• Business

    Χλόη Λασκαρίδη: Έσοδα 40 εκατομμυρίων για τη Λάμψα το 2022

    Ξενοδοχεία ΛΑΜΨΑ


    Με αύξηση των εσόδων κατά τουλάχιστον 20% έκλεισε το 2022 για τη μητρική εταιρεία της Λάμψα, η οποία έχει υπό την ομπρέλα της πλέον τα ξενοδοχεία King George και Μεγάλη Βρεταννία.

    Θυμίζουμε πως μέχρι τον Αύγουστο η Λάμψα ήλεγχε και το Sheraton Rhodes, το οποίο πούλησε στο ισπανικό fund Azora έναντι 43,8 εκατομμυρίων. Χάρη σε αυτά τα κεφάλαια, ο όμιλος προχώρησε στην αποπληρωμή ομολογιακού δανείου της Alpha Bank ύψους 20 εκατ., ενώ στα ταμεία της εταιρείας κατέληξε το υπόλοιπο ποσό των 23,8 εκατομμυρίων. Η αύξηση των εσόδων περί του 20% σημαίνει πως ο τζίρος της Λάμψα θα κινηθεί κοντά στα 40 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι το 2021 τα έσοδα από τα δύο κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας και το θέρετρο της Ρόδου είχαν φτάσει τα 36,9 εκατ. ευρώ. Το 2019, πριν από την πανδημία, τα έσοδα των Μεγάλη Βρεταννία και King George είχαν φτάσει τα 55 εκατ. ευρώ, ενώ το Sheraton – το 50% του οποίου αγόρασε η εισηγμένη από την οικογένεια Σμπώκου το 2018 – είχε τζιράρει 10,4 εκατομμύρια.

    Πάντως, η πληρότητα παραμένει σε επίπεδα ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με τις προ πανδημίας επιδόσεις. Πέρσι ο δείκτης πληρότητας για τα δύο ξενοδοχεία έφτασε το 68%, όταν το 2019 είχε ξεπεράσει το 71,7%, κάτι, που σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, οφείλεται στην εποχικότητα που χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά, και ειδικά την ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας, η οποία «δεν είναι ακόμα δυνατός προορισμός από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο».

    Επομένως, η αύξηση των εσόδων οφείλεται στην αυξημένη τιμή δωματίου. Σημειωτέον ότι το 2021 τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο είχαν διαμορφωθεί σε 150,45 ευρώ για τη Μεγάλη Βρεταννία και σε 109,13 ευρώ για το King George. Ανοδικά, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό, κινήθηκε η κερδοφορία της Λάμψα το 2022, που σημαίνει ότι τα προ κέρδη ξεπέρασαν τα 4 εκατ. ευρώ. Ο λόγος της μικρότερης μεταβολής είναι το αυξημένο ενεργειακό και μισθολογικό κόστος.

    Μεγαλύτερες των προσδοκιών ήταν το 2022 οι επιδόσεις του Athens Capital, το πρώτο της MGallery της Accor στην Ελλάδα και το τρίτο ξενοδοχείο που άνοιξε στη θέση του ιστορικού King’s Palace ο όμιλος. Η εταιρεία που ελέγχει το Athens Capital, πρόκειται να ενοποιηθεί στα αποτελέσματα της μητρικής. Το 2021 ήταν η πρώτη ολόκληρη χρήση κατά την οποία λειτούργησε το πεντάστερο ξενοδοχείο, που διαθέτει 158 δωμάτια, 18 σουίτες και προεδρική σουίτα.

    Ξεκινούν οι εργασίες για το νέο ξενοδοχείο της Accor στο Κολωνάκι

    Το καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την επέκτασή του στο ασφαλιστικό ακίνητο της Ζαλοκώστα. Πέρσι η εταιρεία πλειοδότησε σε διαγωνισμό του ΕΦΚΑ για ακίνητο ιδιοκτησίας των πρώην ΝΑΤ στο Κολωνάκι, το οποίο θα στεγάσει σουίτες της Athens Capital, δηλαδή θα ενταχθεί και αυτό στην ομπρέλα της Accor. Σε τρεις από σήμερα αναμένεται να λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις από τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Πολιτισμού – καθώς είχε κηρυχθεί διατηρητέο – έτσι ώστε να ανοίξει για τη θερινή σεζόν του 2024. Το κτίριο είναι παρακείμενο των κρατητηρίων της Γκεστάπο στην Κριεζώτου και λειτουργούσε επίσης ως τόπος βασανιστηρίων στην Κατοχή, αλλά και κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου.

    Στο περιθώριο έκτακτης γενικής συνέλευσης της εταιρείας, η διοίκηση αναφέρθηκε στην υπογραφή ομολογιακού δανείου 75,1 εκατ. ευρώ με τις Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα της Ελλάδος, τονίζοντας πως το νέο ομολογιακό με επιτόκιο 1,9% αναχρηματοδοτεί υφιστάμενο δάνειο το οποίο είχε επιτόκιο 3,15%. Στα τέλη του 2022, τέσσερις μήνες μετά την πώληση του μοναδικού της θερέτρου, η Λάμψα ανακοίνωσε την επέκτασή εκτός Αθηνών μισθώνοντας το Elatos Resort & Health Club στον Παρνασσό (κλειστό λόγω ανακαίνισης μέχρι σήμερα), η οποία προηγουμένως είχε περιέλθει στον πλήρη έλεγχο του βασικού μετόχου της ξενοδοχειακής, Θανάση Λασκαρίδη. Η πώληση έγινε από τις οικογένειες οικογένειες Χατζηελευθεριάδη, Καρασταμάτη και Κέρτσικωφ της ναυτιλιακής Eletson.



    ΣΧΟΛΙΑ