• Το μυστικό ραντεβού Μυστακίδη-Αφθονίδη, το παρασκήνιο της συνεργασίας Κόπι – Μανουσάκη, τα σούπερ κέρδη της Mytilineos, το ατύχημα του Κωστή Χατζηδάκη, η επέτειος του Παύλου Μυλωνά και η αλήθεια για τους αναλυτές της Goldman Sachs

    Φίλοι αναγνώστες, όπως άλλωστε γνωρίζετε εδώ και πάρα πολύ καιρό, ο Wiseman σας δίνει αξιόπιστη πληροφόρηση που δεν μπορείτε να την βρείτε πουθενά αλλού.

    image

    Στην τελική ευθεία η συμφωνία για την ABB

    Σας είχα ενημερώσει από την Τρίτη για το κρίσιμο ραντεβού μεταξύ του Τέλη Μυστακίδη με τον Νίκο Τσάκο για την πώληση της ABB.

    Προχθές  ο πολυεκατομμυριούχος ομογενής συναντήθηκε με τον άλλο μεγαλομέτοχο της ναυτιλιακής τράπεζας τον Θόδωρο Αφθονίδη, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πλατείας Συντάγματος. Για την ακρίβεια στο King George στο εστιατόριο του ξενοδοχείου.

    Το εστιατόριο Tudor Hall, που βρίσκεται στον έβδομο όροφο, διαθέτει μοναδική νεοκλασική διακόσμηση και απαράμιλλη θέα στην Ακρόπολη .

    Να θυμίσουμε ότι ο τελευταίος κατέχει 41% των μετοχών της Τράπεζας και αρχικά είχε συμφωνήσει να διαθέσει το 14%.

    Όπως με ενημέρωσαν έχει ήδη προγραμματιστεί μία συνάντηση μεταξύ του Μυστακίδη και Τσάκου προκειμένου να ρυθμιστούν οι τελευταίες – κρίσιμες λεπτομέρειες.

    Να σας θυμίσω ότι στην τελευταία συνάντηση που είχαν πριν από λίγες ημέρες οι δύο άνδρες, διαφάνηκε η προοπτική συμφωνίας για την πώληση πακέτου μετοχών από το 31% που κατέχει σήμερα ο Νίκος Τσάκος.

    Το υπόλοιπο 24% των μετοχών βρίσκεται στα χέρια του Γιάννη Κούστα ο οποίος ευθύς εξαρχής είχε εμφανιστεί πρόθυμος να το διαθέσει στον νέο αγοραστή.

    Οι εξελίξεις λοιπόν τρέχουν όποτε, κοντός ψαλμός ….

     

    Mytilineos: Σας είπαμε τα νούμερα 9 ώρες πριν  

    Δεν χρειάζονται πολλά λόγια.

    Ο Wiseman καθημερινά αποδεικνύει την αξιοπιστία του με πραγματικό ρεπορτάζ.

    Μιλώντας με όλες τις πηγές.

    Τρανή απόδειξη, χθες τα αποτελέσματα της Mytilineos ΜΥΤΙΛ 1,16% 38,28 , μιας εταιρείας με κεφαλαιοποίηση 3,74 δισ. ευρώ.

    Είμασταν οι μοναδικοί που σας είπαμε τα κανονικά νούμερα.

    Για να σας φρεσκάρουμε την μνήμη χθες στον WISEMAN, σας γράψαμε, ότι για το α’ τρίμηνο του 2003, η εταιρεία θα παρουσιάσει τζίρο πάνω από 1,350 δισ. ευρώ, EBITDA πάνω από 220 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη πάνω από 140 εκατ. ευρώ.

    Μάλιστα το ρεπορτάζ του mononews.gr  επισημάνθηκε από τους ιδιαίτερα σοβαρούς και αξιόπιστους αναλυτές της Eurobank Equities και της AXIA.

    Στις 09:30 χθες, η εταιρεία, ανακοίνωσε έσοδα 1,360 δισ. ευρώ, EBITDA 225 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 143 εκατ. ευρώ.

    Superbe!!!

     

    Goldman Sachs: Όλη η αλήθεια για τον πακιστανό αναλυτή, οι ελληνικές τράπεζες και η απόλυτη επιτυχία του wiseman

    Φίλοι αναγνώστες, όπως άλλωστε γνωρίζετε εδώ και πάρα πολύ καιρό, ο Wiseman σας δίνει αξιόπιστη πληροφόρηση που δεν μπορείτε να την βρείτε πουθενά αλλού.

    Τι να κάνουμε τώρα;

    Αυτή είναι η αλήθεια.

    Όσοι δεν μπορούν, απλά δεν μπορούν.

    Ιδιαίτερα σε ότι έχει σχέση με την  Goldman Sachs, ο Wiseman έχει reports που πραγματικά κανείς άλλος δεν έχει και ούτε μπορεί να βρει.

    Τον τελευταίο καιρό δημιουργήθηκε τεράστιος ντόρος με τον Πακιστανικής καταγωγής αναλυτή της Goldman Sachs και το περιβόητο report του για την τράπεζα Πειραιώς, τον Δεκέμβριο του 2022.

    Ο Wiseman δεν παρουσίασε ποτέ ότι “αδίκησε” την τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,80% 3,96 .

    Την ωμή πραγματικότητα είπε.

    Αρέσει δεν αρέσει σε κάποιους.

    Ότι δηλαδή είχε βγάλει report με τιμή στόχο το 1.00€ παρακαλώ και ότι κατά την ταπεινή άποψη του Wiseman είχε κάνει τεράστιο λάθος στην αποτίμηση της τράπεζας Πειραιώς.

    Αρέσει δεν αρέσει, ο Wiseman δικαιώθηκε απόλυτα.

    Δυο ημέρες μετά την δημοσιοποίηση του report, ο wiseman, σε ένα απόλυτα τεκμηριωμένο κείμενο απέδειξε ότι ο πακιστανός έκανε λάθος με την αποτίμηση της Πειραιώς.

    Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ο ίδιος αναλυτής, αναθεώρησε και έδωσε τιμή στόχο τα 2.20€ για την τράπεζα Πειραιώς.

    Αυτό έγινε 17 Ιανουαρίου του 2023.

    Δηλαδή σχεδόν 25 ημέρες μετά, την ανάλυση-παρέμβαση του mononews.gr.

    Σήμερα η μετοχή διαπραγματεύεται στα 2,30 ευρώ.

    Προσέξτε τώρα γιατί κάποιοι τείνουν σε συνεχή βάση να παραπληροφορούν την επενδυτική κοινότητα για αλλότριους λόγους.

    Για να ξέρετε, τις ελληνικές τράπεζες πριν από 1 χρόνο τις παρακολούθησε η Goldman Sachs Λονδίνου, σας το είχαμε γράψει πρώτοι αυτό.

    Πριν από 1 χρόνο περίπου, τις έδωσε στους αναλυτές του Κόλπου και συγκεκριμένα στον κ. Waleed Mohsin που σας είχαμε πει ότι είναι Managing Director και στον βοηθό του κ. Mikhail Butkov.

    Tα 2 πρώτα report της Πειραιώς τα έκανε ο κ. Mohsin, αυτός ήταν το πρώτο βιολί.

    Δηλαδή, το λάθος με την τιμή στόχο του 1.00€ ήταν αποκλειστικά δικό του επίτευγμα, του Πακιστανού δηλαδή και όχι του βοηθού του.

    Προς τιμήν του, το κατάλαβε και το μάζεψε γρήγορα.

    Όμως, επειδή η Goldman Sachs είναι η νούμερο 1 επενδυτική τράπεζα στον κόσμο και δημιουργήθηκε τεράστιο θέμα με το σουρεάλ report του Πακιστανού, έδωσε εντολή στον βοηθό του κ. Butkov αυτός να ασχοληθεί σε βάθος με τις ελληνικές τράπεζες.

    Δείτε παρακάτω τι αναφέρει το report της Goldman Sachs που εκδόθηκε προ ολίγων ημερών και για την ακρίβεια στις 27 Απριλίου του 2023.

    Τις ελληνικές τράπεζες τις αναλαμβάνει ο κ. Butkov.

    Απλά η GS “αποχαιρέτησε” τον Πακιστανό από τις Ελληνικές Τράπεζες.

    Εάν η ωμή αλήθεια δεν αρέσει τι να κάνουμε.

    Τα επίσημα reports της Goldman Sachs αυτό επισημαίνουν.

    H έκθεση (27 Απριλίου 2023) της Goldman Sachs για τις ελληνικές τράπεζες και η ανακοίνωση για τον Mikhail Butkov 

     

     

    Γιατί δεν εμφανίζεται ένας άλλος αναλυτής,  ο κ. Ashwath

    Οι  κ. Mohsin, Butkov και Ashwath σαν κύριά τους δουλειά έχουν όλες τις CEEMEA τράπεζες.

    Ο κ. Ashwath δεν παρακολουθούσε ποτέ τις ελληνικές τράπεζες, απλώς είχε μπει το όνομά του.

    Ο συγκεκριμένος αναλυτής που είναι και CFA και με 2 masters από το LSE σε Finance και Economics ήταν πριν υπεύθυνος για το European Transportation, Infrastructure and Building Materials Sectors της Goldman και ως generalist.

    Με το που πήγε στο Ντουμπάι, μπήκε στο team που παρακολουθεί τις τράπεζες του Κόλπου όπου μαζί με τους κυρίους Mohsin, Butkov και Mamtani που είναι υπεύθυνοι για τις GCC Banks, 63 στο σύνολό τους, πολλή δουλειά ….

    Αυτοί λοιπόν που σας παρα-πληροφορούν ότι ο κ. Ashwath έφυγε, δεν έφυγε.

    Είναι εκεί στη θέση του, αυτή που είχε πάντα.

    Απλώς, πολύ σωστά, βγήκε το όνομά του από τις εκθέσεις των ελληνικών τραπεζών γιατί ποτέ δεν ασχολούνταν με αυτές. (Δείτε παρακάτω τους πίνακες)

    Ρωτήστε οποιονδήποτε IR συστημικής τράπεζας και θα σου πει ότι τον τελευταίο χρόνο εμείς από την Goldman μόνο με τον κ. Mohsin και Butkov μιλάμε.

    Δεν ξέρουνε κανέναν Ashwath.

    Και πριν από αυτούς μιλούσαμε με τους αναλυτές της Goldman από το Λονδίνο κ. Jose Abad και κα Anna Marshall.

    Κάποιοι ενοχλήθηκαν σφόδρα με την τεράστια επιτυχία του Wiseman και παραπληροφορούν την επενδυτική κοινότητα.

    Φίλοι αναγνώστες, τι να κάνουμε τώρα;

    Φίλοι αναγνώστες, τι να κάνουμε τώρα;

    Η αλήθεια είναι μία, όπως οι κατατάξεις των Πανεπιστημίων.

    Σύμφωνα με τον κορυφαίο οργανισμό QS world university rankings, για να γνωρίζετε, το Master του LSE σε Accounting & Finance με βάση την κατάταξη του 2023 είναι το 7ο καλύτερο στον κόσμο.

    Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, το Master Accounting & Finance του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου είναι 46ο στην κατάταξη.

    Στην ίδια θέση με το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC).

    Τι να κάνουμε τώρα;

    Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα.

    Όπως και στη Νομική.

    Αρέσει δεν αρέσει, το NYU με βάση την QS rankings έχει το 6ο καλύτερο πρόγραμμα σε Law & Legal Studies για το 2023.

    Το University of Chicago είναι στη 10η θέση ενώ το Northwestern που είναι και αυτό στο Chicago είναι στην 63η θέση.

    Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν, δύο δικηγόροι μπορεί να έχουν πάρει το μεταπτυχιακό τους από την ίδια πόλη του Chicago, ο ένας όμως να έχει τελειώσει από το Northwestern, 63ο στην κατάταξη και φυσικά δεν έχει καμία σχέση με αυτόν που έχει τελειώσει το University of Chicago, 10ο στην κατάταξη και σίγουρα με αυτόν που έχει τελειώσει το NYU, 6ο στην κατάταξη.

    Στην Ελλάδα όμως έχουμε συνηθίσει να βαπτίζουμε το κρέας ψάρι.

    Όλοι το ίδιο είμαστε, τι Northwester, τι NYU, τι University of Edinburgh, τι London School Economics.

    Ο Wiseman όμως θα σας λέει πάντα τα σύκα σύκα και την σκάφη σκάφη και δεν θα φοβάται να εκφράζει την άποψή του και ας πηγαίνει κόντρα σε μεγαθήρια όπως η Goldman Sachs.

    Άνω κάτω στην Εθνική Τράπεζα με την ψηφιακή κάρτα εργασίας

    Μεγάλη αναστάτωση μαθαίνω ότι προκλήθηκε στους υπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ 2,49% 7,40 όταν η Διοίκηση της Τράπεζας τους ενημέρωσε στις αρχές τις εβδομάδας ότι θα πρέπει να κοινοποιούν την παρουσία τους στην Τράπεζα αποκλειστικά μέσω του νέου συστήματος που τοποθετήθηκε στους υπολογιστές τους και όχι με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας από τα κινητά τους.

    Το κλίμα ήταν «στραβό» με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας και τώρα … απόγινε με τη νέα αυτή καινοτομία.

    Όπως μου μετέφεραν μάλιστα δεν είναι λίγοι οι υπάλληλοι της Τράπεζας που αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τη νέα αυτή διαδικασία.

    Αυτά είναι τα παρατράγουδα της …τεχνολογίας όταν αυτή προσπαθεί να μπει σφήνα στα «κεκτημένα δικαιώματα» των εργαζομένων.

    Άλλωστε κάποιοι συνδικαλιστές είχαν ταχθεί εξ αρχής κατά του συστήματος της ψηφιακής κάρτας, καταγγέλλοντας ότι παραβιάζεται συστηματικά το ωράριο τους κλπ.

    Επέτειος Mυλωνά στη διοίκηση της Εθνικής

    Mία που είμαστε στην Εθνική να σας θυμίσω – όπως γινόταν στις παλιές στήλες ιστορικής αναδρομής στις εφημερίδες –  ότι σαν χθες πριν από πέντε χρόνια είχαμε  αλλαγή Διοίκησης.

    Σαν χθες 4 Μάϊου 2018 ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Λεωνίδας Φραγκιαδάκης υπέβαλε την παραίτηση του, η οποία έγινε δεκτή.

    Την ίδια σχεδόν ημέρα – αν δεν με απατά η μνήμη μου – ανέλαβε προσωρινός διευθύνων σύμβουλος ο Παύλος Μυλωνάς τότε αναπληρωτής διευθ/ων σύμβουλος.

    Να πληρωθεί η λαϊκή θυμοσοφία η οποία θέλει «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού».

    Όσο για τον Λεωνίδα Φραγιαδάκη δεν έχω μάθε τι απέγινε στη συνέχεια.

    Μόνο λίγους μήνες μετά την παραίτηση του το όνομα του ενεπλάκη στην υπόθεση των Panama Papers με ένα ποσό της τάξεως των 9 εκατ. ευρώ.

     

    Απασφάλισε για τις τράπεζες ο Στασινός

    Ξεσπάθωσε για τη συμμετοχή των τραπεζών στο «Σπίτι μου» ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητήριου, όταν κλήθηκε να μιλήσει για το πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής στο συνέδριο RED Meeting Point για το real estate.

    Ο Γιώργος Στασινός τόνισε πολλές φορές ότι η αίσθησή του είναι ότι οι τράπεζες δεν ανταποκρίνονται στο πρόγραμμα της κυβέρνησης, «ξέρουν μόνο να κάνουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και να βάζει τα λεφτά του ο κόσμος».

    Προφανώς οι μηχανικοί έχουν καεί από τα λεφτά που έχασαν στην Τράπεζα Αττικής αλλά για αυτό φέρουν μερίδιο ευθύνης και οι ίδιοι.

    Κάλεσε δε  την πολιτεία να φροντίσει να ανταποκρίνονται οι τράπεζες στους υποψήφιους δανειολήπτες και να δώσει περισσότερα (και) φορολογικά κίνητρα, απαντώντας στην ομοτράπεζή του, Γιάννα Χορμόβα, υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ ότι «όχι, δεν κάνουμε κάτι καλά, κάνουμε για πρώτη φορά μια σοβαρή προσπάθεια».

    Αυτή ήταν η αντίδραση του Στασινού στα στοιχεία που παρέθεσε η κ. Χορμόβα για το πρόγραμμα: μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 25.000 αιτήσεις (οι οποίες, βέβαια, μπορεί να είναι διπλές – τριπλές αιτήσεις σε παραπάνω από μία τράπεζες), 5.000 έχουν εξεταστεί και 500 αιτήσεις έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα δεσμεύοντας 7,5% του συνολικού προϋπολογισμού.

    Το 10% των αιτήσεων αφορά δικαιούχους με ετήσιο εισόδημα 10.000-12.000 ευρώ, στοιχείο για το οποίο ο Γιώργος Στασινός ήταν επίσης επιφυλακτικός.

     

    Επίσημα ο Μάνος Μανουσάκης  του ΑΔΜΗΕ  και ο Χρήστος Κοπελούζος συνεργάζονται για τον αγωγό  Ελλάδας-Αιγύπτου

    Όλο το παρασκήνιο που είχε προαναγγείλει ο wiseman.

    Συμφώνησαν ουσιαστικά με Μνημόνιο Κατανόησης υπεγράφη ο Μάνος Μανουσάκης του  ΑΔΜHE και ο Χρήστος Κοπελούζος της ELICA SA του Ομίλου Κοπελούζου, για τη συμμετοχή του  ΑΔΜΗΕ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που αναπτύσσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

    Η εταιρία είναι η  “GREGY – Green Energy Interconnector”.

    Ο Μανουσάκης του  ΑΔΜΗΕ να αγοράσει το 33,3% της εταιρείας.

    Ήρθε συνεπώς η ώρα ως mononews.gr και ως wiseman να θυμίσουμε προς όλους ότι με συνεχόμενα δημοσιεύματα είχαμε προαναγγείλει όλα όσα έγιναν τώρα.

    Καταρχάς  είχαμε γράψει πως το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου βρίσκεται πλέον στον  «πυρετό της δόξας» ενθυμούμενοι  μία παλιά νεανική ταινία βρίσκεται

    Όλες οι κινήσεις που προηγήθηκαν…

    Λοιπόν έχουμε και λέμε:

    Πριν από περίπου 25 ημέρες ο   Δημήτρης Κοπελούζος, επικεφαλής του φερώνυμου Ομίλου  συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι  στο πλαίσιο της επίσκεψης του τελευταίου στην Αθήνα και των συνομιλιών που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

    Το θέμα της συνάντησης  ήταν φυσικά το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, όπου όπως μαθαίνω ο Αιγύπτιος επίσημος και στενός συνεργάτης του Προέδρου Αλ Σίσι, είπε πως το Σχέδιο GREGY  Interconnector του Ομίλου Κοπελούζου, είναι «το πιο ώριμο και το πιο προχωρημένο» και γι’αυτό έχει τη στήριξη του Καίρου.

    Μετά από αυτό, η «μάχη» μεταφέρθηκε στις Βρυξέλλες όπου το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου, τόσο ο Όμιλος Κοπελούζου όσο και ο βασικός ανταγωνιστής Χρήστος Καλαβρουζιώτης της Eunice, παρουσίασαν τα ανταγωνιστικά τους σχέδια για τη διασύνδεση.

    Στο πάνελ ήταν και  κάποια ‘μεγάλα ονόματα’ της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας (DGENERGY) της Κομισιόν.

    Υπενθυμίζω πως το «ιερατείο» της DGENERGY έχει την εξής σύνθεση: αφεντικό είναι η «παγερή»  Δανή κα Ditte Juul Jørgensen που είναι η πανίσχυρη Γενική Διευθύντρια, και οι τρείς αναπληρωτές είναι η γερμανίδα «σκληρή οικονομολόγος της Xαϊδελβέργης» κα Mechthild Wörsdörfer, ο αμφιλεγόμενος ιταλός Massimo Garribba και ο μοναχικός Βρετανός Matthew Baldwin που έχει ξεμείνει εκεί από την εποχή που η Γηραιά Αλβιών μας καταδεχόταν εμάς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

    Οι συνδιεκδικητές του έργου είχαν την  πρώτη  σοβαρή  ακρόαση   αξιολόγησης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων που διεκδικούν την ένταξη τους στη λίστα των έργων βασικής προτεραιότητας της ΕΕ.

    Οι τεχνοκράτες  του ομίλου Κοπελούζου παρουσίασαν  το project GREGY και οι αντίστοιχοι  της Eunice τη δική τους πρόταση για τη διασύνδεση το σχέδιο GAP.

    Στις Βρυξέλλες είχε κληθεί και ο φίλος της στήλης Θανάσης Δαγούμας της ΡΑΕ και πλέον ΡΑΑΕΥ (της «Υπερ-Αρχής» για Νερά-Ενέργεια-Σκουπίδια).

     

    Είχε αποφασίσει εκών-άκων  τελικά και ο Μανουσάκης του ΑΔΜΗΕ…

    Όπως σας είχε ενημερώσει ο wiseman από τις 28 Απριλίου, μετά από μακρά, αμφιταλάντευση ο… μάγος των ελιγμών Μάνος Μανουσάκης του ΑΔΜΗΕ έκανε κι επισήμως γνωστό ότι τεχνικά εφικτή λύση είναι η απευθείας ηλεκτρική διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς καθώς το νησί της Κρήτης είναι κορεσμένο ενεργειακά, εν ολίγοις ψήφισε Κοπελούζο και χθές αυτό επισημοποιήθηκε.

    Λένε πάντως πως ο «ντριμπλέρ» κος Μάνος, ήθελε να αφήσει το θέμα ανοιχτό μέχρι το τέλος για να παίζει και με τους δύο ενώ στην αρχή ήταν 100% με τον Κοπελούζο και τα γύρισε με “τρελή πιρουέτα”.

    Τελικά κάτι οι «θορυβώδεις» επισκέψεις στο γραφείο του, κάτι οι ουρανομήκεις κραυγές (και όχι ζητωκραυγές) από τα τηλέφωνα, τον ανάγκασαν να δημοσιοποιήσει, (οικειοθελώς φυσικά, αλίμονο) την προτίμησή του.

     

    Παραμονές 25ης Μαρτίου σας είχε αποκαλύψει ο wiseman ότι…

    Αλλά ο wiseman, ήδη από τις 24 Μαρτίου σας είχε αναλύσει όλο το πλούσιο παρασκήνιο για το θέμα και είχε αναφέρει το ρόλο του «καλιφορνέζου» μάνατζερ με τις υπερατλαντικές διασυνδέσεις κ. Andreas Borgeas που «τρέχει» τον Greece Africa Power Interconnector (GAP) για λογαριασμό του κου Καλαβρουζιώτη.

    Να θυμίσουμε όμως πως στο GREGY Interconnector του Ομίλου Κοπελούζου έχει δηλώσει συμμετοχή και ο αντίστοιχος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρισμού της Αιγύπτου, άρα το δέσιμο ήταν ισχυρό από την αρχή.

    Φαίνεται πως και μόνο η είδηση ότι  ο … «καλιφορνέζος» μάνατζερ κ. Borgeas ζήτησε  την άμεση βοήθεια του ΑΔΜΗΕ και του κ. Μάνου Μανουσάκη, ώστε με το καλώδιο της Κρήτης του Διαχειριστή να φτάσουν στο Λαύριο, χωρίς να εισπράξει αυτόματη άρνηση από το «μάγο της ντρίμπλας», προκάλεσε θύελλα πολλών μποφόρ σε πολιτικό επίπεδο όπου οι δεσμοί είναι πολύ ισχυροί.

    Ακόμη όμως και μετά τις τελευταίες ξεκάθαρες εξελίξεις υπέρ  του GREGY Interconnector, ούτε ο Γιώργος Καλαβρουζιώτης ούτε ο  Andreas Borgeas, μένουν  με  σταυρωμένα χέρια παρά  την «πόρτα» που έφαγαν: συνεχίζουν (ακόμη και σήμερα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές!) τις  επαφές με δύο  μεγάλους  ελληνικούς Ομίλους, ανταγωνιστές του Ομίλου Κοπελούζου, άγνωστο τώρα με ποιο νέο σχεδιασμό.

    Το ερώτημα πλέον είναι εάν  εξακολουθούν να  έχουν από κοντά τον  Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, τον ευγενέστατο και εξαιρετικά δραστήριο Τζόρτζ Τσούνη ο οποίος ήδη έχει αποκτήσει άριστη φήμη στην πατρίδα μας και όχι μόνο επειδή είναι ελληνικής καταγωγής.

    Όπως μάλιστα μου έλεγε μάλιστα κάποιος παλιός μου φίλος μέσα από «ΤΗΝ Πρεσβεία» για τον πρέσβη, «εδώ ο Τζόρτζ έβαλε μέχρι και το τηλεοπτικό Master Chef στο σπίτι του, τον καλιφορνέζο Borgeas δεν θα έβλεπε;».

    Δεν ξέρουμε εάν ο «καλιφορνέζος» παρεπιδημεί ακόμη εν Αθήναις, ή επέστρεψε στον ήλιο της Πολιτείας του, όπου δυστυχώς οι Τράπεζες εκεί χρεοκοπούν δύο-δύο.

    Ρωτούσαμε επίσης τότε να  μας μας αποκαλύψουν ποιος επιχειρηματίας …«φαγώθηκε» στο περιβόητο δείπνο, μεταφορικά ομιλούντες βεβαίως.

    Τώρα έχουμε την απάντηση: «φαγώθηκε» ο Καλαβρουζιώτης, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη με τί γαρνιτούρα σερβιρίστηκε το πιάτο…

    Επιχορήγηση μαμούθ 280 εκατ. ευρώ για την Εγνατία Οδό

    Στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 280 εκατ. Ευρώ μαθαίνω ότι ανέρχεται η κρατική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που κατευθύνεται προς την Εγνατία Οδό, για την οποία αναμένεται έως τα τέλη του έτους να υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης με ανάδοχο τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,24% 16,34 και την Egis.

    Άνθρωποι που ξέρουν καλά όσα συμβαίνουν εντός και εκτός του υπουργείου υποδομών και μεταφορών έριξαν μία καλή ματιά στον προϋπολογισμό του οδικού άξονα για το 2023 και μου είπαν ότι κρατικός προϋπολογισμός έχει επιβαρυνθεί με 205 εκατ. Ευρώ μέσω επιχορηγήσεων από το ΠΔΕ, ενώ η χρηματοδότηση από Ταμείο Ανάκαμψης ανέρχονται στα 75 εκατ. Ευρώ.

    Αναρωτιέμαι ποιος ευθύνεται για αυτή την κατάσταση, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο πιο γρήγορα αναλάβει την παραχώρηση η κοινοπραξία τόσο λιγότερο θα επιβαρύνεται το Ελληνικό Δημόσιο , ενώ και ο ίδιος ο Γιώργος Περιστέρης άνοιξε προχθές τα χαρτιά του και αναφέροντας  ότι οι υπογραφές θα έχουν πέσει έως τα τέλη της χρονιάς.

    Ελπίζω να έχει την ίδια άποψη και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, και να κάνει ότι χρειάζεται για να πάει η σύμβαση επιτέλους στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

    Με αυτό τον τρόπο θα σώσει την παρτίδα καθώς οι ξένοι επενδυτές που διεκδικούν την έτερη μεγάλη οδική παραχώρηση της  Αττικής Οδού, δε νομίζω ότι ενθαρρύνονται από τις καθυστερήσεις.

    Προς το παρόν το μόνο που βλέπουν είναι οι απανωτές παρατάσεις στην ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών και κάποιοι κακοπροαίρετοι θα μπορούσαν ήδη να κάνουν υποθέσεις για παράταση της υφίσταμενης σύμβασης που έχουν αναλάβει οι Όμιλοι Ελλάκτωρ και ΑΒΑΞ.

    «Εργατικό ατύχημα» για τον Κώστα Χατζηδάκη

    Στις επάλξεις της προεκλογικής εκστρατείας στο Βόρειο Τομέα της Β´ Αθηνών παραμένει ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

    Ένα μικρό ατύχημα εντός του σπιτιού του και το αιμάτωμα που του προκάλεσε στο γόνατο δεν ήταν ικανό για  να τον κρατήσει μακριά έστω και για λίγα 24ώρα από τους ψηφοφόρους και τα προβλήματα της εκλογικής του περιφέρειας.

    Το μικρό ατύχημα μάλιστα , το ανακοίνωσε ο ίδιος κάνοντας χιούμορ, προχθές το βράδυ σε ένα κάλεσμα που έγινε στο Ψυχικό και διοργανώθηκε από τους πολύ καλούς του φίλους Κωνσταντίνο Μακρή και Χριστίνα Λάππα.

    Ο κ. Μακρής είναι expert των αγορών και κ. Λάππα γνωστή δικηγόρος των Αθηνών.

    Το καθημερινό πρόγραμμα του Υπουργού περιλαμβάνει περιοδείες σε γειτονιές των Βορείων Προαστίων, συγκεντρώσεις σε σπίτια, ομιλίες σε εκδηλώσεις και τα βράδια εμφανίσεις σε τηλεοπτικά πάνελ.

    Επιπλέον το Σαββατοκύριακο που έρχεται διοργανώνει και 2 μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις.

    Το Σάββατο  στις 12.30 το μεσημέρι εκδήλωση για τους νέους σε κεντρικό ξενοδοχείο Royal Olympic και την Κυριακή το απόγευμα στις 19.00 εκδήλωση για τις γυναίκες στο Hide and Seek, το γνωστό bar restaurant στο Χαλάνδρι.

    Πάντα κοντά στον υπουργό είναι η σύζυγός του, η ιδιαίτερα ικανή γιατρός  Πόπη Καλαϊτζή.

     

    Η Goldman Sachs,  η MERCEDES, η  Autohellas , η Μοτοδυναμική  και ο Πετρόπουλος 

    Έπεσε στα χέρια του Wiseman το τελευταίο note της Goldman Sachs που βγήκε στις 28 Απριλίου για την Mercedes-Benz Group.

    To συγκεκριμένο report πρέπει να γίνει βίβλος για όσους επενδύουν στις μετοχές του Πετρόπουλου, της Μοτοδυναμικής και της Autohellas.

    Πρώτο και κυριότερο, για να μη κοροϊδευόμαστε φίλοι αναγνώστες, οι 3 ελληνικές εισηγμένες είναι εμπορικές εταιρείες.

    Δεν έχουν δικό τους ΑΠΟΛΥΤΩΣ τίποτα, είναι ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ διαφόρων εταιρειών.

    Πάμε τώρα να δούμε τι λέει η Goldman Sachs για την Mercedes-Benz.

    Η Goldman Sachs μετά τα αποτελέσματα Α’ τριμήνου 2023 της Mercedes-Benz της δίνει σύσταση buy με τιμή στόχο τα 96.00€ και την έχει και στην Pan European Conviction list της.

    Το συγκλονιστικό φίλοι αναγνώστες είναι ότι με βάση τα στοιχεία της Goldman (βλέπε πίνακα παρακάτω), η Mercedes στα 70.00€ παίζει με ένα EV/EBITDA 2022 = 2.6!!! και με ένα P/E 2022 = 4.6!!!

    Έχει μια μερισματική απόδοση 8.4% και μια απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών 11.7%.

    Για το 2023 παίζει με ένα προβλεπόμενο EV/EBITDA 2023e = 3.3, το P/E 2023e = 5.5 και μια προσδοκώμενη μερισματική απόδοση 2023e = 7.2%.

    Για το 2025 η Goldman υπολογίζει ότι στα 70.00€ η Mercedes παίζει με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA 2025e = 2.4, με ένα P/E 2025e = 4.6, μια προσδοκώμενη μερισματική απόδοση 2025e = 8.5% και με μια προσδοκώμενη απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών 2025e = 15.5%.

    Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτή τη στιγμή η Mercedes-Benz είναι η πεμπτουσία της υποτιμημένης μετοχής.

    Το απίστευτο όμως είναι φίλοι αναγνώστες ότι η Goldman μας λέει ότι πρέπει να παίξει με ένα P/E = 7.5 με βάση τα κέρδη του 2024 και έτσι βγάζει την τιμή στόχο των 96.00€.

    Απίστευτο και όμως αληθινό, να παίζει με P/E = 7.5, ούτε καν 10.

    Πάμε τώρα στις ελληνικές εισηγμένες που είναι στον κλάδο των αυτοκινήτων για να δούμε εάν είναι φθηνές ή ακριβές σε σχέση με την Mercedes.

    Προσέξτε, είπαμε, οι ελληνικές είναι εμπορικές εταιρείες, αντιπροσωπείες έχουνε, τίποτα δικό τους.

    Επειδή του Wiseman του αρέσει να είναι ακριβοδίκαιος, η εταιρεία που έκλεψε την παράσταση το 2023 είναι η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.

    Όπως παλαιότερα σας έχει γράψει ο Wiseman, ο κ. Πάρης Κυριακόπουλος κοπιάρει το επιχειρηματικό μοντέλο της AUTOHELLAS του κ. Ευτύχιου Βασιλάκη και το κάνει εξαιρετικά καλά.

    Όμως, στην τιμή των 3.28€, η μετοχή της ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ έχει μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 95.94 εκ ευρώ και με κέρδη 9.20 εκ ευρώ παίζει με ένα P/E 2022 = 10.42.

    H ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, και μπράβο της, άφησε πίσω της χιλιόμετρα την ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ.

    Παλιά είχαν την ίδια κεφαλαιοποίηση και πιο παλιά ο ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ είχε μεγαλύτερη από αυτή της ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ. Σήμερα όμως ο ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ έκλεισε στα 7.46€ έχοντας δηλαδή μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 52.74 εκ ευρώ.

    Με κέρδη 6.54 εκ ευρώ που έβγαλε το 2022, αυτό μας δίνει ένα P/E 2022 = 8.06.

    Προσέξτε όμως, ο ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ παίζει με ένα EV/EBITDA 2022 = 4.648, η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ στα 3.28€ παίζει με ένα EV/EBITDA 2022 = 4.559.

    Τέλος, η AUTOHELLAS στα 12.80€ και στην κεφαλαιοποίηση των 622.39 εκ ευρώ παίζει με ένα P/E 2022 = 8.02 και με ένα EV/EBITDA 2022 = 4.90.

    Όπως βλέπετε, οι 3 ελληνικές εταιρείες έχουν σχεδόν τους ίδιους αριθμοδείκτες και θεωρούνται φθηνές.

    Αλλά δυστυχώς για αυτές, σε σχέση με την Mercedes-Benz όχι απλώς είναι ακριβές αλλά πανάκριβες.

    Η Mercedes-Benz παίζει στα 70.00€ με ένα P/E 2022 = 4.6 ενώ οι ελληνικές με ένα P/E 2022 από 8 έως 10.

    Η Mercedes-Benz παίζει με ένα EV/EBITDA 2022 = 2.6 και οι ελληνικές παίζουν από 4.55 έως 4.90.

    Κατά την ταπεινή άποψη του Wiseman δεν υπάρχει ποιοτικός ξένος θεσμικός που να προτιμήσει να αγοράσει AUTOHELLAS, ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ ή ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ πριν αγοράσει Mercedes-Benz.

    Πρώτα θα αγοράσει Mercedes-Benz με ένα P/E 2022 = 4.6 για να την πουλήσει με ένα προσδοκώμενο P/E 2024e = 7.5.

    Δηλαδή θα καρπωθεί μια άνοδο της τάξης του 37% και μετά θα κοιτάξει να αγοράσει κάποια από τις 3 ελληνικές εισηγμένες.

    Γιατί και στην τιμή των 96.00€ η Mercedes-Benz θα είναι και πάλι φθηνότερη από ότι είναι τώρα οι 3 ελληνικές εισηγμένες.

    Αρέσει δεν αρέσει, αυτά δείχνουν οι αριθμοί.

    Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα που μόνο ο Wiseman σας την προσφέρει.

    Το τι κάνει ο καθένας μετά, είναι πάντα δική του απόφαση.

    Ο Wiseman έχει πάντα σαν στόχο να σας δίνει χρήσιμη και μοναδική πληροφόρηση.

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.