• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Στα €534 ευρώ, αντί των €800, τον Δεκέμβριο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Γιάννης Βρούτσης


    Στα 125 ευρώ ανέρχεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού που θα λάβουν οι εργαζόμενοι για τις πρώτες 7 μέρες του Δεκεμβρίου, καθώς οι συμβάσεις απασχόλησής τους θα παραμείνουν σε αναστολή, εξαιτίας της παράτασης του δεύτερου lockdown.

    Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα υπολογιστεί με βάση την αποζημίωση των 534 ευρώ κι όχι με βάση τα 800 ευρώ που ισχύει για τον Νοέμβριο. Το οικονομικό επιτελείο είχε εξ αρχής ξεκαθαρίσει ότι η αυξημένη αποζημίωση ισχύει μόνο για τον τρέχοντα μήνα.

    Όπως επισήμανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, για την περίπτωση των εργαζομένων του Δεκεμβρίου, δηλαδή για τις μέχρι στιγμής 7 ημέρες που θα είναι κλειστές οι επιχειρήσεις με κρατική εντολή τα χρήματα της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα καταβληθούν εντός Δεκεμβρίου, ενώ οι επιχειρήσεις θα κληθούν να υποβάλλουν εκ νέου υπεύθυνες δηλώσεις.

    Σε ό,τι αφορά τις πληττόμενες επιχειρήσεις βάση ΚΑΔ οι δηλώσεις εργοδοτών και εργαζομένων ολοκληρώνονται στις 7 Δεκεμβρίου για τον Νοέμβριο και θα υποβάλλουν ξανά υπεύθυνες δηλώσεις στο supportemployees.services.gov.gr για τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ για τις πληττόμενες του Νοεμβρίου θα γίνει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

    Η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον μήνα Δεκέμβριο δηλαδή για τις 7 ημέρες που συνεχίζεται το lockdown ανέρχεται στα 125 ευρώ, δηλαδή 18 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής με βάση το ποσό των 534 ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ αφορούσε αποκλειστικά τον Νοέμβριο και όχι άλλο μήνα παρά την παράταση του lockdown. Το μέτρο αυτό καλύπτει όλους τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 4 Νοεμβρίου. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού μόνο του Νοεμβρίου υπολογίζεται αναλογικά με βάση τις ημερολογιακές (και όχι τις εργάσιμες) ημέρες της αναστολής και με ποσό αναφοράς τα 26,66 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής. Ωστόσο για τις ημέρες αναστολής του Δεκεμβρίου η αποζημίωση ειδικού σκοπού υπολογίζεται στα 534 ευρώ, δηλαδή 18 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.

    Οι επιχειρήσεις θα κληθούν να υποβάλλουν εκ νέου υποβολή υπεύθυνης δήλωσης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ supportemployees.services.gov.gr για την υποβολή των δηλώσεων για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τον Δεκέμβριο. Οι εργαζόμενοι στις κλειστές επιχειρήσεις δεν χρειάζεται να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση παρά μόνο σε πε΄ριπτωση που δεν έχουν τεθεί σε αναστολή στο παρελθόν.

    Παράλληλα αν ένας εργαζόμενος έχει παράλληλη απασχόληση σε έναν εργοδότη κλειστό με κρατική εντολή και σε έναν πληττόμενο, θα πληρωθεί την ειδική αποζημίωση που δικαιούται με τον πληττόμενο. Επίσης αν ένας εργαζόμενος έχει δυο εργοδότες, που είναι κλειστοί και οι δυο με κρατική εντολή και τον έχουν θέσει σε αναστολή και οι δύο, αλλά για διαφορετικά χρονικά διαστήματα, λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο. Σε περίπτωση επικάλυψης, η ημέρα υπολογίζεται μόνο μια φορά.

    Αν ένας εργαζόμενος έχει πάνω από έναν εργοδότη και δεν τον έχει θέσει σε αναστολή ο εργοδότης στον οποίο εργάζεται με πλήρη απασχόληση, δεν είναι δικαιούχος αποζημίωσης. Συνεπώς, ο εργαζόμενος χάνει επίδομα 800 ευρώ για μια περιστασιακή εργασία, εφόσον από την εργασία του με πλήρες ωράριο δεν είναι σε αναστολή.

    Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις έχουν τεθεί σε αναστολή κατά το παρελθόν δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», παρά μόνο στην περίπτωση που επιθυμούν να τροποποιήσουν μισθώματα ή ΙΒΑΝ. Δήλωση δεν απαιτείται ακόμη και όταν δεν είναι ο ίδιος εργοδότης που θέτει τη σύμβαση εργασίας τους σε αναστολή κατά τον Νοέμβριο. Μόνο οι εργαζόμενοι που τίθενται για πρώτη φορά σε αναστολή, υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση στο «Εργάνη» μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη τους.

    Ακόμη, εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί με το πρόγραμμα 6μηνης επιδότησης εισφορών για την δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας, μπορούν να τεθούν σε αναστολή μόνο αν η επιχείρηση είναι κλειστή με κρατική εντολή. Αν η επιχείρηση πλήττεται βάσει ΚΑΔ ο μισθωτός δεν μπορεί να τεθεί σε αναστολή.

    Αν μια επιχείρηση είχε ήδη υποβάλλει αίτηση (α΄ φάση) για τον Μηχανισμό «Συν-Εργασία» και επιθυμεί να ακυρώσει την ένταξη ώστε να θέσει τους ίδιους εργαζόμενους σε αναστολή, πρέπει να τροποποιήσει με ορθή επανάληψη την δήλωσή της.

    Διαβάστε επίσης:

    Ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων για τις αναστολές Νοεμβρίου – Οι ΚΑΔ που μπαίνουν σε αναστολή

    Πότε θα καταβληθεί η αποζημίωση των €800 για τον Νοέμβριο- Πόσο κόβεται το Δώρο Χριστουγέννων – Μέχρι πότε θα καταβληθεί

    Σταϊκούρας: Πιστώθηκαν €700,3 εκ. της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 – Οι 10 ΚΑΔ με τον μεγαλύτερο αριθμό ωφελουμένων

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ