• Οι «βόμβες» ΚΜ, το παρασκήνιο για Παπασταύρου-Μπρατάκο, το ενδιαφέρον σε Optima, Intralot, ΤΕΝΕΡΓ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η επιτυχία Σταϊκούρα – Περιστέρη, τι λέει ο Πασχαλάκης της Q&R και ο Κουτσολιούτσος ενώπιον της εισαγγελέως

    Επτά ολόκληρα χρόνια, μια επταετία (όχι βεβαίως σαν και την αλήστου μνήμης περίοδο), πέρασαν προκειμένου να κλείσει επισήμως σήμερα ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την Εγνατία Οδό καθώς στις 16:00 θα πέσουν οι υπογραφές με την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Egis.

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Περιεχόμενα

    Γιατί «φαγώθηκαν» Παπασταύρου και Μπρατάκος

    Αγαπητοί αναγνώστες, η στήλη σήμερα δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει με τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

    Με την παραίτηση των Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου, αλλά και με όλα όσα έγιναν στη Βουλή και την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις απαντήσεις που έδωσε.

    Το παρασκήνιο της βόμβας που έσκασε στην αυλή του Μαξίμου είναι πλούσιο.

    Κι όπως ανέφεραν στη στήλη καλά γνωρίζοντες τα κυβερνητικά θέματα, «η απομάκρυνση των δύο πιο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού ήταν δρόμος χωρίς γυρισμό.

    Δεν θα μπορούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει αλλιώς από τη στιγμή που δόθηκε το λάθος μήνυμα με την παρουσία τους στην κοινωνική εκδήλωση στο σπίτι του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη στο Παλαιό Ψυχικό».

    Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οι εισηγήσεις που δέχθηκε χθες ο πρωθυπουργός, όταν έγινε πανελληνίως γνωστή η συμμετοχή των κ. Παπασταύρου και Μπρατάκου στη γιορτή του κ. Μαρινάκη για την ονομαστική του εορτή, ήταν ξεκάθαρες: «Πρέπει να απομακρυνθούν γιατί δεν θα έχουμε το… ηθικό πλεονέκτημα να μιλάμε για σύγκρουση με οικονομικά συμφέροντα που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση, και την ίδια μέρα να εμφανιζόμαστε ότι είμαστε συνδαιτημόνες και ομοτράπεζοι αυτών που καταγγέλλουμε».

    Το timimg της επίσκεψης των δύο υπουργών στο σπίτι του ιδιοκτήτη της εφημερίδα «Το Βήμα» ήταν κι αυτό που τους… «έφαγε».

    Έγινε την Κυριακή το βράδυ, λίγες ώρες δηλαδή μετά την δημοσίευση του ρεπορτάζ για «μονταζιέρα στα Τέμπη», που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων από κυβερνητικά στελέχη.

    Εμφανιζόταν δηλαδή η κυβέρνηση να συγκρούεται με την εφημερίδα και να καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη για συνεννόηση ώστε να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας, και λίγες ώρες μετά οι κκ. Παπασταύρου και Μπρατάκος να βρίσκονται στο σπίτι αυτού που κατήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για fake news και για επίθεση κατά της κυβέρνησης.

    Πληροφορίες του wiseman λένε επίσης ότι στη συγκεκριμένη κοινωνική εκδήλωση βρίσκονταν τουλάχιστον 10-12 άτομα κι ότι πράγματι υπήρχαν ποτά και πούρα.

    Κάποιοι με νόημα, πάντως, αρχίζουν να αναρωτιούνται για αυτόν ή αυτούς που έδωσαν το δημοσίευμα της συνάντησης στην οποία συμμετείχαν οι δύο υπουργοί…

    Η «βόμβα» Κυριάκου για «Μπερλουσκονισμό»

    Αίσθηση προκάλεσε η έμμεση αναφορά του πρωθυπουργού σε φαινόμενα «Μπερλουσκονισμού» και στη χώρα μας.

    Χωρίς να αναφέρει το όνομα οιουδήποτε επιχειρηματία, χωρίς να κάνει αναφορά στην υπόθεση Παπασταύρου – Μπρατάκου, αλλά φωτογραφίζοντας αυτούς που ήθελε, ο κ. Μητσοτάκης, καταχειροκροτούμενος τόνισε:

    «Το κάθε επιχειρηματικό συμφέρον έχει το δικαίωμα να διεκδικεί ό,τι θέλει.

    Αλλά η πολιτική οφείλει να το συγκρατεί στο ρόλο του.

    Ως φιλελεύθερος πολιτικός υποστηρίζω διακριτές ευθύνες και τα όρια σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία.

    Οι κυβερνήσεις είναι εκείνες που ορίζουν τους κανόνες και αυτό οδηγεί ενίοτε σε συγκρούσεις.

    Αυτό είναι το κόστος των διαφορετικών ρόλων.

    Έχουμε ζήσει εποχές διαπλεκόμενων και νταβατζήδων, είναι η Ελλάδα από παλιά.

    Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο στο τιμόνι του τόπου.

    Ψηφίζουν οι πολλοί και όχι οι λίγοι.

    Όσοι νομίζουν ότι είναι όλοι εξαγοράσιμοι, είναι βαθιά νυχτωμένοι.

    Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε κάποτε αναρωτηθεί, ποιος κυβερνά αυτόν τον τρόπο.

    Η απάντηση έχει δοθεί.

    Τον κυβερνά ο λαός δια των εκλεγμένων, και όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια.

    Για να ξεκαθαρίσουμε.

    Αν κάποιος εκδότης, μεγαλοεπιχειρηματίας, έχει πολιτικές βλέψεις, ας εμφανιστεί στην πολιτική αρένα, ο ίδιος, όχι μέσω πληρεξουσίων.

    Να μετρηθούν και να συγκριθούν».

    Αμέσως μετά την ομιλία του στη Βουλή, στους διαδρόμους όλοι μιλούσαν για την συγκεκριμένη αναφορά του κ. Μητσοτάκη και αναρωτιούνταν αν ξεκινά ένας «πυρηνικός πόλεμος» που κανείς δεν γνωρίζει την κατάληξή του.

    Ο «πράσινος ΣΥΡΙΖΑ» και η καταγγελία κατά Ανδρουλάκη για διαπλοκή

    Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν από τις μεγαλύτερες που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια.

    Ξεκίνησε με μια μακροσκελή αναφορά στην τραγωδία των Τεμπών, επανέλαβε τη συγγνώμη για τα λάθη και τις παραλείψεις ετών που οδήγησαν στο δυστύχημα κι έπειτα επιχείρησε να αποδομήσει όλες τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για συγκάλυψη.

    Ζήτησα συγγνώμη εξ ονόματος όλων όσοι κυβέρνησαν τον τόπο επί δεκαετίες, χωρίς να αλλάξουν τα κακώς κείμενα στο σιδηρόδρομο.

    Στα Τέμπη συγκρούστηκε μετωπικά η πατρίδα μας με τον κακό της εαυτό.

    Τα διαχρονικά κενά του κράτους συνάντησαν το ανθρώπινο λάθος, είπε.

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός έστρεψε τα βέλη του τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

    «Πράσινο ΣΥΡΙΖΑ» τον ονόμασε και προέβλεψε ότι θα είναι τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές.

    Αίσθηση προκάλεσε πάντως η αναφορά του, τουλάχιστον δύο φορές σε διαπλοκή του κ. Ανδρουλάκη με το εκδοτικό συγκρότημα της Alter Ego.

    Αναφερόμενος στο δημοσίευμα του «Βήματος» και στην πρόταση δυσπιστίας είπε: «Ένα δημοσίευμα που δεν λέει τίποτα καινούργιο.

    Το δημοσίευμα υιοθετείτε από εσάς με το οργισμένο σας ύφος.

    Εντυπωσιακά αντανακλαστικά.

    Κάποιος καχύποπτος θα σας έλεγε ότι γνωρίζατε το δημοσίευμα πριν τυπωθεί η εφημερίδα».

    Στην δεύτερη αναφορά του στον κ. Ανδρουλάκη είπε ότι ταυτίστηκε με το «Βήμα» και στην περίπτωση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και των συμφερόντων που κρύβονται πίσω από αυτά.

     

    OPTIMA BANK – INTRALOT: Ισχυρό ενδιαφέρον

    Αγαπητοί αναγνώστες, σήμερα και τη Δευτέρα η χρηματιστηριακή αγορά θα είναι κλειστή.

    Χθες όμως η αγορά ήταν δυνατή και ο ΓΔ έκλεισε με κέρδη 0,34% στις 1.422 μονάδες.

    Πάντως δεν πρέπει να έχετε κανένα παράπονο για τις ειδήσεις που σας γράφει ο WISEMAN.

    Την Τετάρτη τα ξημερώματα σας έγραψα ότι το αφεντικό της OPTIMA Bank Δημήτρης Κυπαρίσσης στο Λονδίνο συνάντησε θεσμικούς επενδυτές και τους ενημέρωσε για την πορεία της τράπεζας, τα μεγέθη του 2024, την πιστωτική επέκταση κλπ.

    Χθες Πέμπτη η μετοχή, όπως διαπιστώσατε ισχυροποιήθηκε κατά 4,30% και έκλεισε στα 8,24 ευρώ με όγκο συναλλαγών τα 120.000 χαρτιά.

    Ταυτόχρονα στη χθεσινή στήλη σας γράψαμε ότι στη συνεδρίαση της Τέταρτης την τελευταία ώρα, βγήκαν ισχυρά bid στην Intralot.

    Δηλαδή φάνηκε ότι ισχυρός παίκτης είχε ενδιαφέρον για την μετοχή.

    Πράγματι χθες κατά την διάρκεια της συνεδρίασης από νωρίς, συνεχίστηκε το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών και η μετοχή έκλεισε με κέρδη 3,55% στα 1,17 ευρώ και όγκο συναλλαγών τα 857.000 χαρτιά.

    Σήμερα Παρασκευή η εταιρεία θα ανακοινώσει και τα αποτελέσματα του 2023.

    Επίσης χθες ανακοινώθηκε και το ομολογιακό των €100 εκατομμυρίων που συνήψε η εταιρεία, διάρκειας μέχρι 30.06.2025, με διοργανώτριες την Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 και την Εθνική Τράπεζα, ΕΤΕ 1,85% 7,70 με αρχικούς ομολογιούχους δανειστές την Τράπεζα Πειραιώς, την Εθνική Τράπεζα, την Optima Bank,   την Attica BANK ΑΤΤΙΚΑ 1,69% 2,40  και την Παγκρήτια Τράπεζα.

    Εάν ρίξετε μια ματιά στον πίνακα των με τα υψηλοτέρα κέρδη της Πέμπτης θα διαπιστώσετε ότι από τις μεγάλες εταιρείες με κεφαλαιοποίηση πάνω από 200 εκατ. ευρώ η Optima και η Intralot είναι στο νο1 και νο2 αντίστοιχα.

    Superbe!!!

     

    ΓΕΚ – ΤΕΝΕΡΓ: Ενεργοποιήθηκαν αγορές

    Χθες ενεργοποιήθηκαν ισχυρά χαρτοφυλάκια στη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής.

    Έκλεισε με κέρδη 1,6% στα 18,02 ευρώ, αν και κατά την διάρκεια της συνεδρίασης έφτασε ακόμα και στα 18,35 ευρώ.

    Σημαντικό είναι το γεγονός ότι στο auction έκλεισε με αγοραστές 8.400 χαρτιά.

    Από κοντά και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που έκλεισε με μικρά κέρδη στα 16,88 ευρώ αν και η μετοχή έφτασε έως τα 17,10 ευρώ, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

    Η μετοχή έκλεισε στο auction με αγοραστές που ζητούσαν 8.377 χαρτιά.

     

    Η καταδίκη του λαμόγιου 

    Όχι δεν είναι Έλληνας.

    Και δεν λέγεται ούτε Τζώρτζης, ούτε Δημήτρης, ούτε Καίτη.

    Είναι ένας Αμερικανός και λέγεται Σαμ.

    Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 25 ετών για το ρόλο του στην κατάρρευση του FTX κι ενώ είχε ήδη καταδικαστεί για απάτη και υπεξαίρεση δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Την απόφαση ανακοίνωσε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν.

    Ο 32χρονος πρώην «βασιλιάς» των crypto είχε κριθεί ένοχος για συνολικά επτά κατηγορίες απάτης, υπεξαίρεσης, συνωμοσίας και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς διαπιστώθηκε πως οι καταθέσεις πελατών αξίας περίπου 10 δισ. δολαρίων είχαν κάνει… φτερά από τα ταμεία της εταιρείας.

    Οι δικηγόροι του είχαν ζητήσει την καταδίκη του σε μάξιμουμ 6,5 χρόνια φυλάκισης, με το επιχείρημα, μεταξύ άλλων, ότι οι πελάτες του FTX θα λάβουν τα χρήματα τους από τη διαδικασία εκκαθάρισης του FTX.

    Από την άλλη πλευρά οι εισαγγελείς εξάντλησαν την αυστηρότητα τους έχοντας ζητήσει καταδίκη σε έως 50 χρόνια φυλάκισης, με βασικό επιχείρημα πως αν ο Μπάνκμαν-Φράιντ αφεθεί νωρίτερα ελεύθερος, μπορεί να αναλάβει και πάλι δράση.

    Τελικά ο δικαστής ακολούθησε τη μέση οδό αποφασίζοντας την φυλάκιση του για 25 χρόνια.

    Σταϊκούρας – Περιστέρης: Σήμερα η Εγνατία οδός 

    Επτά ολόκληρα χρόνια, μια επταετία (όχι βεβαίως σαν και την αλήστου μνήμης περίοδο), πέρασαν προκειμένου να κλείσει επισήμως σήμερα ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την Εγνατία Οδό καθώς στις 16:00 θα πέσουν οι υπογραφές με την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Egis.

    Εξ΄όσων είναι σε θέση να γνωρίζει ο Wiseman, παρόντες στη σύμβαση θα είναι όλοι οι πρωταγωνιστές του διαγωνισμού.

    Δηλαδή στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ θα βρίσκεται ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου, Δημήτρης Πολίτης, ο  πρόεδρος της ΕΕΣΥΠ, Στέφανος Θεοδωρίδης καθώς και τρεις εκπρόσωποι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Πρόκειται για τον Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργο Περιστέρη, τον Πρόεδρο της κοινοπρακτικής εταιρείας παραχώρησης Νέα Εγνατία Οδός και Μέλος Δ.Σ. του ομίλου, Εμμανουήλ Μουστάκα, και το μέλος ΔΣ της Νέας Εγνατίας και του Ομίλου, Πηνελόπη Λαζαρίδου.

    Όσον αφορά τα αρμόδια υπουργεία το παρών στην υπογραφή θα δώσουν ο υπουργός υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο αρμόδιος υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, και υπουργός εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

    Με την υπογραφή κλείνει μία σημαντική εκκρεμότητα, η οποία διήρκησε περίπου επτά χρόνια καθώς το ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε το έργο το 2017, με τον ανάδοχο να επιλέγεται από το ΤΑΙΠΕΔ το 2021 και χρειάζεται να περιμένουμε τρία έτη για να κλείσουν τα ανοικτά μέτωπα του υπουργείου Υποδομών με σημαντικότερο την αύξηση των διοδίων από τα 0,03 ευρώ/χλμ στα 0,04 ευρώ/χλμ.

    Κι αν μη τι άλλο είναι μια επιτυχία της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών.

    Να τα λέμε κι αυτά.

     

    Η θετική ατζέντα και η έκπληξη ΚΜ

    Αλλαγή ατζέντας μέσα σε λίγες ώρες επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ανακοίνωση της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου σήμερα (Παρασκευή) στις 11 το πρωί κατά την διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Η κυβέρνηση επιδιώκει να αλλάξει σελίδα τάχιστα μετά την πρόταση δυσπιστίας για το δυστύχημα στα Τέμπη και την ολοκλήρωση της συζήτησης χθες βράδυ στη Βουλή που είχε ως… ντεσού τις παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου.

    Τελευταίες πληροφορίες του wiseman κάνουν λόγο, ότι ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει τελικά σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση από το 6,5% που πρότεινε η αρμόδια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου γεγονός που θα οδηγήσει τον κατώτατο μισθό στα 830 ευρώ το μήνα.

    Η αύξηση που θα ανακοινώσει σήμερα ο Κυριακός Μητσοτάκης ενδέχεται να διαμορφωθεί και στο 7% έως 9%, αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό στα επίπεδα των 840 – 850 ευρώ.

    Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει σήμερα την οριστική της απόφαση λαμβάνοντας υπόψη, αφενός την πίεση που έχουν οι μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, αφετέρου τις αντοχές των επιχειρήσεων και της οικονομίας.

    Απ’ όσο θυμάμαι πάντως δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αιφνιδιάσει το σύνολο της αγοράς εργασίας με βελτιωμένες, σε σχέση με τις προσδοκίες, εξαγγελίες.

    Θυμίζω ότι την 1η Απριλίου πέρυσι, είχε ανακοινώσει αύξηση 9,4%, με το κατώτατο μισθό να φτάνει στα 780 ευρώ από 713 ευρώ.

     

    Τι λέει ο Πασχαλάκης της Q&R για τη μετοχή και χαρτιά… αεροπλάνα

    Αγαπητοί αναγνώστες, πρώτος ο wiseman και το mononews σας ενημέρωσαν για τις μετοχές… αεροπλάνα εξαιτίας φημών, σκόπιμων διαρροών και «ειδήσεων».

    Τα χαρτιά δηλαδή που απογειώνονται από τη μια ημέρα στην άλλη επειδή το… Μαντείο των Δελφών, δηλαδή το λόμπι που «παίζει» με συγκεκριμένες μετοχές, βγάζει… αποκαλύψεις αφού πρώτα κάψει δάφνες, όπως έκανε η Πυθία της αρχαιότητας.

    Σας αποκαλύψαμε και την έρευνα που διεξάγει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά με τη μετοχή της Q&R και να υπήρξε συντονισμός στην απόκτηση μετοχικών ποσοστών αλλά και στον περίεργο, αν μη τι άλλο, ρόλο ενός κάποιου Ρουμελιώτη.

    Ρωτήσαμε, ψάξαμε, βρήκαμε και τι υποστηρίζει η διοίκηση της Q&R σχετικά με τα όσα ακούγονται για τη μετοχή της, αλλά και όλα όσα συμβαίνουν στα χαρτιά της Πληροφορικής.

    Όπως μαθαίνουμε, απόλυτα κατηγορηματικός αναφορικά με αθέμιτες πρακτικές και «φούσκες» της μετοχής της Q&R στο Χρηματιστήριο είναι ο CEO της εταιρείας Παναγιώτης Πασχαλάκης, καθώς όπως πληροφορείται η στήλη, δεν θέλει σε καμία περίπτωση να συνδέσει το όνομά του με τέτοιες πρακτικές, καθώς η εταιρεία είναι υγιής και καθαρή.

    Για την άνοδο των μετοχών της πληροφορικής το τελευταίο διάστημα αναφέρει ότι είναι λογικό, καθώς την τελευταία τετραετία βρίσκονται στο επίκεντρο, αφού ο ψηφιακός μετασχηματισμός και τα έργα πληροφορικής βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

    Έτσι τροφοδοτούνται όλα αυτά τα ψευδή σενάρια περί νέων μετόχων, συνεργειών και συγχωνεύσεων στις εισηγμένες. Καθημερινά ακούγεται και κάτι νέο, ωστόσο εκείνος είναι κάθετος.

    Δεν έχει ανάγκη, ούτε και θέλει να κατευθύνει τη μετοχή της εταιρείας με οποιοδήποτε τρόπο.

    Ξέρει ότι η εταιρεία, την οποία «έχτισε» πριν 30 χρόνια, πάει καλά, έχει αναλάβει μεγάλα έργα, έχει υψηλό ανεκτέλεστο και τα χρόνια που έρχονται θα γράψει μεγάλους τζίρους.

    Ενώ παράλληλα ανοίγει τον χορό των εξαγορών αλλά και το άνοιγμα σε αγορές του εξωτερικού.

    Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να κεντρίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, όπως και έγινε με την είσοδο των εφοπλιστών.

    Πάντως, στη συνεδρίαση της Πέμπτης η μετοχή έκλεισε με μεγάλη πτώση 6,03%, στα 1,3250 ευρώ.

    Το… «δρεπάνι» του Κοντόπουλου

    Ούτε λέξη, σύμφωνα με όσα πληροφορείται η στήλη, δε βρήκε να πει ο επικεφαλής του ομίλου της ΕΧΑΕ, ΕΧΑΕ 1,77% 5,18  Γιάννος Κοντόπουλος, για τις επερχόμενες αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά την ενημέρωση των αναλυτών με αφορμή τα αποτελέσματα της περασμένης χρήσης.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κοντόπουλος κυκλοφορεί… με το «δρεπάνι» στην αγορά κόβοντας από το ΧΑ κάθε εταιρεία που έχει μικρό Free Float.

    Κι αυτό το δρεπάνι ξέρετε ποια φιγούρα μας φέρνει στο μυαλό… Πολύ scary η όλη κατάσταση…

    Διευκρινίσεις πάντως, για να σοβαρευτούμε θα πρέπει να αναμένονται μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Απριλίου, όταν και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΧΑΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

    Οι αλλαγές στις σχέσεις με τους πελάτες ηλεκτρικού που προωθούν οι Δαγούμας – Φουρλάρης (ΡΑΑΕΥ)…

    Ριζικές αλλαγές  για τους καταναλωτές που έχουν  ληξιπρόθεσμα χρέη από το 2020 έρχονται με το νέο Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.

    Το «δίδυμο» της  ΡΑΑΕΥ Θανάσης Δαγούμας και Δημήτρης Φούρλαρης έβγαλαν σε διαβούλευση το σχέδιο για την αντιμετώπιση του «ενεργειακού τουρισμού» που περιλαμβάνει αυτές τις τεράστιες αλλαγές.

    Με δύο λόγια, οι προμηθευτές θα πρέπει να επικοινωνήσουν με παλιούς πελάτες που έχουν αρρύθμιστα χρέη εδώ και τέσσερα χρόνια, προσφέροντάς τους διακανονισμό των οφειλών τους.

    Στην περίπτωση που οι  καταναλωτές δεν ανταποκριθούν στον διακανονισμό, τότε οι πάροχοι θα τους «φακελώσουν»  στο σύστημα Debt Flagging, δηλαδή το σύστημα-αρχείο  σήμανσης οφειλετών  που θα δημιουργήσει o ΔΕΔΔΗΕ και το οποίο θα εφαρμοστεί  στην πληροφοριακή του πλατφόρμα «Θαλής».

    Μετά από δύο ανεξόφλητους λογαριασμούς, οι προμηθευτές θα υποχρεώνονται να προσφέρουν ρύθμιση των χρεών στους καταναλωτές που θα πρέπει να προβλέπει τουλάχιστον 6 δόσεις.

    … και γιατί αντιδρούν με σφοδρότητα οι προμηθευτές ρεύματος

    Πάντως οι προμηθευτές ρεύματος έχουν μεγάλες αντιρρήσεις και ξεκαθαρίζουν πως  το πλαίσιο των Δαγούμα-Φούρλαρη δεν πρόκειται να δουλέψει στην πράξη  και επομένως δεν θα δημιουργήσει ανάχωμα στον «ενεργειακό τουρισμό».

    «Στην εισήγηση δεν προβλέπεται ότι εμείς οι προμηθευτές θα μπορούμε  να κόβουμε το ρεύμα σε παλαιούς  πελάτες που είναι συστηματικοί κακοπληρωτές και με αρρύθμιστα χρέη, όπως είναι το σωστό.

    Οπότε για ποια μεταρρύθμιση μας μιλάνε;» λέει στο wiseman, ο μάνατζερ καθετοποιημένου ενεργειακού Ομίλου.

    Θυμίζω πως οι πάροχοι δεν είναι τυχαίες εταιρείες αλλά  μεγάλοι όμιλοι με ισχυρά μεγέθη και επιρροή: πρώτη είναι η ΔΕH (Γιώργος Στάσσης) με μερίδιο γύρω στο 55% σταθερά και ακολουθούν η  Ήρων-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (Γιώργος Περιστέρης), η Mytilineos-Protergia (Ευάγγελος Μυτιληναίος), η Elpedison – HelleniQ Energy (Ανδρέας Σιάμισιης) και η NRG-ΜΟΤΟR OIL-MOH (Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης)  ενώ έπονται οι υπόλοιποι.

    Άρα χρειάζεται από την μεριά του Θανάση Δαγούμα προσοχή.

    Τον Απρίλιο οι τιμές ρεύματος δεν θα πέσουν πάντως…

    Μιλώντας χθες με γνωστό καθηγητή του Πολυτεχνείου που ασχολείται με τα ενεργειακά για τον Κώδικα που έβγαλε ο κος Δαγούμας της ΡΑΑΕΥ, βγάλαμε και ένα «λαυράκι».

    Μας είπε χαρακτηριστικά για τις τιμές στα «πράσινα» τιμολόγια: «Μην περιμένεις να πέσουν άλλο τον Απρίλιο, παρά τη διεθνή αποκλιμάκωση των τιμών.

    Στην περίπτωση των παρόχων που προσφέρουν εκπτώσεις, οι τελικές τιμές θα εξαρτηθούν από το ύψος του discount για τον επόμενο μήνα.

    Προβλέπω ότι  όλοι οι προμηθευτές θα διατηρήσουν τα ίδια discount με τον Μάρτιο, οπότε τον Απρίλιο μόνο το πράσινο τιμολόγιο μίας εταιρείας θα είναι μειωμένο σε σχέση με τον Μάρτιο, ενώ ενός δεύτερου παρόχου θα παραμείνει σταθερό.

    Θα δούμε  μικρές αυξήσεις στην πλειονότητα των ειδικών προϊόντων».

    Τι γίνεται όμως με τα τιμολόγια που δεν προσφέρουν έκπτωση, τον ρωτήσαμε.

    «Σε αυτά τα τιμολόγια, να περιμένεις αύξηση 15-17% αφού οι χρεώσεις των πράσινων τιμολογίων βρέθηκαν τον Μάρτιο στο ναδίρ » μας είπε.

    Τον πιστεύω διότι γνωρίζει σε βάθος την αγορά και σχεδόν πάντοτε πέφτει μέσα…

    Ο καπιταλισμός και το Rebranding του Αλέξη Τσίπρα…

    Η αποκάλυψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας σε ταξίδι του με αεροπλάνο από Αθήνα για Παρίσι, διάβαζε ένα memo που είχε τίτλο: «Rebranding – Alexis Tsipras», προκάλεσε αίσθηση, παρά το γεγονός ότι τα βλέμματα ήταν στραμμένα στη Βουλή.

    Όταν μιλάμε για μια εταιρεία ότι θέλει να κάνει rebranding εννοούμε ότι θέλει να ανανεώσει την εταιρική ταυτότητα, πράγμα που σημαίνει αλλαγή όχι μόνο του ονόματος, αλλά και του λογότυπου και της εικόνας γενικά της εταιρείας.

    Όταν μιλάμε για rebranding πολιτικού, εννοούμε προφανώς στρατηγικές επικοινωνίας προκειμένου το συγκεκριμένο πρόσωπο να «πουληθεί» ξανά ως νέο προϊόν.

    Να αλλάξει το όνομά του ο Αλέξης, σίγουρα δεν μπορεί.

    Αλλά να αναδιαμορφώσει την… μπράντα του, το πολιτικό του κεφάλαιο και εμφανιστεί στην κοινή γνώμη «αναβαπτισμένος», είναι κάτι ασφαλώς θεμιτό.

    Αλλά πώς τα φέρνει η μοίρα.

    Ο Αλέξης Τσίπρας της περιόδου 2012-2015 που ήθελε να ανατρέψει τις αγορές, να βαράει τα νταούλια ο ίδιος, να φέρει τούμπα τον καπιταλισμό και τα μονοπώλια, τώρα χρησιμοποιεί εργαλεία και τακτικές αυτού του κακού καπιταλισμού, προκειμένου να φτιάξει το όνομά του και να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική δράση.

    Κάνοντας και ολίγο… λόμπινγκ.

    Σίγουρο είναι ότι η ομάδα Κασσελάκη, Παππά, Πολάκη, Καπνισάκη και όλων εκείνων που σήμερα κάνουν κουμάντο στον ΣΥΡΙΖΑ, θα ταράχτηκαν με την εμφανή πλέον πρόθεση του πρώην πρωθυπουργού, να αναμειχθεί στα πολιτικά πράγματα έχοντας λάβει τις συμβουλές μιας εκ των κορυφαίων εταιρειών επικοινωνίας του κόσμου.

    … Η Publicis Communications στους «Big Four»

    Και μια και σας μιλάμε για κορυφαία εταιρεία επικοινωνίας, ρωτήσαμε και μάθαμε λίγα πράγματα για την Publicis Communications που επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας για να κάνει… rebranding.

    Είναι ένας παγκόσμιος όμιλος, με έδρα το Παρίσι, που έχει πολύ γνωστά ονόματα από το χώρο της διαφήμισης και των συμβουλευτικών υπηρεσιών.

    Υπό την ομπρέλα του Publicis Groupe βρίσκονται ονόματα όπως Leo Burnett, Saatchi & Saatchi, Publicis Worldwide, BBH, Marcel, Fallon, MSLGROUP και Prodigious.

    Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Group που αφορά στα media, αξιοποιούν τη δύναμη του σύγχρονου τοπίου στα μέσα ενημέρωσης, δημιουργούν αξία για τους πελάτες μέσω παγκόσμιων πρακτορείων και κάνουν αναλύσεις δεδομένων.

    Ο δε Στιβ Κινγκ, πρόεδρος του ομίλου, σε μήνυμά του αναφέρει: «Η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα για τους επαγγελματίες του μάρκετινγκ είναι η δέσμευση των καταναλωτών.

    Μέσω ενός μοναδικού συνδυασμού τεχνογνωσίας και δυνατοτήτων στα μέσα, παρέχουμε σύγχρονες λύσεις που έχουν αποδοτικότητα και οδηγούν σε νέα επίπεδα κλίμακας και αξίας για τον πελάτη.

    Μέσω των βασικών μας πυλώνων του Ταλέντου, της Εμπιστοσύνης και του Μετασχηματισμού – είμαστε ένας οργανισμός αφοσιωμένος στην υπηρεσία των καλύτερων ταλέντων του κόσμου και ως ένας αξιόπιστος συνεργάτης που μπορεί να οδηγήσει τους πελάτες στο δικό τους ταξίδι μεταμόρφωσης».

    Αποτελεί μία από τις «Big Four» εταιρείες πρακτορείων, μαζί με τις WPP, Interpublic και Omnicom.

    Η Publicis Groupe S.A. έχει επικεφαλής τον Arthur Sadoun και τα πρακτορεία της παρέχουν ψηφιακή και παραδοσιακή διαφήμιση, υπηρεσίες μέσων ενημέρωσης και υπηρεσίες μάρκετινγκ (SAMS) σε εθνικούς και πολυεθνικούς πελάτες.

    Με απλά λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε τους κορυφαίους για να του φτιάξουν το προφίλ, για να τον «μεταμορφώσουν».

    «Προστάτης οικογενείας» Δημήτρης Κουτσολιούτσος

    To… πατρικό φίλτρο και το σύνδρομο του «πάτερ φαμίλια» που πρέπει να προστατέψει την οικογένειά του πάση θυσία, βγήκε την Πέμπτη στον Δημήτρη Κουτσολιούτσο.

    Ο άλλοτε πάμπλουτος επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης της Folli Follie, πέραν της προσπάθειας που κάνει να ρίξει το φταίξιμο σε στελέχη του ομίλου και εξαφανισμένους υπαλλήλους, επιχειρεί να βγάλει λάδι τόσο τον γιο του, Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, όσο και τη σύζυγό του, Καίτη.

    Για τον γιο του είπε μάλιστα ότι είχαν «σκοτωθεί» και δεν μιλούσαν για καιρό επειδή αντέδρασε στην ενοποίηση των οικονομικών καταστάσεων για να φαίνεται μεγαλύτερος ο τζίρος.

    «Μαλώσαμε, μου είπε είναι μεγάλος λάθος, χτυπούσε καμπανάκια», είπε ο Δ. Κουτσολιούτσος ο οποίος απάλλαξε τον γιο του και από τις αμαρτίες του δικτύου της Ασίας, τονίζοντας ότι είχε αναλάβει την Ευρώπη και δεν ασχολήθηκε καθόλου με την Ασία.

    Οσο για την κυρία Καίτη Κουτσολιούτσου, τόνισε ότι δεν γνώριζε απολύτως τίποτε και πως της έδωσαν τον τίτλο της αντιπροέδρου «τιμής ένεκεν».

    Έξυπνη τακτική πάντως, από τον κύριο Κουτσολιούτσο.

    Για το σκάνδαλο και τα παραποιημένα οικονομικά στοιχεία φταίνε οι καταζητούμενοι υπάλληλοί του που τους εμπιστευόταν τυφλά, ενώ τα άλλα μέλη της οικογένειας που κατηγορούνται, δεν γνώριζαν απολύτως τίποτε…

    Θυμήθηκα εκείνη την παλιά ελληνική ταινία του Νίκου Περάκη, «Προστάτης οικογενείας» την έλεγαν.

    Μόνο που ήταν… κωμωδία.

     

    Ο παραπλανηθείς Δημήτρης Κουτσολιούτσος

    Ως παραπλανηθείς από τον Οικονομικό Διευθυντή του υπο-ομίλου της Ασίας Ιωάννη Μπεγιέτη και του Περιφερειακού διευθυντή Tonio Law εμφανίστηκε την Πέμπτη στο δικαστήριο ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος.

    Φαίνεται πως η αδιαθεσία του δεν κράτησε και πολύ, καθώς εμφανίστηκε με ηθικόν ακμαιότατον, έτοιμος να πει τα πάντα για την Ασία.

    Ο πάλαι ποτέ κροίσος της αυτοκρατορίας του fashion, όπως γράψαμε ήδη, απέρριψε όλες τις βαριές κατηγορίες, δείχνοντας ως «πέτρα» του σκανδάλου τον εξαφανισμένο Ιωάννη Μπεγιέτη, ο οποίος δεν πρόκειται να πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα και τον εκλιπόντα Tonio Law.

    Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, επιστρέφοντας στο συνηθισμένο arrogant attitude είπε ότι το μόνο λάθος του ήταν ότι μπήκε η εταιρεία στο Χρηματιστήριο.

    Μάλιστα, τόνισε ότι η ιδέα της «ωραιοποίησης» των οικονομικών καταστάσεων ήταν των Μπεγιέτη και Law και ότι… συμφώνησε με αυτή την κίνηση, ίσως από ματαιοδοξία.

    Απ’ την άλλη, αν και προστάτεψε τον γιο του και τη σύζυγό του λέγοντας ότι αυτοί δεν είχαν σχέση με το υπο-Όμιλο της Ασίας, στη συνέχεια δήλωσε ότι είχε αποκαλύψει από το 2015 στον γιο του περί ωραιοποίησης των καταστάσεων και αυτός τον κατέκρινε.

    «Ήμουν αυταρχικός. Δεν ρωτούσα κανέναν για να πάρω τις όποιες αποφάσεις», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος.

    Η Πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε τον κατηγορούμενο για τον τρόπο που οι Μπεγιέτης και Law «πείραξαν» τις οικονομικές καταστάσεις και ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ανέφερε ξανά το ότι πρόσθεταν τα έσοδα από τις δύο εταιρείες που δεν ήταν ενοποιημένες στον όμιλο.

     

    Μετά την… Πρωταπριλιά το σφυροκόπημα της εισαγγελέως

    Η Πρόεδρος του δικαστηρίου ολοκλήρωσε τις ερωτήσεις της προς τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο και τώρα έρχεται η σειρά της εισαγγελέως να υποβάλλει τις ερωτήσεις της στην επόμενη συνεδρίαση στις 3 Απριλίου.

    Δηλαδή δύο ημέρες μετά την… Πρωταπριλιά, όπου τα ψέματα δεν… ποινικοποιούνται.

    Αν κρίνουμε από τις προηγούμενες δικασίμους, το «σφυροκόπημα» θεωρείται βέβαιο.

    Πάντως, η ίδια η Πρόεδρος του δικαστηρίου ξεκαθάρισε σε όλους και ειδικότερα στους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης, ότι ο κατηγορούμενος θα απαντήσει μόνο σε νέα ερωτήματα και όχι σε επαναλήψεις των ίδιων ερωτήσεων.

    Και εδώ ταιριάζει η φράση: «Εξηγούμαι, για να μην παρεξηγούμαι», με την Πρόεδρο να είναι έτοιμη να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να ολοκληρωθεί η δίκη χωρίς καμία καθυστέρηση.

    Τα φρέσκα φρούτα που δεν βγαίνουν στον Καραμούζη

    Μία είναι η επένδυση του Καραμούζη που δε φαίνεται να βγαίνει.

    Η εξαγορά της Krop στην οποία προχώρησε ο πρώην τραπεζίτης το 2021 δε φαίνεται να παράγει ακόμα καρπούς, αλλά ο Καραμούζης δεν έχει αποφασίσει ακόμα το exit.

    Ο στόχος του όταν εξαγόραζε το πλειοψηφικό πακέτο της αρτινής εταιρείας φρούτων ήταν να δημιουργήσει τον εθνικό πρωταθλητή στα φρέσκα φρούτα.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουν οι μικρές επιχειρήσεις είναι η συγχώνευση.

    «Ευελπιστούμε ότι ο νέος νόμος για τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις να είναι αρκετά ρηξικέλευθος για να έχει αποτέλεσμα.

    Το μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων είναι το μικρότερο στην Ευρωζώνη, υπάρχουν μόνο 470 επιχειρήσεις αντί 980 που υπάρχουν στην Πορτογαλία, με βάση τον ορισμό της Κομισιόν για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

    Οι μικρές έχουν αδυναμία να αντιμετωπίσουν την ψηφιακή μετάβαση, την εφαρμογή των αρχών ESG και το διεθνή ανταγωνισμό», είπε παρουσιάζοντας μία επένδυση που «του βγήκε».

    Αυτή στο facility management, μία αγορά 1,4 δισ. στην Ελλάδα, στην οποία ο Καραμούζης βλέπει τζίρο 150 εκατομμυρίων.

    Το οικογενειακό δράμα και η συγκίνηση του Ακη Σκέρτσου

    Συγκίνησε όσο λίγοι ο Άκης Σκέρτσος με την ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας.

    Ο υπουργός Επικρατείας, αποκάλυψε ένα τραγικό οικογενειακό γεγονός που λίγοι γνώριζαν.

    Δείχνοντας στους βουλευτές μια οικογενειακή φωτογραφία είπε ότι έχασε σε δυστύχημα τον αδερφό του.

    «Τον αδερφό που έχασα σε τροχαίο δυστύχημα στα 28 του χρόνια.

    Είναι κάτι που μας στιγμάτισε, ζήσαμε τον πόνο, την απόγνωση, τον θυμό.

    Ζήσαμε την απόγνωση και καταλαβαίνω απόλυτα τον πόνο των ανθρώπων που έχουν χάσει παιδιά, αδέρφια, συγγενείς, συζύγους σε αυτό το τραγικό δυστύχημα.

    Ξέρω από πρώτο χέρι πώς είναι να ζεις μια τέτοια τραγωδία.

    Έχω ακόμα ζωντανή τη μάνα μου που δίνει καθημερινά τη μάχη με αυτά τα συναισθήματα.

    Και θεωρώ πως δεν είναι δίκαιο να ισχυρίζεται κάποιος πως υπάρχουν κάποιοι εδώ μέσα περισσότερο ή λιγότερο άνθρωποι που δεν αντιλαμβάνονται τον πόνο των ανθρώπων.

    Αυτός ο λόγος ήταν για να δείξω πως υπάρχουν άνθρωποι σε αυτή την κυβέρνηση και αυτή την παράταξη που βιώνουν τα αντίστοιχα με τους συγγενείς αυτών των ανθρώπων», συμπλήρωσε.

    Ήταν μια στιγμή στη Βουλή ιδιαίτερα φορτισμένη…

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.