• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιώργος Νίκας: «Ή τα λεφτά σου ή την ελευθερία σου», το δίλημμα που θέτουν οι αμερικανικές Αρχές

    • Bloomberg
    Γιώργος Νίκας: Από το σκάνδαλο του insider trading στις … business της ενέργειας – Όλο το story

    Γιώργος Νίκας-Eπιχειρηματίας (φωτογραφία αρχείου)


    Συνέχεια στο σήριαλ του σκανδάλου insider trading δίνει το Bloomberg, το οποίο τα ξημερώματα μετέδωσε ότι ο Γιώργος Νίκας, που κατηγορείται από τις χρηματιστηριακές Αρχές των ΗΠΑ για συμμετοχή σε κύκλωμα «εσωτερικής πληροφόρησης» και προσπορισμό παράνομου κέρδους (insider trading), προσπαθεί να προστατέψει τα περιουσιακά του στοιχεία στις ΗΠΑ, χωρίς να διακινδυνεύσει ενδεχόμενη σύλληψή του από τις αμερικανικές Αρχές.

    Ο 54χρονος Γιώργος Νίκας, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε δίωξη τον Οκτώβριο, έχει στην ιδιοκτησία του ένα διαμέρισμα αξίας 6 εκατ. δολαρίων στη Νέα Υόρκη, ενώ είναι και ιδιοκτήτης αλυσίδας εστιατορίων (GRK Fresh Greek).

    Την Τρίτη, ο δικηγόρος του Νίκα κατέθεσε αίτημα να αποσυρθούν οι κατηγορίες σε βάρος του πελάτη του από την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Securities and Exchange Commission, SEC), η οποία έχει παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία του. Η SEC διεκδικεί από τον Νίκα 2,6 εκατ. δολάρια τα οποία, σύμφωνα με τις κατηγορίες, απέκτησε από παράνομες πληροφορίες που πήρε από τον τραπεζίτη της Goldman Sachs, Μπράιαν Κοέν, ο οποίος δηλώνει αθώος.

    Αλλά ο Νίκας, σημειώνει το Bloomberg, δεν έχει απαντήσει στις κατηγορίες από τους Αμερικανούς εισαγγελείς, οι οποίοι τον έχουν χαρακτηρίσει φυγά.

    Ο δικηγόρος του Νίκα, Χένρι Κλίνγκμαν, περιέγραψε τον πελάτη του στα έγγραφα που κατέθεσε ως «Έλληνα πολίτη με τόπο διαμονής την Ελλάδα». Οι εισαγγελείς σε επιστολή τους τον περασμένο μήνα ανέφεραν ότι ο Νίκας είναι εις γνώσιν των κατηγοριών και ότι «σχεδιάζει να παραμείνει φυγάς στην Ελλάδα παρά να υποβληθεί στην δικαιοδοσία του δικαστηρίου».

    Ο Κλίνγκμαν υποστήριξε ότι η SEC δεν επέδωσε με τον σωστό τρόπο τις κατηγορίες στον Νίκα, αν και η υπηρεσία έστειλε e-mail. Υποστήριξε ακόμα ότι ο πελάτης του δεν ενεπλάκη σε κύκλωμα εσωτερικής πληροφόρησης.

    Ο αμερικανικός νόμος μπορεί να υποχρεώσει τον Νίκα να επιλέξει ανάμεσα στην περιουσία του και την ελευθερία του, σημειώνει το Bloomberg. H επίμαχη διάταξη αποκαλείται «fugitive disentitlement» (σ.σ. αφαίρεση δικαιώματος από φυγάδα) και δίνει τη δυνατότητα σε δικαστή να απαγορεύσει σε κάποιον που αποφεύγει τη δικαιοδοσία των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει ένδικα μέσα για να προστατεύσει την περιουσία του σε σχετική αστική διαδικασία.

    Ο Κλίνγκμαν δεν σχολίασε σχετικώς.

    Η υπόθεση είναι SEC εναντίον Κοέν, 19-cv-09645, U.S. District Court, Southern District of New York (Manhattan).



    ΣΧΟΛΙΑ