• Ο διορατικός Ζαννής του Nammos, τα 2,5 δισ. του Ψάλτη, οι νέες κινήσεις Εξάρχου, ο πόλεμος του Μυτιληναίου και γιατί ο Χαλιορής μείωσε τα δάνεια του

    Πλέον είναι δεδομένο ότι για την κατασκευή του κύριου οδικού άξονα της Κρήτης δηλαδή του ΒΟΑΚ, θα γίνει κανονικός πόλεμος

    image

    Περιεχόμενα

    Οι μετοχές του MSCI

    Οι φανατικοί αναγνώστες του WISEMAN δεν πρέπει να έχουν παράπονο.

    Στην χθεσινή στήλη σας εξηγήσαμε  ότι η αγορά θέλει προσοχή για τις συνεδριάσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής.

    Για να σας φρεσκάρω την μνήμη προχθές Τετάρτη  σας γράφαμε ότι “λόγω του rebalancing των μετοχών που απαρτίζουν τους δείκτες MSCI Greece και MSCI Small cap,  άλλαξαν χέρια πολλά εκατομμύρια μετοχές των εταιρειών των δυο δεικτών (ΜΟΗ ΜΟΗ 2,79% 27,28, της Mytilineos ΜΥΤΙΛ -1,29% 38,30 της Τερνα Ενεργειακής ΤΕΝΕΡΓ -1,04% 18,11 , της Alpha bank ΑΛΦΑ -2,40% 1,63, της EUROBANK ΕΥΡΩΒ 2,02% 2,02, του ΟΠΑΠ  ΟΠΑΠ -0,42% 16,58 του ΟΤΕ ΟΤΕ -0,97% 14,28, της ΔΕΗ ΔΕΗ -0,53% 11,36 , κλπ).

    Τα πακέτα έγιναν σε πολύ καλές τιμές, αφού οι περισσότερες από τις εν λόγω μετοχές έκλεισαν με κέρδη.

    Προσοχή, όμως!

    Για τις επόμενες 48 ώρες η επενδυτική κοινότητα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και με αυξημένα αντανακλαστικά, καθώς δεν ξέρουμε, εάν όσοι αγόρασαν χθες μετοχές, θα τις διατηρήσουν στα χαρτοφυλάκια τους η τις αγοράσαν για ένα γρήγορο trading.

    Δηλαδή να τις πουλήσουν την Πέμπτη η την Παρασκευή.

    Οι αγοραστές έχουν περιθώριο να πληρώσουν τις μετοχές αυτές έως την Παρασκευή το απόγευμα.

    Άρα θα ξέρουμε από Δευτέρα, πόσοι αγόρασαν για να κάνουν Trading και πόσοι για να τις αφήσουν να «ξεκουραστούν» στα χαρτοφυλάκιά τους.”

    Τα παραπάνω σας τα γράφαμε στην χθεσινή στήλη.

    Χθες Πέμπτη λοιπόν ξεκίνησε μετά το μεσημέρι σε κάποιες μετοχές η επιθετική πώληση τους.

    Δεν είναι τυχαίο που μετοχές όπως η Motor Oil, η ΔΕΗ, η Mytilineos, o OTE , o ΟΠΑΠ, η Εθνική , η Autohellas έκλεισαν με απώλειες από 1,5% έως 3,15%.

    Άρα και σήμερα η επενδυτική κοινότητα θα πρέπει να είναι επιφυλακτική, αν και χθες οι ευρωπαϊκές αγορές και η WALL Street έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

    Πρακτικά από την Τρίτη θα δούμε πώς θα κινηθεί η Ελληνική αγορά.

    Nammos: Πώς έδρασε αστραπιαία ο διορατικός Ζαννής

    Χθες το mononews.gr ήταν το πρώτο ΜΜΕ που σας μετέδωσε σχεδόν σε απευθείας μετάδοση από τις 09:00, την κατεδάφιση των αυθαιρέτων, αυτοβούλως από τους υπεύθυνους της επιχείρησης Nammos, στη Μύκονο.

    Συγκεκριμένα, χθες κατεδάφισαν μία παράνομη πέργκολα και όσα τετραγωνικά κρίθηκαν αυθαίρετα και περιλαμβάνονται στην εντολή κατεδάφισης του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θύμιου Μπακογιάννη.

    Το έγγραφο του Υπουργείου σας αποκάλυψε κατ’ αποκλειστικότητα το mononews.gr ήδη από χθες τα ξημερώματα στις 00:01.

    Το αφεντικό του Nammos, ο διορατικός Ζαννής Φραντζέσκος, που δεν έχει συνηθίσει να αφήνει τίποτα στην τύχη αποφάσισε να δράσει αστραπιαία.

    Με δικά της χρήματα η επιχείρηση, 6 ώρες μετά το δημοσίευμα του mononews.gr άρχισε να γκρεμίζει τα παράνομα κτίσματα.

    Πρακτικά συμμορφώθηκε με τις επιταγές του κράτους, όπως άλλωστε πράττουν σε όλο τον κόσμο οι σοβαρές και αξιοσέβαστες επιχειρήσεις.

    Μάλιστα έως σήμερα θα έχουν απομακρυνθεί όλα τα μπάζα, έτσι ώστε η επιχείρηση να λειτουργήσει κανονικά για το απαιτητικό τριήμερο που ακολουθεί.

    Αν και προφανώς ο σκοπός, ήταν να ανοίξει το κλειστό εστιατόριο Nammos Concept και να μπορέσει να λειτουργήσει στη φετινή σεζόν, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το Nammos που ξεκίνησε από την Ψαρρού και έγινε παγκόσμιο brand, όπως λένε πηγές με γνώση της υπόθεσης, έδρασε σαν μεγάλος παίκτης, δείχνοντας τον δρόμο.

     

    Ο Εξάρχου και οι 5 νέες προσλήψεις στην Ιντρακάτ

    Κοινό μυστικό είναι σε όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις, αλλά και στις τράπεζες ότι μια από τις εταιρείες που θα προσλάβουν τις επόμενες εβδομάδες δυνατά στελέχη από την αγορά, είναι η Intrakat.

    Ο ισχυρός ανήρ της κατασκευαστικής, Αλέξανδρος  Εξάρχου έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε 4-5 προσλήψεις το επόμενο διάστημα έτσι ώστε να ενδυναμώσει το ανθρώπινο δυναμικό της εισηγμένης.

    Μαθαίνω, δε, ότι οι αμοιβές είναι εξαιρετικές.

     

    Βασίλης Ψάλτης: Δυνατά στον τουρισμό με 2,5 δισ.

    Στις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται για τον τουριστικό κλάδο «ποντάρουν» οι ελληνικές τράπεζες, έχοντας ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου για να καλύψουν την υψηλή ζήτηση των τουριστικών επιχειρήσεων για δάνεια που συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Πρωταγωνιστής στη χρηματοδότηση του κλάδου με πόρους του ΤΑΑ έχει αναδειχθεί η Alpha Bank υπό τον Βασίλη Ψάλτη, έχοντας εγκρίνει 17 δάνεια σε μεγάλες αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους Ευρώ 250 εκατ.

    Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι μόνο το 2022 οι συνολικές χρηματοδοτήσεις της τράπεζας για τη στήριξη νέων επενδύσεων στον κλάδο του Τουρισμού υπερέβησαν τα Ευρώ 800 εκατ., με το συνολικό χαρτοφυλάκιο της Alpha Bank για τον κλάδο να διαμορφώνεται στα Ευρώ 2,5 δισ.

    Όπως έχουν αναγνωρίσει και δημόσια πελάτες της τράπεζας, καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία της Alpha Bank παίζει αφενός η ταχύτητα με την οποία «τρέχει» τις αξιολογήσεις των επιχειρήσεων που κάνουν αίτηση για χρηματοδότηση και αφετέρου η εμπειρία και η τεχνογνωσία των στελεχών της.

     

    Ο μεγάλος Πόλεμος του ΒΟΑΚ

    Πλέον είναι δεδομένο ότι για την κατασκευή του κύριου οδικού άξονα της Κρήτης δηλαδή του ΒΟΑΚ, θα γίνει κανονικός πόλεμος.

    Χθες το αφεντικό της Mytilineos Ευάγγελος Μυτιληναίος κήρυξε και επίσημα την έναρξη του πολέμου καθώς «δήλωσε ότι η εταιρεία του ενδιαφέρεται όσο τίποτα άλλο να πάρει την μεγάλη δουλειά».

    Οι μεγάλοι ανταγωνιστές της κοινοπραξίας Mytilineos-ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του Γιώργου Περιστέρη και η ΑΒΑΞ του Χρήστου Ιωάννου.

    Η μεγάλη μάχη της Κρήτης από τους 3 μεγάλους επιχειρηματίες  ήδη είναι σε εξέλιξη καθώς οι προσφορές έχουν ήδη κατατεθεί.

    Mytilineos: Tο αίνιγμα της αλλαγής έδρας, η επενδυτική βαθμίδα και η αποτίμηση που στοχεύει

    Η απόφαση αλλαγής έδρας δεν έχει ακόμη ληφθεί από την Mytilineos και σχετίζεται με την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα που θέλει να λάβει η εισηγμένη για να γίνει πόλος έλξης διεθνών επενδυτών, που ενώ θέλουν να μπουν μαζικά στη μετοχή, δεν μπορούν να μπουν επειδή η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που είναι αναδυόμενη αγορά.

    Αν η εταιρεία είχε έδρα σε μια ανεπτυγμένη αγορά, και η ίδια θα έπαιρνε επενδυτική βαθμίδα, καθώς πληροί τα υπόλοιπα κριτήρια και η αποτίμησή της θα ήταν διαφορετική.

    Όμως αν πάρει η Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα, και γίνει ανεπτυγμένη αγορά, και αρχίσει η εισροή νέων επενδυτών και η εταιρεία μπορεί να πάρει τις αποτιμήσεις που θέλει εδώ, μήπως είναι λάθος να διαπραγματεύεται σε μια άλλη αγορά, π.χ. στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, που μπορεί να έχει άλλους λόγους για να είναι στάσιμο;

    Ο κ. Μυτιληναίος, δεν έδειξε να έχει αποφασίσει.

    Όλα θα κριθούν τον επόμενο μήνα.

    Για τις οριστικές αποφάσεις για αλλαγή έδρας αλλά και για dual listing σε ξένο Χρηματιστήριο ταυτόχρονα με το Ελληνικό ο κ. Μυτιληναίος παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που θα κάνει στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές στις 27/7/2023 μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου.

    Η αξιολόγηση της Mytilineos είναι  ΒΒ+ μετά τον ΟΤΕ και την Coca Cola ΕΕΕ 0% 29,50 που είναι διεθνείς εταιρείες.

    Όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, όσο αυξάνεται η τιμή της μετοχής το retail μειώνεται και αυξάνονtαι οι θέσεις των πολύ μεγάλων funds.

    Τα private equity τοποθετούνται σε επενδύσεις με αξία μεταξύ 8-12 φορές τα EBITDA και αν βρουν επένδυση με αξία 8 φορές τα EBITDA τρέχουν να επενδύσουν, όταν με EBITDA στο 1 δισ. η κεφαλαιοποίηση της Mytilineos τώρα που έχει ανέβει είναι 4,1 δισ.

    Ταυτόχρονα για φέτος τα πράσινα EBITDA του ομίλου το 2023 που έχουν πολλαπλασιαστή 12 στις αποτιμήσεις, αναμένονται στα 250 εκ. ευρώ…

     

    Κώστας Χαλιορής: Μείωσε τον δανεισμό των ΠΛΑΘ

    Λοιπόν, έχουμε και λέμε.

    Οι μάσκες που παρήγαγαν τα Πλαστικά Θράκης του Κώστα Χαλιορή δεν επηρεάζουν τα αποτελέσματα πια.

    Τα EBITDA στο πρώτο 3μηνο έφτασαν τα 11,7 εκατ. ευρώ.

    Συγκριτικά όμως με το πρώτο 3μηνο του 2022, το EBITDA είχε βρεθεί στα 15,5 εκατ. ευρώ, αλλά αφαιρουμένων των κερδών από τα Covid προϊόντα, περίπου 4,3 εκατ. ευρώ, σε συγκρίσιμους όρους, το EBITDA του πρώτου 3μήνου του 2022 διαμορφώθηκε σε 11,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή η αύξηση είναι της τάξης του 4%.

    Η αγορά κρατάει πως -σε περιβάλλον που η διεθνής οικονομία βρίσκεται με το ένα πόδι στην ύφεση και η ΕΚΤ δήλωσε ξεκάθαρα χθες πως θα ακολουθήσει νέα αύξηση των επιτοκίων- ο  διορατικός επιχειρηματίας «μείωσε τον δανεισμό του σε 14,8 εκατ. ευρώ από 21,5 εκατ.».

    Προφανώς η εταιρεία είναι νοικοκυρεμένη και τα βήματα του management είναι ιδιαίτερα προσεκτικά.

    Οι ειδικοί θεωρούν  ότι η μετοχή των ΠΛΑΘ ΠΛΑΘ -0,74% 4,04 πρέπει να προσεχθεί από εδώ και στο εξής, από τα θεσμικά χαρτοφυλάκια.

    Εμείς πάντως θα την παρακολουθούμε.

     

    Νίκος Χριστοδουλάκης, ο «κόκκινος τσάρος της οικονομίας»: Από τη «δημιουργική λογιστική» στην ακραία φορολόγηση

    «Τρεις καθηγητές — χάθηκε η πατρίδα»  είχε πει κάποτε ο πιο σημαντικός Γερμανός πολιτικός του 19ου αιώνα  ο Όττο Φον Μπίσμαρκ.

    Εκεί στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται δεν το συμμερίζονται και για αυτό έβαλαν τον καθηγητή Νίκο Χριστοδουλάκη να τους φτιάξει το οικονομικό πρόγραμμα.

    Αποτέλεσμα ήταν όχι βέβαια να διαλυθεί η χώρα, σε αυτό είχε συμμετοχή ο Νίκος Χριστοδουλάκης ως υπουργός Οικονομικών την περίοδο 2001 -2004, αλλά μέσα στο ΠΑΣΟΚ να δημιουργηθεί ένα απίστευτο μπάχαλο, το οποίο ενδεχομένως να του στοιχίσει εκλογικά.

    Θυμήθηκα λοιπόν ότι ως υπουργός Οικονομικών ο Νίκος Χριστοδουλάκης είχε επιστρατεύσει τις ακαδημαϊκές του γνώσεις τις οποίες είχε θέσει στην υπηρεσία της διακυβέρνησης της χώρας, με αποτέλεσμα εκείνη την περίοδο να αριστεύσουμε στη λεγόμενη δημιουργική λογιστική.

    Δηλαδή στον τεχνητό εξωραϊσμό της οικονομίας αποκρύπτοντας την πραγματική κατάσταση.

    Ήταν τότε η χρυσή εποχή του «εκσυγχρονισμού» που φιλοτεχνήθηκε ο μύθος της ισχυρής Ελλάδος, η οποία έβγαινε στις αγορές και δανειζόταν με επιτόκια… Γερμανίας.

    Και μια που οι «αγορές είχαν τρελαθεί», η Κυβέρνηση Σημίτη φρόντισε να το εκμεταλλευτεί στο έπακρο, και δανειζόταν με τα χαμηλά επιτόκια κάθε χρόνο 40 με 50 δισ. ευρώ !

    Σαν να μην υπήρχε αύριο.

    Όμως ο άκρατος  δανεισμός – μέχρι και 50έτες ομόλογο είχαμε εκδώσει για να φτιάξουμε (sic) την καμπύλη των επιτοκίων, είχε ως αποτέλεσμα το Δημόσιο Χρέος να φθάσει στον… Θεό.

    Έτσι, παρόλο που στα ταμεία του κράτους τότε έμπαιναν δεκάδες δισεκατομμύρια από αποκρατικοποιήσεις την περίοδο 1998 – 2003, το Δημόσιο Χρέος αυξήθηκε κατά περίπου 45 δισ. ευρώ !

    Μάλιστα, το 2003 για πρώτη φορά σε περίοδο ειρήνης η χώρα πούλησε μέρος του χρυσού που διέθετε στην Τράπεζα της Ελλάδος.

    Ο Νίκος Χριστοδουλάκης κατόρθωνε, είτε με τη χρήση πρωτοποριακών για την εποχή χρηματοοικονομικών εργαλείων (όπως το περίφημο swap με την Goldman Sachs), είτε με διασταλτική ερμηνεία των δημοσιονομικών κανόνων που είχε υιοθετήσει η Eurostat, κατόρθωνε ως υπουργός Οικονομικών να αφήνει τεράστιο δημοσιονομικό χώρο – όπως θα λέγαμε σήμερα – για πάσης φύσεως παροχές, κρατώντας ταυτόχρονα το έλλειμμα του Προϋπολογισμού πολύ μικρότερο απ’ ότι πραγματικά ήταν και πάντα κάτω από τον πήχη του 2,5% που είχε θέσει ως όριο η Ε.Ε.

    Δυστυχώς, η απογραφή που ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία κερδίζοντας τις εκλογές του 2004 ήταν ψευδεπίγραφη καθώς όχι μόνο δεν αποκατάστησε την δημοσιονομική τάξη, αλλά αντίθετα συνέχισε τον ολισθηρό δρόμο κρύβοντας τα ελλείμματα κάτω από το χαλί όχι, όμως, και από το Χρέος με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα το 2010 στον πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

     

    Στέγγος: Επενδύει στα ελικόπτερα;

    Εντάξει, μπορεί να το παρακάναμε στιχουργική αδεία, διότι αεροπλάνα είναι το μόνο μέσο μετακίνησης που δεν διαθέτει η οικογένεια Στέγγου.

    Δεν είναι όμως παρατραβηγμένο, καθώς διαθέτει εναέριο μέσο, και συγκεκριμένα ένα ελικόπτερο.

    Εκσκαφείς, μπουλντόζες, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά… και ελικόπτερα είναι τα τελευταία trends που επικρατούν στις εξαγορές εξοπλισμού στην κατασκευαστική αγορά.

    Και αν το τελευταίο, δηλαδή το ελικόπτερο, σας φάνηκε περίεργο και αναρωτιέστε που κολλάει με τις κατασκευές, έχω να σας πω ότι παρουσιάστηκε ως «επένδυση» από την οικογένεια Στέγγου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της Τεχνικής Ολυμπιακής.

    Άνθρωπος που άκουσε τα όσα είχε να πει η οικογένεια που δραστηριοποιείται στη ναυτιλία, τις κατασκευές και το Real Estate, μεταξύ άλλων, μου μετέφερε ότι η διοίκηση της εισηγμένης, όταν παρουσίαζε τις επενδύσεις που έκανε το 2022 μίλησε για τη μίσθωση ενός ελικοπτέρου για επτά έτη και απόδοση 10%, χωρίς ωστόσο να εξηγηθεί περαιτέρω το πως αυτό θα χρησιμοποιηθεί.

    Να σας πω, επίσης, ότι εντύπωση μου έκαναν οι γενναίες απολαβές της οικογενείας, καθώς τα έξοδα διοίκησης για το 2022 διαμορφώθηκαν στα 3,6 εκατ. Ευρώ.

    Θα μου πείτε τόσα μέλη έχει αυτή η οικογένεια που συμμετέχουν στο ΔΣ της εισηγμένης, ενώ στην αγορά κυκλοφορεί και η φήμη ότι «η οικογένεια έχει μάθει να ζει καλά».

     

     

    Με 11 ξενοδοχεία η Goldman Sachs στην Ελλάδα

    Μεγαλοξενοδόχος  τελικά αναδεικνύεται στην Ελλάδα και η Goldman Sachs (λέτε να παρεξηγηθεί  ο David Solomon;)

    Το χθεσινό deal που ανακοίνωσε η Goldman Sachs Asset Management σημαίνει δύο πράγματα: οι Γερμανοί αυξάνουν το αποτύπωμά τους στον ελληνικό τουρισμό με 11 μονάδες και οι Κινέζοι της Fosun (που έγιναν γνωστοί στην Ελλάδα από τη συμμετοχή τους στη Folli Follie) πετάνε λευκή πετσέτα.

    Η Goldman Sachs εξαγόρασε την FTC Hotels, στη οποία ανήκουν τα ξενοδοχειακά brands Casa Cook και Cook’s Club, που «κληρονόμησε» από τη διάσωση της Thomas Cook και η οποία διαθέτει οκτώ ξενοδοχεία σε Ρόδο, Κέρκυρα, Μύκονο, Κω, Κρήτη και Σάμο, κίνηση που αποκλίνει από τη στόχευση της Fosun να δημιουργήσει «έναν από τους κορυφαίους ξενοδοχειακούς ομίλους στην περιοχή».

    Το ποσό έναντι των οποίων οι Γερμανοί αγοράσαν και τα 15 ξενοδοχεία του κινεζικού ομίλου σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα δεν το γνωρίζουμε ακόμα, αλλά η Goldman Sachs επενδύει ήδη πάνω από 100 εκατομμύρια στη Χαλκιδική που σχεδιάζει ένα θέρετρο 1.000 κλειδιών στα τρία ξενοδοχεία της G Hotels της οικογένειας Γρηγοριάδη, που εξαγόρασε τον Απρίλιο του ’22.

     

     

    Έργο 350 εκατ. ευρώ μπλοκάρουν οι μικροί κατασκευαστές

    Παραμένει η γκρίνια των μικρών κατασκευαστών που παραλίγο να μπλοκάρουν ένα μεγάλο οδικό έργο του υπουργείου υποδομών και μεταφορών.

    Πρόκειται για το Ιωάννινα-Κακαβιά αξίας 350 εκατ. Ευρώ το οποίο βγήκε για πρώτη φορά στον αέρα στα μέσα του Μαρτίου, αλλά κόλλησε, καθώς το σταθερό μπλοκ των μικρών κατασκευαστών ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ-ΕΚΤΕΡ-ΕΡΕΤΒΟ-ΤΕΝΑ είχαν προσφύγει στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ).

    Από ότι μαθαίνω έκαναν λόγο για ζητήματα που αφορούν τη δυνατότητα συμμετοχής τους και η ΕΑΔΗΣΥ γνωμοδότησε υπέρ τους, με αποτέλεσμα να δοθούν δύο παρατάσεις στον διαγωνισμό και να προκηρυχθεί εκ νέου για τις 22 Ιουνίου.

    Ωστόσο, από ότι μου λένε άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στα στρατηγεία των μικρών κατασκευαστών, το υπουργείο ναι μεν προχώρησε σε μερικές αλλαγές στο νέο διαγωνισμό, αλλά δεν εφάρμοσε όλες τις αλλαγές που πρότεινε η ΕΑΔΗΣΥ.

    Δεν έχω μάθει προς το παρόν εάν το έργο θα ξανακολλήσει μέσω νέας προσφυγής, αλλά με την απουσία κανονικής κυβέρνησης δε θα απέκλεια να δοθεί νέα παράταση

    Ρεκόρ βραβεύσεων για την «Ποταμίτης – Βεκρής»

    Για πέμπτη φορά, η δικηγορική εταιρεία «Ποταμίτης – Βεκρής» αναδείχθηκε από το Chambers and Partners ως «Greece Law Firm of the Year», στα βραβεία Chambers Europe Awards για το 2023.

    Η κορυφαία δικηγορική εταιρεία έχει καταγράψει ρεκόρ μεταξύ των ανταγωνιστών της, καθώς είναι η μοναδική που έχει λάβει τόσες φορές το εν λόγω βραβείο και έχει προκριθεί στην πρώτη θέση.

    Στο παρελθόν είχε λάβει την ίδια αναγνώριση το 2012, 2014, 2020 και το 2021.

    «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πελάτες και τους συναδέλφους μας για την εμπιστοσύνη και της υποστήριξή τους», ανέφερε η «Ποταμίτης-Βεκρής» σε ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι «το βραβείο αυτό αποτελεί απόδειξη της εξαιρετικής δουλειάς και της αφοσίωσης της ομάδας μας και της συνεχούς δέσμευσής μας να παρέχουμε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους πελάτες μας και λύσεις στα πιο σύνθετα νομικά ζητήματα».

     

    O υπηρεσιακός ΥΠΕΝ Παντελής Κάπρος, ο «κόκκινος συναγερμός» για το σύστημα ηλεκτροδότησης και ο μακαρίτης Πρόεδρος Λύντον Τζόνσον (LBJ)…

    «Στην πολιτική αλλά και στην πραγματική ζωή το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθεις είναι να… μετράς σωστά!»

    Αυτή τη σοφή κουβέντα είχε πει σχεδόν εξήντα χρόνια πριν ο μακαρίτης σήμερα, Πρόεδρος των ΗΠΑ Λύντον Τζόνσον (αποκαλούσε τον εαυτό του LBJ μιμούμενος τον Τζόν Φ. Κέννεντι-JFK), όταν ήθελε να «περάσει» από τη Γερουσία ολόκληρο το πρόγραμμα πολιτικών δικαιωμάτων και ίσων ευκαιριών στη δουλειά και στη μόρφωση και αφορούσε στους Αφρο-Αμερικανούς πολίτες.

    Ήταν το πρόγραμμα που δεν πρόλαβε να ψηφίσει ο προκάτοχός του Τζόν Κέννεντι που δολοφονήθηκε τον Νοέμβριο του 1963.

    Υπολόγιζε και ξανα-υπολόγιζε λοιπόν ο Τζόνσον τις 51 ψήφους που χρειαζόταν στη Γερουσία για να έχει απόλυτη πλειοψηφία και οι επιτελείς  του έλεγαν, «περίπου 49 ψήφοι», «περίπου 50 ψήφοι», «ίσως 51 ψήφοι», οπότε και αυτός εκνευρισμένος τους απάντησε με  τη ρήση που αναφέραμε.

    Στα καθ’ ημάς τώρα και επειδή μπήκε για τα καλά το καλοκαίρι, οι εμπλεκόμενοι με την επάρκεια ρεύματος στη χώρα (ΡΑΑΕΥ – Θανάσης Δαγούμας και Δημήτρης Φουρλάρης, ΑΔΜΗΕ – Μάνος Μανουσάκης, ΔΕΔΔΗΕ – Τάσος Μάνος) είχαν ο καθένας τις δικές τους απόψεις περί επάρκειας προς το ΥΠΕΝ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως το έκαναν επίτηδες.

    Απλώς ο καθένας μετρούσε λίγο διαφορετικά από τον άλλον.

    Είδε και από-ειδε ο υπηρεσιακός Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παντελής Κάπρος και ως «παλιά καραβάνα» του ενεργειακού τομέα που είναι – άρα γνωρίζει πολύ καλά και από πρώτο χέρι από… ενεργειακές αμαρτίες – θυμήθηκε τον Λύντον Τζόνσον και την περίφημη φράση του.

    Συγκάλεσε, λοιπόν, έκτακτη σύσκεψη χθες, εν είδει «κόκκινου συναγερμού» με τους Διαχειριστές του Συστήματος και του Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας και της ΡΑΑΕΥ, με αντικείμενο να μάθουν όλοι να μετρούν πόση ενέργεια χρειαζόμαστε όχι μόνο μέχρι τα τέλη Ιουνίου που θα είναι υπουργός ο Κάπρος, αλλά και ολόκληρο το θερμό καλοκαίρι.

     

    Δεν κινδυνεύουμε άμεσα με μπλακ άουτ, αλλά ας έχουμε το νου μας…

    Συμπέρασμα βασικό: Ας ηρεμήσουμε όλοι. Η κατάσταση δεν κρίσιμη και δεν κινδυνεύουμε άμεσα με μπλακ άουτ, αλλά σαφώς πρέπει να επαγρυπνούμε.

    Στη σύσκεψη αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού ενόψει του τριμήνου που μόλις ξεκίνησε, οπότε αναμένονται αιχμές φορτίου.

    Σύμφωνα με σενάρια που παρουσίασε με προσομοίωση ο ΑΔΜΗΕ (Σ.Σ. να χαίρεστε το καινούργιο… απόκτημα τον κ. Μπουλαξή, τον καλωσορίσατε δεόντως;), η τεχνική διαθεσιμότητα των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής είναι υψηλή και το σύνολο της διαθέσιμης ισχύος αρκεί για την κάλυψη του φορτίου ακόμα και υπό δυσμενείς συνθήκες καύσωνα και μειωμένης παραγωγής από ΑΠΕ.

    Βάζει στο σύστημα σταδιακά και προσεκτικά ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ ΔΕΗ -0,53% 11,36 τη νέα μονάδα «Πτολεμαΐδα- 5» ενώ και ο όμιλος Mytilineos λειτουργεί σταδιακά τη μονάδα «Άγιος  Νικόλαος- 2», συνολικής ισχύος, δυναμικότητας  1.500 MW.

    Στη μάχη επίσης και το σύνολο των μονάδων παραγωγής λιγνίτη και φυσικού αερίου.

    Επιπλέον προστέθηκαν 1390 MW, καινούργια δύναμη ΑΠΕ από την 1η Ιουνίου 2022 μέχρι σήμερα.

    Και αφού μάθαμε να μετράμε, ιδού οι αριθμοί…

    Οι αριθμοί λοιπόν έχουν ως εξής: Στα υδάτινα αποθέματα που κινούνται στα 2.800 MW, προστίθεται το 1 GW των νέων ΑΠΕ, τα 3 και πλέον εκατομμύρια τόνων λιγνίτη και φυσικά το «μαξιλάρι» ασφαλείας των 1.500 MW από τις δύο νέες μονάδες.

    Επίσης, τα υδάτινα αποθέματα κινούνται στα περυσινά επίπεδα, τα αποθέματα λιγνίτη βρίσκονται αρκετά ψηλά και οι ΑΠΕ που έχουν μπει φέτος στο σύστημα είναι περισσότερες παρά ποτέ.

    Ας μην ξεχνάμε πως ο ΑΔΜΗΕ ολοκλήρωσε μετά κόπων και βασάνων (λόγω αντίδρασης των σεβαστών καλογραιών ενός μοναστηριού!) το έργο του Δυτικού Διαδρόμου στην Πελοπόννησο, που  θωρακίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

    Η νέα Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Μεγαλόπολης-Πάτρας-Δυτικής Στερεάς Ελλάδας δεν αφορά μόνο την ασφαλή ηλεκτροδότηση της Πελοποννήσου, με την οποία θα αποσυμφορηθούν τα κορεσμένα δίκτυα της περιοχής και θα δημιουργηθεί ένας ισχυρός διάδρομος τροφοδότησης από και προς την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά όλη την χώρα.

    Στα νησιά τέλος, φέτος το καλοκαίρι, έπειτα από την έγκριση της ΡΑΕ, πάμε με επιπλέον ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη για την κάλυψη του διαστήματος από 1η Ιουλίου έως και 31 Αυγούστου.

    Στην περίπτωση της Σάμου, η ενίσχυση αφορά επιπλέον ισχύ 12 MW, της Χίου 25 MW, της Θήρας 20 MW, της Ρόδου 18 MW, της Λέσβου 14 και του Καστελόριζου 0,15 MW.

    Άρα αφού οι αριθμοί ευημερούν, τώρα πρέπει να ευημερήσουν (δηλαδή να ησυχάσουν)  και οι άνθρωποι του ΥΠΕΝ μετά τον «κόκκινο συναγερμό».

    Για την ιστορία και αν έχετε αγωνία, ο Λύντον Τζόνσον πέρασε με επιτυχία το 1964 το ιστορικό νομοσχέδιο από την Γερουσία με 51 ψήφους (100 μέλη έχει η αμερικανική Γερουσία) «κερδίζοντας» μία ψήφο από Γερουσιαστή του αντίπαλου κόμματος, του Ρεπουμπλικανικού!

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.