• ΑΓΟΡΕΣ

    Big deal Alpha-Unicredit: Τι θα κάνει η Reggeborgh που κατέχει το 9,1% των μετοχών της Alpha

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χένρι Χόλτερμαν (Reggeborgh), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Andrea Orcel (Unicredit)

    Χένρι Χόλτερμαν (Reggeborgh), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Andrea Orcel (Unicredit)


    Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που αλλάζει ο μετοχικός χάρτης δύο εκ των κορυφαίων συστημικών τραπεζών της χώρας και του Χρηματιστηρίου, της Alpha Bank και της Εθνικής.

    Μέσα στο επόμενο 20ήμερο αναμένεται να αποφασίσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) επί της πρότασης που υπέβαλε η Unicredit για την εξαγορά του 9% που κατέχει στην Alpha.

    Το εντυπωσιακό της πρότασης κι αυτό που ικανοποιεί πλήρως την αγορά είναι ότι η μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα και εκ των μεγαλύτερων της Ευρώπης (14η σε assets και 11η σε κεφαλαιοποίηση με 40 δισ. ευρώ), είτε εγκρίνει την πρόταση το ΤΧΣ είτε όχι, είναι αποφασισμένη να κινηθεί μέσα από την αγορά για να αποκτήσει τουλάχιστον το 5% ή 106 εκατ. κομμάτια εντός διετίας.

    Αυτό και μόνο συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης, στην τράπεζα, την Alpha, το management του Βασίλη Ψάλτη και την ελληνική οικονομία που κατά την S&P θα συνεχίσει να αναπτύσσεται 2,5% και το 2024.

    Έλληνες διαχειριστές σχολίαζαν ότι όταν φανούν στο χρηματιστηριακό ταμπλό οι προθέσεις της ιταλικής τράπεζας, η εικόνα της αγοράς θα αλλάξει ραγδαία.

    Πέρα από τις πληροφορίες που ακούγονται για το τίμημα (μεταξύ 1,35 και 1,43 ευρώ ανά μετοχή), η μετοχή της Alpha ενισχύεται 27% από την αρχή του χρόνου και το λιγότερο που, μπορεί να δοθεί ως premium σύμφωνα με όσα εκτιμούν οι ίδιες πηγές είναι πάνω από 10% με ιδανική τιμή κάτω από 1,40 ευρώ (1,38 ευρώ).

    Προς το παρόν ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος  είναι η Reggeborgh Invest B.V., που, επισήμως εμφανίζεται με 5,158%. 

    Όμως απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες του  mononews.gr αναφέρουν ότι η ολλανδική εταιρεία ελέγχει συνολικά το 9,1%.

    Το, δε, ποσοστό του Τζον Πόλσον έχει μειωθεί κάτω από 5%, που σημαίνει ότι επισήμως δεν είναι ανιχνεύσιμο.

    Στις αρχές του μήνα η συμπεριφορά της μετοχής της Alpha, είναι αλήθεια ότι είχε προβληματίσει την αγορά, η οποία διατηρείτο από τις 26/9 κάτω από το 1,30 ευρώ.

    Ο όγκος των πωλήσεων και η πίεση που εκδηλωνόταν κάτω από τη ζώνη των 1,25 ευρώ παρέπεμπε σε μεγάλο πωλητή, που πολλοί από την αγορά απέδιδαν σε μεγαλομέτοχο στην τράπεζα.

    Σημειωτέον ότι ο Αμερικανός  fund manager εμφανίζεται να έχει μειώσει τη συμμετοχή του πριν από ένα χρόνο..

    Από την άλλη, η πλευρά της Reggeborgh όπως αναφέρουν πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα εκφράζουν την ικανοποίησή τους από την εξέλιξη αυτή, αφού η τιμή της μετοχής αναμένεται να πάρει αξία από τη στιγμή που το παρόν στη μετοχική σύνθεση θα δώσει μία μεγάλη και αναγνωρισμένη ευρωπαϊκή τράπεζα.

    Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι «δεν υπάρχει πρόθεση του Ολλανδικού ομίλου να μπει ως σφήνα στην πρόταση της ιταλικής τράπεζας, δημιουργώντας ένα χρηματιστηριακό παιχνίδι χωρίς αντίκρισμα».

    Δεν είναι τυχαίο ότι προ ημερών, σε εκδήλωση της Alpha ΑΕΔΑΚ στο Χρηματιστήριο, με αφορμή τη συμπλήρωση 15 ετών από τη διαπραγμάτευση του ETF της Alpha Bank, ο Διευθύνων Σύμβουλός της, κ. Παναγιώτης Αντωνόπουλος, στο πλαίσιο της διεύρυνσης του προϊόντος έκανε λόγο, χωρίς να θέλει να πει πολλά, για το ότι «υπάρχουν επαφές να αναλάβει μεγάλος ξένος οίκος το  market making, προκειμένου να έρθουν εισροές από το εξωτερικό».

     Ποιον να εννοούσε άραγε;

     Διαβάστε επίσης:

    Euroxx για Alpha Bank: Πώς είδε τη συμφωνία με UniCredit – Τα οφέλη για τις δύο πλευρές

    UBS: Τι αναφέρει για τις συμφωνίες UniCredit-Alpha Bank σε Ελλάδα και Ρουμανία

    Από 1,35 έως 1,46 ανά μετοχή η προσφορά της Unicredit για το 9% της Alpha Bank. Άνοδος 1,06% για τη μετοχή της Ιταλικής Τράπεζας



    ΣΧΟΛΙΑ