• Το μυστικό δείπνο των top βουλευτών της ΝΔ, ο wise Φέσσας, τα άλματα προς τα μπρος του Εξάρχου, γιατί η μετοχή της Πειραιώς είναι η επιτομή της στρέβλωσης και το πάρτι του Κούρκουλου και ο Διαμαντίδης

    Φίλοι αναγνώστες, όπως γνωρίζετε, του Wiseman του αρέσει να σας δίνει τροφή για σκέψη μέσα από report που πρώτα στον Wiseman διαβάζετε

    image

    Το μυστικό δείπνο των 4

    Κατ’ αρχήν, όλες και όλοι αποτελούν στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη και στελέχη που εμπιστεύεται ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Θυμίζουμε:

    Σοφία Ζαχαράκη: Εκπροσώπηση της ΝΔ παλιότερα και ανάληψη της θέσης της υφυπουργού Τουρισμού

    Δόμνα Μιχαηλίδου: Θέση «κλειδί» ως υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

    Νότης Μηταράκης: Το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης και Ασύλου -με τα γνωστά αποτελέσματα στην δραματική βελτίωση της κατάστασης κυρίως στα νησιά του Αιγαίου

    Γιώργος Γεωργαντάς: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

    Νίκος Χαρδαλιάς: Συντονισμός της Οργάνωσης του εκλογικού αγώνα στον θρίαμβο της 21ης Μαΐου, προηγουμένως υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη

    Θοδωρής Λιβάνιος: Καταλυτικός ο ρόλος του, τόσο στις θέσεις του υφυπουργού Ειδικών Ψηφιακών Έργων και Κτηματολογίου και του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, όσο και σε αυτή του «δημοσκόπου» της ΝΔ, του ανθρώπου δηλαδή που διαβάζει και αναλύει όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης και τα εξιδεικευμένα focus groups, με τους γνωρίζοντες αυτά που λαμβάνουν χώρα πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου να λένε ότι «ο Κυριάκος δεν κάνει εκλογικό βήμα χωρίς να ρωτήσει τον Λιβάνιο».

    Οι περισσότεροι από αυτούς αναμένεται ότι θα διαδραματίσουν και ρόλο την επόμενη μέρα της ΝΔ και της Κυβέρνησης, εφόσον οι πολίτες επιβεβαιώσουν την εντολή στον θριαμβευτή της πρώτης Κυριακής.

    Κρατήστε και το γεγονός ότι, όσες και όσοι από τα στελέχη αυτά κατήλθαν στον εκλογικό στίβο, συγκαταλέγονται μεταξύ των πρώτων των πρώτων ή με ισχυρές παρουσίες στις εκλογικές τους περιφέρειες: Σοφία Ζαχαράκη, πρώτη στην Ανατολική Αττική με 52.689 σταυρούς, Γιώργος Γεωργαντάς, πρώτος στο Κιλκίς με 7.659 σταυρούς, Νότης Μηταράκης, πρώτος στη Χίο με 7.951 σταυρούς, Δόμνα Μιχαηλίδου δεύτερη με 15.979 σταυρούς στην Α’ Πειραιά (στην πρώτη κάθοδό της σε εκλογές).

    Οι εν λόγω κρίσιμοι κρίκοι στον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ είναι και πολύ καλοί φίλοι.

    Και εδώ και χρόνια, τα λένε, σε τακτά χρονικά διαστήματα, συζητώντας μεταξύ με ωραίο φαγητό και κρασί  για τα τεκταινόμενα στη ΝΔ.

    Όπως έγινε και πριν από λίγες ώρες (Τετάρτη 31 Μαΐου), σε εστιατόριο του Κολωνακίου, το οποίο φημίζεται τόσο για τα first courses του όσο και για τα desserts του, κυρίως όμως για την ατμόσφαιρα που, στη συγκεκριμένη περίπτωση, συνάδει απολύτως με αυτή που δημιουργεί το +20 μονάδες της κάλπης.

    Από την ομάδα των 6, εθεάθησαν οι 4 μόνο καθώς Γεωργαντάς και Χαρδαλιάς ακύρωσαν τελευταία στιγμή.

    Οι μετοχές του MSCI

    Χθες η επενδυτική κοινότητα ήταν ιδιαίτερα προσεκτική στις κινήσεις της, καθώς πραγματοποιήθηκε το rebalancing των μετοχών που απαρτίζουν τους δείκτες MSCI Greece και MSCI Small cap.

    Έτσι λοιπόν άλλαξαν χέρια 1.000.000 μετοχές της ΜΟΗ ΜΟΗ 1,40% 27,62, 800.000 της Mytilineos ΜΥΤΙΛ -0,22% 35,76, 700.000 της Τερνα Ενεργειακής ΤΕΝΕΡΓ 1,58% 18,02, 12.000.000 μετοχές της Alpha bank ΑΛΦΑ -1,21% 1,63, 9.000.000 της EUROBANK ΕΥΡΩΒ -0,56% 1,78, 2.500.000 του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 2,58% 16,68 και του ΟΤΕ ΟΤΕ 1,03% 13,67, 800.000 μετοχές της ΔΕΗ ΔΕΗ 1,48% 11,63, 500.000 της AUTOHELLAS ΟΤΟΕΛ 0,30% 13,30, 1.200.000 της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,31% 3,88 κλπ.

    Τα πακέτα έγιναν σε πολύ καλές τιμές, αφού οι περισσότερες από τις εν λόγω μετοχές έκλεισαν με κέρδη.

    Προσοχή, όμως!

    Για τις επόμενες 48 ώρες η επενδυτική κοινότητα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και με αυξημένα αντανακλαστικά, καθώς δεν ξέρουμε, εάν όσοι αγόρασαν χθες μετοχές, θα τις διατηρήσουν στα χαρτοφυλάκια τους η τις αγοράσαν για ένα γρήγορο trading.

    Δηλαδή να τις πουλήσουν σήμερα η αύριο.

    Οι αγοραστές έχουν περιθώριο να πληρώσουν τις μετοχές αυτές έως την Παρασκευή το απόγευμα.

    Άρα θα ξέρουμε από Δευτέρα, πόσοι αγόρασαν για να κάνουν trading και πόσοι για να τις αφήσουν να «ξεκουραστούν» στα χαρτοφυλάκια τους.

    Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Η επιτομή της παγκόσμιας στρέβλωσης

    Φίλοι αναγνώστες, όπως γνωρίζετε, του Wiseman του αρέσει να σας δίνει τροφή για σκέψη μέσα από report που πρώτα στον Wiseman διαβάζετε.

    Προχθές, η Goldman Sachs έβγαλε ένα πάρα πολύ καλό 100σέλιδο report για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

    Αυτό το report κρύβει μέσα του πραγματικό χρυσάφι.

    Η Goldman Sachs, αυτή τη στιγμή θεωρεί τις ευρωπαϊκές τράπεζες σαν το απόλυτο PLAY σε όλη την Ευρώπη (βλ. πίνακα παρακάτω).

    Είναι χαλαρά ο πιο υποτιμημένος κλάδος με την μεγαλύτερη ανάπτυξη (βλ. πίνακα παρακάτω).

    Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την Goldman, οι ευρωπαϊκές τράπεζες παίζουν με όρους P/E με ένα discount της τάξης του 50% σε σχέση με την αγορά.

    Αυτή τη στιγμή οι ευρωπαϊκές τράπεζες παίζουν με ένα προσδοκώμενο 2023e P/TBV = 0.8, με το μέσο όρο της δεκαετίας να βρίσκεται στο 1.

    Ακόμα, για να γνωρίζετε, τα τελευταία 15 χρόνια οι ευρωπαϊκές τράπεζες παίζουν με ένα μέσο P/E = 10.

    Η Goldman Sachs, στις 19 ευρωπαϊκές τράπεζες που παρακολουθεί δίνει ένα μέσο περιθώριο ανόδου της τάξης του 45%.

    Δεν υπάρχει άλλος κλάδος στην Ευρώπη που να παρακολουθεί που κατά μέσο όρο να έχει τόση μεγάλη προσδοκώμενη απόδοση.

    Το απίστευτο όμως φίλοι αναγνώστες είναι ότι σ’ αυτό το report δεν αναφέρει τις ελληνικές τράπεζες.

    Αυτές, όπως ήδη γνωρίζετε, τις παρακολουθούν οι αναλυτές της MENA.

    Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτοί οι αριθμοδείκτες πρέπει να είναι ο μπούσουλας για την αποτίμηση των ελληνικών τραπεζών.

    Οι ειδικοί αναφέρουν ότι σε μερικά χρόνια μπορούν και οι ελληνικές τράπεζες να παίξουν με ένα προσδοκώμενο P/E 2025e = 10 και με ένα προσδοκώμενο P/TBV 2025e = 1.

    Αυτή τη στιγμή το ελληνικό χρηματιστήριο έχει μια μετοχή η οποία είναι στον κλάδο της από τις πιο υποτιμημένες σε ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.

    Αυτή είναι η τράπεζα Πειραιώς.

    Το προχθεσινό report που έβγαλε η Goldman Sachs μαζί με το report που έβγαλε στις 16 Μαΐου για τις τράπεζες, αναδεικνύει τις ελληνικές τράπεζες σαν μια από τις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές της.

    Κατά την Goldman Sachs, αυτή τη στιγμή οι ελληνικές τράπεζες είναι πολύ βαθιά υποτιμημένες διότι παίζουν με ένα P/BV = 0.62 και με ένα ROE = 9.5%.

    Με βάση αυτά τα δύο report, αυτή τη στιγμή που μιλάμε και με κλείσιμο τα 2.7680€, η τράπεζα Πειραιώς είναι η επιτομή της παγκόσμιας στρέβλωσης.

    Σήμερα που μιλάμε, η τράπεζα Πειραιώς παίζει με ένα προσδοκώμενο P/TBV 2023e = 0.56 έχοντας ένα προσδοκώμενο ROTE 2023 = 12%.

    Με βάση τις εκτιμήσεις του αναλυτή της Wood, η τράπεζα Πειραιώς παίζει σήμερα με ένα προσδοκώμενο ένα P/TBV 2024e = 0.51 έχοντας ένα προσδοκώμενο ROTE 2024e = 12%.

    Τέλος, για το 2025, παίζει με ένα προσδοκώμενο P/TBV 2025e = 0.44 έχοντας ένα προσδοκώμενο ROTE 2025e = 12.5%.

    Για να γνωρίζετε, μόνο οι κορεάτικες τραπεζικές μετοχές παίζουν με τόσο χαμηλούς πολλαπλασιαστές P/TBV αλλά αυτές έχουν ένα προσδοκώμενο ROTE 2023e = 9.5% ενώ η τράπεζα Πειραιώς έχει ένα προσδοκώμενο ROTE 2023e = 12%.

    Φίλοι αναγνώστες, με βάση τα στοιχεία της Goldman Sachs από τα τελευταία report, οι emerging markets τράπεζες παίζουν τώρα με ένα P/BV 2023e = 0.97 έχοντας ένα ROE 2023e = 12.3%.

    Οι developed market τράπεζες παίζουν με ένα P/BV 2023e = 0.94 έχοντας ένα προσδοκώμενο ROE 2023e = 10.4%.

    Για αυτό δεν είναι τυχαίο ότι η Goldman Sachs έβαλε τις ελληνικές τράπεζες στις top επιλογές της παγκοσμίως.

    Με το προχθεσινό της report η Goldman Sachs για τις ευρωπαϊκές τράπεζες έρχεται να επιβεβαιώσει την προηγούμενή της εκτίμηση.

    Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η πιο φθηνή τράπεζα είναι η τράπεζα Πειραιώς.

    Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Wood της δίνει τιμή στόχο τα 3.80€.

    Οι πιο συντηρητικοί διαχειριστές μας τονίζουν ότι η Πειραιώς με την παραδοχή ότι θα έχει ένα ROTE 2023e = 12%, ένα ROTE 2024e = 12% και ένα ROTE 2025e = 12.5% δικαιολογεί να παίζει με ένα προσδοκώμενο P/TBV 2025e = 0.80.

    Δηλαδή, αν χρησιμοποιήσουμε το tangible BVPS που υπολογίζει ο αναλυτής της Wood, για το 2025 που είναι 5.90€ ανά μετοχή, αυτό σημαίνει μια δυνητική τιμή στόχος τα 4.72€.

    Εδώ έχει τεράστια σημασία να σας αναφέρουμε ότι και ο αναλυτής της AXIA με χθεσινό του report υπολογίζει το tangible book value per share της τράπεζας Πειραιώς για το 2025 στα 5.87€.

    Σχεδόν το ίδιο με αυτό της Wood.

    Η διαφορά είναι ότι ο αναλυτής της AXIA περιμένει η Πειραιώς να έχει ένα ROTE της τάξης του 10.3% ενώ ο αναλυτής της Wood περιμένει ένα ROTE για το 2025 της τάξης του 11%.

    Εδώ αξίζει να σας επιστήσουμε την προσοχή ότι η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε ότι θέλει να προχωρήσει σε buyback 20 εκ μετοχών με ανώτερο όριο τα 5.00€.

    Αυτό το νούμερο δεν μπήκε τυχαία.

    Να το θυμάστε.

    Ο κ. Μεγάλου γνωρίζει πάρα πολύ καλά την αξία της τράπεζας.

    Κορυφαίοι Αμερικάνοι διαχειριστές μας τονίζουν ότι εφόσον η τράπεζα Πειραιώς πετύχει το 2025 ένα ROTE 12.5%-13%, κάλλιστα μπορεί να παίξει με το μέσο όρο της 10ετίας σε P/TBV των ευρωπαϊκών τραπεζών που είναι το 1.

    Δηλαδή, έχοντας το βλέμμα στο 2025, η τιμή της μετοχής μπορεί να πάει στα 5.90€.

    Όπου κι εκεί θα παίζει με ένα προσδοκώμενο P/E 2025e = 9.5, κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό της 15ετίας.

    Με απλά ελληνικά και με ορίζοντα το 2025, αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα Πειραιώς μπορεί να δει άνετα τα 5.90€ όπου και σ’ αυτή την τιμή θα έχει μια λογική αποτίμηση.

    Θα παίζει με ένα προσδοκώμενο P/TBV 2025e = 1 και με ένα προσδοκώμενο P/E 2025e = 9.5.

     

    Αλέξανδρος Εξάρχου: Γιατί κάνει άλματα προς τα μπρος

    Τα τραπεζικά όπως γνωρίζετε είναι η μεγάλη μου αγάπη.

    Έχουμε λοιπόν μια είδηση που έχει την σημασία της, καθώς χθες ο μέτοχος της Παγκρήτιας δηλαδή η THRIVEST (Εξάρχου, Μπάκος, Καϋμενάκης), εξαγόρασε τη συμμετοχή της LYCTOS (το 11% του μετοχικού κεφαλαίου) του Μιχάλη Σάλλα, αντί του ποσού των 25.000.000 ευρώ.

    Όπως καταλαβαίνετε το αφεντικό της Παγκρήτιας και της Ιντρακάτ, Αλέξανδρος Εξάρχου, αποδεικνύει συνεχώς ότι δεν αφήνει τίποτα στην τύχη.

    Επιπρόσθετα προχθές οφείλω να ομολογήσω ότι εντυπωσιάστηκα.

    Ένα από τα μεγαλύτερα media του πλανήτη το Bloomberg (με το οποίο συνεργάζεται το mononews.gr) δημοσίευσε ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Ιντρακατ και στο αφεντικό της.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα «ο Όμιλος Intrakat, ηγέτης στον κλάδο των κατασκευών, υποδομών, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην ανάπτυξη ακινήτων, στις παραχωρήσεις και στη διαχείριση αποβλήτων στην Ελλάδα, πραγματοποίησε ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός με την εξαγορά της Άκτωρ.

    Αυτή η στρατηγική κίνηση ώθησε τον Όμιλο Intrakat να εδραιώσει τη θέση του ως ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστικός όμιλος στην Ελλάδα, με ένα εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο έργων που υπερβαίνει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Με σταθερή δέσμευση στη στρατηγική ανάπτυξη και τις επενδύσεις, ο Όμιλος Intrakat έχει ήδη εδραιώσει μια ισχυρή παρουσία σε όλους τους τομείς που στοχεύει και έχει φιλόδοξα σχέδια για περαιτέρω επέκταση τα επόμενα χρόνια.

    «Είμαστε ενθουσιασμένοι που κάνουμε αυτό το σημαντικό βήμα για τον Όμιλο Intrakat, εδραιώνοντας τη θέση μας ως η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στην Ελλάδα.

    Αυτή η εξαγορά θα μας επιτρέψει να επεκτείνουμε τις δυνατότητες και τη γεωγραφική μας εμβέλεια, διατηρώντας παράλληλα τη δέσμευσή μας να παρέχουμε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους πελάτες μας», δήλωσε ο Αλέξανδρος Εξάρχου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Intrakat.

    Οι απειλές: Χωρίς νέα δάνεια τα ψάρια θα ψοφήσουν

    Αυτή η ιστορία με AVRAMAR όπως εξελίσσεται δείχνει ότι ιστορία επαναλαμβάνεται (ως φάρσα).

    Οι μεγάλες εταιρείες της αγοράς των ιχθυοκαλλιεργειών είχαν προβλήματα πολύ πριν εμφανιστούν ως σωτήρες το Αμερικανικό fund Amerra και το κρατικό fund του Αμπου Ντάμπι MUBADALA, με δανεικά χρήματα από τις Ελληνικές Τράπεζες.

    Θυμήθηκα λοιπόν πριν από πολλά χρόνια κάποιες από τις εισηγμένες εταιρείες πίεζαν ασφυκτικά την Εθνική Τράπεζα να τους χορηγήσει νέα δάνεια.

    Ο τότε διοικητής της ΕΤΕ, μακαρίτης πλέον, είχε σταθμίσει τους κινδύνους που ενείχε μία τέτοια χρηματοδότηση, είχε καταλήξει ότι τα δάνεια αυτά λόγω της αδύναμης κατάστασης στην οποία είχαν περιέλθει οι επιχειρήσεις αυτές, θα ήταν αρκετά  επισφαλή.

    Κρίνοντας λοιπόν ότι η Τράπεζα κινδυνεύει να χάσει τα λεφτά της, τους είχε αρνηθεί.

    Οι εταιρείες προφανώς δεν το έβαλαν κάτω και ούτε πτοήθηκαν, συνέχισαν λοιπόν να πιέζουν την διοίκηση της Τράπεζας προκειμένου να τους εγκρίνει έστω ένα μέρος των κεφαλαίων που ζητούσαν.

    Όταν είδαν λοιπόν ότι όλα τα επιχειρήματα που είχαν επικαλεστεί… έπεφταν στο κενό, έριξαν τότε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το «ισχυρό όπλο».

    Προειδοποιήσαν ότι αν δεν τους εγκρίνουν τα νέα δάνεια δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τροφές για να ταΐσουν τα ψάρια, τα οποία αναπόφευκτα θα ψοφήσουν με αποτέλεσμα να γεμίσουν οι θάλασσες με νεκρά ψάρια.

    Ο μακαρίτης ο διοικητής έμεινε εμβρόντητος.

    Δεν είμαι βέβαιος ότι η κατάσταση σήμερα διαφέρει πάρα πολύ.

    Σε κάθε περίπτωση τότε όπως και τώρα το βασικό περιουσιακό στοιχείο των εταιρειών αυτών είναι τα ψάρια.

    Τα «βιολογικά περιουσιακά στοιχεία» όπως αναφέρονται στις λογιστικές καταστάσεις τα οποία μάλιστα το 2021 αυξήθηκαν στα 300 εκατ. ευρώ από 142 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

      

    Αθηνά Χατζηπέτρου: H τραπεζίτης που δίνει 550 εκατ. δάνεια 

    Μεγάλη αποδοχή φαίνεται να έχει ο θεσμός των χαμηλότοκων μικρο-δανείων σε αγρότες και αγροτικές μεταποιητικές επιχειρήσεις για μικρές επενδύσεις.

    Για την καλύτερη λειτουργία του θεσμού μάλιστα δημιουργήθηκε η πλατφόρμα KYC by HDB που επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους με απλές διαδικασίες, να εκφράζουν το ενδιαφέρον τους με μία και μόνη αίτηση και -εφόσον είναι επιλέξιμοι (Φορολογικά και Ασφαλιστικά ενήμεροι και χωρίς εκκρεμότητες στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ)- η αίτησή τους για τη χρηματοδότηση να είναι ταυτόχρονα διαθέσιμη σε όσες τράπεζες εκείνοι επιλέξουν.

    Οι δυνάμεις της αγοράς θα διευρύνουν τις επιλογές τους για σύντομη και χαμηλότοκη δανειοδότηση.

    Ο πρώτος απολογισμός από τη λειτουργία της πλατφόρμας δείχνει ότι τα αποτελέσματα αρκετά ικανοποιητικά.

    Μέχρι και  χθες, δηλαδή μέσα σε δέκα ημέρες από τη λειτουργία της πλατφόρμας, στην πλατφόρμα είχαν μπει 17.000 ΑΦΜ.

    Από την «κρισάρα» του KYC, πέρασαν τελικώς τα 6.000.

    Τελικώς έχουν επιλεγεί  για την χορήγηση κρατικής ενίσχυσης αλλά και από πιστωτικό έλεγχο τραπεζών μέχρι τώρα 1.700 επιχειρήσεις.

    Η συνολική αξία των δανείων που έχει εγκριθεί αγγίζει τα  550 εκ ευρώ αξία.

    Όπερ σημαίνει ότι  κατά μέσο όρο το ύψος του κάθε δανείου κυμαίνεται λίγο παραπάνω από τα 320.000 ευρώ.

    Ενδιαφέρον περίπου το 30% των δανείων αυτών, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 540 ΑΦΜ, αφορούν σε νέους πελάτες, οι οποίοι  δεν συμπεριλαμβάνονται στους ήδη 41.000 υφιστάμενους «πελάτες» που έχουν ήδη συμμετάσχει σε κάποιο από τα παλαιότερα προγράμματα της Τράπεζας.

    Τα συγκεκριμένα δάνεια προσφέροντα με συγχρηματοδότηση που φθάνει το 40%.

    Δηλαδή το 40% του δανείου προσφέρεται άτοκα και θεωρείται κρατική ενίσχυση.

    Τη λειτουργία της πλατφόρμας είχε εγκαινιάσει τον περασμένο Φεβρουάριο η επικεφαλής της ΕΑΤ Αθηνά Χατζηπέτρου, η οποία τηρώντας τηρώντας τη δέσμευσή της στον Πρωθυπουργό για την διεύρυνση του bankability των επιχειρήσεων, ανέλαβε εξ ολοκλήρου την πρωτοβουλία του στρατηγικού σχεδιασμού και υλοποίησης της καινοτόμου αυτής πλατφόρμας που αλλάζει τα δεδομένα χρηματοδότησης.

    Με τον τρόπο αυτό, όλοι οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, αποκτούν «ορατότητα» (visibility) στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του θα παραλαμβάνει αιτήσεις, οι οποίες δεν προσκρούουν σε Ασφαλιστική και Φορολογική Ενημερότητα και Φερεγγυότητα.

    Ο wise Θεόδωρος Φέσσας

    Κινήσεις σοφών επιχειρηματιών που δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη, φαίνεται πως ακολουθεί ο Θεόδωρος Φέσσας.

    Όπως σε όλη του την επαγγελματική πορεία, o wise Θεόδωρος, έτσι και τώρα με μεθοδικές κινήσεις φροντίζει για το μέλλον της εταιρείας του.

    Η μεταβίβαση της συμμετοχής του στην Quest Συμμετοχών ΚΟΥΕΣ 1,20% 5,88, στην εταιρεία Κυπριακή Tendinvest LTD αποδεικνύει ότι ο επιχειρηματίας χωρίς να διαταράξει τις ισορροπίες, κάνει τα κατάλληλα επιχειρηματικά βήματα που θα διασφαλίσουν τη συνέχεια του ομίλου-κολοσσού που έχτισε.

    O Φέσσας κατέχει σήμερα το 50,17% των μετοχών της εισηγμένης, αξίας 316 εκατ. ευρώ.

    Επίσης κατέχει το   37,59%  της BRIQ PROPERTIES αξίας 26,350 εκατ. ευρώ.

    Βέβαια το ποσοστό αυτό δεν περιλαμβάνεται στο χαρτοφυλάκιο της Κυπριακής Εταιρείας.

    Προς το παρόν το «κρατάει» στο όνομα του.

    H Tedinvest, εταιρεία 100% ελεγχόμενη από τον ίδιο τον επιχειρηματία πρόεδρο και ιδρυτή της Quest, πλαισιώνεται από ανθρώπους της εμπιστοσύνης του Θεόδωρου Φέσσα, όπως του στενού φίλου του Φαίδωνα Ταμβακάκη της ALPHA TRUST, τον οποίο, όπως ο ίδιος λέει στον WISEMAN, γνωρίζει 30 χρόνια,  εμπιστεύεται απόλυτα και μοιράζεται το ίδιο όραμα.

    Σε λίγες ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί το ΔΣ με τα υπόλοιπα πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του Φέσσα.

    Superbe!!!

     

    Αλλαγή φρουράς στο ΣΕΤΕ, ο Ρέτσος φεύγει ο Παράσχης ήρθε 

    Καταχειροκροτούμενος από όλα τα μέλη παρέδωσε στον CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Γιάννη Παράσχη τα ηνία του ΣΕΤΕ ο Γιάννης Ρέτσος, που όπως είπε κι ο ίδιος είναι πλέον «απλός ναύτης στο μεγάλο καράβι του ελληνικού τουρισμού».

    O Παράσχης είναι ιδιαίτερα ικανός manager.

    Είναι άνθρωπος χαμηλών τονων, έχει black χιούμορ και εξαιρετικές σχέσεις με πολλούς επιχειρηματίες.

    Το καλοκαίρι μεταξύ άλλων ξεκουράζεται στην Τζια την οποία υπεραγαπάει.

    Η χθεσινή γενική συνέλευση των ανθρώπων του τουρισμού τους έβρισκε όλους ευδιάθετους – τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή των αρχαιρεσιών.

    Με καλοπροαίρετο χιούμορ απευθύνονταν και στη σύζυγο του Γιάννη Ρέτσου, Ιωάννα Δρέττα, υπηρεσιακή υπουργό Τουρισμού, καθώς στα πηγαδάκια ακούστηκε το «μέχρι και υπουργούς βγάζουμε από τον ΣΕΤΕ».

    Πάντως, η αγορά περιμένει τα επόμενα βήματα του Γιάννη Ρέτσου, που είναι στα κοινά του τουρισμού από το 1999 (ως πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής-Αργοσαρωνικού, της ΠΟΞ και του ΣΕΤΕ) και δύσκολα θα κάτσει ήσυχος.

    Το κρασί του Νίκου Βαρδινογιάννη από την Πάρο

    Μετά τα σούπερ μάρκετ ο Νίκος Βαρδινογιάννης (γιος του αείμνηστου Θόδωρου) φαίνεται ότι εζήλωσε καριέρα οινοποιού.

    Το  έριξε στην οινοποίηση και μάλιστα παρουσίασε τη δική του ετικέτα  κρασιού.

     Μετά την επιστροφή της Carrefour στην Ελλάδα, ο επιχειρηματίας γυρίζει σελίδα στον Αγροτικό Συνεταιρισμοό Πάρου, στον οποίο έχει μπει με περίπου 35% από το 2021.

    Όπως ταιριάζει σε μια επένδυση Βαρδινογιάννη, ο συνεταιρισμός αλλάζει όνομα (θα λέγεται Paros Farming Community) και θα παράγει και 400 χιλιάδες φιάλες κρασιού SEIRADI, για να πιάσουν τόπο τα 7 εκατομμύρια που επενδύει το family office του Νίκου Βαρδινογιάννη.

    Το μεν λευκό Του Λευκού «Seiradi» Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Κυκλάδες 100% ποικιλίας Μονεμβασιάς, και του Ροζέ «Seiradi» Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Κυκλάδες 70% ποικιλίας Μονεμβασιάς και 30% Μανδηλαριάς.

    Το συμβολικό, πολύσημο όνομα «Seiradi» που δόθηκε στα νέα κρασιά, αναφέρεται κυριολεκτικά σε σειρά φυτών διατεταγμένων σε ευθεία γραμμή και μεταφορικά στο νήμα που μας συνδέει με το παρελθόν ή στη νοητή γραμμή μιας σειράς γεγονότων.

    Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ), ο βιρτουόζος της… Συριζαϊκής πιρουέτας!

    Σας έχω γράψει κατ’ επανάληψη πως ο Μάνος Μανουσάκης, το διαχρονικό και υπερκομματικό αφεντικό του ΑΔΜΗΕ, είναι η μεγάλη μου συμπάθεια, άνευ παρεξηγήσεως φυσικά.

    Ο άνθρωπος είναι case study επιβίωσης, η πορεία του στον Διαχειριστή θα πρέπει να διδάσκεται σε ξένα Πολυτεχνεία για τον τρόπο επιβίωσης ακόμη και μετά από πυρηνική καταστροφή, Θεός φυλάξοι!

    Λοιπόν, έχουμε και λέμε: ο γίγας Μάνος διορίστηκε στον ΑΔΜΗΕ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα πριν από… αμέτρητα χρόνια.

    Εντάξει αμέτρητα δεν είναι, αλλά επειδή έχει ριζώσει στην καρέκλα, τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ, έμπειροι μηχανικοί με πολλά χιλιόμετρα καριέρας στην πρώτη γραμμή, λένε χαριτολογώντας ότι «ο Μανουσάκης ήρθε στον ΑΔΜΗΕ  πριν ακόμη… ιδρυθεί ο ΑΔΜΗΕ!».

    Κάτι σαν τα ανέκδοτα με τον Τσακ Νόρρις που κυκλοφορούν, γι’ αυτό του έχουν κολλήσει δύο παρατσούκλια: α) ο εφτάψυχος (καλά να είναι στην υγεία του ο άνθρωπος, για την ικανότητα επιβίωσής του στο Διαχειριστή το λένε) και β) ο Τσάκ!

    Επί ΣΥΡΙΖΑ πήγε στον ΑΔΜΗΕ με απευθείας διορισμό χωρίς αντίπαλο, λόγω άριστων σχέσεων με το Στέργιο Πιτσιόρλα (τότε ΤΑΙΠΕΔ και αργότερα υφυπουργό) αλλά και λόγω αλληλοεκτίμησης με τον επιλεγόμενο «Λόρδο» της ΔΕΗ, ξέρετε, τον πρώην φανατικό κομμουνιστή που είδε το… φως του και σήμερα κυκλοφορεί με πανάκριβα πούρα και Bentley (και οδηγό φυσικά, η Βentley χωρίς δικό σου οδηγό είναι σαν βάρκα χωρίς λιμάνι).

    Αυτοί οι δύο τον διόρισαν για να… διευκολύνουν κάποιες υποθέσεις, οι οποίες υποθέσεις τελικά όντως… διευκολύνθηκαν, ο κος Μάνος είναι άριστος διεκπεραιωτής.

    Όταν αργότερα ο Στέργιος  Πιτσιόρλας έπεσε στη δυσμένεια του (παλαιού, επί Τσίπρα έτσι;) συστήματος Μαξίμου, ο προνοητικός Μάνος πλεύρισε τη σταθερή αξία του «Τσιπρισμού», τον κυρ-Αλέκο με τις φραπεδιές του, τον ‘θείο’ Φλαμπουράρη.

    Η θέση του ήταν εγγυημένη και πάλι.

    Αλλάζουν όμως οι καιροί, που λέει και ο Σαββόπουλος σε ένα παλιό τραγούδι, έρχεται το 2019 και ο Μητσοτάκης σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις κερδίζει κατά κράτος τον Τσίπρα.

    Αποτέλεσμα: ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλάζουν όλοι οι διοικητές των ΔΕΚΟ μέσα σε ένα τρίμηνο πλην του «δικού μας» Μάνου!

    Ο… «καθηγητής» της πιρουέτας όμως, ο διορατικός Μάνος της καρδιάς μας, είχε φροντίσει να δικτυωθεί με το αλάνθαστο σύστημα «έχω ένα φίλο, που έχει ένα φίλο, που ξέρει πολύ καλά το σωστό άνθρωπο!».

    Έτσι ακριβώς έγινε απλώς δεν μπορώ να γράψω τα τρία ονόματα, θα έχουμε γκρίνιες ολούθε που λένε.

    Και έτσι παρέμεινε άλλα τέσσερα χρόνια.

    Υπήρχε μόνο ένα αγκάθι στην παραμονή του, μία εκκρεμότητα με ένα επιχειρηματία ισχυρό, την τακτοποίησε και αυτή πρόσφατα και αισθάνεται πανίσχυρος….

    Η πρόσληψη του σκληρού ΣΥΡΙΖαίου…

    …τόσο πανίσχυρος που λίγο πριν τις εκλογές, προσέλαβε νέο γενικό  διευθυντή ρυθμιστικής πολιτικής στον ΑΔΜΗΕ που είναι πολύ κρίσιμη θέση στην ιεραρχία του Διαχειριστή.

    Ποιος κατέλαβε της θέση;

    Ο περίφημος  Νίκος Μπουλαξής, πρώην Πρόεδρος της ΡΑΕ επί ΣΥΡΙΖΑ!

    Η επιλογή έγινε αρχές Μαΐου και η θητεία του ξεκινά 1η Ιουνίου, σήμερα δηλαδή.

    Δεν γνωρίζω τις διαδικασίες πρόσληψης, δηλαδή εάν έγινε διευρωπαϊκή πρόσκληση ενδιαφέροντος, πόσοι και ποιοι σπουδαίοι Έλληνες, Γάλλοι, Γερμανοί, Ολλανδοί, Ιταλοί  ή Τσέχοι ή άλλοι κοινοτικοί τέλος πάντων προσήλθαν, αλλά ο κος Μπουλαξής τους κατενίκησε όλους.

    Ίσως και χωρίς αντίπαλο, αφού αν έχεις δίπλα σου το Μάνο Μανουσάκη δεν φοβάσαι τα «γατάκια» τους Ευρωπαίους.

    Μην ακούσω τώρα «μα είναι τεχνοκράτης ξεχωριστός ο Μπουλαξής» διότι απλούστατα δεν είναι.

    Ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι με  διδακτορικό από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπως εκατοντάδες άλλοι που έχουν και πολύ περισσότερα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

    Απλός υπάλληλος στη ΡΑΕ ήταν από το 2001 και αργότερα επικεφαλής της Ομάδας Ηλεκτρικών Συστημάτων της Αρχής μέχρι το καλοκαίρι του 2015  (τι μας θυμίζει αυτό το καλοκαίρι!) όταν και  αναγορεύτηκε Πρόεδρος της ΡΑΕ με μοναδικό εφόδιο την κομματική του ταυτότητα.

    Υπήρξε μάλιστα αρκετά «σκληρός» ως Πρόεδρος με ανθρώπους της ΡΑΕ που ανήκαν είτε στη ΝΔ είτε στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ας μην τα θυμόμαστε αυτά.

    Εννοείται πως το 2019 εκείνον δεν τον πείραξε κανείς, έφυγε από Πρόεδρος όταν έληξε η θητεία του το 2020 και επανήλθε στα υπαλληλικά καθήκοντά του στη Ρυθμιστική Αρχή.

    Πάντως και για λόγους ευθιξίας, θα έπρεπε ως πρώην Πρόεδρος να αναζητήσει αλλού το επαγγελματικό του μέλλον, όχι να ξανα-γίνει υπάλληλος της ΡΑΕ.

    Μάλλον δεν είχε τα προσόντα όμως να πάει στον ιδιωτικό τομέα, όπου έχουν πάει δεκάδες στελέχη από ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ.

    Περίμενε συνεπώς υπομονετικά και την κατάλληλη στιγμή… βολεύτηκε από το φίλο του, το «Μάνο της καρδιάς μας» αφού όπως ακούστηκε με περισσή δόση κακεντρέχειας μέσα στον ΑΔΜΗΕ: «Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει» αλλά ως wiseman, προσωπικά δεν υιοθετώ τέτοια «καρφιά».

    Αν δεν είχαμε μάλιστα το «ηχηρό» 40-20 των εκλογών της 21ης Μαΐου, θα έλεγα ότι ο κος Μάνος κάτι ξέρει περισσότερο από εμάς και μαζεύει τα… υπόλοιπα του ΣΥΡΙΖΑ στον ΑΔΜΗΕ, αλλά τώρα τι να πω…

    Ο πραγματικός λόγος της γιορτής…

    Τα καλά ως συνήθως τα φυλάω για το τέλος.

    Πολύ πρόσφατα, προχθές νομίζω, διοργάνωσαν στη ΡΑΑΕΥ (διάδοχος φορέας της ΡΑΕ) και μία σεμνή τελετή με μεζεδάκια, αναψυκτικά, κρασί και μπύρες για να αποχαιρετήσουν τον… μέγιστο τεχνοκράτη Μπουλαξή που παραιτείται από τη ΡΑΑΕΥ για να πάει φυσικά σε άλλη Ανεξάρτητη Αρχή, άλλωστε εκεί είναι οι υψηλές αμοιβές.

    Το πιο χαριτωμένο είναι πως  του ευχήθηκε «καλή επιτυχία»  ο «Υπερπρόεδρος» της ΡΑΑΕΥ, φίλος και θαμών της στήλης, Θανάσης  Δαγούμας, που δεν ήθελε να τον δεί ούτε σε ζωγραφιά!

    Αλλά επίσης του ευχήθηκε -λέει- θερμά και ο Αντιπρόεδρος του κλάδου Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ ο Δημήτρης Φούρλαρης, που όταν έμαθε πως ο κος Μπουλαξής εποφθαλμιούσε τη θέση του άρχισε να σιγοτραγουδά τη μεγάλη επιτυχία του Δημήτρη Μητροπάνου «Για να σε εκδικηθώ, σου σκίζω τις φωτογραφίες» σε μουσική Λάκη Παπαδόπουλου!

    Ε, λοιπόν, του ευχήθηκε και αυτός.

    «Μα καλά εσείς λέγατε τα μύρια όσα για το Μπουλαξή τώρα του κάνατε και γιορτή για να τον τιμήσετε;» ρώτησα κορυφαίο μηχανικό της ΡΑΑΕΥ.

    «Δεν κατάλαβες, δεν γιορτάζουμε για να τον τιμήσουμε, αλλά γιορτάζουμε που τον ξεφορτωθήκαμε! Να φανταστείς πως όταν έκλεισε την πόρτα και έφυγε, ρίξαμε αλάτι πίσω του για να μην ξανάρθει» μου απάντησε αφοπλιστικά.

    Τι να πω εγώ, ο βήχας, ο έρωτας και το χρήμα δεν κρύβονται.

    Κυρίως το δεύτερο, εκεί που πάει ο κος Μπουλαξής, πολύ δύσκολα μασκαρεύεται…

    Το πάρτι των 2.000+ του Κούρκουλου και ο Διαμαντίδης

    Και από τα ψυχρά οικονομικά και επιχειρηματικά νέα ας περάσουμε τώρα στα ωραία.

    Λοιπόν διαβάστε τι έμαθα.

    Την προηγούμενη Κυριακή το βράδυ πραγματοποιήθηκε ένα μεγάλο πάρτι στη Βουλιαγμένη.

    Για την ακρίβεια μέσα στον Αστέρα της Βουλιαγμένης που έχει αγοράσει το δικό του οικόπεδο των 4-5 στρεμμάτων, ο Φίλιππος Κούρκουλος-Λάτσης.

    Πρόκειται για το ακριβότερο οικόπεδο της Ελλάδος αφού λέγεται ότι κόστισε μεταξύ 40.000.000 και 50.000.000 ευρώ.

    Ο νέος ιδιοκτήτης του οικοπέδου είχε ενοικιάσει για το πάρτι του μεγάλες τέντες, είχε μουσικάρες και ποτάρες, με αποτέλεσμα στο κάλεσμα, να πάνε τουλάχιστον 2.000 άτομα.

    Όμως πολλοί φίλοι του νεαρού Φίλιππου, του πρότειναν μεταξύ αστείου και σοβαρού, «το σπίτι που θα χτίσει να μην μένει ο ίδιος,  αλλά να το χρησιμοποιεί μόνο για να κάνουν συνεχώς πάρτι».

    «Άλλωστε έχεις άλλο ένα σπίτι στο Μικρό Καβούρι που θα μπορείς να μένεις άνετα» του πρότειναν.

    Δεν ξέρω εάν ο νεαρός Κούρκουλος σκεφτεί σοβαρά κάτι τέτοιο.

    Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι τα διπλανά 11 οικόπεδα έχουν αγοραστεί από τον εφοπλιστή, (αρκετά ιδιόρρυθμο και περίεργο) Διαμαντή Διαμαντίδη, ο οποίος ήδη εχει ξεκινήσει να χτίζει.

    Ο Διαμαντίδης λέγεται ότι έδωσε 500 εκατ. ευρώ

    Το θέμα είναι τι θα κάνει ο νεαρός Κούρκουλος.

    Εάν θα διατηρήσει το σπίτι που θα χτίσει ως κατοικία, η ως ένα πολυχώρο για συνεχόμενα πάρτι.

    Φανταστείτε το σοκ του Διαμαντή, στην περίπτωση που ο υιός Λάτση κάνει και κάθε ημέρα από ένα πάρτι εκεί, με 2.000 και 3.000 άτομα καλεσμένους.

    Χάος….

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.