• Business

    Θυμωμένος Καραμούζης εναντίον ΔΝΤ: Το γνωρίζει ο Prem Watsa;


    Εντονο προβληματισμό για τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσον αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εξέφρασε ο πρόεδρος της Eurobank κ.Νίκος Καραμούζης, τονίζοντας ότι “οι ελληνικές τράπεζες είναι οι μόνες που έχουν υποστεί σε τέτοιο βάθος ελέγχους και άρα δεν υπάρχει κανένα θέμα κεφαλαίων. Εχουμε περάσει ήδη τρία stress test” επισημαίνει και διευκρίνισε ότι “χρειάζονται πολιτικές φιλικές προς τις επιχειρήσεις”.
    Αφορμή για τις δηλώσεις του κ. Καραμούζη από το βήμα του συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στάθηκε η νέα έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ, όπου μεταξύ άλλων το Ταμείο εκτιμά ότι ένα “μαξιλάρι” περίπου 10 δισ. ευρώ πρέπει να υπάρχει στην άκρη για την κάλυψη πιθανών πρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.
    “Υπάρχει επάρκεια κεφαλαίων, υψηλή κάλυψη των επισφαλών απαιτήσεων, οι δείκτες είναι από τους υψηλότερους της Ευρώπης και οι τράπεζες γυρνούν σε κερδοφορία μετά από έξι χρόνια, σημείωσε ο κ. Καραμούζης, αναφέροντας ότι έχουν περάσει τρία stress test με το χειρότερο σενάριο. “Δεν κατανοώ σε ποιες εκτιμήσεις και αναλύσεις βασίζεται το ΔΝΤ”, τόνισε.

    karamouzis_140301520

    Σε ο,τι αφορά στην αναμενόμενη θετική αξιολόγηση, ο κ. Καραμούζης εξέφρασε την πεποίθηση ότι “αν αυτή η συμφωνία υλοποιηθεί και συνδυαστεί με ένα πρόγραμμα αναπτυξιακής πολιτικής, την υιοθέτηση πολιτικών φιλικών προς τις επιχειρήσεις, αλλά και την εδώ και τώρα άρση των capital controls, τότε, η οικονομία θα γυρίσει και θα μπούμε σε μια περίοδο ανάπτυξης”.
    Σχετικά με τη βελτίωση της ρευστότητας, ο κ. Καραμούζης επεσήμανε ότι αυτή δεν εξαρτάται μόνο από τον τραπεζικό τομέα, αλλά από την άρση της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Σ’ αυτό ανέφερε, θα συμβάλει και η διαχείριση των κόκκινων δανείων, τα οποία, ούτως ή άλλως στο επόμενο διάστημα θα μειωθούν, απελευθερώνοντας πόρους για τις βιώσιμες επιχειρήσεις.
    Ωστόσο δεν παράλειψε να παραδεχθεί, ότι η διαχείριση των κόκκινων δανείων, θα είναι δύσκολη. “Πρόθεσή μας”, σημείωσε, “είναι να αναδιαρθρώσουμε βιώσιμες επιχειρήσεις, ώστε να επανακάμψουν. Σ΄αυτή την προσπάθειά μας, όμως αντιμετωπίζουμε και τις αντιδράσεις των ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, που επιθυμούν να κλείσουν οι ανταγωνιστές τους. Υπάρχουν και τέτοια φαινόμενα”, ανέφερε ο κ. Καραμούζης, “τονίζοντας παράλληλα, ότι οι υγιείς επιχειρήσεις, είναι αυτές που πληρώνουν το κόστος”.

    eric mamer
    Eric Mamer: Δύσκολος ο στόχος για το 3,5%
    Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνος της διεύθυνσης ανταγωνιστικότητας της Κομισιόν, Eric Mamer, αναφερόμενους στους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας σημείωσε ότι πλεόνασμα της τάξης του 3,5% είναι ένας δύσκολος στόχος, αλλά η Κομισιόν κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει. Δεν τίθεται πια το ερώτημα αν είναι πολύ ή λίγο γιατί υπάρχει η συμφωνία, το ερώτημα είναι πως θα το πιάσουμε.

    Ivan Nimac
    Ivan Nimac: Πιο παγκόσμια προσέγγιση
    Από την πλευρά του ο Ivan Nimac, επικεφαλής του γραφείου της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Αυστρία, εκτίμησε ότι για να προσελκυθούν βιομηχανικές επενδύσεις απαιτείται κατανόηση της λειτουργίας της παγκόσμιας αγοράς και της αλυσίδας προμήθειας, απαιτείται πιο παγκόσμια προσέγγιση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/giati-i-louka-katseli-pezi-na-gini-proedros-tou-neou-ipertamiou-akougete-ke-onoma-ekplixi/47809

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/metoches-o-apostolos-vakakis-o-kerdismenos-tis-imeras-ke-prem-watsa-o-chamenos/47813



    ΣΧΟΛΙΑ