• Business

    Ελληνικό: Η Άκτωρ βάζει τα θεμέλια του μεγαλύτερου mall στη Βουλιαγμένης

    Οδυσσέας Αθανασίου, CEO της Lamda Development

    Οδυσσέας Αθανασίου, CEO της Lamda Development


    Ξεκινά με την ανάθεση εργασιών στον Άκτωρα η κατασκευή του μεγαλύτερου mall της χώρας που σχεδιάζει η Lamda Development επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης, στο Ελληνικό.

    Όπως προκύπτει από τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις της παραχωρησιούχου του Ελληνικού, τον Αύγουστο ανατέθηκαν οι εργασίες εκσκαφών και οι πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες στην Άκτωρ.

    Θυμίζουμε πως η κατασκευαστική αναμένεται να περάσει στον όμιλο της Intrakat, με τις δύο πλευρές να τελούν εν αναμονή εγκριτικής απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού,το πιθανότερο έως το τέλος του έτους.

    Είχε προηγηθεί, τον ίδιο μήνα, η έκδοση δύο οικοδομικών αδειών, η οικοδομική άδεια για τη Riviera Galleria και η οικοδομική άδεια εκσκαφών για το Commercial Hub.

    Tα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την ανάθεση του έργου και την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών στο τέλος του 2023.

    Πάντως, θέση στους εμπορικούς πόλους του Ελληνικού έχουν λάβει κι άλλοι κατασκευαστικοί όμιλοι.

    Τον Μάιο υπεγράφη συμφωνία με την κοινοπραξία της ιταλικής Rizzani de Eccher και της Άβαξ για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών πριν από την κατασκευή, με τη μορφή του Early Contractor Involvement (ECI) για την ανέγερση του Vouliagmenis Mall Complex.

    Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες θα αφορούν στο σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, την εφοδιαστική αλυσίδα και τη διαχείριση κατασκευής του έργου, που σχεδιάζεται από το διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο AEDAS.

    Η Lamda φιλοδοξεί αυτό να είναι το μεγαλύτερο mall στη νότια Ευρώπη, 1,5 φορές μεγαλύτερο του The Mall Athens, με 280 καταστήματα, ενώ υπολογίζεται ότι θα υποδεχτεί 17 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο.

    Να σημειωθεί ότι έχουν ήδη υπογραφεί/συμφωνηθεί Heads of Terms για 57% της μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας του Vouliagmenis Mall, ενώ η υπογραφή των συμβάσεων με τους λιανέμπορους αναμένεται να ξεκινήσει από τα τέλη του 2023.

    Πρόοδος καταγράφεται, σύμφωνα με τη Lamda Development, και στο πεδίο των οικιστικών αναπτύξεων.

    Οι συνολικές εισπράξεις από τις πωλήσεις ακινήτων καθώς και από τις κατατεθειμένες προκαταβολές πελατών για τη μελλοντική απόκτηση ακινήτων, ανέρχονται σε περίπου 366 εκατομμύρια. Από αυτό το ποσό, 311 εκατομμύρια προέρχονται από πωλήσεις κατοικιών.

    Θετικά δείγματα έχει δώσει και η διαδικασία πώλησης διαμερισμάτων στο High-Rise, όπως ονομάζει η εισηγμένη το οικιστικό project του 50μετρου πύργου, σχεδιασμένο από το εδρεύον στη Δανία Bjarke Ingels Group.

    Τα 88 διαμερίσματα σε 12 ορόφους θα διαθέτουν διάφορες τυπολογίες (από ένα έως 5 υπνοδωμάτια, επιφάνειας από 70 τ.μ. έως 350 τ.μ.).

    Το έργο εκτιμάται ότι θα φέρει στα ταμεία της Lamda 147 εκατομμύρια. Αναφορικά με τις κρατήσεις για τη μελλοντική απόκτηση των εν λόγω διαμερισμάτων, έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για 12 διαμερίσματα από τα 25 που έχουν βγει στην αγορά, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 2 εκατομμύρια.

    Η υπογραφή των συμβολαίων με τους αγοραστές αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2024, διαδικασία κατά την οποία θα εισπράττεται 20% του συνολικού τιμήματος κάθε διαμερίσματος.

    Κερδοφόρο για πρώτη φορά το Ελληνικό

    Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου δείχνουν ότι το έργο του Ελληνικού είναι κερδοφόρο, καθώς προέκυψε θετική επίπτωση 24,5 εκατομμυρίων από την επανεκτίμηση της αξίας των επενδυτικών ακινήτων της έκτασης του πρώην αεροδρομίου.

    Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 6,9 εκατομμύρια, όταν η ανάπλαση ήταν ζημιογόνα κατά 31,9 εκατ. το πρώτο εξάμηνο της προηγουμένης χρονιάς.

    Οι συνολικές ταμειακές εισπράξεις από τις πωλήσεις και μισθώσεις ανήλθαν σε 184 εκατ., ενώ τα συνολικά έσοδα στην κατάσταση αποτελεσμάτων ανήλθαν σε 72 εκατομμύρια, λόγω της σταδιακής αναγνώρισης εσόδων από πωλήσεις ακινήτων.

    Τα λειτουργικά EBITDA εμφάνισαν περιορισμένη ζημιά 11,1 εκατ., λόγω της αναγνώρισης εσόδων από πωλήσεις/μισθώσεις ακινήτων

    Να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει καταβάλει το 51% του τιμήματος των 915 εκατομμυρίων για την αγορά του ακινήτου από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς τον Ιούνιο καταβλήθηκε η δεύτερη δόση, ποσού 166,65 εκατομμυρίων ευρώ.

    Να σημειωθεί ότι χθες δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ τροποποίηση του πολεοδομικού σχεδίου, που μεταξύ άλλων προβλέπει την αλλαγή χρήσης στον κοινωφελή χώρο από «διοίκηση-πρόνοια-πολιτισμός» σε «ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις» χωρίς να μεταβάλλεται η επιφάνεια του (4.004,96 τ.μ.). Επίσης, προβλέπει την ενοποίηση των χώρων Α-Π2 ΚΦ 2.1 με εγκεκριμένη χρήση «αθλητισμός» και ΑΠ-2 ΚΦ 2.2 με χρήση «διοίκηση – πρόνοια – πολιτισμός» σε Α-Π2 ΚΦ 2, συνολικής έκτασης 6.694,61 τ.μ. με χρήση «διοίκηση-πρόνοια-πολιτισμός (Μέγαρο Ποντίων)» προκειμένου να υποδεχθεί το νέο Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων. Μεταξύ άλλων προβλέπει την αλλαγή χρήσης του κοινωφελούς χώρου Α-Π4 ΚΦ 1.2 με εγκεκριμένη χρήση «αθλητισμός» σε «διοίκηση- πρόνοια-πολιτισμός (Δημαρχιακό Μέγαρο)» για την υποδοχή του νέου Δημαρχείου Μεγάρου Ελληνικού-Αργυρούπολης.

    Διαβάστε επίσης:

    Lamda Development: Στα 184 εκατ. τα έσοδα από τις πωλήσεις-μισθώσεις ακινήτων – Στο +90% τα EBITDA

    Στρατηγική συμφωνία Cepal Hellas και Resolute Asset Management



    ΣΧΟΛΙΑ