• Business

    Lamda Development: Επιπλέον 300 εκατομμύρια μπαίνουν στα ταμεία έως το τέλος του χρόνου

    O Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου

    O Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου


    Το ποσό των 300 εκατομμυρίων ευρώ, πέραν όσων έχει ήδη εισπράξει, αναμένει να βάλει στα ταμεία η Lamda Development από την πώληση και ενοικίαση ακινήτων εντός της έκτασης του Ελληνικού.

    Μέχρι σήμερα οι εισπράξεις από τις πωλήσεις ακινήτων καθώς και από τις κατατεθειμένες προκαταβολές πελατών έχουν φτάσει τα 366 εκατομμύρια. Ποσό 147 εκατομμυρίων αναμένεται να εισπράξει μόνο από τη νέα οικιστική ανάπτυξη, τον πύργο 50 μέτρων που σχεδιάζει η Bjarke Ingels Group. Τα 88 διαμερίσματα σε 12 ορόφους θα διαθέτουν διάφορες τυπολογίες (από ένα έως 5 υπνοδωμάτια, επιφάνειας από 70 τ.μ. έως 350 τ.μ.).

    Από τις συμφωνίες που έχει κλείσει η Lamda με επενδυτές, αγοραστές κατοικιών και άλλων assets έχουν ξεκλειδωθεί κεφάλαια 550 εκατομμυρίων, που θα φτάσουν τα 900 εκατομμύρια μέχρι την εκπνοή του 2023. Όπως έχει επαναλάβει η διοίκηση, τα έσοδα από τη διάθεση των ακινήτων επαρκούν για τις επενδύσεις που δρομολογεί έως το 2024 η Lamda, έτσι ώστε να μην εκταμιεύσει τραπεζικό δανεισμό την επόμενη χρήση. Επίσης, δεδομένου ότι έχει πληρωθεί το 51% του τιμήματος (ίσο με 467 εκατομμύρια) προς το ΤΑΙΠΕΔ για την αγορά της έκτασης του πρώην αεροδρομίου. Με βάση όσα παρουσιάστηκαν στους χρηματιστηριακούς αναλυτές, δεν απομένουν ουσιαστικές μεγάλες πληρωμές για τη γη από την εταιρεία μέχρι το 2028 (220 εκατ. ευρώ).

    Έσοδα 90 εκατομμυρίων ξεκλειδώνει η ανέγερση ορόφων στον πύργο

    Οι πωλήσεις των οικιστικών μονάδων και οι μισθώσεις χώρων στους εμπορικούς πόλους του Ελληνικού έχουν ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες της διοίκησης, όπως τόνισε ενώπιον των αναλυτών ο Απόστολος Ζαφόλιας, επικεφαλής στρατηγικής και επενδυτικών σχέσεων, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης. Ειδικά οι πωλήσεις των τριών πρώτων προϊόντων (του πύργου, των βιλών και των cove residences) που έχουν βγει στην αγορά δημιουργεί θετικό momentum για τις υπόλοιπες κατοικίες που έχουν βγει στην αγορά, ξεπερνώντας τις προσδοκίες μας, είπε ο κ. Ζαφόλιας. Όσον αφορά αυτές τις τρεις περιοχές, η συνολική αξία των πωλήσεων εκτιμάται στα 1,2 δισ., ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για 22 assets.

    Μέχρι σήμερα οι κατοικίες έχουν εισφέρει στην εισηγμένη έσοδα 311 εκατομμυρίων, ενώ το επόμενο κατασκευαστικό ορόσημο, η δεύτερη φάση ανέγερσης του Riviera Tower την οποία έχει αναλάβει η κοινοπραξία Intrakat – Bouygues, θα μεταφραστεί σε εισπράξεις 90 εκατομμυρίων έως το τέλος του χρόνου.

    Σε ό,τι αφορά την πρόοδο των υπόλοιπων έργων, η Άκτωρ αναλαμβάνει δύο projects, τις πρόδρομες εργασίες του Vouliagmenis Mall και τις κύριες εργασίες κατασκευής του μητροπολιτικού πάρκου. Μάλιστα, η κατακύρωση του διαγωνισμού και οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται τον Νοέμβριο. H κύρια εργολαβία του Riviera Tower θα ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο, όπως και αυτή για τη Riviera Galleria. Επιπλέον σε ό,τι έχει να κάνει με τα έργα υποδομών (την πρώτη φάση έχει αναλάβει η Άβαξ), έχει ολοκληρωθεί περίπου 70% των εκσκαφών και το 25% των σκυροδετήσεων της υπογειοποίησης της λεωφόρου Ποσειδώνος, ενώ στο Ρέμα Τραχώνων έχει ολοκληρωθεί 60% των εκσκαφών. Οι συνολικές επενδύσεις από το αρχικό στάδιο έως και το πρώτο εξάμηνο του 2023 αντιστοιχούν σε 240 εκατ. ευρώ κι επιπλέον 130 εκατομμύρια υπολογίζεται ότι θα δαπανηθούν το 2024.

    Διαβάστε επίσης

    Ελληνικό: Η Άκτωρ βάζει τα θεμέλια του μεγαλύτερου mall στη Βουλιαγμένης

    Lamda Development: Στα 184 εκατ. τα έσοδα από τις πωλήσεις-μισθώσεις ακινήτων – Στο +90% τα EBITDA

    Lamda Development: Επιπλέον 300 εκατομμύρια  μπαίνουν στα ταμεία έως το τέλος του χρόνου



    ΣΧΟΛΙΑ