• Το ράλι της Intrakat και ο Εξάρχου, τα εικονικά τιμολόγια Λαβράνου και ο λογιστής της Εκάλης, τα βραβεία των εφοπλιστών, το κάλεσμα του Ινδού στο Ecali Club και τι απαντάει ο Ροδόπουλος για τα πτυχία

    Ποια είναι η μετοχή που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα πάρει το κύπελλο στο Champions League των ελληνικών μετοχών;

    image

    Νέο ράλι για τις μετοχές του Κόκκαλη

    Χθες η αγορά μπορεί να έκανε μια μικρή στάση, όμως είναι δεδομένο ότι και πάλι οι μετοχές του ομίλου Κόκκαλη ξεχώρισαν.

    Η ΚΛΜ και η Intracom ΙΝΤΚΑ 2,02% 3,54 ήταν οι μετοχές που έδειξαν τη δυναμική τους και έκλεισαν με υψηλά 52 εβδομάδων.

    Όπως λέμε και στο ποδόσφαιρο «έπαιξαν δυνατή μπάλα».

    Η ΚΜΛ έκλεισε με κέρδη 11% στα 1,37 ευρώ και η Intracom με κέρδη 5,36% στα 2,85 ευρώ.

    Η Intralot ΙΝΛΟΤ 0% 1,13 έκλεισε αμετάβλητη στα 0,963 με όγκο συναλλαγών, 1 εκατ. μετοχές.

    Η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ 1,85% 7,70 φάνηκε χθες ότι είχε πωλητή στην περιοχή των 6,05 ευρώ.

    Τελικά έκλεισε με απώλειες 1,8% στα 6,06 ευρώ.

     

    Δημήτρης Θεοδωρίδης: Πέριξ του 5% στην Intracom;

    Όπως σας έχουμε γράψει, προ ημερών ο αντιπρόεδρος της Intracom, Δημήτρης Θεοδωρίδης, αγόρασε 1.250.000 μετοχές της εισηγμένης ή περίπου το 1,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Intracom μέσω της Black Oak Investments.

    Ο κ. Θεοδωρίδης ξεκίνησε να αγοράζει από τα 2,02 ευρώ (500.582 μετοχές) και έφθασε ως τα 2,69 ευρώ (50.000 τεμάχια) στις 30/11.

    Το ποσοστό της Black Oak ξεπερνά το 4,5% και δεν αποκλείεται πλέον να προσεγγίζει το 5%.

     

    Αλέξανδρος Εξάρχου (Intrakat): And the winner is…

    Ποια είναι η μετοχή που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα πάρει το κύπελλο στο Champions League των ελληνικών μετοχών;

    Και φυσικά μιλάμε για εταιρείες που έχουν κεφαλαιοποίηση πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

    Παρόλο που θέλουμε κάμποσες ημέρες για να ολοκληρωθεί η χρονιά, εν τούτοις το πιθανότερο είναι ότι o μεγάλος winner θα είναι η Intrakat.

    Στις αρχές της χρονιάς η μετοχή, βρέθηκε στα 1,4 ευρώ, ενώ μέχρι τις αρχές Μαΐου έκανε έναν «περίπατο» έως τα 1,70 ευρώ.

    Αιφνιδιαστικά ξεκίνησε η μεγάλη κούρσα.

    Από τις 2 Μαΐου έως και τις 25 Ιουλίου που άγγιξε τα επίπεδα των 3-3,2 ευρώ.

    Στην συνέχεια αφού η μετοχή «ηρέμησε», στις αρχές Νοεμβρίου ξεκίνησε και πάλι μια ανοδική κίνηση, με αποτέλεσμα εδώ και μερικές εβδομάδες να έχει σταθεροποιηθεί στα επίπεδα των 3,4 ως 3,5 ευρώ.

    Η μετοχή δεν έχει σκαμπανεβάσματα κάτι που δημιουργεί σιγουριά σε όσους έχουν επιλέξει να επενδύσουν σε αυτήν.

    Δεν είναι τυχαίο ότι χθες, όπως έμαθα από τους ειδικούς, άρχισε σιγά σιγά να τοποθετείται το smart money, παρόλο που η συνεδρίαση ήταν πτωτική και ο Γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,37%.

    Προ ολίγων εβδομάδων ξένος θεσμικός τοποθετήθηκε στην εισηγμένη, με περίπου 1,5 εκατ. μετοχές.

    Πρακτικά η μετοχή από τις αρχές του χρόνου έχει αποδώσει 140%, ενώ η κεφαλαιοποίηση της αγγίζει πλέον τα 561 εκατ. ευρώ.

    Το αφεντικό της εταιρείας και μεγαλομέτοχος Αλέξανδρος Εξάρχου, έχει αποδείξει τους τελευταίους 18 μήνες που βρίσκεται στην ηγεσία της Intrakat, ότι το όραμά του είναι η γιγάντωση της εταιρείας με νέα έργα, αλλά και εξαγορές, όπως η ΑΚΤΩΡ.

    Και προφανώς η εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας είναι σημαντική.

    Τώρα αυτό που μαθαίνω είναι ότι έως το τέλος του έτους και για την ακρίβεια ως τις 20 Δεκεμβρίου, θα έχουμε κάποια έκπληξη για την εισηγμένη.

     

    Η Orilina και ο Τρύφων Νάτσης

    Χθες ξεκίνησε η δημόσια προσφορά ως 32,2 εκατ. νέων μετοχών της Orilina, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης ώστε η ΑΕΕΑΠ να εισέλθει στην Κύρια Αγορά του Χ.Α..

    Το NET ASSET  VALUE (NAV) -Καθαρή Αξία Ενεργητικού- βρίσκεται στα 135,93 εκατ. ευρώ.

    Η έκδοση είναι σχεδόν προκαλυμμένη από επενδυτές, τους οποίους έχει βρει το ίδιο το αφεντικό της εταιρείας, Τρύφων Νάτσης.

    Αυτό που είναι το επιθυμητό είναι να επιτευχθεί το ελάχιστο free float -και- σε αριθμό επενδυτών.

    Το εύρος τιμής διάθεσης στα 0,91 με 0,95 ευρώ.

    Οι ειδικοί προεξοφλούν τιμή πιο κοντά στο χαμηλό του εύρους.

     

    O Ινδός επιχειρηματίας και το ECALI CLUB

    Πλέον οι εταιρίες που έχει αγοράσει πραγματοποιούν τζίρο 200 εκατ. ευρώ και κέρδη περίπου 21 εκατ. ευρώ.

    Είναι μέτοχος στην Optima Bank της οικογένειας Βαρδινογιάννη με ποσοστό που ξεπερνάει το 2%.

    Το Σάββατο το βράδυ στο Ecali Club ο Ινδός επιχειρηματίας Taizoon Khorakiwala του SwitzGroup και τα στελέχη του μεταξύ αυτών ο δυναμικός CEO Ηλίας Ντάβος, πραγματοποίησαν το ετήσιο χριστουγεννιάτικο τους δείπνο.

    Καλεσμένοι επιχειρηματίες, τραπεζίτες πολιτικοί, χρηματιστές και άνθρωποι της αγοράς.

    Μεταξύ των πολιτικών, η Σοφία Ζαχαράκη, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Μάκης Βορίδης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Επίσης η Ιωάννα Σακελλαρίου, η Πόπη Καλαϊτζή, οι τραπεζίτες Νίκος Καραμούζης, Γιώργος Τανισκίδης, Μιχάλης Πάπαρης, οι χρηματιστές  Τζουζέπε Τζιάνο και Γιώργος Πολίτης της Euroxx, Κώστας Λιανός της Optima, και ο Τίμος Μελισσάρης.

    «Παρών» και ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου, Δημήτρης Βερβεσός.

    Το SwitzGroup διατηρεί πλειοψηφικά ποσοστά στις εταιρείες: Olympic Foods (πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής, αρτοποιίας) που διοικείται από τη Χριστίνα Μπενάκη, στη CSM Bakery (νυν Artizan) που δραστηριοποιείται στις πρώτες ύλες αρτοποιίας που διοικεί ο Κώστας Μαρίνος, στους Κουλουράδες, το γνωστό δίκτυο που παράγει και εμπορεύεται τα κουλούρια Θεσσαλονίκης του Δ. Γρίβα, στην Κρητών Αρτος (Παξιμάδια, κριτσίνια), του Μ. Δαμιανάκη, ο οποίος αποχώρησε και το management έχει περάσει στον Δ. Γρίβα, στις κάβες ΟΑΚ, στη Νewbake (παραγωγή κατεψυγμένων Donuts) του Βάιου Καπάταη, στην εταιρεία Σαμούρη (συσκευασμένα προϊόντα ζαχαροπλαστικής για supermarket), στη Frankal (χονδρική σε πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας στην περιοχή της Κρήτης) και στην Τroufa (προϊόντα ζαχαροπλαστικής).

    Επίσης, διαθέτει την εμπορική εταιρεία SwitzGroup Τrading και αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τα προϊόντα των ευρωπαϊκών εταιρειών Bridor, Europastry και Baker&Baker.

     

    Χατζηδάκης: Γελοιότητες

    Για γελοιότητες που εκθέτουν ανεπανόρθωτα τους εμπνευστές τους κάνουν λόγο κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σε απάντηση αναρτήσεων για τα φορολογικά της συζύγου του Κωστή Χατζηδάκη, την οποία κατηγορούν ως ελεύθερη επαγγελματία που φοροδιαφεύγει, ενώ ήταν αποκλειστικά μισθωτή.

    Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν χαρακτηριστικά:

    Η προσπάθεια ορισμένων τρολ του διαδικτύου να εμφανίσουν τη σύζυγο του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, Πόπη Καλαϊτζή, ως δήθεν φοροφυγά είναι γελοία και χυδαία!

    Χρησιμοποιώντας τα τρολ αυτά το Πόθεν Έσχες του 2020 και του 2021, προσπαθούν να την εμφανίσουν ως δήθεν φοροφυγά από ελεύθερο επάγγελμα, ενώ η αλήθεια είναι ότι εκείνη έκανε έναρξη επαγγέλματος στις 28 Σεπτεμβρίου 2022!

    Περαιτέρω, τα εισοδήματα της κ. Καλαΐτζή για τα έτη 2020-2021 υπογραμμίζεται ότι προέρχονται μόνο από μισθωτές υπηρεσίες.

    Και συγκεκριμένα: Ιανουάριος-Απρίλιος 2020 μισθωτή ειδικευόμενη στο Ασκληπιείο Βούλας, Μάιος 2020-Νοέμβριος 2021 άμισθη ειδικευόμενη (λόγω ειδικού νόμου που το προβλέπει και επειδή άλλαξε ειδικότητα) στο Ασκληπιείο Βούλας, οπότε και πληρωνόταν μόνο για εφημερίες.

    Τα ποσά που προκύπτουν από τη φορολογική της δήλωση αφορούν, λοιπόν, καταβολές από μισθούς τους μήνες που αμειβόταν (2020) και ΜΟΝΟ από εφημερίες (2021). Όσο λάμβανε μισθό, τον δήλωνε φυσικά και αυτόν!

    Τα πράγματα είναι επομένως απολύτως ξεκάθαρα.

    Η ένδεια επιχειρημάτων και η εμπάθεια οδηγούν ορισμένους σε γελοιότητες που τους εκθέτουν ανεπανόρθωτα!

     

    Τα εικονικά του Λαβράνου και ο λογιστής της Εκάλης

    Ο Wiseman σας είχε ενημερώσει εγκαίρως για τις «φορολογικές» εκκρεμότητες που αντιμετωπίζει το δίδυμο των υποκλοπών ΜπίτζιοςΛαβράνος, καθώς και για τα «μαργαριτάρια» που έχουν προκύψει από τους φορολογικούς ελέγχους παρά τα όποια προσκόμματα.

    Χθες λοιπόν διάβασα στην  Εφημερίδα των Συντακτών που απεκάλυψε πως η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Αττικής (ΥΕΔΔΕ Αττικής) επέδωσε προσωρινό φύλλο ελέγχου στον πρωταγωνιστή του σκανδάλου των υποκλοπών επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο για εικονικά τιμολόγια αξίας άνω των 52 εκατ. ευρώ, που εξέδωσε η ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ, εταιρεία συμφερόντων του Λαβράνου, μεταξύ 2013 και 2015.

    Σας έχω λοιπόν και συνέχεια καθώς όλα τα παραπάνω κέντρισαν το δημοσιογραφικό μου δαιμόνιο.

    Όπως ανακάλυψα λοιπόν το προσωρινό φύλλο ελέγχου επιδόθηκε στην οδό Φοίβου στην Εκάλη στην οικία του Παναγιώτη Καραλή που είναι ο λογιστής του Γιάννη Λαβράνου.

    Παράλληλα, το φύλλο ελέγχου επιδόθηκε και σε δημοτικό υπάλληλο του Δήμου Αθηναίων, στη βάση του τύπου που ακολουθείται όταν ο φορολογούμενος δεν δηλώνει έδρα κατοικίας.

    Θα αναρωτηθείτε γιατί δεν επιδόθηκε το προσωρινό φύλλο ελέγχου στην ηλεκτρονική μερίδα του Λαβράνου στο Taxis.

    Όταν κάναμε την ερώτηση αυτή, μας απάντησαν πως ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Αττικής Αντώνης Χαρίτωνος, άγνωστο γιατί, δεν είχε δρομολογήσει εγκαίρως τις διαδικασίες ώστε η υπηρεσία του να λάβει ψηφιακή υπογραφή.

    Λόγω της έλλειψης ψηφιακής υπογραφής η ΥΕΔΔΕ Αττικής δεν κάνει ηλεκτρονικές επιδόσεις!

    Πιθανότατα όταν σε 20 ημέρες από σήμερα επιδοθεί στον Λαβράνο το οριστικό φύλλο ελέγχου η επίδοση να γίνει εκτός από χειρόγραφα και ηλεκτρονικά.

    Καθώς οι φόροι που έχουν βεβαιωθεί ξεπερνούν τα 11 εκατ. ευρώ δεν είναι να παίζει κανείς με τις επιδόσεις και τον τύπο τους…

     

    Θόδωρος Πελαγίδης, ο απαισιόδοξος

    Μετά τη ρουκέτα που εξαπέλυσε ο υποδιοικητής Α’ της Τράπεζας της Ελλάδος, Θόδωρος Πελαγίδης  – σε μία συζήτηση μεταξύ  πρώην υπηρεσιακών υπουργών στην κρατική τηλεόραση – ότι δηλαδή «το πρόβλημα της ακρίβειας στην Ελλάδα είναι πρωτίστως θέμα μισθών», χθες είχαμε και άλλο χτύπημα.

    Εκτίμησε ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ το 2024 δεν θα μειωθούν κατά 1%, όπως περίπου τιμολογεί σήμερα η προθεσμιακή αγορά την εξέλιξη τους.

    Προέβλεψε μάλιστα παραθέτοντας αδιάσειστες παραδοχές και επιχειρήματα ότι, ακόμη και όταν και όποτε ολοκληρωθεί ο πτωτικός τους κύκλος, δεν πρόκειται να δούμε τα επιτόκια να υποχωρούν κάτω από το 2% έως 2,5%.

    Και τούτο διότι όσο και αν προσπαθήσει η ΕΚΤ, αλλά και οι άλλες Κεντρικές Τράπεζες, ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να επανέλθει στα επίπεδα που ήταν προ κρίσης.

     

    Πουλάει στη Λάρισα η Blue House

    Αγοραστή για το Fashion City Outlet στη Λάρισα, το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που παράγει έσοδα στην Ελλάδα, φέρεται να αναζητά η Bluehouse.

    Στο κάδρο των αγοραστών μπήκε μάλιστα η Noval Property, ΑΕΕΑΠ που ελέγχεται από τη Βιοχάλκο κι ετοιμάζει την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο, αλλά εν τέλει το mall παραμένει στην κατοχή των Bluehouse – Sonae Sierra.

    Το αν το «ξεφόρτωμα» των assets από τη Bluehouse έχει σχέση με τα μπλεξίματα των διαχειριστών Πιζάντε – Πανδή με άλλους επενδυτές, το αφήνω στην κρίση σας.

    Πάντως, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου έχει ξεκινήσει ήδη έρευνα για το κατά πόσο η εταιρεία δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις με βάση τις οποίες της χορηγήθηκε η άδεια Διαχειριστή Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων.

     

    Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού για τον Ιταλό της Hellenic Train

    Το ρητό ουδείς αναντικατάστατος φαίνεται ότι δεν ισχύει για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Hellenic Train, Mauricio Capotorto.

    Για να γίνω πιο σαφής παρά το γεγονός ότι λήγει η θητεία του και βρίσκεται στο κατώφλι της σύνταξης, οι Ιταλοί της Trenitalia που διαχειρίζονται την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, φαίνεται πως δεν έχουν βρει τον αντικαταστάτη του.

    Επομένως, μιας και βρισκόμαστε μερικές εβδομάδες πριν από το τέλος του 2023, το πιο πιθανό είναι να δοθεί παράταση στη θητεία του υφιστάμενου CEO.

    Μάλιστα, από ότι μαθαίνω γνωρίζει τη χώρα μας παρά πολύ καλά, καθώς κατοικεί σε αυτήν για αρκετά χρόνια μαζί με την οικογένειά του.

    Να σας αναφέρω, επίσης, ότι θα είχε κάθε λόγο να θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα του, καθώς η οικογένειά του έχει μετακομίσει εκεί από το 2023, αλλά τα όσα γίνονται στον ελληνικό σιδηρόδρομο τον κρατούν στη χώρα μας.

     

    Σε νέες περιπέτειες ο οδικός άξονας Ιωάννινα – Κακαβιά

    Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και πιο συγκεκριμένα των απεργιακών κινητοποιήσεων στο Δημόσιο εγκλωβίζεται ο διαγωνισμός για τον οδικό άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά αξίας 310 εκατ. Ευρώ.

    Πρόκειται για έναν πολύπαθο διαγωνισμό, για τον οποίον έχουν δείξει ενδιαφέρον η Δομική Κρήτης των Συνατσάκη – Κούτρα και η ΕΚΤΕΡ του Θανάση Σίψα, ο οποίος  «σέρνεται» για περισσότερους από 10 μήνες, καθώς ξεκίνησε στις αρχές του 2023 αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν καν κατατεθεί οι προσφορές.

    Αυτό συνέβη καθώς το οδικό έργο έχει ακυρωθεί και δημοπρατηθεί δύο φορές, διότι το κοινό μπλοκ των ΕΚΤΕΡ-Δομική Κρήτης-ΤΕΝΑ-ΕΡΕΤΒΟ είχε προσφύγει δύο φορές στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ).

    Η αρχή γνωμοδότησε υπέρ τους και στις δύο προσφυγές με αποτέλεσμα το υπουργείο να χρειαστεί να «ανασκουμπωθεί» και τελικά το έργο δημοπρατήθηκε εκ νέου στις αρχές Οκτώβρη.

    Ωστόσο, ακόμα και ο νέος διαγωνισμός που είναι ο τρίτος κατά σειρά για το ίδιο έργο, έχει λάβει δύο παρατάσεις, η πρώτη για τις 5 Δεκεμβρίου και η πιο πρόσφατη για τις 21 του ίδιου μήνα να οφείλεται στην απεργία της ΠΟ ΕΜΥΔΑΣ στα μέσα του προηγούμενου μήνα, στην οποία συμμετείχαν τα μέλη  του Μητρώου Μελών Δημοπρασιών.

    Η καθυστέρηση αυτή οδήγησε τα ενδιαφερόμενα σχήμα να ζητήσουν περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν καλύτερα για τον διαγωνισμό.

     

    Γιατί ο Σκρέκας «έφαγε» τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες από το «καλάθι»

    Προφανώς δεν έπαθε κρίση υπογλυκεμίας ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, όμως από το εορταστικό καλάθι «έφαγε» κουραμπιέδες και μελομακάρονα.

    Μετά από μία ώρα με μια «ορθή επανάληψη» στην ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, που γνωστοποιούσε τα προϊόντα που θα συνθέσουν το καλάθι των Χριστουγέννων αφαιρέθηκαν από τη λίστα δύο κατηγορίες: Κουραμπιέδες και μελομακάρονα.

    Οι οκτώ κατηγορίες που συμπεριλαμβάνονταν στην αρχική λίστα που προέκυψε μετά τη συνάντηση που είχε χθες το πρωί με τους εκπροσώπους της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας ο κ. Σκρέκας έγιναν έξι (αρνί, κατσίκι, γαλοπούλα, τσουρέκι, σοκολάτα και βασιλόπιτα) και αφαιρέθηκαν οι δύο κατηγορίες που αφορούν στα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων.

    Με την αφαίρεση των δύο κατηγοριών ο κ. Σκρέκας γλίτωσε τη γκρίνια από τα αρτοποιεία και τα ζαχαροπλαστεία που θεωρούν ότι υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό από τα σούπερ μάρκετ.

    Τώρα, θα μου πείτε γιατί το τσουρέκι και η σοκολάτα δεν είναι θέμα;

    Μπορεί και ναι, αλλά την γκρίνια την άκουσε πέρυσι ο Άδωνις, οπότε το project είναι δοκιμασμένο…

     

    Ποιοι βραβεύτηκαν στα Greek Shipping Awards

    Στα εφετινά Greek Shipping Awards, που συμπλήρωσαν 20 χρόνια από την καθιέρωσή τους, τιμήθηκαν επιφανή πρόσωπα της ελληνικής ναυτιλίας.

    Μεταξύ αυτών ήταν ο Γιώργος Προκοπίου, ο Νίκος Τσάκος, η Μαρία Αγγελικούση, ο Ευάγγελος Μαρινάκης, ο Νικόλας Μουνδρέας, ο Κρίτων Λεντούδης.

    Ο Γιώργος Προκοπίου, για δεύτερη φορά ανακηρύχθηκε ως η Ελληνική Ναυτιλιακή Προσωπικότητα της Χρονιάς.

    Το βραβείο παρέδωσε η Χριστίνα Μαργέλου, εκπροσωπώντας την Eurobank που ήταν χορηγός.

    Η υπεύθυνη της μονάδας χρηματοδότησης της Eurobank ομολογουμένως εντυπωσίασε με την παρουσία της.

    Αφού λέμε για Τράπεζες, να πούμε ότι το βραβείο Χρηματοδότης της Χρονιάς της Ελληνικής Ναυτιλίας, πήρε η Alpha Bank και την τιμητική πλακέτα παρέλαβε ο Κωνσταντίνος Σωτηρίου.

    H κ. Χριστίνα Μαργέλου της Εurobank και ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου

     

    Τα άλλα βραβεία πήραν αναλυτικά:

    Εταιρία Ξηρού Φορτίου της Χρονιάς – Χορηγός: Marichem Marigases

    Diana Shipping

    Εταιρία Δεξαμeνόπλοιων της Χρονιάς – Χορηγός: Bureau Veritas

    Tsakos Energy Navigation

    Eπιβατηγός Εταιρία της Χρονιάς – Χορηγός: SWS

    Celestyal Cruises

    Nαυλομεσίτης της Χρονιάς – Χορηγός: Όμιλος Τσάκου

    Cass Technava Maritime

    Ναυτιλιακός Χρηματοδότης της Χρονιάς – Χορηγός: Tototheo Maritime

    Alpha Bank

    Βραβείο Τεχνολογικού Επιτεύγματος – Χορηγός: DNV

    Erma First

    Βραβείο Ασφάλειας – Χορηγός: Seajets

    Black Rope

    Βραβείο Επιτεύγματος στην Εκπαίδευση ή την Κατάρτιση –

    Χορηγός: Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κύπρου

    Helmepa Academy

    Βραβείο ‘Πειραιάς: Διεθνές Κέντρο’ – Χορηγός: ClassNK

    V.Ships Greece

    Βραβείο Lloyd’s List Intelligence Big Data – Χορηγός: Panama Maritime Authority

    Procureship

    Διεθνής Προσωπικότητα της Χρονιάς – Χορηγός: Capital Ship Management Corp.

    Emanuele Grimaldi

    Ναυτικός της Χρονιάς – Χορηγός: Safe Bulkers, Inc.

    Καπετάνιος Κυριάκος Μουζάκης

    Πλοίο της Χρονιάς – Χορηγός: ABS

    “Antonis I. Angelicoussis”

    Βραβείο Βιωσιμότητας – Χορηγός: Lloyd’s Register

    Star Bulk Carriers

    Deal της Δεκαετίας 2014-2023 – Χορηγός: Timagenis Law Firm

    Ευάγγελος Μ. Μαρινάκης and Capital Product Partners

    Βραβείο Επόμενης Γενιάς στη Ναυτιλία – Χορηγός: IRI/The Marshall Islands Registry

    Πέτρος Παναγιωτίδης

    Βραβείο Επιτεύγματος Ζωής  Lloyd’s List/Propeller Club – Χορηγός: Franman

    Νικόλαος Γ. Μουνδρέας

    Newsmaker της Χρονιάς – Χορηγός: ExxonMobil Marine

    Κρίτων Λεντούδης

    Προσωπικότητα της Χρονιάς – Χορηγός: Eurobank

    Γεώργιος Προκοπίου

    Βραβείο Επιτεύγματος Εικοσαετίας (2004-2023) – Χορηγός: LPC SA

    Ο Ελληνικός Ναυτιλιακός Κλάδος LNG

     

    Ο Γιώργος Στάσσης, ο αλληλοσπαραγμός και τα λογικά (όχι όμως και φθηνά) τιμολόγια ρεύματος…

    Σας γράφαμε όλη την προηγούμενη εβδομάδα για την ανοιχτή κόντρα ανάμεσα στον ΥΠΕΝ Θόδωρο Σκυλακάκη και πολλούς από τους βασικούς προμηθευτές-παρόχους ρεύματος με αιτία τα χρωματιστά τιμολόγια.

    Ο Υπουργός Ενέργειας μάλιστα προσέφυγε στον Θανάση Δαγούμα της ΡΑΑΕΥ λέγοντας πως «υπάρχουν παραπλανητικές ενημερώσεις εκ μέρους των προμηθευτών και πλέον η Ρυθμιστική Αρχή έχει το λόγο».

    Εν ολίγοις ξέσπασε διαμάχη που μάλλον δεν ήταν στο πρόγραμμα.

    Την κρίσιμη στιγμή ο wiseman ανακάλεσε μία φράση από την ιστορική δραμεντί του Αλέκου Σακελλάριου «Οι Γερμανοί ξανάρχονται», όπου ο μακαρίτης Τσαγανέας αναρωτιόταν: «προς τί τα μίση και ο αλληλοσπαραγμός αδέλφια;».

    Το έκανε αυτό ο wiseman για να υπενθυμίσει προς όλους ότι τα «κλειδιά» της αγοράς κρατάει ο Γιώργος Στάσσης και η ΔΕΗ που είναι οι κυρίαρχοι στη λιανική.

    «Όταν αποφασίσει ο Στάσσης να παίξει τα νταούλια, η αγορά θα χορέψει αναγκαστικά στον σκοπό της Χαλκοκονδύλη» γράφαμε,  όπερ και εγένετο!

    Ο Γιώργος Στάσσης λοιπόν όρισε το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ σε λογικά για τη σημερινή εποχή επίπεδα ώστε να μην προκληθεί αναστάτωση στην αγορά και έπραξε άριστα.

    Είναι η ίδια χρέωση που ο καταναλωτής πλήρωνε το ρεύμα το τελευταίο 12μηνο.

    Ο ΥΠΕΝ κ. Σκυλακάκης δηλώνει ευχαριστημένος αφού δεν θα υπάρξει επιβάρυνση για τον καταναλωτή της ΔΕΗ και ο τόνος δίνεται και στους υπόλοιπους παρόχους.

    Να θυμίσω πάντως ότι αυτά τα τιμολόγια που κρατήθηκαν σταθερά και αφήνουν τον ΥΠΕΝ ευχαριστημένο, είναι στα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

    Το 2021 ο καταναλωτής χρεωνόταν 10 λεπτά την κιλοβατώρα, αλλά τι πάω και θυμάμαι τώρα…

     

    Ε όχι και να πάρει άλλος τα εύσημα από  τον ΥΠΕΝ…

    Μαθαίνω όμως ότι η ηγεσία (γενικώς και αορίστως, δεν προσδιορίζω πρόσωπα για να μην αρχίσουν τα τηλεφωνήματα πάλι…) του ΥΠΕΝ είναι σφόδρα δυσαρεστημένη με μία πληροφορία που κυκλοφορεί επ’ εσχάτοις στην πολιτική και δημοσιογραφική πιάτσα: ότι δηλαδή το ΥΠΕΝ θα «σπάσει» στα δύο και η σημαντική και κρίσιμη αρμοδιότητα του Περιβάλλοντος θα μεταφερθεί στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης σε περίπου 4-5 μήνες που θα γίνει (εάν γίνει τελικά) η θρυλούμενη ριζική αναδιάρθρωση των Υπουργείων.

    «Τόσος κόπος και θα τον εξαργυρώσει άλλος υπουργός δηλαδή;» λέγεται πως αναρωτήθηκε υψηλόφωνα κάποιο άτομο στους υψηλούς ορόφους της Μεσογείων.

    Δεν γνωρίζω φυσικά αν και πότε θα γίνει η αναδιάρθρωση  και τί ακριβώς θα περιλαμβάνει, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού αυτό.

    Ακούω όμως πώς αν είναι αναβαθμισμένο το Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δεν θα έχει ως ένοικο το σημερινό Υπουργό  κο Βασίλη Κικίλια που θα οδεύσει προς άλλες Πολιτείες….

     

    Τα πτυχία του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και η απάντηση Ροδόπουλου

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες με τoν WISEMAN ο κ. Κωσταντίνος Ροδόπουλος με αφορμή το χθεσινό σχόλιο του Wiseman για τα πτυχία του Μητροπολιτικού Κολλεγίου.

    Έτσι λοιπόν και εμείς  υποπέσαμε στο ατόπημα και γράψαμε για «πτυχία του Ροδόπουλου» εννοώντας προφανώς καλόπιστα για τα πτυχία που παρέχει στους αποφοίτους του το Μητροπολιτικό Κολλέγιο – το οποίο πωλήθηκε μαζί με το ΙΕΚ ΑΚΜΗ από τον ίδιο, στην ΒC Partners του Νίκου Σταθόπουλου – σε συνεργασία με το Βρετανικό Queen Margaret University.

    Όσον αφορά στην ουσία σε επιστολή που μας απέστειλε και δημοσιεύουμε παρακάτω προφανώς και δεν αμφισβητεί το περιεχόμενο του χθεσινού σχολίου, στο οποίο αναφέραμε ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν αναγνωρίζει επαγγελματικά δικαιώματα στους απόφοιτους της Νοσηλευτικής Σχολής, όπερ σημαίνει ότι δεν μπορούν να διοριστούν σε αυτό.

    Δεν αμφισβητεί επίσης το γεγονός ότι τα κάστανα από τη φωτιά επιχειρεί να βγάλει ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης με νέο Προεδρικό Διάταγμα το οποίο συνυπογράφεται από άλλους 19 υπουργούς και για την ώρα αναμένει την κρίση του ΣτΕ.

    Μέχρι να επέλθει αυτή,  οι απόφοιτοι παραμένουν με τα χαρτιά στο χέρι.

     

    Η επιστολή Ροδόπουλου στο mononews

    «Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, τα πτυχία χορηγούνται από τα συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

    Άρα, δεν υπάρχουν περίεργα πτυχία και οπωσδήποτε παρέχονται μόνο από τα Δημόσια Βρετανικά Πανεπιστήμια που συνεργαζόμαστε.

    Πρόκειται για ακριβώς τα ίδια πτυχία που θα λάμβαναν οι απόφοιτοι αν σπούδαζαν στη Βρετανία.

    Όσον αφορά επαγγελματικά θέματα των αποφοίτων Κολλεγίων, αυτά ρυθμίζονται με διατάξεις είτε του Κοινοτικού είτε του Εθνικού Δικαίου.

    Για αυτόν τον λόγο έχει κατατεθεί και σχέδιο Π.Δ. στο ΣτΕ για να ρυθμιστούν τα θέματα που προέκυψαν από το Brexit.»

     

    QUIZ 1 

    Ως γνωστόν ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας παρουσίασε χθες με καμάρι στους εκπροσώπους της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (Αριστοτέλης Παντελιάδης, Κώστας Μαυροειδής, Απόστολος Πεταλάς) το λεγόμενο «καλάθι των Χριστουγέννων με προσιτές τιμές για όλους».

    Το κουίζ είναι: ποιος πρωτοκλασάτος και θεωρητικά επιτυχημένος εν ενεργεία Υπουργός χαρακτήρισε το καλάθι αυτό ως «καλάθι των αχρήστων, όπως και ο εμπνευστής του»;

    Και ποιος υπηρεσιακός πρόλαβε τόσο γρήγορα και  ενημέρωσε τον θυμόσοφο επικριτή υπουργό για το καλάθι;

    Σκληρή κουβέντα είπε πάντως, αλλά μην βιάζεστε να αναφωνήσετε «εύρηκα τον Υπουργό!».

    Ο επικριτής ΔΕΝ είναι σε παραγωγικό υπουργείο.

    Για αυτό ακριβώς το κουίζ είναι δύσκολο, αλλιώς θα ήταν παιχνιδάκι…

     

    QUIZ 2

    Για πoια μετοχή μου είπαν πρόσφατα: «Δεν μου αρέσει ούτε η απάτη ούτε η αυταπάτη.

    Και η αυταπάτη μπορεί να είναι πιο ακραία από την απάτη».

    Και επειδή οι wiseman πριν πει κάτι το ψάχνει ενδελεχώς, αξίζει να κάνετε υπομονή μερικές ημέρες.

     

    QUIZ 3

    Ποια ελεγκτική εταιρεία που ανήκει στις BIG4, έχει χαρακτηριστεί διαπλεκόμενη και τα αφεντικά της μεγάλοι νταβατζήδες του Δημοσίου;

    Γιατί  υπάρχουν απορίες και σκιές για μια μεγάλη δουλειά που πήρε, πάνω από 39 εκατ. ευρώ;

    Μιλάμε για μια απλή μελέτη που θα κάνει…. Εν αναμονή των αποκαλύψεων, λοιπόν.

    Χμχμχμχμχ !!!

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.