• Ο Πολίτης του ΤΑΙΠΕΔ και το american bar, το bonus των €100.000 της Εθνικής, τι είπε ο Μυτιληναίος για τον Μητσοτάκη, ο άπελπις Ναπολέων της Intrum και το τασάκι, το στοίχημα του Πιέρ και τα καλά νέα για τον Χατζηδάκη

    Δεν ξέρω (ή μάλλον ξέρω) τι συμβαίνει εκεί στην Helleniq ENERGY (τέως ΕΛΠΕ)…

    image

    Περιεχόμενα

    Helleniq ENERGY: Ο Πολίτης, η φούσκα και οι επενδυτές «American bar»

    Δεν ξέρω (ή μάλλον ξέρω) τι συμβαίνει εκεί στη Helleniq ENERGY (πρώην ΕΛΠΕ), αλλά η συμπεριφορά της μετοχής, πριν από τη διενέργεια του placement που έγινε στα 7 ευρώ, προσομοίαζε με φούσκα.

    Προσέξτε.

    Την προηγουμένη Πέμπτη, το smart money (άπαντες καταλαβαίνουν τι εννοώ) ανέβασε «πλασματικά» τη μετοχή ΕΛΠΕ 1,33% 8,38 στα 7,70 ευρώ.

    Δηλαδή λίγες ώρες πριν διενεργηθεί το placement του 11% των μετοχών της εισηγμένης που είχαν στην κατοχή τους το ΤΑΙΠΕΔ και ο όμιλος Λάτση.

    Όλοι αναφώνησαν «τι τρομερή ευκαιρία»!

    Λίγοι ήταν αυτοί που προέβλεψαν το «πιστόλιασμα» που θα έπεφτε.

    Την Παρασκευή, και ενώ δεν είχαν πάρει ακόμα Έλληνες και ξένοι τα χαρτιά στα χέρια τους, η μετοχή έπεσε σχεδόν 6% στα 7,27.

    Τη Δευτέρα που «πιστώθηκαν» οι μετοχές στους κωδικούς των πελατών (ξένοι θεσμικοί, Έλληνες θεσμικοί και μεγάλοι ιδιώτες), υποχώρησε στα 7,17 ευρώ και χθες Τρίτη στα 7,10.

    Το εξοργιστικό μάλιστα έγινε χθες το απόγευμα.

    Η τελευταία πράξη της μετοχής στις 16:59:59, δηλαδή ένα δευτερόλεπτο πριν ολοκληρωθεί η κανονική συνεδρίαση, έγινε στα 7,15 ευρώ.

    Στην συνέχεια, όμως, στο 10λεπτο της δημοπρασίας που ακολουθεί έως τις 17:10, κάποιοι… πονηροί καρχαρίες έριξαν 600.000 χαρτιά να πουληθούν στο 7,10 ευρώ.

    Εκεί δηλαδή που έκλεισε η τιμή της μετοχής.

    Όπως καταλαβαίνετε, άπαντες είναι έξαλλοι με τον καταπληκτικό manager του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Δημήτρη Πολίτη.

    Εμ, καλά το έλεγαν όσοι υποστήριζαν σκωπτικά όταν ήλθε στην Ελλάδα ότι «το παιδί είναι… γίγαντας των αγορών».

    Αφήστε που νομίζω ότι, όταν τον έφεραν στην Ελλάδα, ήταν μάλλον χωρίς δουλειά.

    Άπαντες σε Ελλάδα και εξωτερικό, τον βρίζουν μετά από το placement των ΕΛΠΕ, καθώς η ποιότητα των επενδυτών όπως φάνηκε ήταν «American bar», δηλαδή κερδοσκόποι της μιας μέρας.

    Φυσικά ο ίδιος θα σας απαντούσε κυνικά εάν τον ρωτούσατε «αυτές είναι οι αγορές και απευθύνονται σε μεγάλα παιδιά».

    Προσοχή, λοιπόν, την επόμενη φορά που θα σας πουλήσει μετοχές ο κ. Πολίτης και τα «φιλαράκια» του οι τραπεζίτες, που «καρπώθηκαν» τις μεγάλες προμήθειες.

    Να σας υπενθυμίσω ότι η απόδοση των ΕΛΠΕ από τις αρχές του χρόνου είναι -7% ενώ της αντίστοιχης εταιρείας του κλάδου, της MOTOR OIL, +15%.

    Επίσης η κεφαλαιοποίηση των ΕΛΠΕ είναι 2,1 δισ. ευρώ, ενώ της MOH 2,8 δισ. ευρώ. Μεγάλο χάσμα κάτι που δεν δικαιολογείται από τα νούμερα των δυο εταιρειών.

    Επίσης μην ξεχνάμε ότι στις 10 Ιανουάριου τα ΕΛΠΕ δίνουν προσωρινό μέρισμα 0,30 ευρώ.

    Αγαπητοί αναγνώστες, βγάλτε τα συμπεράσματά σας για την «άθλια» ποιότητα των θεσμικών που μπήκαν στα ΕΛΠΕ τις προηγούμενες ημέρες, με το placement του 11% των μετοχών της εισηγμένης.

     

    Σαράντης: Πονηρές σκέψεις!!!

    Στη μετοχή της Σαράντης το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται ένα μάλλον «πονηρό» φαινόμενο.

    Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

    Η εισηγμένη έχει χαμηλό free float, καθώς τα αδέλφια Σαράντη κατέχουν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 55,5 % των μετοχών

    Επίσης, η FMR LLC (εταιρεία της Fidelity) και η KAS DEPOSITORY TRUST κατέχουν το 15,48% των μετοχών.

    Άρα μόνο αυτοί οι 3 μέτοχοι έχουν στα χέρια τους το 71% του Μετοχικού Κεφαλαίου  της εισηγμένης.

    Όμως προ ημερών ο Γρηγόρης Σαράντης, προέβη σε αγορά συνολικά 101.000 κοινών ονομαστικών μετοχών στη μέση τιμή των 7,8 ευρώ ανά μετοχή.

    Επιπρόσθετα ο Κυριάκος Σαράντης προέβη σε αγορά συνολικά 200.000 κοινών ονομαστικών μετοχών στη μέση τιμή των 7,8 ευρώ ανά μετοχή.

    Επίσης και η εταιρεία SKYLUX S.A., πρόσωπο που έχει στενό δεσμό με τον κ. Κυριάκο Σαράντη προέβη σε αγορά 5.000 κοινών ονομαστικών μετοχών στη μέση τιμή των 7,9 ευρώ ανά μετοχή.

    Όμως είναι γεγονός ότι μια μετοχή που οι 3 βασικοί μέτοχοι έχουν το 71% των μετοχών, το να αυξάνουν τη συμμετοχή τους, μόνο «πονηρές» σκέψεις γεννά στους ειδικούς.

    Δεν ξέρω εάν έχουν κάτι στο μυαλό τους τα δυο αδέλφια, αλλά το γεγονός των αγορών σημαντικών πακέτων μέτοχων, υποψιάζει αρνητικά την επενδυτική κοινότητα.

    Ίσως είναι υπερβολή, αλλά κάποιοι αναρωτιούνται εάν «παίζει» το ενδεχόμενο του delisting.

    Μάλιστα, παλαιότεροι χρηματιστές με μεγάλη εμπειρία, έλεγαν στον Wiseman ότι το μάζεμα των μέτοχων της ΣΑΡΑΝΤΗΣ τους  θυμίζει «την περίπτωση της οικογενείας των Κυριακόπουλων που στη δεκαετία του 2010 αγόραζαν μεθοδικά μετοχές για να προχωρήσουν στη συνέχεια σε delisting της S&B (Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης).

    Κατόπιν η S&B πουλήθηκε στη γαλλική πολυεθνική IMERYS.

    Οι ειδικοί των αγορών αναρωτιούνται λοιπόν εάν κάτι αντίστοιχο σκέπτεται η οικογένεια Σαράντη.

    Εάν οι έμπειροι χρηματιστές στοιχημάτιζαν σε κάτι, μάλλον θα πόνταραν στο delisting.

    Εμείς θα περιμένουμε την οικογένεια Σαράντη να διαψεύσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    Να σημειωθεί ακόμα ότι η εταιρεία κατέχει συνολικά 1.198.517 ίδιες μετοχές, ήτοι ποσοστό 1,79% του συνόλου των μετοχών της ΣΑΡΑΝΤΗΣ.

     

    Και μια επισήμανση

    Τέλος αυτό που πρέπει να επισημανθεί προς τους μετόχους της ΣΑΡΑΝΤΗΣ και προς  τον αναπληρωτή CEO της εταιρείας κ. Γιάννη Μπούρα, είναι το εξής: Καλό θα ήταν τα Δελτία Τύπου που εκδίδονται για τα αποτελέσματα του α’ τρίμηνου και του 9μηνου να αναφέρουν και τα καθαρά κέρδη.

    Ο μέτοχος και ο αναγνώστης των εταιρειών, θέλουν να ξέρουν τι κέρδη παράγει μια εταιρεία και όχι μόνο τα EBIT δηλαδή τα κέρδη προ φορών και τόκων.

    Γνωρίζω ότι δεν είναι υποχρεωτικό (η υποχρέωση υπάρχει μόνο στο 6μηνο και την ετήσια χρήση), αλλά θεωρώ ότι μια εταιρεία που έχει αξία 550 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να είναι περισσότερο τυπική και κρυστάλλινη όταν δημοσιοποιεί νούμερα.

     

    Εθνική Τράπεζα: Aπό 93.000 ευρώ το μπόνους που θα μοιράσει

    Παρόλο που απεχθάνομαι τις κοινοτυπίες νομίζω ότι στην προκειμένη περίπτωση επιβάλλεται να καταφύγω στη γνωστή για τον Άγιο Βασίλη που φέτος θα έρθει νωρίτερα στα υψηλόβαθμα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας.

    Από το πρόγραμμα διανομής δωρεάν μετοχών, για το οποίο γράφαμε προ ημερών, θα ωφεληθούν περίπου 140 στελέχη της Τράπεζας, τα «ρετιρέ» όπως θα λέγαμε παλαιότερα.

    Στους τυχερούς συμπεριλαμβάνονται οι Γενικοί Διευθυντές, οι βοηθοί Γενικοί Διευθυντές, οι Διευθυντές Διοίκησης και εκτείνεται ως και τους Τομεάρχες.

    Απ’ ό,τι έμαθα το πακέτο για τους τελευταίους (οι οποίοι είναι οι τελευταίοι στην ιεραρχία) φθάνει τις 15.000 μετοχές, οι οποίες σε τρέχουσα αξία ισοδυναμούν με περίπου 93.000 ευρώ, καθώς χθες η μετοχή έκλεισε στα 6,17 ευρώ.

    Στο πρόγραμμα δεν έχω καταφέρει να μάθω αν εντάσσεται και ο ίδιος ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, στο οποίο ο Wiseman εύχεται εκ του μακρόθεν χρόνια πολλά  μέρες που έρχονται. (Παλαιότερα οι διοικητές της ΕΤΕ συνήθιζαν τέτοιες ημέρες να ανταλλάσσουν ευχές με τους δημοσιογράφους στο Μέγαρο Μελά και αργότερα στο νέο κτίριο της Τράπεζας, αλλά η παράδοση δεν συνεχίστηκε από τους επιγόνους.)

    Για να μην παρεξηγηθώ, δεν μέμφομαι την απόφαση της διοίκησης να ανταμείψει γενναιόδωρα τα στελέχη της Τράπεζας.

    Άλλωστε τόσο οι επιδόσεις, αλλά και η οικονομική κατάσταση της Τράπεζας δικαιολογούν απολύτως μία τέτοια κίνηση, η οποία θα στοιχίσει περίπου 90 εκατ. ευρώ.

    Είπαμε ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και τα κίνητρα είναι απαραίτητα προκειμένου να κρατήσεις τα άξια στελέχη στην Τράπεζα.

    Μια που αναφέρθηκα στα στελέχη να σας ενημερώσω ότι υπάρχει μεγάλη γκρίνια στο εσωτερικό της Τράπεζας για κάτι προαγωγές που αποφάσισε η Διοίκηση, αλλά δεν θα ήθελα μέρα που είναι σήμερα να χαλάσω το εορταστικό κλίμα.

    Superbe!!!

     

    IDEAL: Επιτυχία του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου

    Αύριο το απόγευμα ολοκληρώνεται η διάθεση από τις ελληνικές Τράπεζες του ομολόγου ύψους 100 εκατ. ευρώ που εκδίδει η εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία Ideal Holdings.

    Σύμφωνα με πηγές τις τραπεζικής αγοράς το ομόλογο έχει καλυφθεί ήδη μια φορά, ενώ οι εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν ότι η κάλυψη θα είναι ακόμα μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, δεν αποκλείεται δηλαδή να υπερκαλυφθεί έως και 1,5 φορά.

    Το εντυπωσιακό είναι ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) τοποθέτησε ήδη 15 εκατ. ευρώ στο εν λόγω ομόλογο.

    Η υπερκάλυψη έως και 1,5 φορά του ομολόγου, το οποίου θα έχει -εκτός απροόπτου- επιτόκιο 5,5-6%, θεωρείται μεγάλη επιτυχία για την εισηγμένη εταιρεία και το αφεντικό της, τον κ. Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος κατάφερε τα τελευταία 2-3 χρόνια, να συγκεντρώσει κάτω από την ομπρέλα της Ideal Holdings μεγάλες και γνωστές εταιρείες, όπως για παράδειγμα τα Αττικά Πολυκαταστήματα, την BΥΤΕ κ.λ.π.

     

    Κωστής Χατζηδάκης: Ικανοποίηση

    Στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, του ιδιαίτερα έμπειρου και ικανού Κωστή Χατζηδάκη στην πλατεία Συντάγματος, οι άνθρωποί του δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για τη μεγάλη συμμετοχή επενδυτών, στο 25ο Invest in Greece Forum που διοργάνωσε η Capital Link στη Νέα Υόρκη και την υποδοχή που επεφύλαξαν οι παρευρισκόμενοι στον κρητικό πολιτικό.

    Το κλίμα έχει αλλάξει άρδην από την τελευταία παρουσία του Υπουργού στην ίδια εκδήλωση πριν από δέκα χρόνια.

    Από την Ελλάδα του χρέους και των ελλειμμάτων του 2013 έχουμε περάσει στην Ελλάδα των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και της επενδυτικής βαθμίδας του 2023.

    Σε όλα αυτά τα επιτεύγματα αναφέρθηκε τόσο στην ομιλία του στο Forum όσο και στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN ο Κωστής Χατζηδάκης, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν θα σπαταλήσει την πρόοδο που έγινε τα τελευταία χρόνια, αλλά θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις», καλώντας του Aμερικανούς επενδυτές να αυξήσουν τις επενδύσεις στη χώρα μας.

    Την ομιλία του Κωστή Χατζηδάκη παρακολούθησαν εκπρόσωποι όλων των μεγάλων διεθνών επενδυτικών οίκων, ο μεγαλοεπενδυτής John Paulson (μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς, της ΕΥΔΑΠ κ.λ.π.)  και ο πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας και νυν Υφυπουργός Ενέργειας στην κυβέρνηση Biden κ. Geoffrey Pyatt.

     

    Ο «άπελπις Ναπολέων» της Intrum, η ιδιαιτέρα και το τασάκι στον τοίχο

    Έληξε την 1η Δεκεμβρίου η προθεσμία που είχε θέσει η PQH για την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών για την αγορά του πακέτου των «κόκκινων δανείων» Alphabet ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

    Όπως καταλάβατε η αγορά δεν μπορεί να κοιμηθεί από την αγωνία για το εάν έχει προσέλθει στη διαδικασία ο αποκαλούμενος πλέον και «άπελπις Ναπολέων» (Σ.Σ. Μικρός Ναπολέων όμως, ο Μεγάλος μάς τελείωσε στο νησί της Αγίας Ελένης το 1821), ο γνωστός και μη εξαιρετέος κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος της Intrum.

    Όπως με ενημέρωσαν με όσα συμβαίνουν γύρω του (με τα δημοσιεύματα του mononews.gr και του Bloomberg) ο κ. Γεωργακόπουλος βγήκε χθες εκτός εαυτού, με αποτέλεσμα να απωλέσει την ψυχραιμία του και να συμπεριφερθεί κατά τρόπο ανάρμοστο.

    Μάλιστα, λέγεται ότι «την μήνιν του την πλήρωσε ένα σταχτοδοχείο το οποίο εξεσφενδόνισε στον τοίχο, προκαλώντας σοκ και δέος στους παριστάμενους συνεργάτες του».

    Με δυο λόγια η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη μέχρις δακρύων.

    Δακρύων από την ιδιαίτερα του (νομίζω φέρει και το ίδιο επίθετο, δηλαδή λέγεται Γεωργακοπούλου) που μόνο που δεν την έβρισε σκαιότητα, από τα νεύρα του.

    Τώρα όσον αφορά στην πώληση των δανείων της PQH αποφασισμένες να φθάσουν μέχρι το τέλος της διαδικασίας φαίνεται να είναι η Fortress και η  Vel Fund, του κ. Κώστα Βελάνη.

    Μάλιστα η Vel Fund θα είναι η μόνη που θα προσέλθει με αμιγώς ίδια κεφάλαια, χωρίς καθόλου τραπεζικό δανεισμό. Αυτό το τελευταίο είναι αξιοσημείωτο καθότι σπάνιο…

     

    O «καημός» του Ευάγγελου Μυτιληναίου

    Δεν μπορεί να αποδεχθεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος τον «Ευρωπαϊκό Λεβιάθαν» που έχει στηθεί στις Βρυξέλλες.

    Ετσι λοιπόν αναφερόμενος στις  επαφές που είχε στις Βρυξέλλες με την Κομισιόν, από κοινού με άλλους βιομηχάνους της Ευρώπης ανέφερε χαρακτηριστικά  «Δυστυχώς, το αποτέλεσμα ήταν μηδέν, τζάμπα ο κόπος.

    Η Ευρώπη είναι κολλημένη. Πρέπει να ανακαλυφθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση από μηδενική βάση.

    Ο τρόπος που διοικείται από ασθενείς κυβερνήτες κρατών (οι ισχυροί ηγέτες μάς έχουν τελειώσει) οδηγεί σε μια ασθενή δύναμη, με μικρή επιρροή στον κόσμο. Έχουμε στις Βρυξέλλες ένα τεράστιο γραφειοκρατικό σύστημα»

    Δεν περιορίστηκε όμως μόνο σε αυτά επεκτάθηκε και στο μοντέλο διακυβέρνησης της Ε.Ε προβλέποντας ότι αυτό  «τελειώνει».

    Πρέπει να δούμε το θέμα από την αρχή», ανέφερε μιλώντας στο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου, συμπληρώνοντάς ότι , «η Ευρώπη έχει το πρόβλημα της ακριβής ενέργειας, σε αντίθεση με ΗΠΑ και Κίνα.

    Στην Ευρώπη, που εκπέμπουμε μόλις το 8% των ρύπων παγκοσμίως, πάμε να το κάνουμε 4%, στραγγαλίζοντας την οικονομία.

    Η Κίνα παράγει πολλαπλάσιους ρύπους».

     

    H αποθέωση Μητσοτάκη από Μυτιληναίο: «Έχουμε τον καλύτερο ηγέτη στην ΕΕ»

    Τα όσα είπε χθες ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στο συνέδριο του OΤ ήταν όχι μόνο εξαιρετικά ενδιαφέροντα, αλλά ανέδειξαν για άλλη μια φορά το ταλέντο του στις οικονομικές, πολιτικές και γεωπολιτικές αναλύσεις.

    Θα σταθώ, όμως, σε αυτά που ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos για την ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

    «Όσοι υποτίμησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2016 που βγήκε πρόεδρος της ΝΔ, νομίζω ότι το έχουν μετανιώσει πολύ πικρά. Απέδειξε, και το λέω με υπερηφάνεια σαν Έλληνας, ότι όχι απλώς μπορούσε, αλλά ήταν πολύ πιο έτοιμος από όσο πίστευαν.

    Κι αυτή τη στιγμή τολμώ να πω ότι έχουμε ίσως τον καλύτερο ηγέτη ευρωπαϊκής χώρας.

    Γι’ αυτό και η Ελλάδα πάει καλύτερα από άλλες χώρες».

    Και όλα αυτά ο κ. Μυτιληναίος τα είπε λίγες ημέρες αφ’ ότου ο ίδιος αλλά και ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, είχαν περάσει την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου και συζήτησαν με τον πρωθυπουργό για το μείζον θέμα του ΒΟΑΚ.

    Δηλαδή της εμβληματικής παραχώρησης, αξίας 2 δισ. που βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τον Μάιο,  καθώς δεν έχουν ανοίξει οι οικονομικές προσφορές.

    «Δώσαμε μια πολύ καλά μελετημένη προσφορά, με ανταγωνιστική τιμή, και περιμένουμε να ανοίξουν οι προσφορές», ανέφερε για τον ΒΟΑΚ ο κ. Μυτιληναίος δείχνοντας το ενδιαφέρον του για το μεγάλο αυτό έργο, το οποίο προφανώς έχει κινητοποιήσει όλους τους μεγάλους «παίκτες» του κατασκευαστικού κλάδου.

     

    Το «αφανές» χρέος των 186 εκατ. ευρώ των ΕΛΤΑ

    Δεν έχουν τέλος τα  «πάθη των ΕΛΤΑ», δεν φθάνουν οι ζημιές των 28 εκατ. ευρώ που εμφάνισαν πέρυσι και τα αρνητικά ίδια κεφάλαια των 100 εκατ. ευρώ, τώρα βγαίνουν στην επιφάνεια και τα «κρυμμένα χρέη».

    Ανατρέχοντας στις οικονομικές καταστάσεις διαπίστωσα ότι τα ΕΛΤΑ χρωστούν περισσότερα από 186 εκατ. Ευρώ σε αναδόχους έργων, εργαζομένους, τράπεζες, την ΑΔΑΕ και ασφαλιστικά ταμεία.

    Το μεγαλύτερο φέσι που έχουν ρίξει τα Ταχυδρομεία, που καταγράφουν ζημίες 28 εκατ. Ευρώ για τη χρονιά που μας πέρασε, όπως φαίνεται και από τον ισολογισμό έχει να κάνει με τις αξιώσεις μιας κοινοπραξίας εταιρειών.

    Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω σχήμα έχει αξιώσει, από τα 17,8 εκατ. Ευρώ που είχε αιτηθεί αρχικά, το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 77,8 εκατ. Ευρώ.

    Τα ΕΛΤΑ φαίνονται, ωστόσο, αισιόδοξα με την έκβαση της υπόθεσης καθώς εκτιμούν ότι οι δώδεκα αγωγές, που έχουν γίνει από την κοινοπραξία, θα τους κοστίσουν 2 εκατ. Ευρώ.

    Πολύ κοντά σε αυτό το ποσό βρίσκονται και τα χρωστούμενα προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς αυτές για το 2022 ανήλθαν στα 73,6 εκατ. Ευρώ, ενώ η εταιρεία χρωστάει και 5,1 εκατ. Ευρώ στην Eurobank.

    Επιπλέον, τα ΕΛΤΑ οφείλουν στο Ελληνικό Δημόσιο 1,4 εκατ. Ευρώ, ενώ ο απλήρωτος ΦΠΑ έχει φτάσει στα 1,8 εκατ. ευρώ

    Περνώντας στις αγωγές που έχουν κάνει ομάδες εργαζομένων, τα ποσά που αξιώνουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι αθροίζονται συνολικά στα 26,1 εκατ. Ευρώ.

    Πρόκειται για τουλάχιστον 14 αγωγές με μόνο μία εξ αυτών να έχει απορριφθεί.

    Και εδώ τα ΕΛΤΑ θεωρούν ότι θα υπάρξει θετική έκβαση.

    Μικρότερα ποσά, αλλά για υποθέσεις που αφορούν το απόρρητο των επικοινωνιών, φαίνεται ότι αξιώνει η ΑΔΑΕ, καθώς έχει επιβάλει συνολικά πρόστιμα 275 χιλιάδων ευρώ.

     

    Σε νέες περιπέτειες η Λάρκο

    Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται ο διαγωνισμός της ΛΑΡΚΟ, καθώς δόθηκε νέα παράταση στην προσφυγή των Ιρλανδών της CMI στο ΣτΕ με νέα ημερομηνία εκδίκασης την 23 Απριλίου του 2024.

    Το σήριαλ ξεκίνησε το φθινόπωρο οπότε και προσέφυγαν οι Ιρλανδοί της CMI, οι οποίοι είχαν αποκλειστεί από τον διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή με αποτέλεσμα να χάσουν το δικαίωμα να υποβάλουν προσφορά και στον έτερο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, στον οποίο είχε επικρατήσει η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD που είχε δώσει τη μοναδική προσφορά.

    Να σας θυμίσω επίσης, ότι η ΛΑΡΚΟ έχει μπλέξει σε μία δαιδαλώδη διαγωνιστική διαδικασία με τα ενδιαφερόμενα σχήματα να μπορούν να υποβάλουν προσφορά μόνο σε έναν εκ των δύο διαγωνισμών, αλλά να επικρατήσουν λόγω της ρήτρας shoot-out.

    Κάτι τέτοιο φαίνεται πως σκέφτηκαν και οι Ιρλανδοί της CMI, οι οποίοι κατέβηκαν μόνο στον διαγωνισμό του διαχειριστή και επικράτησαν, αλλά αποκλείστηκαν.

    Αυτό συνέβη, καθώς τα ραντάρ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έπιασαν ότι η εγγυητική επιστολή της CMI δεν είχε εκδοθεί από την εταιρεία, αλλά από συνδεδεμένο μέρος.

    Επιπλέον η  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε δώσει τη μοναδική προσφορά για τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ το ποσό που είχε προσφέρει (περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ) ήταν αρκετά μεγαλύτερο από αυτό των Ιρλανδών (1,5 εκατ. ευρώ) για τον ειδικό διαχειριστή.

    Εάν περάσει το αίτημα της CMI για την ακύρωση της απόφασης του ειδικού διαχειριστή, τότε θα ενδέχεται να αλλάξει η κατάσταση στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.

    Αυτό θα συμβεί καθώς οι Ιρλανδοί ως οι νικητές του διαγωνισμού της ΛΑΡΚΟ θα μπορούν να χτυπήσουν και αυτόν του ΤΑΙΠΕΔ.

    Το μόνο σίγουρο είναι ότι εκτός από το ζήτημα της τρύπας των τουλάχιστον 100 εκατ. Ευρώ για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ από το Ελληνικό Δημόσιο, ανοικτό παραμένει και το ακόμα σημαντικότερο θέμα των εργαζομένων, καθώς η ειδική διαχείριση λήγει τον Μάιο του 2024, ενώ το ΣτΕ δεν έχει και την καλύτερη φήμη για την έγκαιρη έκδοση των αποφάσεών του.

     

    Σκρέκας: Tελευταία ευκαιρία για τις επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο

    Την «μπάλα στην εξέδρα» έριξε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας όταν ρωτήθηκε για τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (τα ξενοδοχεία 1 και 2 αστέρων) από τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον πράσινο μετασχηματισμό τους, στο χθεσινό συνέδριο του ΣΕΤΕ.

    Ο υπουργός προτίμησε να αναφερθεί στο μέγεθος των επενδύσεων που έχουν χρηματοδοτηθεί από τον αναπτυξιακό την τελευταία δεκαετία και αρκέστηκε να σχολιάσει πως στο εξής στον αναπτυξιακό θα εντάσσονται όσοι πληρούν «πράσινα» κριτήρια, χωρίς να απαντήσει στο πώς θα αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση και οι μικροί.

    Αναμένεται η απάντηση των ξενοδόχων σήμερα, διά στόματος του προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου που ετοιμάζει συνέντευξη για «τα προβλήματα και διερεύνηση διαμόρφωσης προτύπου αναβαθμισμένης λειτουργίας» των ξενοδοχείων 1, 2 και 3 αστέρων.

    Εν τω μεταξύ ο υπουργός έδωσε ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο: 10 χρόνια παίρνει η αξιολόγηση και η πιστοποίηση μίας επένδυσης που έχει ενταχθεί στον αναπτυξιακό.

    Προσεχώς έρχεται διάταξη που θα δίνει την τελευταία ευκαιρία σε επενδύσεις που έμειναν στα χαρτιά αν κι έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό από το 2010!

     

    Κυριάκος Πιερρακάκης: Το νέο στοίχημα του με τα ιδιωτικά ΑΕΙ

    Το πρώτο πλήγμα στο κρατικό μονοπώλιο της εκπαίδευσης επιχειρεί να καταφέρει ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης (Πιερ για τους φίλους του) με την παρουσίαση του νομοσχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

    Μακριά από τα γνωστά του «λημέρια», αυτά της τεχνολογίας, ο Πιερρακάκης στον νέο του ρόλο έχει επιλέξει να είναι φειδωλός για τους σχεδιασμούς του σχετικά με την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, αν και ήδη έχει ξεχωρίσει σε δημόσιες τοποθετήσεις του το μοντέλο της Κύπρου και θέλει να το εφαρμόσει στην ελληνική πραγματικότητα.

    Στο παρελθόν είχε αποδείξει ότι είναι ένας ικανός και αποτελεσματικός υπουργός που μπορεί να ανταποκριθεί με γρήγορα αντανακλαστικά σε περιόδους κρίσης και αυτό το προφίλ θέλει να διατηρήσει και στο υπουργείο Παιδείας.

    Εδώ και μήνες οι σύμβουλοί του επεξεργάζονται το νομοσχέδιο, ώστε να μην υπάρξει καμία «τρύπα» που θα μπορούσε να αμαυρώσει την εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την ίδρυση για πρώτη φορά παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

    Εκτός από τα ξένα Ιδρύματα που βρίσκονται ήδη σε επαφές με την ελληνική πλευρά, έντονο είναι και το επενδυτικό ενδιαφέρον για το νέο εγχείρημα, με τον Κυριάκο Πιερρακάκη να στοχεύει όχι μόνο στα εκπαιδευτικά οφέλη, αλλά και στα οικονομικά, αυτά που απολαμβάνουν εδώ και χρόνια οι χώρες, στις οποίες λειτουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια.

     

    Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης

    Συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις για τις αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, παρά τις μικρές βελτιώσεις στο καθεστώς φορολόγησης των καταβαλλόμενων εισφορών.

    «Για καταστροφικό νομοσχέδιο που εξαϋλώνει το εφάπαξ στο τομέα του φαρμάκου» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΑΥΦΕ), μετά την συνάντησή της με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνο Τσακλόγλου.

    Το ταμείο μετά από 63 χρόνια μετατρέπεται σε ταμείο προαιρετικής ασφάλισης, κάτι που όπως υποστηρίζει ο πρόεδρός του, Σπύρος Κουκάκης, θα το οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στον οικονομικό στραγγαλισμό.

    Οι εκπρόσωποι του ΤΑΥΦΕ ζήτησαν για άλλη μια φορά από τον κ. Τσακλόγλου να αποσύρει τις σχετικές διατάξεις, σημειώνοντας ότι είναι καταστροφικές και θα οδηγήσουν σε ένα τεράστιο κόστος μετάβασης, το οποίο θα φτάσει τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και ουσιαστικά θα σημάνουν το τέλος για το εφάπαξ των χιλιάδων εργαζομένων στο φάρμακο.

    Οι εκπρόσωποι του ταμείου θα ζητήσουν συνάντηση με τον ίδιο τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη προκειμένου να τον πείσουν ότι «προωθείται μια άδικη και αναίτια ρύθμιση, που πλήττει ευθέως τα συμφέροντα χιλιάδων εργαζομένων και η οποία πρέπει να αποσυρθεί».

     

    Το κάλεσμα της Ρόσμαρι Χατζηιωάννου και η Έκθεση του Νικόλαου

    Το βράδυ της Δευτέρας, ο τέως πρίγκιψ Νικόλαος επέλεξε να παρουσιάσει τις νέες εικαστικές του δημιουργίες στον πολυχώρο VST της Βέτας Στεφανίδου Τσουκαλά στη Λεωφόρο Κηφισιάς.

    Φωτογραφίες, επιτοίχιες δημιουργίες, αλλά και μικρά έπιπλα ήταν μερικά από τα εκθέματα που θαύμασαν οι υψηλοί καλεσμένοι με τη μητέρα του, Άννα Μαρία, να δέχεται συγχαρητήρια για το έργο του γιου της, την αδελφή του, Αλεξία, και τον αδελφό του, Φίλιππο, που ήλθαν από το εξωτερικό, όπως επίσης και πολλούς φίλους και γνωστούς που ήλθαν από το εξωτερικό.

    Και μια που μιλάμε για την τέως βασιλική οικογένεια, στα Παλαιά Ανάκτορα της Βασίλισσας Φρειδερίκης, στην οδό Διαμαντίδου στο Παλαιό Ψυχικό, που έχει αποκτήσει εδώ και χρόνια η οικογένεια Χατζηιωάννου και ολοκληρώθηκε μετά από πολυετείς δικαστικές περιπέτειες, χθες παρέθεσε γεύμα για κυρίες, η Ρόζμαρι Χατζηιωάννου, σύζυγος του Πόλυ Χατζηιωάννου του Λουκά.

    Η μοίρα έπαιξε ένα παράξενο παιγνίδι με το συγκεκριμένο εμβληματικό ακίνητο, καθώς η κατασκευή της κατοικίας έγινε στις αρχές του 20ού αιώνα, από Ελληνοκύπριο επιχειρηματία, για να καταλήξει σχεδόν μετά από ένα αιώνα (το 1987) και πάλι στην κυριότητα Ελληνοκύπριου.

    Για να ακριβολογούμε σε offshore συμφερόντων της οικογενείας του Λουκά Χατζηιωάννου έναντι του ποσού των 316.000.000 δραχμών, ήτοι περίπου 927 χιλιάδων ευρώ – όσο περίπου στοιχίζει σήμερα ένα περιποιημένο διαμέρισμα στην ευρύτερη γειτονιά.

     

    Σκληρός ανταγωνισμός στον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για τους έξυπνους μετρητές…

    Όπως σας είχαν εγκαίρως ενημερώσει από τις 21 Νοεμβρίου το mononews.gr και ο wiseman και τα 4 υποψήφια σχήματα του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ για τους έξυπνους μετρητές, υπέβαλαν προσφορές.

    Θυμίζουμε τα  τέσσερα σχήματα που πέρασαν στα τελικά:

    1. Η ισπανική, θυγατρική, όμως, της κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας κατασκευής μετρητών Itron, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV.
    2. Η ρουμανική, θυγατρική της επίσης αμερικανικής εταιρείας παραγωγής μετρητών Elster Rometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom και Elster Gmbh.
    3. Η γνωστή στον χώρο σλοβενική εταιρεία κατασκευής μετρητών Iskraemeco, που έχει κατέβει στον διαγωνισμό από κοινού με την γαλλική Oracle η οποία κάνει το «μακρινό» κουμάντο.
    4. Και η εντελώς άγνωστη μέχρι τώρα ελληνική Protasis AE, από κοινού με την γαλλική Sagemcom Energy & Telecom SAS, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της γαλλικής Enedis.

    Η πρώτη μεγάλη μάχη θα δοθεί στις αρχές του 2024, οπότε ένας στους τέσσερις θα κοπεί για να μείνουν οι άλλοι τρεις.

     

    Η λεπτομέρεια που θα κρίνει τον διαγωνισμό…

    Υπάρχει, όμως, μία σημαντική λεπτομέρεια στον διαγωνισμό που θα κρίνει πολλά και εκεί θα δοθεί η δεύτερη μάχη: Μετά την παράδοση των πρώτων 500.000 μετρητών, για κάθε επόμενη «παρτίδα» θα διενεργούνται εσωτερικοί διαγωνισμοί, ανάμεσα στους τρεις αναδόχους που θα μείνουν.

    Συνεπώς στους τρεις, ο ένας θα κερδίζει και οι άλλοι δύο θα μένουν εκτός, με ότι αυτό συνεπάγεται.

    Για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες, οι υποψήφιοι προσέλαβαν μεγάλα δικηγορικά γραφεία της Αθήνας.

    H πρώτη κουβέντα των μεγαλοδικηγόρων ήταν «Θέλετε τη δουλειά;

    Αν δεν μπορείτε να συνεργαστείτε μεταξύ σας, τότε πάρτε και Έλληνες συνεταίρους, έστω και αν τους εμφανίσετε μετά το τέλος του διαγωνισμού.

    Οι Αμερικανο-ρουμάνοι της Honeywell…χαζοί ήταν που πήραν μαζί τους τον Σωκράτη Κόκκαλη και την Intracom;».

    Αυτή η αναζήτηση σταδιακά καρποφορεί, απλώς οι Έλληνες συν-εταίροι δεν εμφανίζονται ακόμη επισήμως.

    Θυμίζω πως μιλάμε για περίπου συνολικά 7,5 εκατομμυρίων μετρητές πανελλαδικά με αρχικό προϋπολογισμό 1,2 δισ. ευρώ που σύντομα θα εκτοξευθεί και σημειώστε το αυτό.

     

    Αλλά και γρήγορη διαδικασία για αρχή

    Όπως μάθαμε από έγκυρη πηγή, οι τέσσερις «μνηστήρες» θα καταθέσουν και συμπληρωματικές προσφορές «εξπρές» για 360-380.000 μετρητές στη χαμηλή τάση, μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου.

    Καινούργιο αυτό το… quick start που λένε, αφού και αυτοί οι ψηφιακοί μετρητές χαμηλής τάσης θα έχουν διακοπτικό στοιχείο και modem.

     Άρα, ο ΔΕΔΔΗΕ θα κόβει το ρεύμα μιας παροχής από απόσταση, εξοικονομώντας κόστος.

    Το ίδιο γρήγορα θα γίνεται και η αποκατάσταση αφού τηρηθούν οι όροι ασφαλείας επανασύνδεσης.

    Πλέον, ο ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής αξιολόγησης, η οποία θα εξετάσει μια προς μια την κάθε προσφορά, την εγγυητική επιστολή, μαζί με τα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία, διαδικασία που θα πάρει 1-2 μήνες.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.