• Top Stories

    Έρευνα σοκ: Κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο από την ηλικία των 25 ετών


    Μια νέα μελέτη, που διεξήχθη σε 195 χώρες, καταδεικνύει ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να «χτυπήσει» ακόμα και σε νεαρές ηλικίες  και αναδεικνύει την ανάγκη για ενημέρωση σχετικά με την πρόληψη πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι μέχρι πρότινος εθεωρείτο.

    Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, διαπίστωσαν ότι το ¼ του παγκόσμιου πληθυσμού άνω των 25 ετών βρίσκεται σε κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο,  ποσοστό  που αυξήθηκε από 23% το 1990 στο 25% το 2016.

    Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου κατά τη διάρκεια της ζωής για τα άτομα ηλικίας 25 ετών το 2016 κυμάνθηκε από 8% έως 39%, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους.

    Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αξιολόγησε τον κίνδυνο σε άτομα κάτω των 45 ετών,  ηλικία η οποία ετίθετο ως «ορόσημο» για την έναρξη του σχετικού κινδύνου στις προγενέστερες μελέτες.

    Η διαφορά μεταξύ των περιοχών με το χαμηλότερο κίνδυνο – Αφρική νοτίως της Σαχάρας – και αυτών  με τον υψηλότερο – στην Ανατολική Ασία και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη- ήταν πενταπλάσια.

    Ωστόσο, ο υψηλότερος κίνδυνος μεταξύ των χωρών που εξετάστηκαν καταγράφηκε στην Κίνα, με το ποσοστό να ανέρχεται περίπου στο 40%.

    Συνολικά, δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ του κινδύνου που διέτρεχαν οι άνδρες και οι γυναίκες.

    «Είναι επιτακτική ανάγκη οι γιατροί να προειδοποιήσουν τους ασθενείς τους για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων αγγειακών παθήσεων σε προηγούμενα στάδια της ζωής τους», δήλωσε ο Δρ Γκρέγκορυ Ροθ, επίκουρος καθηγητής Επιστημών Μετρήσεων Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

    Για τη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε στοιχεία από την Global Burden of Disease Study – η οποία μετρά τη θνησιμότητα λόγω ασθενειών, τραυματισμών και παραγόντων κινδύνου.

    Οι συγγραφείς επικεντρώθηκαν στα πρώτα εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία είτε ήταν ισχαιμικά (όταν ένα αιμοφόρο αγγείο που οδηγεί στον εγκέφαλο παρεμποδίζεται), είτε αιμορραγικά (όταν διαρραγεί ένα εξασθενημένο αιμοφόρο αγγείο).

    Η μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των γεωγραφικών τοποθεσιών.

    Οι τρεις περιοχές με τον υψηλότερο κίνδυνο ήταν η Ανατολική Ασία (38,8%), η Κεντρική Ευρώπη (31,7%) και η Ανατολική Ευρώπη (31,6%).

    Mετά την Κίνα, η οποία βρέθηκε να διατρέχει το μεγαλύτερο συνολικά κίνδυνο, ακολούθησαν χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ( Λετονία, Ρουμανία, Μαυροβούνιο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη).

    Οι μόνες χώρες με ποσοστό κινδύνου κάτω του 11% ήταν στην υποσαχάρια Αφρική, όπου κατά μέσο όρο το ποσοστό ανήλθε στο 11,8%.

    «Ο χαμηλότερος κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά τη διάρκεια της ζωής στην υποσαχάρια Αφρική δεν αντιπροσωπεύει απαραιτήτως χαμηλότερη συχνότητα ή αποτελεσματικότερες στρατηγικές πρόληψης και θεραπείας. Αντιθέτως, οι άνθρωποι απλώς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν πρώτα από μια άλλη αιτία», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Δρ Roth.

    Επεσήμανε δε ότι τα ευρήματα αυτά αποτελούν απόδειξη ότι οι γιατροί πρέπει να αρχίζουν νωρίτερα να συζητούν με τους ασθενείς τους τις αλλαγές που πρέπει να κάνουν στον τρόπο ζωής τους προκειμένου να περιορίσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, συμπεριλαμβανομένης της υγιεινής διατροφής, της τακτικής άσκησης και της αποφυγής του καπνίσματος και του αλκοόλ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καρδιαγγειακά: Άγνοια για τα «βασικά» αποκαλύπτει διεθνής έρευνα
     
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς ένα μικρόβιο μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα ή εγκεφαλικό
     
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εγκεφαλικό επεισόδιο: Νιώσε τον παλμό και πρόλαβέ το



    ΣΧΟΛΙΑ