• Business

    Λάμψα ξενοδοχειακή: Η επέκταση των σκοπών λειτουργίας και το «άνοιγμα» στην αγορά… πράσινης ενέργειας

    Χλόη Λασκαρίδη - Λάμψα ξενοδοχειακή

    Χλόη Λασκαρίδη, Πρόεδρος, Λάμψα Ξενοδοχειακή


    Η ανάγκη είναι μητέρα της επινόησης, λέει μια αγγλική παροιμία.

    Τουλάχιστον σε ότι αφορά τη Λάμψα ξενοδοχειακή, η προσαρμογή στις απαιτήσεις που γεννούν οι καιροί, μορφοποιείται με την επέκταση των σκοπών λειτουργίας της εισηγμένης εταιρείας. Στην οποία οι οικογένειες των αδελφών Θανάση και Πάνου Λασκαρίδη ελέγχουν το 72% των μετοχών.

    Όπως προκύπτει από τη θεματολογία της γενικής συνέλευσης, που έχει οριστεί να γίνει στις 29 Ιουνίου, οι μέτοχοι θα κληθούν μεταξύ των άλλων να δώσουν και το «πράσινο φως» για την τροποποίηση του άρθρου 3 του καταστατικού της εταιρείας. Δίνοντάς της τη δυνατότητα να κάνει «άνοιγμα» ακόμα και στην αγορά της Πράσινης Ενέργειας…

    Στο αναμορφωμένο εδάφιο του καταστατικού προβλέπεται ότι «για την εκπλήρωση των σκοπών της» η Λάμψα ξενοδοχειακή θα μπορεί πλέον «να σχεδιάζει και να αναπτύσσει εμπορία, εγκατάσταση, λειτουργία και εκμετάλλευση (δυνάμει οιασδήποτε έννομης σχέσης) σταθμών, συστημάτων παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας παντός είδους. Ενδεικτικά, αλλά όχι περιοριστικά, σταθμών αιολικής ενέργειας, φωτοβολταϊκών σταθμών, δημιουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας από βιομάζα και λοιπά, μη εξαιρουμένων άλλων ανανεώσιμων πηγών».

    Η συγκεκριμένη κίνηση είναι εμφανές ότι δεν παραπέμπει σε αλλαγή του μίγματος των κλασικών επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων, που φυσικά παραμένουν ως έχουν. Βασικό της μέλημα είναι κατά τα φαινόμενα να εκμεταλλευτεί την Πράσινη Ενέργεια. Προκειμένου να μειώσει ή και να εξαλείψει τις κοστοβόρες με τα σημερινά δεδομένα, ενεργειακές της ανάγκες.

    Η ιδιοκτήτρια εταιρεία των ξενοδοχείων Μεγάλη Βρεταννία και King George, με την επίζηλη, προνομιακή θέση στην πλατεία Συντάγματος, όπως επίσης και του όμορου, μισθωμένου Athens Capital, πληρώνει ακριβά τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

    «Καίνε» τα ενεργειακά κόστη

    Στον ισολογισμό της περσινής χρήσης αναγράφεται ότι ή αύξηση του κόστους ενέργειας για την εταιρεία ήταν 1,3 εκατ. ευρώ ή 66% πάνω σε σύγκριση με το 2021. Επίσης, σε σχέση με το 2019 το περσινό κόστος ενέργειας ήταν αυξημένο κατά 121%. Περίπου 1,8 εκατ. ευρώ σε απόλυτα νούμερα.

    Αν ληφθεί υπόψη ότι για την ενέργεια πληρώθηκαν το 2022 κάπου 3,27 εκατ. ευρώ, το κονδύλιο αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 9.000 ευρώ ανά ημέρα…

    Στοιχεία που καταφανέστατα ασκούν αρνητική επίδραση στην κερδοφορία της εταιρείας, η οποία πλέον αναζητά λύση στις ΑΠΕ. Με γνώμονα την ορθολογικότερη και συνάμα πιο φιλική για το περιβάλλον, κάλυψη των αναγκών της.

    Πέραν τούτων στο διευρυμένους στόχους της Λάμψα υπάγεται και η δυνατότητα  για «μίσθωση  και  επιπλωμένων διαμερισμάτων, καθώς και απόκτηση ή και εκμετάλλευση λοιπών τουριστικών επιχειρήσεων οιασδήποτε μορφής. Όπως Συνεδριακών Kέντρων, Κέντρων Θαλασσοθεραπείας   , Αθλητικών Εγκαταστάσεων, Εγκαταστάσεων Αναψυχής και άλλων ειδικών μορφών συνδεόμενων με το τουριστικό προϊόν.»

    Πηγές της αγοράς θεωρούν πώς σε ότι αφορά τη μίσθωση διαμερισμάτων, αυτό σχετίζεται με το υφιστάμενο λειτουργικό πλαίσιο του Athens Capital.

    Τι άλλα περιλαμβάνονται στο εμπλουτισμένο καταστατικό

    Με το…εμπλουτισμένο καταστατικό λειτουργίας , η ξενοδοχειακή εταιρεία  θα μπορεί ακόμη «να αποκτά ή να μισθώνει αστικά ή αγροτικά κτήματα με σκοπό να ανεγείρει και να λειτουργήσει ξενοδοχεία και συναφείς τουριστικές επιχειρήσεις». Ενώ θα μπορεί επίσης «να πραγματοποιεί υπηρεσίες χερσαίας μεταφοράς πελατών με ίδια μέσα ή μέσω μίσθωσης επιβατικών αυτοκινήτων.»

    Επί της ουσίας οι σκοποί αυτοί έρχονται περισσότερο να εκσυγχρονίσουν και θεσμικά, διάφορες πτυχές της υφιστάμενης επιχειρηματικής λειτουργίας της εταιρείας.

    Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και δυνατότητα της Λάμψα να προσθέσει (πέρα από τα λειτουργούντα στις ξενοδοχειακές της μονάδες) και καταστήματα…  αθλητικών ειδών και εξοπλισμού, ειδών ιματισμού, υπόδησης και αξεσουάρ, ειδών λαϊκής τέχνης και έργων τέχνης.

    Επιπρόσθετα η εταιρεία θα μπορεί να λειτουργήσει εντός των ξενοδοχειακών της μονάδων ( με εκμίσθωση ή παραχώρηση εκμεταλλεύσεως χώρων) καφέ-μπαρ, αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία.

    Στο όλο πάζλ της επέκτασης των σκοπών της εταιρείας  περιλαμβάνεται και η δυνατότητα να επενδύει σε αμοιβαία κεφάλαια και επενδυτικά προϊόντα. Καθώς επίσης «να αποκτά και να διαθέτει χρεόγραφα, αλλά και να συμμετέχει στο κεφάλαιο πάσης φύσεως επιχειρήσεων, εισηγμένων ή μη στο χρηματιστήριο».

    Είναι ενδεικτικό ότι η Λάμψα ξενοδοχειακή, αποφάσισε στα τέλη της περσινής χρονιάς να διοχετεύσει ένα τμήμα των διαθεσίμων της (που αυξήθηκαν μετά από την πώληση της μονάδας στη Ρόδο) σε επενδύσεις σε τραπεζικά ομόλογα.

    Με την αξία των τοποθετήσεων σε διεθνείς και εγχώριους χρηματοοικονομικούς φορείς να ανέρχεται σε 13,527 εκατ. ευρώ. Προσδοκώντας έτσι να επωφεληθεί από τα υψηλά επιτοκιακά «κουπόνια» τα οποία και παράγουν σημαντικά τοκοφόρα αποτελέσματα. Πολύ παραπάνω από τις αναιμικές αποδόσεις των καταθέσεων. Πλέον, βάσει και του αναμορφωμένου καταστατικού της, η αρχαιότερη ξενοδοχειακή εταιρεία της χώρας, έχει στραμμένες τις κεραίες της προς κάθε επενδυτική κατεύθυνση. Με ανοικτό και το περιθώριο των εκπλήξεων…

    Διαβάστε επίσης

    Λάμψα Ξενοδοχειακή: Γιατί επενδύει για πρώτη φορά σε τραπεζικά ομόλογα-Τα μυστικά της δανειακής αναχρηματοδότησης

    Χλόη Λασκαρίδη: Έσοδα 40 εκατομμυρίων για τη Λάμψα το 2022

    Λάμψα: Πράσινο φως από τη ΓΣ για επιστροφή κεφαλαίου 0,47 ευρώ/μετοχή

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ