομείο

    Είναι δυνατόν μία στρατηγική επένδυση για την ανάπτυξη ενός ακριτικού νησιού να μπλοκάρεται από τις … πέτρες και  τα αδρανή υλικά;

    Η απάντηση είναι καταφατική όταν το λατομείο που τα προμηθεύει κατέχει μονοπωλιακή θέση στην αγορά.

    Η ιστορία όσο απίστευτη και αν φαντάζει είναι αληθινή και αφορά στην επέκταση αεροδρομίου σε ακριτικό νησί της πατρίδας μας.

    Σε πρόσφατη επίσκεψη του για να επιθεωρήσει το έργο ο αρμόδιος υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος βρέθηκε αντιμέτωπος με μία παράλογη εκ πρώτης όψεως κατάσταση.

    Για να μη σας κρατάω άλλο σε αγωνία να σας πω ότι το έργο που έχει κολλήσει από το 2022 είναι η επέκταση του αερολιμένα ΟΜΗΡΟΣ στη Χίο, το οποίο έχει αναλάβει η ΘΕΜΕΛΗ δίνοντας μία γενναία έκπτωση, αλλά έχει κολλήσει στα μονοπωλιακά «τερτίπια» της ΛΑΤΩ Α.Ε.

    Όλοι οι φορείς του νησιού να θέλουν να προχωρήσει το έργο, το οποίο θα δώσει αναπτυξιακή πνοή και παρά ταύτα αυτό «σέρνεται».

    Διερευνώντας την περίεργη αυτή κατάσταση ο Νίκος Ταχιάος διαπίστωσε ότι το εν λόγω λατομείο το οποίο προμηθεύει με αδρανή υλικά όχι  μόνο την επέκταση του αεροδρομίου, αλλά και άλλα μεγάλα έργα, ανεβάζει διαρκώς τις τιμές  εκτινάσσοντας το κόστος στα ύψη προκαλώντας  έτσι «βραχυκύκλωμα».

    Ο ίδιος μάλιστα όπως μου μετέφεραν συνομιλητές του, ως έσχατο μέσο προτίθεται να προσφύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο το λατομείο εκμεταλλεύεται τη μονοπωλιακή του θέση στην αγορά, αλλά και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο χορηγεί τις άδειες για δανειοθαλάμους και λατομεία.

    Όλα αυτά βέβαια δεν εκπλήσσουν την τοπική κοινωνία,  στην οποία ακούγονται  «ψίθυροι» για προσωπικές ή και συγγενικές σχέσεις μεταξύ παραγόντων που σχετίζονται με την αδειοδότηση των λατομικών χώρων και του μοναδικού λατομείου που λειτουργεί στο νησί.

    Εναλλακτική λύση θα ήταν αντί για μαστιχόδεντρα να αρχίζουν οι Χιώτες να …φυτεύουν πέτρες.

     

    Στην επιθεώρηση εργασίας ο Χατζηδάκης 

    Στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας θα βρεθεί σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

    Γνώριμα μέρη για τον Υπουργό, καθώς ήταν αυτός που την μετέτρεψε τον Ιούλιο του 2022 σε Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή.

    Μαθαίνουμε πως ο επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του οικονομικού επιτελείου είναι καλεσμένος από την ανεξάρτητη αρχή.

     

    Η μεγάλη διάκριση για τον Χρήστο Χαρπαντίδη

    Η στήλη οφείλει να δώσει συγχαρητήρια στον Χρήστο Χαρπαντίδη ο οποίος αναλαμβάνει τον Μάιο Ανώτερος Αντιπρόεδρος Εξωτερικών Υποθέσεων της Philip Morris International και θα αναφέρεται στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Jacek Olczak.

    «Παιδί» της Philip Morris ο Χαρπαντίδης, ικανότατο στέλεχος, ουσιαστικά αναλαμβάνει τον δύσκολο ρόλο του… διαπραγματευτή με διάφορους θεσμούς, κυβερνήσεις και υπεύθυνους χάραξης πολιτικών σε δεκάδες κράτη για μια σειρά από ζητήματα που προκύπτουν από τον μετασχηματισμό της PMI σε έναν όμιλο μακριά από το τσιγάρο.

    Θα είναι με λίγα λόγια κάτι σαν… Γιώργος Γεραπετρίτης του ομίλου, ο «υπουργός Εξωτερικών» της PMI.

    Μεγάλη διάκριση για έναν Έλληνα, ικανότατο manager ο οποίος θυμίζουμε εντάχθηκε πριν από 21 χρόνια στην PMI, κατείχε πολλές θέσεις, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού της στρατηγικής για τα προϊόντα χωρίς καπνό στη Λωζάνη της Ελβετίας, καθώς και του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Παπαστράτος στην Ελλάδα.

    Πιο πρόσφατα, διετέλεσε Αντιπρόεδρος Περιοχής στον χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

     

    QUIZ:  Ο ισχυρός εφοπλιστής και το megayacht των 71,7 μέτρων (32φωτό)

    Αγαπητοί αναγνώστες, σε λίγες ημέρες καταφθάνει στην Ελλάδα ένα από τα ωραιότερα megayachts που έχουν χτιστεί από τα γαλλικά ναυπηγεία Alstom (Aker Yards).

    Πρόκειται για το KOGO, 71,7 μέτρων (235,2ft) , που χτίστηκε το 2006 και βγήκε προς πώληση προ μηνών αντί του ποσού των 62.500.000 $ ή 57.667.466 €.

    Για την ακρίβεια το KOGO θα δέσει στη «διάσημη» μαρίνα της Βουλιαγμένης, καθώς ο νέος ιδιοκτήτης του είναι από τους επιφανέστερους Έλληνες εφοπλιστές με δύναμη και ισχύ.

    Ήδη μάλιστα έχουν ενημερωθεί και οι εφοπλιστές και επιχειρηματίες που έχουν τα megayachts στην ίδια μαρίνα.

    Στην αγορά ακούγονται πολλά για το τελικό τίμημα που αγοράστηκε το KOGO.

    Μπορεί η αρχική τιμή να ήταν 62.500.000 $ η 57.667.466 €, όμως σε αυτές τις περιπτώσεις έχει να κάνει με πόσες προσφορές έχει ο broker του ιδιοκτήτη και πόσο βιάζεται να το πουλήσει.

    Ο Έλληνας εφοπλιστής, με μεγάλη εμπειρία στις αγοραπωλησίες, λέγεται ότι έδωσε μεταξύ 40.000.000 και 45.000.000 ευρώ για την απόκτηση  του KOGO.

    Το KOGO είναι το 290ο μεγαλύτερο superyacht που έχει ναυπηγηθεί ποτέ.

    Ο νέος ιδιοκτήτης εκτός από τα πλοία ασχολείται και με τα ξενοδοχεία.

    Τις  τελευταίες ημέρες δε, απασχόλησε την επικαιρότητα με αφορμή μεγάλη αγοραπωλησία μετοχών εισηγμένης εταιρείας.

    Το KOGO 71.7 μέτρων (235.2ft) Πηγή: Superyacht Times
    Το KOGO 71.7 μέτρων (235.2ft) Πηγή: Superyacht Times
    Το KOGO 71.7 μέτρων (235.2ft) Πηγή: Superyacht Times
    Εντυπωσιακοί εξωτερικοί χώροι. Πηγή: Superyacht Times
    Πηγή: Superyacht Times
    Πηγή: Superyacht Times
    Πηγή: Superyacht Times
    Πηγή: Superyacht Times
    Πηγή: Superyacht Times
    Πηγή: Superyacht Times
    Πηγή: Superyacht Times
    Πηγή: Superyacht Times
    Πηγή: Superyacht Times
    Πηγή: Superyacht Times
    Πηγή: Superyacht Times
    Luxury αισθητική. Πηγή: Superyacht Times
    Πηγή: Superyacht Times
    Πηγή: Superyacht Times
    Πηγή: Superyacht Times
    Εσωτερικοί χώροι σχεδιασμένοι με την κομψή αρχιτεκτονική ματιά του πολυβραβευμένου βρετανικού γραφείου Terence Disdale Design. Πηγή: Superyacht Times
    Πηγή: Superyacht Times
    Πηγή: Superyacht Times
    Πηγή: Superyacht Times
    Πηγή: Superyacht Times
    Πηγή: Superyacht Times
    Πηγή: Superyacht Times
    Πηγή: Superyacht Times
    Πηγή: Superyacht Times
    Πηγή: Superyacht Times
    Πηγή: Superyacht Times
    Πηγή: Superyacht Times
    KOGO 71.7 μέτρων (235.2ft) Πηγή: Superyacht Times

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.