• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Fed: Νέα μείωση στο επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης

    • NewsRoom
    Jerome Powell, Fed

    Jerome Powell, Fed


    Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να μειώσει για δεύτερη φορά μέσα στο 2019 το βασικό επιτόκιο, στο εύρος του 1,75% – 2%,  σε μια προσπάθεια να προστατέψει την αμερικανική οικονομία από την παγκόσμια επιβράδυνση, χωρίς ωστόσο να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα για τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής.

    Η απόφαση ελήφθη με 7 ψήφους υπέρ και 3 κατά. Πρόκειται για τη δεύτερη μείωση επιτοκίου εντός του 2019, και πάλι, όπως και τον Ιούλιο, με τρεις αξιωματούχους να διαφοροποιούνται και να τάσσονται κατά της περαιτέρω μείωσης.

    Παράλληλα, η Fed διεύρυνε το spread ανάμεσα στο επιτόκιο που πληρώνει στις τράπεζες για την πλεονάζουσα ρευστότητα και του επιπέδου στο οποίο βρίσκεται το βασικό επιτόκιο, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στις αγορές χρήματος και την ανάγκασαν να παρέμβει με ενέσεις ρευστότητας.

    Το επιτόκιο καθορίζει το ποσό του τόκου που οι τράπεζες κερδίζουν από την πλεονάζουσα ρευστότητα που διακρατούν στην κεντρική τράπεζα.

    Από την απόφαση να μειωθούν τα επιτόκια σε ποσοστό 2% έως 2,25% τον Ιούλιο, αυτό που ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, χαρακτήρισε τότε προσαρμογή «στο μέσον του κύκλου», τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ εμφανίστηκαν μικτά, οδηγώντας σε έναν βαθύ διχασμό μεταξύ των αξιωματούχων της Fed ως προς την μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

    Ο πρόεδρος Trump έχει επανειλημμένα επικρίνει τη νομισματική πολιτική της Fed, υποστηρίζοντας ότι για να βοηθήσει στην τόνωση της αμερικανικής οικονομίας, τα επιτόκια θα πρέπει να μηδενιστούν ή και να λάβουν αρνητικό πρόσημο. Το σενάριο αρνητικών επιτοκίων – το οποίο ήδη αποτελεί πραγματικότητα σε Ευρώπη και Ιαπωνία – δίνει στους δανειολήπτες πλεονέκτημα έναντι των δανειστών και στην πραγματικότητα σημαίνει φόρο επί των τραπεζικών καταθέσεων.



    ΣΧΟΛΙΑ