• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Όλα τα μέτρα για τους εργαζόμενους που φέρνει το νέο lockdown

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Το Σεπτέμβριο η ψήφιση του νέου κεφαλαιοποιητικού επικουρικού ταμείου

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Στην επαναφορά των μέτρων που τέθηκαν για πρώτη φορά σε εφαρμογή τον προηγούμενο Μάρτιο προχωράει η κυβέρνηση μετά το κλείσιμο των σχολείων και του λιανεμπορίου στην Αττική.

    Για τους εργαζόμενους ενεργοποιείται εκ νέου η άδεια ειδικού από αύριο Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου και έως το τέλος του μήνα, καθώς κλείνουν για 2,5 εβδομάδες παιδικοί σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια.

     Παράλληλα, οι εργοδότες θα πρέπει να προχωρήσουν στην υποβολή στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που θα τεθούν από την Πέμπτη σε αναστολή λόγω του καθολικού lock down.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, η προαναγγελία των δηλώσεων θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται. Η τηλεργασία θα παραμείνει υποχρεωτική για το 50% των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, παρά το γεγονός ότι στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε και η αύξηση του ποσοστού στο 70%.

    Πέρα από την αναστολή των συμβάσεων εργασίας για κλειστές επιχειρήσεις και πληττόμενες, σε εφαρμογή παραμένει και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, το οποίο θα παραμείνει ενεργό όσο διαρκεί η πανδημία του κορονοϊού.

    Τις ανακοινώσεις για τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας θα κάνει η Γενική Γραμματέας Άννα Στρατινάκη.

    Άδεια ειδικού σκοπού

    Άδεια ειδικού σκοπού μπορούν να πάρουν οι εργαζόμενοι γονείς λόγω της αναστολής λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων από την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2021.

    Η άδεια ειδικού σκοπού έχει διάρκεια κατ’ ελάχιστον τριών ημερών, την οποία ακολουθεί στη συνέχεια η χορήγηση μίας ημέρας κανονικής άδειας, σχήμα το οποίο επαναλαμβάνεται κυκλικά για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι τη λήξη του έκτακτου και προσωρινού μέτρου.

    Η χρήση  της άδειας ειδικού σκοπού δύναται να γίνει είτε από τον έναν γονέα εξ ολοκλήρου είτε και από τους δύο, εφόσον μοιραστούν μεταξύ τους διαστήματα αυτής, ενώ δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονα χρήση της και από τους δύο.

    Δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού είναι οι φυσικοί, θετοί ή ανάδοχοι γονείς (εργαζόμενοι) παιδιών, εφόσον τα παιδιά:

    – είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς,

    – φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο),

    Πλέον μπορεί να γίνει χρήση της άδειας αναψυχής του 2021 και γι’ αυτό δεν υπάρχει το πρόβλημα του Νοεμβρίου, όταν οι εργαζόμενοι γονείς που είχαν εξαντλήσει τις ημέρες της κανονικής τους άδειας κλήθηκαν να δηλώσουν οποιαδήποτε άλλη άδεια δικαιούνταν, όπως παρακολούθησης σχολικής επίδοσης, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών κλπ.

    Εάν και οι δυο γονείς είναι υπάλληλοι ιδιωτικού ή Δημόσιου τομέα λαμβάνει την ειδική άδεια είτε ο ένας αποκλειστικά είτε την μοιράζονται σε διαφορετικά διαστήματα, υποβάλλοντας υπεύθυνες δηλώσεις στον εργοδότη. Εάν ο ένας είναι μισθωτός και ο άλλος ελεύθερος επαγγελματίας, τότε την άδεια δικαιούται μόνο ο μισθωτός. Αν εργάζεται μόνο ο ένας γονέας, τότε δεν δικαιούται την άδεια, παρά μόνο αν ο άλλος νοσηλεύεται ή νοσεί από κορονοϊό ή είναι άτομο με αναπηρία. Η άδεια μπορεί να χορηγηθεί και τμηματικά, ενώ δεν την δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς σε επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολή.

    Οι εργαζόμενοι που αιτούνται την άδεια προσκομίζουν στους εργοδότες τους σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Η άδεια ειδικού σκοπού μπορεί να χορηγηθεί και τμηματικά, εφόσον εξυπηρετούνται οι ανάγκες του εργαζομένου.

    Η εξ αποστάσεως εργασία και η χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού μπορούν να λειτουργήσουν συνδυαστικά με τρόπο ώστε και τα δύο μέρη, εργαζόμενοι γονείς και εργοδότες, να μπορούν να αντεπεξέλθουν στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορωνοϊού.

    Τηλεργασία

    Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου ισχύει ήδη η εφαρμογή της τηλεργασίας για το 50% των εργαζομένων που μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως. Η δυνατότητα του εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο, από την ατομική σύμβαση, τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας έχει παραταθεί παρατείνεται μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2021.

    Έτσι όλες οι επιχειρήσεις της χώρας οφείλουν να προαναγγείλουν στο σύστημα «Εργάνη» την τηλεργασία πριν την έναρξή της με το Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού» για την δήλωση της εξ αποστάσεως εργασίας. Όλες οι επιχειρήσεις που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας υποχρεούνται έως 28/2/2021 να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζομένους τους, σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών. Όσοι δεν εφαρμόσουν το μέτρο κινδυνεύουν με πρόστιμο 3.000 ευρώ.

    Οι εργοδότες μπορούν να εναλλάσσουν τους μισθωτούς σε υποχρεωτική τηλεργασία, π.χ. ανά εβδομάδα, ανά 15ήμερο κ.ο.κ. Σε αυτή την περίπτωση παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να τροποποιούν το Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού», ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της επιχείρησης.

    Το σύστημα της υποχρεωτικής τηλεργασίας εφαρμόζεται υποχρεωτικά μόνο στις περιπτώσεις όπου η εργασία μπορεί να παρασχεθεί από τους εργαζόμενους εξ αποστάσεως σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που μπορούν να απασχοληθούν με το σύστημα αυτό. Το μέτρο της τηλεργασίας αναμένεται να παραταθεί και τον Μάρτιο με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα.

    ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα παρατεθεί έως το τέλος Μαρτίου, προκειμένου να ενισχυθούν οικονομικά οι εργαζόμενοι, να διασφαλιστούν οι ασφαλιστικές τους εισφορές και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους. Το πρόγραμμα θα παραμείνει ενεργό και θα παρατείνεται όσο διαρκεί η πανδημία του κορονοϊού. Οι βασικές ρήτρες του προγράμματος δεν αλλάζουν, δηλαδή ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να μειώνει έως και 50% το ωράριο εργασίας των μισθωτών του και το κράτος έρχεται να αναπληρώσει το 60% του μισθού που χάνεται. Οι ασφαλιστικές εισφορές (εργοδοτικές και εργατικές) καλύπτονται στο 100%, ενώ ως κριτήριο ένταξης παραμένει η μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 20%.

    Διαβάστε επίσης

    Παράταση της τηλεργασίας μέχρι 28 Φεβρουαρίου

    Παράταση έως τέλος Φεβρουαρίου των μέτρων στήριξης για τις ευπαθείς ομάδες

    Μητσοτάκης για εκκρεμείς συντάξεις: Δεν θα φεισθούμε πόρων – Θα στηρίξουμε τον ΕΦΚΑ με κάθε τρόπο



    ΣΧΟΛΙΑ