• Ποια τιμή «δίνει» η Pantelakis για το deal Alpha – Unicredit, οι τεράστιες ευθύνες Ξηρουχάκη, τα μυστικά του ΟΠΑΠ, η βόλτα της Lagarde στην Ερμού και η Ελευθερουδάκη στη φυλακή

    Ελπίζω ο Ηλίας Ξηρουχάκης να μην αποδειχθεί το μοιραίο πρόσωπο στην υπόθεση του deal της Alpha Bank με την UniCredit…

    image

    H Alpha Bank σάρωσε

    Ποιος πόλεμος, ποιο Ισραήλ, ποια Χαμάς.

    Χθες η αγορά ήταν πράγματι χάρμα.

    Με οδηγό κυρίως την Alpha Banκ ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 και δευτερευόντως τις Aegean Air ΑΡΑΙΓ -0,98% 12,14 Εθνική ΕΤΕ 1,85% 7,70 Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 και ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 0,86% 16,42 πολλές μετοχές έδωσαν πραγματικό ρεσιτάλ.

    Φυσικά, η ξεχώρισε η Alpha Bank, που διακινήθηκαν 19.410.000 τεμάχια.

    Το συμβόλαιο ALPHA2312 (δηλαδή λήξης Δεκέμβριου) έκανε όγκο 55.080 τεμάχια.

    Η μετοχή της Alpha άνοιξε στα 1,37 ευρώ και τα πρώτα 30-40 λεπτά, είχαν ήδη εκτελεστεί 10.000 συμβόλαια, κυρίως από Έλληνες.

    Στη συνέχεια μετά τις 12:00 η μετοχή έφθασε σε υψηλότερα επίπεδα στην περιοχή των 1,42 ευρώ για να κλείσει στις 17:00, στα 1,44 ευρώ, με κέρδη 12,44%.

    Επενδυτές ιδιώτες και ξένοι φυσικά αγοράζουν τη μετοχή στα τυφλά, καθώς ουδείς γνωρίζει ακριβώς την προσφορά της ιταλικής UNICREDIT για το 9% των μετοχών της Alpha, που έχει κατατεθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

    Την ώρα που την ξέρουν πάνω από 40-50 άτομα και μπορούν να κάνουν άνετα «παιχνίδι» και να βγάλουν πολλά εκατομμύρια.

    Στην ΑΜΕΡΙΚΗ και σε όλα τα προηγμένα χρηματιστήρια του πλανήτη οι προσφορές των εξαγορών ανακοινώνονται αμέσως έτσι ώστε να μην υπάρχει εσωτερική πληροφόρηση για κάποιους.

    Στην Ελλαδάρα τη συγκεκριμένη προσφορά που την ξέρουν πάνω από 40 άτομα καμία αρχή (π.χ. ΤΧΣ και ο επικεφαλής του, Ηλίας Ξηρουχάκης) δεν προστατεύει το επενδυτικό κοινό.

     

    ΟΠΑΠ: To μεγάλο μυστικό

    Μια από τις μετοχές που ξεχώρισε χθες ήταν του ΟΠΑΠ.

    Η τιμή της μετοχής ΟΠΑΠ 0,86% 16,42 έκλεισε στα 15,40 ευρώ με κέρδη 2,50% και όγκο συναλλαγών 863.000 χαρτιά.

    Το ενδιαφέρον είναι ότι οι ειδικοί επί των αγορών αναφέρουν ότι «από τις 20 Σεπτεμβρίου ένας επίμονος πωλητής, ίσως fund με μεγάλη θέση, ταλαιπωρεί τη μετοχή».

    Όμως από ότι φαίνεται το fund αυτό μάλλον ολοκλήρωσε τις πωλήσεις (ή τις ολοκληρώνει σήμερα) σημάδι ότι από εδώ και στο εξής η πορεία της μετοχής δεν θα «φρενάρει» από τις πωλήσεις του συγκεκριμένου παίκτη.

     Στις 20 Σεπτεμβρίου, η μετοχή είχε 15,77 ευρώ.

    Χθες έκλεισε στα 15,40 ευρώ.

    Δηλαδή παρόλο που ο πωλητής έριχνε στην αγορά χιλιάδες μετοχές καθημερινά, εν τούτοις «απορροφήθηκαν» από άλλα χαρτοφυλάκια με μεγάλη ευκολία.

    Επί της ουσίας το γεγονός αυτό αποδεικνύει, τη δυναμική της μετοχής.

     

    Ποια τιμή δίνει η Pantelakis για το deal Unicredit – Alpha

    Επειδή έτσι όπως εξελίσσεται το σήριαλ της τιμής στην οποία θα κλείσει η συμφωνία για την εξαγορά του 9% της Alpha Bank από την Unicredit, σε λίγο προβλέπω ότι θα αρχίσουν να μπαίνουν στοιχήματα, ο Wiseman δεν θα ήταν σωστό να συμμετάσχει σε όλη αυτή τη διαδικασία.

    Από την άλλη, όμως, επειδή εξίσου λάθος θα ήταν να αγνοήσουμε το όλο θέμα, αποφάσισα να σας μεταφέρω στη στήλη τη γνώμη των ειδικών.

    Όπως διάβασα, λοιπόν, χθες στην ανάλυση της Pantelakis Securities, η πιθανότερη τιμή που θα προσφέρει τελικά η Ιταλική Τράπεζα είναι γύρω στα 1,5 ευρώ ανά μετοχή.

    Αποκρυπτογραφώντας τις δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής της Unicredit, Andrea Orcel στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, εκτιμούν ότι η τιμή που θα προσφέρουν οι Ιταλοί δεν μπορεί να αντιστοιχεί, ως ποσοστό επί της λογιστικής αξίας, υψηλότερο του 0,6 (P/TBV =0,6).

    Kαι τούτο διότι με ένα τέτοιο ποσοστό διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο και η ίδια η Unicredit.

    Aν λοιπόν δεχθούν να πληρώσουν 0,55 έως 0,6 φορές τη λογιστική αξία της Alpha Bank (με βάση την εκτιμώμενη λογιστική αξία της Τράπεζας το 2023), τότε προκύπτει η τιμή των 1,50 ευρώ.

    Αν πράγματι το τίμημα κλείσει στα επίπεδα αυτά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα έχει αποδεχθεί ένα premium της τάξεως του 15% με 20%, αντίστοιχο εκείνου δηλαδή με το οποίο έκλεισε και η συμφωνία για την επαναγορά των μετοχών από την Eurobank.

    Πάντως, χθες η μετοχή της Alpha διαπραγματευόταν στα επίπεδα των 1,42 ευρώ, που σημαίνει ότι το P/BV έχει φθάσει το 0,56.

     

    Ξηρουχάκης: Μοιραίος και άβουλος 

    Θα κάνω μια ευχή, γιατί έχω καλή πίστη στους ανθρώπους.

    Ελπίζω ο Ηλίας Ξηρουχάκης να μην αποδειχθεί το μοιραίο πρόσωπο στην υπόθεση του deal της Alpha Bank με την UniCredit.

    Και το λέω αυτό όχι διότι φοβάμαι μη χαλάσει η συμφωνία που με κόπο έχτισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ελληνικής τράπεζας, Βασίλης Ψάλτης, και αγνοούσε μέχρι την τελευταία στιγμή ο κ. Ξηρουχάκης.

    Το λέω διότι η εμμονική, στα όρια του επικίνδυνου, στάση του να μη δημοσιοποιεί την προσφορά που κατέθεσε η UniCredit για την Alpha Bank, προκάλεσε χθες μεγάλη αναστάτωση στο Χρηματιστήριο.

    Η μετοχή της τράπεζας ξεκίνησε να διαπραγματεύεται και πάλι, η άνοδος ξεπέρασε το 12% και με την τιμή να κινείται πλησίον του 1,42 ευρώ, και όλα αυτά χωρίς να γνωρίζουμε τι πρόσφερε η ιταλική τράπεζα.

    Σκεφτείτε π.χ. να ισχύει η πληροφορία ότι πρόσφερε 1,33 ευρώ και να μείνει αυτή η τιμή, άντε να ανέβει λίγο περισσότερο μετά από διαπραγμάτευση.

    Σκεφτείτε τον δύσμοιρο επενδυτή που μπήκε χωρίς να έχει όλη την πληροφόρηση, σε τιμή μεγαλύτερη.

    Ή σκεφτείτε όλους εκείνους τους μεγαλόσχημους και πάντα… πληροφορημένους, που για χίλιους δύο λόγους έμαθαν την πρόταση της UniCredit και θα κερδίσουν τεράστια ποσά, έχοντας μπει χαμηλά και πουλώντας την προσδοκία που προσφέρει το μεγάλο deal;

    Εν πάση περιπτώσει, ως θεσμικός παίκτης και ιδιοκτήτης του 9% της Alpha Bank, το ΤΧΣ και ο κ. Ξηρουχάκης δεν έπρεπε να κρύβονται πίσω από όρους εμπιστευτικότητας.

    Ή τουλάχιστον θα έπρεπε να πείσουν τους Ιταλούς που έβαλαν αυτούς τους όρους, να τους άρουν άμεσα.

    Δε φτάνει δηλαδή που δεν είχε ιδέα για τις συζητήσεις Ψάλτη με Orcel, και βρήκε στο… πιάτο ένα deal, τώρα στην πιο κρίσιμη στιγμή, όταν η διαφάνεια πρέπει να είναι το νούμερο ένα ζητούμενο, ο κ. Ξηρουχάκης να επιλέγει μια εντελώς κάκιστη στάση.

    Εκτός αν νομίζει ότι το Χρηματιστήριο και οι επενδυτές δεν βρίσκονται στην Ελλάδα αλλά στην… Ουγκάντα.

    Μια ματιά στις αγορές του εξωτερικού, για το πώς γίνονται οι συμφωνίες και πώς διασφαλίζονται οι επενδυτές, θα έκανε καλό στον κ. Ξηρουχάκη.

     

    Η… ευτυχής σύμπτωση 23 χρόνια μετά

    Κάποια γεγονότα είναι διαβολικές συμπτώσεις, αλλά κάποια άλλα δεν έχουν καμιά σχέση με την τύχη.

    Ειδικά όταν μιλάμε για οικονομία, deals, τράπεζες.

    Με αφορμή τη συμφωνία της Alpha Bank με την UniCredit και την είσοδο της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας στην Ελλάδα, πηγές κοντά στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, μας θύμιζαν μια πολύ ωραία ιστορία.

    Είναι Μάρτιος του 2000 και στην Πορτογαλία το Ecofin αποφασίζει την ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

    Η χώρα μας γίνεται το 12ο μέλος της ΟΝΕ και στις αρχές του 2001 έχουμε πλέον το ευρώ ως νόμισμα.

    Δεν πέρασε ούτε ένας μήνας, και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2000, όταν ανακοινώνεται η είσοδος στην ελληνική αγορά ενός μεγάλου ξένου τραπεζικού ομίλου.

    Η Credit Agricole αγοράζει το 6,7% της Εμπορικής Τράπεζας, μια συμφωνία – σταθμός που προφανώς στηριζόταν στην ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

    23 χρόνια μετά, αμέσως μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, μπαίνει στην ελληνική αγορά.

    Τίποτε τελικά δεν είναι τυχαίο στις business.

    Όταν υπάρχει αξιοπιστία, «πρόσωπο» που λέει κι ο λαός, όλα έρχονται πιο εύκολα.

     

    Ο Γιάννης Στουρνάρας «τρολάρει» τον Wiseman

    Εντάξει ίσως υπερβάλαμε ελαφρώς όταν γράφαμε πριν από μερικές ημέρες ότι οι «τοίχοι της Τράπεζας της Ελλάδος έχουν μείνει γυμνοί από πίνακες» και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, βρήκε ένα ευρηματικό τρόπο να μας το δείξει.

    Σας είχα γράψει τις προάλλες (18 Οκτωβρίου), με αφορμή την επίσκεψη της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην Τράπεζα της Ελλάδος ότι δεν θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τα εξαιρετικά έργα τέχνης που κοσμούν τους τοίχους του δευτέρου ορόφου όπου βρίσκονται τα γραφεία της Διοίκησης, καθώς οι πίνακες έχουν μεταφερθεί στο Ίδρυμα Θεοχαράκη για την Έκθεση που θα πραγματοποιηθεί εκεί.

    Να λοιπόν που ο Γιάννης Στουρνάρας όχι μόνο βρήκε πίνακα ζωγραφικής – και δη ευμεγέθη – για να δείξει στην κα Λαγκάρντ, αλλά επέλεξε μάλιστα να φωτογραφηθεί έμπροσθεν αυτού κατά τη διάρκεια της ξενάγησης.

    Όπως θα διαβάσατε χθες στο mononews.gr, οι δυο τους στάθηκαν στον μεγάλο πίνακα που βρίσκεται έξω από το γραφείο του διοικητή της ΤτΕ, ο οποίος απεικονίζει μια συνεδρίαση της Διοίκησης και του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1933, δηλαδή πριν από 90 χρόνια.

     

    Η Λαγκάρντ στην Αθήνα, η βόλτα στη Μητροπόλεως και τα… ελληνικά της

    Πανηγυρικό το κλίμα στο κέντρο της Αθήνας, και ειδικότερα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

    Δεν είναι και λίγο να υποδέχεσαι από χθες όλους τους κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρώπης, μαζί και την Κριστίν Λαγκάρντ, γι’ αυτό και ο Γιάννης Στουρνάρας έλαμπε από χαρά.

    Είχε πολλά και ενδιαφέροντα αυτή η πρώτη ημέρα της φθινοπωρινής σύναξης των τραπεζιτών.

    Μάθαμε για παράδειγμα ότι η επικεφαλής της ΕΚΤ, η κ. Λαγκάρντ ήρθε στην Ελλάδα το βράδυ της Δευτέρας και μάλιστα κατέβηκε με τα πόδια στην οδό Μητροπόλεως όπου χαιρετούσε κόσμο.

    Με τα πόδια έφυγε από το ξενοδοχείο της και μετέβη το πρωί της Τρίτης στην οδό Πανεπιστημίου, στο κεντρικό κτίριο της ΤτΕ.

    Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε πάει εκεί ο Γιάννης Στουρνάρας, αλλά και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος και περίμεναν την πρόεδρο.

    Το κλίμα θερμό, αγκαλιές και φιλιά με τον διοικητή της ΤτΕ, κάτι που αποτυπώθηκε στα social media της κ. Λαγκάρντ, η οποία ανέβασε φωτογραφία γράφοντας «Efcharisto Yannis Stournaras and Bank of Greece for the warm welcome to Athens».

    Στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο ιστορικό κτίριο της ΤτΕ κι άκουσε με προσοχή τον κ. Στουρνάρα να της διηγείται την ιστορία ενός σπουδαίου πίνακα που έχει έξω από το γραφείο του.

    Ο πίνακας απεικονίζει μια συνεδρίαση της Διοίκησης και του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1933, δηλαδή πριν από 90 χρόνια.

    Διοικητής τότε ένας σπουδαίος οικονομικός παράγοντας της εποχής, ο Κυριάκος Βαρβαρέσος, με την Κριστίν Λαγκάρντ να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για όσα έλεγε ο κ. Στουρνάρας.

    Χθες το απόγευμα – βραδάκι, οι διοικητές χαλάρωσαν σε ένα welcome drink σε ξενοδοχείο που κανείς δεν γνώριζε ποιο ήταν για λόγους ασφαλείας.

    Σήμερα είναι η συνεδρίαση της ΕΚΤ και αύριο οι αποφάσεις για τα επιτόκια, όμως, ενδιαφέρον θα έχει και το δείπνο της Τετάρτης όπου θα μιλήσει τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Γιάννης Στουρνάρας.

    Μαθαίνουμε ότι η Λαγκάρντ κάτι θα πει σε… άπταιστα ελληνικά ενώ θα ανεβάσει φωτογραφίες και βίντεο στο λογαριασμό της στο Instagram που είναι ιδιαίτερα ενεργός.

     

    Borders matters, συμφώνησαν Μυτιληναίος – Στίγκιλτζ

    Η ευκαιρία μιας ιδιαίτερη συζήτησης δόθηκε χθες μεταξύ του νομπελίστα Αμερικανού Οικονομολόγου Στίγκλιτζ και του Ευάγγελου Μυτιληναίου.

    Συμφώνησαν σε πολλά μαθαίνουμε στην ανάλυση της ενεργειακής κρίσης των τελευταίων χρόνων, ενώ, πληροφορίες αναφέρουν ότι όταν ο κ. Μυτιληναίος τόνισε τη διαφορά με την οποία αντιμετωπίζει η Ευρώπη τις επενδύσεις σε σχέση με την Αμερική,  ο κ. Στίγκλιτς συμπέρανε ότι τελικά borders matter.

    Η παγκοσμιοποίηση, δεν είναι στο φόρτε της…

     

    Η Όλυμπος δίνει το καλό παράδειγμα

    Η πρώτη ελληνική βιομηχανία που δήλωσε «παρούσα» στην πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης για μόνιμη μείωση τιμής ήταν η Όλυμπος της οικογένειας Σαράντη.

     Οι συντοπίτες του υπουργού Κώστα Σκρέκα, συμμετέχουν με μείωση τιμής από 5% σε 19 κωδικούς προϊόντων για ένα εξάμηνο.

    Και γιατί όχι;

    Η εταιρεία σε μια δύσκολη χρονιά για τις γαλακτοβιομηχανίες έκανε κερδοφορία, αυξάνοντας τα καθαρά κέρδη κατά σχεδόν 200% και το καθαρό περιθώριο κέρδους από το 1,99% στο 5,1%.

    Και όπως φαίνεται οι καλές επιδόσεις συνεχίζονται και φέτος, γιατί ήδη ελήφθη απόφαση για τη διανομή προσωρινού μερίσματος χρήσης 2023 ύψους 5,9 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την απόφαση που αναρτήθηκε χθες στο ΓΕΜΗ.

    Σημειώνεται ότι και για τη χρήση του 2022 πρόκειται να διανείμει προμέρισμα ύψους 6,013 εκατ. ευρώ, από μέρισμα 1,984 εκατ. ευρώ που είχε διανείμει πέρυσι μόνο στους προνομιούχους μετόχους.

     

    Ο Σκυλακάκης αγχώνει τους προμηθευτές ενέργειας

    Το τιμολόγιο που θέλει να προσθέσει ο υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στα νέα τιμολόγια που θα ισχύουν από τον Ιανουάριο, θέτει όρια στον τρόπο εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής.

    Δεν αρέσει στους προμηθευτές ενέργειας που βλέπουν κρατική παρέμβαση στην εμπορική τους πολιτική και φοβούνται ότι όλος ο κόσμος θα επιλέξει αυτό το τιμολόγιο και όχι όποιο άλλο θα ήθελαν…

    Εκτός, όμως, από αυτό τους αγχώνει ότι θα ανακοινωθεί στις 31 Οκτωβρίου, όταν 31 Οκτωβρίου είναι η ημερομηνία που τους έχει θέσει η ΡΑΕΕΥ ως deadline για να δημοσιοποιήσουν τα τιμολόγιά τους…

    Λοιπόν, από αυτό το άγχος μπορούν να απαλλαγούν, αφού… πληροφορίες από τη ΡΑΕΕΥ αναφέρουν ότι θα δοθεί δεκαπενθήμερη παράταση στην υποχρέωσή τους να ενημερώσουν, από την ανακοίνωση του υπουργού…

     

    Tι γίνεται με το μέλλον του ΕΚΟΜΕ; Ποιοι αγνοούν τις εντολές του  Κυριάκου Μητσοτάκη;

    Φαίνεται πως πολλοί εντός της κυβέρνησης ή στις παρυφές της, μάλλον δεν εφαρμόζουν τις εντολές του πρόσφατα επανεκλεγμένου με μεγάλη πλειοψηφία Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για «ταχύτητα στις αλλαγές, υλοποίηση ειλημμένων αποφάσεων και γρήγορες μεταρρυθμίσεις» και περί άλλα τυρβάζουν.

    Αλλιώς δεν εξηγείται το μεγάλο πρόβλημα που έχει ανακύψει με ένα Οργανισμό που είναι «βιτρίνα» της χώρας στο εξωτερικό.

    Αναφερόμαστε στον ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) για τα προβλήματα του οποίου και κυρίως τον κίνδυνο να μείνουμε διεθνώς έκθετοι, ουδόλως ευθύνεται ο νέος Πρόεδρός του Λεωνίδας Χριστόπουλος που προσπαθεί ματαίως να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.

     

    Οι ξένες παραγωγές και η Αντζελίνα Τζολί…

    Λοιπόν, έχουμε και λέμε: το ΕΚΟΜΕ ιδρύθηκε για να συνδράμει την παραγωγή ξένων ταινιών και τηλεοπτικών σειρών στην Ελλάδα και να διαφημίσει με τον καλύτερο τρόπο τη χώρα μας.

    Αυτό γίνεται με την επιστροφή στους παραγωγούς, μέρους των δαπανών παραγωγής που έκαναν στη χώρα μας για γυρίσματα με πολλούς και γνωστούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες και φυσικά με μεγάλη δημοσιότητα για την Ελλάδα.

    Το πρόσφατο παράδειγμα με την Αντζελίνα Τζολί και τα γυρίσματα στην Ηλεία είναι χαρακτηριστικό της δημοσιότητας, αλλά η ολιγοήμερη παραμονή του συνεργείου στην Ελλάδα, επίσης δείγμα προϊούσας παρακμής του επιτυχημένου εγχειρήματος του ΕΚΟΜΕ.

    Το συνεργείο με την κα Τζολί έμεινε τελικά 4 μέρες στην Ελλάδα, ενώ αρχικά είχε προγραμματίσει 12 ημέρες με γυρίσματα και στην Αθήνα. Τελικώς τα σκηνικά στην ιστορική Πλάκα, θα γυριστούν στη… Βουδαπέστη.

    Σε μία ξένη παραγωγή στη χώρα μας, αλλά πλέον και σε ελληνικές παραγωγές μυθοπλασίας, το ΕΚΟΜΕ επιστρέφει έως 40% των επιλέξιμων δαπανών με τη διαδικασία του cash rebate, δηλαδή πάνω-κάτω όπως λειτουργεί το ΕΣΠΑ: Πραγματοποιούνται οι δαπάνες παραγωγής, μαζεύονται τα νόμιμα αποδεικτικά και υποβάλλονται στο ΕΚΟΜΕ και το τελευταίο αποφασίζει ποιες είναι επιλέξιμες ώστε να τις «προικίσει» εκ των υστέρων με 40%.

    Η τακτική αυτή ισχύει εδώ και περίπου 20 χρόνια σε χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Κροατία, η Τσεχία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία και μάλιστα, με μεγάλη επιτυχία.

    Στη χώρα μας το σύστημα αυτό δούλεψε εντυπωσιακά όταν Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ήταν ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος μάλιστα διατήρησε στη θέση του τον προηγούμενο Πρόεδρο του ΕΚΟΜΕ τον κ. Κουάνη θεωρώντας -και ορθά- πως έχει πετύχει στο έργο του.

    Τι γίνεται σήμερα όμως;

     

     …οι ξένοι παραγωγοί φεύγουν τρέχοντας και μάλιστα δυσφημούν τη χώρα μας…

    Πριν από περίπου 5-6 μήνες αποφασίστηκε η «μεταφορά» του ΕΚΟΜΕ στο Υπουργείο Πολιτισμού με την παράλληλη απορρόφηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, την τελευταία επιτυχία του οποίου αμφιβάλλω εάν θυμάται κανείς.

    Στο μεσοδιάστημα, σαν να έπεσε «μαύρο σκοτάδι» στο ΕΚΟΜΕ!

    Ξαφνικά, τα κονδύλια τελείωσαν (!) και όποιος ξένος ή Έλληνας ενδιαφερόταν, δεν έβρισκε καν υπηρεσιακούς να μιλήσει, με τη δικαιολογία της αλλαγής Υπουργείου άρα και πολιτικού προϊσταμένου.

    Εγώ, όμως, μαθαίνω πως ο Κυριάκος  Πιερρακάκης, φεύγοντας από το Ψηφιακής Πολιτικής για να πάει στο Παιδείας, άφησε σχέδιο περαιτέρω χρηματοδότησης του ΕΚΟΜΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Τι έγινε το σχέδιο, που όπως μου λένε προγραμμάτιζε άντληση 300 εκατομμυρίων, αν το νούμερο είναι σωστό;

    Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει γνώση του σχεδίου Πιερρακάκη ή χάθηκε στον δρόμο και έμειναν εκεί  στο Τ.Α.Α. να χρηματοδοτούν τα… rent a car με δεκάδες εκατομμύρια;

    Ήδη ένα αλλοδαπό film fund (Σ.Σ. τα στοιχεία του είναι στη διάθεση του mononews.gr, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου αν υπάρξει) είπε «όχι πλέον παραγωγές στην Ελλάδα, τελειώσαμε με αυτή τη χώρα, μας εξαπάτησαν!» και μας «στόλισαν» δεόντως στη Βρετανία.

    Βαριές κουβέντες, αφού όπως οι ίδιοι οι ξένοι λένε, ολοκλήρωσαν εγκεκριμένο σχέδιο στο ΕΚΟΜΕ, πήγαν να πληρωθούν το νόμιμο cash rebate και έλαβαν την αφοπλιστική απάντηση «εσείς τα κάνατε όλα καλά, εμείς όμως στο ταμείο μας δεν έχουμε χρήματα, ούτε γνωρίζουμε πότε θα έχουμε οπότε… στο επανιδείν».

    Μου λένε επίσης πως σήμερα, φτάνουν τα 100 εκατομμύρια οι οφειλές του ΕΚΟΜΕ σε Έλληνες και ξένους παραγωγούς που έχουν ολοκληρώσει έργα και μένουν απλήρωτοι.

     

    Μεγάλες διαμαρτυρίες και από Έλληνες καναλάρχες και παραγωγούς…

    Αλλά και τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια που στράφηκαν στη μυθοπλασία έχουν μεγάλα παράπονα και σε αυτά περιλαμβάνεται και η «δημόσια» ΕΡΤ, όπως μαθαίνω.

    Να θυμίσω πως και η ελληνική παραγωγή του Mega Channel, το γνωστό «Maestro» που προβάλλεται στο Netflix, έγινε με την ισχυρή συνδρομή του ΕΚΟΜΕ.

    Τώρα, όμως και οι Έλληνες καναλάρχες κάνουν αναγκαστικά περικοπές που στο επόμενο εξάμηνο ίσως φτάσουν και στον… μηδενισμό παραγωγών, με ακυρώσεις και απλήρωτους συντελεστές που ήδη υπάρχουν.

    Όπως είναι φυσικό, οι Έλληνες καναλάρχες (Κυριακού, Μαρινάκης, Βαρδινογιάννης, Αλαφούζος, Σαββίδης και ο Μιχάλης Τσαμάζ της Cosmote) έχουν παράπονα για υπεσχημένα και συμφωνημένα πράγματα και σε λίγο καιρό θα δυναμώσουν οι φωνές τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

    Ορισμένοι υπηρεσιακοί του Ψηφιακής τα «ρίχνουν» κατ’ αρχάς στο Υπουργείο Πολιτισμού και την κα Λίνα Μενδώνη, αλλά εμείς το μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη, αφού δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει.

    Τι λένε, όμως, υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού που ρωτήθηκαν από τον wiseman για το θέμα;

    «Η μεταφορά του ΕΚΟΜΕ από το Ψηφιακής στο ΥΠΠΟ δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά οι διαδικασίες είναι πολυδαίδαλες και να δούμε πότε θα βρεθεί άκρη.

    Λένε μεν πως “παίρνουμε την αρμοδιότητα”, αλλά καμία τεχνογνωσία διαχείρισης δεν υπάρχει οπότε δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε.

    Ας το λύσει η ηγεσία του Υπουργείου ή η συνολικά η κυβέρνηση και κατόπιν να κινηθούμε και εμείς!».

    Μόνο από αυτές τις κουβέντες, καταλαβαίνει κάποιος εύκολα σε ποιες… καλένδες παραπέμπεται η λύση ενός προβλήματος που κινδυνεύει να μας κάνει ρεζίλι διεθνώς.

    Μου λένε επίσης πως μετά τις βουλευτικές εκλογές και την άνετη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί για το θέμα σε μία από τις πρώτες μετεκλογικές συσκέψεις με τα «ανοιχτά θέματα» της δεύτερης τετραετίας.

    Σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία, έδωσε εντολή «λύστε το συντομότερο το θέμα» και επανέλαβε το πολύ σωστό μότο του για «ταχύτητα στις αλλαγές, υλοποίηση ειλημμένων αποφάσεων και γρήγορες μεταρρυθμίσεις».

    Ποιος και γιατί αγνοεί τις εντολές Μητσοτάκη;

    Εμείς απλώς ρωτάμε…

     

    Μαρίνα Ελευθερουδάκη: Από το Ψυχικό στη φυλακή – Η ώρα του Φλωρίδη

     Διαβάστε την παρακάτω είδηση.

    «Φυλάκιση στο σωφρονιστικό κατάστημα Ελαιώνα Θηβών ανακοίνωσε ο Εισαγγελέας για την 64χρονη Μαρίνα Ελευθερουδάκη, που κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί επιταγών και μη εξόφληση οικονομικών υποχρεώσεων.

    Σε βάρος της εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για 22 ανεκτέλεστες καταδικαστικές αποφάσεις για αδικήματα.

    Η κατηγορούμενη, που είναι γόνος μεγάλης αθηναϊκής οικογένειας και πρώην σύζυγος γνωστού τηλεοπτικού δημοσιογράφου, συνελήφθη προχθές στο Παλαιό Ψυχικό, ενώ βαρύνεται με καταδικαστικές αποφάσεις 24 ετών και 11 μηνών για παράβαση της νομοθεσίας περί επιταγών και μη καταβολή εργατικών εισφορών και συνολική χρηματική ποινή 38.800 ευρώ».

    Αυτή είναι η είδηση.

    Και ερωτώ.

    Είναι δυνατόν ένας Έλληνας πολίτης να επιβαρύνεται με 22 ανεκτέλεστες καταδικαστικές αποφάσεις και να κυκλοφορεί ελεύθερος για μήνες ή για χρόνια;

    Ωραίες είναι οι φιλίες του Παλαιού Ψυχικού, της Φιλοθέης και της Εκάλης.

    Και ωραία να έχουμε ακριβοπληρωμένους δικηγόρους.

    Αλλά και κάποιοι δικαστές και η αστυνομία να κάνουν την δουλειά τους, ειδικά για τα άτομα που είναι διάσημα στο πανελλήνιο, όπως είναι η κ. Ελευθερουδάκη.

    Αυτά λοιπόν, τα φαινόμενα πρέπει να πατάξει άμεσα ο ικανός και έμπειρος Γιώργος Φλωρίδης, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης.

     

    QUIZ:

    Ποιος υψηλά ιστάμενος του τομέα της Ενέργειας, είπε για το νέο υπουργό, «Αυτός ο Υπουργός όταν λέει ναι, είναι ναι… Και δεν λέει ναι σε όλους…».

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.