• Μίλησε το ταμπλό για την Πειραιώς, οι νέες business της Alpha Bank, φεύγει το Κολλέγιο Αθηνών από το Ελληνικό και ένα quiz με τον χρηματιστή που πήρε πέντε εκατ. ευρώ

    Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια της συνεργασίας της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ με τη Intrakat

    image

    Το ταμπλό μίλησε για την Πειραιώς

    Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έφθασε χθες πολύ κοντά (3,236 ευρώ) στο υψηλό των τελευταίων 30 ημερών (3,250 ευρώ).

    Βέβαια  η άνοδος της μετοχής δεν μπορεί να εκληφθεί ως απόδειξη για το αν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον από τους Ιταλούς για την Πειραιώς.

    Ωστόσο, συνήθως το «ένστικτο της αγοράς» στο τέλος της ημέρας αποδεικνύεται αλάνθαστο.

    Οι εξελίξεις στο ταμπλό βέβαια δεν προδικάζουν ότι το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει η ιταλική Indesa Sanpaolo θα μετουσιωθεί σε υποβολή συγκεκριμένης πρότασης και πολύ περισσότερο ότι η πρόταση αυτή θα γίνει αποδεκτή από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

    Όμως ότι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την Πειραιώς είναι υπαρκτό και «ζεστό» φάνηκε από το ομόλογο που εξέδωσε πριν από δύο ημέρες η Τράπεζα, το οποίο κατά 77% απορροφήθηκε από ξένους θεσμικούς επενδυτές.

    Να θυμίσω ότι η συναλλαγή συγκέντρωσε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από περισσότερους από 150 διαχειριστές κεφαλαίων, με αποτέλεσμα το βιβλίο των προσφορών να ξεπεράσει τα 1,6 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά 3,2 φορές τον αρχικό στόχο.

     

    Στην αντεπίθεση ο Αθανασόπουλος της Cepal για την τιμή των Servicers

    Την τιμή των Servicers οι οποίοι βάλλονται – και όχι πάντοτε αδίκως – για συγκεκριμένες πρακτικές ανέλαβε ο Θόδωρος Αθανασόπουλος της Cepal.

    Όπως ανέφερε με την ιδιότητά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, τους πρώτους 10 μήνες του 2023, οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης έχουν λάβει 1,3 εκατομμύρια τηλεφωνήματα.

    Από αυτά, τον μήνα Οκτώβριο, καταφέραμε να ανταποκριθούμε στο 90% περίπου των τηλεφωνικών κλήσεων την ίδια μέρα.

    Καλούμε το υπόλοιπο 10% αργότερα.

    Το ποσοστό αυτό ανταπόκρισης τον  Ιανουάριο του 2022 ήταν πολύ μικρότερο και συγκεκριμένα περίπου 70%.

    Επομένως η εξέλιξη αυτή δείχνει σύμφωνα με τον ίδιο ότι οι εταιρείες ανταποκρίνονται –με αρκετά καλούς ρυθμούς σε σχέση με αυτό που συμβαίνει σε άλλους τομείς της αγοράς.

    Σε κάθε περίπτωση οι εταιρείες κατάφεραν να απαντήσουν σε εννέα στις 10 κλήσεις παρόλο που από στατιστικά στοιχεία, πολλά τηλέφωνα κλείνουν όταν ακούνε ότι βρίσκονται σε αναμονή.

    Καλό θα ήταν να μας διαφωτίσει και για το περιεχόμενο των απαντήσεων.

    Διότι τα παράπονα που ακούγονται και καταγράφονται είναι κυρίως για τις λύσεις που προτείνουν οι Servicers, οι οποίες προδήλως δεν κρίνονται ικανοποιητικές από τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες.

    Άλλωστε, και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έχει ζητήσει κατ΄επανάληψη από τις εταιρείες αυτές να προσφέρουν βιώσιμες λύσεις στους δανειολήπτες.

    Επίσης, τα αιτήματα κατά μέσο όρο απαντώνται πλέον σε λιγότερο από 10 ημέρες, όταν κάποτε αυτός ο χρόνος ήταν περίπου 30 ημέρες.

     

    Χωρίζουν οι δρόμοι ΔΕΗ και ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ;

    Σε αναζήτηση νέου προμηθευτή ενέργειας φαίνεται ότι βρίσκεται η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ.

    Όπως μου μεταφέρθηκε, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Δημήτρης Χάνης, μεταξύ τυριού και αχλαδίου ανέφερε σε γεύμα που παρέθεσε σε δημοσιογράφους ότι η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ «ήταν εκτεθειμένη στη ΔΕΗ» και ότι «συζητάμε για PPA (διμερές συμβόλαιο για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ)  για την επόμενη πενταετία».

    Να σημειωθεί ότι η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ είναι από τις πλέον ενεργοβόρες βιομηχανίες και βασική επιδίωξή της είναι να καταφέρει να «πρασινίσει» τη διαδικασία παραγωγής σκυροδέματος.

    Για αυτό το λόγο προχωρά στην επένδυση των 320 εκατ. Ευρώ για τη μονάδα αποθήκευσης και δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα, ενώ σχεδιάζει και την ανάπτυξη ΑΠΕ σε μονάδες και λατομεία που δε χρησιμοποιεί.

    Επιπλέον, διεκδικεί και δύο μονάδες απορριμμάτων με στόχο να χρησιμοποιεί τα απόβλητα για την παραγωγή πράσινης ενέργειας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει την εταιρεία στο να προχωρήσει δύο φορές σε ανατιμήσεις της τάξης του 25% για τα έτη 2021 και 2022, ενώ εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να γίνει ακόμα μία μικρή αύξηση της τιμής του σκυροδέματος και για το 2023.

    Αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο και στην κατασκευαστική δραστηριότητα, καθώς η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ αποτελεί στη χώρα μας έναν εκ των δύο προμηθευτών σκυροδέματος για τα μεγάλα δημόσια έργα, με αποτέλεσμα να εκτινάσσονται οι αρχικοί προϋπολογισμοί τους.

    Eγκαταλείπει το Ελληνικό και το Κολλέγιο Αθηνών

    Τις αντιδράσεις μελών του Κολλεγίου Αθηνών προκάλεσε η σχεδιαζόμενη μέχρι πρότινος απόβαση στο Ελληνικό.

    Όπως με ενημέρωσαν, το σχέδιο επανεξετάζεται από το Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

    Οι λόγοι της υπαναχώρησης δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί πλήρως.

    Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι γεγονός πως η χρηματοδότηση ενός τέτοιου εγχειρήματος δημιούργησε ζητήματα, καθώς το Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα δεν είναι επιχειρηματική οντότητα, αλλά αποτελεί μη κερδοσκοπικό Σωματείο.

    Το  «χάσμα» αυτό κλήθηκε να γεφυρώσει  ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου, κατά την πάγια πρακτική αναζήτησης ευεργετών από το Κολλέγιο.

    Μάλιστα, ο ίδιος εμφανίστηκε πρόθυμος να δωρίσει στο Κολλέγιο το οικόπεδο στο οποίο θα ανεγείρονταν οι σχολικές εγκαταστάσεις.

    Πάντως, η υπαναχώρηση του Κολλεγίου, απ’ ό,τι ακούγεται, μπορεί μεν να έχει φτάσει στα αυτιά των διοικούντων τη Lamda Development και στον Οδυσσέα Αθανασίου, όμως η εταιρεία δεν έχει ενημερωθεί επίσημα για «δεύτερες σκέψεις».

     

    Οι «ιστορικοί δεσμοί» της ΑΓΕΤ Ηρακλής με την Intrakat

    Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια της συνεργασίας της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ με την Intrakat, καθώς οι δύο εταιρείες διατηρούν τη συνεργασία τους για τη διεκδίκηση των δύο ΣΔΙΤ απορριμμάτων στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και για το Ελληνικό.

    Για να γίνω πιο σαφής η θυγατρική Geocycle του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗ έχει ενώσει από το Σεπτέμβριο του 2021 τις δυνάμεις της με την Intrakat για τα ΣΔΙΤ του Σχιστού και της Δυτικής Θεσσαλονίκης συνολικής αξίας 418 εκατ. Ευρώ.

    Μάλιστα, όπως μαθαίνω η συμμαχία αυτή έχει παραμείνει σταθερή παρά το γεγονός ότι τα δύο έργα έχουν κολλήσει όσον αφορά τη δημοπράτησή τους, αλλά και την αλλαγή διοίκησης της Intrakat τον περασμένο Ιούλιο.

    Επομένως, ο σχεδιασμός για την επικράτηση σε διαγωνισμούς για έργα απορριμμάτων μαζί με έναν ισχυρό κατασκευαστή, όπως η Intrakat, με στόχο την απόκτηση υλικών για την παραγωγή πράσινου τσιμέντου παραμένει εκ μέρους του Ομίλου Ηρακλή, ενώ η αλλαγή σκυτάλης στη διοίκηση από τον Πέτρο Σουρέτη στον Αλέξανδρο Εξάρχου δε φαίνεται να προβληματίζει την εταιρεία.

    Το δεύτερο μέτωπο στο οποίο υπάρχει σταθερή συνεργασία μεταξύ των δύο εταιριών είναι το Ελληνικό, καθώς η κοινοπραξία Intrakat-Bouygues που είχε αναλάβει τον σχεδιασμό και την κατασκευή του Riviera Tower προμηθεύεται από τον ΗΡΑΚΛΗ – ο οποίος έχει στήσει μονάδα στο Ελληνικό – διαρκώς φιλικό προς το περιβάλλον σκυρόδεμα.

     

    Ψάλτης δανείζει Ανδριόπουλο

    Δάνειο 32 εκατ. ευρώ θα χορηγήσει η Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 στην Dimand για την ανάπλαση του οικοπέδου της Softex στον Βοτανικό, διαψεύδοντας έτσι τις Kασσάνδρες που διέδιδαν ότι έχει «κολλήσει» το συγκεκριμένο project.

    Αν και η Κασσάνδρα στο τέλος επιβεβαιώθηκε, στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται ότι το εμβληματικό έργο που αφορά στην ανέγερση και ανακαίνιση συνολικά 10 κτηρίων, με σκοπό την εκμίσθωσή τους, θα υλοποιηθεί.

    Η συνολική επιφάνειά τους πρόκειται να ανέλθει σε 79.202 τ.μ., εκ των οποίων τα 47.007 τ.μ. αφορούν ανωδομή και τα 32.195 τ.μ. αφορούν τα υπόγεια, σε οικόπεδο, συνολικής επιφανείας 49.125,42 τ.μ.

    Το επενδυτικό σχέδιο, συνολικού επιλέξιμου κόστους ύψους Ευρώ 152,22 εκατ., θα χρηματοδοτηθεί μέσω της έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου ύψους Ευρώ 106,44 εκατ., με τη συμμετοχή του ΤΑΑ στην επένδυση να ανέρχεται σε ποσοστό 40% και της Alpha Bank σε 30%, καλύπτοντας συνολικά το 70% του κόστους του επενδυτικού προγράμματος.

     

    Προς τι ο αλληλοσπαραγμός; Αφού ο Στάσσης έχει τα κλειδιά…

    Είναι γνωστό στην ενεργειακή αγορά ότι έχει ξεσπάσει σχεδόν ανοιχτή κόντρα ανάμεσα στον ΥΠΕΝ Θόδωρο Σκυλακάκη και πολλούς από τους βασικούς προμηθευτές-παρόχους ρεύματος με αιτία τα χρωματιστά τιμολόγια.

    Ο Υπουργός Ενέργειας έχει ποντάρει όλα τα… αυγά στο καλάθι που λέγεται  «πράσινο τιμολόγιο» που εμφανίζεται μεν πιο ακριβό, αλλά είναι σταθερό και ίσως μεσοπρόθεσμα συμφέρει.

    Πολλοί περιμένουν μεγάλο κύμα δυσαρέσκειας των καταναλωτών από την 1η Ιανουαρίου όταν και τελειώνουν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα.

    Όλοι οι προμηθευτές ρεύματος (πλην της ΔΕΗ, ο Στάσσης δεν ανοίγει τα χαρτιά του ακόμη…) από την πλευρά τους, θεωρούν ότι το ‘πράσινο’ τιμολόγιο, εμπεριέχει ρίσκο πρόβλεψης και hedging οπότε θα είναι ακριβότερο από τα άλλα.

    Έκαναν και μία κίνηση, 2-3 από τους μεγάλους προμηθευτές: Μίλησαν σε μεγάλους πελάτες και συνέστησαν ανεπιφύλακτα «να αποφύγετε το πράσινο τιμολόγιο, επιλέξτε κυμαινόμενο και… αφήστε τον Σκυλακάκη να λέει».

    Και όχι μόνο αυτό, ένας προμηθευτής προβοκάρισε κιόλας: «Άλλωστε ο ΥΠΕΝ σήμερα είναι-αύριο δεν είναι, εμείς θα είμαστε εδώ συνέχεια και για πολλά χρόνια, ποιόν θα ακούσετε;»

    Εννοείται πως αυτό το έμαθε μέσα σε μισή ώρα ο κ. Σκυλακάκης (Σ.Σ. ‘όλοι μιλούν για όλα σε αυτή τη χώρα’ όπως έλεγε ο Βρετανός ταγματάρχης Κρις Γουντχάουζ από την Κατοχή ακόμη…).

    Έγινε έξω φρενών όπως μου μεταφέρουν και τηλεφώνησε στον Θανάση Δαγούμα της ΡΑΑΕΥ λέγοντας πως «υπάρχουν παραπλανητικές ενημερώσεις εκ μέρους των προμηθευτών και πλέον η Ρυθμιστική Αρχή έχει το λόγο» προσθέτοντας ότι «οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να δώσουν τις πραγματικές τιμές τους επί των οποίων μπορεί να γίνει εύκολα η σύγκριση».

    Το έμαθαν αυτό με τη σειρά τους 1-2 μεγάλοι πάροχοι και ανταπάντησαν με εξαιρετικά υποτιμητικά λόγια για τον ΥΠΕΝ, με αναφορές στο παρελθόν και σε διάφορά άλλα.

    Δεν θα σας τα μεταφέρω διότι περιέχουν φράσεις που δεν συνάδουν με τη σοβαρότητα της στήλης, ούτε με τον υπουργικό θεσμό.

    Εν ολίγοις ξέσπασε διαμάχη που μάλλον δεν ήταν στο πρόγραμμα.

    Εγώ πάντως θα ανακαλέσω μία φράση από την ιστορική δραμεντί του Αλέκου Σακελλάριου «Οι Γερμανοί ξανάρχονται», όπου ο μακαρίτης Τσαγανέας αναρωτιόταν: «προς τί τα μίση και ο αλληλοσπαραγμός αδέλφια;».

    Υπενθυμίζω τη φράση προς όλους αφού  τα ‘κλειδιά’ της αγοράς κρατάει ο Γιώργος Στάσσης και η ΔΕΗ που είναι οι κυρίαρχοι στη λιανική.

    Όταν αποφασίσει ο Στάσσης να παίξει τα νταούλια, η αγορά θα χορέψει αναγκαστικά στο σκοπό της Χαλκοκονδύλη.

    Λίγη υπομονή…

     

    Ο καημός  της Λαγκάρντ

    Ενώ τα πηγαίνει τόσο καλά με τον πληθωρισμό, η Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται ότι έχει άλλες σκοτούρες στο σπίτι της…

    Να είσαι επικεφαλής σε μία από τις ισχυρότερες Κεντρικές Τράπεζες έχοντας δώσει μάχη κατά των «κρυπτονομισμάτων» και το ίδιο σου το σπλάχνο να σε αγνοεί δεν είναι και μικρό πράγμα.

    Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εξομολογήθηκε ότι ο γιος της δεν την άκουσε επενδύοντας σε κρυπτονομίσματα με αποτέλεσμα να χάσει όλες του σχεδόν τις οικονομίες.

    «Με αγνόησε βασιλικά, κάτι που είναι προνόμιό του» είπε η Lagarde μιλώντας με φοιτητές στο δημαρχείο της Φρανκφούρτη.

    «Και έχασε σχεδόν όλα τα χρήματα που είχε επενδύσει».

    Ο υιός κατάλαβε το σφάλμα του εκ των υστέρων όμως ήταν αργά καθώς όπως είπε η ίδια είχε χάσει το 60% του κεφαλαίου του.

    Πέρα από το οικογενειακό  μίνι δράμα της Λαγκάρντ, η ΕΚΤ έχει αναλάβει εκστρατεία προκειμένου να υπάρξει ένα πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο στα κρυπτονομίσματα, προκειμένου οι επενδυτές να προστατευθούν από τις «ομάδες των απατεώνων» που λυμαίνονται την αγορά αυτή.

    Μάλιστα, η ΕΚΤ πέρασε στην αντεπίθεση, εκπονώντας το δικό της σχέδιο ψηφιακού ευρώ, ωστόσο η έκδοση ψηφιακού χρήματος φαίνεται ότι ακόμη αργεί.

    Τον περασμένο μήνα η τράπεζα ξεκίνησε τη «φάση προετοιμασίας» για το ψηφιακό ευρώ, αλλά είπε ότι θα χρειαστεί άλλα δύο χρόνια για να είναι σε θέση να αποφασίσει εάν θα το κυκλοφορήσει ή όχι.

     

    Στα κρέατα επεκτείνεται η Νιτσιάκος

    Η εταιρεία Νιτσιάκος, είναι γνωστή κυρίως για τα πουλερικά, είναι άλλωστε ο leader του κλάδου με τζίρο, που πέρυσι έφτασε μια ανάσα από το μισό δισεκ. ευρώ (σ.σ. με έξι φορές πάνω τα κέρδη).

    Ο νέος στόχος που έχει θέσει η εκ Ηπείρου ορμώμενη εταιρεία είναι να γίνει leader και στην αγορά του κόκκινου κρέατος χτίζοντας το brand Νιτσιάκος με σφραγισμένα και τυποποιημένα προϊόντα από μοσχάρια που εκτρέφονται στις εγκαταστάσεις της στην Ήπειρο και  κατευθύνονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στη μαζική εστίαση.

    Όσοι βρέθηκαν στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η διοικητική ομάδα της ΑΒ Βασιλόπουλος για το νέο κατάστημα στον κόμβο «δαχτυλίδι» στο Μαρούσι δοκίμασαν ένα πιάτο που είχε μοσχάρι Νιτσιάκος.

    Μάγουλα μοσχαρίσια με πουρέ από παστινάκι δια χειρός Άκη Πετρετζίκη που συνεργάζεται άλλωστε με την αλυσίδα.

    Και όπως μου μεταφέρουν, ήταν εξαιρετικό.

    Το αν οφείλεται στην πρώτη ύλη ή στον σεφ είναι ένα ερώτημα που δεν μου απαντήθηκε.

     

    QUIZ

    Ποια χρηματιστηριακή εταιρεία λέγεται ότι πήρε προμήθεια πέντε εκατ. ευρώ για μια δουλειά που έγινε πρόσφατα;

    Ο επικεφαλής της χρηματιστηριακής εταιρείας είναι γνωστός διαπλεκόμενος.

     

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.