• Architecture & Design

    Back to the future: Μεταμόρφωση διαμερίσματος στο Κολωνάκι

    Διαμέρισμα σε ιστορικό κτίριο στο Κολωνάκι


    Η μεταμόρφωση ενός ιστορικού διαμερίσματος στο Κολωνάκι με την υπογραφή των 4K Architects + Studio Τaf.

    Το διαμέρισμα των 145 τ.μ. βρίσκεται σε κτίριο του 1964, το οποίο σχεδίασε αρχικά ο αρχιτέκτονας Εμμανουήλ Βουρέκας (1907-92 / γνωστός, μεταξύ άλλων και για το Ξενοδοχείο Hilton). Το κτίριο βρίσκεται στην κεντρική περιοχή του Κολωνακίου με βορειοανατολικό προσανατολισμό και θέα στο ξενοδοχείο Hilton και το πάρκο Ευαγγελισμού.

    Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τους κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου, ο τρόπος οργάνωσης των όψεων της εισόδου και η σύγχρονη αίσθηση σχεδιασμού ήταν σημεία αναφοράς.

    Όπως ζητήθηκε, στόχος ήταν η δημιουργία ενός πλήρως ανακαινισμένου χώρου που θα ανταποκρίνεται στον σύγχρονο τρόπο ζωής και θα ικανοποιεί τις στεγαστικές ανάγκες των κατοίκων, εξ ου και η απουσία πολλαπλών υποδιαιρέσεων και η δημιουργία ενιαίου χώρου με κουζίνα.

    Η νέα κάτοψη επιτρέπει στο φυσικό φως να ρέει στο διαμέρισμα, επιτρέπει τον εγκάρσιο αερισμό και προσφέρει μια ορισμένη ευελιξία, όσον αφορά τη χωρική οργάνωση, σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων.

    Το διαμέρισμα αποτελείται από ένα ενιαίο σαλόνι, δύο υπνοδωμάτια με ιδιωτικό μπάνιο, wc επισκεπτών και αποθήκη.

    Αναμφίβολα, το ξύλο είναι το κυρίαρχο υλικό, όπως φαίνεται στο δρύινο πάτωμα που έχει τοποθετηθεί σε όλα τα δωμάτια, όσο και στα έπιπλα από ξύλο καρυδιάς που κοσμούν ολόκληρο το χώρο.

    ABOUT THE ARCHITECTS

    Η Studiotaf ιδρύθηκε το 2019 από τον Αντώνη Τζώρτζη.

    Εκτός από την αρχιτεκτονική πρακτική, η 4k Architects (η οποία ιδρύθηκε το 2013) διοργάνωσε και εγκαινίασε το «Arch Points» το 2016, μια μοναδική εκδήλωση που αναδεικνύει σημεία αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος στην Αθήνα και συνδέει νέους Έλληνες αρχιτέκτονες με το κοινό.

    Τα σημερινά μέλη της ομάδας είναι η Θάλεια Νινιού, η Γεωργία Πουλοπούλου και η Δέσποινα Βουτέρη.

    Το στούντιο στεγάζεται στον πρώην χώρο εργασίας του Κωνσταντίνου Δεκαβάλλα, αρχιτέκτονα και ομότιμου καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Συμμετέχει ως σύμβουλος σε πολλά έργα, υποστηρίζοντας το σύγχρονο όραμα της ομάδας με τις γνώσεις και την εμπειρία του.

    Architecture & Interior design: 4K architects + Studio Τaf
    Associated architect: Sotiropoulos Dimitris
    Construction: Stepsis
    Photography: Alina Lefa
    Furniture, lighting, accessories: Myran Scandinavian Design

    Διαβάστε επίσης:

    Σκαρφαλωμένο σε ένα βράχο στην Κάρπαθο

    Ένας νέος θρύλος: Semele στην Τήνο

    Μεξικό ή Σαλαμίνα;

    Ένας Αμαζόνιος στο Κολωνάκι – Έκθεση της Χριστίνας Λάππα



    ΣΧΟΛΙΑ