• Οικονομία

    Τζερόμ Πάουελ: Έτοιμη να παράσχει περισσότερα μέτρα στήριξης η Fed

    • NewsRoom
    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED

    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED


    Έτοιμη να παράσχει περισσότερα μέτρα στήριξης στην αμερικανική οικονομία είναι η Fed σε περίπτωση που πληγεί από την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση που επιδεινώνεται το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος άνοιξε το ετήσιο συνέδριο της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ στο Jackson Hole.

    Ο Πάουελ δεν προχώρησε σε μια ξεκάθαρη προαναγγελία για μια πιο επιθετική νομισματική πολιτική χαλάρωσης. Αντίθετα, προειδοποίησε πως «επί της αρχής», ο,τιδήποτε επηρεάζει τις προοπτικές της απασχόλησης και του πληθωρισμού θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τη σωστή στάση της νομισματική πολιτικής και αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αβεβαιότητα για την εμπορική πολιτική.

    «Δεν υπάρχουν, ωστόσο, πρόσφατα προηγούμενα για την ενδεδειγμένη απάντηση πολιτικής στην υφιστάμενη κατάσταση. Επιπλέον, ενώ η νομισματική πολιτικής είναι ένα ισχυρό εργαλείο το οποίο εργάζεται για τη στήριξη της καταναλωτικής δαπάνης, των επιχειρηματικών επενδύσεων και της δημόσιας εμπιστοσύνης, δεν μπορεί να παράσχει ένα οριστικό εγχειρίδιο κανόνων για το διεθνές εμπόριο», είπε.

    Για τον Πάουελ, η Fed θα  πρέπει «να εξετάσει προσεκτικά αυτά που θα μπορούσαν να είναι παροδικά γεγονότα, να εστιάσει στο πώς οι εξελίξεις στο εμπόριο επηρεάζουν τις προοπτικές και να προσαρμόσει τις πολιτικές για να προωθήσει τους στόχους της».

    Αναφορικά με την κόντρα του με τον Ντόναλντ Τραμ και τις πιέσεις του δεύτερου για πιο επιθετική πολιτική μειώσεις επιτοκίων ο Πάουελ έστειλε μια ηχηρή προειδοποίηση για τους κινδύνους που απορρέουν από την εμπορική πολιτική της κυβέρνησης. «Έχουμε μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση τυπικών μακροοικονομικών εξελίξεων στο πλαίσιο χάραξης πολιτικών», είπε. “«Αλλά η ένταξη της αβεβαιότητα για την εμπορική πολιτική σε αυτό το πλαίσιο είναι μια νέα πρόκληση».



    ΣΧΟΛΙΑ