• Πολιτισμός

    Ένας Αμαζόνιος στο Κολωνάκι – Έκθεση της Χριστίνας Λάππα

    Η ζωγράφος Χριστίνα Λάππα


    Ένας κόσμος πολύχρωμος γεννημένος μέσα απ΄τη φύση στην απόλυτη έκρηξή της, όπως είναι η φύση στον Αμαζόνιο μόλις εγκαταστάθηκε στην οδό Χάρητος στο Κολωνάκι. Στην γκαλερί  CL Art Gallery Athens, μια ανάσα από τον λόφο του Λυκαβηττού η Χριστίνα Λάππα φέρνει στις καλλιτεχνικές της αποσκευές χρώμα και αίσθημα από τη Νότια Αμερική και τον μεγαλύτερο ποταμό της Γης, τα τροπικά δάση του και τον απίστευτο πλούτο του σε βλάστηση.

    Στην καινούργια καλλιτεχνική αίθουσα της Χάρητος έτσι, μας υποδέχεται ένας υπόγειος, γενναιόδωρος σε χρώμα, εύφορος κήπος αισθητικών απολαύσεων, που παροτρύνουν τον επισκέπτη σε μια εκ νέου ατένιση του κόσμου, μέσα από μια «διονυσιακή», πρωτογενή ματιά.

     Γεννημένη στη Βενεζουέλα, η Χριστίνα Λάππα και αφού χάρηκε την παιδική της  ηλικία στην αντιπέρα όχθη του Ατλαντικού την παιδική της  ηλικία -«μόνη πατρίδα είναι τα παιδικά μας χρόνια», όπως δηλώνει- έχει κρατήσει από την Λατινική Αμερική την έμπνευση για καλλιτεχνική δημιουργία. Διαμορφώνοντας έτσι, το εικαστικό της λεξιλόγιο    πολύ πριν θητεύσει στα ρεύματα και στις θεωρίες της ευρωπαϊκής τέχνης.

    Έργο της Χριστίνας Λάππα από την έκθεση «Ο Αμαζόνιος της οδού Χάρητος»

    Ένας υπαρκτός παράδεισος

    Στα έργα της η ζωγράφος  ξετυλίγει εικόνες γύρω από την πυκνή ζούγκλα, όπου τα έντονα χρώματα και η σχηματοποιημένη παράθεση φόρμας με τις πυκνές φυλλωσιές, τις αέρινες φιγούρες, τους ορμητικούς καταρράκτες που ξεχειλίζουν από χρώμα, γίνονται σελίδες από ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο που παραπέμπει στον εξωτισμό του Γκογκέν.

    Έργο της Χριστίνας Λάππα από την έκθεση «Ο Αμαζόνιος της οδού Χάρητος»

    Κυρίαρχη παρουσία στο έργο της όμως, αναδεικνύεται η γυναίκα του Αμαζονίου σαν μούσα, που την εμπνέει και ανανεώνει τη διάθεσή της για ζωή. Πρόκειται άλλωστε για έναν παράδεισο, όχι χαμένο, αλλά υπαρκτό, που μέσα σε αυτόν οχυρώθηκε η ζωγράφος και ποτέ δεν εγκατέλειψε.

    Η Χριστίνα Λάππα αναζητεί τα κορεσμένα χρώματα της ζούγκλας κι έτσι τα μεταφέρει στο τελάρο της. Ο επισκέπτης θα βρει ένα παιχνίδι διακοσμητικής απλότητας, που συνδυάζει ανεπιτήδευτα την αντισυμβατική διάταξη της σύνθεσης και την οργάνωση με βάση το χρώμα και την αίσθηση της ισορροπίας. Ένα παιχνίδι μυθοπλασίας και ονείρου, μια ανάμνηση εμπειριών και περιπέτειας, μια ανασκόπηση φαντασιακού παρελθόντος και χρωματισμένης αίσθησης του παρόντος.

    Έργο της Χριστίνας Λάππα από την έκθεση «Ο Αμαζόνιος της οδού Χάρητος»

    Η χαμένη φυσικότητα

    Έχοντας το μοναδικό προνόμιο να ταξιδεύει κάθε φορά που ζωγραφίζει και να μοιράζεται τις εξορμήσεις της, η καλλιτέχνιδα προσφέρει απλόχερα και γενναιόδωρα σ΄ όλους τους «αταξίδευτους», μια δόση εξωτισμού, μέσα από ένα πανηγύρι χρωμάτων, μεταπλάθοντας ένα σκηνικό της φύσης σε γεγονός της τέχνης.

    Πρόκειται για έναν κόσμο γεμάτο εντάσεις, χρωματικά και σχεδιαστικά, σε μια προσπάθεια να ξαναβρεί η τέχνη τη χαμένη της «φυσικότητα», αλλά και το χαμένο της «περιβάλλον» μέσα σε αυτό, που ορίζει σήμερα ο ψηφιακός κόσμος.

    Έργο της Χριστίνας Λάππα από την έκθεση «Ο Αμαζόνιος της οδού Χάρητος»

    Έτσι και η ζωγραφική της Λάππα είναι συνυφασμένη με την επιθυμία συνεχούς απόδρασης σε τόπους ανοίκειους και αμόλυντους ακόμη από το πνεύμα του δυτικού κόσμου. Εκεί στρέφει το βλέμμα μας και σμιλεύει την καλλιτεχνική της συνείδηση, αναζητώντας αρχέγονους δρόμους.

    Info:

    CL Art Gallery Athens: Χάρητος 10, Κολωνάκι

    Έκθεση: «Ο Αμαζόνιος της οδού Χάρητος»

    Διαβάστε επίσης

    Μεγάλο αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη – Οι ηχητικές Οδύσσειες του σπουδαίου δημιουργού

    Το Σπίτι των Κυμάτων, ένα αρχιτεκτονικό θαύμα για 49,5 εκατ. δολάρια

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου



    ΣΧΟΛΙΑ