• Γιατί οι τράπεζες έλαμψαν στο Λονδίνο, τι είπαν Ψάλτης – Καραβίας για το μέρισμα, τι συμβαίνει με την Intesa Sanpaolo και την Πειραιώς και ο φορολογικός έλεγχος σε Μπίτζιο και Λαβράνο

    Πραγματικά ο  Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής θα πρέπει να έχει ζαλιστεί με όλα τα «παρατράγουδα» που συμβαίνουν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

    image

    Τα  «αστέρια» στην Morgan Stanley

    To συνέδριο της Morgan Stanley στο 25 της Cabot Square στο Canary Wharf του Λονδίνου, που πραγματοποιήθηκε τις δυο προηγούμενες ημέρες, με προσκεκλημένες 35 ελληνικές εταιρείες, εισηγμένες και μη, είχε ανέλπιστη επιτυχία.

    Ο ταλαντούχος και ικανός Έλληνας τραπεζίτης της Morgan Stanley Κωνσταντίνος Κωστόπουλος και ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος, διοργάνωσαν το συνέδριο με την μέγιστη επιμέλεια με αποτέλεσμα να προσελκύσει εκατοντάδες funds που έχουν την έδρα τους στη βρετανική πρωτεύουσα.

    Αρκετά  δραστήρια ήταν και πολλά στελέχη της Morgan Stanley, μεταξύ αυτών και η Ελληνίδα investment banking analyst Έμμυ Χαρίτου.

    Οι ελληνικές τράπεζες, Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς, ήταν τα “αστέρια” του συνεδρίου και οι επικεφαλής των 4 συστημικών τραπεζών, όπως και της Optima bank, συγκέντρωσαν το μέγιστο ενδιαφέρον.

    Καμία σχέση με το παρελθόν που για τις τράπεζες έλεγαν μόνο “πικρόχολα” σχόλια.

    Η κυρίαρχη ερώτηση των ξένων θεσμικών επενδυτών ήταν το ύψος του μερίσματος που θα δοθεί για την χρήση του 2023.

     

    Ψάλτης – Καραβίας και η αφύπνιση για τη μετοχή της Optima

    H ουσιώδης διαφορά των ελληνικών συστημικών τραπεζών ήταν ότι φέτος στις Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 και Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 έχει αποεπενδύσει το ελληνικό Δημόσιο.

    Αυτό δημιούργησε το μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των ξένων.

    Στις συναντήσεις που είχαν ο CEO της ALPHA BANK, Βασίλης Ψάλτης, και ο CFO, Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, ρωτήθηκαν επισταμένως για το ύψος του μερίσματος για την χρήση του 2023.

    Πηγή που παρακολούθησε τις συναντήσεις τόνισε στον WISEMAN ότι “όπως ειπώθηκε το μέρισμα θα αγγίξει τα 0,05 ευρώ”.

    Δηλαδή το συνολικό ποσό που θα διανείμει η Alpha Bank στους μετόχους της θα ανέλθει στα 130 εκατ. ευρώ.

    Χθες η μετοχή της Alpha έκλεισε στα 1,58 με κέρδη 1,94%.

    Επίσης ειπώθηκε ότι η  συμμετοχή της Ιταλικής  Τράπεζας  Unicredit που αγόρασε προ ημερών περίπου το 9% των μετοχών από το ελληνικό δημόσιο, δεν πρόκειται να υπερβεί συνολικά το 10%.

    Τώρα όσον αφορά την Eurobank,  ο CEO της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, ρωτήθηκε αν είναι δυνατόν να αυξηθεί το μέρισμα που θα δοθεί από την τράπεζα για το 2023.

    Όπως εξήγησε ο ίδιος για το θέμα θα αποφασίσει ο επόπτης δηλαδή ο SSM.

     Ικανοποιημένος από την ανταπόκριση των ξένων ήταν και ο CEO της Optima Δημήτρης Κυπαρίσσης.

    Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή της τράπεζας έχει σημειώσει ράλι τις τελευταίες 3 ημέρες.

    Χθες έκλεισε στα 7,80 ευρώ, με υψηλό ημέρας τα 7,96 ευρώ που είναι και ρεκόρ από την ημέρα που εισήχθη η μετοχή της τράπεζας στο Χρηματιστήριο.

     

    Η Intesa Sanpaolo για την Πειραιώς;

    Μπορεί να ενδιαφερθεί η μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα για την Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 ;

    Τουλάχιστον μια πηγή χθες στο συνέδριο της Morgan Stanley (με προσκεκλημένες 35 ελληνικές εταιρείες, εισηγμένες και μη), που έγινε στο Λονδίνο, επιβεβαίωσε στον WISEMAN, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι επίκειται η εκδήλωση ενδιαφέροντος από την INTESA SANPAOLO για τις μετοχές της Πειραιώς, στο προσεχές placement που εκτιμάται ότι θα γίνει στις αρχές του 2024, αμέσως μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 2023.

    To ΤΧΣ αυτή την στιγμή κατέχει το 27% των μετοχών της Πειραιώς.

    Άγνωστο είναι μέχρι στιγμής το ποσοστό που θα διατεθεί από την πλευρά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Πιθανολογείται ότι θα φτάσει η θα ξεπεράσει οριακά το 17%, έτσι ώστε το δημόσιο να διατηρήσει πέριξ του 10%.

    Μεγαλύτερος μέτοχος της Πειραιώς, μετά το ΤΧΣ, είναι αυτή την στιγμή ο Αμερικανός επενδυτής John Paulson με ποσοστό 18,62% και ακολουθεί το Helikon με ποσοστό που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του χρηματιστηρίου αγγίζει το 9,38%.

    Η Intesa Sanpaolo είναι η μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα και η 27η μεγαλύτερη παγκοσμίως, βάσει των assets.

    Αξίζει να τονισθεί ότι είναι μετεξέλιξη της Instituto Bancario San Paolo Di Torino που ιδρύθηκε το 1583.

     

    Έχει χαθεί η μπάλα  στους φορολογικούς ελέγχους του Μπίτζιου – Λαβράνου 

    Πραγματικά ο  Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, θα πρέπει να έχει ζαλιστεί με όλα τα «παρατράγουδα» που συμβαίνουν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

     Η υπόθεση των υποκλοπών και η αποκάλυψη των πεπραγμένων κάποιων εκ των πρωταγωνιστών του σκανδάλου, των Γιάννη Λαβράνου και Φέλιξ Μπίτζιου, έχει φέρει στο φως και τις μεθοδεύσεις με τις οποίες διάφοροι εφοριακοί κάλυψαν και προσπαθούν να καλύψουν οικονομικά εγκλήματα των εν λόγω επιχειρηματιών.

    Μαθαίνουμε πως ο Οικονομικός Εισαγγελέας Παναγιώτης Καψιμάλης έχει φρίξει τόσο με το εύρος της φοροδιαφυγής και των εικονικών τιμολογίων που έχουν εκδοθεί από τις εταιρείες του Λαβράνου ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ, Ιονική Τεχνολογική, Fullspan και Krikel, όσο και με τα αποτελέσματα και την «ποιότητα» των ελέγχων που έχουν γίνει από την εφορία σε αυτές τις εταιρείες από το 2013 έως και σήμερα.

    Είναι ενδεικτικό πως ακόμη και τον τελευταίο χρόνο που αποδείχθηκε με ακράδαντα στοιχεία ότι οι διαχειριστές που «φύτευσε» ο Λαβράνος στις ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ και Ιονική Τεχνολογική ήταν ανύπαρκτα πρόσωπα με πλαστές ταυτότητες, κάποιοι στην  ΑΑΔΕ προσπάθησαν να καθυστερήσουν  τους ελέγχους ώστε να επέλθει η παραγραφή των υποθέσεων.

    Για  τις μεθοδεύσεις των προϊσταμένων της ΥΕΔΔΕ Αττικής, του 3ου Ελεγκτικού Κέντρου, της ΔΟΥ Νέας Ιωνίας, αλλά και της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών έχει ήδη ενημερωθεί ο κ. Πιτσιλής.

    Και επειδή δεν μπορούμε να διανοηθούμε πως λειτουργεί υπέρ των Λαβράνου και Μπίτζιου, ήλθε η ώρα ο κ. Πιτσιλής να πάρει «το φραγγέλιο» και να καθαρίσει τον «οίκο» του.

    Θα ήταν ευπρόσδεκτο λοιπόν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ να συνεργαστούν παραγωγικά με τις εισαγγελικές αρχές, αντί να κωλυσιεργούν.

    Θα ήταν επίσης ευπρόσδεκτό το γραφείο του κ. Πιτσιλή να ζητήσει στοιχεία για το ποιοι εφοριακοί έχουν επιδώσει προσωρινά φύλλα ελέγχου στους ανύπαρκτους διαχειριστές των εταιρειών του Λαβράνου, αντί να τα επιδώσουν στην φορολογική έδρα του επιχειρηματία στο Νέο Ηράκλειο.

    Αυτή η κίνηση γίνεται σκόπιμα για να ναρκοθετηθεί όλη η διαδικασία, καθώς θα οδηγήσει μελλοντικά τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών να ακυρώσει τα όποια πρόστιμα επιβληθούν στις ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ, Ιονική Τεχνολογική, Fullspan και Krikel.

    Μόνον με κινήσεις τέτοιου είδους ο κ. Πιτσιλής θα δείξει ότι ανακτά σταδιακά τον χαμένο έλεγχο.

     

    Η επικράτηση Φλωρίδη  στην Κυβέρνηση 

    Oταν στην διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων αυτής της Κυβέρνησης ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης είχε εξαγγείλει ότι θα επανεξεταστεί το «ακαταδίωκτο των τραπεζιτών» πολύ είχαν υποστηρίξει ότι κινείται εκτός Κυβερνητικής γραμμής, προβλέποντας μάλιστα έως και την έξοδο του από το κυβερνητικό σχήμα.

    Το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή καταργείται το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών και επανερχόμαστε στο προηγούμενο καθεστώς όπου κακουργήματα όπως η απιστία και η απάτη θα διώκονται πλέον αυτεπαγγέλτως.

    Προσωπικά δεν διακατέχομαι από υψηλές προσδοκίες όμως αναμφίβολα αποτελεί ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση, τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων και σημειολογίας.

    Πάντως για να αποδώσουμε τα του Καίσαρος …ο Γιώργος Φλωρίδης ως υφυπουργός Αθλητισμού στην Κυβέρνηση Σημίτη είχε καταφέρει καίριο πλήγμα στην λεγόμενη παράγκα του ποδοσφαίρου.

     

    Οι Εγγλέζοι στηρίζουν Μητσοτάκη

     

    Όπως βλέπετε στο διαδικτυακό γκάλοπ  που δημοσιεύουμε αυτούσιο, το οποίο  πραγματοποιήθηκε στη Μεγ. Βρετανία το  66% των ερωτηθέντων στηρίζουν τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη  εκτιμώντας ότι ήταν λανθασμένη η απόφαση του Βρετανού ομολόγου του Rishi Sunak να ακυρώσει την μεταξύ τους συνάντηση.

    Ο ισραηλινός πονοκέφαλος της ΗΛΕΚΤΩΡ

    Πολλούς λόγους έχει για  να εύχεται να τελειώσει σύντομα η σύρραξη στην Γάζα και η κρίση στη Μέση Ανατολή  ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ όπως και πολλές άλλες ελληνικές επιχειρήσεις.

    Αφήνοντας προφανώς στην άκρη την ανθρωπιστική διάσταση, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Κράτους του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας πιθανότατα να επηρεάσουν βραχυπρόθεσμα τις δραστηριότητες της ΗΛΕΚΤΩΡ, της θυγατρικής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

    Η ΗΛΕΚΤΩΡ έχει δραστηριότητα μέσω υποκαταστήματος στο Κράτος του Ισραήλ, στο πλαίσιο σχετικής υπεργολαβικής σύμβασης (Subcontract Agreement) για την παροχή υπηρεσιών, εκ των οποίων έχουν παρασχεθεί, τιμολογηθεί και πληρωθεί έως 31/12/2022 υπηρεσίες που αντιστοιχούν στο 30% του έργου.

    Με βάση την έως σήμερα διαμορφωθείσα κατάσταση, η ΗΛΕΚΤΩΡ δεν φαίνεται να εκτίθεται σε σημαντικό συναλλαγματικό κίνδυνο καθώς το νόμισμα της σύμβασης είναι σε ευρώ και σημαντικό μέρος των υπηρεσιών του συμβατικού αντικειμένου παρέχονται εξ αποστάσεως, δεδομένου ότι πρόκειται για υπηρεσίες (design, project management & automation).

    Η ΗΛΕΚΤΩΡ, στην παρούσα χρονική στιγμή, δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει την πιθανή έμμεση επίδραση από δυνητικά επηρεαζόμενους τομείς.

    Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος της εταιρείας Άρης Ξενόφος και ο διευθύνων σύμβουλος της Νικόλας Σταθάκης παρακολουθούν  στενά τις εξελίξεις προκειμένου να αξιολογήσει την επίδραση των γεγονότων αυτών επί των χρηματοοικονομικών καταστάσεων

     

    Τα χρωστούμενα της Booking στους Έλληνες ξενοδόχους

    Ζημιά και στα ελληνικά ξενοδοχεία έχει προκαλέσει η μη καταβολή της συμφωνημένης προμήθειας από τη Booking.

    Παρόλο που το πρόβλημα αφορά κυρίως μονάδες στην Ταϊλάνδη και την Ινδονησία και η Booking χρωστάει accommodation fees μόνο στο 4% περίπου των ελληνικών ξενοδοχείων, οι συνολικές οφειλές δεν είναι ευκαταφρόνητες και εκτιμώνται στα 527.317 ευρώ.

    Το πρόβλημα άρχισε να παρουσιάζεται από τον Ιούνιο του 2023 και περίπου τα μισά από τα ξενοδοχεία στα οποία οφείλει η Booking έχουν προβεί σε μέτρα για τη διεκδίκηση των οφειλόμενων, κυρίως μέσω αλληλογραφίας. Πάντως, μέχρι σήμερα κανένα από τα ξενοδοχεία δεν έχει προβεί σε δικαστικά μέτρα.

    Η εταιρεία επικαλείται συνεχές τεχνικό ζήτημα κι επιβεβαιώνει ότι τα σφάλματα συστήματος που επηρέασαν τις πληρωμές έχουν πλέον διορθωθεί και οι συναλλαγές των περισσότερων συνεργατών έχουν διεκπεραιωθεί.

     

    Μετρό Αθήνας: 13 εκατ. ευρώ  το κόστος για το Δημόσιο από την ενεργειακή κρίση

     Τσουχτερό είναι το ποσό  που καλείται να πληρώσει το υπουργείο υποδομών για τη στήριξη των συγκοινωνιών για την ενεργειακή κρίση, καθώς εξ’ όσων είναι σε θέση να γνωρίζει ο Wiseman η Σταθερές Συγκοινωνίες  (ΣΤΑΣΥ ΑΕ) που διαχειρίζεται το Μετρό Αθήνας θα λάβει με τη μορφή κρατικής επιχορήγησης περίπου 13 εκατ. Ευρώ.

    Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό αφορά, όπως πληροφορείται η στήλη από πηγή που ξέρει πολύ καλά ποιες αποφάσεις υπογράφει ο υπουργός υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, το διάστημα από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο του 2023.

    Μαθαίνω, επίσης, ότι τα χρήματα αυτά αναμένεται να προστεθούν στον ΟΑΣΑ καθώς η ΣΤΑΣΥ είναι θυγατρική του.

    Το ίδιο συμβαίνει με της Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΕ ΑΕ), η οποία διαχειρίζεται τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.

    Χατζηδάκης και Σκυλακάκης συμφώνησαν αλλά …μήπως υπάρχει πρόβλημα στην Καραγεώργη Σερβίας;

    Εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα όπως μαθαίνω, έχει συμφωνηθεί μεταξύ του ΥΠΟΙΚ Κωστή Χατζηδάκη και του ΥΠΕΝ Θόδωρου Σκυλακάκη, να λυθεί με το σωστό τρόπο μία …παγκόσμια ελληνική πρωτοτυπία.

    Λοιπόν έχουμε και λέμε: το ρεύμα φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στους φορτιστές που είναι εγκατεστημένοι σε δημόσιους χώρους επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24%.

    Μιλάμε ενδεικτικά για την  Εθνική Οδό, τα πολυκαταστήματα και τα μεγάλα πάρκινγκ.

    Στο πάρκινγκ των κατοικιών όμως,  η φόρτιση επιβαρύνεται με  ΦΠΑ 6%, που είναι και το πιο λογικό, από τη στιγμή που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το σύνθημα «εμπρός για την ηλεκτροκίνηση!».

    Άλλωστε η επέκταση της ηλεκτροκίνησης, θεωρείται περίπου «εθνικό στοίχημα» για την Ελλάδα και πολύ σωστά.

    Οι δύο Υπουργοί μαθαίνω πως μία χαρά συμφώνησαν να πάει η φόρτιση και στους δημόσιους χώρους στο 6%.

    Η διεκπεραίωση της υπόθεσης ανατέθηκε στους υπηρεσιακούς των δύο Υπουργείων αλλά κυρίως στους έμπειρους ανθρώπους του ΥΠΟΙΚ.

    Όπως μου ανέφερε προ ολίγων ημερών (επίσης έμπειρος) υπηρεσιακός του ΥΠΕΝ αυτή τη φορά : «η τύχη της συμφωνημένης ρύθμισης, απλώς …αγνοείται!».

    «Μα έχουν συμφωνήσει και έχουν δώσει εντολή Χατζηδάκης – Σκυλακάκης» αντέτεινα εγώ.

    «Και τι με αυτό; Τους ….υπο-λογιστές στην Καραγεώργη Σερβίας τους ρώτησαν; Αυτοί υπολογίζουν -λέει- τις απώλειες για τον κρατικό κορβανά και μάλλον δεν προχωρούν το θέμα» μου  εξήγησε μάλλον αφοπλιστικά προσθέτοντας ότι «αν δεν ασχοληθούν πάλι προσωπικά οι δύο Υπουργοί, δεν βλέπω …φόρτιση στα ηλεκτροκίνητα».

    Έμεινα και εγώ…«αποφορτισμένος» με την εξήγηση…

    Κάμερες στα γραφεία των εφοριακών και… άλλες ιστορίες!

    Μία και μιλάμε για ΥΠΟΙΚ, ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η θρυλούμενη απόφαση ότι η ΑΑΔΕ θα τοποθετήσει κάμερες καταγραφής στα γραφεία των εφοριακών «για λόγους διαφάνειας» όπως είναι η διαρροή που έγινε προς τα ΜΜΕ.

    Δηλαδή αν κατάλαβα καλά, θα προσέρχεται οφειλέτης παρέα με τον λογιστή του,  στο γραφείο του Ελεγκτή ή του Επόπτη εφοριακού και μία κάμερα θα καταγράφει τη συνομιλία τους.

    Επίσημα θα γίνεται αυτό φυσικά αφού η καταγραφή θα είναι σε γνώση όλων, εφοριακών, λογιστών και οφειλετών.

    Είμαι σίγουρος πως με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν όλες οι πιθανές…παρενέργειες στις συναλλαγές με τους οφειλέτες της Εφορίας και τους εφοριακούς.

    Είμαι σίγουρος επίσης πως κανένας απολύτως …επιρρεπής, από τους ελάχιστους που πιθανώς υπάρχουν, δεν θα σκεφτεί να κάνει αυτό που ονομάζουμε «ύποπτη συναλλαγή» σε άλλο χώρο εκτός Υπηρεσίας.

    Ούτε σε σπίτι, ούτε σε άλλο γραφείο, ούτε καν …στην εξοχή!

    Πού να πάει το μυαλό τους άλλωστε.

    Έτσι, με αυτές τις κάμερες, θα σταματήσει επιτέλους αυτό που -λένε ότι- συμβαίνει δηλαδή ορισμένες, λίγες εξαιρέσεις φορολογουμένων και εφοριακών, που κάνουν συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.

    Να εξηγούμαστε, έτσι λένε άλλοι, εμείς δεν το γνωρίζουμε, ούτε το υιοθετούμε.

    ΥΓ-1: στην ίδια διαρροή προστέθηκε και κάτι περίεργο.

    Ότι δηλαδή θα μπουν κάμερες «και εκτός επαγγελματικών εγκαταστάσεων».

    Δηλαδή τί σημαίνει αυτό;

    Οι εφοριακοί θα κουβαλάνε κάμερες και στο σπίτι τους με κίνδυνο να ακούσουν ‘κατσάδα’ από τη σύζυγο;

    Ή θα φοράνε εκτός υπηρεσίας κάμερα στο μέτωπο όπως οι αστυνομικοί των ΕΚΑΜ;

    ΥΓ-2: το πιο ωραίο μου το είπε βετεράνος μεγαλο-εφοριακός που οσονούπω συνταξιοδοτείται.

    Με ρώτησε επί λέξει: «δεν μου λες σε παρακαλώ για να καταλάβουμε όλοι, πόσες κάμερες θα τοποθετηθούν συνολικά; Ποιος θα κάνει το διαγωνισμό;

    Πόσο θα κοστίσουν;

    Υπάρχει προοπτική επέκτασης και στα Τελωνεία;

    Θα υπάρξει αργότερα και αναθεώρηση του αρχικού προϋπολογισμού;».

    Δεν άντεξα τον καταιγισμό των ερωτήσεων και επειδή απαντήσεις δεν είχα, έκλεισα ευγενικά το τηλέφωνο.

     

    Ο Στάσσης βάζει τη ΔΕΗ δυνατά στο real estate τα ΣΔΙΤ, τις τηλεπικοινωνίες και όχι μόνο…

    Ο Γιώργος Στάσσης μετατρέπει τη ΔΕΗ σε ένα όμιλο με μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων και με γεωγραφική εμβέλεια βαλκανικής …υπερδύναμης.

    Μετά την εξαγορά της Κωτσόβολος, η ΔΕΗ μπαίνει δυνατά στην αγορά ακινήτων, στις τηλεπικοινωνίες, στην πληροφορική, καθώς και τη συμμετοχή της σε ΣΔΙΤ.

    Ειδικότερα ο Στάσης όρισε έκτακτη γενική συνέλευση της 14ης Δεκεμβρίου αναφορικά με την επέκταση σκοπού δραστηριοτήτων.

    Από το νέο έτος  θα δραστηριοποιηθεί στο real estate, στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και υπηρεσιών πληροφορικής, αλλά και στην ίδρυση ή συμμετοχή σε εταιρείες παροχής χρηματοπιστωτικών ή επενδυτικών υπηρεσιών.

    Η επιχείρηση θα μπορεί επίσης να επεκταθεί στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από απορρίμματα, με τη συμμετοχή της σε δημόσιους διαγωνισμούς Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), συμμετέχοντας στην ίδρυση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών ειδικού σκοπού με το  ίδιο αντικείμενο.

    Αυτό έγινε κατά βάση επειδή, λόγω των εξαγορών της Enel Romania και της Κωτσόβολος, η ΔΕΗ χρειάζεται να επεκτείνει το αντικείμενό της, αλλά ταυτόχρονα στοχεύει στην επέκτασή της σε νέους τομείς.

    Θα μπορεί να συμμετέχει σε ΣΔΙΤ, κάτι που αφορά, τον τομέα παραγωγής ενέργειας από απόβλητα, ενώ θα μπορεί να αξιοποιήσει τα ακίνητα που διαθέτει, αλλά και τα ακίνητα της Κωτσόβολος.

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.