• Business

    Alpha Bank: Θα ζητηθεί αύξηση του τιμήματος για το 9% από την UniCredit

    Β. Ψάλτης - A. Orcel

    Β. Ψάλτης – A. Orcel


    Με κέρδη 7%  ξεκίνησε η επαναδιαπραγμάτευση της μετοχής της Alpha Bank στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, στο 1,35 ευρώ/ μετοχή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες σ΄αυτό το επίπεδο διαμορφώνεται και το τίμημα που προσφέρει η UniCredit για την απόκτηση του 9% των μετοχών της Alpha Bank που βρίσκεται στην κατοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Υπάρχει βεβαίως και το δεύτερο σενάριο που ανεβάζει την τιμή στο 1,46 ευρώ, αλλά θεωρείται μάλλον απίθανο.

    Ωστόσο η αίσθηση της αγοράς είναι ότι το Ταμείο θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση τον Andrea Orcel της UniCredit. Ενώ θα ακολουθήσει και ανταγωνιστική διαδικασία στην περίπτωση που επιθυμεί και κάποιος άλλος επενδυτής να προσφέρει περισσότερα, άλλωστε αυτή η διαδικασία ακολουθήθηκε και στην αποεπένδυση της Eurobank.

    Οι σύμβουλοι

    Ηδη από το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έχει στα χέρια του, τη λίστα με τα τα τρία ονόματα των υποψηφίων χρηματοοικονομικών συμβούλων που του  απέστειλε το ΤΧΣ και  ο υπουργός είναι εκείνος που θα  προτείνει ποιος από τους τρεις υποψηφίους (επενδυτικές τράπεζες) θα αναλάβει να «τρέξει» το έργο της αποεπένδυσης και της διάθεσης του 9% που κατέχει το Ταμείο στην Alpha Bank.

    Η πρόταση που υπουργού θα σταλεί άμεσα προς το ΤΧΣ καθώς οι διαδικασίες για την αποεπένδυση έχουν ήδη ξεκινήσει.

    Ο σύμβουλος αποεπένδυσης θα συντάξει και θα υποβάλλει την εισήγηση του προς το Ταμείο. Στη συνέχεια θα συγκληθεί το ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να δώσει την έγκριση του και να ξεκινήσει η διαδικασία αποεπένδυσης, κάτι που θα γίνει  μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τράπεζας.

    Σύμφωνα με  τη Στρατηγική Αποεπένδυσης του ΤΧΣ, σε περίπτωση αυτόκλητης πρότασης (αποδεκτής για την απόκτηση συμμετοχής ΤΧΣ άνω του 5%) από καλόπιστο δυνητικό επενδυτή, όπως έχουμε με την πρόταση της UniCredit  θα πρέπει να ακολουθείται ανταγωνιστική διαδικασία ανοικτή σε τρίτα μέρη, όπως προβλέπει η στρατηγική αποεπένδυσης του Ταμείου.

    Και ο σύμβουλος διάθεσης εισηγείται μεταξύ άλλων την δομή οποιασδήποτε συναλλαγής διάθεσης, θα περιγραφούν οι λεπτομέρειες της ανταγωνιστικής διαδικασίας και το σχετικό χρονοδιάγραμμα της Συναλλαγής.

    Διαβάστε επίσης:

    UniCredit: Ξεπέρασε τις προβλέψεις με άλμα κερδών 36% στο τρίτο τρίμηνο – Στα 2,3 δισ. ευρώ
     

    AXIA: Τα οφέλη για την Alpha Bank από το deal με τη UniCredit

    Αποκάλυψη: Το μυστικό ταξίδι του mr UniCredit στην Αθήνα – Τι είπαν Στουρνάρας, Ψάλτης και Orcel – Όλοι οι διάλογοι



    ΣΧΟΛΙΑ