• Business

    Ποια είναι η Masdar από το Αμπού Ντάμπι που θα κάνει «πράσινο» τον Πόρο

    Φωτογραφία από την υπογραφή της συμφωνίας για τον Πόρο

    Φωτογραφία από την υπογραφή της συμφωνίας για τον Πόρο


    Η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την Abu Dhabi Future Energy CompanyPJSC – Masdar για τη μετατροπή του Πόρου σε πράσινο νησί, στα πρότυπα της Αστυπάλαιας, ήταν ένα σημαντικό γεγονός στο Ντουμπάι κατά τη διάρκεια της COP28.

    H εκδήλωση που έγινε στο ελληνικό περίπτερο, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, περιελάμβανε την υπογραφή της συμφωνίας από την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. Η συμφωνία περιλαμβάνει 4 δράσεις που θα μετατρέψουν το νησί του Σαρωνικού σε βιώσιμο.

    Συγκεκριμένα, θα κατασκευαστεί φωτοβολταϊκό πάρκο στον Πόρο, προβλέπεται εξηλεκτρισμός των μεταφορών, με ηλεκτρικά δημοτικά οχήματα, ασθενοφόρα, λεωφορεία, αλλά και μια υπηρεσία που θα υποστηρίζει ηλεκτρικά φορτηγά.

    Η τρίτη παρέμβαση προβλέπει μια σειρά από καινοτόμες ενέργειες για τη διαχείριση των αποβλήτων,  με έμφαση στη διαλογή στην πηγή που θα πετύχει εκτροπή αποβλήτων από την ταφή σε ποσοστό άνω του 90% ενώ η τέταρτη την απανθρακοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών.

    Δηλαδή τα πλοία της γραμμής Πειραιάς – Πόρος θα αντικατασταθούν με ηλεκτρικά. Θα υπάρξει δηλαδή απαλλαγή των θαλάσσιων μεταφορών από τον άνθρακα, μέσω της εισαγωγής ενός νέου, πλήρως ηλεκτρικού πορθμείου και της μετατροπής των υφιστάμενων μικρών παραδοσιακών επιβατηγών σκαφών σε ηλεκτρικά σκάφη.

    Και όλα αυτά θα γίνουν με τη βοήθεια ενός παγκόσμιου ηγέτη στην ενεργειακή μετάβαση, όπως είναι η Masdar. Μια εταιρεία που δεν είναι άγνωστη στην ελληνική αγορά και που δείχνει με την εμπλοκή της στο project του Πόρου ότι θέλει να ενισχύσει την παρουσία της στην Ελλάδα σε μια σειρά από επενδύσεις δισεκατομμυρίων. Και ίσως να προχωρήσει σε σχέδια που δεν έχουν ολοκληρωθεί παρά τις αρχικές προσδοκίες και τα μνημόσια συνεργασίας που έχουν υπογραφεί με διάφορες ελληνικές εταιρείες.

    Fund 240 δισ.

    Η Masdar από το Αμπού Ντάμπι είναι θυγατρική της Mubadala Investment Company, του κρατικού fund της κυβέρνησης του Αμπού Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 240 δις δολαρίων.

    Το 2022, σε επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στα ΗΑΕ είχε επιβεβαιωθεί η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας καθώς το fund Mubadala είχε ήδη συμπράξει με την Motor Oil για τη δημιουργία πλωτών αιολικών πάρκων στην Ελλάδα.

    Επίσης, το 2018 η Mubadala είχε μπει στην ελληνική αγορά με την Αναπτυξιακή Τράπεζα σε μια επενδυτική πλατφόρμα η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 4 δις ευρώ.

    Ισως λίγοι να θυμούνται επίσης ότι τα… πετροδολάρια από τα ΗΑΕ είχαν μπει και στις ιχθυοκαλλιέργειες καθώς είχαν γίνει βασικός μέτοχος της Avramar η οποία δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των Νηρέα, Σελόντα και Andromeda.

    Ωστόσο αυτή τη στιγμή η Avramar βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού καθώς έχει δανεισμό περί τα 450 εκατ. ευρώ με τα 350 εκατ. εξ αυτών να έχουν «κοκκινήσει».

    Η διοίκηση ζητά ενδιάμεση χρηματοδότηση από τις τράπεζες και όπως φαίνεται το fund από το Αμπού Ντάμπι μαζί με τον άλλον βασικό μέτοχο, την αμερικανική Amerra Capital Management, έχουν κάνει τραγικούς χειρισμούς και μάλλον θέλουν να αποεπενδύσουν.

    Ο Κοπελούζος, το καλώδιο και η Masdar

    Πριν από λίγους μήνες ο όμιλος Κοπελούζου συμφώνησε να συνεργαστεί με την αραβική Infinity Power για το καλώδιο GREDY, δηλαδή την ένωση Ελλάδας με Αίγυπτο για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας 3,5 GW που θα μεταφερθεί στην Ευρώπη μέσω του καλωδίου.

    Πριν από λίγες ημέρες το porject του ηλεκτρικού υποθαλάσσιου καλωδίου, που θα συνδέσει την έρημο Wadi El Natroon, στην Αίγυπτο, με τον Άγιο Στέφανο, στα Μεσόγεια, για τη μεταφορά ενέργειας από ΑΠΕ πήρε το πράσινο φως από την Κομισιόν.

    Μέτοχος της αιγυπτο-εμιρατιανής εταιρείας Infinity Power είναι η Masdar, η θυγατρική εταιρεία του fund Mubadala Investment Company. Μάλιστα η Masdar το 2019 είχε υπογράψει με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη έργων ισχύος 300 mW.

    O ενεργειακός κολοσσός Masdar που έρχεται στον Πόρο, έχει παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες της Κεντρικής Ασίας και στις ΗΠΑ. Εχει επενδύσει πάνω από 20 δις δολάρια σε αιολική και ηλιακή ενέργεια σε αγορές της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Μαυριτανίας, της Αιγύπτου, του Μαρόκου, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Ισπανίας, της Σερβίας, της Ινδίας, της Ινδονησίας, του Ουζμπεκιστάν κλπ.

    Στις ΗΠΑ έχει αποκτήσει το 50% της EDF Renewables, της αμερικανικής θυγατρικής του γαλλικού ομίλου, με χαρτοφυλάκιο, ισχύος 1,6 GW όπου ξεχωρίζουν τρία αιολικά πάρκα σε Νεμπράσκα και Τέξας και πέντε φωτοβολταϊκά στην Καλιφόρνια. Εχει επίσης παρουσία στο Ουζμπεκιστάν και συγκεκριμένα στο πολύ μεγάλο αιολικό πάρκο Zarafshan, η ισχύς του οποίου πρόκειται να αυξηθεί από τα 500 MW στα 1,5 GW.

    To πάρκο στη Βοιωτία

    Να σημειωθεί ότι το 2021 η Masdar ακούστηκε έντονα ως μέλος κοινοπραξίας με στόχο την ανάπτυξη του πρώτου φωτοβολταϊκού πάρκου 65 MW στη Βοιωτία. Η κοινοπραξία έγινε με την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου του Costa Navarino αλλά και την Autohellas του ομίλου Βασιλάκη της Aegean καθώς και τον φιλανδικό κολοσσό Taaleri Energia.

    Υπενθυμίζεται ότι Βασιλάκης και Κωνσταντακόπουλος έχουν συστήσει μικτή εταιρεία στον τομέα των ΑΠΕ, την ΕΙΛΕΣΙΟΝ ενεργειακή, τον Αύγουστο του 2022 για την επένδυση στην Ασωπεία Βοιωτίας, και σ’ αυτήν έχουν από 25% έκαστος η Autοhellas και οι Masdar CES Europe BV και TAALERI DEVELOPMENT Holdings.

    Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι προ μηνών υπήρξε η φημολογία για την εξαγορά από την Mubadala Investment  της Αστακός Τέρμιναλ η οποία διαχειρίζεται το λιμάνι του Αστακού αλλά και έκταση 108 στρεμμάτων που διαθέτει η ΕΤΑΔ.

    Παρά τις φήμες για μεγάλη επένδυση στο real estate από τους Αραβες, δεν έχουν προχωρήσει οι σχετικές διαδικασίες. Ενδεχομένως, η νέα συμφωνία για τον Πόρο να κινητοποιήσει το fund από το Αμπού Ντάμπι και να προχωρήσει σε επενδυτικές κινήσεις που έχει αφήσει «μισές» στην Ελλάδα.

    Mohamed JameelAl Ramahi
    Mohamed JameelAl Ramahi

    Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στις πρόσφατες δηλώσεις τους στο Ντουμπάι, με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας για τον Πόρο, οι επικεφαλής της Masdar δεν είπαν κάτι για άλλες επενδύσεις.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Masdar, Mohamed JameelAl Ramahi, σχολίασε: «Η Masdar είναι υπερήφανη που υποστηρίζει τους εταίρους μας στην Ελλάδα για την προώθηση των στόχων καθαρής ενέργειας της χώρας για τη διατήρηση και την προστασία του Πόρου, ενός “GR-Eco Island” εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς. Με 17 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της καθαρής ενέργειας και την τεχνογνωσία μας στις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Masdar έχει ξεκινήσει πολλά έργα σε νησιωτικές χώρες σε όλο τον κόσμο. Έτσι, είμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση να διαδραματίσουμε τον δικό μας, καίριο ρόλο, βοηθώντας τα ελληνικά νησιά να γίνουν πρότυπα βιωσιμότητας».

    Με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, η δράση “GR-Eco Islands” στοχεύει στη μετατροπή των νησιών της Ελλάδας σε πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης.

    Η ολοκληρωμένη στρατηγική επικεντρώνεται στην απανθρακοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των νησιών μέσω της ανάπτυξης έργων καθαρής ενέργειας, καθώς και στην υλοποίηση βασικών έργων υποδομής. Αυτή η πολύπλευρη προσέγγιση βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών, διασφαλίζει τα θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα, αλλά και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των νησιών».

    Η πόλη Masdar

    To 2008 o σουλτάνος Αλ Τζάμπερ εμπνεύστηκε τη δημιουργία μιας πόλης με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μηδενικά απόβλητα και χωρίς αυτοκίνητα.

    Η Masdar City, 17 χιλιόμετρα από το Αμπού Ντάμπι στην έρημο, ήταν μια ιδέα για την κατασκευή μιας πόλης – προτύπου

    Η κατασκευή της πόλης ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2008, αποσκοπώντας να φιλοξενήσει μέχρι το 2020 50.000 κατοίκους και 1.500 επιχειρήσεις σε ένα απόλυτα οικολογικό περιβάλλον.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, το οποίο χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι, ξεπέρασε τα 15 δισ. δολλάρια, ωστόσο φαίνεται να υπάρχει πενταετής καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του έργου, το οποίο επρόκειτο αρχικά να παραδοθεί το 2020.

    Διαβάστε επίσης:

    Πώς θα γίνει ο Πόρος «πράσινο νησί» – Τι προβλέπει η συμφωνία με την Masdar



    ΣΧΟΛΙΑ