• Τι συμβαίνει με ΤΕΝΕΡΓ και ΔΕΗ, τα περίεργα πτυχία του Ροδόπουλου και τι θα κάνει ο Σταθόπουλος, ο snob Νίκας στο Lolita’s, το κάλεσμα του Μαρινάκη και τα νέα λεφτά στην ΑΒΑΞ

    Ενώ γύρω από την πώληση του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και του ΙΕΚ ΑΚΜΗ από τον Ντίνο Ροδόπουλο στην BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου «στήθηκε ένας τρελός χορός» εκατομμύριων η επιχείρηση φαίνεται ότι προσέφερε «πέτσινα πτυχία» στους σπουδαστές της

    image

    Ο Κόκκαλης και η ΑΒΑΞ

    Την Παρασκευή η αγορά πήγε καλά και ο Γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,39% στις 1.280 μονάδες.

    Οι μετοχές του ομίλου Κόκκαλη για μια ακόμα φορά πρωταγωνίστησαν, καθώς η Κέκροψ έκλεισε με κέρδη 6,12% στα 1,82 ευρώ, η Ιντραλότ με κέρδη 2,34% στα 0,964 ευρώ, και η Ιντρακόμ με κέρδη 1% στα 2,705 ευρώ.

    Οι μικρές εταιρίες του κατασκευαστικού κλάδου σημείωσαν μεγάλα κέρδη μεταξύ αυτών, η ΑΒΑΞ (κεφαλαιοποίηση 230 εκατ. ευρώ) που έκλεισε στα 1,59 ευρώ, προφανώς στην απόηχο θετικής έκθεσης που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη και η ΕΚΤΕΡ που σημείωσε νέο ρεκόρ 12 μηνών. Η εταιρεία έχει market cap, 42 εκατ. ευρώ.

    Ρεκόρ 52 εβδομάδων σημείωσε και η ΤΙΤΑΝ που έκλεισε στα 19,82 ευρώ.

     

    Τι συμβαίνει με την ΤΕΝΕΡΓ και τη ΔΕΗ

    Εδώ και καιρό σας έχω πει ότι η εικόνα της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΤΕΝΕΡΓ 0,72% 18,23 είναι ιδιαίτερα θετική.

    Η μετοχή από τα 14 ευρώ που βρέθηκε προ ολίγων εβδομάδων, συνεχίζει το ράλι της και την Παρασκευή έκλεισε στα 15,94 ευρώ με κέρδη 1,6%.

    Δεν λέω ότι ξέρω κάτι, αλλά «ψυχανεμίζομαι» κάποιες εξελίξεις στις αρχές της χρονιάς.

    Όμως, ιδιαίτερα θετική εικόνα έχουμε και για τη ΔΕΗ.

    Η μετοχή της έκλεισε στα 10,82 ευρώ, με όγκο συναλλαγών τις  242.000 μετοχές.

    Η εταιρεία στο συνέδριο της MORGAN STANLEY, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδες, εκπροσωπήθηκε από τον CFO του ομίλου, Κωνσταντίνο Αλεξανδρίδη και τον Διευθυντή IR Γιάννη Στέφο.

    Η εταιρεία είχε πάνω από 15 σημαντικά ραντεβού… τα οποία φαίνεται ότι αποδίδουν και στο ταμπλό.

     

    Η MASDAR και η Ελλάδα

    Και μιας και μιλάμε για ενέργεια θέλω να δώσετε προσοχή στη Masdar, γνωστή και ως Abu Dhabi Future Energy Company που είναι μια μεγάλη πολυεθνική των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με έδρα το Αμπού Ντάμπι.

    Η MASDAR είναι θυγατρική του κρατικού κεφαλαίου Mubadala Investment Company, το οποίο συνολικά διαχειρίζεται κεφάλαια 240 δισ. ευρώ.

    Η εταιρεία λοιπόν ανέλαβε σήμερα το Project για τον πράσινο μετασχηματισμό του Πόρου στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας GR-Eco Islands.

    Η Masdar έχει αναλάβει και άλλα έργα στην Ελλάδα.

    Να σημειωθεί ότι το 2021 η Masdar ακούστηκε έντονα ως μέλος κοινοπραξίας με στόχο την ανάπτυξη του πρώτου φωτοβολταϊκού πάρκου 65 MW στη Βοιωτία.

    Η κοινοπραξία έγινε με την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου του Costa Navarino, αλλά και την Autohellas του ομίλου Βασιλάκη της Aegean, καθώς και τον φιλανδικό κολοσσό Taaleri Energia.

     

    Ο Νίκας και το Lolita’s

    Με ύφος snob που προφανώς δεν του ταιριάζει τώρα πλέον, μετά τα αλλεπάλληλα χαστούκια από τους εισαγγελείς των ΗΠΑ και τις κακουργηματικές κατηγορίες, εμφανίστηκε την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα στο γνωστό εστιατόριο Lolita’s στο Νέο Ψυχικό ο «πολύς» Γιώργος Νίκας, διάσημος από το σκάνδαλο Insider trading της Goldman Sachs.

    Μάλιστα, στην παρέα του εθεάθη και γνωστό στέλεχος της αγοράς, παλαιός manager γνωστού νοσοκομείου.

    Για να σας φρεσκάρω τη μνήμη, ο Νίκας και κάποιοι φίλοι του, προ ετών, φαίνεται ότι εκμεταλλεύτηκαν εσωτερική πληροφόρηση σε μετοχές στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να αποκομίσουν κέρδη μερικών εκατομμυρίων δολαρίων.

    Τα οικονομικά εγκλήματα τιμωρούνται με πολλά πολλά χρόνια φυλακή, ειδικά στις ΗΠΑ.

    Στην Ελλάδα του λαμπερού ήλιου, φυσικά εάν κάποιος κατηγορηθεί για παρόμοια κακουργήματα, «απλά κάνει ηλιοθεραπεία και πίνει δροσερές σαμπάνιες στη Μύκονο».

    Σύμφωνα με νομικές πήγες ο «πολύς» Νίκας αποφεύγει να φύγει εκτός ελληνικών συνόρων, καθώς καραδοκεί το FBI.

    Όσον αφορά τις οικονομικές εκκρεμότητες που έχει με τις ΗΠΑ πιθανολογείται ότι έχουν επιλυθεί (πουλήθηκε ένα ακίνητο στην Νέα Υόρκη που είχε στην κατοχή του αξίας 6 εκατ. δολαρίων), όμως το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, σύμφωνα με τις ίδιες νομικές πηγές που μίλησε ο WISEMAN, είναι ακόμα «ανοικτό».

    Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο εάν συλληφθεί, θα δικαστεί στις ΗΠΑ.

    Σημειώνεται ότι το 2020 η SEC διεκδικούσε από τον Νίκα 2,6 εκατ. δολάρια τα οποία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αποκόμισε από παράνομες πληροφορίες που πήρε από τον τραπεζίτη της Goldman Sachs, Μπράιαν Κοέν.

    Ας το σκεφτούν αυτό οι μελλοντικοί του συνέταιροι στην Ελλάδα!!!

     

    Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, ο Σταθόπουλος, ο Ροδόπουλος και το «σύνδρομο της λευκής μπλούζας»

    Ενώ γύρω από την πώληση του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και του ΙΕΚ ΑΚΜΗ από τον Ντίνο Ροδόπουλο στη BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου «στήθηκε ένας τρελός χορός» εκατομμύριων η επιχείρηση φαίνεται ότι προσέφερε «πέτσινα πτυχία» στους σπουδαστές της.

    Έτσι οι απόφοιτοι του τμήματος Νοσηλευτικής έμειναν με το χαρτί στο χέρι όταν επιχείρησαν να διοριστούν στο Δημόσιο.

    Το υπουργείο Παιδείας προς μεγάλη τους έκπληξη, παρόλο που το Κολλέγιο διαφήμιζε την «αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, βάσει των κείμενων διατάξεων, όπως αυτές ορίζονται από τον ισχύουσα νομοθεσία» αρνήθηκε να τους αναγνωρίσει τα πτυχία.

    Όπως αντιλαμβάνεστε οι απόφοιτοι βρίσκονται «στα κάγκελα» προσπαθώντας να βρουν το δίκαιο τους, ώστε να μην πάνε στον βρόντο τα χιλιάδες ευρώ που κατέβαλαν για δίδακτρα στη διάρκεια της τετραετούς φοίτησής τους.

    Όπως έμαθα έχει κατατεθεί ένα Προεδρικό Διάταγμα το οποίο πηγαινοέρχεται στο ΣτΕ, παρατείνοντας την αγωνία των ενδιαφερομένων.

    Να σας θυμίσω ότι το Mητροπολιτικό Κολλέγιο και το ΙΕΚ Ακμή εξαγοράστηκε από την BC Partners τον Απρίλιο του 2023 τον μήνα που όλως συμπτωματικώς υπογράφηκε το Προεδρικό Διάταγμα για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.

    Το ποσό της εξαγοράς του 85% με 90% του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και του ΙΕΚ ΑΚΜΗ  έγινε με μια συνολική αποτίμηση 200-250 εκατ. ευρώ.

    Καθοριστικό ρόλο για να κλείσει η συμφωνία διαδραμάτισε η KAΠΠΑ Χρηματιστηριακή του Σπύρου Μπέλλου, η οποία λειτούργησε ως επενδυτικός σύμβουλος στην πλευρά Ροδόπουλου.

    Σύμβουλοι για την BC Partners ήταν οι Deloitte και Karatzas & Partners.

     

    Έρχεται εντός της εβδομάδας το placement στην HelleniQ Energy (ΕΛΠΕ)

    Τελικά απ’ ότι αντιλαμβάνομαι από τις οδηγίες που έχουν λάβει οι χρηματιστηριακές εταιρείες το placement στα ΕΛΠΕ θα γίνει  εντός αυτής της εβδομάδας.

    Αναφορικά  με την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στη διάθεση ενός πακέτου 10% -11% από κοινού με την πλευρά Λάτση σας είχαμε ενημερώσει από την προηγούμενη εβδομάδα (28 Νοεμβρίου).

    Όπως μαθαίνω λοιπόν το πακέτο των μετοχών εκτιμάται ότι θα διατεθεί σε ξένους και εγχώριους επενδυτές με discount της τάξης του 10%- 12% και την τιμή της μετοχής να προσδιορίζεται γύρω από τα 7 ευρώ. Την  Παρασκευή η τιμή της Helleniq Energy έκλεισε στα 8,30 ευρώ.

    Να θυμίσουμε ότι μετοχικά η συμμετοχή του Δημοσίου ανέρχεται στο 35,47%, ενώ  σε 45,47% κυμαίνεται η συμμετοχή της πλευράς Λάτση, μέσω της Paneuropean Oil.

    Στην επιλογή του timing έπαιξε ρόλο και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ελληνικού Δημοσίου από την Fitch στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας στην κατηγορία — δηλαδή στην επενδυτική βαθμίδα.

    Σημειώνεται ότι στις 24 Νοεμβρίου η Edison ανέβασε την τιμή στόχο για τη μετοχή στα 9,7 ευρώ και πως διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο με discount της τάξης του 40% σε σχέση με ομοειδείς επιχειρήσεις στη Ν. Ευρώπη ως προς το  p/e του 2025.

    Η μερισματική απόδοση για το 2024 παραμένει στο 6,4%.

    Με βάση τα αποτελέσματα, τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA διαμορφώνονται στο γ’ 3μηνο στα 400 εκατ. ευρώ και τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη στα 218 εκατ.

    Συνολικά για το Εννεάμηνο 2023, τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA ανέρχονται σε 968 εκατ. ευρώ και τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη σε 496 εκατ.

     

    Μετοχές  με stock–options στο προσωπικό της μοιράζει η Cepal

    Όπως πληροφορούμαι, η Γενική Συνέλευση της Εταιρείας που διαχειρίζεται κόκκινα δάνεια αποφάσισε ομόφωνα την έγκριση θέσπισης προγράμματος διάθεσης μετοχών στο προσωπικό και τα στελέχη της Εταιρίας καθώς και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων διοικητικών στελεχών της Εταιρείας Ομίλου, των εκτελεστικών στελεχών που αποτελούν μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Εταιρείας Ομίλου, καθώς και κάθε άλλου μη εκτελεστικού συμβούλου, στελέχους ή υπαλλήλου της Εταιρείας Ομίλου τυχόν επιλεχθεί κατά τη διακριτική ευχέρεια του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, μέσω παροχής δικαιώματος προαίρεσης (option) απόκτησης μετοχών.

    Εκτός αν άλλως καθορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο κατά την ημερομηνία παραχώρησης του Δικαιώματος Προαίρεσης, το Δικαίωμα Προαίρεσης δύναται να ικανοποιηθεί με την έκδοση νέων μετοχών.

    Η τιμή διάθεσης θα είναι ίση με την τιμή εισόδου κάθε μετοχής που πλήρωσε ο επενδυτής (και μέτοχος πλειοψηφίας της Εταιρείας), Airmed Finance DAC, ήτοι 2,65 ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι η το 80% της Cepal Υπηρεσιών και Συμμετοχών έχει περάσει το 2021 στην Airmed Finance DAC, εταιρεία συμφερόντων της Davidson Kempner (DK). Η συνολική αξία (Enterprise Value) του 100% της Cepal αποτιμήθηκε σε 262 εκατ. ευρώ.

    Τότε μάλιστα η Cepal Hellas είχε λάβει  δάνειο-γέφυρα 130 εκατ. ευρώ από τη μητρική τράπεζα την Alpha Bank.

     

    Οι παραχωρήσεις του Χατζηδάκη στους Servicers

    Αφού πιάσαμε τους Servicers να σας αναφέρω ότι με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης ικανοποιεί δύο πάγια αιτήματα των εταιρειών.

    Το πρώτο αφορά στο καθεστώς επίσπευσης των πλειστηριασμών για λογαριασμό των funds, το οποίο είχε νομικά αμφισβητηθεί.

    Πλέον λοιπόν μπαίνει ένα τέλος σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της νομιμοποίησής τους να επισπεύδουν πλειστηριασμούς για λογαριασμό των funds που κατέχουν κόκκινα δάνεια.

    Έτσι πλέον οι Servicers νομιμοποιούνται, ως μη δικαιούχοι διάδικοι, να ασκούν κάθε ένδικο βοήθημα και να προβαίνουν σε κάθε άλλη δικαστική ενέργεια για την είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων, καθώς και να κινούν, παρίστανται ή συμμετέχουν σε προπτωχευτικές διαδικασίες εξυγίανσης, διαδικασίες αφερεγγυότητας και διευθέτησης οφειλών.

    Εφόσον ο διαχειριστής πιστώσεων συμμετέχει σε οποιαδήποτε δίκη με την ιδιότητα του μη δικαιούχου διαδίκου, το δεδικασμένο της απόφασης καταλαμβάνει και τον αγοραστή πιστώσεων.

    To δεύτερο αίτημα των Servicers που ικανοποιείται αφορά την προκαταβολή 10% για τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

    Παρόλο που ο δανειολήπτης μπορεί να έχει επιτύχει ρύθμιση της οφειλής του μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού οι εταιρείες διαχείρισης έχουν πλέον τη δυνατότητα να κατά την αντιπρότασή τους προς οφειλέτες των οποίων το ακίνητο βρίσκεται σε διαδικασία πλειστηριασμού (εξαιρουμένων των ευάλωτων οφειλετών για τους οποίους έχει εκδοθεί βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη), να συμπεριλάβουν, ως όρο ρύθμισης, προκαταβολή στο οριζόμενο ποσοστό, επί της προκύπτουσας από τον εξωδικαστικό μηχανισμό του ν. 4738/2020, οφειλής».

     

    ΑΒΑΞ: Ο Σταϊκούρας και το καπέλο 25% στα έργα της Γραμμής 4 του Μετρό

    Καπέλο 25% στις εργασίες της Γραμμής 4 του Μετρό Αθήνας πληροφορούμαι ότι βάζει ο Όμιλος ΑΒΑΞ που έχει αναλάβει την κατασκευή του έργου.

    Η αύξηση αυτή προκύπτει λόγω των κατακόρυφων αυξήσεων στις τιμές των κατασκευαστικών υλικών με τον Όμιλο να μην ξεχνάει να ζητάει αναθεώρηση στις εργασίες που έχει πραγματοποιήσει έως το καλοκαίρι.

    Άτομο που γνωρίζει τα όσα συμβαίνουν στους διαδρόμους του υπουργείου Υποδομών, μου μεταφέρει ότι ο υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας, έδωσε το πράσινο φως για να λάβει ο όμιλος το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 5,48 εκατ. ευρώ.

    Πρόσθεσε, δε, ότι περίπου τα 1,4 εκατ. Ευρώ αφορούν σε αναθεώρηση εργασιών, δηλαδή σε εργασίες που έχουν αυξηθεί λόγω τoυ ράλι των τιμών των κατασκευαστικών υλικών.

    Να σας θυμίσω, ότι οι εν λόγω αυξήσεις εντάσσονται στο περσινό νομοσχέδιο του υπουργείου υποδομών για τη στήριξη των κατασκευαστών και ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ΑΒΑΞ επωφελείται από αυτό, καθώς έχει ήδη λάβει το πριμ των 57 εκατ. Ευρώ για την έγκαιρη υλοποίηση της γραμμής 4.

     

    Στον Θανάση Δαγούμα (ΡΑΑΕΥ) παραπέμφθηκαν οι προμηθευτές ρεύματος «διά τα περαιτέρω»…

    Δεν είναι δικαστής φυσικά ο Θανάσης Δαγούμας της ΡΑΑΕΥ, ούτε ο Δημήτρης Φούρλαρης που χειρίζεται τον ενεργειακό τομέα στη Ρυθμιστική Αρχή. Ωστόσο «καμπάνες» έχουν το δικαίωμα να ρίξουν εάν διαπιστώσουν παρατυπίες.

    Σας γράφαμε μόλις την προηγούμενη Παρασκευή ότι στην ενεργειακή αγορά έχει ξεσπάσει ανοιχτή κόντρα ανάμεσα στον ΥΠΕΝ Θόδωρο Σκυλακάκη και πολλούς από τους βασικούς προμηθευτές-παρόχους ρεύματος με αιτία τα χρωματιστά τιμολόγια.

    Σας γράψαμε επίσης πρώτοι πως ο ΥΠΕΝ έγινε έξω φρενών από υποτιμητικά σχόλια για το πρόσωπό του, τα οποία έγιναν από 1-2 μεγαλοπαρόχους.

    Σας αποκαλύψαμε μάλιστα πως ο κ. Σκυλακάκης τηλεφώνησε στο Θανάση Δαγούμα λέγοντας πως «υπάρχουν παραπλανητικές ενημερώσεις εκ μέρους των προμηθευτών και πλέον η Ρυθμιστική Αρχή έχει τον λόγο» προσθέτοντας ότι «οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να δώσουν τις πραγματικές τιμές τους επί των οποίων μπορεί να γίνει εύκολα η σύγκριση».

    Δεν γνωρίζω εάν αυτό ήταν δίκαιο, πάντως έγινε πράξη που έλεγε κάποτε μία ψυχή (αλήθεια που πήγε αυτός ο άνθρωπος; Χάθηκε…).

    Οι μεγαλοπρομηθευτές πάντως, θα πάνε σήμερα στη ΡΑΕΕΥ για μια σειρά από διευκρινίσεις σε ευρεία συνάντηση στα γραφεία της Ρυθμιστικής Αρχής.

    Κάποιος κακεντρεχής είπε πως «παραπέμφθηκαν στην κρίση του Θανάση Δαγούμα», αλλά ο wiseman βρίσκει υπερβολική την έκφραση.

    Απλώς οι μεγαλοπρομηθευτές θα…«πάρουν οδηγίες προς τους… ναυτιλλομένους» και θα λάβουν απάντηση στις όποιες ερωτήσεις, λίγο πριν την ώρα της αλήθειας που είναι οι χρεώσεις Ιανουαρίου.

     

    Πού είναι ο… κόμπος;

    Όπως μας είπε κορυφαίος καθηγητής Πολυτεχνείου με μακρά γνώση και θέσεις στα ενεργειακά:

    «Το πρόβλημα είναι ότι ορισμένοι από τους προμηθευτές δεν έχουν συνηθίσει να λαμβάνουν οδηγίες και δουλεύουν κατά μόνας για το επιχειρηματικό τους κέρδος. Εξαίρεση και λόγω μετόχου, ο Γιώργος Στάσσης και η ΔΕΗ που έχουν τη μερίδα του λέοντος στην αγορά και αυτοί δίνουν τον τόνο αλλά…».

    Ο wiseman απλώς παραθέτει τους υπόλοιπους μεγάλους παρόχους και οι πολυπληθείς αναγνώστες ας… στοιχηματίσουν για τους πιθανούς απείθαρχους: Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos-Protergia-Watt & Volt), Ανδρέας Σιάμισιης με την Elpedison (Helleniq Energy και Edison και μάνατζερ ο Νικόλας Ζαχαριάδης), Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ήρων), Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης (Motor Oil-MOH και NRG), Κώστας Ξιφαράς (ΔΕΠΑ Εμπορίας-‘Αέριο Αττικής’ και μάνατζερ ο Γιάννης Μητρόπουλος), Δημήτρης Μπάκος-Γιάννης Καϋμενάκης-Aλέξανδρος Εξάρχου (Volton) και οι Ιταλοί της ΕΝΙ με τη ZeniΘ.

    Δυνατά ονόματα άρα προβλέπεται και σκληρό παιχνίδι.

    Το ζητούμενο πάντως παραμένουν οι καλύτερες τιμές για τους νοικοκύρηδες καταναλωτές…

     

    Μαθιός Ρήγας και Energean «νίκησαν» τoν κολοσσό της Chevron…

    Το αναφέρω διότι έχει τη σημασία του, αν και οι επιπτώσεις είναι πολύ-πολύ μελλοντικές:

    Η Energean είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου καθώς και στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ και αποτελεί συστατικό του δείκτη FTSE 250.

    Ανήκει στην εφοπλιστική οικογένεια του ιδρυτή, Στάθη Τοπούζογλου και μανατζάρεται από τον Μαθιό Ρήγα σταθερά από το 2007.

    Η εταιρία πέτυχε στα δικαστήρια του Ισραήλ, νίκη απέναντι στον πολυεθνικό κολοσσό της Chevron, αλλά και την ισραηλινή Delek αναφορικά με τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του Karish North.

    Συγκεκριμένα το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ (κάτι σαν τον Άρειο Πάγο τον δικό μας) αποφάσισε ότι τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Karish North ανήκουν στην Energean.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τις αιτιάσεις της Chevron και της Delek που ισχυρίζονταν ότι τους ανήκει μέρος των δικαιωμάτων.

    Η απόφαση αναφέρει ότι «μια εταιρεία που διαθέτει άδεια ερευνών σε μια συγκεκριμένη ζώνη δίχως να διεξάγει ενεργές έρευνες, δεν απολαμβάνει τα δικαιώματα ως αποτέλεσμα ερευνών που πραγματοποίησε μια άλλη εταιρεία».

    Μάλιστα, οι Chevron και Delek θα πληρώσουν δικαστικά έξοδα στο Δημόσιο του Ισραήλ, αλλά και στην Energean για νομικές δαπάνες.

    Θυμίζω πως το κοίτασμα περιέχει 32 δισεκατομμύρια κ.μ. φυσικού αερίου αξίας περί τα 3,4 δισ. δολάρια με βάση τις πρόσφατες έρευνες.

     

    Το κάλεσμα του Βαγγέλη Μαρινάκη

    Ένα εντυπωσιακό κάλεσμα της Capital Product Partners και του Βαγγέλη Μαρινάκη έγινε την Πέμπτη που μας πέρασε.

    Στο κάλεσμα παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Ριάντ και Ράνα Ζέιν της Naftomar, η Μαριάννα Λάτση βασική μέτοχος του LATSCO family Office, ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης, ο επικεφαλής της ALTER EGO MEDIA Γιάννης Βρέντζος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Capital Product Partners Γεράσιμος Καλογηράτος, ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών Χάρης Παμπούκης, o δικηγόρος Βαγγέλης Μπαϊρακτάρης, πολιτικοί και εκδότες.

    Σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των νεότευκτων, η Capital Group ελέγχει έναν στόλο 106 πλοίων που αποτελείται από 38 δεξαμενόπλοια, 20 πλοία μεταφοράς LNG, τα LCO2 carriers, εννέα bulker και 37 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, τα οποία ανέρχονται σε σχεδόν 11,5 εκατομμύρια dwt.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.