Τράπεζες: Κυριάρχες
Αγαπητοί φίλοι, χθες η αγορά, συμπεριφέρθηκε καλά με τις τραπεζικές μετοχές να δίνουν, με εξαίρεση την Εθνική, σημαντικά κέρδη.
Ο γενικός δείκτης κέρδισε 0,22% και έκλεισε στις 2.038 μονάδες άνω και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν ανοδικά σχεδόν όλη την ημέρα.
Κυριάρχησαν κυρίως η Τράπεζα Κύπρου που έκλεισε στα 7,96 ευρώ και ακολούθησαν, η Credia που έκλεισε στο 1,546 και η Alpha Bank στα 3,60 ευρώ με κέρδη πάνω από 2% και για τις δυο μετοχές.
Μεγάλη πίεση δέχτηκε η Εθνική που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 13,25 ευρώ με -3%.
Intralot: Τι συμβαίνει με την Goldman Sachs 1
Και πάμε τώρα αγαπητοί φίλοι σε ένα μεγάλο θέμα.
Στην Intralot.
Προφανώς άπαντες αναρωτιέστε πως ενώ η πρόσφατη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου έγινε στο 1,10 και η μετοχή ολες τις ημέρες που διήρκησε η ΑΜΚ έπαιζε στα επίπεδα των 1,15 έως 1,16, χθες έκλεισε στα 1,07 ευρώ.
Θα προσπαθήσω να σας το εξηγήσω όσον το δυνατόν πιο απλά.
Όπως ίσως να θυμάστε 3 ήταν οι ξένοι κύριοι ανάδοχοι.
Η Goldman Sachs, η Jefferies και η Deutsche Bank.
Ως εδώ όλα καλά.
Οι τραπεζίτες έκαναν την δουλειά τους και μάλιστα πληρώθηκαν με υψηλές προμήθειες που λέγεται ότι έφτασαν στο 4%.
Όταν ολοκληρώθηκε η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου οι ξένοι ανάδοχοι, πήραν τις μετοχές και προφανώς τις διέθεσαν στους πελάτες τους.
Διέθεσαν όλες τις μετοχές στους σωστούς επενδυτές;
Χμχμχμχ…Δεν είμαι σίγουρος.
Σε αυτό το σημείο αγαπητοί φίλοι ξεκινάει η ιστορία μας.
Από ότι φαίνεται οι μετοχές πέρασαν σε παραδοσιακούς πελάτες της Jefferies και της Deutsche Bank.
Δεν έγινε όμως το ίδιο και για την Goldman Sachs.
Όπως μαθαίνω η Goldman Sachs (και το αφεντικό της Χάρης Ηλιάδης) έδωσε σε hedge funds περίπου 55 εκατ. χαρτιά.
Για να κάνει την κίνηση αυτή προφανώς δεν μπόρεσε να τα δώσει σε long only κεφάλαια, που είναι (σχεδόν) σίγουρο ότι θα τις “κρατούσαν” κλειδωμένες για κάποιους μήνες.
Δηλαδή υπερεκτίμησε τις ικανότητες της.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ και ενώ η μετοχή έπαιζε στα 1,17 ευρώ ξεκίνησε το “χώσιμο” της αρκούδας.
Από εκείνη την ημέρα τα πελατάκια της Goldman ξεκίνησαν να ρευστοποιούν με άγριες διαθέσεις τις θέσεις τους.
Intralot: Τι συμβαίνει με την Goldman Sachs 2
Κάθε ημέρα χώνουν από 1 ως και 3 εκατ. χαρτιά.
Υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία του Bloomberg, ότι μέσω της Goldman μόνο χθες, έγιναν πράξεις σε 1 εκατ. χαρτιά.
Προσοχή.
Στο Bloomberg δεν φαίνεται εάν είναι πωλητής η αγοραστής η Goldman.
Φαίνεται μόνο η συναλλαγή.
Όμως οι ειδικοί που συνομίλησε ο Wiseman είναι βέβαιοι ότι «αυτές οι μετοχές πουλήθηκαν».
Αμέσως μετά και η WOOD, που όμως δεν ήταν ανάδοχος, φαίνεται να πούλησε περίπου 1 εκατ. χαρτιά.
Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή χθες υποχώρησε και κάτω από τα επίπεδα των 1,07 ευρώ, δηλαδή κάτω από την τιμή που έγινε η πρόσφατη δημόσια πρόταση, από τον Κορεάτη ΚΙΜ.
Σύμφωνα με τους ειδικούς της Intralot , στους πελάτες της Goldman έχουν απομείνει περίπου 10 εκατ. χαρτιά, τα οποία εκτιμάται ότι θα ρευστοποιηθούν τις επόμενες 3-4 συνεδριάσεις.
Συμπέρασμα
Φαίνεται ότι η Goldman μάλλον απέτυχε στο να φέρει εις πέρας το έργο που της ανατέθηκε.
Περίπου 55 εκατ. χαρτιά δεν κατάφερε να τα δώσει στους καλούς πελάτες της (άγνωστο γιατί) και τώρα, τα hedge funds τα «σκορπάνε» στο ταμπλό, έχοντας οδηγήσει την μετοχή στα επίπεδα των 1,07 ευρώ, και προκαλώντας οργή στους Έλληνες που τοποθετήθηκαν.
Και ένα ακόμα tip.
Ήδη χτίζονται ισχυρές άμυνες για να αντιμετωπιστούν οι τελευταίες 3-4 επόμενες (δύσκολες) χρηματιστηριακές συνεδριάσεις. Έάν έχω δίκιο θα φανεί σήμερα στο ταμπλό.
Intralot: Η super αναβάθμιση
Πάντως σημαντική εξέλιξη για την Intralot αποτελεί η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch της πιστοληπτικής αξιολόγησης της εταιρείας. Το εντυπωσιακό είναι ότι η αναβάθμιση ανεβαίνει κατά τρεις βαθμίδες, από το CCC+ σε Β+.
Η αναβάθμιση γίνεται με φόντο το μεγάλο deal με την εξαγορά της Bally International Initiative, θυγατρικής της Bally’s.
Ο οίκος επισημαίνει ότι η εξαγορά έχει ενισχύσει το επιχειρηματικό προφίλ του συνδυασμένου ομίλου, με μεγαλύτερη κλίμακα, ισχυρότερη προϊοντική και γεωγραφική διασπορά, υψηλή λειτουργική κερδοφορία και δυνατότητες δημιουργίας ελεύθερων ταμειακών ροών.
ΕΥΔΑΠ: Γιατί κάνει ράλι;
Και περνάμε τώρα σε μία άλλη μετοχή που φαίνεται ότι θέλει να εντυπωσιάσει, ίσως όμως είναι πλέον αργά.
Προφανώς άπαντες έχετε «δει» το ράλι των τελευταίων ημερών για την ΕΥΔΑΠ.
Η μετοχή την Δευτέρα ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 6,40 και χθες έκλεισε στα 7 ευρώ.
Με φτωχή απόδοση από τις αρχές της χρονιάς, μόλις 18%.
Γιατί όμως ξαφνικά η ΕΥΔΑΠ κάνει ράλι;
Προσέξτε.
Με δεδομένο ότι η Intralot πλέον εχει κεφαλαιοποίηση πέριξ των 2 δισ. ευρώ αυτοδικαίως εισέρχεται στον δείκτη FTSEASE25.
Όμως για να μπει η Intralot θα πρέπει να αφαιρεθεί μια μετοχή.
Υποψήφια να υποβιβαστεί είναι η ΕΥΔΑΠ μια εταιρεία της οποίας το 51% το κατέχει το Υπερταμείο και την διοικεί η Χάρης Σαχίνης.
Για την διοίκηση Χάρη Σαχίνη τα έχουμε ξαναπεί.
Η κεφαλαιοποίηση λοιπόν της ΕΥΔΑΠ είναι στα 745 εκατ. ευρώ.
2η υποψήφια μετοχή να υποβιβαστεί είναι η Σαράντης, η κεφαλαιοποίηση της οποίας είναι 828 εκατ. ευρώ.
Τα μαθηματικά είναι απλά.
Η διαφορά αυτή των περίπου 83 εκατ. ευρώ πρέπει όχι μόνο να καλυφθεί αλλά και να ξεπεραστεί άμεσα καθώς πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις λαμβάνεται υπ’ οψιν ο μέσος όρος του μήνα.
Αρα η τιμή της μετοχής πρέπει να αυξηθεί άμεσα 12-13% ενώ η Σαράντης θα πρέπει ή να μείνει σταθερή ή να υποχωρήσει.
Οι ειδικοί λοιπόν θεωρούν το ενδεχόμενο να περάσει μπροστά η ΕΥΔΑΠ με «δύναμη» μάλλον απίθανο.
Για το ράλι της μετοχής των τελευταίων ημερών λοιπόν υπάρχει και μια άλλη πληροφορία, που θα έλεγα ότι έχει λογική.
Λέγεται, ότι σύντομα η εταιρεία θα ανακοινώσει αυξήσεις στα τιμολόγια της.
Αυξήσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των επιχειρήσεων των νερών σε όλη την χώρα.
Ψάλτης (Alpha): Μεγάλη επιτυχία με το «πράσινο» ομόλογο
Μεγάλη επιτυχία για τον Βασίλη Ψάλτη και την Alpha Bank η έκδοση «πράσινου» ομολόγου 500 εκατ. ευρώ.
Μέσα σε λίγες ώρες το βιβλίο προσφορών έκλεισε και οι προσφορές που συγκεντρώθηκαν έφτασαν τα 3 δισ, υπερκάλυψη δηλαδή περίπου 6 φορές.
Όπως λένε οι αναλυτές καταγράφηκε η υψηλότερη ζήτηση τα τελευταία 5 χρόνια σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.
Το επιτόκιο αναφοράς πάει κοντά στο 2% ενώ η έκδοση έχει αξιολογηθεί ως Baa2 από τη Moody’s.
Δεν ξέρω αν ήταν… γούρικο το ομόλογο, όμως χθες η μετοχή σημείωσε άνοδο 2,1% στα 3,6 ευρώ.
H UBS, πάντως, έδωσε τιμή στόχο τα 4 ευρώ.
Μυτιληναίος: Γιατί επέλεξα Λονδίνο
Οι περισσότεροι στη συνέντευξη που έδωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στο BBC, στάθηκαν στα μηνύματα που έστειλε στους ευρωπαίους πολιτικούς για τους οποίους είπε ότι πρέπει να είναι ειλικρινείς με τους πολίτες.
Αλλά και στο νέο καμπανάκι που χτύπησε για το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο ηγέτης του ομίλου της Metlen τολμά συχνά – πυκνά να μιλά με παρρησία για το έλλειμμα ηγεσίας στην ΕΕ.
Εγώ θα σταθώ, πάντως, και σε όσα είπε για το Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Τόνισε ότι το κλίμα αλλάζει κι ότι οι σχέσεις της Βρετανία με τις Βρυξέλλες είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με πριν από τρία χρόνια.
Ενώ για την απόφασή του να εισαγάγει την Metlen στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου κι όχι στις ΗΠΑ τόνισε: «Το Λονδίνο ήταν καλύτερο από πολιτισμική και επιχειρηματική άποψη.
Τα περισσότερα από τα στελέχη μας ξεκίνησαν στην Αγγλία.
Όλοι αισθάνονται σαν στο σπίτι τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Έχουμε σημαντικό μέρος της δραστηριότητάς μας στο Ηνωμένο Βασίλειο, και το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης δραστηριότητας βρίσκεται στην Ευρώπη. Δεν έχει μεγάλη σχέση με τις ΗΠΑ».
Metlen και αλουμίνιο
Η Metllen είναι ο μεγάλος κερδισμένος από το ράλι που σημειώνει η τιμή του αλουμινίου διεθνώς.
Η τιμή του μετάλλου, που αποτελεί και χρηματιστηριακό προϊόν, χτυπάει τις 2.870 δολάρια και η διαγραμματική του εικόνα πιάνει ακόμα και τις 3.100 δολάρια.
Μέσω της Αλουμίνιον της Ελλάδος, που αποτελεί παραγωγό, η Metlen, σύμφωνα με τους χρηματιστές, μπορεί να καταγράψει νέες μεγάλες υπεραξίες.
Χθες η μετοχή ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 44 ευρώ σχεδόν αμετάβλητη.
ΑΔΜΗΕ: Άνοδος όσο μένει ζωντανό το καλώδιο
Ικανοποιητική πορεία για τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ που χθες είχε κέρδη 1,17% στα 3,0350 ευρώ.
Αν και η συνεδρίαση δεν ξεκίνησε καλά, μόλις έγιναν γνωστές οι δηλώσεις του επικεφαλής της γαλλικής Nexans, κ. Hueber, για το καλώδιο, έφερε αγοραστές στη μετοχή.
Οσο το μεγάλο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης παραμένει ζωντανό τόσο η μετοχή θα ενισχύεται.
Εν αναμονή και των αποφάσεων για την κεφαλαιακή ενίσχυση του ΑΔΜΗΕ, που όπως έχει γράψει ο wiseman θα γίνει μάλλον με την έκδοση ομολόγου και σίγουρα όχι με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
H Nexans θέλει το καλώδιο και το επιβεβαιώνει, η Λευκωσία;
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα σας γράφαμε πως οι Γάλλοι θέλουν την ηλεκτρική διασύνδεση με Κύπρο-Ισραήλ (wiseman 16\10 ‘Nexans, υπό νέα διεύθυνση αλλά πάντα στη ίδια γραμμή Μακρόν’) με αφορμή την αλλαγή ηγεσίας στο Γαλλικό όμιλο.
Αναφέραμε χαρακτηριστικά: «το νέο αφεντικό της Nexans, ο Ζυλιέν Υμπέρ (Hueber) ήταν έτσι κι αλλιώς επικεφαλής στις ευρωπαϊκές διασυνδέσεις και γνωρίζει τις λεπτομέρειες και τις γεωπολιτικές-οικονομικές δυσκολίες του έργου.
Οι μεγάλες αποφάσεις για τη διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ πάντως δεν αλλάζουν και λαμβάνονται από τα Ηλύσια Πεδία και όχι από τους λογιστές της Nexans» και σας κάναμε σαφές πως οι Γάλλοι δεν εγκαταλείπουν έτσι ένα έργο που σημαίνει 1,2 δισ. για αυτούς.
Υμπέρ επιβεβαιώνει mononews.gr.
«Πριν αλέκτορα φωνήσαι» για να θυμηθούμε το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, ο κος Υμπέρ επιβεβαίωσε το mononews.gr : «Το έργο του Great Sea Interconnector συνεχίζεται και επ’ ουδενί δεν ακυρώνεται.
Υπάρχει μόνο Σχέδιο Α, όχι σχέδιο Β» τόνισε σε τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές στα πλαίσια των αποτελεσμάτων της εταιρείας.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «εξελίσσονται παράλληλα και οι πολιτικές διεργασίες με ενεργό συμμετοχή πλέον και της Κομισιόν».
Για όσους δεν το κατάλαβαν, ο ισχυρός Γάλλος τεχνοκράτης (και) εδώ δικαίωσε απόλυτα το mononews.gr που εγκαίρως και πρώτο είχε αναφέρει (wiseman 10\10:«Καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ -GSI: απασχόλησε έντονα την κα Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν)») ότι υπάρχει ενεργός ανάμειξη της κας Προέδρου.
Η Nexans έχει εισπράξει ήδη 250 εκατομμύρια από τον ΑΔΜΗΕ με τον οποίο βρίσκεται σε συνεχή επαφή.
Όλα αυτά καλά αλλά στη Λευκωσία, οι αδελφοί Κύπριοι είναι ακόμη σε δύο γραμμές;
Τι θα ζητήσει ο Παπασταύρου για τον Κάθετο Διάδρομο
Στις 26 και 27 Οκτωβρίου γίνεται σύνοδος του CESEC («Διασύνδεση στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη» -Central East South East Connectivity) που είναι φόρουμ συνεργασίας για την ενέργεια, τον Κάθετο Διάδρομο Αερίου Ελλάδας-Ουκρανίας και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις.
Ο ΥΠΕΝ Σταύρος Παπασταύρου (και ο υφυπουργός Νίκος Τσάφος) θα δώσει το «παρών» και θα αναλύσει τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα μπαίνει στο επίκεντρο της περιφερειακής ενεργειακής στρατηγικής στην ευρύτερη περιοχή.
«Κλειδί» η Αλεξανδρούπολη
Αυτό επειδή η Αλεξανδρούπολη είναι ο «κινητήριος μοχλός) στο σχέδιο του «Κάθετου Διαδρόμου» (Vertical Corridor), έργο κρίσιμο για Αμερικανούς και Ουκρανούς για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς τον Βορρά, μέχρι το Κίεβο με τη στήριξη και της Κομισιόν φυσικά.
Τι επιδιώκουν Ουάσινγκτον – Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε επίσημα τους διαχειριστές των δικτύων μεταφοράς αερίου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να «βρουν πελάτες για το δίκτυο με μόνιμα χαρακτηριστικά».
Ζητάει δηλαδή μετάβαση από βραχυπρόθεσμα συμβόλαια αερίου (π.χ. τρίμηνης διάρκειας) σε μεγαλύτερης διάρκειας.
Αυτή πλέον είναι και η επίσημη θέση των ΗΠΑ για τον Κάθετο Διάδρομο (Southern Corridor).
Ο ΥΠΕΝ πολύ λογικά θα τονίσει πως η χώρα μας θα αξιοποιήσει το γεωγραφικό της πλεονέκτημα, θα ενισχύσει τη διασύνδεσή της με περιφερειακές διαδρομές ενέργειας και θα συμβάλει στην ενεργειακή ανεξαρτησία και την πράσινη μετάβαση των χωρών που βρίσκονται κατά μήκος του άξονα.
Συμπέρασμα: όφελος για τη χώρα μας
Για την Ελλάδα ιδιαίτερη σημασία έχει η διασφάλιση επαρκούς δυναμικότητας μεταφοράς αερίου μεταξύ των χωρών στην περιοχή της Κεντρικής και Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης καθώς και η διασύνδεση των δικτύων.
Αρκεί βεβαίως να υπάρχει ταυτόχρονα και ανάπτυξη «πράσινων» διαδρομών με υδρογόνο και βιομεθάνιο, με ευνοϊκές τιμές για τη χώρα μας.
Κρίσιμος παράγοντας η σταθερή τιμολόγηση για τα προϊόντα και τις διασυνδέσεις, έτσι ώστε να δημιουργείται προβλέψιμο τοπίο, άρα και σταθερός σχεδιασμός επενδύσεων.
Αλλαγές στα συμβόλαια της Cosmote
Στην στρατηγική των αυξήσεων με βάσει των δείκτη τιμών καταναλωτή, ακολουθώντας τις Nova και Vodafone προχώρησε η Cosmote, η οποία ενημερώνει τους πελάτες κινητής, ότι από 1/12/2025, το πάγιο του προγράμματος θα αναπροσαρμοστεί κατά 2,6%.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η αύξηση αφορά μόνο τα συμβόλαια κινητής και δεν υπάρχει αντίστοιχη κίνηση για αύξηση στη σταθερή, στη συνδρομητική ή τα συνδυαστικά.
Υπενθυμίζεται ότι η Vodafone πρώτη προχώρησε σε αντίστοιχες αυξήσεις σε κινητή και σταθερή, οι οποίες φτάνουν μέχρι το 1,5 ευρώ.
Ενώ έχει τη δυνατότητα αναπροσαρμογής της τιμής του παγίου από το 13ο μήνα του συμβολαίου.
Η Nova επίσης το 2024 προχώρησε σε αυξήσεις σε όλα τα συμβόλαια, καθώς και στα συνδυαστικά, αν και το 2023, με την «νέα Nova», μπήκε δυναμικά στην αγορά προσφέροντας ανταγωνιστικά συμβόλαια σε χαμηλότερες τιμές από τους OTE-Vodafone.
Παρότι το προ περίπου 2 ετών αίτημα των παρόχων για τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συμβολαίων δεν προχώρησε, εντούτοις οι εταιρείες, καθοδηγούμενες από τα κόστη ενέργειας και επενδύσεων, προχωρούν σε αυξήσεις στα συμβόλαιά τους.
Ξενοδοχείο από την Μελίνα Τραυλού σε ακίνητο της BriQ
H BriQ Properties ανακοίνωσε χθες ότι πούλησε 7όροφο κτίριο στην οδό Αιόλου 67, συνολικής επιφάνειας 3.022,24 τ.μ., έναντι τιμήματος €9,5 εκατ.
Πρόκειται για το ακίνητο που η εταιρεία είχε αγοράσει ακριβώς πριν από 6 χρόνια αντί 6,5 εκατ., επομένως έβγαλε ένα κέρδος της τάξης των 3 εκατ. ευρώ.
Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται ο αγοραστής, ωστόσο, όπως σας είχα ενημερώσει στις 5 Οκτωβρίου, η πρόεδρος των Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού, έχει συστήσει την εταιρεία AIOLOU HOLDINGS, με μετοχικό κεφάλαιο 3,6 εκατ. ευρώ και έδρα την οδό Αιόλου 67 όπου βρίσκεται ακίνητο της BRIQ Properties που ενοικιάζεται στην Μεσόγειος Α.Ε.
Σκοπός της νέας εταιρείας της Τραυλού είναι η εκμίσθωση και διαχείριση ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων, καταλύματα διακοπών, ξενοδοχεία, κατασκευαστικές εργασίες, αγοραπωλησία ακινήτων κ.λπ.
Επομένως, ουσιαστικά χθες επικυρώθηκε η απόκτηση του ακινήτου των περίπου 3.000 τ.μ. από την Μελίνα Τραυλού, ο οποία εκτιμάται ότι θα το μετατρέψει σε ξενοδοχείο.
«Ξεμπλοκάρει» το Πάρκο «ΑΕΝΑΟΝ»
«Λήξη συναγερμού» για τη δημιουργία του νέου Αστικού Μητροπολιτικού Πάρκου «ΑΕΝΑΟΝ» στον Φαληρικό Όρμο, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, το οποίο προωθείται από την Περιφέρεια Αττικής.
Όπως είχε αναδείξει το mononews, η Περιφέρεια είχε προχωρήσει στην αναστολή της διαγωνιστικής διαδικασίας, καθώς προηγήθηκε προδικαστική προσφυγή από την κοινοπραξία «ΑΚΤΩΡ – ΤΟΜΗ».
Όπως μαθαίνω όμως, η ΕΑΔΗΣΥ – ή οποία όπως γνωρίζαμε θα συνεδρίαζε στις αρχές του μήνα – απέρριψε την προσφυγή της κοινοπραξίας και συνεπώς ο δρόμος είναι ανοιχτός για την υποβολή των προσφορών από τους ενδιαφερόμενους, αναμεσά στους οποίους δεν αποκλείεται να βρίσκεται και η ΑΚΤΩΡ, η οποία εξάλλου έχει έρθει σε επαφή με το έργο καθώς έχει βρεθεί κατασκευαστικά στην Ά φάση του, που αφορούσε υδραυλικές κυρίως και άλλες παρεμβάσεις στο σημείο.
Ας ελπίσουμε λοιπόν πως όλα θα πάνε κατ’ ευχήν και το λιγότερο μέχρι το 2028 η νότια πλευρά της Αθήνας θα διαθέτει ένα πάρκο 540 στρεμμάτων το οποίο θα καλύπτεται κατά 75% από πράσινο, αποτελώντας έναν πνεύμονα ζωής για την πρωτεύουσα.
Στροφή σε διαμερίσματα υψηλών προδιαγραφών
Τρεις εταιρείες με επωνυμία VCCP Epikourou 1, VCCP Epikourou 2 και VCCP Miltiadou ανέβηκαν χθες στο ΓΕΜΗ.
Το μετοχικό τους κεφάλαιο είναι μόλις 1.000 ευρώ η κάθε μία, όμως, το ενδιαφέρον είναι στους μετόχους.
Μοναδικός εταίρος είναι η εταιρεία Valpre Capital Grea Properties 1 και 2 και διαχειριστής ο Αναστάσιος Νασίμ.
Οι δραστηριότητές τους είναι στην εκμίσθωση και διαχείριση ακινήτων και ψάχνοντας για την Valpre Capital Grea Properties διαπίστωσα ότι πρόκειται για την εταιρεία που απέκτησε κτίριο γραφείων 2.900 τ.μ. στην οδό Πειραιώς κοντά στην Ομόνοια με σκοπό να το μετατρέψει σε διαμερίσματα για ψηφιακούς νομάδες, τουρίστες, στελέχη εταιρειών ή και άτομα που θέλουν να ενοικιάσουν για περισσότερο χρόνο.
Η στρατηγική της επενδυτικής εταιρείας με έδρα το Λονδίνο και του τοπικού συνεργάτη της, Αμ. Νασίμ είναι να προσφέρει κατοικίες υψηλής ποιότητας, μια τάση που ολοένα και αυξάνεται και στην Αθήνα.
Δηλαδή κατασκευή διαμερισμάτων που απευθύνονται σε «χοντρά» πορτοφόλια τα οποία θέλουν υψηλή ποιότητα διαμονής.
Έτοιμη για σόου και… παρατράγουδα η Ζωή
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ετοιμάζεται… για αντάρτικο στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, η κυβέρνηση φοβάται ότι θα έχουμε σόου.
Μπορεί η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας να λέει ότι δεν θα πάει στο Σύνταγμα για να κάνει επεισόδια, ωστόσο, το μήνυμα που στέλνει εμένα μου φαίνεται ότι μοιάζει με απειλή.
Όπως λέει: «Στις 28 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Μας έχει καλέσει ο δήμαρχος όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.
Εγώ θα βρίσκομαι εκεί μαζί με όλα τα παιδιά και τους συγγενείς.
Θα είμαστε εκεί προς ανυπακοή σε αυτή την αντισυνταγματική τροπολογία.
Δεν ξέρω εάν θέλει να μας συλλάβει ο κύριος Μητσοτάκης, εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σπεύσει να εκδώσει ΦΕΚ».
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι επανερχόμαστε σε εκείνες τις εποχές που οι παρελάσεις γίνονταν πεδία… αντίστασης και ανυπακοής, με ύβρεις κατά πολιτικών, με μούντζες και με επεισόδια.
Να μου το θυμηθείτε.
Στην Εθνική εορτή θα έχουμε παρατράγουδα, κι όχι της Αννίτας Πάνια.
Γιατί πολλοί θα ήθελαν επεισόδια, ξύλο, χημικά και συλλήψεις.
Y.Γ.: Η εικόνα με ΜΑΤ παραταγμένα στο μνημείο λόγω φοιτητικής πορείας είναι εικόνα από το μέλλον…
Οι 3 κρίσιμες ημερομηνίες
Για να σοβαρευτούμε, στην κυβέρνηση αντιμετωπίζουν με μεγάλο προβληματισμό 3 ημερομηνίες, τρία γεγονότα στα οποία θα κριθεί η εφαρμογή της ρύθμισης για τον Άγνωστο Στρατιώτη ή η κατάρρευσή της.
Η πρώτη είναι αυτή την Κυριακή όπου μαθαίνω ότι προγραμματίζεται συγκέντρωση στο Σύνταγμα, με Μαρία Καρυστιανού, Πάνο Ρούτσι, συγγενείς θυμάτων των Τεμπών, αλληλέγγυους κ.λπ.
Η δεύτερη είναι στις 28 Οκτωβρίου και στο τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης.
Και η Τρίτη είναι στις 17 Νοεμβρίου, ημέρα εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Τι θα κάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ως προς τη φύλαξη;
Τι ο Νίκος Δένδιας ως προς την καλή λειτουργία και την ευπρέπεια του μνημείου;
Αν εφαρμοστεί ο νόμος, έστω και με αντιδράσεις, η κυβέρνηση θα μπορέσει να πάρει ανάσα. Αν όχι, θα έχει καταφέρει μια παταγώδη αποτυχία…
Πάντως, μαθαίνω ότι υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση από συγγενείς θυμάτων, κόμματα (βλέπε Ζωή κυρίως) για να υπάρξει μαζική αντίδραση… Με ότι αυτό μπορεί να φέρει.
Και ο νοών νοήτω.
Το δώρο στον Δούκα
Μετά τη θύελλα στις σχέσεις Μαξίμου – Δένδια, ο υπουργός Άμυνας, αφού ψήφισε την τροπολογία που εκών άκων τον εμπλέκει με την καθαριότητα του μνημείου, συναντήθηκε χθες με Χρυσοχοϊδη και Δούκα για να συντονιστούν.
Δεν ξέρω τι είπαν και τι θα προκύψει από όλη αυτή την προσπάθεια.
Αυτό που ξέρω είναι ότι η κυβέρνηση έκανε ένα μεγάλο δώρο στον δήμαρχο της Αθήνας αφού τον έβγαλε εκτός της ευθύνης για το μνημείο.
Και που να μπλέκεις τώρα με ονόματα θυμάτων και με συγγενείς νεκρών.
Ειδικά αν επιδιώκεις, όπως ο Χάρης Δούκας, να μην έρθεις σε ρήξεις με ευρύτερα κεντροαριστερά στρώματα.
Και δεν είναι τυχαία η ανάρτηση του δημάρχου που έγραφε «καλή τους τύχη».
Με απλά ελληνικά… καλά ξεμπερδέματα στην κυβέρνηση και ο δήμαρχος θα απολαμβάνει εκ του μακρόθεν τη Ρώμη να καίγεται…
Η Κίμπερλι έρχεται με… φόρα
Στις 4 Νοεμβρίου θα δώσει τα διαπιστευτήριά της – ως είθισται – η νέα πρέσβης των ΗΠΑ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κώστα Τασούλα.
Αν και δεν το έχω διασταυρώσει, μαθαίνω ότι θα έχει συνάντηση και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στις 6 και 7 Νοεμβρίου θα γίνει η συνεδρίαση των υπουργών της Σύμπραξης για τη Διατλαντική Συνεργασία στην Ενέργεια (P-TEC), που έχει προετοιμάσει ο Σταύρος Παπασταύρου.
Κι εκεί θα βρεθεί στην επίσημη πρώτη της η Κίμπερλι Γκιλφόιλ η οποία θα συνοδεύει τον Αμερικανό υπουργό Ενέργειας, Chris Wright.
Η νέα πρέσβης έρχεται με φόρα μιας και η πρεσβεία έχει μείνει εδώ και ένα χρόνο ακέφαλη και τα προβλήματα χρονίζουν.
Ενώ, όπως μαθαίνω, είναι αμέτρητα τα αιτήματα για συνάντηση με την Κίμπερλι. Από πολιτικούς, επιχειρηματίες τα περισσότερα…
Οι κρίσιμες επαφές του Κωστή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τις επιδοτήσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ αφού μέχρι τις 4 Νοεμβρίου η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει στην Κομισιόν ένα αξιόπιστο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου (ΟΣΔΕ) των αγροτικών επιδοτήσεων και μια αξιόπιστη καταγραφή των αγροτικών εκτάσεων και του ζωικού κεφαλαίου της χώρας.
Την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης είχε κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες με την επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής της Κομισιόν Elisabeth Werner για τα θέματα ΟΠΕΚΕΠΕ και των επιδοτήσεων.
Στη συνάντηση συζητήθηκε η προσπάθεια που γίνεται τους τελευταίους μήνες από την κυβέρνηση για να προσαρμοστεί το σύστημα των αγροτικών επιδοτήσεων στις απαιτήσεις της Κομισιόν.
Πρόοδος
Το κλίμα της συνάντησης ήταν θετικό, σύμφωνα με συνεργάτες του Κωστή Χατζηδάκη και επιβεβαιώθηκε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος σε όσα έχουν συμφωνηθεί.
Πέρα όμως από το σχέδιο για ένα αξιόπιστο σύστημα ελέγχου των επιδοτήσεων που πρέπει να παρουσιαστεί, θα πρέπει μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου να έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι και να πληρωθεί η προκαταβολή για τη βασική ενίσχυση των αγροτών για το 2025.
Ο Κωστής Χατζηδάκης που συντονίζει αυτή την προσπάθεια σε συνεργασία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις απαιτήσεις της Κομισιόν και στο αίτημα των αγροτών να πληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν.
Είναι σαφές ότι πρόκειται από τις δυσκολότερες αποστολές που έχει αναλάβει ο Κωστής Χατζηδάκης.
Το «καρφί» για τον Ανδρουλάκη
Στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίστηκε να επενδύει σε ένα αφήγημα περί «γαλάζιου σκανδάλου».
Έφτασε στο σημείο να δηλώνει ότι η ευρωπαϊκή εισαγγελία αναφέρει στη δικογραφία την ύπαρξη «γαλάζιας εγκληματικής οργάνωσης».
Μόνο όμως που σιγά σιγά εμφανίζονται περιπτώσεις που δείχνουν ότι η υπόθεση των παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων δεν έχει ούτε κόμμα ούτε χρώμα.
Και κάπου εδώ αρχίζουν και οι περίεργες συμπτώσεις στην κυριότερη εκ των οποίων αναφέρθηκε ο Παύλος Μαρινάκης τονίζοντας πως η επιμονή του Νίκου Ανδρουλάκη να μη θέλει Εξεταστική για μια σε βάθος διερεύνηση για τις παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις, αλλά προανακριτική για δύο πρώην υπουργούς χωρίς στοιχεία εγείρει εύλογες απορίες.
Τίποτα δεν είναι τυχαίο, ακούσαμε να λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θυμίζοντας μας εκείνη την παλιά διαφήμιση που έλεγε: «τυχαίο; δεν νομίζω…».
Τα αντανακλαστικά της Σοφίας
Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, επικοινώνησε αμέσως με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προκειμένου να υπάρξει ταχύτατη διερεύνηση των όσων συνέβησαν έξω από την Διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας, στο Μεταξουργείο το πρωί της Πέμπτης.
Σημειώνεται ότι αντιπροσωπεία γονέων είχε συνάντηση μίας ώρας με την διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενώ την περασμένη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ) σύμφωνα με τις καταγγελίες των στελεχών της εκπαίδευσης, είχαν εισβάλει, εκπρόσωποι γονέων και εκπαιδευτικών που απαιτούσαν να μην προχωρήσουν οι προγραμματισμένες συγχωνεύσεις τμημάτων.
Τα συγκεκριμένα άτομα προπηλάκισαν και βιντεοσκοπούσαν τα στελέχη εκπαίδευσης, χωρίς τη συναίνεση τους οπότε και εκλήθη η Αστυνομία.
Υλικά κατεδαφίσεως ο ΣΥΡΙΖΑ
Να σας πάω τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο πιστεύω ότι μετά τη χθεσινή ομιλία του προέδρου Φάμελλου στην Πολιτική Γραμματεία, είναι θέμα χρόνου να μπει η σφραγίδα μιας νέας διάσπασης και η ταμπέλα στην Κουμουνδούρου «πωλούνται υλικά κατεδαφίσεως».
Ο πρόεδρος Σωκράτης μίλησε για σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα όχι αντιπαραθετική, αλλά για εκλογική συμπόρευση, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει «συνιστώσα» του νέου φορέα που θα ιδρύσει ο πρώην πρωθυπουργός.
Μαθαίνω ότι επικράτησε χαμός, ο Πολάκης βγήκε από τα ρούχα και έξαλλος μιλούσε για διάσπαση.
Οπότε συνάγω το συμπέρασμα ότι ο Παυλάρας ετοιμάζεται να για το… μεγάλο άλμα στο κενό.
Και ο Φάμελλος απλά επειδή στάθηκε ανάξιος της θέσης του ως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και βλέποντας το κόμμα να φυλλοροεί, επιχειρεί να διασώσει το δικό του πολιτικό μέλλον.
Κι από δήμαρχος (πρόεδρος) να γίνει κλητήρας του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος και τους οδηγεί σε ακόμη μια διάσπαση.
Μπάχαλο!!!
Η εξομολόγηση του Νικήτα Κακλαμάνη στο mononews
O Νικήτας Κακλαμάνης, πρόεδρος της Βουλής, φιλοξενείται αυτό το Σάββατο στο My Story με την Μάριον Μιχελιδάκη.
Μια απολαυστική συνέντευξη με έναν «δεινόσαυρο» της πολιτικής, ο οποίος ωστόσο είναι τόσο ανοικτός, δεκτικός και δοτικός.
Ο Νικήτας Κακλαμάνης ανοίγει το γραφείο του στο mononews και μιλά για την πολιτική επικαιρότητα, τη δική του διαδρομή, τα παιδικά του χρόνια.
Γεννημένος στην Άνδρο από ναυτική οικογένεια, πως ήρθε στην Αθήνα να σπουδάσει γιατρός και πότε πρωτομπήκε στην πολιτική.
Απαντά στο ερώτημα για το πότε θα αλλάξει ο κανονισμός της Βουλής, πως θα μπει φρένο στην τοξικότητα αλλά και τι θυμάται από παλιότερες δεκαετίες με πολιτικές προσωπικότητες μεγάλου διαμετρήματος.
Δεν διστάζει να πάρει θέση για τη νομοθετική ρύθμιση για το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ούτε για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά.
Παίρνει θέση βεβαίως και για την επιστροφή Τσίπρα ενώ απαντά για το αν θα κατέβει στις επόμενες εκλογές στην Α’ Αθήνας.
Τέλος μιλά για την περιπέτεια υγείας που πέρασε με τον καρκίνο και πως το αντιμετώπισε όντας ο ίδιος ογκολόγος.
Μη χάσετε τη συνέντευξη, το Σάββατο στις 12.00 στο mononews.
Ο τσιγγούνης εφοπλιστής
Και τώρα αγαπητοί φίλοι, ας πάμε από τα στριφνά οικονομικά και πολιτικά νέα στα πραγματικά ωραία.
Στα juicy θέματα.
Λοιπόν προχθές ένας εφοπλιστής (όχι αυτός με τον γάτο τον dollar) με ρωτάει:
«Ξέρεις ποιος είναι ο πιο τσιγγούνης από όλους τους ship owners»;
«Ξέρω μερικούς» και του απαρίθμησα 4-5.
Και έκανα λάθος.
«Κανένας από αυτούς που λες δεν είναι ο μεγαλύτερος τσιγκούνης», μου λέει.
Αφού λοιπόν μου τον κατονόμασε (εχει περιουσία πάνω από 1,5 δισ. δολάρια μόνο σε μετρητά) μου διηγήθηκε την εξής ιστορία.
Ο εφοπλιστής λοιπόν με την παρέα του πάει στο MATSOUHISA, στον Αστέρα της Βουλιαγμένης που ως γνωστόν ανήκει στον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου.
Η περιουσία της παρέας πέριξ των 3 δισ. δολαρίων μόνο σε μετρητά.
Στο wise list , ο εφοπλιστής της ιστορίας μας, βλέπει ένα κρασί η αξία του οποίου είναι 150 ευρώ.
Και λέει στον σερβιτόρο, ο οποίος έμεινε εμβρόντητος:
«Το κρασί αυτό εσείς το αγοράζετε 30 εύρω το πολύ 40.
Άρα λοιπόν εμένα θα μου το πουλήσεις 70 -75 ευρώ.»
Ο σερβιτόρος έμεινε άφωνος.
Και τι θα μπορούσε άλλωστε να ψελλίσει σε μια τέτοια παρέα;
Και αποφασίσει να φωνάξει κάποιον ανώτερο του.
Ο άνθρωπος ευγενής πάει και λέει στον εφοπλιστή:
«Αγαπητέ κύριε, το κρασί είναι από εμάς δώρο».
Και αυτός προφανώς ταραγμένος καθώς μάλλον του έθιξε το ego, απάντησε:
«Δεν θέλω δώρα.
Άπλα δεν θέλω να με κλέβετε, αλλιώς δεν θα ξαναέλθω».
Συμπέρασμα: Άντε τώρα, βγάλε άκρη….
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μononews Shipbrokers 10
- «Αποχρώσεις: Ημερολόγια Θέρους» – Όταν το φως και η μνήμη ζωντανεύουν στην καρδιά της Αθήνας
- LVMH: Ο γαλλικός όμιλος φαίνεται να εξετάζει την πώληση της Fenty Beauty για 2,8 δισ.
- Τράπεζες: Ισχυρή παρουσία στις αγορές με «πράσινα ομόλογα» – Αντλήθηκαν κεφάλαια άνω των 6 δισ. ευρώ το 2025