• Τα σχέδια της κυβέρνησης για Alpha Bank-Πειραιώς, οι γκρίνιες για την Κεραμέως, οι business του Αντωνόπουλου, η διπλή εξαγορά Εξάρχου και Intrakat, και καμπάνες και διαμάντια στο Μονακό

    Τι θα γίνει με Alpha Bank και Πειραιώς Η Παρασκευή ήταν μια περίεργη ημέρα για τις τράπεζες καθώς δεν υπήρξαν μεγάλοι όγκοι συναλλαγών εν όψει της απόφασης του πιστοληπτικού οίκου S&P. Φυσικά μετά τα καλά νέα της Παρασκευής και την αναβάθμιση από την S&P (η έκθεση του οίκου  είναι πραγματικά ύμνος για την οικονομία της […]

    image

    Τι θα γίνει με Alpha Bank και Πειραιώς

    Η Παρασκευή ήταν μια περίεργη ημέρα για τις τράπεζες καθώς δεν υπήρξαν μεγάλοι όγκοι συναλλαγών εν όψει της απόφασης του πιστοληπτικού οίκου S&P.

    Φυσικά μετά τα καλά νέα της Παρασκευής και την αναβάθμιση από την S&P (η έκθεση του οίκου  είναι πραγματικά ύμνος για την οικονομία της Ελλάδος) άπαντες αγωνιούν για την σημερινή ημέρα.

    Την Παρασκευή λοιπόν, η Εθνική πραγματοποίησε λίγες συναλλαγές στα 1,420,000 εκατ. μετοχές, η Πειραιώς 1,7 εκατ. μετοχές. Ξεχώρισε η Alpha με 6,720,000 μετοχές.

    Όπως όλα δείχνουν προχωράει το Placement της Εθνικής τράπεζας με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 9μηνου.

    Όμως τώρα το ενδιαφέρον εστιάζεται στις άλλες δυο τράπεζες, δηλαδή στην Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 και την Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98.

    Για την Alpha Bank κυβέρνηση και ΤΧΣ δεν φαίνεται να επιθυμούν να επιταχύνουν τις διαδικασίες.

    Όπως εξηγούν πηγές με γνώσεις, «οποίος έχει ενδιαφέρον μπορεί να το εκδηλώσει προφανώς μετά το placement της Εθνικής, η εναλλακτικά μπορεί να αυξήσει το ποσοστό του μέσω της αγοράς».

    Άλλωστε η Alpha Bank έχει ένα τεράστιο free Float που αγγίζει σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία περίπου το 15% των μετοχών.

    Δηλαδή το ΤΧΣ κατέχει το 9% και η Reggeborgh Invest (επίσημα) το 5,16%.

    Οι προσεκτικοί αναλυτές, αναφέρουν ότι το ποσοστό της ολλανδικής Reggeborgh έχει πλησιάσει το 7-8%.

    Το ποσοστό του John Paulson ούτως η άλλως δεν φαίνεται στα επίσημα στοιχεία του Χρηματιστηρίου.

    Όμως οι μεγάλοι όγκοι συναλλαγών των τελευταίων εβδομάδων, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πουλάει κάποιος «μεγάλος παίκτης» μετοχές.

    Οι ειδικοί που παρακολουθούν τις αγορές, πιθανολογούν ότι είναι ο Paulson.

    Στην Πειραιώς που το ΤΧΣ κατέχει το 27% των μετοχών και εκεί φαίνεται να συζητούν,  σε πρώτη φάση δηλαδή το 2024, να πωληθεί ένα ποσοστό πέριξ του 7 έως 12% των μετοχών της.

    Άρα το ΤΧΣ να διατηρήσει το 15 έως 20% των μετοχών της Πειραιώς, και μελλοντικά να ξαναδούν ποιο θα είναι το επόμενο βήμα.

    Η ΔΕΗ και οι γκρίνιες

    Σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις προχωρούν όπως γνωρίζεται η ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 και η Curry’s δηλαδή η εταιρεία που έχει στην κατοχή της, την Κωτσόβολος.

    Όμως πριν υπογραφεί η αποκλειστικότητα μεταξύ των δυο πλευρών λέγεται ότι άλλος ενδιαφερόμενος «γκρίνιαξε σε κυβέρνηση και πρωθυπουργό προκειμένου η ΔΕΗ να μην κατεβάσει σοβαρή προσφορά».

    Riviera tower: Προχωρά με ταχείς ρυθμούς

    Αγωνία από δεκάδες αγοραστές διαμερισμάτων για τον Riviera Tower στο Ελληνικό, καθώς περιμένουν πως και πώς να ολοκληρωθεί το εμβληματικό αυτό έργο.

    Αυτό που έμαθα είναι πως ολοκληρώθηκε η θεμελίωση του Riviera Tower με τη μεγαλύτερη, συνεχούς διάρκειας, σκυροδέτηση που έχει γίνει στην Ελλάδα, διάρκειας 40 ωρών. 7.500 κυβικά μέτρα σκυροδέματος, και περισσότερα από 120 βαρέλες, εκτέλεσαν πάνω από 1.000 δρομολόγια από 5 διαφορετικά παρασκευαστήρια σκυροδέματος της Αττικής.

    Πώς οι ελληνικές τράπεζες γλίτωσαν το χαράτσι της ΕΚΤ

    Ουδέν κακόν αμιγές καλού, για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες  όπως σας έγραψα τις προάλλες μείωσαν σημαντικά την εξάρτηση τους και τις τοποθετήσεις τους στην ΕΚΤ, σε μία συγκυρία που οι κεντρικοί τραπεζίτες φαίνεται ότι θέλουν να περιορίσουν τις καταθέσεις που διατηρούν στην Φρανκφούρτη τα πιστωτικά ιδρύματα.

    Εκτιμάται ότι από την εξέλιξη αυτή θα πληγούν κυρίως Deutsche Bank και ΙNG, ενώ συνολικά η απώλεια για τις ευρωπαϊκές τράπεζες μπορεί να φθάσει τα 65 δις. ευρώ.

    Να σας διευκρινίσω  ότι οι  τράπεζες στη ζώνη του ευρώ υποχρεούνται να διατηρούν στην ΕΚΤ χρηματικό ποσό που ισοδυναμεί με το 1% των πιο κοινών μορφών καταθέσεων, ποσό που σήμερα αγγίζει τα  165,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Η κεντρική τράπεζα αποφάσισε τον Ιούλιο να καταργήσει τους τόκους για αυτά τα κεφάλαια, κάτι που σημαίνει ότι οι πληγέντες δανειστές χάνουν ετήσιες πληρωμές ύψους περίπου 6,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης στο λεγόμενο ελάχιστο υποχρεωτικό αποθεματικό θα μείωνε κατά μέσο όρο 2% από τα ετήσια κέρδη των τραπεζών.

    Οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα υποχρεωτικά αποθεματικά μέσα στους επόμενους 12 μήνες, τουλάχιστον κατά  1 ποσοστιαία μονάδα. Τουλάχιστον αυτό προέκυψε από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης του δ.σ της ΕΚΤ  που δημοσιεύθηκαν στα τέλη Αυγούστου.

    Άντε να δούμε τι αποφάσεις θα λάβουν την Πέμπτη που συνεδριάζει το δ.σ υπό τη σκιά του Παρθενώνα

    ESM: Kαλή η αναβάθμιση αλλά χρειάζονται μεταρρυθμίσεις σε Τράπεζες και Υπερταμείο

    Aνάμεσα σε αυτούς πανηγύρισαν εντός και εκτός Ελλάδος για την αναβάθμιση της χώρας από την Standard & Poors (και δεν έδειξαν μικροψυχία όπως ο ΣΥΡΙΖΑ) δεν θα μπορούσε να είναι απών ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας ο ESM .

    Ο ΕSM αποδίδει εύσημα στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη για την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια (πρώτοι μπήκαμε στα Μνημόνια, τελευταίοι βγήκαμε), υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια στις τράπεζες και στο Υπερταμείο.

    Όπως αναφέρουν στελέχη του , η χώρα  μέσω του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, συνέβαλε στην ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης και της διαχείρισης κινδύνων των εγχώριων τραπεζών.

    Οι τράπεζες ξεκίνησαν να επιστρέφουν εκ νέου  στον ιδιωτικό τομέα.

    Όμως, οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να συνεχιστούν, εστιάζοντας στην προσέλκυση ισχυρών στρατηγικών μετόχων.

    Σαν να ακούω στα αυτιά μου  τις δηλώσεις Στουρνάρα.

    Μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Περιουσιακών Στοιχείων και Συμμετοχών, επιχείρησε μεταξύ άλλων να εκσυγχρονίσει ορισμένες κρατικές επιχειρήσεις μέσω αποτελεσματικής διαχείρισης, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τις παρεμβάσεις στην εταιρική τους διακυβέρνηση.

    Ορισμένες από αυτές τις επιχειρήσεις αναφέρουν τώρα κέρδη για πρώτη φορά εδώ και χρόνια.

    Οι κρατικές επιχειρήσεις με καλύτερη διαχείριση επηρεάζουν θετικά την ανάπτυξη και μπορούν να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες σε πολίτες και επιχειρήσεις.

    Η ολοκλήρωση όλων αυτών των μεταρρυθμίσεων είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ενός σύγχρονου περιβάλλοντος ώστε η Ελλάδα να διατηρήσει το επενδυτικό της καθεστώς και να προσελκύσει ξένους και στρατηγικούς μακροπρόθεσμους επενδυτές.

    Ο Νικόλας Τσάκος, τα 30 χρόνια της ΤΕΝ στο NYSE και η χαμηλή αποτίμηση

    Τα 30 χρόνια της TEN από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο,  γιόρτασε πρόσφατα ο εφοπλιστής Νικόλας Τσάκος σε πολυτελές κλάμπ της Νέας Υόρκης.

    Η πορεία της ναυτιλιακής στις χρηματιστηριακές αγορές ξεκίνησε το 1993 στην αγορά του Όσλο και συνεχίστηκε το 2002 με την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου και εξακολουθούν να διαπραγματεύονται οι μετοχές της.

    Όπως μου  μετέφερε παριστάμενος,  κατά τη διάρκεια του δείπνου με φόντο το Σέντραλ Παρκ, ο ισχυρός Έλληνας πλοιοκτήτης στάθηκε στο γεγονός ότι η εταιρεία του κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να επιβιώσει και να αναπτυχθεί εν μέσω σειράς οικονομικών κρίσεων που έπληξαν τις αγορές.

    «Η TEN ήταν προϊόν κρίσης», φέρεται να είπε στους εκλεκτούς καλεσμένους του.

    Ωστόσο, οι μαύροι κύκνοι της οικονομίας δεν άγγιξαν την ναυτιλιακή του.

    Την δεκαετία του 1990 ήταν η οικονομική κρίση στην Ασία, το 2001 οι τρομοκρατικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους που είχαν μεγάλο αντίκτυπο στο παγκόσμιο εμπόριο.

    Ακολούθησε η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008, η πανδημία το 2020 και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας το 2022, ενώ τις τελευταίες ημέρες δημιουργήθηκε μία νέα απειλή από τα πρόσφατα γεγονότα στη Μέση Ανατολή που είναι ακόμη δύσκολο να αναλυθούν οι επιπτώσεις της.

    Παρόλα αυτά, η ΤΕΝ, η παλαιότερη ελληνική εισηγμένη ναυτιλιακή στο NYSE όχι μόνο ξεπέρασε τους σκοπέλους αλλά συνέχισε να αναπτύσσεται.

    Ο Νικόλας, γιός του Χιώτη  καπετάν Παναγιώτης Τσάκου, που ίδρυσε την Tsakos Shipping & Trading το 1970, αισθάνεται ότι η  Νέα Υόρκη ήταν πάντα το δεύτερο σπίτι του.

    Από τον καιρό που φοιτούσε στο πανεπιστήμιο Κολούμπια μέχρι το πρώτο γραφείο που άνοιξε η εταιρεία του στο κέντρο της πόλης, πολύ κοντά στο χρηματιστήριο.

    Κατά τις δεκαετίες που διένυσε στις αγορές η ΤΕΝ, διαθέτοντας σήμερα 68 δεξαμενόπλοια διαφόρων κατηγοριών και LNG carriers.

    Η κεφαλαιοποίηση της φθάνει τα  630 εκατ. δολάρια, καθώς η η μετοχή της έχει πραγματοποιήσει ένα ξέφρενο ανοδικό ράλι  αγγίζοντας τα 21,29 δολάρια από τα 7,7 δολ, που ήταν στις  αρχές του 2022.

    Παρά ταύτα οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η η αποτίμηση της είναι χαμηλότερη από τις αντίστοιχες εισηγμένες ναυτιλιακές του κλάδου των τάνκερ.

    Η επενδυτική τράπεζα Jefferies προσδιόρισε τον Σεπτέμβριο ως καθαρή αξία ενεργητικού (ΝΑV) τα 60 δολάρια.

    Η αποτίμηση της βρίσκεται στο 31% της NAV, έναντι μέσου όρου 80% των άλλων εταιρειών του κλάδου των τάνκερ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ετήσια λίστα που δημοσιεύει από το 2016 ο επικεφαλής της Webber Research & Advisory, Michael Webber, με την βαθμολογία των πρακτικών διακυβέρνησης των ναυτιλιακών, η TEN βρίσκεται συνήθως σε χαμηλή θέση.

    Στην πρόσφατη κατάταξη του Ιουλίου, ήταν στην 61η σε σύνολο 64 εταιρειών.

    Πάντως κατά τη διάρκεια της βραδιάς ο Νικόλας Τσάκος έκανε αναφορά στην χαμηλή αποτίμηση της ναυτιλιακής, λέγοντας χαριτολογώντας ότι θα ήταν υψηλότερη αν η εταιρεία ονομάζονταν TEN.com ή TEN Artificial Intelligence.

    Intrakat: Τα 3 ευρώ, οι εξαγορές και η ΑΚΤΩΡ

    Όπως έχετε διαπιστώσει η τιμή της μετοχής της Intrakat ΙΝΚΑΤ 1,61% 5,05 “παίζει” σταθερά στην περιοχή των 3 ευρώ εδώ και αρκετούς μήνες. Την Παρασκευή έκλεισε στα 2,98 ευρώ με οριακά κέρδη και όγκο συναλλαγών τα 217.000 χαρτιά.

    Ο ισχυρός ανήρ της Intrakat Αλέξανδρος Εξάρχου, ετοιμάζει ένα μεγάλο  deal εντός της Ελλάδας και ένα εκτός της Ελλάδος.

    Ταυτόχρονα όλο και πιο κοντά έρχεται το big deal που θα εδραιώσει την Intrakat στη δεύτερη θέση των μεγάλων κατασκευαστών καθώς το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού αναμένεται να δοθεί στις αρχές του επόμενου μήνα.

    Αναφέρομαι, όπως όλοι θα γνωρίζετε πλέον, στην επίσημη ολοκλήρωση της εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ από την Intrakat, η οποία προκαλεί τεκτονικές αλλαγές στην κατάταξη των Big 5 των εγχώριων κατασκευαστών και γιγαντώνει την Intrakat.

    Για να καταλάβετε η Intrakat με την εξαγορά αυτή πετυχαίνει το διπλασιασμό σχεδόν του ανεκτέλεστου κατασκευαστικών έργων και θα αγγίξει τα 5 δισ. Ευρώ με αποτέλεσμα να βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ  απέχοντας περίπου μισό δισ. ευρώ.

    Ο όμιλος πέτυχε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 45%, στα 149 εκατ. ευρώ, και αύξηση του ανεκτέλεστου στα 2,15 δισ. ευρώ.

    Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν σε 23 εκατ. έναντι ζημιών 19 εκατ. πέρυσι.

    Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 17,7 εκατ., από ζημίες 18,4 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2022. Τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη (EBITDA) έφτασαν τα 9 εκατ. ευρώ, από ζημίες 7 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

    Τα δε ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 177 εκατ., αυξημένα κατά 194% σε σύγκριση με τα τέλη του 2022, ενώ από τότε αυξήθηκαν και τα ταμειακά διαθέσιμα κατά 138%, στα 60 εκατ., με τον καθαρό δανεισμό να μειώνεται κατά 26%, στα 94 εκατ. ευρώ.

    Γλώσσα λανθάνουσα για Ταχιάο και η ενόχληση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Ενοχλημένη μαθαίνω ότι είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,48% 16,50 από την πρόσφατη τοποθέτηση του υφυπουργού υποδομών, Νίκου Ταχιάου, σχετικά με την  Εγνατία Οδό.

     Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει η γνωστή σε όλους παροιμία «γλώσσα λανθάνουσα, τα αληθή λέγειν».

    Για να γίνω πιο σαφής, ο Νίκος Ταχιάος όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πορεία της σύμβασης για την Εγνατία Οδό, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης ή αλλαγής χρηματοδότησης για τον οδικό άξονα για τον οποίο η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Egis έχει επιλεγεί από το ΤΑΙΠΕΔ ως προτιμητέος επενδυτής από τον Αύγουστο του 2021, αφήνοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι είχε προηγηθεί κάποια συζήτηση για αναδιαπραγμάτευση της σύμβασης.

    Ωστόσο όπως με διαβεβαίωσαν από την  εταιρεία, ουδέποτε υπήρξε κουβέντα για μείωση του τιμήματος-ρεκόρ του 1,5 δισ. Ευρώ, ούτε συζητήθηκε να γίνει κάποιο haircut.

    Όμως αυτό που θα συμβεί στην πράξη – επιβεβαιώνοντας στην ουσία τον Νίκο Ταχιάο, είναι ότι ότι στην υφιστάμενη σύμβαση υπάρχει ρήτρα που προβλέπει τις αλλαγές στο τίμημα.

    Η ρήτρα αυτή μπαίνει συνήθως σε όλες τις  συμβάσεις παραχώρησης,  προκειμένου το Δημόσιο να έχει τη δυνατότητα σε περίπτωση αύξηση του κόστους δανεισμού,  να αναπροσαρμόσει προς τα κάτω το το τίμημα για τον ανάδοχο.

    Με τον τρόπο αυτό η προσδοκώμενη απόδοση για την ανάδοχη εταιρεία παραμένει σταθερή .

    Μάλιστα, η διαδικασία αυτή γίνεται μέσω μηχανισμού υπολογισμών και δε χρειάζεται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ή να γίνει συζήτηση μεταξύ του αναδόχου και της αναθέτουσας αρχής, δηλαδή του ΤΑΙΠΕΔ.

     

    Δίκιο στο Καζίνο Πάρνηθας δίνει η Επιτροπή Ελέγχου 


    Θέση στον πόλεμο των καζίνο Λουτρακίου – Πάρνηθας που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό παίρνει η Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων.

    Η ΕΕΕΠ αναγνωρίζει ότι σε πολλά ζητήματα που έχουν ανακύψει το δίκιο βρίσκεται με τη μεριά του Καζίνο της Παρνήθας.

    Ωστόσο επιρρίπτει το «μπαλάκι των ευθυνών» για την ανοχή που έχει δείξει η πολιτεία στο Καζίνο Λουτρακίου αναφορικά με τις οφειλές του στο Δημόσιο, στην Κυβέρνηση.

    «Πράγματι δεν επιτρέπεται» η λειτουργία ενός καζίνο με υπέρογκες οφειλές λέει η ΕΕΕΠ, τονίζοντας πως «αυτή είναι μια ηθικού χαρακτήρα αιτίαση».

    Η σχέση των εσόδων από παίγνια των δύο καζίνο κυμαίνεται σε όλη την περίοδο 2014 – 2021 σε 60% για την Πάρνηθα και 40% για το Λουτράκι.

    «Αυτό σημαίνει πως ούτε το καζίνο Λουτρακίου πήρε πελάτες από το καζίνο Πάρνηθας επειδή δεν πλήρωνε φόρους, ούτε ότι το καζίνο Πάρνηθας αντίστοιχα πήρε πελάτες επειδή αυτό ήταν χρηματοοικονομικά υγιές».

    «Θα μπορούσε να υποστηριχθεί πως αν η πολιτεία έκανε το καθήκον της, θα είχε πάρει την άδεια από το καζίνο Λουτρακίου πριν από το 2014, οπότε είχε ήδη καταρρεύσει οικονομικά, ένα μέρος της πελατείας θα κατευθυνόταν στο καζίνο Πάρνηθας.

    Εφόσον όμως η πολιτεία θα έκανε το καθήκον της, θα παραχωρούσε την άδεια το συντομότερο σε νέο επενδυτή, ο οποίος θα ξεκινούσε από μηδενική βάση και θα ήταν πιο ανταγωνιστικός με το καζίνο της Πάρνηθας.

    Αλλά αυτά είναι υποθέσεις», λέει, πηγαίνοντας την ιστορία 10 χρόνια πίσω.

    «Ότι το καζίνο Πάρνηθας έχει δίκιο να διαμαρτύρεται για τη μακροχρόνια λειτουργία του καζίνο Λουτρακίου παρότι χρωστούσε τεράστια ποσά στον ΕΦΚΑ και το δημόσιο, είναι αναμφισβήτητο.

    Για αυτά όμως δεν αποφασίζει η ΕΕΕΠ.

    Αποφασίζει η κυβέρνηση και η Βουλή» και προσθέτει ότι «η ΕΕΕΠ σέβεται το καζίνο Πάρνηθας ως οντότητα, για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανόμενης της ιστορίας του. Απαιτεί όμως τον δέοντα σεβασμό και από την πλευρά της διοίκησής του».

    Με ισχυρή παρουσία στους κλάδους του Real Estate, Finance και M&A και Litigation, πλούσιο νομικό έργο στο Ελληνικό και ιστορία 130 χρόνων, η δικηγορική εταιρία “Αλεξίου-Κοσμόπουλος” ανακοίνωσε τη μετονομασία της σε AKL Law Firm και την αλλαγή της εταιρική της δομής, με νεότερους σε ηλικία  partners να ηγούνται πλέον του σχήματος.

    Ποιοι παρευρέθηκαν στο γκαλά της δικηγορικής εταιρείας ΑKL

    Ελένη Αλεξίου και Αλέξανδρος Κοσμόπουλος, οι managing partners της AKL γιόρτασαν πριν λίγες ημέρες το rebranding της εταιρείας σε ένα εντυπωσιακό event με δυναμικό παρών από προσωπικότητες της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας.

    Από τον Παναγιώτη Πικραμένο, τον Στέργιο Πιτσιόρλα και τον Γιώργο Κώτσηρα μέχρι στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, της Lamda, της Motor Oil, της Mytilineos, του ομίλου Κοπελούζου, του ΤΧΣ και του ΣΕΒ, ο εντυπωσιακός χώρος του Anassa City Events φιλοξένησε το εταιρικό γεγονός, το οποίο περιελάμβανε και μια μουσική έκπληξη για τους καλεσμένους.

    Ο βιρτουόζος Βασίλης Βαρβαρέσος, ο διεθνούς φήμης πιανίστας που έχει προσκληθεί από τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, χάρισε ένα εντυπωσιακό σετ στους παρευρισκόμενους, από τον κλασσικό Μπετόβεν μέχρι το κινηματογραφικό  Star Wars.

    Η κα Νίκη Κεραμέως, οι υφυπουργοί και Αναπληρωτές και οι αρμοδιότητες…

    Περί του Υπουργείου Εσωτερικών και της Υπουργού κας Νίκης Κεραμέως ο λόγος σήμερα, αφού οι αιτιάσεις ξεκινούν από τα ενδότερα του Υπουργείου και εμείς απλώς ρωτάμε για να μάθουμε.

    Στο ΥΠΕΣ λοιπόν, σας θυμίζουμε ότι κάτω από την Υπουργό, υπάρχει ένας Αναπληρωτής Υπουργός ο κ. Θόδωρος Λιβάνιος και δύο Υφυπουργοί, η κα  Βιβή Χαραλαμπογιάννη (γνωστή πλέον και για το δημοσιοποιημένο ειδύλλιό της με το υφυπουργό Οικονομικών Θάνο Πετραλιά) και ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης κος Στάθης Κωνσταντινίδης.

    Μέσα στο Υπουργείο υπάρχουν γκρίνιες ότι η κα Κεραμέως είναι -λένε- υπέρμετρα και αδικαιολόγητα  συγκεντρωτική.

    Παρόλο που οι αρμοδιότητες Αναπληρωτή και υφυπουργών είναι κατανεμημένες, η Υπουργός (για το καθαρά επιστημονικό έργο της οποίας ο wiseman τρέφει εκτίμηση και δεν το κρύβει) «δεν αφήνει να κουνηθεί φύλλο αν δεν ελέγχει τα πάντα με εκνευριστική  λεπτομέρεια».

    Αποτέλεσμα, η άσκηση των αρμοδιοτήτων να γίνεται με ρυθμούς εργασίας Μεξικανού γκάουτσο στην ηλιόλουστη Τσιχουάουα το καταμεσήμερο και οι δράσεις του Υπουργείου να καθυστερούν «μάλλον απελπιστικά, παρόλο που ο Πρωθυπουργός έχει δώσει το σύνθημα των  ταχύτατων μεταρρυθμίσεων κυρίως μετά τις Δημοτικές» όπως λέει ένα από τα τρία πρόσωπα των υπουργικών θώκων.

    Φυσικά δεν σας αποκαλύπτουμε ποιο πρόσωπο αλλά όσοι κυκλοφορούν στο Υπουργείο, το έχουν καταλάβει το πρόσωπο αυτό, από τις φωνές στους διαδρόμους.

    Είναι δεδομένο ότι μετά τις Περιφερειακές-Δημοτικές εκλογές ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιβάλλει (και πολύ ορθά) ένα είδος σιωπητηρίου στους Υπουργούς του ώστε «να μιλούν λίγο και να δουλεύουν πολύ», άλλωστε αρκετά σοβαρά αλλά και μη σοβαρά, ακούστηκαν προεκλογικά.

    Με την κατάσταση αυτή να επικρατεί, εμείς απλώς ρωτάμε: είναι έτσι «κλειδωμένοι» οι συσχετισμοί στο ΥΠΕΣ ώστε η Υπουργός να μην έχει εμπιστοσύνη στους Αναπληρωτές και υφυπουργούς της και ορισμένοι να την ‘δίνουν’ κανονικά όποτε μπορούν;

    Ή μήπως η ίδια φοβάται «τρικλοποδιές» από κάποιο υφιστάμενο πρόσωπο και ελέγχει διεξοδικά ακόμη και τις …άνω τελείες και τα κόμματα στις αποφάσεις; Αν ναι, από πού φοβάται η κα Υπουργός ότι θα έλθει το ‘χτύπημα’;

    Εμείς, πολύ καλοπροαίρετα απλώς ρωτάμε…

    Το Πάρτι

    Κάλεσμα με αφορμή τα γενέθλια του εφοπλιστή Δημήτρη Δαλακούρα διοργάνωσε η σύζυγός του, η πάντα δραστήρια Αρετή Δαλακούρα.

    Καλεσμένοι φίλοι του ζεύγους, ο Γιάννης και η Δήμητρα Κούτσα, ο Πόλυς και η Ρόσμαρι Χατζηιωάννου, ο Παμπος και η Πάολα Βαγιωνή, ο Γιάννης και η Μαλβίνα Σαραντίτη, η Μπέσσυ Λαιμού κλπ.

    Καμπάνες και διαμάντια στο Πριγκιπάτο

    Το απόγευμα της Τετάρτης 18 Οκτωβρίου προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Νίκαιας της Κυανής Ακτής το αεροπλάνο του εφοπλιστή Χατζηϊωάννου της Alassia NewShips Management Inc. , που μετέφερε στη Νότια Γαλλία τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο από την Ισπανία, όπου είχε συναντηθεί με τη Βασιλομήτορα Σοφία και τον Βασιλιά Φίλιππο και αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Salamanca.

    Η υποδοχή στο αεροδρόμιο της Νίκαιας έγινε από τις γαλλικές αρχές με κάθε επισημότητα και με τη συμμετοχή του Έλληνα Πρέσβη στο Παρίσι Δ. Ζεβελάκη.

    Στη συνέχεια ο Πατριάρχης με την ακολουθία του μετέβησαν στο Μονακό, όπου ξεκίνησε το πρόγραμμα της επίσκεψής του στο Πριγκιπάτο.

    Ο λόγος διπλός: Να συναντήσει τον Πρίγκιπα Αλβέρτο, με τον οποίο συνδέονται φιλικά από πολλά χρόνια, και να συζητήσουν για το περιβάλλον και τις πρωτοβουλίες τους, αλλά και ταυτόχρονα για να δει από κοντά την ακμάζουσα ελληνική κοινότητα, που απ’ ό,τι φαίνεται προφέρει σημαντικά στο Πατριαρχείο, σε βαθμό που ο Παναγιότατος να χειροθετήσει όχι έναν, ούτε δύο, αλλά τέσσερις Άρχοντες μαζί!!

    Μετά λοιπόν τη χειροθέτηση σε Άρχοντα του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα, ακολούθησαν τέσσερις νέοι Άρχοντες στο Μονακό, ο δικηγόρος και επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Πριγκιπάτο, Πέτρος Μαχάς, οι επιχειρηματίες Γρηγόρης Στασινόπουλος και Κώστας Τσουβελεκάκης και ο εφοπλιστής Νίκος Β. Χατζηϊωάννου.

    Η επίσκεψη του Πατριάρχη στο Μονακό συνέπεσε με την επίσκεψη της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, η οποία, αν και ακολούθησε δικό της πρόγραμμα συναντήσεων με τον ομόλογό της, τη διοίκηση του οργανισμού τουρισμού του Μονακό και της SBM, μετείχε μετά από πρόσκληση του Αλβέρτου σε περιβαλλοντικό συνέδριο με κύριους ομιλητές τον Πρίγκιπα και τον Πατριάρχη και στο γεύμα που οργανώθηκε προς τιμήν του Πατριάρχη στην κατοικία του Πρωθυπουργού του Πριγκιπάτου.

    Στο γεύμα αυτό μετείχαν ο λεγόμενος και υπουργός εξωτερικών του Φαναρίου, Μητροπολίτης Χαλκηδόνας Εμμανουήλ, ο Μητροπολίτης Γαλλίας Δημήτριος, ο Μητροπολίτης Λήμνου Ιερόθεος, ο Έλληνας Πρέσβης και οι τέσσερεις νέοι Άρχοντες.

    Το πρόγραμμα του Παναγιότατου, εκτός από τις επίσημες συναντήσεις με τον Πρίγκιπα, με τον οποίο τον συνδέει παλιά φιλία, με τον Πρωθυπουργό και με τον Αρχιεπίσκοπο του Μονακό, περιλάμβανε και δείπνο στην κατοικία του Έλληνα Προξένου, επίσημο δείπνο στο Ξενοδοχείο Hermitage με εξέχοντα μέλη της ελληνικής κοινότητας και γεύμα της ελληνικής κοινότητας στο εστιατόριο Cipriani Monte-Carlo, που διοργάνωσε η Πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας και σύζυγος του Κ. Τσουβελεκάκη, Σοφία, μετά την ολοκλήρωση της λειτουργίας στον ορθόδοξο ναό του Πριγκιπάτου.

    Οι Baccarat πολυέλαιοι της Salle Belle Epoque και τα διαμάντια των κυριών της παροικίας, παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειές τους, δεν κατάφεραν να επισκιάσουν την λάμψη της απλότητας του Πατριάρχη, που για μια ακόμη φορά έδωσε το παράδειγμα, τουλάχιστον για όσους μπορούν να το καταλάβουν…

    Νίκος Χατζηιωάννου (πρώτος από αριστερά), Πέτρος Μαχάς (δεύτερος από αριστερά), Πατριάρχης Βαρθολομαίος (στο κέντρο) Κωνσταντίνος Τσουβελεκάκης (τρίτος από δεξιά) και Γρήγορης Στασινόπουλος (δεύτερος από δεξιά)
    Διαμάντια στο Μονακό!!!

    Υψηλές παρουσίες στο γιορτινό event του Κ. Αντωνόπουλου

    Οι γκουρού του management λένε πως ‘’σε κάθε ιστορία επιτυχίας θα βρεις κάποιον που πήρε μια θαρραλέα απόφαση’’.

    Στην προκειμένη περίπτωση αυτός ο κάποιος δεν άλλος από τον Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο. Δημιουργό του ομίλου Ιnspiring Earth, με συμμετοχές σε 15 εταιρείες που έχουν παρουσία σε 20 χώρες και δραστηριοποιούνται στους κλάδους της τεχνολογίας, του gaming, της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού.

    Έχοντας ετήσιο κύκλο εργασιών 270 εκατ. ευρώ.

    Τα 20 χρόνια της Inspiring Earth γιορτάστηκαν με ένα κεφάτο event και after party το βράδυ της Πέμπτης, σε πολυχώρο στο Γκάζι.

    Το πλήθος των προσκεκλημένων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, άκουσαν τον Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο ( ιδρυτικό στέλεχος της Intralot, επί 22 χρόνια CEO και νυν Αντιπρόεδρο της εταιρείας) όπως επίσης και τον γιό του Φίλιππο να εξιστορούν τα επιτεύγματα του οικογενειακού ομίλου.

    Ανάμεσα στους παριστάμενους στη γιορτινή εκδήλωση ήταν και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Συμμαθητής του Αντωνόπουλου και με συνδετικό τους κρίκο την Ηλεία, όπου ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος εξελέγη βουλευτής με τη Ν.Δ. στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου.

    Μεταξύ των πολλών άλλων παρόντες ήταν οι Ντίνος Κόκκαλης, Νίκος Καραμούζης,  Απόστολος Ταμβακάκης, Πέτρος Σουρέτης, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Σοφία Ευφραίμογλου, αλλά και αρκετοί ξένοι συνεργάτες του Ομίλου Inspiring Earth.

     

    Στρέβλωση στις μετοχές

    Φίλοι αναγνώστες, ενίοτε και πάντως όχι σπάνια, στο χρηματιστήριο δημιουργούνται στρεβλώσεις υπερτίμησης και υποτίμησης.

    Μια κραυγαλέα περίπτωση υποτίμησης, κατά την άποψη των ειδικών, είναι ΤΩΡΑ η μετοχή της Aegean.

    Θεωρούμε σκόπιμο να σας θυμίσουμε ότι η Aegean όχι μόνο επιβίωσε από την κρίση του covid που ήταν τα αεροπλάνα της καθηλωμένα αλλά βγήκε και κερδισμένη.

    Το ίδιο και με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Τώρα όμως λόγω της επικείμενης ανάφλεξης στην Γάζα, η επενδυτική κοινότητα βρίσκεται σε παροξυσμό.

    Κάθε μέρα οι Έλληνες επενδυτές ξεφορτώνονται την μετοχή της Aegean  ΑΡΑΙΓ -0,98% 12,14 λες και υπάρχει covid.

    Δεν μπορεί κανείς πλέον να σκεφτεί ότι η Aegean, όπως λέει και η διαφήμισή της, αντί να πετάει σε 165 προορισμούς θα πετάει σε 160. Το πλήγμα το οποίο θα υποστεί από μια γενική ανάφλεξη μπορεί να το καλύψει.

    Την αγορά του Ισραήλ την διαγράφουμε.

    Το ίδιο και της Αιγύπτου και της Βηρυτού και της Ιορδανίας.

    Τα αεροπλάνα πχ που θα πετούσαν εκεί, μπορούν να πάνε σε άλλους προορισμούς για να καλύψουν το χαμένο κενό.

    Το πραγματικό μεγάλο στοίχημα για την Aegean είναι πως θα κινηθεί η ελληνική αγορά.

    Ανδρεάδης: Καλή εικόνα του τουρισμού

    Πρόσφατα ο CEO του ομίλου SANI/IKOS και επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ κος Ανδρέας Ανδρεάδης, έδωσε μια πρώτη εικόνα για τα αναμενόμενα του 2024.

    Συγκεκριμένα τόνισε: “Δεν βλέπω μείωση στο luxury τουρισμό για το 2024. Εμείς έχουμε ήδη προπωλήσει το 20% για το 2024.

    Ακόμα δεν βλέπω για την σεζόν του 2024 πρόβλημα στην ζήτηση”.

    Το ελληνικό τουριστικό προϊόν, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να βγει κερδισμένο από την κρίση στην Μέση Ανατολή.

    Άρα τελικά, κάθε εμπόδιο για καλό για την Aegean.

    Φίλοι αναγνώστες, για να καταλάβετε σε τι παροξυσμό βρίσκονται οι επενδυτές, δεν έχουν καθόλου αίσθηση σε τι κεφαλαιοποίηση πουλάνε την Aegean.

    Με κλείσιμο Παρασκευής στα 9.80€, η Aegean κοστίζει 883.63 εκ ευρώ.

    Προσέξτε τώρα φίλοι αναγνώστες γιατί θα σας έρθει σκοτοδίνη.

    AEGEAN: Τα νούμερα

    Με στοιχεία 30/06/2023 η Aegean έχει συνολικά ταμειακά διαθέσιμα 726.2 εκ ευρώ. Δηλαδή το 82.18% της κεφαλαιοποίησης είναι σε μετρητά.

    Το πράγμα όμως γίνεται ακόμα καλύτερο. Οι συνολικές της τραπεζικές υποχρεώσεις είναι στα 222 εκ ευρώ μόνο.

    Άρα έχει καθαρό ταμείο (χωρίς τις χρηματοδοτικές μισθώσεις) της τάξης των 504.2 εκ ευρώ. Δηλαδή το 57.06% της κεφαλαιοποίησής της.

    Όπως ήδη πολύ καλά γνωρίζετε, ο Wiseman έχει τεράστιο πάθος με τις ελεύθερες ταμειακές ροές. Είναι το Α και το Ω που κοιτάει σε μια εταιρεία.

    Με στοιχεία 30/06/2023 η Aegean είχε καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες της τάξης των 341.46 εκ ευρώ από 257.66 εκ ευρώ που είχε στις 30/06/2022.

    Οι αγορές ενσώματων παγίων στοιχείων με 30/06/2023 ήταν της τάξης των 72.82 εκ ευρώ.

    Δηλαδή, η Aegean παρήγαγε στο Α’ εξάμηνο του 2023 268.64 εκ ευρώ ελεύθερες ταμειακές ροές από 210.14 εκ ευρώ που παρήγαγε στα Α’ εξάμηνο 2022. Κανονικό ΑΤΜ δηλαδή η Aegean.

    Αυτή την στιγμή η Aegean λοιπόν με στοιχεία Α’ εξαμήνου 2023 έχει την υψηλότερη απόδοση ταμειακών ροών σε όλο το ελληνικό χρηματιστήριο η οποία είναι στο 30.4%.

    Με τόσα μετρητά να κάθονται στον ισολογισμό της και με τόσο υψηλές ελεύθερες ταμειακές ροές, αυτό κάνει την Aegean  αυτή τη στιγμή να είναι μακράν ο Νο 1 στόχος για εξαγορά και εξηγούμαστε.

    Προσέξτε τώρα, εάν αύριο υποθετικά έρθει η BC Partners και κάνει πρόταση εξαγοράς για την Aegean στα 11€, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διαθέτει 991.83 εκ ευρώ για το 100% της Aegean.

    Προσέξτε τώρα, η Aegean έχει καθαρό ταμείο 504.2 εκ ευρώ (χωρίς τις χρηματοδοτικές μισθώσεις).

    Άρα αυτό σημαίνει ότι η BC Partners μπορεί να επιστρέψει πίσω αυτά τα λεφτά στον εαυτό της.

    Έτσι θα της λείπουν μόνο 487.63 εκ ευρώ για να ολοκληρώσει την εξαγορά.

    Όμως, με ελεύθερες ταμειακές ροές της τάξης των 268.64 εκ ευρώ που έβγαλε ήδη η Aegean το Α’ εξάμηνο 2023, χρειάζεται 2 χρόνια μόνο η BC Partners για να ξεχρεώσει την εξαγορά.

    Με αυτά τα δεδομένα, η περίπτωση της Aegean  είναι κλασσικό case study επιθετικής εξαγοράς.

    Το μόνο πρόβλημα είναι οι υποχρεώσεις από μισθώσεις που θα έχει η Aegean της τάξης των 889.5 εκ ευρώ αλλά αυτές οι πληρωμές βγαίνουν από την λειτουργία των αεροπλάνων, δηλαδή δεν χρειάζονται να πληρωθούν άμεσα.

    AEGEAN: Τα κέρδη

    Τα αεροπλάνα πετάνε και βγάζουν κέρδη της τάξης των 171.5 εκ ευρώ.

    Αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή κάποιος μεγάλος παίκτης μπορεί να την πέσει στην Aegean και να την εξαγοράσει για πλάκα με το ίδιο της το τεράστιο ταμείο και με τις ίδιες της πολύ υψηλές ελεύθερες ταμειακές ροές.

    Για να καταλάβετε σε τι παράκρουση βρίσκονται οι Έλληνες επενδυτές, πουλάνε τώρα την Aegean με ένα EV/EBITDA 2023e = 3.37 και με εκτιμώμενα κέρδη για το 2023 τα 171.5 εκ ευρώ, την πουλάνε με ένα P/E 2023e = 5.15.

    Ενώ από την άλλη, αγοράζουν πχ την εταιρεία πληροφορικής Entersoft, και καλά κάνουν οι άνθρωποι, με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA 2023e = 12.44 και με ένα P/E 2023e = 18.28. Είπαμε, το ακριβό γίνεται ακριβότερο και το φθηνό φθηνότερο.

    Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή την στιγμή που μιλάμε η Aegean έχει έναν από τους υγιέστερους ισολογισμούς αεροπορικών σε όλο τον κόσμο.

    Είναι η πεμπτουσία της μηχανής παραγωγής μετρητών και η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε τιμή ευκαιρίας.

    Οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει στην κεφαλαιοποίηση των 883 εκ ευρώ μια γενική σύρραξη στην Γάζα.

    Μη σας παραξενέψει λοιπόν με το που ξεκινήσει η επίθεση στην Γάζα, η μετοχή της Aegean να ανέβει.

    Έτσι είναι το χρηματιστήριο, προεξοφλητικός μηχανισμός. Φίλοι αναγνώστες, τα αεροπλάνα της Aegean δεν θα είναι καθηλωμένα αλλά θα πετάνε σε 160 προορισμούς αν όχι σε 165.

    Αυτοί που πουλάνε Aegean στα 9.80€ πρέπει να γνωρίζουν ότι η Aegean έχει σ’ αυτή την τιμή μια απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών Α’ εξαμήνου της τάξης του 30.4%, μακράν την υψηλότερη σε όλο το ελληνικό χρηματιστήριο και παίζει με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA 2023e = 3.37 και με ένα προσδοκώμενο P/E 2023e = 5.15.

    Εάν δεν είναι αυτή η πεμπτουσία της υποτίμησης τότε τι είναι;

    Οι αναλυτές και οι ειδικοί πιστεύουν ακράδαντα ότι είναι θέμα χρόνου και μόνο, ειδικά σε αυτή την κεφαλαιοποίηση, να την βάλουν στο στόχαστρο ξένες μεγάλες αεροπορικές πχ Lufthansa, Air France/KLM ή ακόμα και η Emirates.

    Αυτή την στιγμή οι αριθμοδείκτες της Aegean σε σύγκριση με τα παγκόσμια κλαδικά και γενικά δεδομένα, φωνάζουν πόσο βαθιά υποτιμημένη είναι η μετοχή της.

    Όμως, λόγω της συγκυρίας θέλει υπομονή και επιμονή.

    QUIZ

    Και μια που αναφερθήκαμε στην ωραία ατμόσφαιρα των ελληνικών υπουργείων να σας βάλω ένα quiz για μυημένους.

    Ποιος επιτυχημένος – κατά την προηγούμενη θητεία του υπουργός – δεν έχει συναντηθεί ακόμη με  τους γενικούς διευθυντές του «νέου» του υπουργείου.

    Το «νέου» μέσα σε πολλά εισαγωγικά μια που έχουν μεσολαβήσει σχεδόν πέντε μήνες από την ημέρα που ανέλαβε το νέου του χαρτοφυλάκιο του.

    Παρά ταύτα όπως μου μετέφεραν τις προάλλες συνάντησε τυχαία στον προθάλαμο του υπουργικού του γραφείου, πασίγνωστη λόγω της ευαίσθητης θέσης που κατέχει  (στους υπαλλήλους του εν λόγων υπουργείου τουλάχιστον) γενική διευθύντρια, την οποία όχι μόνο δεν αναγνώρισε, αλλά στη συνέχεια προσπαθούσε να πληροφορηθεί από τους παριστάμενους ποια ήταν η επισκέπτρια.

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.