Οικονομία & Επιχειρήσεις

Πότε θα καταβληθεί η αποζημίωση των €800 για τον Νοέμβριο- Πόσο κόβεται το Δώρο Χριστουγέννων – Μέχρι πότε θα καταβληθεί

WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


Στις 27 Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ σε περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, οι συμβάσεις των οποίων βρίσκονται σε αναστολή λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού.

Πρώτοι θα λάβουν ημερήσια αποζημίωση 26,66 ευρώ για κάθε ημέρα που τέθηκαν σε αναστολή οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή με την αποπληρωμή να ολοκληρώνεται έως τις 3 Δεκεμβρίου, ενώ οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε επιχειρήσεις που πλήττονται βάση ΚΑΔ θα λάβουν αποζημίωση έως το τέλος Δεκεμβρίου με το οικονομικό επιτελείο να καταβάλει προσπάθεια να αποπληρωθούν πριν τις 21 του επόμενου μήνα.

Αύριο, Τρίτη 24 Νοεμβρίου, είναι η τελευταία ημέρα της 10ήμερης προθεσμίας που έχει δώσει το υπουργείο Εργασίας για να ολοκληρωθούν οι δηλώσεις των κλειστών επιχειρήσεων. Το χρονοδιάγραμμα ήταν εξαρχής σφιχτό, ώστε να ξεκινήσουν νωρίτερα οι πληρωμές των αποζημιώσεων του Νοεμβρίου.

Το «Mononews» παραθέτει 15 ερωτήσεις- απαντήσεις για όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν 600.000 επιχειρήσεις- εργοδότες σχετικά με την υποβολή των αναστολών Νοεμβρίου, τι πρέπει να κάνουν με τη σειρά τους οι εργαζόμενοι, πότε και ποιος θα καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων, αλλά και ποιοι θα λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Ο οδηγός συντάχθηκε με την συνδρομή του δικηγόρου Γιάννη Καρούζου.

Ο δικηγόρος- εργατολόγος Γιάννης Καρούζος
 1. Μέχρι πότε πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις για τις αναστολές συμβάσεων Νοεμβρίου;

Για τις κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή οι δηλώσεις πρέπει να έχουν υποβληθεί έως 24 Νοεμβρίου, ενώ για τις πληττόμενες έως τις 7 Δεκεμβρίου.

 1. Πότε θα ξεκινήσει η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ για το Νοέμβριο;

Για τις κλειστές επιχειρήσεις οι πληρωμές θα ξεκινήσουν από τις 27 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου, ενώ για τις πληττόμενες οι αποπληρωμή θα γίνει έως το τέλος Δεκεμβρίου, με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να αναφέρει ότι μπορεί να καταβληθούν μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

 1. Τι ποσά αποζημίωσης θα εισπράξουν οι εργαζόμενοι;

Το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού υπολογίζεται με βάση των αριθμό των ημερών που τέθηκε ένας εργαζόμενος σε αναστολή με ημερήσια αποζημίωση 26,66 ευρώ. Ολόκληρη την αποζημίωση των 800 ευρώ θα εισπράξουν οι εργαζόμενοι σε 5 κλάδους (τουρισμό, μεταφορές, εστίαση, αθλητισμό πολιτισμό) και οι εργαζόμενοι στους νομούς Κοζάνη, Καστοριά, Ροδόπη, Ιωάννινα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες που βρίσκονταν σε αναστολή από την 1η Νοεμβρίου.

Αποζημίωση 746,5 ευρώ θα λάβουν οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή για 28 ημέρες από τις 3 Νοεμβρίου, ενώ αποζημίωση 640 ευρώ για 24 ημέρες αναστολής από τις 7 Νοεμβρίου και μετά. Αποζημίωση 586,5 ευρώ θα λάβουν οι εργαζόμενοι σε δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής, τα οποία έκλεισαν με εντολή δημόσιας αρχής στις 9 Νοεμβρίου.

 1. Μπορούν οι εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» να τεθούν σε αναστολή;

Οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας, μπορούν να τεθούν σε αναστολή, μόνο εφόσον ο εργοδότης προβεί πρώτα σε ορθή επανάληψη της δήλωσης α φάσης για την ένταξη τους στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Δεδομένου ότι υπάρχουν αποκλειστικές προθεσμίες για την υποβολή των αναστολών συμβάσεων εργασίας για τον μήνα Νοέμβριο, νοείται ότι μια κλειστή επιχείρηση πρέπει να προβεί σε ορθή επανάληψη της α΄ φάσης ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέχρι και τις 24 Νοεμβρίου, καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων αναστολών για τις κλειστές επιχειρήσεις.

Στην περίπτωση πληττόμενης επιχείρησης, επισημαίνεται ότι η προθεσμία υποβολής ορθής επανάληψης της α’ φάσης ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ είναι μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, ενώ η καταληκτική ημερομηνία υποβολών δηλώσεων αναστολών γι’ αυτές τις επιχειρήσεις στις 7 Δεκεμβρίου.

 1. Πότε ο εργαζόμενος υποχρεούται να κάνει αίτηση για να λάβει την αποζημίωση ειδικού σκοπού;

Αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα κάνουν μόνο οι εργαζόμενοι που δεν έχουν τεθεί μέχρι σήμερα ποτέ σε αναστολή. Σε διαφορετική περίπτωση τα στοιχεία είναι ήδη καταχωρημένα.

 1. Τι γίνεται σε περίπτωση που στο παρελθόν ο εργαζόμενος ήταν σε αναστολή, αλλά πλέον έχει αλλάξει εργοδότη;

Και σε αυτή την περίπτωση, που ο εργαζόμενος είχε δηλωθεί σε αναστολή της σύμβασης εργασίας του πχ τον Απρίλιο, πλην όμως από διαφορετικό εργοδότη, δεν απαιτείται να προβεί σε νέα δήλωση – αποδοχής της αναστολής.

 1. Μια επιχείρηση στις αρχές Νοεμβρίου χαρακτηρίζονταν ως πληττόμενη, ενώ στα μέσα του ίδιου μήνα έκλεισε με κρατική εντολή. Πως θα δηλωθεί στο πληροφοριακό σύστημα;

Οι επιχειρήσεις- εργοδότες θα πρέπει να προσέξουν, καθώς είναι απαραίτητο να προβούν σε δύο δηλώσεις στο ΠΣ Εργάνη. Συγκεκριμένα, η επιχείρηση θα υποβάλλει μια δήλωση ως πληττόμενη επιχείρηση για όσο χρονικό διάστημα είχε χαρακτηριστεί με αυτό τον όρο (πχ από 1 Νοεμβρίου έως 7 Νοεμβρίου) και στη συνέχεια, θα υποβάλλει δεύτερη ξεχωριστή δήλωση ως κλειστή επιχείρηση για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα (από 8 έως 30 Νοεμβρίου).

 1. Τι συμβαίνει όταν η επιχείρηση απασχολεί εργαζομένους σε διαφορετικούς ΚΑΔ, με αποτέλεσμα μέρος αυτών να εντάσσονται στους πληττόμενους και άλλοι στις κλειστές επιχειρήσεις;

Ο ΚΑΔ επιλέγεται από τη διαθέσιμη λίστα επιλογής. Στην εν λόγω λίστα εμφανίζεται το σύνολο των ΚΑΔ της επιχείρησης που έχουν δηλωθεί στο TAXIS με αύξουσα ταξινόμηση. Στην περίπτωση όπου υπάρχουν εργαζόμενοι στην επιχείρηση που υπάγονται σε διαφορετικούς ΚΑΔ, υποβάλλονται ξεχωριστές δηλώσεις, για κάθε ΚΑΔ.

 1. Μπορούν οι επιδοτούμενοι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν από την 1η Οκτωβρίου μέσω του Προγράμματος των 100.000 να μπουν σε αναστολή;

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι μπορούν να μπουν σε αναστολή μόνο εάν η επιχείρηση που απασχολούνται έκλεισε με κρατική εντολή. Οι συμβάσεις εργασίας τους παρατείνονται για ισόχρονο χρονικό διάστημα με αυτό της αναστολής, όταν και εφόσον επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις αυτές. Αντίθετα δεν μπορούν να μπουν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας επιδοτούμενων εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται βάσει ΚΑΔ.

 1. Πως θα υπολογιστεί το Δώρο Χριστουγέννων;

Το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους θα υπολογιστεί βάσει του πραγματικού καταβαλλόμενου μισθού και θα καταβληθεί από τις επιχειρήσεις-εργοδότες στις 21/12 σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι θα πάρουν μειωμένο δώρο, καθώς θα υπολογιστεί με βάση τους μήνες που οι εργαζόμενοι έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού είτε με 534 ευρώ, είτε με 800 ευρώ.

Η αναλογία του δώρου που αντιστοιχεί στις μέρες κατά τις οποίες η σύμβαση των εργαζομένων ήταν σε αναστολή ή οι εργαζόμενοι είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα καταβληθεί από το κράτος απευθείας στους εργαζόμενους μέσω του «Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ».

 1. Τι γίνεται σε περίπτωση που ο εργαζόμενος δεν έχει λάβει την ετήσια άδεια του;

Η ετήσια κανονική άδεια των εργαζομένων μπορεί να μεταφερθεί στο επόμενο έτος. Εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή από το Μάρτιο του 2020 και συνεχίζουν να τελούν σε αναστολή αδιαλείπτως ή τίθενται σε αναστολή ανά διαστήματα μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020 μπορούν να μεταφέρουν το σύνολο ή το υπόλοιπο της ετήσιας κανονικής άδειας του έτους 2020, στο επόμενο έτος και συγκεκριμένα έως την 30η Ιουνίου 2021.

 1. Είμαι γονέας υπάλληλος και το παιδί μου βρίσκεται στο σπίτι δικαιούμαι άδεια;

Οι γονείς υπάλληλοι που έχουν τέκνα, μαθητές έως την Γ’ γυμνασίου, δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού, προκειμένου να φροντίσουν και να επιβλέψουν τα ανήλικα τέκνα τους. Η άδεια ειδικού σκοπού δεν μπορεί να είναι λιγότερη από 4 ημέρες, εκ των οποίων η μία θα συμπληρώνεται από την κανονική άδεια του υπαλλήλου. Υπενθυμίζεται ότι την άδεια ειδικού σκοπού τη δικαιούται μόνο ο ένας από τους δύο γονείς. Επιπλέον, για τη χορήγηση της άδειας απαιτείται η προσκόμιση κοινής υπεύθυνης δήλωσης των γονέων, στην οποία θα βεβαιώνεται ότι και οι δύο είναι υπάλληλοι ή ο ένας από τους δύο ιδιωτικός υπάλληλος καθώς και ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση αυτής. Η χορήγηση της εν λόγω άδειας είναι δεσμευτική για την υπηρεσία, η οποία δεν μπορεί να την αρνηθεί.

 1. Δεν έχω υπόλοιπο κανονικής αδείας, δικαιούμαι άδεια ειδικού σκοπού;

Αν ο υπάλληλος δεν έχει υπόλοιπο κανονικής αδείας, τότε κατ’ εξαίρεση ο υπάλληλος μπορεί να συμπληρώσει την άδεια ειδικού σκοπού με οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια, πλην της αναρρωτικής, χωρίς να απαιτείται να συντρέχουν οι προϋποθέσεις αυτής (πχ άδεια σχολικής επίβλεψης).

 1. Ποιοι θα λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση;

Οι πολίτες που διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχιας και τα ευάλωτα νοικοκυριά που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Συγκεκριμένα θα το λάβουν 482.335 ωφελούμενο, εκ των 256.562 ευάλωτα νοικοκυριά.

 1. Τι ποσό θα λάβουν;

Στις 30 Δεκεμβρίου οι δικαιούχοι θα λάβουν διπλάσιο επίδομα. Για μονοπρόσωπα νοικοκυριά λαμβάνουν 200 ευρώ και για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος προσαυξάνεται το ποσό κατά 100 ευρώ, ενώ για κάθε ανήλικο η προσαύξηση είναι 50 ευρώ. Η πληρωμή θα γίνει κατά το ήμισυ στην προπληρώμη κάρτα και το υπόλοιπο σε μετρητά.

Για παράδειγμα νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ, με την καταβολή του Δεκεμβρίου θα λάβει 600 ευρώ

Για παράδειγμα νοικοκυριό με 3 ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 450 ευρώ. Με την καταβολή του Δεκεμβρίου θα λάβει 900 ευρώ.ΣΧΟΛΙΑ