• Οι κρίσιμες 33 ημέρες του Βασίλη Ψάλτη της Alpha, οι απαιτήσεις του Στάσση, η Mytilineos και τα κέρδη μαμούθ -άνω- των 220 εκατ., η απόβαση του Λιβανέζου επιχειρηματία στην Αθήνα, ποιοι παίζουν με αέρα στο χρηματιστήριο και η νέα υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ

    Όπως σας έχουμε ενημερώσει με ακρίβεια το αφεντικό της  Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, ετοιμάζεται για το πλέον κρίσιμο μήνα της ζωής του.

    image

    H  Υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ με την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ

    Αν είσαι σοβαρό κόμμα που διεκδικείς την εξουσία, δεν νοείται να τοποθετείς στην προμετωπίδα του ψηφοδελτίου Επικρατείας καθηγητή του Harvard και ταυτόχρονα να κάνεις σημαία του προεκλογικού σου αγώνα την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ.

    Κοιτάζοντας χθες στο f.b έπεσα επάνω σε μία διαφήμιση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία με μεγάλα ευανάγνωστα γράμματα ενημέρωνε ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση καταργείται από αυτόν τον Ιούνιο η ελάχιστη βάση εισαγωγής για τα ΑΕΙ.

    Με άλλα λόγια οι υποψήφιοι που θα υποβληθούν φέτος στην βάσανο των Πανελλαδικών θα μπορούν να εισαχθούν σε ΑΕΙ εφόσον γράψουν ακόμη ένα 5 ή 6 – με άριστα το 20.

    Με άλλα λόγια  επανερχόμαστε στο παλιό καθεστώς όπου ο κάθε μαθητής θα μπορούσε να κάνει πραγματικότητα το όνειρο της εισαγωγής σε κάποιο ΑΕΙ, λαικώ  δικαίω και όχι αξιοκρατικά με σκληρή δουλειά και μόχθο.

    Ανεξάρτητα από την προσωπική γνώμη του καθενός για τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ νομίζω ότι αποτελεί κραυγαλέα ανακολουθία για τον ΣΥΡΙΖΑ να επιλέγει  τον Όθωνα Ηλιόπουλο , αναπληρωτή καθηγητής Ιατρικής στο Harvard,  για τη θέση του επικεφαλής στο Επικρατείας, και ταυτόχρονα να κάνει προεκλογική του σημαία την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ.

    Mytilineos: EΒITDA πάνω από 220 εκατ. -Καθαρά κέρδη πάνω από 140 εκατ.  

    Μπορεί τις τελευταίες ημέρες η μετοχή να έχει πιεστεί, όπως η σημερινή ημέρα θα καταδείξει ότι ο όμιλος Mytilineos, δεν είναι μόνο πανίσχυρος αλλά καταγράφει και κέρδη μαμούθ που δεν τα περιμένει κανένας αναλυτής.

    Εμείς θα σας δώσουμε, τα κανονικά αποτελέσματα του ομίλου τα οποία πραγματικά είναι εντυπωσιακά.

    Έτσι λοιπόν η Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ -0,22% 35,76 θα ανακοινώσει για το α’ τρίμηνο του 2023 έσοδα πάνω από 1,350 δισ. ευρώ από 1,042 δισ. ευρώ το α τρίμηνο του 2022, EBITDA πάνω από 220 εκατ. ευρώ (από 130 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022 και 81 εκατ. το 2021) και καθαρά κέρδη πάνω από 140 εκατ. ευρώ από 67 εκατ. ευρώ πέρυσι στο ίδιο διάστημα και 37 εκατ. ευρώ το 2021.

    Τώρα όσον αφορά την μετοχή, εκτιμάται ότι οι πιέσεις των τελευταίων  ημερών οφείλονταν σε κάποιον ξένο θεσμικό, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι «μάλλον» ολοκληρωθήκαν οι πωλήσεις.

     

    Alpha Bank: Οι πιο κρίσιμες ημέρες του Ψάλτη

    Όπως σας έχουμε ενημερώσει με ακρίβεια το αφεντικό της  Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, ετοιμάζεται για το πλέον κρίσιμο μήνα της ζωής του.

    Στις 7 Ιουνίου (δηλαδή σε 33 ημέρες από σήμερα) θα ανακοινώσει στην διεθνή επενδυτική κοινότητα το ανανεωμένο στρατηγικό σχέδιο της τράπεζας του, για τα έτη 2023-2025.

    Μεγάλο όπλο στην φαρέτρα του θα είναι οι τιμές στόχοι που δίνουν τις τελευταίες ημέρες διεθνείς και ελληνικές τράπεζες.

    Μάλιστα χθες η μετοχή κατέγραψε ισχυρά κέρδη 2,33% και έκλεισε στα 1,17 ευρώ.

    Η Goldman Sachs προ ημερων έδωσε σήμα περαιτέρω ανόδου για τις ελληνικές τράπεζες, με την Alpha Bank  να καταγράφει το υψηλότερο upside (43%) στην τιμή της μετοχής της, σε μία κίνηση να καλύψει το χαμένο έδαφος με τον ανταγωνισμό.

    Η Goldman Sachs για το 2023 υπολογίζει ότι η Alpha Bank θα εμφανίσει κέρδη 657 εκ ευρώ, για το 2024  θα εμφανίσει κέρδη 681 εκ ευρώ και το 2025 τα υπολογίζει σε 751.6 εκ ευρώ.

    Την ίδια στιγμή, η ΑΧΙΑ έρχεται να δώσει guidance στο 1,80 για τη μετοχή της Αlpha Bank, βάζοντας στο κάδρο τις προοπτικές ανάπτυξης του Ομίλου στη Ρουμανία.

    Στην ανάλυσή της, η AXIA αναφέρει ότι η θυγατρική του Ομίλου στη Ρουμανία αξίζει πάνω από το 15% της κεφαλαιοποίησής του, υποδηλώνοντας ότι ο ρουμανικός βραχίονας πρέπει να συνυπολογιστεί στην ανάλυση για τις προοπτικές της Alpha Bank.

    Δεν είναι τυχαίο ότι η AXIA παίρνει θέση 100% bullish για την αγορά της Ρουμανίας, βλέποντας την πίτα της χρηματοδότησης να διπλασιάζεται μέσα σε 5 χρόνια, την οικονομία της να ανθίζει και τον Όμιλο να είναι σε θέση να διαθέσει περισσότερα κεφάλαια.

    Απαντώντας, λοιπόν, στο ερώτημα “Should they stay or should the go”, όπως είναι ο εμπνευσμένος από τους Clash, τίτλος της έκθεσης, οι αναλυτές της AXIA τάσσονται σαφώς υπέρ του.. stay.

    Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η Morgan Stanley, η οποία επίσης αναθεώρησε τις τιμές-στόχο των ελληνικών τραπεζών, διατηρώντας για την Alpha Bank τη σύσταση υπεραπόδοσης στάση με τιμή-στόχο τα Ευρώ 1,44 (από Ευρώ 1,37) στο βασικό σενάριο, και στα Ευρώ 1,70 (από Ευρώ 1,67) στο ανοδικό σενάριο, με περιθώριο ανόδου 47%.

    Επίσης και η Eurobank Equities ξεχώρισε την μετοχή της Alpha Bank, στην οποια έδωσε περιθώριο ανόδου 46% στα 1,66 ευρώ.

    SUPERBE για τον πολύπειρο τραπεζίτη.

    Γιώργος Λογοθέτης: With other people’s money; 

    Ο Γιώργος Λογοθέτης είναι ένας άνθρωπος που έχει καθίσει πολλές φορές στο σκαμνί των δικαστηρίων.

    Η πιο πρόσφατη περιπέτεια του ήταν με τον επιχειρηματία και κουμπάρο του Βίκτωρ Πιζάντε, που ένα δικαστήριο του Λονδίνου, τον υποχρέωσε να πληρώσει περίπου 15 εκατ. ευρώ.

    Η υπόθεση έχει αναλυθεί εκτενώς από το mononews.gr.

    Ο Άγγλος δικαστής μάλιστα είχε πει για τον Λογοθέτη ότι «είναι ένας άνθρωπος που παραπλανά τους φίλους του προκειμένου να τους αποσπάσει χρήματα.

    Ή μήπως είναι ένας χαρισματικός ψεύτης;

    Να σημειώσω ότι όλα αυτά τα είπε ο 56χρονος δικαστής του Λονδίνου, sir ANDREW BAKER, διάσημος στη βρετανική πρωτεύουσα για το δηλητηριώδες χιούμορ του και την αγάπη του για τα μαθηματικά και τα γρήγορα αυτοκίνητα;

    Όμως τώρα ο Λογοθέτης φαίνεται να έχει κανονίσει μια εκδήλωση – δείπνο για τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν στο σπίτι του στην Νέα Υόρκη.

    Αντίστοιχο δείπνο είχε διοργανώσει και για τους Ομπάμα το 2015.

    Το εισιτήριο για να παραβρεθεί κάποιος σε αυτό το δείπνο κυμαίνεται μεταξύ 25.000 και 30.000 δολαρίων.

    Τα χρήματα κατατίθενται για την προεκλογική καμπάνια του προέδρου.

    Ο Λογοθέτης αγόρασε το σπίτι του στο Upper East Side για 12,5 εκατομμύρια δολάρια.

    Όπως λένε τα διεθνή media η ζωή για τον πατέρα των τριών παιδιών δεν είναι μόνο δουλειά.

    Επιμένει να δίνει στον εαυτό του άδεια τρεις μήνες κάθε πέντε χρόνια.

    Έτσι έχει χρόνο να σκεφτεί τους στόχους του, αρνούμενος να κοιτάξει τα e-mail της δουλειάς ή να λάβει επαγγελματικά τηλεφωνήματα.

    «Οι ιδέες χρειάζονται χρόνο για να αναπνεύσουν», λέει ο ίδιος.

    Φυσικά με τόσα δικαστήρια που έχει, είναι γεγονός ότι χρειάζονται μήνες για να σκεφτείς, πως θα κάνεις business with other peoples money.

     

    Η απόβαση των Λιβανέζων

    Μια από τις πιο γνωστές οικογένειες του Λιβάνου, με έντονη παρουσία στο Λονδίνο, επενδύει πλέον και στην Αθηνά.

    Πρόκειται για τον Tony Ghorayeb της PeterHouse ο οποίος φέρεται να έχει εξαγοράσει μια παλαιά χρηματιστηριακή εταιρεία, την NUNTIUS, του Αλέξανδρου Μωραιτάκη.

    Μάλιστα νέος πρόεδρος διορίστηκε ο Πέτρος Δούκας.

    Η Peter House είναι ,μεταξύ άλλων μια επενδυτική με έδρα το Λονδίνο και διαχειρίζεται εκτός από δικά της κεφάλαια και χρήματα των πελατών της.

    Μεταξύ άλλων θα επεκταθεί και στον τομέα των ακινήτων.

    Quiz – Tί κοινό είχαν οι τρείς Αμερικάνικες τράπεζες που έπεσαν έξω

    Για να μην σας βασανίζω με γρίφους  και για να μην ψάχνετε στα μυστικά που έκρυβαν οι οικονομικές τους καταστάσεις, η απάντηση είναι ότι τους Ισολογισμούς και των τριών τις υπέγραφε η ελεγκτική εταιρεία KPMG.

    Oπως αντιλαμβάνεστε στην Αμερική που δεν πιστεύουν στις συμπτώσεις έχει ήδη αρχίσει να ακούγεται έντονη μουρμούρα για την ελεγκτική εταιρεία.

    Λογικό θα μου πείτε.

    Η ΚPMG είχε υπογράψει τον Ισολογισμό της Silicon Valley Bank.

    Τότε βέβαια δεν υπήρξε κάποια ανησυχία.

    Στη συνέχεια τον Μάρτιο αποκαλύφθηκε ότι το ίδιο είχε συμβεί και με την Signature, για να τριτώσει το κακό με την First Republic.

    Oπως αντιλαμβάνεστε το «αρνητικό σερί» της KPMG έχει προκαλέσει μεγάλο κύμα αμφισβήτησης για τις ελεγκτικές της ικανότητες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δε δεδομένο ότι η εν λόγω ελεγκτική εταιρεία υπογράφει στους Ισολογισμούς των περισσοτέρων τραπεζών στις ΗΠΑ.

    Μάλιστα εκτός του ότι Εκτός από το ότι είναι ελεγκτής των Wells Fargo, Citigroup, Bank of New York Mellon και τριάντα άλλες εισηγμένες τράπεζες, ελέγχει ταυτόχρονα την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα της χώρας την Federal Reserve.

     

    «Αέρας ΝΔ» και στο Χρηματιστήριο – Γιατί οι μικροεπενδυτές ξαναγύρισαν στο ΧΑ

    Πέντε φορές πάνω έχει ανέβει ο «αέρας» στο Χρηματιστήριο από το 2016 και μετά.

    Η παροχή πίστωσης στους επενδυτές από τις χρηματιστηριακές εταιρείες έχει σημειώσει άλμα σχεδόν 22% στα χρόνια που κυβερνάει η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γεγονός που δείχνει ότι άρχισε και πάλι το Χρηματιστήριο να προσελκύει τους μικρούς επενδυτές.

     Πέρα από το στοίχημα της οικονομίας και της επενδυτικής βαθμίδας, παρατηρεί κανείς ότι ο αέρας ανέβαινε ακόμα κι όταν η οικονομία ήταν κλειστή εν μέσω πανδημίας τις χρονιές 2020 και 2021.

    Βεβαίως έχει ανέβει και η αξία των μετοχών.

    Η ΔΕΗ για παράδειγμα δεν έχει καμία σχέση με το χρεοκοπημένο κρατικό μαγαζί που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που αλιεύσαμε από την απολογιστική έκθεση της Επ. Κεφαλαιαγοράς διαβάζουμε ότι η μέση αξία χρεωστικών υπολοίπων των λογαριασμών πίστωσης αυξήθηκε σε 62,36 εκατ. ευρώ έναντι 60,65 εκατ. ευρώ το 2021 και 46,35 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ 51,16 εκατ. Ευρώ ήταν το 2019, 36,39 εκατ. ευρώ το 2018 και 42,12 εκατ. ευρώ το 2017 (19,67 εκατ. ευρώ το 2016 και 36,32 εκατ. ευρώ το 2015), ενώ η μέση αξία των χαρτοφυλακίων ασφαλείας ανήλθε σε 1.084,22 έναντι 978,30 εκατ. ευρώ το 2021 και 672,82 εκατ. Ευρώ το 2020, 728,17 εκατ. ευρώ το 2019, 639,66 εκατ. ευρώ το 2018 και 599,85 εκατ. ευρώ το 2017 (453,66 εκατ. ευρώ το 2016 και 668,25 εκατ. ευρώ το 2015).

     

    Κατασκευαστές: Αναζητείται πίστωση  34 εκατ. Ευρώ για το νέο έργο του Μετρό

    Μπορεί χθες να μάθαμε ποιοι είναι οι τέσσερεις Όμιλοι που θέλουν να κτυπήσουν το έργο της επέκτασης της Γραμμής 2 του Μετρό Αθήνας προς Ίλιον, αλλά αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι θα πρέπει να στραφούν στις τράπεζες για να ζητήσουν μία γενναία εγγυητική επιστολή ύψους 34 εκατ. ευρώ

    Για να γίνω πιο σαφής, οι Όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,48% 16,88 , Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,38% 2,63 , ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ -1,24% 1,59 και Intrakat ΙΝΚΑΤ -0,55% 5,38 εξέφρασαν χθες το ενδιαφέρον τους για το νέο έργο του Μετρό Αθήνας συνολικής αξίας 682 εκατ. Ευρώ και θα πρέπει να υποβάλουν εγγυητική επιστολή που θα ανέρχεται στο 5% της προσφοράς που θα δώσουν.

    Ωστόσο,  υπάρχει το βασικό πρόβλημα του κορεσμού των τραπεζών όσον αφορά την έκδοση των εγγυητικών επιστολών, το οποίο έχει επισημάνει με ιδιαίτερη ζέση ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, ενώ το παραδέχθηκε και προχθές ο υφυπουργός υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.

    Ανεξάρτητα από το τι θα κάνει η πολιτεία για αυτό το θέμα, καθώς έχει πέσει στο τραπέζι η στήριξη των τραπεζών  από το κράτος, οι τέσσερεις Όμιλοι θα έχουν χρόνο στη διάθεσή τους έως το φθινόπωρο, όπου και εκτιμάται ότι θα υποβληθούν οι δεσμευτικές οικονομικές και θα «κλειδώσουν» για να βρουν την εγγυητική επιστολή.

     

    Έρχονται ανακοινώσεις για τα 570 ακίνητα της Alpha Bank

    Από τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η μεταβίβαση των 570 ακινήτων της Alpha Bank στο σχήμα των Dimand & Premia (στο οποίο αργότερα αναμένεται να εισχωρήσει και η EBRD), αλλά λεπτομέρειες θα ειπωθούν σε περίπου ένα μήνα.

     Η τράπεζα και οι επενδυτές έχουν στα σκαριά αναλυτική ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι με το μεγάλο πακέτο ακινήτων που συνθέτουν το project Skyline, πάνω – κάτω την ίδια ημερομηνία με το Investor Day της Alpha Bank.

    H Tράπεζα πάντως διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι σκοπεύει να μείνει και να επενδύσει  μέσω του Project Skyline στο κέντρο της Αθήνας, επανατοποθετώντας τα εμβληματικά ακίνητα του επενδυτικού οχήματος σε χρήσεις που έχει ανάγκη η πόλη.

    Πάντως ήδη εκτελούνται εργασίες αξιοποίησης των ακινήτων, είτε μέσω πώλησης μέρους του χαρτοφυλακίου στην ελεύθερη αγορά είτε μέσω επανατοποθέτησης των ακινήτων».

    «Η συμμετοχή της Τράπεζας με 35% στην πλατφόρμα καταδεικνύει  τη στρατηγική του Ομίλου.

    Tο υπόλοιπο 65% το κατέχει η  εταιρεία P&E Investments.

    Στην εν λόγω εταιρεία, ποσοστό 75%  έχει η Dimand (αρχικά) και 25% η Premia Properties ΑΕΕΑΠ.

    Η  Alpha Bank θα υποστηρίξει χρηματοδοτικά το Skyline μέσω μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης ύψους έως 240 εκατ. ευρώ.

    Στη χθεσινή ενημέρωση των θεσμικών επενδυτών έπαιξε ένα «teaser», έγινε γνωστό ότι το 10% των ακινήτων (που αντιστοιχούν όμως στο 60% της αξίας του πακέτου) θα μείνουν στους επενδυτές και τα υπόλοιπα θα βγουν στην αγορά.

    Ο άλλος Απόστολος Γκλέτσος

    Παραλίγο συναγερμός για τον Απόστολο Γκλέτσο, που είναι κι υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

    Εκεί που τελευταία αναρτώνται και ονόματα διασήμων και celebrities, στην πλατφόρμα πλειστηριασμών, βρέθηκε συνονόματος και συνεπώνυμος του ηθοποιού, κάτοικος Στυλίδας.

    Το σφυρί είναι διπλό και αφορά δύο ελαιοπερίβολα στο «Γκαστρωμένο Δέντρο» της Στυλίδας, 174 και 96 στρεμμάτων που εκποιούνται αντί 438 και 288 χιλιάδων αντίστοιχα.

    Αυτή δεν ήταν η μόνη συνωνυμία, αφού οφειλέτης με το όνομα του πρώην προέδρου της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλου χάνει ένα συγκρότημα κατοικιών στη Τζια.

    Μικρή η συμμετοχή στην εθελουσία της Εθνικής Ασφαλιστικής

    Την Παρασκευή 5 Μαΐου λήγει η προθεσμία υποβολής αιτημάτων για συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της Εθνικής Ασφαλιστικής, με την διοίκηση ωστόσο να μην είναι αρκετά ικανοποιημένη με τις μέχρι στιγμής δηλώσεις.

    Απ’ όσο μαθαίνω, οι αιτήσεις των εργαζομένων που επιθυμούν να μπουν στο πρόγραμμα δεν ξεπερνούν τις είκοσι (20), απέχοντας παρασάγγας από τον αριθμό που θα ήθελε η διοίκηση της εταιρείας.

    Όπως μου λένε, η Εθνική Ασφαλιστική υπό τον νέο CEO Robert Gauci, έχει θέσει ως όριο να αποχωρήσουν περίπου 100 εργαζόμενοι, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μέχρι την Παρασκευή οι αιτήσεις δεν πρόκειται να υπερβούν τις πενήντα.

    Σε αυτή την περίπτωση δεν μοιάζει απίθανο να δοθεί παράταση του προγράμματος οικειοθελούς αποχώρησης, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους εργαζόμενους να το…ξανασκεφτούν.

    Υπενθυμίζεται ότι το ανώτατο όριο αποζημίωσης είναι τα 180.000 ευρώ, με το μίνιμουμ να μην υπολείπεται των 20.000 ευρώ.

    Θέλει το χρόνο της η “Πτολεμαίδα-5” – Ο Στάσσης απαίτησε πλήρεις και «σίγουρες» δοκιμές της μονάδας

    Μαθαίνω πως ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ, ζήτησε (για την ακρίβεια: απαίτησε) από τα υψηλόβαθμα επιτελικά στελέχη του Ομίλου του, να κάνουν όσες δοκιμές της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαίδα-5 χρειάζεται και για όσο χρόνο χρειάζεται, ώστε όταν μπει σε πλήρη λειτουργία, να είναι απόλυτα σίγουροι όλοι πως η μονάδα θα δουλέψει ομαλά και χωρίς …παρατράγουδα.

    «Δεν είμαστε τώρα για πειράματα, ούτε για βιασύνες, προέχει η ασφάλεια της μονάδας, της περιοχής και των καταναλωτών» φέρεται να είπε ο Στάσσης σε κρίσιμη σύσκεψη αρχιμηχανικών της επιχείρησης.

    Αυτό επειδή υπήρξε μία (καλοπροαίρετη πάντως) εισήγηση, να ξεκινήσει η πλήρης λειτουργία της μονάδας, χωρίς να έχουν γίνει πολλές δοκιμές σε συνθήκες πολύ υψηλής ζήτησης που θα δούμε σίγουρα το καλοκαίρι με τους καύσωνες και τη μαζική και σχεδόν 24ωρη λειτουργία των κλιματιστικών.

    Συν το γεγονός ότι το καλοκαίρι ο πληθυσμός της χώρας μεγαλώνει σημαντικά λόγω τουρισμού, άρα και η ζήτηση το ίδιο.

    Όπως μας έλεγε κορυφαίο στέλεχος της ΔΕΗ στο οποίο ο Στάσσης έχει απόλυτη εμπιστοσύνη, «η μεγάλη περίοδος των χαμηλών φορτίων κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας τον Απρίλιο και σίγουρα το Μάιο, δεν μας αφήνουν να κάνουμε  τα τεστ παραγωγής σε πραγματικές συνθήκες με υψηλή ζήτηση ρεύματος.

    Έτσι, αναγκαστικά θα περιμένουμε την περίοδο του Ιουλίου και του Αυγούστου οπότε και τα φορτία θα είναι πολύ υψηλότερα προκειμένου ο μηχανολογικός εξοπλισμός της να δοκιμαστεί πλήρως, αλλά με σύνεση και φειδώ.

    Ως τότε έχουμε την Πτολεμαϊδα-5 να μπαίνει στο σύστημα μόνο για λίγες ώρες.

    Κάνουμε τεχνικές  ρυθμίσεις αλλά περιμένουμε το φόρτε  της ζήτησης του καλοκαιριού ώστε οι δοκιμές να ολοκληρωθούν με εγγυημένη επιτυχία».

    Θυμίζω πως η Πτολεμαϊδα 5, είναι ίσως η πιο  σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της Ευρώπης ισχύος 660 MW και δουλεύει δοκιμαστικά από τον Νοέμβριο.

    Η νέα μονάδα της ΔΕΗ εγκαινιάστηκε τον Φεβρουάριο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Όπως είχε γράψει πρώτος ο wiseman και το mononews.gr (ας ευλογήσουμε λίγο τα γένια μας, δεν βλάπτει) θα μείνει σε λειτουργία τουλάχιστον μέχρι το 2028,ίσως και το 2029 αν χρειαστεί και όχι μέχρι το Δεκέμβριο του 2025 όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός και όπως επέμεναν ορισμένοι μέχρι πρόσφατα.

    Άλλωστε είναι μονάδα ανταγωνιστική ακόμη κι έναντι των μονάδων φυσικού αερίου και πολύ πιο αποδοτική συγκριτικά με τις παλιότερες λιγνιτικές μονάδες.

    Για να δουλέψει σωστά όμως θέλει χρόνο και δοκιμές σε συνθήκες απόλυτου pick  της ζήτησης, δηλαδή σε ζήτηση σχεδόν 10.000 Μεγαβάτ ημερησίως.

    Όπως μου είπε το κορυφαίο  στέλεχος της ΔΕΗ:

    «Ο Στάσσης δεν θέλει επ’ ουδενί να ακούσει κάτι τύπου ‘πάμε και ότι βγει’ διότι θα …κόψει κεφάλια και καλά θα κάνει.

    Χρειάζεται λίγος χρόνος ακόμη και ήδη έχει δοθεί για δοκιμές».

    Συμφωνούμε και προσυπογράφουμε πως η ασφάλεια της μονάδας και του συστήματος προέχει έναντι όλων…

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.