• Ναυτιλία

    Super deal στη ναυτιλία: H Star Bulk Carriers του Πέτρου Παππά εξαγόρασε την Eagle Bulk

    Πέτρος Παππάς. Επικεφαλής Star Bulk Carriers

    Πέτρος Παππάς. Επικεφαλής Star Bulk Carriers


    Δύο μεγάλες εισηγμένες ναυτιλιακές συγχωνεύονται.

    Η Star Bulk Carriers του Πέτρου Παππά και η Eagle Bulk Shipping με έδρα τις ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία για τη συνένωσή τους, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο ναυτιλιακή εταιρεία ξηρού χύδην φορτίου με έναν συνδυασμένο στόλο 169 πλοίων.

    Η συναλλαγή που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα διοικητικά συμβούλια και των δύο εταιρειών είναι δομημένη ως συγχώνευση εξ ολοκλήρου που δίνει στη συγχωνευμένη εταιρεία μια pro-forma κεφαλαιοποίηση αγοράς 2,1 δισ. δολαρίων.

    Η συμφωνία θα οδηγήσει τους μετόχους της Eagle να λάβουν 2.6211 μετοχές της κοινής μετοχής Star Bulk για κάθε μετοχή της κοινής μετοχής Eagle που κατέχει, που αντιπροσωπεύουν ένα συνολικό τίμημα περίπου 52,60 δολάρια ανά μετοχή, ένα premium 17% με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Eagle στα 44,85 δολάρια στις 8 Δεκεμβρίου.

    Οι μέτοχοι της Star Bulk και της Eagle θα πρέπει να κατέχουν περίπου το 71% και το 29% της συγχωνευμένης εταιρείας, αντίστοιχα, όταν η συμφωνία κλείσει το πρώτο εξάμηνο του 2024.

    Η νέα εταιρεία θα λειτουργεί ως Star Bulk Carriers Corp. και θα έχει την έδρα της στην Αθήνα, με γραφεία σε Στάμφορντ, Κονέκτικατ, Σιγκαπούρη, Κοπεγχάγη και Λεμεσό.

    Επικεφαλής της ενοποιημένης εταιρείας θα είναι ο Πέτρος Παππάς, διευθύνων σύμβουλος της Star Bulk, ενώ θα ενταχθούν και ορισμένα ανώτερα στελέχη της Eagle.

    Ο Σπύρος Καπράλος της Star Bulk θα γίνει πρόεδρος και ένα μέλος του Eagle Board θα συμμετάσχει στο συμβούλιο κατά το κλείσιμο.

    Η Star Bulk διαχειρίζεται έναν στόλο 117 πλοίων, από τα πλοία newcastlemax έως τα πλοία supramax, ενώ η Eagle Bulk διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους supramaxes και ultramaxes, που αποτελείται από 52 πλοία. Ο συνδυασμένος στόλος θα είναι κατά κύριο λόγο εξοπλισμένος με scrubber.

    Η Star Bulk Carriers αναμένεται να έχει συνδυασμένη ρευστότητα σχεδόν 420 εκατ. δολάρια.

    Η εταιρεία αναμένει να δημιουργήσει τουλάχιστον 50 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια συνέργειες κόστους και εσόδων εντός 12 έως 18 μηνών μετά το κλείσιμο μέσω της ενοποίησης των εμπορικών λειτουργιών και των οικονομιών κλίμακας, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων σε γενικές και διοικητικές δαπάνες.

    Σχολιάζοντας τη συγχώνευση, ο Πέτρος Παππάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Star Bulk, δήλωσε: «Η συγχώνευση της Star Bulk και της Eagle θα δημιουργήσει έναν παγκόσμιο ηγέτη στη ναυτιλία ξηρού χύδην φορτίου με έναν μεγάλο, διαφοροποιημένο στόλο εξοπλισμένο με scrubber. Θα αξιοποιήσουμε τις τεχνικές και εμπορικές δυνατότητες διαχείρισης του στόλου των εταιρειών για να βελτιστοποιήσουμε την απόδοση, να επιτύχουμε τους στόχους μας για την ασφάλεια και το περιβάλλον και να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες κερδών. Με έναν καλά κεφαλαιοποιημένο ισολογισμό, στοχεύουμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε ισχυρές αποδόσεις μετρητών στους μετόχους, ενώ επενδύουμε σε τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών, καθώς συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα».

    Ο Gary Vogel, διευθύνων σύμβουλος της Eagle, πρόσθεσε: «Συγκεντρώνουμε δύο εξαιρετικά οργανισμούς και είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η δυναμική συγχώνευση με την Star Bulk θα ξεκλειδώσει σημαντική αξία για τους μετόχους της Eagle, συμπεριλαμβανομένης της ευκαιρίας να συμμετάσχουν στη μακροπρόθεσμη ανοδική πορεία της εταιρείας».

    Υπενθυμίζεται ότι στην εταιρεία Eagle συμμετέχουν ως μέτοχοι ο Γιάννης Κούστας και ο Πέτρος Παναγιωτίδης.

    Διαβάστε επίσης

    Πέτρος Παππάς (Star Bulk Carriers): Κέρδη 220,4 εκατ. δολ. στο τρίτο τρίμηνο και 128 πλοία

    Πρόστιμα άνω των 8.000 ευρώ για όσους εργοδότες δεν καταβάλουν τριετίες από 1-1-2024



    ΣΧΟΛΙΑ