array(0) {
}
        
    
Menu
0.28%
Τζίρος: 93.10 εκατ.

BCC: Απορρίπτει την κριτική του Λευκού Οίκου και υπερασπίζεται τη δημοσιογραφική κάλυψη για τα θανάσιμα πυρά στη Λωρίδα της Γάζας

            
The Wiseman

Η αποτυχία Βρούτση με το μπάσκετ, το Helikon (πιο) δυνατά στην Alpha, το νέο deal του Ψάλτη, το παλτό του Λύκου, τα 6 πλοία της Λούλου Ζειν, η ΑΜΚ του Λάμπρου, και η συγκίνηση της Κεραμέως

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ • 02.06.2025
Τι θα γίνει σε Alpha, Πειραιώς, Εθνική, ΑΔΜΗΕ, ο πόλεμος στο Ελληνικό, η έφοδος του ΣΔΟΕ στις Σπέτσες, το ρωσικό του Αλαφούζου, ο Παπασταύρου και ο ΝΟΚ, το gala στο Λονδίνο, το lunch Μαρτίνου, η έκθεση της Σαλώμης και ένα hot quiz
ΕΠΟΜΕΝΟ • 04.06.2025
Όλη η αλήθεια για το μπάσκετ και το ΜΜ, τι συμβαίνει σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AKTOR, o γιαπωνέζος (wanna be) πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού, τα 4 νέα πλοία του Πολέμη, και ένα quiz με την άφιξη του Τράμπ στην Ελλάδα

Τράπεζες, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, 3Ε

Αγαπητοί αναγνώστες, χθες η αγορά ήταν υποτονική.

Πολλές μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησαν σημαντικά, ενώ για τις μετοχές του δείκτη MSCI η επενδυτική κοινότητα θεωρεί ότι υπήρχαν κάποια υπόλοιπα από το rebalancing της Παρασκευής.

Σε κάθε περίπτωση, από την χθεσινή ημέρα κρατάμε την καλή συμπεριφορά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που έκλεισε στα 19,09 ευρώ με οριακή πτώση 0,42%, του ΟΠΑΠ που έκλεισε αμετάβλητος στα 18,94 ευρώ και των Eurobank, OTE και 3Ε που ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο.

Εξαιρετικά δυνατός ο ΑΔΜΗΕ που έκλεισε με κέρδη 1,89% στα 3,2 ευρώ και όγκο συναλλαγών τα 404.000 χαρτιά.

Αξιοπρόσεκτες και οι συστημικές τράπεζες.

Η Εθνική ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με οριακή πτώση, ενώ Πειραιώς και Alpha προς το τέλος έκλεισαν με απώλειες 0,8 και 1% αντίστοιχα.

Alpha: Τo Helikon συνεχίζει 

Και πάμε όμως τώρα στην Alpha Bank.

Αγαπητοί αναγνώστες, εμείς πρώτοι εδώ στο Wiseman σας αποκαλύψαμε ότι το διάσημο Ιταλικό fund HeliΚon έχει ξεκινήσει και αγοράζει δυνατά Alpha Bank.

Την προηγουμένη εβδομάδα σας γράφαμε ότι κατέχει το 1,2% των μέτοχων.

Όμως όπως με ενημερώνουν το fund καθημερινά αγοράζει από 500.000 έως 1.000.000 χαρτιά.

Άρα εκτιμώ ότι ήδη το συνολικό του ποσοστό ήδη έχει ξεπεράσει το 1,5%.

Οι έμπειροι Ιταλοί που έχουν την έδρα τους στο Μιλάνο είναι σαφές ότι αγοράζουν για να έχουν ένα σημαντικό ποσοστό της τράπεζας του Βασίλη Ψάλτη.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό κάποια στιγμή να εμφανιστούν με το 5%.

Άλλωστε σχεδόν πάντα αγοράζουν από 5 έως 10% σε όποια εταιρεία τοποθετούνται.

Ψάλτης: Αγοράζει ασφαλιστική 

Όμως εκτός από το Helikon, πηγές μου με ενημερώνουν ότι ο πολυτάλαντος τραπεζίτης Βασίλης Ψάλτης έχει ήδη σχεδιάσει το επόμενο του deal.

Το αφεντικό της Alpha αυτή την φορά κοιτάει στην Κύπρο, μια από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες της Μεγαλονήσου.

Για να σας φρεσκάρω την μνήμη προ μηνών η Alpha Bank εξαγόρασε την Κυπριακή AstroBank.

Άρα ο συνδυασμός τράπεζα plus ασφαλιστική εταιρεία «δένει» απόλυτα.

Fit & proper για τον Ορσέλ της UniCredit 

Με διαδικασία εξπρές εκτιμάται ότι θα δοθεί από τον SSM το fit& proper στον ισχυρό άντρα της UniCredit, Αντρέα Ορσέλ, για να αυξήσει το ποσοστό του στην Alpha Bank μέχρι το 29,9%.

Την ίδια ώρα «πάγωσε» κάθε διαδικασία αξιολόγησης για τον Χένρι Χολτερμαν, ο οποίος πούλησε το ποσοστό του στην Alpha.

Την περασμένη εβδομάδα η UniCredit, απέκτησε επιπλέον 9,7% της τράπεζας ανεβάζοντας τη συνολική της συμμετοχή στο περίπου 20%, και έχει ζητήσει από τον επόπτη έγκριση για να  αυξήσει το ποσοστό της  έως και 29,9%.

Και αυτό θα γίνει άμεσα.

Ο λόγος είναι προφανής.

Η Alpha Bank σύμφωνα με τις προβλέψεις θα έχει φέτος κέρδη κοντά στο 1 δις ευρώ.

Αυτό σημαίνει κέρδη για τους Ιταλούς 300 εκατ. ευρώ.

Και ταυτόχρονα μπορούν να αποχωρήσουν από την  Ρωσία, όπου έχουν αυτόνομη παρουσία, που τους αποφέρει κέρδη 300 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα.

Η UniCredit  βρίσκεται σε διαδικασία να εξαγοράσει την Banca Popolare di Milano –είχε καταθέσει από πέρυσι μη δεσμευτική προσφορά-, και βρίσκεται σε συζητήσεις με την ιταλική κυβέρνηση, που έχει βάλει μία σειρά από όρους για να προχωρήσει το deal, ένας εκ των οποίων είναι και η αποχώρηση από την Ρωσία.

Φεύγοντας λοιπόν από την Ρωσία θα καλύψει από την πρώτη μέρα τα κέρδη από την εκεί αγορά και ταυτόχρονα μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα με την ιταλική κυβέρνηση για την εξαγορά της μιλανέζικης τράπεζας.

Διότι όταν η UniCredit είχε ποσοστό 10% στην Alpha Bank την αντιμετώπιζε ως επένδυση, τώρα με το 20% και σύντομα 30% θα είναι συνεργάτης που αποφέρει κέρδη…

Λούλου Ζειν: Παίζει δυνατά

Αγαπητοί φίλοι, στις 20 Μαΐου του 2025 στον wiseman εκείνης της ημέρας είχαμε αναδείξει ένα θέμα.

Ότι η εταιρεία Naftomar της Λούλου Ζειν και του γιου της Ταλαλ Ζειν, φέρεται να έχει αγοράσει και τα 6 πλοία που πώλησε ο πολυεθνικός κολοσσός BP, σε ένα deal αξίας 192 εκατ. δολαρίων.

Για την ακρίβεια γράφαμε ότι η πετρελαϊκή BP στα τέλη Απριλίου πούλησε  τα πλοία British Cadet, British Captain, British Chief, British Officer, British Engineer (όλα κατασκευής 2017) και το British Sailor (κατασκευής 2016), τα οποία, σύμφωνα με ναυλομεσίτες, πουλήθηκαν στη συνολική τιμή των 192 εκατ. δολαρίων.

Πηγές με γνώσεις στην Αθήνα υποστηρίζουν ότι “η Naftomar αγόρασε και τα 6 πλοία”.

Χθες ήλθε η έγκυρη Tradewings να μας επιβεβαιώσει πλήρως.

Σύμφωνα με το κείμενο η Naftomar φέρεται να αγόρασε και τα 6 πλοία.

Αν και αφήνει ένα ενδεχόμενο το ένα από αυτά να αποκτήθηκε από την Perosea Shipping του Κωνσταντίνου Περογιαννάκη, η οποία επίσης ενισχύει τη θέση της στον τομέα των δεξαμενόπλοιων.

Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

Οι αναγνώστες μας βγάζουν καθημερινά τα συμπεράσματα τους καθημερινά.

Superbe!!!!

Λύκος: Παλτό κανονικό

Ωωωω.

Τι γενναιόδωρος.

Ωωωω.

Τι χουβαρντάς, γαλαντόμος, ανοικτοχέρης.

Σίγουρα θα αναρωτιέστε σε ποιον αναφέρομαι.

Όπως ίσως θυμάστε ο κ. Νίκος Λύκος, βασικός μέτοχος της Austriacard (ACAG) πριν από περίπου 1 χρόνο πούλησε στο ευρύ επενδυτικό κοινό, το 15% των μετοχών του στην τιμή των 6 ευρώ.

Ο κύριος αυτός εισέπραξε στο πορτοφόλι του περίπου 32,7  εκατ. ευρώ.

Πήρε τα ωραία του λεφτά δίνοντας μετοχές της εταιρείας.

Και ερχόμαστε στο τώρα.

Σήμερα που η μετοχή του είναι τα 5,36 ευρώ ο κ. Νίκος Λύκος αγοράζει υποτίθεται για να στηρίξει την μετοχή του 10.000 και 20.000 μετοχές ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Δηλαδή δίνει 53,000 ευρώ για κάθε 10.000 μετοχές που αγοράζει.

ΩΩΩ τι γενναιόψυχος και τι γενναιόδωρος που είναι το αφεντικό της Austriacard.

Αγαπητοί φίλοι πραγματικά μου έρχεται να κλάψω…

Ο άνθρωπος πήρε 32 εκατ. ευρώ και ρίχνει μερικές χιλιάδες ευρώ για να στηρίξει το χαρτί του.

Πραγματικός ήρωας….

Όμως για να σοβαρευτώ.

Αγαπητοί φίλοι, η μετοχή της ACAG όπως πια το βροντοφωνάζει η επενδυτική κοινότητα «είναι κανονικό παλτό».

Το χρηματιστήριο πέρυσι τον Απρίλιο ήταν στις 1400 μονάδες.

Τώρα είναι στις 1850.

Πέρυσι η μετοχή της ACAG ήταν στα 6,40 ευρώ.

Τώρα στα 5,36 ευρώ.

Όσοι τον εμπιστεύτηκαν ήδη χάνουν περίπου το 15% των χρημάτων τους.

Αγαπητοί φίλοι, τέτοιοι επιχειρηματίες πραγματικά βουλιάζουν στην ανυποληψία το ελληνικό χρηματιστήριο.

Το ωραίο είναι ότι δεν έχει βγει ποτέ σε μια συνέντευξη να μας πει τι έφταιξε, εάν έχει σχέδια για το μέλλον και τι θα κάνει για να ανεβεί η μετοχή του.

Κοινώς κάνει το παγώνι….

Ideal: Η ΑΜΚ του Λάμπρου και οι νέες επενδύσεις

Ο διαρκώς ανήσυχος… επιχειρηματικά, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, μας αιφνιδίασε κάπως χθες με την ανακοίνωση ΑΜΚ 48,8 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση θα γίνει με την έκδοση 8 εκατ. νέων μετοχών της Ideal Holding, αξίας, 2 ευρώ ενώ το εύρος διάθεσης θα κυμαίνεται από 5,8 έως 6,10 ευρώ ανά μετοχή.

Η Δημόσια Προσφορά θα γίνει από 11 έως 13 Ιουνίου.

Αν κρίνω από το σχέδιο του Παπακωνσταντίνου για επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ τον επόμενο 1,5 χρόνο, με εξαγορές εταιρειών και επέκταση σε νέες αγορές, είμαι σίγουρος ότι η ΑΜΚ θα πάει μια χαρά.

Μην ξεχνάμε ότι ο επικεφαλής του ομίλου έχει χαρακτηριστεί ικανότατος deal maker, αν σκεφτεί κανείς ότι από δύο αποεπενδύσεις που έκανε, από την Astir Vitogiannis και την Three Cents, γέμισε τα ταμεία με 182 εκατ. ευρώ.

Στο ερώτημα που θα επενδύσει τα λεφτά που θα πάρει από την ΑΜΚ, όλα είναι ανοικτά.

Και στην πληροφορική, και στα πολυκαταστήματα και στα τρόφιμα υπάρχουν πολλά περιθώρια…

Ο όμιλος Olympia φέρνει στην Αθήνα τον Josef Ackermann

Με καλεσμένο τον Josef Ackermann, μια εμβληματική προσωπικότητα, γνώστη των ευρωπαϊκών αγορών αλλά και των μηχανισμών ισχύος στην Ευρώπη, ξεκινά ο δημόσιος διαλόγων του ομίλου Olympia Group.

Σε μια περίοδο όπου η Ευρώπη καλείται να ανταποκριθεί με ταχύτητα και διορατικότητα σε σύνθετες γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις, η απόφαση του Ομίλου Olympia να προσκαλέσει τον πρώην CEO της Deutsche Bank στην Αθήνα αποτελεί κίνηση με βαρύτητα και σημαντικό συμβολισμό.

Είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους Ευρωπαίους τραπεζίτες που θα είναι καλεσμένος στο πλαίσιο της εκδήλωσης Olympia Dialogues, που διοργανώνει η Olympia Group, ο όμιλος που έστησε ο Πάνος Γερμανός από ένα κατάστημα με μπαταρίες και σήμερα μετρά πάνω από 8.000 εργαζόμενους σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η εκδήλωση θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη 10 Ιουνίου, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Με τίτλο «Europe: Reclaiming Vision, Driving Action», η συζήτηση με τον Dr. Ackermann αναμένεται να προσφέρει πολύτιμες προοπτικές για το μέλλον της Ευρώπης, σε μια περίοδο γεωπολιτικών και οικονομικών ανακατατάξεων.

Ο πρώην CEO της Deutsche Bank και μία από τις πλέον επιδραστικές φωνές της ευρωπαϊκής οικονομικής σκηνής, θα συνομιλήσει για τις προκλήσεις και τις προοπτικές της Ευρώπης στη νέα γεωοικονομική πραγματικότητα, τη σημασία της ηγεσίας, καθώς και τον ρόλο της στρατηγικής σκέψης σε περιόδους αβεβαιότητας.

Η πρωτοβουλία Olympia Dialogues, ξεκίνησε ως μια εσωτερική πρωτοβουλία, με στόχο την καλλιέργεια στρατηγικής σκέψης στα ηγετικά στελέχη του Ομίλου και πλέον δεν περιορίζονται μόνο εντός του οργανισμού.

Στην εκδήλωση μιλητές θα είναι επίσης ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Γκίκας Χαρδούβελης και ο Ανδρεάς Αθανασόπουλος, CEO του ομίλου Olympia.

Μαρινάκης: 20 πλοία αξίας 1,6 δις δολάρια έχει παραγγείλει η Capital

Μπορεί ο Ολυμπιακός του Βαγγέλη Μαρινάκη να πήρε το νταμπλ, αλλά τον πραγματικό πρωταθλητισμό κάνει η ναυτιλιακή εταιρεία Capital Maritime.

Η εταιρεία, συμφερόντων  Μαρινάκη, προσέθεσε παρήγγειλε άλλα δύο πλοία χωρητικότητας 8.800 teu στη Νότια Κορέα.

Συνολικά έχει 20 υπό κατασκευή πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, συνολικής αξίας σχεδόν 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με ναυλομεσίτες η συμφωνία έκλεισε με το ναυπηγείο HD Hyundai Samho, με τιμή περίπου 140 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα πλοία, προβλέπεται να παραδοθούν το πρώτο τρίμηνο του 2028.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα Απρίλιο, η Capital έδωσε παραγγελία για μια σειρά 18 πλοίων μεταφοράς κοντέινερ που θα ναυπηγηθούν στα ναυπηγεία της HD Hyundai, σε μια συμφωνία αξίας περίπου 1,26 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το ναυπηγείο HD Mipo πρόκειται να κατασκευάσει έξι πλοία μεταφοράς εμπορευμάτων χωρητικότητας 1.800 teu με σύστημα καθαρισμού νερού, στα 45 εκατομμύρια δολάρια το καθένα, και οκτώ πλοία χωρητικότητας 2.800 teu, αξίας 55 εκατομμυρίων δολαρίων ανά πλοίο, με αναμενόμενες παραδόσεις το 2027 και το 2028.

Το ναυπηγείο Samho στο Ουλσάν είχε αρχικά προοριστεί για τέσσερα νεότευκτα πλοία χωρητικότητας 8.800 teu με δυνατότητα προαίρεσης για δύο ακόμη πλοία.

Γιώργος Στάσσης στις Βρυξέλλες με θερμή υποδοχή…

Όλο κομπλιμέντα ήταν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση της Eurelectric χθες (σ.σ. συνεχίζεται και σήμερα) για τον Πρόεδρο και διευθύνοντα  σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση, ο οποίος επανεξελέγη αντιπρόεδρος.

Το άνοιγμα της ΔΕΗ σε νέες τεχνολογίες όπως τα data center και η επέκταση σε νέες αγορές όπως τα Βαλκάνια, έχουν προκαλέσει πολύ θετική εντύπωση στους κοινοτικούς, άλλωστε και η αναβάθμιση του Ομίλου από τον οργανισμό ISS σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG), το επιβεβαιώνει.

Ο Στάσσης συμμετέχει με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του ευρωπαϊκού συνδέσμου στις Βρυξέλλες, όπου ολόκληρος ο κλάδος του ηλεκτρισμού «ζυμώνεται» αναφορικά με  τις εξελίξεις και τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται στον κλάδο.

Βασικό ζητούμενο  φέτος είναι ο ορθολογικός εξηλεκτρισμός, η ενεργειακή ασφάλεια και η καινοτομία.

Το ζήτημα των απαραίτητων επενδύσεων στα δίκτυα μπαίνει πλέον στο τραπέζι με πιεστικό τρόπο, με αφορμή και το μπλακ άουτ της Ισπανίας του Απριλίου.

Ο Eurelectric έχει ήδη πάρει θέση  υπενθυμίζοντας τη σημασία της ευστάθειας του συστήματος.

Ο Γ. Στάσσης έχει μεταξύ άλλων συμμετοχή σε συζήτηση μαζί με τους επικεφαλής της γερμανικής Uniper, της νορβηγικής Statkraft, αλλά και του Γενικού Διευθυντή Ενέργειας της Κομισιόν, Ντίτε Γιουλ Γιόργκενσεν.

Μιλάει σήμερα και η γενική διευθύντρια στρατηγικής, Έλενα Γιαννακοπούλου, σε πάνελ για την ενεργειακή ασφάλεια.

Το καλό σκορ της ΔΕΗ

Θυμίζω ότι μόλις την Παρασκευή, ο Διεθνής Οργανισμός Αξιολόγησης ISS αναβάθμισε τη ΔΕΗ σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG).

Το συνολικό performance score της ΔΕΗ αυξήθηκε σε 47,04 από 41,29 το 2024, οδηγώντας σε αναβάθμιση της αξιολόγησης σε «C+» από «C» και ενισχύοντας  τη θέση της ΔΕΗ στον διεθνή δείκτη ISS -ESG.

«Είναι έμπρακτη αναγνώριση της σταθερής στρατηγικής της ΔΕΗ στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς αντανακλά την πρόοδο του Ομίλου στη  μείωση  εκπομπών CO2 στην ηλεκτροπαραγωγή, στην ανάπτυξη τεχνολογιών καθαρής ενέργειας και στη δημιουργία διαμοιραζόμενης αξίας για την κοινωνία και το περιβάλλον» μας έλεγε κορυφαία πηγή του Ομίλου.

Ποιος είναι ο ISS

O ISS (Institutional Shareholder Services) είναι ένας από τους κορυφαίους οίκους έρευνας και αξιολόγησης βιωσιμότητας παγκοσμίως.

Αξιολογεί τα ESG δεδομένα των εταιρειών και τον βαθμό στον οποίο εντοπίζουν και διαχειρίζονται τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που σχετίζονται με περιβαλλοντικά, κοινωνικά και ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης στους τομείς δραστηριοποίησής τους.

Έχει έδρα το Ρόκβιλ (Rockville) του Μέριλαντ στις ΗΠΑ  και ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Γκάρι Ρέτελνι (Gary Retelny) θεωρείται «γκουρού» των αξιολογήσεων.

Έχει περισσότερα από 25 χρόνια εξειδίκευσης στην ανάλυση θεμάτων ESG, αξιολογώντας πάνω από 8.000 εταιρείες και εξυπηρετώντας περισσότερους από 1.100 θεσμικούς επενδυτές παγκοσμίως.

Η βαθμολόγηση Corporate Rating της ISS ESG αποτελεί εργαλείο αξιολόγησης της βιωσιμότητας εταιρειών σε όλη την αλυσίδα αξίας τους και είναι βασικό κριτήριο για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων.

Ο Θεοδωρόπουλος και η γκρίνια για το ακριβό ρεύμα

Διαμαρτύρονται οι Έλληνες βιομήχανοι για τα «εξωφρενικά κόστη» (όπως τα χαρακτηρίζουν) του ρεύματος στις ελληνικές επιχειρήσεις.

«Πληρώνουμε διπλάσιες ή και υπερδιπλάσιες τιμές σε σχέση με τις άλλες επιχειρήσεις στην Ευρώπη», έλεγε πολύ πρόσφατα σε επιχειρηματική παρέα ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κος Σπύρος Θεοδωρόπουλος προσθέτοντας «αναγκάζομαι και τα λέω δημόσια και σε συνεντεύξεις, επίσημα, για να τα διαβάζουν όλοι».

Είναι ξεκάθαρο ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ θέτει ζήτημα επιδότησης του ενεργειακού κόστους, όταν λέει  ότι «πήραν επιδοτήσεις άλλοι, αλλά όχι οι επιχειρήσεις της μέσης τάσης που είναι χιλιάδες».

Τεχνοκράτες του ΣΕΒ επισημαίνουν ότι «η Ελλάδα πληρώνει το ακριβότερο κόστος ενέργειας στην ΕΕ, για τη μέση τάση.

Οι  καταναλωτές και οι ενεργοβόρες βιομηχανίες πήραν διαφόρων ειδών βοήθειες.

Η μέση τάση της βιομηχανίας δεν πήρε καμία βοήθεια και απορρόφησε όλο το κόστος της ενεργειακής κρίσης που περάσαμε, κάτι που μας βάζει σε μη ανταγωνιστική θέση στην ΕΕ» και συνεχίζουν: «τον Φεβρουάριο η  μεσαία βιομηχανία στην Ελλάδα πλήρωσε  18 λεπτά του ευρώ την κιλοβατώρα.

Αντίστοιχα Ισπανία και Γαλλία  πληρώνουν από 7, η Γερμανία 9 και η ‘φθηνή’   Βουλγαρία επίσης 9, πού θα πάει αυτό;».

… Και το πρόβλημα για τα νοικοκυριά

Αλλά και στην αγορά των νοικοκυριών, έχουμε μεν πτώση στη χονδρεμπορική για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο, όμως οι μεγάλοι πάροχοι πάνε και πάλι σε  μονοψήφιες αυξήσεις ή απλώς  κρατούν σταθερές τις τιμές, αντισταθμίζοντας την απορρόφηση των ανατιμήσεων των τελευταίων μηνών.

«Φαίνεται πως η αγορά κρατάει δυνάμεις, ενόψει ενός δύσκολου καλοκαιριού, όπως δείχνουν και τα συνεχή καμπανάκια από τα παράγωγα στο Ευρωπαικό Χρηματιστήριο Ενέργειας για τον Ιούλιο, τον Αύγουστο αλλά και για το Σεπτέμβρη» παρατηρούν έμπειρα στελέχη περί το Θανάση Δαγούμα και το Δημήτρη Φούρλαρη της Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΑΕΥ).

Στο 82% των καταναλωτών (σ.σ. όσο και το μερίδιο των πέντε  μεγάλων παρόχων ΔΕΗ, Protergia, HΡΩΝ, Elpedison και  NRG), η μέση χρέωση κυμαίνεται στα  15,4 λεπτά η κιλοβατώρα, αυξημένη κατά 4% έναντι εκείνης του Μαΐου για τους ίδιους πάντα προμηθευτές

Στη λίστα των παρόχων, με βάση πάντα το ‘Big Five’, το πράσινο τιμολόγιο της ΔEH αυξήθηκε στα 14,4 λεπτά/KWh από τα 13,6 τον Απρίλιο (6%), ωστόσο παραμένει ένα από τα φθηνότερα στην αγορά.

Η Protergia το κράτησε σταθερό (15,9 λεπτά), ο Ηρων το ανέβασε ελαφρά στα 14,6 λεπτά (2%), ενώ στη περίπτωση της NRG, η τιμή αυξήθηκε κατά 6,9% στα 16,9 λεπτά/KWh.

«Αυτό γίνεται επειδή το πρώτο τετράμηνο είχαμε κάνει πολύ μεγάλες εκπτώσεις για να συγκρατήσουμε τις ανατιμήσεις στη χονδρική.

Επίσης περνάμε πια στη  στρατηγική μεταγραφής πελατών στα φθηνότερα μπλε σταθερά τιμολόγια» λένε εκπρόσωποι των παρόχων.

Τον Μάιο κυκλοφορούσαν στην αγορά συνολικά 19 σταθερά μπλε προϊόντα  με τιμές από 9 μέχρι 14,5 λεπτά η κιλοβατώρα, διάρκεια από 12 μέχρι και 24 μήνες, και με τα στοιχεία από μεγάλους παρόχους να δείχνουν ότι κάθε μήνα στρέφονται σε αυτά σχεδόν  50.000 νέοι πελάτες.

Από  800.000 πελάτες που είχαν σταθερό στα τέλη του 2024, η εκτίμηση στη Ρυθμιστική Αρχή είναι ότι στο τέλος Ιουνίου θα έχουμε περίπου 1,5 εκατομμύριο πελάτες με μπλε τιμολόγιο, ενδεικτικό της στροφής…

Ημέρα Καριέρας στη Στουτγκάρδη με… ουρές Ελλήνων

Σας το έχω ξαναπεί.

Αυτή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να ανοίξει τον δρόμο σε εκατοντάδες Έλληνες του εξωτερικού ώστε να επιστρέψουν στην χώρα τους μέσω της εξεύρεσης κατάλληλων συνθηκών εργασίας, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και σημαντική.

Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε μια ακόμη «Ημέρα καριέρας» στο εξωτερικό που διοργάνωσε η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης στη Στουτγάρδη με τους ενδιαφερόμενους Έλληνες να προσέρχονται μαζικά και να ξεπερνούν τους 1.000.

Η «Ημέρα Καριέρας» πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και τον υφυπουργό Γιάννη Λοβέρδο αλλά και το υπουργείο Εργασίας με την αρμόδια υπουργό Νίκη Κεραμέως, να στηρίζει αποφασιστικά την όλη πρωτοβουλία.

Ο wiseman και το Mononews βρέθηκαν και στη Στουτγκάρδη παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς την άρτια, όπως την χαρακτήρισαν όσοι αναζητούσαν θέση απασχόλησης για τον επαναπατρισμό τους, εκδήλωση που οργάνωσε ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρο Πρωτοψάλτη.

Στη Στουτγάρδη πήγαν εκπρόσωποι 34 επιχειρήσεων, από τους πιο νευραλγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, αναζητώντας προσωπικό για περίπου 1.000 θέσεις απασχόλησης.

Ενδιαφερόμενοι κάθε ηλικίας, νέοι από 20 ετών έως και συνταξιούχοι άνω των 65, είχαν την δυνατότητα να συνομιλήσουν απευθείας με τους εκπροσώπους εταιρειών, αναζητώντας τις προϋποθέσεις για να επιστρέψουν και να εργαστούν στην Ελλάδα.

Μάλιστα πολλοί αυτούς κατάφεραν να προχωρήσουν και στο επόμενο βήμα, ορίζοντας ηλεκτρονικό ραντεβού με τον υπεύθυνο προσωπικού εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Η ιδέα του Πρωτοψάλτη, η στήριξη της Κεραμέως…

Η ΔΥΠΑ με την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Πρωτοψάλτη έχει αλλάξει πρόσωπο προς το καλύτερο και αυτό αποδεικνύεται στη πράξη τόσο με τη μείωση της ανεργίας, όσο και με το ενδιαφέρον που συγκεντρώνουν τα νέα προγράμματα και οι σχετικές δράσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θεσμός της «Ημέρας Καριέρας» που θα συνεχιστεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, είναι ιδέα αποκλειστικά του κ. Πρωτοψάλτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στην εναρκτήρια ομιλία του, από το 2021 έχουν πραγματοποιηθεί «Ημέρες Καριέρας» σε 18 πόλεις με τη συμμετοχή περισσότερων από 80.000 ενδιαφερόμενων, 2.000 επιχειρήσεων και πάνω από 10.000 προσλήψεων.

Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο έγινε η 1η «Ημέρα Καριέρας» στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

Για άλλη μια φορά τις εντυπώσεις «έκλεψε» η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, η οποία κατάφερε να μιλήσει με την συντριπτική πλειοψηφία των παρευρισκόμενων, ακούγοντας τις προσωπικές τους ιστορίες με στόχο να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα τους και να κάμψει τις αμφιβολίες τους για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομία.

Μάλιστα ο wiseman αλίευσε την πληροφορία ότι την υπουργό Εργασίας προσέγγισαν τρεις απόφοιτοι Πανεπιστημίων επικοινωνίας, και οικονομικών με μεταπτυχιακούς τίτλους συζητώντας το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο επιτελείο της επιστρέφοντας στην Ελλάδα.

… Και οι συγκινητικές ιστορίες 

Η υπουργός Εργασίας επανέλαβε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει άμεσα πλατφόρμα για την εφαρμογή με απλά βήματα της έκπτωσης 50% του φόρου για 7 χρόνια για όσους επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης της για τις αλλαγές που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα από το 2019 μέχρι σήμερα όσον αφορά το φορολογικό, το ασφαλιστικό, την εργατική νομοθεσία, την υιοθέτηση παρεμβάσεων για την ενίσχυση της οικογένειας, αλλά και τη μείωση της ανεργίας, η υπουργός Εργασίας απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που της έθεσαν οι παρευρισκόμενοι.

Νέοι γονείς με μικρά παιδιά στα καρότσια όπως και συνταξιούχοι γονείς άνω των 65 χρονών με που ζουν στη Γερμανία περισσότερα από 30 χρόνια αναζητούσαν όλοι θέση απασχόλησης για τους ίδιους ή για τα παιδιά τους, προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα.

Σύμφωνα με τις προσωπικές ιστορίες που κατάφερε η ίδια η κα Κεραμέως να συλλέξει, στην εκδήλωση συμμετείχε και εργαζόμενη στη Γαλλία που οδήγησε 7 ώρες προκειμένου να συμμετάσχει, αναζητώντας θέση απασχόλησης για την ίδια και τον σύζυγο της.

Μάλιστα ζευγάρι μετά από 30 χρόνια στη Γερμανία περίπου 60 ετών αγκάλιασε την υπουργό Εργασίας, ανακοινώνοντας της ότι το Σεπτέμβριο επιστρέφουν στην Καβάλα από όπου κατάγονται.

Μετά το Άμστερνταμ, το Ντίσελντορφ, το Λονδίνο και τη Στουτγκάρδη, η υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι η επόμενη στάση του «Rebrain Greece» θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της χρονιάς στη Νέα Υόρκη της Αμερικής.

Ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟ, ο Γιαννακόπουλος και η τρύπα στο νερό

Αγαπητοί αναγνώστες, το θέμα της αθλητικής βίας επανέρχεται ξανά στη δημόσια σφαίρα, μετά από όσα έγιναν στο ΣΕΦ, και πολύ φοβάμαι ότι ούτε και τώρα θα υπάρξουν λύσεις στα προβλήματα.

Η κυβέρνηση συγκαλεί σύσκεψη για την Τετάρτη υπό τον Γιάννη Βρούτση, αλλά είναι σίγουρο ότι στο ίδιο τραπέζι Δημήτρης Γιαννακόπουλος και αδερφοί Αγγελόπουλοι δεν πρόκειται να καθίσουν.

Αλλωστε χθες τα αδέρφια Αγγελόπουλοι το απέρριψαν (ομοίως και ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟ) και είπαν… ραντεβού στα δικαστήρια.

Και όπως όλα δείχνουν το πρωτάθλημα φέτος δεν θα ολοκληρωθεί.

Το πρόβλημα αυτή τη φορά δεν είναι αμιγώς οπαδικό.

Δεν έγιναν δηλαδή βίαια επεισόδια μεταξύ οπαδών.

Το πρόβλημα είναι ότι θα έχουμε και τέτοια, θα έχουμε και νεκρούς, αν συνεχίσουν ορισμένοι παράγοντες να συμπεριφέρονται σαν χούλιγκαν.

Σέβομαι π.χ. την αγάπη του Δημήτρη Γιαννακόπουλου για τον Παναθηναϊκό.

Σέβομαι τις γνώσεις του για το μπάσκετ και τα λεφτά που βάζει για να φτιάχνει καλές ομάδες.

Όμως, απαιτείται και κάποια αυτοσυγκράτηση.

Εχει επενδύσει εκατομμύρια να φτιάξει μια γηπεδάρα και τώρα είναι άγνωστο αν θα το ξαναδεί ποτέ.

Η κυβέρνηση από την άλλη, αποφάσισε να αναβάλει τον τρίτο αγώνα και ίσως να διακόψει το πρωτάθλημα.

Όμως γνώριζαν εδώ και μήνες ότι υπάρχει πολλή τοξικότητα.

Και τι έκαναν σε κυβερνητικό επίπεδο;

Πήραν κάποια πρωτοβουλία;

Εκτός κι αν δεν βλέπουν τις αναρτήσεις που γίνονται και τα βιντεάκια στο TikTok.

Κι όταν δεν κάνεις τίποτε για να αλλάξεις την κατάσταση, η ίδια η κατάσταση γυρίζει μπούμερανγκ.

Το να κλείσουν τα γήπεδα και να μη γίνουν οι τελικοί είναι η εύκολη λύση.

Η αντιμετώπιση της παραγοντικής – χουλιγκανικής βίας που βάζει λάδι στη φωτιά είναι το πραγματικό διακύβευμα.

Και θα ήθελα πράγματι να ακούσω τον αρμόδιο υπουργό, κ. Βρούτση, τι πρωτοβουλίες έχει πάρει τους τελευταίους μήνες προκειμένου να μη φτάσουμε στον πόλεμο Γιαννακόπουλου – Αγγελόπουλων.

Κατά τη γνώμη μου το Βατερλώ δεν έγινε την Κυριακή.

Εχει σημειωθεί εδώ και μήνες…

Η αποτυχία της κυβέρνησης

Πάντως, από χθες το απόγευμα το κλίμα είναι βαρύ στην κυβέρνηση για το θέμα.

Κι αυτό διότι ούτε οι Αγγελόπουλοι, ούτε ο Γιαννακόπουλος… έλαβαν το προσκλητήριο του Παύλου Μαρινάκη και του Γιάννη Βρούτση και η συνάντηση δεν θα γίνει όπως όλα δείχνουν.

Δηλαδή τι έκανε η κυβέρνηση και ειδικά ο Γιάννης Βρούτσης;

Ανέβασε ψηλά τον πήχη, απείλησε τις δύο πλευρές και τώρα έμεινε με τα… προσκλητήρια στο χέρι και δεν μπορεί να κάνει τίποτε.

Αντε να ακυρώσει το πρωτάθλημα, άντε να γίνουν τα ματς χωρίς φιλάθλους.

Πάντως, η προσπάθεια για διαπραγμάτευση και η κυβέρνηση σε ρόλο… κυανόκρανου απέτυχε παταγωδώς.

Ούτε έγινε τίποτε επί μήνες, παρά τα υπομνήματα που είχαν στα χέρια τους, ούτε μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα τώρα.

Και ο κ. Βρούτσης θα περιμένει μέχρι την Τετάρτη χωρίς καμιά ελπίδα. Διότι στο μπάσκετ η ελπίδα δεν πεθαίνει τελευταία.

Μεγάλο πρόβλημα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Και μιας και μιλάμε για προβλήματα της κυβέρνησης, το ένα έρχεται μετά το άλλο και το Μαξίμου βρίσκεται σε διαρκή συναγερμό.

Η υπόθεση της Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά δεν είναι καθόλου εύκολη και μαθαίνω ότι η διπλωματική αποστολή αύριο υπό τον Γ. Γεραπετρίτη, δεν θα έχει καθόλου εύκολη δουλειά.

Από την άλλη η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι θα κλείσει έτσι εύκολα.

Μαθαίνω ότι για τουλάχιστον 2 υπουργούς που πέρασαν από εκεί υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για αποφάσεις που πήραν κι επέτειναν το σκάνδαλο.

Επίσης και για έναν γενικό γραμματέα δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα.

Ετερος πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, έλεγε ότι έφυγε από τη θέση του διότι δεν τον άφησαν να τα βάλει με το κύκλωμα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μύλος δηλαδή και η κυβέρνηση είναι και πάλι εκτεθειμένη…

Ο Σαμαράς, το νέο κόμμα, το μπλόκο των Καραμανλικών

Στα εσωκομματικά της ΝΔ από την άλλη, ή για να ακριβολογούμε στο τι συμβαίνει στη «δεξιά» πολυκατοικία, να σας πω ότι είδαν φίλοι της στήλης τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και δεν πίστευαν στα μάτια τους.

Ο Σαμαράς δείχνει εκτός ελέγχου, πεπεισμένος ότι πρέπει να κάνει ζημιά στον Μητσοτάκη και σίγουρος ότι η σημερινή κυβέρνηση κάνει ζημιά στη χώρα.

Τώρα, όσο κι αν του λένε οι δημοσκόποι πως η επίδραση ενός νέου, πατριωτικού κόμματος υπό την ηγεσία του, δεν θα μπορούσε να είναι μεγάλη, άντε ένα 2% με 3%, ο ίδιος φαίνεται να το σκέφτεται σοβαρά.

Όμως, μου λένε ότι η καραμανλική πλευρά δεν θα είναι μαζί του και δεν θέλει να εμπλέκεται σε τέτοια παιχνίδια.

Οσο για τους «σαμαρικούς» βουλευτές;

Όπως μου έλεγαν καλά γνωρίζοντες, ακόμη κι αν κάνει αύριο κόμμα ο Σαμαράς δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα τον ακολουθήσουν όσοι τον συμπαθούν.

Σιγά μη χάσουν τη σιγουριά μιας επανεκλογής για να μπούνε σε περιπέτειες.

Για παράδειγμα μου λένε ότι ο συμπαθής Μίλτος Χρυσομάλλη στη Μεσσηνία, πολιτικό τέκνο του Αντώνη Σαμαρά, μπορεί μέχρι και πρωτιά να χτυπήσει στην περιφέρειά του, τώρα που ο πρώην πρωθυπουργός είναι εκτός ΝΔ…. Και μαζί και ο γιος του, λένε κάποιοι κακεντρεχείς…

Η οργή του Στουρνάρα

Είπα χθες να παρακολουθήσω τη δίκη των δύο πρώην προστατευόμενων μαρτύρων, Δεσταμπασίδη και Μαραγγέλη δηλαδή.

Όχι από διαστροφή, αλλά γιατί μάρτυρας ήταν ο Γιάννης Στουρνάρας.

Και τον λυπήθηκα τον άνθρωπο διότι μετά από μια δεκαετία και πλέον προσπαθεί ακόμη να αποδείξει τα αυτονόητα. Και χθες στο δικαστήριο ήταν φανερά ενοχλημένος για τη δίωξη τη δική του και των 10 πολιτικών προσώπων με βάση τις μαρτυρίες των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων.

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον κεντρικό τραπεζίτη σε ένα βασικό σημείο.

Εκεί που είπε: «Πιστεύω ότι ήταν υποκινούμενοι. Και τους ζητώ αν έχουν φιλότιμο να πουν μια συγγνώμη και να πουν ποιοι τους έβαλαν».

Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε επιτέλους ποιοι έστησαν τη σκευωρία, ποιοι ήθελαν πάση θυσία πολιτικούς στη φυλακή.

Δεν ξέρω αν θα το μάθουμε ποτέ, αλλά η οργή χθες του συνήθως ήρεμου Στουρνάρα, δείχνει ότι αυτή η πληγή δεν θα κλείσει αν δεν μάθουμε την πραγματική για το στημένο, επί ΣΥΡΙΖΑ, σκάνδαλο.

Εκδήλωση για την Αυτοδιοίκηση

Ενδιαφέρουν αν μη τι άλλο θα είναι η συνύπαρξη ισχυρός αυτοδιοικητικών, κι όχι μόνο, σε εκδήλωση που διοργανώνει αύριο το think tank Synergia με επικεφαλής τον δικηγόρο Ορέστη Ομράν.

Η εκδήλωση με τίτλο «Τοπική Αυτοδιοίκηση 2.0: Συνέργειες και Προοπτικές» θα γίνει την Τετάρτη το απόγευμα στην Ελληνοαμερικανική Ενωση και θα μιλήσουν ο Δημήτρης Παπαστεργίου, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Κώστας Μπακογιάννης, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Γιώργος Τσίνος, αντιδήμαρχος στο Περιστέρι και ιδρυτικό μέλος του Synergia.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.
ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

BCC: Απορρίπτει την κριτική του Λευκού Οίκου και υπερασπίζεται τη δημοσιογραφική κάλυψη για τα θανάσιμα πυρά στη Λωρίδα της Γάζας
ΗΠΑ: Σε χαμηλό δύο ετών οι νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα
Μαρκ Ρούτε για ΝΑΤΟ: «Θα χρειαστούμε σημαντικά υψηλότερες αμυντικές δαπάνες»
Δήμητρα Κούστα και Άννα Βίσση μέσα από τον φακό του Γιάννη Κούστα
Σε εξέλιξη placement στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Πέρασαν πακέτα 2,37%, στα 46,87 εκατ. το τίμημα
Ισραήλ: Σε επίπεδα ρεκόρ οι αμυντικές εξαγωγές το 2024
Περιφέρεια Αττικής: Ενισχύει μικρές επιχειρήσεις με 120 εκατ. ευρώ
Η ΕΕ κόβει τον ενεργειακό δεσμό με τη Ρωσία – Έρχεται πακέτο νομοθετικών προτάσεων
ΔΥΠΑ: Παρατείνεται έως τις 23 Ιουνίου η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων νέων σπουδαστών στη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμεΑ Αθήνας
Axios: Οι 4 λόγοι πίσω από την επίθεση Μασκ σε Τραμπ