• Πολιτική

  Κώστας Αχ. Καραμανλής: Δεν θα κρυφτώ πίσω από τη βουλευτική ασυλία

  • NewsRoom


  «Δεν κρύβομαι, δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη Βουλή.

  Ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε αρχικά ότι σκύβει με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων,

  «Θα ήθελα να σκύψω με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη όσων χάθηκαν στα Τέμπη, αλλά και σε όλους όσοι βρίσκονταν στα βαγόνια το μοιραίο βράδυ και τις οικογένειες τους. Κανείς μας, πόσο μάλλον εγώ, δεν μπορώ να νιώσω πόνο και κενό της απώλειας τους. Απόλυτος σεβασμός σημαίνει συνειδητή αποχή από την εκμετάλλευση ανθρώπινου πόνου και δεν υπάρχει άλλος στην αίθουσα που να επιθυμεί να λάμψει η αλήθεια περισσότερο από μένα», ανέφερε.

  “Καμία βουλευτική ασυλία δεν έχω για τα Τέμπη” ανέφερε ο κ. Καραμανλής, εξηγώντας πως «το θέμα των Τεμπών υπάγεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος. Κι εκεί η διαδικασία είναι συγκεκριμένη. Και είτε είμαι βουλευτής σήμερα, είτε δεν ήμουν, τίποτα απολύτως δεν θα άλλαζε. Το ξέρετε, αλλά επιλέγετε να λέτε ψέματα».

  “Σε όλη μου τη διαδρομή άσκησα πάντα τα καθήκοντά μου με ευσυνειδησία, εντιμότητα και ηθική. Δεν έχω να κρύψω κάτι, ούτε και να φοβηθώ. Στέκομαι εδώ και σας κοιτώ στα μάτια. Με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη αυτών που χάθηκαν και στις οικογένειές τους. Όποιος έχει πραγματικές κατηγορίες για εμένα με αποδείξεις, ας σταματήσει να κραυγάζει και ας τις φέρει. Είμαι εδώ. Θα είμαστε εδώ”, δήλωσε ο κ. Καραμανλής απευθυνόμενος στα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

  Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε πως από τον Οκτώβριο είχε ζητήσει απ’ όσους τον κατηγορούν να καταθέσουν πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη.  «Δηλαδή να συντάξουν συγκεκριμένο κατηγορητήριο και να έρθουν εδώ, να δούμε αν και ποια βάση έχει. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Θεσμικά, εδώ, στη Βουλή. Όχι στα λαϊκά δικαστήρια της τηλεόρασης και των social media»

  Αντίθετα,  κατήγγειλε τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης. «Οι ίδιοι που παριστάνουν τους δημοκράτες, πρώτα μου είπαν ότι δεν είχα δικαίωμα να κατέβω στο λαό, στους πολίτες. Μετά επιτέθηκαν στον τόπο μου, τις Σέρρες, μία ολόκληρη ιστορική περιφέρεια. Εκβίασαν ηθικά και κατηγόρησαν τους συμπολίτες μου. Έφτασε πρώην πρωθυπουργός, να κατέβει υποψήφιος στις Σέρρες. Κι όταν οι πολίτες σε συνθήκες ακραίας πόλωσης με τίμησαν με την ψήφο τους, έριξαν λάσπη στο εκλογικό σώμα. Προφανώς, γιατί ο αρχηγός τους δεν εξελέγη και έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει και την έδρα του στις Σέρρες», σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

  «Στις εκλογές του 2023 μιλούσατε για «κάστρα», σήμερα για «τζάκια». Προφανώς, το αντιλαμβάνεστε ως το αντιπολιτευτικό σας παράσημο, ικανό να σας οδηγήσει στην νομή της εξουσίας. Στόχος σας δεν είμαι εγώ. Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.»

  «50 χρόνια μετά την ίδρυση της παράταξής μας, που ισχυροποίησε την Δημοκρατία, που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εγγυάται διαχρονικά τη σταθερότητα, δεν θα παραδώσουμε την χώρα μας στους θυρωρούς των συμφερόντων», ανέφερε.

  Ο κ. Καραμανλής κατήγγειλε την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, ενώ ανέφερε πως με την πρόταση δυσπιστίας η αντιπολίτευση «έφτασαν στο απροκάλυπτο αποκορύφωμα του κυνισμού, της πολιτικής εργαλειοποίησης… Οι μάσκες έπεσαν.»

  «Εμείς δεν παίξαμε πολιτικό θέατρο, όπως έκαναν άλλοι στο Μάτι»

  Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι από την πρώτη στιγμή, τόσο ο ίδιος, όσο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, βρέθηκαν στο σημείο της τραγωδίας. “Εμείς δεν παίξαμε πολιτικό θέατρο, όπως έκαναν άλλοι στην τραγωδία στο Μάτι”, υπογράμμισε.

  Δήλωσε επίσης ότι: “Σίγουρα δεν είμαι σαν τους πολιτικούς που μετά από μία εθνική τραγωδία έλεγαν ότι όσο κι αν ψάχνουν δεν βρίσκουν κάτι να έκαναν λάθος.Γι’ αυτό και με πονάει περισσότερο ότι δεν καταφέραμε να ξεριζώσουμε αυτή τη νοοτροπία της ανευθυνότητας, που οδήγησε σε τόσα λάθη ή παραλείψεις εκείνη τη μέρα.», ανέφερε

  Τι ανέφερε για τη σύμβαση 717

  Ο κ. Καραμανλής έδωσε απαντήσεις και για τη σύμβαση 717.

  «Η Αντιπολίτευση με κατηγορεί γιατί η σύμβαση ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2023 κι όχι νωρίτερα. Ταυτοχρόνως, η Αντιπολίτευση υιοθετεί και το σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Η οποία τι λέει; Ότι η σύμβαση θα έπρεπε να είχε ακυρωθεί και να ξαναγίνει από την αρχή. Κάτι που αν το έκανα, δεν θα είχαμε, όχι μόνο ολοκληρωμένο έργο, αλλά ούτε καν σύμβαση. Ούτε το Φεβρουάριο του 23, ούτε τον Σεπτέμβριο του 23», ανέφερε.

  «Αποφασίστε: για τι πράγμα φταίω; Που ολοκληρώθηκε ή που δεν ολοκληρώθηκε η σύμβαση; Και για τα δυο δεν μπορεί να φταίω.», αναρωτήθηκε.

  Υπενθύμισε ότι η σύμβαση 717 έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2016, αλλά ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2023, αφού η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε να ξεκολλήσει το έργο.

  «Αν κάποιοι καθυστέρησαν, είναι όσοι είχαν την ευθύνη το 2016, το 2017, το 2018. Γιατί αν μπορούσε και αν έπρεπε να διακοπεί η σύμβαση, ήταν έως τότε. Όμως ούτε την τελείωσαν, ούτε τη σταμάτησαν. Κι επιπλέον, ενέπλεξαν το ελληνικό δημόσιο ως υπαίτιο των καθυστερήσεων και προχώρησαν και σε συμπληρωματική σύμβαση, εγκεκριμένη από το Ελεγκτικό Συνέδριο», τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Κι έτσι αν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διέκοπτε την 717, το ελληνικό Δημόσιο θα επέστρεφε χρήματα και στην Ευρώπη και στους εργολάβους».

  Συνοψίζοντας, ο κ. Καραμανλής εξήγησε πως όταν έφτασε στα χέρια του η σύμβαση όφειλε να την ολοκληρώσει και να δώσει την παράταση, διαφορετικά το Δημόσιοι θα έχανε εκατομμύρια και – το κυριότερο – κανένα έργο δεν θα υπήρχε σήμερα.

  Ο κ. Καραμανλής απάντησε και στην κατηγορία της Αντιπολίτευσης ότι δήθεν η Κυβέρνηση έχει επινοήσει κάποια θεωρία του ανθρώπινου λάθους.

  «Πρώτα απ’ όλα ήταν πολλά τα μοιραία λάθη, όχι ένα δυστυχώς. Και αυτό δεν είναι θεωρία, αλλά πέραν των άλλων βασίζεται και σε ομολογία. Δεν είναι θεωρία, ότι τη μοιραία νύχτα υπήρξε ακολουθία, συσσώρευση λαθών. Επτά φορές παραβιάστηκε ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας. Αυτός που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ως το «Ευαγγέλιο» για το σιδηρόδρομο. Η κατ’ εξακολούθηση παραβίαση του κανονισμού, μετά βεβαιότητας προκάλεσε την τραγωδία», τόνισε.

  Επισήμανε ότι αυτό θα πει αιτιώδης συνάφεια, κάτι που δεν υπάρχει στην περίπτωση της 717, όπως εξάλλου και ο ίδιος ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σπίρτζης, δηλώνει κατηγορηματικά.

  «Κατηγορείτε κι εμένα για συγκάλυψη, ενώ παραιτήθηκα αμέσως κι ένας λόγος ήταν να μην μείνει καμία σκιά στη διερεύνηση του τραγικού δυστυχήματος. Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη που είναι εξ’ ορισμού αντικειμενική», είπε ο πρώην Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

  «Συγκάλυψη είναι να διασπείρεις ψευδείς ειδήσεις και να διαστρεβλώνεις σκόπιμα την αλήθεια για να επιβιώσεις πολιτικά. Να πατάς στον ανθρώπινο πόνο και να ευτελίζεις διαδικασίες με λαϊκίστικες κορώνες. Να διαχέεις το μίσος από σκοτεινούς μηχανισμούς στο διαδίκτυο. Να υποσκάπτεις θεσμούς, όπως είναι η Δικαιοσύνη», ανέφερε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε:

  «Ακούω τόσες προσωπικές αναφορές που γίνονται σε εμένα. Όμως αναρωτιέμαι. Νομίζετε δεν πονάω κι εγώ όπως κάθε Έλληνας; Φαντάζεστε ότι δεν ανατριχιάζω όταν αναλογίζομαι το δράμα που περνούν τόσες οικογένειες; Ότι έχει περάσει έστω και μία μέρα, που να μην έχω σκεφτεί αυτή την τραγωδία; Ότι δεν θα έδινα τα πάντα, για να ζουν ακόμα αυτοί οι 57 άνθρωποι; Μιλάω μέσα από την ψυχή μου ως άνθρωπος και ως πατέρας.»

  Διαβάστε επίσης

  Κ. Χατζηδάκης: Περισσότερο από τα Τέμπη τους νοιάζουν οι ψήφοι

  Ανδρουλάκης: Ψεκασμένες θεωρίες ότι το ΠΑΣΟΚ εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα

  ΝΔ για Φαραντούρη: Νέα version Πολάκη, τι άλλο περιμένει ο Κασσελάκης για να τον θέσει εκτός ψηφοδελτίων;  ΣΧΟΛΙΑ