Πτώση
Αγαπητοί φίλοι, οι αγορές την Παρασκευή ήταν καλές, με τον δείκτη S&P να κλείνει στις 7.230 μονάδες και το πετρέλαιο να «παίζει» σταθερά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Από τις αμερικανικές μετοχές ξεχώρισε η Intel, που βρίσκεται στα 100 δολάρια από 82 την προηγούμενη Δευτέρα.
Στην Αθήνα τώρα, στο κλείσιμο και για την ακρίβεια στο auction (προφανώς λόγω κλεισίματος 4μηνου), οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν στο -3%, ενώ και η Alwyn ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στο -5% και στα 12,10 ευρώ.
CENER
Για την CENER απλά σας τα έχουμε πει όλα.
Σας δώσαμε τις ημέρες και τους λόγους που η μετοχή της CENER θα κάνει ράλι και πράγματι επιβεβαιωθήκαμε.
Την Πέμπτη η μετοχή ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 23,84 και στο +3%, με όγκο συναλλαγών τα 340.000 χαρτιά.
Πλέον η κεφαλαιοποίησή της αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ, ενώ εάν η μετοχή είχε σημαντικά μεγαλύτερο free float από το 29% που έχει σήμερα (το 71% ανήκει στη Βιοχάλκο), είναι βέβαιο ότι θα ήταν υποψήφια για ένταξη στον δείκτη MSCI Greece.
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Πολύ καλή ήταν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που έκλεισε στα 40,9 ευρώ και στο +2%.
Η κεφαλαιοποίησή της στα 4,23 δισ. ευρώ. Άπαντες περιμένουν τη 12η Μαΐου για να διαπιστωθεί εάν θα εισαχθεί έστω και προσωρινά —για περίπου 12 μήνες— στον δείκτη MSCI Greece.
Aktor
Την Πέμπτη, μετά το κλείσιμο της αγοράς, η Aktor ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του 2025. Νωρίτερα, η μετοχή είχε ολοκληρώσει τη συνεδρίαση στα 10,90 ευρώ με οριακά κέρδη.
Η Aktor σημείωσε καθαρά κέρδη 15 εκατ. ευρώ, από 3,7 εκατ. το 2024. Σύμφωνα με την ενημέρωση των αναλυτών από το αφεντικό της, Αλέξανδρο Εξάρχου, το 2030 η εταιρεία θα έχει καθαρά κέρδη περίπου 320 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, το νέο στρατηγικό αφήγημα του Ομίλου AKTOR δείχνει πως η κατασκευή παραμένει ο θεμέλιος λίθος, αλλά οι παραχωρήσεις και τα ΣΔΙΤ εξελίσσονται στον βασικό πυλώνα ανάπτυξης και σταθερότητας.
Μέσα από αυτό το μοντέλο, ο Εξάρχου εκτιμά ότι μπορεί να επιτύχει έως το 2030 κύκλο εργασιών 4–4,5 δισ. ευρώ, EBITDA 550–600 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη έως 320 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τη μετάβαση σε έναν πολυδιάστατο και πιο ανθεκτικό όμιλο υποδομών.
Το ζητούμενο είναι η αντίδραση της μετοχής σήμερα.
ΕΥΔΑΠ
Η ΕΥΔΑΠ, παρά τα ιδιαίτερα δυσμενή αποτελέσματα, εντούτοις έκλεισε με θετικό πρόσημο στα 10,28 ευρώ, ενδεικτικό της εμπιστοσύνης των θεσμικών επενδυτών για το 2026.
Προφανώς η επενδυτική κοινότητα «κοιτάει» τα νούμερα που θα βγάλει η εισηγμένη υπό τον Χάρη Σαχίνη εντός του 2026. Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας για την περίοδο 2026–2035 ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ.
Για το 2025 οι ζημιές ήταν 21,3 εκατ. ευρώ και η μείωση του κύκλου εργασιών στα 364,7 εκατ. ευρώ.
Επίσης, μην ξεχνάμε ότι η ΕΥΔΑΠ αποτελεί στοίχημα και για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία πλέον είναι μέτοχος κατά 13%.
ABB Bank
Η AEGEAN BALTIC BANK γύρισε το 2025 με εμφανή κόπωση στην κερδοφορία, καθώς τα βασικά της έσοδα πιέστηκαν και ο πιστωτικός κίνδυνος άρχισε να «γράφει» στο ταμείο.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους υποχώρησαν κατά 8,7 εκατ. ευρώ (-21,3%), αποδυναμώνοντας τον βασικό πυλώνα εσόδων της τράπεζας. Την ίδια στιγμή, οι ζημίες απομείωσης ύψους 4 εκατ. ευρώ επιβάρυναν περαιτέρω τα αποτελέσματα. Το τελικό αποτέλεσμα: καθαρά κέρδη 13,2 εκατ. ευρώ, αισθητά χαμηλότερα από τα 18,7 εκατ. ευρώ του 2024.
Ακόμη και σε επίπεδο προ προβλέψεων, η εικόνα δεν πείθει. Τα κέρδη υποχώρησαν στα 21 εκατ. ευρώ από 22,6 εκατ. ευρώ, δείχνοντας ότι η πίεση δεν είναι συγκυριακή αλλά αγγίζει τον πυρήνα της λειτουργίας.
Στο μέτωπο της ποιότητας ενεργητικού, η επιδείνωση είναι ξεκάθαρη. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα αυξήθηκαν κατά 12,8 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τα 16,6 εκατ. ευρώ, με βασική αιτία την αναταξινόμηση ναυτιλιακού δανείου — μια εξέλιξη που αναδεικνύει και την έκθεση του ομίλου σε συγκεντρωμένο κίνδυνο.
Ο δείκτης NPEs ανέβηκε στο 2,8%, ενώ η κάλυψη στο 45% αφήνει περιορισμένα περιθώρια εφησυχασμού.
Το πιο ανησυχητικό στοιχείο παραμένει η συγκέντρωση: οι 10 μεγαλύτεροι οφειλέτες αντιστοιχούν στο 42% του δανειακού χαρτοφυλακίου και στο 35% των συνολικών πιστωτικών ανοιγμάτων. Ναι, τα όρια τηρούνται τυπικά, αλλά η εξάρτηση από λίγες μεγάλες εκθέσεις αυξάνει την ευαισθησία του ισολογισμού σε μεμονωμένα «στραβοπατήματα».
Συνολικά, η εικόνα δεν δείχνει κρίση — αλλά σίγουρα δεν επιτρέπει και καμία χαλάρωση.
Ιταλικές Φρεγάτες
Προχωράμε, αλλά χωρίς αυταπάτες.
Η υπόθεση με τις ιταλικές FREMM (Carlo Bergamini) δεν είναι απλώς μια ακόμα προμήθεια, είναι κίνηση ουσίας.
Το σχέδιο είναι ξεκάθαρο: Τέσσερις φρεγάτες, σε δύο φάσεις (2+2). Όχι βιασύνη, αλλά σταθερά βήματα.
Οι Ιταλοί ξέρουν τι πουλάνε και εμείς ξέρουμε τι ζητάμε.
Μιλάμε για από τα πιο ικανά πλοία στη Μεσόγειο — όχι θεωρητικά, αλλά επιχειρησιακά.
Οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει αρκετά και το κόστος για τις πρώτες δύο φαίνεται να κλείνει γύρω στα 700 εκατ. ευρώ, μαζί με βασικό οπλισμό. Τίποτα δεν είναι φθηνό όταν μιλάς για ισχύ.
Την Τρίτη 5 Μαΐου, η αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα ενημερωθει. Εκεί δεν χωράνε εντυπώσεις — μόνο δεδομένα.
Παράλληλα, προχωρά και κάτι εξίσου κρίσιμο: ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ. Τέσσερα πλοία, αναβάθμιση στα συστήματα μάχης, δουλειά στη δομή τους και όλα αυτά στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Όχι απλά για να «κρατηθούν», αλλά για να συνεχίσουν να στέκονται εκεί που πρέπει.
Στο τέλος της ημέρας, δεν είναι θέμα αριθμών. Είναι θέμα ισορροπίας ισχύος. Και αυτή δεν περιμένει.
Τσαντάνης: Υποτροφία 18.000 λίρες
Αγαπητοί φίλοι, τελείως τυχαία με ενημέρωσαν για την υποτροφία Seanergy/United Maritime, που θεσπίστηκε το 2026 από τον Σταμάτη Τσαντάνη στο Bayes Business School.
Ο Σταμάτης Τσαντάνης είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Seanergy Maritime Holdings Corp., καθώς και Ιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της United Maritime Corporation. Είναι και ο ίδιος απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος MSc in Shipping, Trade and Finance, στο ίδιο πανεπιστήμιο.
Η υποτροφία είναι ύψους £18.000, το επιλέξιμο πρόγραμμα είναι MSc Shipping, Trade and Finance και η καταληκτική ημερομηνία είναι η 10 Μαΐου 2026.
Συνολικά, η Seanergy έχει χορηγήσει 100.000 ευρώ σε υποτροφίες.
Βακάκης: Ξεθωριάζει
Μέχρι πρόσφατα, ο Βακάκης ήταν ο «μεγάλος αγαπημένος» για τους αναλυτές.
Αυτό, όμως, αρχίζει να ξεθωριάζει.
Μετά τη Citi, και η Eurobank Equities σε πρόσφατη έκθεσή της αναδεικνύει τις αδυναμίες της Jumbo, προχωρώντας μάλιστα σε μείωση της τιμής-στόχου στα 32 ευρώ από 33,4 ευρώ. Η σύσταση παραμένει «Buy», αλλά το μήνυμα είναι πιο επιφυλακτικό, με τα περιθώρια κέρδους να μπαίνουν πλέον στο μικροσκόπιο.
Στο ταμπλό, η εικόνα είναι ήδη επιβαρυμένη. Η μετοχή από την αρχή του έτους κινείται πτωτικά, στα 23,24 ευρώ, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 17%.
Και εδώ είναι το κρίσιμο: δεν διακρίνεται, προς το παρόν, κάποιος σαφής καταλύτης που να μπορεί να αναστρέψει την τάση. Η φθορά —φυσιολογική ή μη— έχει αρχίσει να αποτυπώνεται, και η άλλοτε «αγαπημένη» των αγορών απογοητεύει συνεχώς ακόμα και τους λίγους εναπομείναντες φίλους της.
«Άφωνος» ο Παύλος για εξαγορά ασφαλιστικής εταιρείας
Ο CEO της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς κράτησε και πάλι κλειστά τα χαρτιά του σε ό,τι αφορά την απόκτηση ασφαλιστικής εταιρείας.
Ούτε στην πάσα που του έκανε ο πρόεδρος της Εθνικής, Γκίκας Χαρδούβελης, απάντησε, ούτε σε ερώτηση μετόχου.
«Είμαστε η τράπεζα που μοιράζει το περισσότερο χρήμα στους μετόχους της», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Γκίκας και απευθυνόμενος προς τον Παύλο Μυλωνά συμπλήρωσε:
-Εχουμε χρήμα και μπορούμε να αγοράσουμε κύριε διευθύνοντα, έχουμε τα υψηλότερα κεφαλαιακά αποθέματα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και η κεφαλαιακή μας επάρκεια είναι από τις υψηλότερες στην ευρωζώνη.
Ο Παύλος Μυλωνάς κουβέντα δεν είπε στην ομιλία του για απόκτηση ασφαλιστικής εταιρείας, που είναι και ο τομέας που καίει την Εθνική σήμερα, αν και παραδέχθηκε πως: το πλεόνασμα κεφαλαίων μας, μας επιτρέπει να μεγαλώσουμε, παράλληλα με την οργανική ανάπτυξη, μέσω εξαγορών εφόσον υπάρξουν ευκαιρίες και είναι προς το συμφέρον των μετόχων.
Ενώ στο ερώτημα του μετόχου απάντησε: Δεν είναι τίποτα ανακοινώσιμο για ασφαλιστική, όταν έχουμε νέα θα σας ενημερώσουμε.
Το χειροκρότημα
Ιδιαίτερα ευδιάθετος ήταν την Πέμπτη ο Παύλος Μυλωνάς και από τις λίγες φορές που έκανε και χιούμορ μιλώντας στην Γενική Συνέλευση.
«Χειροκροτείστε», είπε στους μετόχους της τράπεζας που συμμετείχαν δια ζώσης στην γενική συνέλευση, όταν ανακοίνωσε ότι η Εθνική θα διανείμει 1 δις ευρώ ως μέρισμα για την χρήση του 2025, με τα 300 εκατ. ευρώ να αφορούν έκτακτη διανομή.
Πετύχαμε, συνέχισε, 85% απόδοση για τους μετόχους και αυξήσαμε κατά 5 δις ευρώ την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας και τώρα χειροκροτήστε ξανά…
Και ο όμιλος Κυριακού στην αύξηση της ΔΕΗ;
H αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ ύψους 4 δις έχει δρομολογηθεί και στις 14 Μαΐου έχει οριστεί η έκτακτη γενική συνέλευση για να δώσουν το πράσινο φως οι μέτοχοι. Εχουμε δύο βασικούς επενδυτές: το δημόσιο που θα τοποθετήσει 1,3 δις. ευρώ και το CVC που έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να τοποθετήσει έως 1,2 δις. ευρώ. Εκτός από τους cornerstone επενδυτές όπως οι παραπάνω γίνεται προσπάθεια να συγκεντρωθούν χρήματα και από anchor επενδυτές, δηλαδή από family offices, επενδυτικά funds και επιχειρηματίες που θα μπορούσαν να τοποθετήσουν 50-60 εκατ. ευρώ ο καθένας στην εν λόγω αύξηση.
Μεταξύ αυτών που βλέπουν θετικά τη συμμετοχή τους στην αύξηση της ΔΕΗ είναι το Κ Group του Θοδωρή Κυριακού που εμφανίζεται δραστήριο το τελευταίο διάστημα σε επενδυτικές πρωτοβουλίες.
Tο Κ Group έχει συσταθεί από την οικογένεια Κυριακού και το επενδυτικό fund του Κατάρ, Quatar Investment Authority με δύναμη πυρός 1 δις. δολάρια με επενδυτικό προσανατολισμό στη ναυτιλία, την υγεία και τον τουρισμό και τώρα μάλλον και στην ενέργεια. Τη διαχείριση του Κ Group έχει η οικογένεια Κυριακού.
Πως εξαφανίστηκαν τα κέρδη της Ελινόιλ
Λίγο η απελευθέρωση του πλαφόν στα καύσιμα που άρχισε το δεύτερο εξάμηνο του 2025 και δεν έπιασε όλη τη χρήση, λίγο ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τα παραβατικά πρατήρια στην Ελλάδα αλλά και η διάθεση παράνομου ρωσικού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές συνετέλεσαν στην «εξαφάνιση» των κερδών της εταιρείας εμπορίας καυσίμων Ελινόιλ και στο εξής παράδοξο: Από ένα τζίρο 2,2 δις τα καθαρά κέρδη να διαμορφωθούν σε …6.300 ευρώ, από 9,7 εκατ. ευρώ το 2024.
Σε επίπεδο ομίλου με τζίρο 2,23 δις ευρώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 90.500 ευρώ. Στο διεθνές εμπόριο όπου η εταιρεία διαχρονικά ήταν πολύ ισχυρή, οι επιδόσεις πέρσι περιορίστηκαν και ο τζίρος κατήλθε στα 1,45 δις. από 1,94 δις. το 2024.
Όπως επισημαίνει η εταιρεία, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων εντός του έτους και του αθέμιτου ανταγωνισμού από την διακίνηση προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω εναλλακτικών εμπορικών διαδρομών, επηρεάστηκαν τόσο οι πωληθείσες ποσότητες όσο και το περιθώριο κέρδους
AVE: Ζημιές για την Carrefour της οικογένειας Βαρδινογιάννη
Το project Carrefour της AVE, συμφερόντων Νίκου και Αίαντα Βαρδινογιάννη, ξεκίνησε με υψηλές προσδοκίες, αλλά τα στοιχεία του 2025 δείχνουν ότι παραμένει μακριά από τις αρχικές φιλοδοξίες.
Ο όμιλος κατέγραψε κύκλο εργασιών 31,1 εκατ. ευρώ, με ζημιές σε επίπεδο EBITDA 2,62 εκατ. ευρώ και καθαρές ζημιές 2,31 εκατ. ευρώ, χωρίς το λιανεμπόριο τροφίμων να ξεχωρίζει ως κινητήριος μοχλός.
Η ανάπτυξη του δικτύου κινείται με χαμηλές ταχύτητες, καθώς προστέθηκαν μόλις οκτώ νέα καταστήματα franchise, με στόχο για 20 ακόμη μέσα στο 2026, ρυθμός που απέχει από το αρχικό αφήγημα δυναμικής επαναφοράς του brand. Την ίδια ώρα, βασικά εργαλεία όπως η κάρτα πιστότητας επανέρχονται στις εξαγγελίες, χωρίς ακόμη να έχουν αποτυπωθεί στην αγορά. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η αλλαγή μοντέλου, με τη Retail & More, τη θυγατρική που έχει αναλάβει την ανάπτυξη του brand του γαλλικού πολυεθνικού ομίλου, να απομακρύνεται από τα εταιρικά καταστήματα και να περνά σε franchise, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του mononews για πώληση εταιρικών σημείων.
Πρόκειται για μια κίνηση περιορισμού κόστους και ρίσκου, που υποδηλώνει ότι το αρχικό μοντέλο δεν απέδωσε. Και το βάρος πέφτει και σε άλλους τομείς όπως ο τομέας του χονδρεμπορίου FMCG, μέσω της θυγατρικής FBD A.E. ή η ανάπτυξη στην αγορά των φαρμακείων.
Καθοριστική παραμένει η στήριξη από τους βασικούς μετόχους, καθώς μέσα στο 2025 καταγράφηκαν οφέλη 2,4 εκατ. ευρώ από αποπληρωμή δανείων και 1,5 εκατ. ευρώ από αναδοχή χρέους μέσω της Doson Investments, εταιρείας συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη.
Χωρίς αυτές τις παρεμβάσεις, η εικόνα των αποτελεσμάτων θα ήταν ακόμη πιο επιβαρυμένη. Ενώ ο όμιλος κατά την 31.12.2025 παρουσιάζει αρνητικό κεφάλαιο κίνησης, καθώς το σύνολο των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων του υπολείπεται των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων κατά περίπου €7,08 εκατ.
Μετά την ολοκλήρωση των σχετικών δράσεων αναδιάρθρωσης, εκτιμάται ότι το κεφάλαιο κίνησης θα διαμορφωθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ σε περίπτωση που συνεχίσει να υφίσταται αρνητικό κεφάλαιο κίνησης, προβλέπεται η κάλυψη των αναγκών μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Η αποθέωση Τανισκίδη από τον Ευμορφίδη…
Τον Γιώργο Τανισκίδη, επικεφαλής της Optima, έφερε στο προσκήνιο ο Μάικ Ευμορφίδης για να δώσει έμφαση όχι μόνο στο αφήγημα των επενδύσεων στον τουρισμό, αλλά κυρίως στις αποδόσεις που έχουν ήδη γράψει οι μέτοχοι της Μπλε Κέδρος, της ΑΕΕΑΠ που συνδέεται με τους ιδρυτές της Cocomat.
Και δεν το έκανε τυχαία. «Η Μπλε Κέδρος πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι να φτάσει στο Χρηματιστήριο. Καμία άλλη τράπεζα πέρα από την Optima δεν μπήκε μπροστά για την αναδοχή κι αυτό με κάνει χαρούμενο.
Ο τολμών νικά. Τότε ήμασταν μικροί», σημείωσε, για να συμπληρώσει με νόημα ότι κοιτώντας σήμερα την πορεία της μετοχής, δεν κρύβει την ικανοποίησή του – ούτε για τον εαυτό του, τον οποίο… αυτοσυνεχάρη. «Εύγε στους μετόχους που πήραν μετοχές στη δημόσια εγγραφή κι έχουν αυξήσει το βιος τους», είπε με το γνωστό θεατρικό του ύφος.
Τα νεύρα για το… αυθαίρετο
Ο Μάικ Ευμορφίδης δεν άφησε ασχολίαστο ούτε τον ρόλο του Τύπου, πετώντας το σχετικό καρφί, όταν μίλησε για τη γνωστή υπόθεση του ξενοδοχείου στο Κουκάκι. Όπως ανέφερε, η εταιρεία προχώρησε στην κατασκευή του ξενοδοχείου έχοντας προηγουμένως εξασφαλίσει αμετάκλητη απόφαση του Εφετείου που έκρινε το έργο νόμιμο.
Κι όμως, πέντε χρόνια μετά εξελίχθηκαν όσα είναι πλέον γνωστά, σε μια υπόθεση που – κατά τον ίδιο – δεν αποτυπώθηκε ποτέ επαρκώς στα μέσα ενημέρωσης.
Να το θυμίσουμε, όμως, ότι πολλά Μέσα, εκ των οποίων και το mononews έχει αποτυπώσει επαρκώς και τη δική του πλευρά: Δείτε εδώ σχετικό άρθρο.
Οπότε προς τι τα νεύρα του κ. Ευμορφίδη; Και για ποιο λόγο οι επιθέσεις στους δημοσιογράφους.
Άφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο διεκδίκησης αποζημιώσεων, καθώς δύο όροφοι του ξενοδοχείου που «κρύβει την Ακρόπολη» εξακολουθούν να παραμένουν εκτός λειτουργίας.
Το ΔΝΤ στο τραπέζι του Eurogroup
Οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή αναμένεται να κυριαρχήσουν και στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να επιχειρούν αποτίμηση των κινδύνων για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συμμετοχή της Oya Celasun, Αναπληρώτριας Διευθύντριας του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία θα παρουσιάσει την εκτίμηση του Ταμείου για τις μακροοικονομικές συνέπειες της κρίσης.
Στην ατζέντα του Κυριάκου Πιερρακάκη για αυτό το διήμερο στις Βρυξέλλες κυριαρχεί ουσιαστικά το τρίπτυχο «ενεργειακή κρίση – τράπεζες – ενίσχυση startups», καθώς στο τραπέζι θα βρεθούν τόσο ζητήματα τραπεζικής σταθερότητας και χρηματοδότησης της οικονομίας όσο και οι προτάσεις για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών νεοφυών επιχειρήσεων, ώστε εκείνες να παραμένουν στην Ευρώπη και να μην αναγκάζονται να «μεταναστεύσουν» στις ΗΠΑ
Ο Στουρνάρας, ο Σκέρτσος, ο Πατέλης κι ένα γεύμα που δεν έγινε ποτέ
Με αφορμή πρωτοσέλιδο δημοσίευμα σε κυριακάτικη εφημερίδα περί γευμάτων στο δώμα της Τράπεζας της Ελλάδος μεταξύ του Γιάννη Στουρνάρα και των Ακη Σκέρτσου, Αλεξ Πατέλη και Θανάση Κοντογιώργη, ρώτησα σχετικώς στενό συνεργάτη του Διοικητή.
«Μήπως είναι urban legend;», μου απάντησε. Δηλαδή κανένας από εκείνους τους αστικούς μύθους ή τα fake news που γράφει κάποιος για να προκαλέσει;
Εγώ όμως επέμεινα και υποσχέθηκε να το ψάξει… και τι βρήκε;
«Η τεχνητή νοημοσύνη, που υποτίθεται ότι τα ξέρει όλα και τα βρίσκει όλα, έψαξε εξονυχιστικά: Αρχεία, ημερολόγια, e-mails, κάμερες ασφαλείας, μέχρι και τις αποδείξεις από τους καφέδες στην Τράπεζα της Ελλάδας. Έτρεξε αλγορίθμους, έκανε cross-check δεδομένων, έβαλε και λίγη… «δημιουργική σκέψη» μπας και βγάλει άκρη.
Αποτέλεσμα; Απόλυτο κενό. Ούτε ίχνος ότι έγιναν αυτές συναντήσεις… Σε φάση που τα μοντέλα άρχισαν να αμφιβάλλουν για την ίδια την πραγματικότητα: «Μήπως είναι μπουρδολογίας το απαύγασμα;».
Αν ούτε η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να βρει τέτοια συνάντηση, τότε μάλλον μιλάμε για το πιο σπάνιο event στην ιστορία. Κάτι ανάμεσα σε μονόκερο, χαμένο επεισόδιο και… meeting που υπάρχει μόνο στις φήμες.»
Superbet: Η σιωπή, ο Καλαμβόκης, οι ελληνάρες μέτοχοι και το δόγμα follow the money
Διαβάσατε σε αυτή τη στήλη αναφορικά με τα πολλά περίεργα που συσσωρεύονται γύρω από το όνομα της Superbet και την είσοδό της στην ελληνική αγορά. Και δεν είναι μόνο ο τεράστιος δανεισμός της ένα, και κάτι, χρόνο πριν με 1,3 δισ. ευρώ. Ούτε ότι άρχισε να μοιράζει αφειδώς χρήματα χωρίς καν να έχει εμφανιστεί στην ελληνική αγορά.
Από το καλοκαίρι που δύο ΠΑΕ εμφανίστηκαν χωρίς χορηγίες στη φανέλα τους, ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ, βοούσε η πιάτσα για το deal «με τη νέα ρουμάνικη εταιρεία που έρχεται».
Πότε ήρθε τελικά; Ήτοι, πότε πήρε άδεια και επίσημα από την Επιτροπή Παιγνίων για να αρχίσει να λειτουργεί ως εταιρεία στοιχήματος και καζίνο; Στα τέλη Μαρτίου του 2026 ενώ το ελληνικό πρωτάθλημα είχε ξεκινήσει από τον Αύγουστο του 2025. Δηλαδή η Superbet φρόντισε να κλείσει δύο μεγάλα χορηγικά deals χωρίς καν να εμφανίζεται, παρά μονάχα στο τελευταίο δίμηνο της ποδοσφαιρικής σεζόν.
Και δεν μιλάμε για ψίχουλα. Η Superbet έκλεισε τις εν λόγω δύο ΠΑΕ έναντι, όπως λένε οι πληροφορίες, 6 εκατ. ευρώ έκαστος. Για να το κάνουμε λιανά, 12 εκατ. ευρώ σε δύο ομάδες για χορηγία φανέλας στους αγώνες που κρατούν δέκα μήνες. Κι από αυτούς τους δέκα, στους οκτώ δεν υπήρχε καθότι δεν είχε λάβει ακόμη άδεια λειτουργίας.
Και είναι και το άλλο. Για να εμφανιστεί μια νέα στοιχηματική εταιρεία στην ελληνική αγορά θα πρέπει να ανοίξει εν Ελλάδι εταιρεία, με ΑΦΜ, άδεια και τα συμπαρομαρτούντα.
Παίρνει καιρό. Οι Ρουμάνοι της Superbet τι έκαναν; Απέκτησαν την άδεια της εταιρείας Exoplay Ltd, όπως φαίνεται κι από την επίσημη άδειά της στον ιστότοπο της ΕΕΕΠ. Βασικοί μέτοχοι της Exoplay μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Νίκας, ο Κωνσταντίνος Κουμάτoς, ο Αλέξανδρος Στρογγυλός και ο Θανάσης Πριόβολος. Η Exoplay είχε αποκτήσει άδεια τύπου 2, για καζίνο, ήταν έτοιμη να εμφανιστεί στην ελληνική αγορά και αίφνης έκανε πίσω.
Πώς κάνεις πίσω σε μια έτοιμη επένδυση, με άνω των 15 υπαλλήλων στα γραφεία σου;
Και είναι και το άλλο: ουδεμία ανακοίνωση, ούτε από την Exoplay ούτε από τη Superbet, για την εξαγορά. Τίποτε, μηδέν.
Απέκτησε όλη την εταιρεία ή ποσοστό αυτής; Και πόσα.
Ένα αν μη τι άλλο ομιχλώδες τοπίο που σηκώνει περαιτέρω έρευνα. Ποιοι πήραν τα λεφτά; Τα δήλωσαν; Πλήρωσαν φόρους;
Προφανώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πρέπει να ψάξει την διαδρομή του χρήματος.
Οι επιχειρηματίες (Νίκας, Πριόβολος, Κουμάτος, Στρογγυλός κλπ) δεν εξήγησαν ποτέ γιατί έκαναν πίσω, ούτε τα λεφτά που πήραν., για να μεταπουλήσουν μια “κρατική” άδεια
Την Superbet «τρέχει» τώρα ως Country Manager στην Ελλάδα ο Ιωάννης Καλαμβόκης.
Ο Καλαμβόκης δηλαδή το νυν αφεντικό της SUPEPBET ή άλλος από την εταιρεία ουδέποτε μίλησαν δημόσια για την Exoplay.
Προφανώς θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στις ελληνικές φορολογικές αρχές.
Το χρυσάφι του χλιδάτου Interni Μυκόνου για τον Νίκο Βαρβέρη
Μπορεί ένα και μόνο εστιατόριο να κάνει έσοδα κατά μέσο όρο 2 εκατ. ευρώ το μήνα (σε μια σεζόν έξι μηνών) και να κλείνει μια χρονιά με πάνω από 11 εκατ. τζίρο; Και μάλιστα αυτό το κατάστημα εστίασης να αποτελεί σχεδόν το 40% των εσόδων μιας εισηγμένης εταιρείας;
Κι όμως, μπορεί να μιλάμε για κανονικό… χρυσωρυχείο που βρίσκεται στη Μύκονο. Μιλάμε προφανώς για το χλιδάτο Interni της Moda Bagno το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί… λίρα εκατό για τον διορατικό επιχειρηματία Νίκο Βαρβέρη.
Ο οποίος Βαρβέρης βλέπει το ντιζαινάτο resto στο νησί των ανέμων να του προσφέρει τρελά κέρδη. Σχετικό ρεπορτάζ θα διαβάσετε σε άλλη σελίδα από τον σύντροφο Δημήτρη Κόκκορη, όμως, εγώ στέκομαι στο εξής για τη μετοχή της Moda Bagnio: Στα τέλη του 2022 η μετοχή είχε βρεθεί στα 0,652 ευρώ, με την εταιρεία να αποτιμάται σε 12,264 εκατ. ευρώ.
Στον απόηχο και των θετικών οικονομικών επιδόσεων η μετοχή έχει κάνει από τότε ένα εντυπωσιακό ράλι ανόδου… 927,1%. Καθώς έχει φτάσει τώρα στα 6,70 ευρώ, με τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας να έχει ανέλθει στα 126 εκατ. ευρώ.
Το Double Exit στην AstraZeneca και το τέλος μιας εποχής
Στα γραφεία της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca στο Μαρούσι, το κλίμα είναι κάτι παραπάνω από συγκινησιακά φορτισμένο από την περασμένη Πέμπτη το μεσημέρι. Ο λόγος; Η αποχώρηση δύο κυριών, με κάππα κεφαλαίο, που ταυτίστηκαν όσο λίγοι με την επιτυχία του φαρμακευτικού κολοσσού στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Η Έλενα Χουλιάρα, η «σιδηρά κυρία» που βρισκόταν στο τιμόνι της εταιρείας για μια ολόκληρη δεκαετία από τη θέση της προέδρου και της γενικής διευθύντριας, και η στενή της συνεργάτης, αντιπρόεδρος και corporate & regulatory affairs director Γιώτα Κοτσεκίδου, αποφάσισαν να αλλάξουν κεφάλαιο σχεδόν ταυτόχρονα.
Καλά πληροφορημένες πηγές μου λένε πως πρόκειται για απόλυτα συνειδητές και προσωπικές επιλογές. Μετά από χρόνια σε μια αγορά-ναρκοπέδιο (με clawback, rebate και δαιδαλώδεις διαπραγματεύσεις), οι δύο κυρίες αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα για το λεγόμενο quality time.
Η κα Κοτσεκίδου αποχωρεί λόγω επικείμενης συνταξιοδότησης και η κα Χουλιάρα για να περάσει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά της. Η έξοδος έχει οριστεί για τον ερχόμενο Οκτώβριο και οι αποχωρήσεις δρομολογούνται με όρους απόλυτης θεσμικότητας και ομαλής μετάβασης.
Η Έλενα Χουλιάρα είναι για πολλούς η φωνή της καινοτομίας στον δημόσιο διάλογο για τη βιωσιμότητα του ΕΣΥ. Η Γιώτα Κοτσεκίδου ενεργά παρούσα στα θέματα πολιτικής φαρμάκου, πάντα ψύχραιμη.
Η αποχώρηση του «διδύμου των επιτυχιών» έπιασε στον ύπνο την αγορά. Προσεχώς, βέβαια, αναμένεται να φουντώσει η συζήτηση, για το ποιοι θα αντικαταστήσουν τις δύο κυρίες την επόμενη μέρα. Πηγή της αγοράς, πάντως, μου λέει ότι τη θέση της κυρίας Χουλιάρα πολύ πιθανό να λάβει έτερο υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας, με επιτυχίες στον τομέα του και ηγετικό προφίλ.
Οψόμεθα…
Νέα εταιρεία από τον Γιάννη Αλαφούζο
Στη σύσταση νέας εταιρείας προχώρησε ο Γιάννης Αλαφούζος. Συγκεκριμένα ίδρυσε την εταιρεία THE DIDITAL INNOVATION LAB με έδρα το κτίριο του Σκάι και της Καθημερινής στο Φάληρο και μετοχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ.
Πρόεδρος ορίστηκε ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του Σκάι, διευθύνων σύμβουλος ο νέος CEO του καναλιού, Γρηγόρης Δημητριάδης και μέλος η Δήμητρα Κοντογώγου.
Σκοπός της εταιρείας είναι το περιεχόμενο διαδικτυακών πυλών, δραστηριότητες συνοδευτικές της παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, άλλες ψυχαγωγικές υπηρεσίες, υπηρεσίες τηλεοπτικού προγράμματος και εκπομπής, άλλες υπηρεσίες βίντεο κατά παραγγελία, πώληση διαφημιστικού χρόνου ή χρόνου στο διαδίκτυο κ.λπ.
Τι ετοιμάζει η Premia στα ξενοδοχεία;
Μεγάλη κινητικότητα τις τελευταίες ημέρες από την εταιρεία Premia Properties. Πριν από μερικές ημέρες ανακοίνωσε deal για την απόκτηση 34 ακινήτων από την Τράπεζα Πειραιώς έναντι 49 εκατ. ευρώ. Γραφεία, διαμερίσματα αλλά και ξενοδοχείο στην Καλλιθέα της Ρόδου περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο.
Πριν από μερικές ημέρες προχώρησε στη σύσταση της εταιρείας Premia HOTELinvest με μετοχικό κεφάλαιο 60,5 εκατ. ευρώ. Σκοπός της εταιρείας είναι μεταξύ άλλων η συμμετοχή με οποιοδήποτε τρόπο σε νομικά πρόσωπα, εταιρείες και κοινοπραξίες, ημεδαπές ή αλλοδαπές, οιασδήποτε νομικής μορφής, με δραστηριότητες στους κλάδους συμμετοχών, αγοράς, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων, ανάληψης ή/και εκμετάλλευσης αυτοχρηματοδοτούμενων ή συγχρηματοδοτούμενων έργων, κατασκευών ιδιωτικών ή δημοσίων έργων, παροχής υπηρεσιών συντήρησης, τεχνικής λειτουργίας και διαχείρισης πάσης φύσεως εγκαταστάσεων, εξοπλισμών, προμηθειών, τουριστικών και ναυτιλιακών επιχειρήσεων.
Επίσης η ανάπτυξη, πώληση, ανέγερση ακινήτων, απόκτηση συμμετοχών, μίσθωση, διαχείριση, διεύθυνση τουριστικών εγκαταστάσεων συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων, εστιατορίων, κέντρων διασκέδασης, μαρινών κ.λπ. Στους σκοπούς και η ανάληψη της τεχνικής διεύθυνσης, του σχεδιασμού, της εκτέλεσης και της θέσεως σε λειτουργία τεχνικών έργων ή εν γένει επενδύσεων και επενδυτικών προγραμμάτων (project management).
Φαίνεται ότι ο Ηλίας Γεωργιάδης και η ομάδα της Premia έχουν κάτι στο μυαλό τους ως προς τον ξενοδοχειακό κλάδο, καθώς διαθέστουν σημαντικό χαρτοφυλάκιο στον τομέα αυτό, με μονάδες σε Κρήτη, Κω, Ρόδο και Κανάριες Νήσους ενώ έχει σημαντική ρευστότητα μετά το ομολογιακό 150 εκατ. ευρώ.
Εταιρεία από τον Γιάννη Δασκαλαντωνάκη
Στη σύσταση μιας ακόμη εταιρείας προχώρησε ο Γιάννης Δασκαλαντωνάκης του ομίλου Grecotel.
Η εταιρεία με την επωνυμία ΣΙΓΜΑ V ιδρύθηκε μέσω της εταιρείας «GLORIG LIMITED» που ανήκει στον γνωστό επιχειρηματία του τουρισμού. Εχει κεφάλαιο 25.000 ευρώ, πρόεδρος και CEO είναι ο Γιάννης Δασκαλαντωνάκης και μέλη οι Δημήτρης Βαλέργας και Μιχάλης Φραγκούλης.
Σκοπός της εταιρείας οι παροχή επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης, ξενοδοχειακές υπηρεσίες και παρόμοιες υπηρεσίες παροχής καταλύματος, υπηρεσίες ξενοδοχείου ύπνου, πολυτελείας και Α΄ κατηγορίας με εστιατόριο, υπηρεσίες επενδύσεων σε μετοχές, χρεόγραφα, ακίνητα, λειτουργία αθλητικών κέντρων κλπ.
Προφανώς πρόκειται για εταιρεία που θα «τρέξει» κάποιο νέο Project του ομίλου Grecotel.
Στόλο δεξαμενοπλοίων φτιάχνει η οικογένεια Ανδριανόπουλου
Τα δεξαμενόπλοια βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδύσεων των Ελλήνων εφοπλιστών, για ευνόητους βεβαίως λόγους. Τα κέρδη είναι πολλά ειδικά μετά τον πόλεμο και στην Ουκρανία και στο Ιράν. Στο πλαίσιο αυτό η οικογένεια Ανδριανόπουλου δημιουργεί νέο βραχίονα δεξαμενόπλοιων για να διαχειριστεί το κύμα νεότευκτων πλοίων
Η Cape Shipping δημιούργησε έναν εξειδικευμένο βραχίονα διαχείρισης δεξαμενόπλοιων για να ανταποκριθεί στον μεγάλο αριθμό νεότευκτων πλοίων που έχει παραγγείλει τα τελευταία τρία χρόνια, παράλληλα με τα ήδη υπάρχοντα πλοία του στόλου του.
Η νέα μονάδα, Cape Maritime Corp, έλαβε πριν από λίγες εβδομάδες το προσωρινό Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης (DOC) σύμφωνα με τον Κώδικα ISM για λειτουργίες δεξαμενόπλοιων πετρελαίου.
Λίγο αργότερα, η Cape Maritime επιβεβαίωσε ότι ανέλαβε τη διαχείριση του πρώτου της νεότευκτου, του Cape Athos χωρητικότητας 114.800 dwt (κατασκευής 2026), ενός LR2 product tanker που παραδόθηκε από την CSSC Tianjin Shipbuilding. Αυτό σηματοδότησε «την έναρξη των δραστηριοτήτων διαχείρισης δεξαμενόπλοιων και τη λειτουργική εκκίνηση του βραχίονα δεξαμενόπλοιων», όπως ανέφερε.
Αυτή την εβδομάδα, η Cape Maritime ανακοίνωσε δύο νέες προσθήκες.
Δεν κατονομάστηκαν, αλλά εικόνες που δημοσίευσε η Cape στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πληροφορίες από τη βάση δεδομένων της S&P Global υποδεικνύουν ότι πρόκειται για τα Avanti χωρητικότητας 46.000 dwt και Andiamo χωρητικότητας 48.000 dwt (και τα δύο κατασκευής 2009).
Η οικογένεια Ανδριανόπουλου είχε ήδη τον έλεγχο των MR2 πλοίων, αλλά είχε αναθέσει την τεχνική τους διαχείριση σε εξωτερικούς παρόχους υπηρεσιών, σε αντίθεση με τα bulk carriers και τα containerships, τα οποία διαχειρίζεται εσωτερικά η Cape.
Μεγαλώνει ο στόλος
Η εταιρεία διαθέτει ένα ευρύ «pool» δεξαμενόπλοιων από το οποίο μπορεί να αντλήσει από τα υπό κατασκευή νεότευκτα της οικογένειας Ανδριανόπουλου έως τα ήδη εν ενεργεία πλοία των οποίων η διαχείριση έχει ανατεθεί σε τρίτους. Η Cape Shipping έχει έως και έξι δεξαμενόπλοια υπό κατασκευή.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, έχει παραγγείλει δύο suezmax στα ναυπηγεία Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding και δύο LR1 δεξαμενόπλοια στα Jiangsu New Yangzijiang, με παραδόσεις φέτος και τον επόμενο χρόνο.
Η επίσημη λίστα στόλου δεν περιλαμβάνει ακόμη ένα VLCC χωρητικότητας 319.000 dwt που παραγγέλθηκε τον Δεκέμβριο στα ναυπηγεία Qingdao Beihai, όπως είχε αναφέρει τότε το TradeWinds.
Σύμφωνα με στοιχεία της Clarksons, η Cape έχει έκτοτε ασκήσει option για ένα δεύτερο νεότευκτο. Το κινεζικό ναυπηγείο αναμένεται να παραδώσει τα δύο VLCC το 2028 και το 2029.
Η Cape διαθέτει επίσης πέντε σύγχρονα δεξαμενόπλοια εν πλω υπό την τεχνική διαχείριση της Prime Marine, μιας ελληνικής εταιρείας που αποτελεί βασικό συνεργάτη της οικογένειας Ανδριανόπουλου σε αυτού του είδους τις υπηρεσίες.
Τα τρία LR2 και τα δύο MR2 έχουν παραδοθεί ως νεότευκτα από το 2024 από τρία κινεζικά ναυπηγεία. Ένας ακόμη πιθανός υποψήφιος είναι το Portofino χωρητικότητας 74.900 dwt (κατασκευής 2010) — ένα παλαιότερο LR1 που βρίσκεται υπό την τεχνική διαχείριση της αθηναϊκής Alberta Shipmanagement.
Ο στόλος της Cape Shipping εκτός δεξαμενόπλοιων αποτελείται από επτά bulk carriers και επτά containerships σε λειτουργία.
Τα ψώνια των εφοπλιστών Σιγάλα
Η Blue Seas Shipping, μια χαμηλού προφίλ ελληνική εταιρεία που εξειδικεύεται στα μικρού και μεσαίου μεγέθους bulk carriers, έχει διακριτικά αποκτήσει παρουσία στα πλοία τύπου kamsarmax.
Η εταιρεία, που ελέγχεται από την οικογένεια Σιγάλα, απέκτησε δύο τέτοια πλοία τους τελευταίους μήνες, ανεβάζοντας τον στόλο της στα 10. Η πρώτη της κίνηση στα kamsarmax πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, όταν το Theresa Hainan χωρητικότητας 81.600 dwt (κατασκευής 2013) εντάχθηκε στον στόλο με το όνομα Good Luck.
Με αυτόν τον τρόπο ταυτοποιήθηκε και ο αγοραστής του πλοίου, το οποίο είχε πωληθεί από τον όμιλο Wilmar τον Δεκέμβριο του 2025 σε μη γνωστοποιημένους αγοραστές έναντι περίπου 16,8 εκατ. δολαρίων.
Πηγές της αγοράς ανέφεραν στο TradeWinds ότι η Blue Seas δαπανά τώρα παρόμοιο ποσό, περίπου 16,2 εκατ. δολάρια, για την αγορά ενός δεύτερου, ελαφρώς παλαιότερου kamsarmax, του Elway χωρητικότητας 81.900 dwt (κατασκευής 2012).
Το Elway, πρώην Effie υπό την Hermes Maritime Holdings του Ghassan Ghandour, κατασχέθηκε στην Κωνστάντζα από την εταιρεία πρακτόρευσης Wilhelmsen Port Services λόγω ανεξόφλητων οφειλών. Ορισμένες βάσεις δεδομένων εμφανίζουν το πλοίο υπό τον Έλληνα πλοιοκτήτη Technomar, η οποία φαίνεται να το διαχειριζόταν για λογαριασμό της τράπεζας που ανέλαβε τον έλεγχο μετά την κατάσχεση.
Η Blue Seas διαχειρίζεται σήμερα ένα handysize, τρία supramax, τέσσερα ultramax και δύο kamsarmax bulk carriers.
Ο στόλος της εταιρείας έχει κατασκευαστεί μεταξύ 2010 και 2016, με εξαίρεση το πολύ νεότερο Theologos S χωρητικότητας 63.800 dwt (κατασκευής 2025).
Το Theologos S, που κατασκευάστηκε από το ναυπηγείο China Merchants Jingling Shipyard, είναι το μοναδικό πλοίο που παρήγγειλε η εταιρεία ως νεότευκτο. Η Blue Seas ιδρύθηκε το 2014 και, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέταζε την είσοδό της στην κατηγορία kamsarmax εδώ και περίπου έξι χρόνια.
Παραγγελία πλοίων αξίας 150 εκατ. από την οικογένεια Λυκιαρδόπουλου
Να πάμε τώρα σε μια άλλη μεσαίου μεγέθους ναυτιλιακή εταιρεία που ελέγχεται από την οικογένεια Λυκιαρδόπουλου που ελέγχεται από τον Νίκο, τον Φώτη και τον Μιχάλη Λυκιαρδόπουλο. Η Neda Maritime έχει παραγγείλει δύο πλοία τύπου capesize στο Hengli Heavy Industry στην Κίνα, τις πρώτες παραγγελίες bulk carriers της εδώ και τρία χρόνια.
Η εταιρεία επέλεξε πλοία συμβατικού καυσίμου και συμβατικού μεγέθους 182.000 dwt, εξοπλισμένα με γεννήτριες στον άξονα προπέλας για μέγιστη αποδοτικότητα καυσίμου.
Η παράδοση αναμένεται τον Νοέμβριο του 2027, σύμφωνα με πηγές της αγοράς. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τα συμβόλαια υπογράφηκαν σε τιμή ελαφρώς υψηλότερη από αυτή που θα πληρώσει η Enesel στο ίδιο ναυπηγείο για τα capesize που αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι παρήγγειλε.
Αυτό τοποθετεί την παραγγελία της Neda περίπου στα 76 εκατ. δολάρια ανά πλοίο.
Η Enesel συμφώνησε να πληρώσει 75 εκατ. δολάρια για το καθένα, όταν παρήγγειλε δύο πλοία στο Hengli με παράδοση το τρίτο τρίμηνο του 2027. Τα συμβόλαια της Enesel εκτιμάται ότι υπογράφηκαν στις αρχές του περασμένου έτους, αλλά μόλις πρόσφατα έγιναν γνωστά.
Οι δύο νέες παραγγελίες είναι η πρώτη συναλλαγή capesize της Neda από το 2024.
Τα τελευταία δύο χρόνια, η εταιρεία έχει πουλήσει τρία bulk carriers και έχει αποκτήσει δύο στη δευτερογενή αγορά.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Neda φέρεται να πούλησε το kamsarmax Diamantina (82.139 dwt, κατασκευής 2010) σε συμφέροντα στα United Arab Emirates έναντι 19 εκατ. δολαρίων.
Είχε αγοράσει επίσης δύο newcastlemax από την 2020 Bulkers τον Φεβρουάριο του 2024 έναντι 128 εκατ. δολαρίων συνολικά. Παράλληλα, η Neda παρέλαβε δύο νεότευκτα kamsarmax τους τελευταίους 12 μήνες από το Chengxi Shipyard στην Κίνα.
Η αναγνώριση Παπασταύρου
Καμιά φορά η ουσία ενός νομοσχεδίου δεν φαίνεται μόνο από τους τίτλους του, αλλά από το ποιοι σπεύδουν να αναγνωρίσουν ότι έδωσε λύσεις. Και στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που ψηφίστηκε την Πέμπτη και φέρει τη σφραγίδα του Σταύρου Παπασταύρου, αυτό ακριβώς συνέβη: Δήμαρχοι, βουλευτές και τοπικοί παράγοντες αναγνώρισαν δημόσια ότι ρυθμίσεις που πέρασαν από τη Βουλή αγγίζουν πραγματικά προβλήματα τοπικών κοινωνιών.
Από την Πάτμο, όπου ο δήμαρχος Νικήτας Τσαμπαλάκης πανηγύρισε τη νομοθετική ρύθμιση για τους όρους δόμησης του πολυχώρου κλειστού γυμναστηρίου, ευχαριστώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Σταύρο Παπασταύρου, μέχρι τα Ιωάννινα, όπου ο Γιώργος Αμυράς μίλησε για «οριστική λύση» σε χρόνιο ζήτημα δεκαετιών των παραλίμνιων περιοχών της Παμβώτιδας, το μήνυμα ήταν κοινό: η νομοθέτηση απέκτησε τοπικό αποτύπωμα.
Το ίδιο νήμα διατρέχει και τις παρεμβάσεις της Μαρίας Κεφάλα και της Μαρίας Αντωνίου, με αναφορές σε ρυθμίσεις που βάζουν κανόνες, επιλύουν με διαφάνεια πολεοδομικές ασάφειες και ισορροπούν ανάμεσα στην περιβαλλοντική προστασία και την ανάπτυξη.
Κοινώς, ο Παπασταύρου δεν έμεινε στη θεωρία. Πήγε με παρεμβάσεις που ακουμπούν χωριά, δήμους, ιδιοκτήτες, επενδύσεις και τοπικές κοινωνίες. Και αυτό, σε πολιτικούς όρους, είναι πάντα πιο δυνατό από οποιαδήποτε θεωρητική αντιπαράθεση γιατί μεταφράζεται σε απτό αποτέλεσμα για τον πολίτη.
Quiz (δύσκολο, για πολύ μυημένους).
Ποιος μεγαλοεπιχειρηματίας με μακρά πείρα, λέει για άλλον μεγαλοεπιχειρηματία, νεότερο σε ηλικία: «Αποκλείεται να υλοποιήσει όσα μας λέει δημόσια, δεν μπορεί να βρει τα λεφτά για όλα αυτά. Στοιχηματίζω τη… μισή θαλαμηγό μου!»
ΥΓ 1: Βαρύ στοίχημα η μισή θαλαμηγός, δεν παίζουν οι βαθύπλουτοι με αυτά…
ΥΓ 2: Αμφότεροι οι μεγαλοεπιχειρηματίες έχουν σχέση -μεταξύ πολλών άλλων δραστηριοτήτων- ΚΑΙ με τα ενεργειακά…
Ο (Γιάννης) Λοβέρδος έπαθε Νικ-Νικ
Η αλήθεια είναι ότι αντάρτικα από βουλευτές της πλειοψηφίας έχουμε ξαναδεί. Αντάρτικο από μέλος της κυβέρνησης, όμως, είχαμε να ζήσουμε από τις ένδοξες εποχές που ο Νίκος -γέροντα η ευχή- Νικολόπουλος διαφώνησε με την οικονομική πολιτική των Σαμαροβενιζέλων την ώρα που ήταν… υφυπουργός Εργασίας.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι την περασμένη Παρασκευή ο Γιάννης Λοβέρδος είτε βγήκε ματιασμένος στον ΣΚΑΪ, είτε ζήλεψε τη δόξα του Νικ-Νικ, δηλώνοντας ότι «δεν γίνεται κάποιος που δεν μπορεί να εκλεγεί βουλευτής με τις δικές του δυνάμεις να διορίζεται υπουργός και μετά να κατεβαίνει στις εκλογές με το κύρος του υπουργού».
Εγώ να καταλάβω το άγχος ενός βουλευτή που, εκτός από τη… σκόνη του διδύμου Χρυσοχοΐδη – Αγαπηδάκη στα δυτικά, βλέπει την προοπτική επανεκλογής του «χλωμή». Ωστόσο, καταφερόμενος κατά της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει, ούτε τις πιθανότητες να βγει ξανά βουλευτής αυξάνει, ούτε τη θέση του υφυπουργού στα τελευταία κυβερνητικά «μέτρα» μέχρι τις εκλογές διασφαλίζει.
Βαλβίδες εκτόνωσης στη ΝΔ
Μαθαίνω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε ένα ήσυχο τριήμερο, προετοιμαζόμενος για έναν δύσκολο Μάιο που ξεκινά βεβαίως από την ερχόμενη Πέμπτη με τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Κάτι οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ξεπερνάει τις δυσκολίες και την υποχώρηση από υποθέσεις όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ ή ο… Μακάριος Λαζαρίδης (που έκανε τεράστια ζημιά), κάτι το γεγονός ότι «μαζεύτηκε» το γαλάζιο αντάρτικο, στο ΜΜ αισιοδοξούν ότι έρχονται καλύτερες ημέρες.
Βεβαίως την Πέμπτη θα έχουμε πολλές γκρίνιες από βουλευτές που είτε άσκησαν κριτική στο επιτελικό κράτος (και στον Σκέρτσο ιδιαίτερα) είτε σιωπούν αλλά είναι εξοργισμένοι διότι αισθάνονται απαξιωμένοι. Και μου λένε ότι στην Κ.Ο. θα μιλήσουν πολλοί «ανησυχούντες» κι ότι ο πρωθυπουργός θα μείνει πολλές ώρες για να τους ακούσει όλους και να απαντήσει σε όλους.
Πάντως, απ’ ότι εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, δεν θα έχουμε τίποτε σοβαρό κι όλα θα κυλήσουν καλά, με εκατέρωθεν υποσχέσεις για αλλαγές. Αλλωστε, το 16ο Συνέδριο της ΝΔ θα γίνει στις 15-16 Μαίου, οπότε και εκείνο θα αποτελέσει την «βαλβίδα εκτόνωσης» της οργής στην ΚΟ και όλοι αγαπημένοι θα μπουν στην προεκλογική μάχη.
«Σκοτωμός» Αλέξη, Νίκου και Κάρυ
Ο Μάιος θα είναι πυκνός πολιτικά λόγω της δημιουργίας των δύο κομμάτων, του Τσίπρα και της Καρυστιανού, ενώ κανείς δεν ξέρει τι θα κάνει ο απρόβλεπτος (και πικραμένος) Σαμαράς.
Και διακρίνω μια αγωνιώδη προσπάθεια να προλάβει ο ένας τον άλλον. Πρωτομαγιά έδωσε ο Τσίπρας το «Μανιφέστο» του, Πρωτομαγιά έσπευσε και η Κάρυ να μας πει ότι μέσα στο μήνα θα έρθουν οι ανακοινώσεις για το… Ξε-Κίνημά της. Σιγά παιδιά, μη σκοτώνεστε. Για όλους έχει ο Θεός… και οι δημοσκοπήσεις.
Πάντως, αυτό που γίνεται στο χώρο πέραν της ΝΔ δεν έχει προηγούμενο. Το ΠΑΣΟΚ να τρέχει να προλάβει τον Τσίπρα και τον κραταιό Νικόλα να κάνει σκληρή αντιπολίτευση, που μοιάζει περισσότερο με τη Ζωή. Και ταυτόχρονα να πλειοδοτεί σε φιλολαϊκά μέτρα, όπως το 32ωρο εργασίας.
Χωρίς βέβαια κοστολόγηση, χωρίς καν να ξέρει που και πώς θα εφαρμοστεί αυτό το μέτρο. Διότι είναι εύκολο να προτείνεις τέτοια μέτρα όταν είσαι αντιπολίτευση. Και είναι και τζάμπα. Αλλά που θα εφαρμόσεις 4ήμερο; Στις 9 στις 10 επιχειρήσεις με κάτω από 10 εργαζόμενους; Στο ότι οι περισσότερες είναι ατομικές επιχειρήσεις και πάνω από 7 στις 10 δεν δηλώνουν καν εργαζόμενους, άρα «μαύρη» εργασία;
Τι να πω εγώ; Οτι ο πρόεδρος Νίκος απλά προσπαθεί να πλειοδοτήσει έναντι του Αλέξη που πρότεινε 35 ώρες εργασίας χωρίς μείωση μισθού; Αυτοί οι δύο είναι ικανοί να πουν «μία μέρα εργασία και τις άλλες έξι καααααθόμαστε και περιμένουμε το μισθό». Αλλά μήπως έχουν δουλέψει και ποτέ στη ζωή τους;
Οταν ο Σιακαντάρης έβριζε τον Τσίπρα
Αλλά μιας και μιλάμε για το Μανιφέστο Τσίπρα (που δεν το λες και I Have a Dream και Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, αλλά πιο πολύ σαν ένα νέο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης) σας παραθέτω το εξής απόσπασμα άρθρου που αλίευσα από το διαδίκτυο: «Πως άλλωστε να εμπιστευθεί κανείς έναν Πρωθυπουργό που μέχρι την τελευταία στιγμή δεν αντιλαμβάνονταν σε ποια βάρβαρα πέτρινα εδάφη θα μπορεί να καταλήξει η ελληνική Χερσόνησος, αν αυτή αποκοπεί από την Ευρώπη;
Έναν Πρωθυπουργό που χαμογελούσε, ενώ η χώρα του απειλούνταν να αποχωρήσει από τον πολιτισμένο κόσμο, όταν τον άδειαζαν σύσσωμοι οι εκλεγμένοι ηγέτες της Ευρώπης και τον χειροκροτούσαν όλοι οι φανεροί ή κρυφοί δικτάτορες του κόσμου, όπως οι Κάστρο, Μαδούρο, Πούτιν και όλοι οι ακραίοι της Ευρώπης;
Έναν αριστερό Πρωθυπουργό που δεν απέπεμψε αμέσως τον υπουργό Άμυνας, την στιγμή που του έλεγε ότι «ο στρατός εγγυάται την εσωτερική σταθερότητα της χώρας»;
Έναν Πρωθυπουργό που ψεύδονταν τόσο απροσχημάτιστα για το ποιος φταίει που δεν άνοιξαν οι τράπεζες και για το πότε θα ανοίξουν; Έναν Πρωθυπουργό που υποστήριζε ότι το δημοψήφισμα έγινε για να ισχυροποιηθεί η θέση της χώρας στο ευρώ, ενώ στην ουσία αυτό οδηγούσε στην έξοδο από αυτό; Έναν Πρωθυπουργό που μίλησε στην Ευρωβουλή σαν να μιλούσε στην «Αριστερή Πλατφόρμα»;
Έναν αριστερό Πρωθυπουργό που ισχυρίζονταν πως το ελληνικό πρόβλημα είναι μόνο ευρωπαϊκό αθωώνοντας έτσι τις ελληνικές πολιτικές και οικονομικές ελίτ;»
Οχι, όλα αυτά δεν τα γράφει ο Μητσοτάκης, ούτε κανένας κακός δεξιός που πολεμά τον λαοπρόβλητο Αλέξη. Είναι άρθρο από το όχι και τόσο μακρινό 2015 του Γιώργου Σιακαντάρη, του καθηγητή που είναι επικεφαλής της ομάδας που έφτιαξε το Μανιφέστο του Τσίπρα.
Ο οποίος το 2017 ήταν ο ιδεολογικός ινστρούχτορας του Νίκου Ανδρουλάκη, του έγραφε ομιλίες και ιδέες όταν διεκδικούσε την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ από την αείμνηστη Φώφη.
Ετσι για να ξέρετε ότι εκτός από τους πολιτικούς γυρολόγους (βλέπε Φαραντούρη) υπάρχουν και οι ιδεολογικοί γυρολόγοι…
Ο ψεύτης Αλέξης
Και μιας και σας γράφω για τον Τσίπρα, να σας πω ότι περίμενα πως δεν θα μιλούσε στο ντοκιμαντέρ των Δενδρινού – Βαρβιτσιώτη για το πώς οδήγησε την Ελλάδα ένα… χιλιοστό από την έξοδο από την ΕΕ. Οπως επίσης περίμενα ότι για άλλη μια φορά θα έλεγε ψέματα για το λόγο που αρνήθηκε να καταθέσει την άποψή του για τα δραματικά γεγονότα του 2015.
Η επίκληση μιας δήθεν σύνδεσης της συμφωνίας των Πρεσπών με τις περικοπές στις συντάξεις δεν έγινε από κανέναν, όμως, ο Τσίπρας το επικαλέστηκε, τον διέψευσαν οι δημοσιογράφοι και τελικά δεν θα έχουμε την τύχη να τον δούμε από σήμερα στον Σκάι.
Αλλά και τι να πει. Θα έπρεπε να τα έχει πει σε κανένα Ειδικό Δικαστήριο, όμως, εκείνοι που έπρεπε να τον στείλουν εκεί απλά… κοιμόντουσαν.
Οι must ειδήσεις του wiseman σε ένα AI Video
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θ. Τρύφων και Δ. Δέμος: Η ιστορία ζωής δύο επιχειρηματιών, με όραμα και έντονη κοινωνική δράση
- Ετσι θα είναι τα τουριστικά συγκροτήματα της επόμενης δεκαετίας
- Stéphane Rolland: O αγαπημένος σχεδιαστής της Αθηνάς Ωνάση περιγράφει την υψηλή ραπτική ως γλυπτική σε κίνηση
- Στα 3 εκατομμύρια η μέση τιμή αγοράς των πολυτελών ακινήτων στην Ελλάδα
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.