• Business

    Ξενόφος στο LSE: Οι τράπεζες ξέρουν ποιοι είναι οι κακοπληρωτές και θα τους πιάσουν


    Σε «στρατηγικούς κακοπληρωτές», οι οποίοι μπορούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους αλλά αποφεύγουν να το κάνουν, ανήκει το 15% των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βαραίνουν τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθεροτητας Άρης Ξενόφος, μιλώντας σε εκδήλωση του London School of Economics.

    Ο κ. Ξενόφος υπογράμμισε τη σημασία του να δημιουργηθεί μία αποτελεσματική δευτερογενής αγοράς για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που πλέον αγγίζουν το 50% των συνολικών χορηγήσεων, μέσα από την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων αλλαγών στο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο, ώστε να μην μπορούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές να καταφύγουν σε πτωχευτικούς νόμους για να συνεχίσουν να μην πληρώνουν, ενώ αντίθετα να δίνεται η δυνατότητα σε βιώσιμους οφειλέτες να κάνουν μία νέα αρχή και να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους.

    Έκανε επίσης λόγο για ένα ευέλικτο δικαστικό σύστημα που θα επιταχύνει τις αποφάσεις και τους διακανονισμούς για δάνεια.

    Ο επικεφαλής του ΤΧΣ υποστήριξε ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντιστρέψουν την αρνητική πορεία των τελευταίων πέντε ετών μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του τρίτου γύρου ανακεφαλαιοποίησης, εφόσον υπάρξει πολιτική σταθερότητα και σταδιακή βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών, επισημαίνοντας ως στοιχεία που εμπνέουν αισιοδοξία το υψηλό ποσοστό προβλέψεων και καλύψεων που διαθέτουν οι τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

    Τόνισε εξάλλου ότι ισχύει η δέσμευση για σύσταση Δημόσιας Αρχής Πιστοποίησης Φερεγγυότητας που θα παρέχει πλήρη διαφάνεια για τη δυνατότητα των δανειοληπτών να εξυπηρετούν το χρέους τους, ενώ θα δρομολογηθεί και πρόγραμμα εκπαίδευσης που θα αντιμετωπίζει την έλλειψη σε εξειδικευμένα προσόντα.



    ΣΧΟΛΙΑ