• Ο τραπεζίτης που ψάχνει το ΚΕΦΟΜΕΠ, ο πονοκέφαλος του Δημητριάδη του Μαξίμου, η ατάκα του Βασιλικού και οι περίεργες business ενός Λιβανέζου κατασκευαστή

    Τον Μάιο 2021 η Εποπτική Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Νορβηγίας (Finanstilsynet) επέβαλε το πρόστιμο στην DnB Bank ύψους 48,1 εκατομμυρίων δολαρίων για παραβίαση των κανονισμών κατά του ξεπλύματος χρήματος.

    The wise man
    image
    The wise man

    Ο τραπεζίτης που ψάχνει το ΚΕΦΟΜΕΠ

    Όπως ξέρετε στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) υπάρχουν 4 τηλεφωνικά νούμερα και ένα mail που ο πολίτης μπορεί να καλεί ή να στείλει ένα κείμενο και να αναφέρει κάποιον άλλο πολίτη που θεωρεί ότι είναι ύποπτος προφανώς για φοροδιαφυγή η άλλο παράπτωμα φορολογικής φύσεως.

    Για όποιον έχει απορίες το email είναι  [email protected] και τα τηλέφωνα είναι 2131606455,  2131606457,  2131606465, 2131606448.

    Επίσης για να μην υπάρχουν διαμαρτυρίες πρέπει να ξέρετε ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που υπάγεται το ΚΕΦΟΜΕΠ,  έχει δικαίωμα εκ της νομοθεσίας να ελέγχει όλες τις καταγγελίες που γίνονται.

    Άλλωστε αυτή είναι η δουλειά της.

    Στο ΚΕΦΟΜΕΠ λοιπόν μου λένε ότι χτύπησε το τηλέφωνο για ένα Έλληνα  τραπεζίτη.

    Τον Χρήστο Τσάκωνα  ο οποίος είναι  global head του SΗIPPING της DNB Bank.

    Η DNB Bank είναι ο μεγαλύτερος όμιλος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Νορβηγίας με συνολικό ενεργητικό άνω των 1,9 τρισεκατομμυρίων ΝΟΚ.

    Η έδρα της DNB βρίσκεται στο Όσλο.

    Η καταγγελία αναφέρει ότι ο κ. Τσάκωνας ενώ είναι κάτοικος εξωτερικού εν τούτοις περνάει πολύ παραπάνω καιρό από όσο του επιτρέπεται, βάση της κείμενης νομοθεσίας, στην Ελλάδα.

    «Άρα τον ψάχνουμε για να δούμε» μου λένε οι πηγές μου στο ΚΕΦΟΜΕΠ.

    Οι εντολές του αφεντικού της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή είναι σαφείς: «Ψάχνετε τους πάντες και τα πάντα».

    Όμως ο κ. Τσάκωνας έχει και άλλα μείζονα προβλήματα.

    Τον Μάιο 2021 η Εποπτική Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Νορβηγίας (Finanstilsynet) επέβαλε το πρόστιμο στην DnB Bank ύψους 48,1 εκατομμυρίων δολαρίων για παραβίαση των κανονισμών κατά του ξεπλύματος χρήματος.

    Μάλιστα σε ανακοίνωση της η εποπτική αρχή επισήμανε ότι: «Η επιθεώρηση αποκάλυψε σοβαρές παραβιάσεις στη συμμόρφωση της τράπεζας με τον νόμο κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

    Το ναυτιλιακό τμήμα της DnB από την διεύθυνση του Χρήστου Τσάκωνα έχει χάσει δισεκατομμύρια στη ναυτιλία και τις υπεράκτιες δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια και αναγκάστηκε να συρρικνώσει δραματικά το χαρτοφυλάκιο δανεισμού της στον κλάδο.

    Συγκεκριμένα, στο τέλος του τρίτου τριμήνου 2021 τα ναυτιλιακά δάνεια της τράπεζας ανέρχονταν σε περίπου 4,4 δισ. δολάρια (39,3 δισ. νορβηγικές κορώνες) έναντι περίπου 5,2 δισ. δολαρίων την ίδια περίοδο του 2020.

    Η μείωση είναι τεράστια αν λάβουμε υπόψη ότι στο τέλος του 2016 η έκθεση της τράπεζας στη ναυτιλία ανέρχονταν σε 21 δισ. δολάρια.

    Κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας, η DNB κατέγραψε ζημίες δανείων συνολικού ύψους 10 δισεκατομμυρίων νορβηγικών κορώνων (1,18 δισεκατομμύρια δολάρια).

    Οι περισσότερες από αυτές τις απώλειες προέρχονται από υπεράκτιες ναυτιλιακές εταιρείες.

     

    Ο Ξενόφος και η Λάρισα

    Κάτι σοβαρό έχουν πάθει οι διοικούντες την Ελλάκτωρ.

    Δεν εξηγείται αλλιώς ο ενθουσιασμός με τον οποίο ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Άρης Ξενόφος, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία εντάσσεται στην Ένωση Πιστοποιημένων Ελεγκτών Απάτης (Association of Certified Fraud Examiners)!

    Πρόκειται για ένωση που εκπαιδεύει λογιστές στην καταπολέμηση της απάτης, δραστηριότητα που είναι μάλλον άσχετη με το αντικείμενο της κατασκευαστικής εταιρείας.

    Πέραν από την «αλμυρή» συνδρομή που είναι πάνω από 300.000 τον χρόνο, η υπόθεση έχει προκαλέσει απορία για τις προτεραιότητες μιας διοίκησης που μέσα σε δέκα μήνες που ελέγχει την εταιρεία δεν κατάφερε να πάρει κανένα σχεδόν νέο έργο, πέραν από ένα συμπληρωματικό έργο σε αεροπορική βάση στη Λάρισα συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ.  ευρώ.

    Έτσι όπως πάνε θα φάνε κι αυτά τα έσοδα σε συνδρομές και ταξίδια…

     

    O πονοκέφαλος του Γρηγόρη Δημητριάδη και η Βαβέλ του Μαξίμου

    Ο άνθρωπος που παρακολουθούσε χθες με την μεγαλύτερη προσοχή την εξέλιξη της συζήτησης στη Βουλή για την ακρίβεια, ήταν ο στενότερος συνεργάτης του Πρωθυπουργού, ο Διευθυντής του Γραφείου του, Γρηγόρης Δημητριάδης.

    Ανήμπορος πλέον να ελέγξει την Βαβέλ του Μεγάρου Μαξίμου, με τις δεκάδες προσωπικές απόψεις να εκστομίζονται με στόμφο ως «κυβερνητικές αποφάσεις», ο Γρηγόρης Δημητριάδης προσπαθεί να χαράξει μια στρατηγική διαχείρισης της πανδημικής κρίσης που να υπηρετεί το συμφέρον της χώρας αλλά να μην πλήττει το κύρος του Πρωθυπουργού.

    Το πακέτο των μέτρων ενίσχυσης των υγειονομικών, των μικροσυνταξιούχων και των ΑΜΕΑ ήταν προσεκτικά επιλεγμένο και ορθολογικά αποτυπωμένο ώστε να προσφέρει διέξοδο στην μίζερη οχλαγωγία και προοπτική στη διακυβέρνηση.

    Επόμενος πονοκέφαλος του Γρηγόρη Δημητριάδη είναι ο χορός των lockdown που έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη και οι παρενέργειές του στον Ελληνικό τρόπο διαχείρισης της κρίσης. Στην υπόλοιπη Ευρώπη η περίοδος των Χριστουγέννων είναι ότι ο Τουρισμός το καλοκαίρι για την Ελλάδα.

    Εμείς περάσαμε αλώβητοι την καλοκαιρινή περίοδο αλλά στην Ευρώπη ο κλοιός κλείνει ασφυκτικά…

     

    Το «Λάθος» του Χρηματιστηρίου και η Τράπεζα Αττικής

    Πως λέμε «να ήμουν για μια μέρα Πρωθυπουργός;». Έτσι και η Τράπεζα Αττικής χθες ήταν για μια μέρα η 8η σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

    Κάποια στιγμή «άξιζε» 3 δισ. ευρώ, περισσότερο από την Alpha Bank.

    Tελικά έκλεισε πάνω από τον Μυτιληναίο. Όλα αυτά γιατί οι μετοχές διαπραγματεύονταν χωρίς το δικαίωμα στην Αύξηση Κεφαλαίου αλλά οι νέες μετοχές δεν είχαν ακόμη μπει στο ταμπλό…

    Την ίδια στιγμή στην οδό Πανεπιστημίου, οι συζητήσεις με τους δύο υποψήφιους αγοραστές θα συνεχιστούν και αύριο, επομένως αποφάσεις πριν από την Τετάρτη-Πέμπτη δεν αναμένονται ως προς το ποιος ιδιώτης επενδυτής θα μπλέξει στο σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης, ανασχεδιασμού και αναγέννησης της Τράπεζας Αττικής

     

    Ακόμη ψάχνει η Dory

    Το ψαράκι με τα 650 εκατ. ευρώ ναυτιλιακών -πολύ επώνυμων δανείων- ούτε χθες κατάφερε να βρει τον προορισμό του.

    Στην οδό Αμερικής, στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζα Πειραιώς οι αποφάσεις αναβλήθηκαν για σήμερα το μεσημέρι.

    Σήμερα θα υποβληθούν οι οριστικές δεσμευτικές προσφορές από τους 4 από τους ενδιαφερόμενους ξένους επενδυτές και τα funds του εξωτερικού. Ο ένας νιώθει λίγο πιο σίγουρος από τους άλλους 3 γιατί νιώθει ότι έχει το πλεονέκτημα της εμπειρίας.

    Το μεγαλύτερο μέρος  αυτών των  «κόκκινων», ρυθμισμένων ή ενήμερων ναυτιλιακών  δανείων έχει σημαντικές εγγυήσεις από τις εταιρειών Ελλήνων γνωστών – και λιγότερο γνωστών- εφοπλιστών.

     

    Αλέξανδρος Βασιλικός: Ο Τουρισμός αλλάζει …

    Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο έχει ρόλο επιταχυντή σε μία αγορά που αλλάζει» σημείωσε ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός παρουσιάζοντας χθες το περίγραμμα του 5ου Διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας που διοργανώνει το Σάββατο 27 Νοεμβρίου το Επιμελητήριο στο πλαίσιο της Έκθεσης ΧΕΝΙΑ.

    Η Φιλοξενία στη μετα-covid εποχή, είναι το αντικείμενο του Φόρουμ, και κορυφαίοι εκπρόσωποι διεθνών ξενοδοχειακών brands θα θα δώσουν το στίγμα της εποχής, και θα επιχειρήσουν να αποκρυπτογραφήσουν την επόμενη ημέρα της βιομηχανίας φιλοξενίας στην μετά-covid περίοδο.

    Η χαρτογράφηση της νέας τουριστικής πραγματικότητας στην μεταπανδημική περίοδο και οι λύσεις για την επιτυχημένη προσαρμογή των ελληνικών ξενοδοχείων σε αυτή, είναι το ζητούμενο για τον κ. Βασιλικό και ως εκ τούτου τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν έχουν μεγάλη αξία τόσο για τις σημερινές αβεβαιότητες που δημιουργεί η πανδημία όσο και για την ανάγκη ενός νέου προτύπου τουριστικής ανάπτυξης που θα έχει στον πυρήνα του την έννοια της βιωσιμότητας.

    Μάλιστα χθες στην παρουσίαση του 5ου Διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας, συμμετείχε και ο κ. Θάνος Βλαχόπουλος, Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Εταιρικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία είναι αργυρός χορηγός της εκδήλωσης, και αναφέρθηκε στη διαχρονική σχέση που διατηρεί η τράπεζα με τον τουριστικό κλάδο, έχοντας σήμερα χορηγήσεις ύψους 2,2 δισ. ευρώ σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

    Όπως είπε το  σύνολο του ξενοδοχειακού κλάδου μπορεί, αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, να αναβαθμίσει το προσφερόμενο προϊόν, να μεγιστοποιήσει την ωφέλεια τόσο για τους μετόχους, όσο και για την κοινωνία, πραγματοποιώντας πλήθος επενδύσεων, οι οποίες εντάσσονται στους πυλώνες του Ταμείου και απολαμβάνοντας ταυτόχρονα σημαντικά μειωμένο μέσο κόστος χρηματοδότησης.

    Και ακόμα εξέφρασε τη σταθερή πίστη της Πειραιώς στις δυνατότητες της χώρας και ειδικότερα του τουριστικού κλάδου, ενώ τόνισε τη δέσμευση της Τράπεζας να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την ανάπτυξη και την πρόοδο της χώρας, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανεκκίνηση και ανάπτυξη της ελληνικής…

     

    Τα 4 Δικαστικά Μέγαρα, οι 7 υποψήφιοι,  ο Λίβανος και ο Ψαλτάκος

    Εμείς ο βορειοελλαδίτες είμαστε εξαιρετικά ευαίσθητοι όταν πρόκειται για τη διαχείριση της περιουσίας μας. Το μεγάλο έργο Συνεργασίας Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για την «Ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων Έδεσσας, Σερρών, Κιλκίς και ανακατασκευή Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης και συντήρηση και διαχείριση αυτών μέσω ΣΔΙΤ» έχει συγκεντρώσει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από 7 ισχυρές κοινοπραξίες.

    Συμμετέχουν η ΑΒΑΞ, η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η κοινοπραξία Μυτιληναίος-ΑΤΕΣΕ, το κοινό σχήμα INTRAKAT-REDEX, η Μηχανική και η ένωση εταιρειών ΤΕΚΑΛ-JCC (η λιβανέζικη ALJIHAD for Commerce and Contracting S.A.L.- JCC).

    Αυτή η τελευταία κοινοπραξία η ΤΕΚΑΛ του Παναγιώτη Ψαλτάκου, με την Λιβανέζικη JCC είναι που μου κίνησε την περιέργεια.

    Κάπου διάβασα σε μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού ότι ο Λιβανέζος μεγαλοεπιχειρηματίας διώκεται στη χώρα του, γιατί ήταν πολύ φίλος με τον προηγούμενο πρωθυπουργό του Λιβάνου και μονοπωλούσε όλα τα μεγάλα δημόσια έργα.

    Τα υπερτιμολογούσε ο πρώην πρωθυπουργός και τα κέρδιζε ο επιχειρηματίας με πρωτοφανείς μεγάλες εκπτώσεις…

    Σας θυμίζει τίποτα;

    Θα μου πείτε ο Λίβανος αντιμετωπίζει μια μεγάλη οικονομική και πολιτική κρίση γι’ αυτό όλα αυτά που γράφονται και λέγονται πρέπει να διαβάζω προσεκτικά.

    Σωστά. Είναι όμως λογικό μια εταιρεία που στη χώρα της δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει να διεκδικεί έργα 250 εκατ. Ευρώ στην Ελλάδα;

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.