• Ενέργεια

    Μυτιληναίος: Στα 500 ευρώ το φυσικό αέριο αν εμπλακεί στον πόλεμο και το Ιράν

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos


    Τον κίνδυνο να δούμε τιμές φυσικού αερίου και ενέργειας σε επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί, περιέγραψε χθες, ο Πρόεδρος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist, και είπε ότι μπορεί να φτάσουν στα  500 ευρώ/MWh.

    Ο επιχειρηματίας, που είναι βαθύς γνώστης της αγοράς ενέργειας, δεν έκρυψε τον φόβο του για το πού μπορεί να οδηγήσει μια επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «όλα είναι στον αέρα».

    Ο μεγάλος κίνδυνος είναι, τόνισε, οι αντιδράσεις τους αραβικού κόσμου στην περίπτωση μιας επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα. Και ειδικότερα, αυτό που θα καθορίσει τις τιμές ενέργειας και φυσικού αερίου, είναι  το Ιράν, το οποίο αν εμπλακεί στη σύρραξη, θα κλείσει τα στενά του Ορμούζ, που είναι στον έλεγχό του.

    Ειδικότερα, ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος είπε:

    «Αν εμπλακεί το Ιράν το πρώτο πράγμα που θα κάνει θα είναι να κλείσει τα στενά του Ορμούζ. Από εκεί περνάει το 25-30% της παγκόσμιας αγοράς LNG. Και αν συμβεί κάτι τέτοιο οι τιμές του φυσικού αερίου θα πάνε στα 500 ευρώ/MWh. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να προβλέψουμε τίποτα, είναι όλα στον αέρα. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος, φοβάμαι πολύ το Μεσανατολικό».

    Ο Πρόεδρος του ομίλου, σε όλους τους τόνους, αναφέρθηκε και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για το πόσο μεγάλη απειλή είναι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, ακριβώς γιατί δεν μπορεί ούτε να προβλεφθεί ούτε να ελεγχθεί η εξέλιξή της.

    Όπως εξήγησε, σε αντίθεση με τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, όπου την εξέλιξη καθορίζει η αμερικάνικη πολιτική, η εξέλιξη της κατάστασης στη Γάζα δεν θα αποφασιστεί από κυβερνήσεις.

    Είναι ανεξέλεγκτη, αφού θα καθοριστεί από την αντίδραση του αραβικού κόσμου σε όλο τον κόσμο.

    «Τι θα γίνει αν το Ισραήλ μπει τελικά στη Γάζα;», αναρωτήθηκε. «Ποια θα είναι η αντίδραση του αραβικού κόσμου;»

    Αν την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία καθορίσει η επόμενη αμερικανική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του 2024, τις εξελίξεις στη σύγκρουση στο Ισραήλ θα την καθορίσει η αντίδραση του αραβικού κόσμου σε όλο τον κόσμο.

    Σημειώνεται ότι από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 9/10 το φυσικό αέριο ανέβηκε από την περιοχή των 35 ευρώ/Mwh στα 50 ευρώ/Mwh, μόνο προεξοφλώντας ενδεχόμενο πρόβλημα στην αλυσίδα εφοδιασμού.

    Κι ενώ η τιμή στο φυσικό αέριο μέχρι σήμερα ανεβαίνει υπό τον φόβο περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης στο Μεσανατολικό ζήτημα, για λόγους ψυχολογίας δηλαδή, μια ενδεχόμενη κλιμάκωση με εμπλοκή και άλλων χωρών φέρνει πιο κοντά τα σενάρια και πραγματικού προβλήματος στον εφοδιασμό με LNG.

    Υπενθυμίζεται ότι μετά το ξέσπασμα της ρωσοουκρανικής κρίσης, πριν δύο χρόνια, στρατηγική της Ευρώπης ήταν να αντικαταστήσει όσο περισσότερο γινόταν, το φυσικό αέριο αγωγών που προμηθευόταν από την Gazprom με LNG που έρχεται στην Ευρώπη μέσω πλοίων, με στόχο την απεξάρτηση της τιμής του αερίου από τη Ρωσία και τον γεωπολιτικό κίνδυνο που εκπροσωπεί.

    Καθώς, όμως, το 25-30% της παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου περνά από τα στενά του Ορμούζ, ο γεωπολιτικός κίνδυνος στην ενέργεια μπορεί να επιστρέψει.

    Τα στενά του Ορμούζ

    Θεωρούνται η πιο σημαντική πετρελαϊκή «αρτηρία» στον πλανήτη και βρίσκονται ανάμεσα στο Ομάν και το Ιράν. Συνδέουν τον Περσικό Κόλπο βόρεια του με τον Κόλπο του Ομάν προς τα νότια και την Αραβική Θάλασσα πιο πέρα.

    Έχουν πλάτος 33 χιλιομέτρων στο στενότερο σημείο του, με τη λωρίδα πλεύσης να είναι μόλις 3 χλμ. προς κάθε κατεύθυνση.

    Περίπου το ένα πέμπτο του όγκου της παγκόσμιας συνολικής κατανάλωσης πετρελαίου διέρχεται από τα Στενά σε καθημερινή βάση. Κατά μέσο όρο 20,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ  το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Vortexa, που παρουσιάζει το Reuters.

    Τα μέλη του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Ιράκ εξάγουν το μεγαλύτερο μέρος του αργού πετρελαίου τους μέσω των Στενών.

    Το Κατάρ, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, στέλνει σχεδόν όλο το LNG του μέσω των Στενών.

    Περίπου 80 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι, ή το 20% των παγκόσμιων ροών LNG περνούν από τα Στενά κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Vortexa.

    Oι τιμές του πετρελαίου έχουν ήδη σπάσει το φράγμα των 92 δολαρίων το βαρέλι και του φυσικού αερίου των 50 ευρώ/MWh.

    Διαβάστε επίσης:

    Ευάγγελος Μυτιληναίος (Economist): Η μεγαλύτερη απειλή σήμερα είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή

    Ρωσικό αέριο: Κίνδυνος για κλείσιμο της στρόφιγγας λόγω Βουλγαρίας

    Μυτιληναίος: «Πυρά» κατά της ΕΕ – Η Ευρώπη χάνει την παραγωγή της και οι Βρυξέλλες δεν κάνουν τίποτα



    ΣΧΟΛΙΑ