• Οικονομία

    Μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ – Ολοκληρώνεται μετά από 2 χρόνια η στήριξη επιχειρήσεων και πάνω από 38.000 εργαζομένων το μήνα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης


    Τίτλοι τέλους για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ πέφτουν σήμερα μετά από δυο χρόνια στήριξης χιλιάδων επιχειρήσεων και έως και 40.000 εργαζομένων το μήνα κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορονοιού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ξεκαθάρισαν στο «Mononews» ότι το πρόγραμμα ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ ολοκληρώθηκε, ενώ το κονδύλι που έχει διατεθεί από τον Ιούνιο του 2020 έως και σήμερα φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ.

    Έως το τέλος του 2021 είχαν διατεθεί 150 εκατ. ευρώ και προστέθηκαν 30 εκατ. ευρώ για την επέκταση του προγράμματος έως το τέλος Μαρτίου, για να ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών και νέα παράταση έως το τέλος Μαίου με την επιδότηση να φτάνει τα 7- 7,5 εκατ. ευρώ το μήνα επιπλέον. Σχεδόν κάθε μήνα στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ εντάσσονταν περίπου 25.000-38.000 εργαζόμενοι.

    Το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» που «τρέχει» από τον Ιούνιο του 2020 αναδείχθηκε σε σημαντικό εργαλείο στήριξης της απασχόλησης κατά την περίοδο της πανδημίας, ενισχύοντας το εισόδημα των εργαζομένων και ανακουφίζοντας παράλληλα τις επιχειρήσεις από ένα σημαντικό μέρος του μισθολογικού κόστους.
    Αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος, υπενθυμίζεται ότι ο εργοδότης μπορεί να περιορίσει το χρόνο εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσεως εργασίας. Για το χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, ο κρατικός προϋπολογισμός ενισχύει τον ίδιο τον εργαζόμενο, καλύπτοντας το 60% της αμοιβής (μέχρι ενός συγκεκριμένου ύψους) που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό. Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

    Ο Μηχανισμός εφαρμόζεται και σε εποχιακά εργαζόμενους με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, σε επιχειρήσεις -εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων, εποχικής λειτουργίας.

    Απελευθέρωση απολύσεων

    Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που παρέμεναν στο Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» δεν είχαν το δικαίωμα να προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονταν σε αυτόν μόνο κατά την περίοδο επιδότησης.

    Οι εν λόγω εργαζόμενοι με την έξοδο τους από τον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα έρθουν αντιμέτωποι ακόμη και με την απόλυση όπως μας εξηγεί ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος καθώς “με την κατάργηση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ στο τέλος Μαΐου, πλήττονται με ευθύ και άμεσο τρόπο οι επιχειρήσεις ως προς την επιδότησή τους από το κράτος, αλλά και οι εργαζόμενοι ενώ προκύπτουν νέα οικονομικά προβλήματα για επιχειρήσεις και εργαζόμενους λόγω του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία”.

    Όπως εξηγεί το τέλος του Συν-ΕΡΓΑΣΙΑ σε συνδυασμό με την εκτόξευση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε απελευθέρωση των απολύσεων, μείωση μισθών και μοιραία σε αύξηση του ποσοστού της ανεργίας. «Πλέον δεν υπάρχει κανένα απολύτως μέτρο προστασίας, από αυτά που ίσχυαν κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού μέσω του έκτακτου εργατικού δίκαιου που εφαρμόστηκε. Ο κορονοϊός παραμένει σε συνδυασμό με την νέα οικονομική κρίση λόγω της εκτόξευσης του κόστους ενέργειας και η προστασία εξαφανίζεται», αναφέρει ο κ. Καρούζος.
    Επίδομα αδείας

    Η αναλογία του επιδόματος αδείας ανέρχεται, για κάθε μήνα ένταξης των εργαζομένων στο Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, σε 1/25 επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας των δικαιούχων εργαζομένων.

    Συνεπώς, για τον υπολογισμό σε ετήσια βάση του ποσού που καταβάλλεται σε κάθε εργαζόμενο, λαμβάνεται υπόψη το χρονικό διάστημα υπαγωγής του στον μηχανισμό και τα καταβαλλόμενα ποσά της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας. Άρα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων από επιχειρήσεις – εργοδότες για όλους τους μήνες του χρόνου, για να λάβουν την αναλογία του επιδόματος αδείας το προσεχές διάστημα.

    Διαβάστε επίσης

    Μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Οι νέοι όροι μέχρι τέλος Μαΐου



    ΣΧΟΛΙΑ