• Architecture & Design

    Σκαρφαλωμένο σε ένα βράχο στην Κάρπαθο

    Μια brutal κατοικία στην Κάρπαθο


    Το αρχιτεκτονικό γραφείο των ΟΟΑΚ παρέδωσε μια υπέροχα brutal κατοικία – που αγκαλιάζει το δραματικό τοπίο της Καρπάθου.

    Μετά από δεκάδες ταξίδια στην Ελλάδα, εξαιτίας της λατρείας τους για το windsurf, ένα ζευγάρι Γαλλο-Σουηδών με έδρα το Παρίσι βρήκε επιτέλους το location των ονείρων του στο νησί της Κάρπαθου. Η αναζήτηση για την τέλεια τοποθεσία ήταν μεγάλη, αλλά από τη στιγμή που είδαν αυτό το καταπληκτικό ακίνητο, ήξεραν πως είχαν βρει αυτό που θα έμελλε να είναι το σπίτι τους: ένα δραματικό οικόπεδο με ανοιχτή θέα στο Αιγαίο Πέλαγος και άμεση θέα στους windsurfers στην παραλία του Αφιάρτη.

    Το αδάμαστο και δραματικό τοπίο ήταν η αφετηρία του σχεδιασμού. Κάθε ανθρωπογενής αλλαγή θα ήταν ορατή σε αυτό το μοναδικό οικόπεδο με τους οδοντωτούς, ανάγλυφους βράχους που κατεβαίνουν στο μεγαλειώδες Αιγαίο Πέλαγος.

    Το ερώτημα ήταν πώς να εισάγουν ένα ξένο αντικείμενο –ένα σπίτι– σε αυτό το εντυπωσιακό τοπίο, ενισχύοντας τις ιδιότητές του, χωρίς να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του.

    Αντί να προσπαθεί να μιμηθεί το τοπίο, το σπίτι τοποθετείται απαλά στην τοποθεσία ως αντικείμενο, αφήνοντας το γύρω τοπίο όσο πιο ανέγγιχτο γίνεται.

    Το τοπίο και το κτίριο γίνονται αντιληπτά ως δύο ξεχωριστά στοιχεία που μαζί δημιουργούν μια νέα οντότητα –με τον τρόπο που ένα τέλειο κέλυφος συγχωνεύεται με τον βράχο που το φιλοξενεί στην πάροδο του χρόνου και σταδιακά γίνεται μέρος του.

    Δύο αντικρουόμενα αντικείμενα, που ζουν σε συμβίωση, ενισχύουν το ένα το άλλο και αλληλοσυμπληρώνονται.

    Η τοποθεσία έχει δύο φυσικά οροπέδια / επίπεδα, ένα ψηλότερο και ένα χαμηλότερο. Για να εκμεταλλευτεί πλήρως τη θέα και να φτάσει πιο κοντά στη θάλασσα, το κτίριο εκτείνεται πέρα ​​από το υψηλότερο, αιωρούμενο πάνω από το τοπίο. Αυτό το εφέ έχει μια ισχυρή παρουσία που αυξάνει την πλήρη εμπειρία, τόσο από μέσα όσο και από έξω.

    Από μέσα δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι το σπίτι αιωρείται πάνω από τη θάλασσα, ενώ εξωτερικά τονίζει ακόμη περισσότερο την αντίθεση ανάμεσα στο ανθρωπογενές και το φυσικό.

    Οι ιδιοκτήτες ονειρεύτηκαν ένα καταφύγιο σε αυτό το όμορφο, αλλά εξαιρετικά τραχύ τοπίο. Ένα μέρος όπου θα μπορούσαν να αναπνέουν το μαγευτικό περιβάλλον και ένα καταφύγιο από τους ισχυρούς καρπάθιους ανέμους.

    Η δομή του κτιρίου είναι χυτή από οπλισμένο σκυρόδεμα. Το εξωτερικό εκτεθειμένο σκυρόδεμα έρχεται σε αντίθεση με το αρκετά ελαφρύτερο, λιγότερο δραματικό εσωτερικό, το οποίο έχει σαφείς αναφορές στην παραδοσιακή Καρπάθικη αρχιτεκτονική σε συνδυασμό με σκανδιναβικά έπιπλα και μια μεγάλη παλέτα υλικών. Ενώ τα παράθυρα, διαφορετικών μεγεθών και χαρακτήρα, είναι προσεκτικά τοποθετημένα, ώστε να πλαισιώνουν μοναδική θέα στη θάλασσα και το γύρω τοπίο.

    //

    Architecture OOAK ARCHITECTS / Johan Annerhed, Maria Papafigou, Marie Kojzar

    Photography: YORGOS KORDAKIS

    https://www.ooakarchitects.com

    Διαβάστε επίσης:

    Ένας νέος θρύλος: Semele στην Τήνο

    Μεξικό ή Σαλαμίνα;

    Welcome to Miami: Πώς ο τυφώνας Ίρμα γέννησε ένα αρχιτεκτονικό διαμάντι



    ΣΧΟΛΙΑ