• Business

    Λάμψα Ξενοδοχειακή: Γιατί επενδύει για πρώτη φορά σε τραπεζικά ομόλογα-Τα μυστικά της δανειακής αναχρηματοδότησης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χλόη Λασκαρίδη

    Χλόη Λασκαρίδη


    Καλός ο τουρισμός, αλλά και τα τραπεζικά ομόλογα έχουν τη δική τους χάρη…Καθώς προσφέρουν ιδιαίτερα ελκυστικές αποδόσεις.

    Στοιχείο που φαίνεται να κέντρισε το ενδιαφέρον της Λάμψα Ξενοδοχειακής. Η οποία για πρώτη αφορά αποφάσισε να τοποθετηθεί επενδυτικά, σε εκδόσεις εγχώριων και διεθνών χρηματοοικονομικών οργανισμών. Προκειμένου να διαχειριστεί επωφελέστερα τα αυξημένα ρευστότητά της σε μετρητά.

    Η ιδιοκτήτρια εταιρεία των ξενοδοχείων Μεγάλη Βρεταννία και King George, με την επίζηλη, προνομιακή θέση στην πλατεία Συντάγματος, όπως επίσης και του όμορου, μισθωμένου Athens Capital, έκανε ακόμη μία κίνηση. Προχωρώντας σε αναχρηματοδότηση δανεισμού ύψους 75,1 εκατ. ευρώ. Με καλύτερους όρους ώς προς το κόστος εξυπηρέτησης.

    Κινητήριος μοχλός για τις νέες χρηματοοικονομικές πρωτοβουλίες της Λάμψα Ξενοδοχειακής, συμφερόντων των οικογενειών των αδελφών Θανάση και Πάνου Λασκαρίδη, ήταν η πώληση του ξενοδοχείου Sheraton Rhodes που λειτουργεί στην κοινότητα Ιαλυσού της Ρόδου. Η συμφωνία έκλεισε στις 2 Αυγούστου της περσινής χρονιάς, όταν το ακίνητο και ο εξοπλισμός πέρασαν στο έλεγχο του ισπανικού ομίλου Azora, έναντι τιμήματος 43,8 εκατ. ευρώ. Ενώ στα βιβλία της Λάμψα η αναπόσβεστη αξία ήταν 28 εκατ. ευρώ.

    Ό στόχος της εισηγμένης στο χρηματιστήριο, αρχαιότερης ξενοδοχειακής εταιρείας, η κεφαλαιοποίηση της οποίας είναι τώρα στα 508,5 εκατ. ευρώ, ήταν διπλός. Αφ’ ενός μεν να επικεντρωθεί στα κεντρικά ξενοδοχεία πόλεων (όπου εκτός από την Αθήνα λειτουργεί και άλλα δύο στο Βελιγράδι) και αφ’ ετέρου να ενισχυθεί κεφαλαιακά. Όπως και εν τέλει συνέβη.

    Στην εταιρεία το αρνητικό κεφάλαιο κίνησης γύρισε σε θετικό κατά 10,6 εκατ. ευρώ, ενώ στον Όμιλο τα κυκλοφορούντα και άμεσα στοιχεία ενεργητικού, ξεπέρασαν  κατά 17,6 εκατ. ευρώ τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.

    Επενδυτική θέση με 13,5 εκατ. ευρώ

    Έχοντας πλέον μεγάλη ρευστότητα η Λάμψα αποφάσισε στα τέλη της περσινής χρονιάς να διοχετεύσει ένα τμήμα των διαθεσίμων της σε επενδύσεις σε τραπεζικά ομόλογα. Με την αξία των τοποθετήσεων σε διεθνείς και εγχώριους χρηματοοικονομικούς φορείς να ανέρχεται σε 13,527 εκατ. ευρώ. Προσδοκώντας να επωφεληθεί από τα υψηλά επιτοκιακά «κουπόνια» τα οποία και παράγουν σημαντικά τοκοφόρα αποτελέσματα. Με συνέπεια να βελτιώνουν τα χρηματοοικονομικά έσοδα.

    Στην οικονομική κατάσταση της ξενοδοχειακής εταιρείας δεν δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για το «είδος» των συγκεκριμένων επενδύσεων, που ούτως ή άλλως γίνονται για πρώτη φορά. Αν υποτεθεί ότι τα τραπεζικά ομόλογα έχουν μια μέση απόδοση της τάξεως του 6%, τότε τα έσοδα από τόκους φτάνουν στα 810 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Αντιστοιχούν δε στο περίπου 6,6% της περσινής, καθαρής κερδοφορίας που διαμορφώθηκε στα 12,3 εκατ. ευρώ σε επίπεδο Ομίλου.

    Στο κατά τα φαινόμενα πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την κτήση τους, οι θέσεις σε ομόλογα (που δεν είναι γνωστό εάν αγοράστηκαν πρωτογενώς ή από τη δευτερογενή αγορά) πρόλαβαν να δώσουν πέρσι 99 χιλιάδες ευρώ έσοδα από τόκους. Ενώ η εύλογη αξία τους ενισχύθηκε στα 13,618 εκατ. ευρώ. Πρόθεση της εταιρείας είναι η μακροχρόνια διακράτηση των ομολόγων μέχρι τη λήξη τους.

    Με την ολοκλήρωση της περσινής χρήσης τα ταμειακά διαθέσιμα της Λάμψα αυξήθηκαν σε 41,398 εκατ. ευρώ, από 25,868 εκατ. ευρώ που ήταν στη λήξη του 2021. Μάλιστα η εταιρεία αποφάσισε να μετακινήσει 16 εκατ. ευρώ από τα μετρητά της σε προθεσμιακές καταθέσεις, εκμεταλλευόμενη το υψηλότερο προσφερόμενο επιτόκιο, σε σχέση με τους λογαριασμούς όψεως.

    Η ξενοδοχειακή εταιρεία αμέσως μετά από την πώληση του Sheraton στη Ρόδο, προχώρησε στην αποπληρωμή δανείου 20,1 εκατ. ευρώ προς την Alpha Bank. Συνδυαστικά και με άλλες κινήσεις το σύνολο των δανειακών οφειλών της ΛΑΜΨΑ μειώθηκε πέρσι σε 97,9 εκατ. ευρώ από τα 131,9 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης του 2021.

    Το ομολογιακό των 75,1 εκατ. ευρώ

    Στα τέλη του εφετινού Ιανουαρίου η εταιρεία έκανε άλλη μία κίνηση προς την κατεύθυνση της αναχρηματοδότηση του ομολογιακού δανεισμού της, ύψους 75,1 εκατ. ευρώ. Η νέα συμφωνία με τις τράπεζες (Eurobank, Alpha Bank, Εθνική) προβλέπει ότι το εμπράγματα εξασφαλισμένο ομολογιακό θα έχει διάρκεια 12,5 ετών, ενώ το κόστος χρηματοδότησης θα έχει ευνοϊκότερους όρους. Καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από ανεπίσημες πηγές, το περιθώριο επί του Euribor 6μηνου (το οποίο τώρα έχει αναρριχηθεί στο 3,64%) μειώθηκε στο 1,9% από το 3,1% του προγενέστερα συμφωνημένου.

    Όπως επισημαίνεται από την ίδια της εταιρεία  « οι όροι του  δανείου κρίνονται ιδιαίτερα ευνοϊκοί από πλευράς αποδόσεως, μειώνοντας σημαντικά το επιτόκιο χορήγησης σε σχέση με το υφιστάμενο δάνειο και κατ’ επέκταση και το χρηματοοικονομικό κόστος της επιχείρησης, και αντανακλούν την εμπιστοσύνη που δημιουργούν τα υγιή μεγέθη της».

    Σε κάθε περίπτωση τα μειωμένα χρηματοδοτικά κόστη, σε συνδυασμό με τη χρησιμοποίηση μετρητών για επωφελέστερες αποδόσεις από ομόλογα, διαμορφώνουν θετικότερες προοπτικές σε ότι αφορά τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα.

    Πολιτική της εταιρείας είναι να διατηρεί τον δανεισμό της σε κυμαινόμενο επιτόκιο. Προφανώς διότι τόσο το Euribor, όσο και οι πωλήσεις της διασυνδέονται με την πορεία του πληθωρισμού. Ενώ η συμφωνία αναχρηματοδότησης του ομολογιακού της δανείου, μέσω της οποίας επιτυγχάνεται χαμηλότερο κόστος, έρχεται να λειτουργήσει σαν «μαξιλάρι ασφαλείας» στη πιθανή, περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων.

    Τα έσοδα των μετόχων

    Με τη Χλόη Αθανάσιου Λασκαρίδη στη θέση Προέδρου, η ξενοδοχειακή εταιρεία προχώρησε τον περασμένο Μάρτιο σε αφορολόγητη επιστροφή κεφαλαίου συνολικού ύψους 10.041.080 ευρώ. Δηλαδή 0,47 ευρώ ανά μετοχή.

    Κρίνοντας με βάση το μετοχολόγιο όπως αυτό αποτυπώνεται στην τελευταία οικονομική κατάσταση της Λάμψα, στους επιχειρηματίες και εφοπλιστές, αδελφούς Θανάση και Πάνο Λασκαρίδη που κατέχουν το 30,93% ο πρώτος και το 15,88%, αντιστοιχούν χρηματικές διανομές 3,1 και 1,59 εκατ. ευρώ.

    Σε χαρτοφυλάκιο εταιρείας, όπου εκφράζονται συμφέροντα της Χλόης Λασκαρίδη και των άλλων τεσσάρων αδελφών της βρίσκεται το 25,19% της Λάμψα . Με συνέπεια να έχουν λάβει εν συνόλω περίπου 2,5 εκατ. ευρώ από την επιστροφή κεφαλαίου.

    Μέτοχος με ποσοστό 5,16% είναι επίσης και ο επιχειρηματίας Βασίλης Θεοχαράκης, στο οποίο αντιστοιχούν μερισματικά έσοδα περίπου 518 χιλιάδων ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Χλόη Λασκαρίδη: Έσοδα 40 εκατομμυρίων για τη Λάμψα το 2022

    Απόβαση στο κέντρο της Αθήνας για τους μεγάλους Έλληνες ξενοδόχους

    Η μοναδική περίπτωση της Λάμψα ξενοδοχειακής: Μηδενικές αποδοχές για τα 9 από τα 10 μέλη του ΔΣ – Ποιο είναι το «δόγμα» Λασκαρίδη



    ΣΧΟΛΙΑ