• ΥΓΕΙΑ

    Χιονίστρες: Τι είναι και γιατί θέλουν προσοχή

    • NewsRoom


    Οι χιονίστρες είναι μια επώδυνη φλεγμονή των μικρών αιμοφόρων αγγείων στο δέρμα, που συμβαίνει επειδή αυτό εκτίθεται επανειλημμένα στο κρύο. Μπορεί να προκαλέσουν κνησμό, κόκκινες κηλίδες, οίδημα και φουσκάλες στα χέρια και τα πόδια.

    Συνήθως εξαφανίζονται από μόνες τους μετά από μία έως τρεις εβδομάδες, ειδικά αν ο καιρός αρχίσει να ζεσταίνει. Μπορεί, ωστόσο, να παρουσιάζουν υποτροπές, εποχιακά, για πολλά χρόνια. Η θεραπεία περιλαμβάνει την προστασία από το κρύο και τη χρήση λοσιόν, για την καταπράυνση των συμπτωμάτων.

    Οι χιονίστρες συνήθως δεν οδηγούν σε μόνιμη βλάβη. Όμως, είναι μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

    Η καλύτερη αντιμετώπιση για τις χιονίστρες είναι να αποφευχθεί εξαρχής η ανάπτυξή τους με τον περιορισμό της έκθεσης στο κρύο και με την κάλυψη του δέρματος όταν εκτίθεται σε κρύο αέρα

    Τα συμπτώματα των χιονίστρων μπορεί να περιλαμβάνουν:

    • Μικρές περιοχές στο δέρμα που γίνονται κόκκινες και σας προκαλούν φαγούρα. Συνήθως αυτές είναι στα άκρα σας, δηλαδή στα πόδια ή τα χέρια σας
    • Πιθανές φουσκάλες ή δερματικά έλκη
    • Οίδημα στο δέρμα σας
    • Αίσθημα “καψίματος” στο δέρμα σας
    • Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος από κόκκινο σε σκούρο μπλε, οι οποίες συνοδεύονται από πόνο

    Πότε να απευθυνθείτε σε ειδικό

    Οι χιονίστρες συνήθως επουλώνονται από μόνες τους. Αναζητήστε ιατρική φροντίδα για να περιορίσετε τις όποιες επιπλοκές, αν ο πόνος είναι ασυνήθιστα σοβαρός, αν υποψιάζεστε ότι υπάρχει μόλυνση ή αν τα συμπτώματά σας δεν βελτιώνονται μετά από μία έως δύο εβδομάδες. Εάν έχετε διαβήτη ή προβλήματα στο κυκλοφορικό, η επούλωση μπορεί να είναι δυσκολότερη. Να είστε προσεκτικοί και να αναζητήσετε άμεσα τη γνώμη του γιατρού σας.

    Αιτίες

    Κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς προκαλεί τις χιονίστρες. Μπορεί να είναι μία μη φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στο κρύο, που ακολουθείται από επαναθέρμανση. Η επαναθέρμανση του κρύου δέρματος μπορεί να κάνει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα να διογκωθούν πιο γρήγορα από ό,τι τα κοντινά μεγαλύτερα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό προκαλεί μια «συμφόρηση» και διαρροή αίματος σε κοντινούς ιστούς.

    Παράγοντες κινδύνου

    Οι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για χιονίστρες περιλαμβάνουν:

    • Ρούχα που είναι σφιχτά ή αφήνουν το δέρμα εκτεθειμένο στο κρύο. Αν φοράτε εφαρμοστά ρούχα και παπούτσια στο κρύο, ο υγρός καιρός μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς. Και το δέρμα που είναι εκτεθειμένο σε κρύο και υγρασία είναι πιο πιθανό να αναπτύξει χιονίστρες.
    • Το φύλο. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν χιονίστρες σε σύγκριση με τα παιδιά και τους άνδρες.
    • Το βάρος. Οι άνθρωποι που ζυγίζουν περίπου 20% λιγότερο από ό,τι αναλογεί στο ύψος τους έχουν αυξημένο κίνδυνο.
    • Περιβάλλον και εποχή του χρόνου. Οι χιονίστρες είναι λιγότερο πιθανό να συμβούν σε ψυχρότερες και ξηρότερες περιοχές αφού οι συνθήκες διαβίωσης και τα ρούχα που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις περιοχές είναι πιο προστατευτικά από το κρύο. Ο κίνδυνος για χιονίστρες είναι υψηλότερος, αν ζείτε σε περιοχή με υψηλά επίπεδα υγρασίας και κρύο, αλλά όχι πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι μια πάθηση που παρατηρείται συχνότερα από το Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο.
    • Κακή κυκλοφορία αίματος. Τα άτομα με κακή κυκλοφορία αίματος τείνουν να είναι πιο ευαίσθητα στην πάθηση χιονίστρες.
    • Νόσος του Raynaud. Άτομα με νόσο του Raynaud είναι πιο επιρρεπή σε χιονίστρες.

    Επιπλοκές

    Οι χιονίστρες μπορεί να έχουν επιπλοκές εάν το δέρμα έχει εμφανίσει φουσκάλες, καθώς υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης ελκών και μολύνσεων. Πέραν του ότι είναι επώδυνες, αυτές οι λοιμώξεις είναι δυνητικά απειλητικές για τη ζωή, αν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Απευθυνθείτε σε γιατρό αν υποψιάζεστε ότι έχετε μόλυνση.

    Θεραπεία

    Η πρώτη γραμμή θεραπείας περιλαμβάνει γενικά μέτρα, προκειμένου να διατηρηθούν τα χέρια και τα πόδια ζεστά και στεγνά, όπως η διατήρηση του εσωτερικού περιβάλλοντος ζεστού και στεγνού, η χρήση γαντιών και καλτσών και η αλλαγή τους όταν χρειάζεται.

    Εάν δεν υποχωρήσουν με τα παραπάνω μέτρα, ο γιατρός μπορεί να συστήσει  συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως:

    • Τοπικά κορτικοστεροειδή. Μια αλοιφή με 0,1% τριαμκινολόνη εφαρμόζεται στην πάσχουσα περιοχή.
    • Φάρμακα για την πίεση. Μια ουσία κατά της αρτηριακής πίεσης, που ονομάζεται νιφεδιπίνη, μπορεί να σας βοηθήσει να ανοίξουν καλύτερα τα αιμοφόρα αγγεία.

    Πηγή: Mayo Clinic

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έρευνα σοκ: Κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο από την ηλικία των 25 ετών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καρδιακή ανεπάρκεια: Τα δυσδιάκριτα συμπτώματα που πρέπει να αναγνωρίσετε

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καρκίνος της παιδικής ηλικίας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη δεύτερη αιτία θανάτου στα παιδιά



    ΣΧΟΛΙΑ