• Οι μυστικοί διάλογοι Στουρνάρα, Ψάλτη και Orcel, τι θα γίνει με τη μετοχή της Alpha και τι θα κάνει η Reggeborgh, το μεγάλο βήμα της Attica Group και μια σύλληψη στο Ψυχικό

    Μία ημέρα μετά τις δηλώσεις Στουρνάρα, στις 13 Οκτωβρίου, στην ταράτσα του στρατηγείου της Eurobank, η διοίκηση της τράπεζας είχε παραθέσει γεύμα με αφορμή την επαναγορά του 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου που κατείχε το ΤΧΣ…

    image

    Ουδέτερη η αγορά, δεν βοήθησε η S&P

    Η αγορά χθες έδειξε να είναι μπερδεμένη.

    Δεν βοήθησε ούτε η αναβάθμιση από την S&P ούτε το γεγονός ότι μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην ευρωζώνη, η UNICREDIT, μπαίνει στην Ελλάδα ζητώντας να εξαγοράσει το 9% της Alpha Bank.

    Για μια ακόμα φορά αποδείχθηκε ότι οι αναβαθμίσεις μάλλον έχουν προεξοφληθεί, και χρειάζεται φρέσκο χρήμα από τα μεγάλα παιδιά του εξωτερικού προκειμένου η αγορά να αρχίσει να ανεβαίνει.

    Η Πειραιώς είναι η μοναδική τράπεζα που έκλεισε με οριακά κέρδη, ενώ Εθνική και Eurobank έκλεισαν με απώλειες.

    Εντολές από το εξωτερικό υπήρξαν, αλλά οι ξένοι δεν φαίνονται να βιάζονται.

    Δηλαδή δίνουν εντολές, αλλά όταν οι τιμές ξεφεύγουν, σταματάνε, λέγοντας «άστο, θα δούμε αύριο τι θα κάνουμε».

    Για μια ακόμα φορά δραματική εικόνα είχαμε για τον ΟΤΕ που έκλεισε στα 13,17 ευρώ με απώλειες 1,86%.

    Η μετοχή απαξιώνεται καθημερινά.

    Κακή εικόνα και για την LAMDA που υποχώρησε στα 5,94 ευρώ.

     

    Oscar αποτυχίας: And the loser is…

    Εάν υπήρχε Oscar αποτυχίας στις μετοχές, σίγουρα θα πήγαινε στην εταιρεία DIMAND του manager «mr TATOI CLUB», Δημήτρη Ανδριόπουλου.

    Χθες πάλι η μετοχή έκανε νέο χαμηλό 52 εβδομάδων και έκλεισε στα 10,55 ευρώ.

    Από για αρχές της χρονιάς, η τιμή της μετοχής χάνει 29,19%.

    Το εντυπωσιακό είναι ότι ποτέ δεν έδωσε την ευκαιρία σε όσους τοποθετήθηκαν στα 15 ευρώ το 2022, να βρουν περιθώρια εξόδου.

    Από τους όγκους άπαντες διαπιστώνουν ότι η μετοχή μάλλον δεν εχει φανατικούς φίλους.

    Καθημερινά αλλάζουν χέρια περίπου 10.000 μετοχές.

    Το μέγα θέμα είναι ότι δεν υπάρχει ουδεμία νότα αισιοδοξίας από τον «mr TATOI CLUB» δηλαδή τον κ. Ανδριόπουλο για την περαιτέρω πορεία της μετοχής.

    Επιπρόσθετα, όσο και εάν δεν θέλουν να το παραδεχτούν εκεί στο LATCSO Family office, που αγόρασαν το 5,35% της DIMAND στα 15 ευρώ, την πάτησαν big time.

    Επί 18 μήνες έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο ζημιές.

    Αλλά θα μου πείτε ποιος χαμένος παραδέχεται τα λάθη του;

     

    Το παρασκήνιο από το μεγάλο deal Αlpha – Unicredit

    Σήμερα θα μου συγχωρήσετε, το ότι η στήλη μετατράπηκε σχεδόν σε μονοθεματική – για τη μεγάλη συμφωνία Unicredit – Alpha Bank, όμως, τέτοια κίνηση είχαμε να δούμε στην ελληνική αγορά από το 1999-2000 όταν η Deutsche Bank είχε συνάψει στρατηγική συμμαχία με την Εurobank.

    Συμπωματικά, μάλιστα, η γερμανική τράπεζα είχε αγοράσει σχεδόν το ίδιο ποσοστό μετοχών (9,97% για την ακρίβεια) στην ελληνική τράπεζα με εκείνο που προτίθεται σήμερα, 23 χρόνια μετά, να αγοράσει η ιταλική τράπεζα.

    Γύρω λοιπόν από το deal Unicredit – Αlpha υπάρχει πλούσιο παρασκήνιο το οποίο σας το μεταφέρουμε.

    Απ’ ότι μαθαίνω λοιπόν καταρχάς «καταλύτης» για την προσέγγιση των δύο πλευρών ήταν η θυγατρική της Alpha στη Ρουμανία η οποία είχε εδώ και πολύ καιρό, όπως μου μεταφέρουν φίλοι από τη Ρώμη, μπει στο στόχαστρο του Αndrea Orcel, CEO της Unicredit.

    Άλλωστε από τη χθεσινή συμφωνία η Unicredit αναμένεται να αυξήσει τα κέρδη της κατά 100 εκατ. ευρώ και να βελτιώσει τον κεφαλαιακό της δείκτη κατά 10 μ.β.

    Με άλλα λόγια αν υποθέσουμε ότι το πακέτο των μετοχών της Alpha ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 πουληθεί στα 300 εκατ. ευρώ το πραγματικό κόστος για τους Ιταλούς είναι περίπου 100 εκατ. ευρώ.

    Άλλωστε για αυτό η μετοχή της Unicredit στην Ιταλία, έκλεισε χθες στο 2,55% στα 22,69 ευρώ.

    Να σας αναφέρω ότι η Alpha στη Ρουμανία είναι αυτό που μία λέξη θα λέγαμε «θεσμός».

    Την ανάγκη των Ιταλών για επέκταση στη Ρουμανία, ο Βασίλης Ψάλτης κατάφερε να την «πακετάρει» σε συμφωνία, η οποία έγινε «ολιστική», σύμφωνα με τη φράση που χρησιμοποίησε ο ίδιος, και επισφραγίστηκε με την αγορά του πακέτου των μετοχών (9%) που κατέχει το ΤΧΣ.

    Οι συζητήσεις των δύο πλευρών κρατήθηκαν για αρκετό καιρό μυστικές παρόλο που περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, η κυοφορούμενη συμφωνία κινδύνευσε να «αποκαλυφθεί» πριν ακόμη κλείσει.

    Παρά ταύτα αφού ξεπεράστηκε ο σκόπελος αυτός, οι σκληρές διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν μέχρι πριν από περίπου δύο εβδομάδες, οπότε επήλθε μεταξύ τους συμφωνία.

    Καταρχήν οι επικεφαλής των δύο τραπεζών ενημέρωσαν ως όφειλαν τις εποπτικές αρχές για την πρόθεση συγχώνευσης των δύο τραπεζών στη Ρουμανία, λαμβάνοντας – όπως αναμενόταν άλλωστε το πράσινο φως – για να προχωρήσουν.

    Την περασμένη εβδομάδα, ο Αndrea Orcel έφθασε incognito στην Αθήνα, όπου πέρασε χωρίς να γίνει αντιληπτός τόσο την πόρτα του Μαξίμου όσο και επισήμως τη θύρα της Τραπέζης της Ελλάδος.

    Με άκρα μυστικότητα συναντήθηκε τόσο με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, οι οποίοι προδήλως εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη αυτή, όπως άλλωστε φάνηκε και από τις επίσημες ανακοινώσεις τους.

     

    Στουρνάρας, Ψάλτης, Orcel: H μυστική συνάντηση και οι διάλογοι

    Η συνάντηση των τριών ανδρών κράτησε περίπου μία ώρα και σ’ αυτήν οι κ.κ. Βασίλης Ψάλτης και Andrea Orcel ξεδίπλωσαν στον Έλληνα κεντρικό τραπεζίτη το σχέδιό τους.

    «Έχουμε συμφωνήσει με τον Andrea Orcel να πάρει το 9% που έχει το ΤΧΣ στην τράπεζα η UniCredit», είπε ο Βασίλης Ψάλτης στον Γιάννη Στουρνάρα.

    Και του ανέπτυξε το σχέδιό τους, που περιλάμβανε βεβαίως και τις θυγατρικές στη Ρουμανία.

    «Οι δυο μας έχουμε δουλέψει πάνω στο σχέδιο, στις λεπτομέρειες του και έχουμε καταλήξει», είπε ο κ. Ψάλτης, υπογραμμίζοντας την απόλυτη εχεμύθεια που χαρακτήρισε τις κινήσεις των δύο CEOs.

    Δούλεψαν για περισσότερο από δύο μήνες πάνω στη συμφωνία, η οποία «πάτησε» πάνω στη συναλλαγή για τη Ρουμανία και «επεκτάθηκε» στην απόκτηση του 9% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Alpha Bank.

    Είναι χαρακτηριστικό – όπως οι ίδιοι ανέφεραν στον Διοικητή – ότι δεν είχαν ενημερώσει για το σχέδιό τους ούτε τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών τους. Ούτε καν τον «ιδιοκτήτη» των μετοχών της Alpha Bank, το ΤΧΣ.

    Και οι δύο, αλλά και ο κεντρικός τραπεζίτης, ζήτησαν απόλυτη εχεμύθεια. Να μην διαρρεύσει το σχέδιο. Και φυσικά είχαν τη διαβεβαίωση ότι θα τηρείτο το μυστικό του σχεδίου μέχρι να το ανακοινώσουν οι ίδιοι, κάτι που έγινε χθες το πρωί.

    Εξάλλου ο Γιάννης Στουρνάρας ευθύς εξ αρχής, αντιλαμβανόμενος τις ανάγκες των καιρών, θεωρούσε πως θα ήταν προς τη θετική κατεύθυνση να ενδιαφερθούν μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες για τα ποσοστά του ΤΧΣ.

    Όπως και έγινε.

     

    Γιάννης Στουρνάρας, «ουδείς προφήτης στον τόπο του»

    Όταν βγήκε, στις 12 Οκτωβρίου, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, και δήλωσε στο Reuters ότι ελπίζει το ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) να πουλήσει τις συμμετοχές του στις συστημικές τράπεζες σε μακροπρόθεσμους επενδυτές, ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι αυτό θα λειτουργούσε ως «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» ή ότι ο ίδιος  απλώς γνώριζε κάτι παραπάνω  και ήθελε να μας προϊδεάσει.

    Σας θυμίζω ότι τότε είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «Θα ήθελα να δω στρατηγικούς εταίρους, ιδανικά μία η δύο μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

    Ασφαλώς γνωρίζω ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, καθώς δεν έχουμε ένα ενοποιημένο τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η τραπεζική ένωση».

    Μετά την πρόταση της Unicredit για την εξαγορά του 9% της Alpha Bank, η επιθυμία του Διοικητή φαίνεται ότι βαίνει προς την πραγματοποίησή της.

     

    Ερήμην του Ηλία Ξηρουχάκη το deal;

    Μία ημέρα μετά τις δηλώσεις Στουρνάρα, στις 13 Οκτωβρίου, στην ταράτσα του στρατηγείου της Eurobank, η διοίκηση της τράπεζας είχε παραθέσει γεύμα, με αφορμή την επαναγορά του 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου που κατείχε το ΤΧΣ.

    Εκεί, λοιπόν, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας είχε επαναλάβει – για πολλοστή φορά – την ανάγκη να συμμετάσχουν τραπεζικά ιδρύματα διεθνούς εμβέλειας ως στρατηγικοί επενδυτές στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

    Ο, δε, επικεφαλής του ΤΧΣ, Ηλίας Ξηρουχάκης, επέμεινε ουσιαστικά ότι το μόνο ενδιαφέρον για τις τράπεζες προέρχεται από θεσμικούς επενδυτές.

    Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις με το deal της Alpha Bank με την UniCredit, αναρωτιέται κανείς:

    Γνώριζε ο Ηλίας Ξηρουχάκης αυτό που σίγουρα ήξερε ο Γιάννης Στουρνάρας;

    Ότι δηλαδή ένας, τουλάχιστον, στρατηγικός επενδυτής, χτυπάει την πόρτα της χώρας μας;

    Γιατί απ’ ότι μαθαίνει η στήλη ο «πεθερός» του εν λόγω γάμου, δηλαδή ο κ. Ξηρουχάκης, μάλλον έμαθε τελευταίος για τη συμφωνία του Βασίλη Ψάλτη με τον Andrea Orsel, που προχωρούσε με τις ευλογίες του διοικητή της ΤτΕ.

    Κάλλιο αργά παρά ποτέ, θα λέγαμε για τον επικεφαλής του ΤΧΣ, αλλά πώς να το κάνουμε;

    Όταν μαθαίνεις τελευταίος μια τέτοια συμφωνία, μάλλον έχεις πρόβλημα…

     

    Τι θα κάνει η Reggeborgh και η εμπιστοσύνη στον Ψάλτη

    Η ολλανδική Reggeborgh του Χένρι Χόλτερμαν, που κατέχει το 9,1% των μετοχών της Alpha Bank, όπως αναφέρουν πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα εκφράζει την ικανοποίησή της από την εξέλιξη αυτή, αφού η τιμή της μετοχής αναμένεται να πάρει αξία από τη στιγμή που το παρόν στη μετοχική σύνθεση θα δώσει μία μεγάλη και αναγνωρισμένη ευρωπαϊκή τράπεζα.

    Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι «δεν υπάρχει πρόθεση του ολλανδικού ομίλου να μπει ως σφήνα στην πρόταση της ιταλικής τράπεζας, δημιουργώντας ένα χρηματιστηριακό παιχνίδι χωρίς αντίκρισμα».

    Ο Ελληνοολλανδός επιχειρηματίας Χένρι Χόλτερμαν εμπιστεύεται απόλυτα το αφεντικό της Alpha Bank, Βασίλη Ψάλτη.

     

    Η διαπραγμάτευση της μετοχής της Alpha

    Conference call πραγματοποιήθηκε στις 18.00 μεταξύ της διοίκησης του ΤΧΣ και της διοίκησης της Unicredit προκειμένου να συμφωνήσουν στο περιεχόμενο της επιστολής που θα αποστείλουν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Αυτό γίνεται για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία και να επιστρέψει η διαπραγμάτευση της μετοχής της Alpha Bank στο Χρηματιστήριο από σήμερα το πρωί.

    Νωρίτερα σε επικοινωνία του mononews. gr με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τονίστηκε ότι θα πρέπει το ΤΧΣ να στείλει λεπτομέρειες για τη συμφωνία με την ιταλική τράπεζα.

    Από την πλευρά, όμως, του ΤΧΣ τονίστηκε στο mononews.gr ότι οι Ιταλοί πρέπει να δώσουν το «πράσινο φως» στο Ταμείο να ανακοινωθεί η τιμή με βάση την οποία θα γίνει το deal.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η UNICREDIT δίνει τιμή μεταξύ 1,35 και 1,46 ευρώ/ανά μετοχή.

     

    ATTICA Group: Ένας νέος κολοσσός δημιουργείται

    Χθες όμως είχαμε και μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη στην ακτοπλοΐα.

    Πριν τα Χριστούγεννα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διάσωση της ΑΝΕΚ από την ATTICA Group, μετά την απόφαση των διοικητικών συμβουλίων των δύο ομίλων να προτείνουν στις έκτακτες γενικές συνελεύσεις των μετοχών τους την έγκριση της συμφωνίας ανταλλαγής μετοχών με σχέση μία μετοχή της ΑΝΕΚ για κάθε 0,1217 μετοχές της ATTICA.

    Πρόκειται για μία ιστορική συμφωνία.

    Καταρχήν εκχωρείται στους μετόχους της ΑΝΕΚ το 11,5% περίπου των μετοχών του ενοποιημένου ομίλου, αποζημιώνει σε ικανοποιητικό βαθμό τους δανειστές της ΑΝΕΚ, εξασφαλίζει τους υπόλοιπους πιστωτές στο ακέραιο και δημιουργεί έναν ακτοπλοϊκό κολοσσό που μπορεί να σταθεί απέναντι στους μεγαλύτερους παίκτες παγκοσμίως.

    Το deal αυτό πιστώνεται τόσο στις διοικήσεις των δύο ακτοπλοϊκών όσο και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα προεξάρχουσας της τραπέζης Πειραιώς.

    Ο νέος όμιλος που θα προκύψει εκτός από τη μεγάλη αξία του στόλου του και τη λειτουργική του κερδοφορία επιφυλάσσει προοπτικές και για τους μικρομετόχους που αυτομάτως θα καταστούν μέτοχοι του νέου σχήματος.

    Σε επίπεδο συνεργειών αναμένονται μεγάλα κέρδη, όπως από την εξοικονόμηση δαπανών από το κόστος των καυσίμων μετά και την εγκατάσταση scrubbers στα πλοία της ΑΝΕΚ.

     

    Η έρευνα για τις υποκλοπές πάει για μετά τις Ευρωεκλογές

    Ανενόχλητοι θα περάσουν τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς οι πρωταγωνιστές των υποκλοπών, Φέλιξ Μπίτζιος και Γιάννης Λαβράνος, αλλά και οι πρώην προϊστάμενοι της ΕΥΠ, καθώς η έρευνα για το σκάνδαλο αφαιρέθηκε χθες αιφνιδίως από τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών και ανατέθηκε σε Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

    Επίσης το εντυπωσιακό είναι ότι η κ. Αδειλίνη διέταξε να αποσταλεί αυθημερόν η δικογραφία στον κ. Ζήση.

    Σημειώνεται ότι οι δυο εισαγγελείς που ερευνούσαν την υπόθεση, χαίρουν της απόλυτης εμπιστοσύνης του Προϊστάμενου της Ευαγγελίας Πρωτοδικών.

    Ως εκ τούτου προκαλεί εκπληξη η απόφασή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

    Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη αιτιολόγησε την πρωτοβουλία της λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων.

    Αλλά αυτός ο κίνδυνος υφίσταται μόνο για τα πλημμελήματα που έχουν πενταετή παραγραφή και όχι για τα κακουργήματα που έχουν δεκαπενταετή παραγραφή.

    Το μεγαλύτερο εκ των κακουργημάτων στην υπόθεση των υποκλοπών είναι η παρακολούθηση ή η απόπειρα παρακολούθησης υπουργών και αξιωματούχων που χειρίζονται κρατικές υποθέσεις.

    Για αυτή ακριβώς την παρακολούθηση, που έχει ήδη τεκμηριωθεί από την έρευνα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η μόνη εκκρεμότητα είναι να γίνει διασταύρωση των τηλεφώνων των υπουργών που έχουν λάβει sms με Predator με τα τηλέφωνα για τα οποία η εισαγγελέας της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου έχει υπογράψει άρση απορρήτου.

    Όσον  αφορά στο επιχείρημα της καθυστέρησης που υπήρξε από τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών, αν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ήθελε να επισπεύσει τη διαδικασία θα μπορούσε να έχει ήδη ορίσει Ανώτατο Εισαγγελέα ως Επόπτη της έρευνα, προκειμένου να διευκολύνει έτσι και τα αιτήματα που είχαν αποστείλει οι δύο  Εισαγγελείς στις Αρχές.

    Όμως τίποτε από αυτά δεν συνέβη.

    Εάν πράγματι η εισαγγελία του Αρείου Πάγου θέλει να ρίξει φως στην υπόθεση και όχι να την συσκοτίσει το πρώτο πράγμα που πρέπει να ζητήσει είναι τα 88 τηλέφωνα που βρίσκονται στη λίστα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να διασταυρωθούν με τις λίστες της ΕΥΠ.

     Και αυτό μπορεί να το κάνει εύκολα ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ζήσης, ο οποίος αναλαμβάνει τώρα την έρευνα.

    Απ’ όλα τα περιγραφόμενα αντιλαμβάνεστε ότι η κυβέρνηση θέλει να σπρώξει την υπόθεση των υποκλοπών μετά τις ευρωεκλογές και ο χειρισμός της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προφανώς την βοηθάει…

     

    Όλη η Αθήνα στα Αστέρια

    Πλήθος εκπροσώπων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου έσπευσε να… συγχαρεί τη διοίκηση της Grivalia Hospitality που άνοιξε χθες το πρώτο One & Only Aesthesisζωντανεύοντας τα παλιά Αστέρια Γλυφάδας.

    Σύσσωμη η ομάδα της Fairfax και της Eurobank, ο Φωκίων ΚαραβίαςΑλέξανδρος Σαρρηγεωργίου επικεφαλής της Eurolife, ο Γιώργος Περιστέρης και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος που «συνέβαλαν προσωπικά» για την ανέγερση του θερέτρου, όπως είπε ο Γιώργος Χρυσικός, ο Απόστολος Ταμβακάκης, ο Νίκος και ο Βασίλης Καραμούζης, ο  Οδυσσέας Αθανασίου της Lamda και ο Θοδωρής Κυριακού έδωσαν το παρών κι είδαν από κοντά το πολυτελέστερο ξενοδοχείο της αθηναϊκής ριβιέρας.

    Την κυβέρνηση εκπροσώπησε, εκτός από τον πρωθυπουργό συνοδευόμενο από τη Μαρέβα Γκραμπόφκσι, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, ο Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ δεν έλειψαν και… κοσμικές παρουσίες, όπως αυτή του Αντώνη Ρέμου.

     

    Ελληνικό: Έρχονται ανάδοχοι για τα εμπορικά

    Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να ανακοινωθεί ο ανάδοχος της κατασκευής της Riviera Galleria στο Ελληνικό, για να ακολουθήσει ο ανάδοχος των κύριων κατασκευαστικών εργασιών του mall της Λ. Βουλιαγμένης, στις αρχές του 2024.

    Θυμίζουμε ότι τις προπαρασκευαστικές εργασίες έχει αναλάβει ο Άκτωρας, αλλά «ψωμί» υπάρχει για όλους τους κατασκευαστές στο μεγαλύτερο εργοτάξιο της Αθήνας.

    Οι πληροφορίες θέλουν μάλιστα στα έργα να κατεβαίνουν αμιγώς ελληνικά σχήματα.

    Θα ακολουθήσει η έναρξη της κατασκευής των δύο ξενοδοχείων της ΤΕΜΕΣ στο παράκτιο μέτωπο, ενώ τα ονόματα των εργολάβων θα τα μάθουμε το 2024.

     

    ΑΒΑΞ: Η αλήθεια για τα καθυστερημένα μεροκάματα των οικοδόμων

    Το νόμιμο, αλλά όχι και τόσο ηθικό, όσον αφορά τις πληρωμές των οικοδόμων μαθαίνω ότι εφαρμόζει ο Όμιλος ΑΒΑΞ με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος εκ νέου μπλοκαρίσματος στα έργα της Γραμμής 4 του Μετρό Αθήνας.

    Για να γίνω πιο σαφής οι εργαζόμενοι σε ένα από τα πιο βασικά εργοτάξια του μεγαλύτερου έργου της χώρας μας, δηλαδή αυτού της Κατεχάκη όπου έχει ξεκινήσει να σκάβει ο πρώτος μετροπόντικας, λαμβάνουν με σημαντική καθυστέρηση τις πληρωμές τους.

    Το γεγονός αυτό δημιουργεί σημαντικές αντιδράσεις και οι εργαζόμενοι απειλούν με απεργίες.

    Πιο συγκεκριμένα, μου λένε ότι «οι εργαζόμενοι πληρώνονται για κάθε μήνα  στα τέλη του επόμενου με αποτέλεσμα να υπάρχει μία σημαντική δυσφορία στις τάξεις των οικοδόμων».

    Ωστόσο, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η  ΑΒΑΞ έχει αυτό το δικαίωμα καθώς έχει υπογράψει ατομικές συμβάσεις.

    Η πηγή μου, βέβαια, μου αναφέρει ότι «οι εργαζόμενοι τις δέχονται ύστερα από πιέσεις και ότι πέραν του νομίμου, είναι ηθικά επιλήψιμες».

    Προσθέτει, επίσης, ότι «μία τόσο μεγάλη εταιρεία που αναζητά διακαώς προσωπικό, θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική στο θέμα των πληρωμών και της ικανοποίησης των εργαζομένων της».

    Βέβαια, η στάση αυτή δε φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη την επιθεώρηση εργασίας, η οποία ουκ ολίγες φορές έχει μιλήσει με την διευθύντρια προσωπικού της ΑΒΑΞ, Κατερίνα Μαντζώρου, τονίζοντας πως οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρώνονται στο πρώτο δεκαήμερο.

    Να προσθέσω, επίσης, ότι το παραπάνω συμβάν δεν είναι μεμονωμένο και ότι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές γίνονται κατ΄εξακολούθηση.

    Τρανή απόδειξη είναι οι κινητοποιήσεις του Ιουλίου με αίτημα την έγκαιρη πληρωμή, την εφαρμογή αυξήσεων, αλλά και την ανάκληση εκδικητών απολύσεων.

     

    Στάσσης: Τι γίνεται με τις τιμές ρεύματος…

    Αναφορικά με τα τιμολόγια ρεύματος Νοεμβρίου ο Γιώργος Στάσσης και η ΔΕΗ, στήριξαν όσο μπορούσαν τα νοικοκυριά στα τιμολόγια ρεύματος με τις χαμηλότερες δυνατές αυξήσεις εν μέσω δυσκολιών.

    Ο Στάσσης, που είναι ο μαέστρος με τη μπαγκέτα στη λιανική αφού έχει μερίδιο σχεδόν 55,38% κράτησε τις αυξήσεις σε επίπεδα κάτω από εκείνα που κανονικά θα έφερνε η σκληρή πραγματικότητα στις ενεργειακές αγορές.

    Οι ανταγωνιστές πάντως δεν τον μιμήθηκαν αυτή τη φορά  και… πέταξαν ψηλά στις αυξήσεις, aλλά με παράλληλες προσφορές.

     

    …αλλά και παραγωγικά με γεωθερμία στη Λέσβο

    Ο Στάσσης πάντως με μία άλλη κίνηση στον καθαρά παραγωγικό τομέα φαίνεται πως κλείνει μία περίοδο αναποφασιστικότητας για πολλά χρόνια στην επιχείρηση.

    Θα παράγει ρεύμα με μονάδα από τα γεωθερμικά πεδία της Λέσβου.

    Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες άρχισε τον έλεγχο του γεωθερμικού ατμού στο νησί της Λέσβου με στόχο τον προσδιορισμό της δυναμικότητας του γεωθερμικού πεδίου και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στο 2024.

    Η «δύναμη» της νέας μονάδας θα είναι συνάρτηση της θερμοκρασίας της γεωθερμίας που θα βρεθεί και απόδοσης αυτής της γεωθερμίας άρα χρειάζονται συνεχείς δοκιμές.

    Αν δεν γίνουν αυτές οι αναλυτικές δοκιμές δεν μπορεί να καθοριστεί τi δίνει ένα κοίτασμα, οπότε η συνέχεια επί της… Λέσβου.

     

    Μαρίνα Ελευθερουδάκη: Σύλληψη στο Ψυχικό

    Οι business θέλουν συνεχή εγρήγορση και αλλαγές μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών.

    Δεν φτάνει να έχεις το όνομα.

    Χρειάζεται σιδερένια πειθαρχία, επιμονή και υπομονή για να διατηρήσεις μια επιχείρηση.

    Ακόμα υπάρχει μια στρατηγική που σπάνια την ακολουθεί κάποιος.

    Λέγεται «βάζω stop στις απώλειες κεφαλαίου».

    Μια από τις επιχειρήσεις που διαλύθηκαν την προηγουμένη δεκαετία ήταν τα βιβλιοπωλεία Ελευθερουδάκη.

    Δυστυχώς οι απόγονοι, μεταξύ άλλων, δεν κατάφεραν να προβλέψουν τις εξελίξεις της ραγδαίας επέκτασης του Ίντερνετ.

    Η Μαρίνα Ελευθερουδάκη ήταν επί χρόνια σύζυγος του γνωστού δημοσιογράφου και πρώην βουλευτή, Τέρενς Κουίκ και είναι μέλος της οικογένειας Ελευθερουδάκη με μακρά ιστορία στις εκδόσεις και με μια αλυσίδα βιβλιοπωλείων που στο παρελθόν είχε μεγάλη δυναμική.

    Χθες συνελήφθη στο Παλαιό Ψυχικό, καθώς αντιμετώπιζε πολλά οικονομικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια.

    Σε βάρος της εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για 22 ανεκτέλεστες καταδικαστικές αποφάσεις για αδικήματα όπως: Παράβαση της νομοθεσίας περί επιταγών, μη καταβολή εργατικών εισφορών με συνολική ποινή φυλάκισης 24 έτη και 11 μήνες και συνολική χρηματική ποινή 38.800 ευρώ.

     

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.